La școală

Publicat în Dilema Veche nr. 743 din 17-23 mai 2018
Cum am trăit Păltinișul jpeg

Civilizația euro-americană modernă a extins domeniul libertății și pe cel al egalității. Ideologia iluministă a drepturilor omului s-a difuzat, cu toate parantezele totalitare, cîștigând teren și devenind chiar un soi de natură inerentă regimurilor democratice. Tot mai mulți oameni se bucură de autonomie și de egalitatea șanselor, însă nu părem mulțumiți: ne-am dori ca expansiunea acestor două valori fundamentale să continue pînă la instaurarea unei societăți perfect libere și complet egalitare. Firește, realitatea și-a impus limitele, iar filozofia politică a evidențiat adesea faptul că egalitatea și libertatea se pot distruge reciproc (și chiar au făcut-o, în felurite momente și modalități). Mă gîndeam la aceste truisme zilele trecute, cînd am văzut blocajul anarhist, pe care grupuri de studenți radicali l-au decretat în universități din Franța. Ei și-au ocupat școlile ca în mai ’68, pentru a protesta contra revenirii la examenele de admitere (păstrate doar în sectorul Marilor Școli create de Napoleon și rămase, pînă azi, locul unde se reproduc elitele politico-administrative din Hexagon). Limbajul sloganurilor utilizate de tinerii care vor ca oricine să poată studia oriunde, mai presus de aptitudini și de eforturile individuale, nu aducea nimic nou: e vechiul aer brutal al utopiei care pretinde imediata ei întrupare. Tensiunea dintre acești tineri (inclusiv cei admiși la Sciences Po) și moderat-liberalul președinte reformist Emmanuel Macron ne-ar putea surprinde, dacă n-am cunoaște acumularea tot mai agresivă de populism antielitist menit să continue tradiția revoluționară a abolirii oricărui privilegiu. În Franța – și în alte state occidentale foarte bogate –, educația e majoritar gratuită (la orice nivel), asigurările sociale sînt generoase (scobind gaura unui deficit public în curînd abisal), statul-providență se ocupă de toți (inclusiv de cheltuielile pentru reunificarea familiilor imigrante), iar corectitudinea politică (asortată cu practica discriminării pozitive) a devenit normativă. E oarecum ciudat ca, în asemenea condiții, să vezi că noua generație revine în stradă, exacerbînd o cultură a protestului pe care o credeam adormită. Lupta cu „privilegiile“ maschează de fapt dorința de a aboli orice ierarhie de merit, cu gîndul unei societăți fără clase, în care toți sînt egali în sens absolut, în vreme ce statul preia, nivelator, toate responsabilitățile. Vindecată (inclusiv prin coerciție legală) de nazism, Europa (unde bicentenarul nașterii lui Marx e celebrat la vîrf) nu pare la fel de imună la fantomele comunismului.

Peste Atlantic, descoperim o atmosferă cumva asemănătoare, însă numai aparent. Universitățile de top – ni se spune în varii editoriale și studii – sînt inaccesibile celor săraci (deși orice student cu mijloace materiale limitate poate obține o bursă, dacă și demonstrează performanța școlară de excepție). Ba chiar ar fi mitologic supraevaluate, pentru a alimenta un uriaș business. Într-adevăr, diferența dintre școala publică (de proastă calitate) și aceste citadele din Ivy League e astronomică. Numai că doar prin acceptarea selecției severe ai garanția că produci elite competitive la nivel mondial și americanii continuă să înțeleagă acest lucru. Mulți copii bogați au bani de taxe pentru a accede în cele mai bune universități, însă asta nu exclude meritocrația internă. Există, bunăoară, Phi Beta Kappa, cea mai veche și prestigioasă Honor Society, care are sedii în 10% din universități (evident, cele de top) și recrutează 10% din studenții din anul terminal (evident, pe cei mai buni, demni de calificativele magna & summa cum laude). În țara corectitudinii politice, elitismul e paradoxal asumat, cît se poate de limpede. La noi, unde Bioterra „bate“ Sorbona, comunismul supraviețuiește printr un climat antielitist de evident sprijin popular. Ni se pare tot mai firesc și mai distractiv să încurajăm pe toate căile (inclusiv electorale) idiocrația cea mai robustă. Roadele acestei mentalități nu s-au lăsat așteptate: sînt deja pe piață, într-o abundență înfricoșătoare… 

Teodor Baconschi este diplomat și doctor în antropologie religioasă.

Vechea dilema optimizare SEO vs  PPC sau AMBELE jpg
Vechea dilema: optimizare SEO vs. PPC sau AMBELE?
În lumea marketingului digital, dezbaterea dintre optimizarea pentru motoarele de căutare (SEO) și publicitatea plătită per click (PPC) a fost întotdeauna un subiect fierbinte.
industrie jpg
Curiozități mai puțin știute despre gudron și industriile în care se folosește
Gudronul este o substanță cu o paletă largă de aplicații industriale. Acesta nu este o substanță unică, ci un amestec complex de mii de compuși chimici, inclusiv hidrocarburi aromatice, fenoli și alte substanțe organice.
Cei care nu invata din istorie, sunt sortiti sa o repete  3 carti pe care trebuie neaparat sa le citesti jpg
Cei care nu învață din istorie sunt sortiţi să o repete. 3 cărți pe care trebuie neapărat să le citești
Dacă vrei să înțelegi mai bine evoluția poporului și a culturii din care faci parte, atunci e bine să explorezi cărțile de istorie specifice.
reducerea timpului petrecut in trafic este o prioritate pentru tine jpg
Reducerea timpului petrecut în trafic este o prioritate pentru tine?
Dacă te deplasezi frecvent cu autoturismul și ai realizat faptul că, din cauza aglomerației rutiere, ai ajuns să petreci foarte mult timp în trafic.
ceai cuisoare (1) jpg
Cum se prepară și când este recomandat ceaiul de cuișoare?
Ceaiul de cuișoare este o băutură aromată și benefică pentru sănătate, apreciată pentru proprietățile sale antibacteriene, antiinflamatoare și antioxidante.
ce pantofi sa alegi pentru city break jpg
Cele mai potrivite modele de pantofi pentru un city-break
Te gândești la un city-break? Ah, ce bine! Oricine adoră să exploreze noi orașe, să meargă pe străzi necunoscute și să descopere un colț de lume plin de istorie, cultură și viață urbană.
Champions League  cea mai valoroasă competiție de fotbal intercluburi din Europa  dilemaveche betting jpg
Champions League: cea mai valoroasă competiție de fotbal intercluburi din Europa
Champions League reprezintă apogeul fotbalului european intercluburi, fiind locul unde cele mai bune echipe de pe continent își dispută supremația.
Cum să îți amenajezi casa eficient și cu buget redus  sfaturi și idei practice jpg
Cum să îți amenajezi casa eficient și cu buget redus: sfaturi și idei practice
Amenajarea locuinței poate fi o provocare atunci când încerci să menții un echilibru între estetică, funcționalitate și costuri.
DilemaVeche (2) (4) jpg
Chanel, moștenirea unui brand care a revoluționat eleganța
Toată lumea a auzit despre acest nume faimos în industria modei, un simbol atemporal al rafinamentului și inovației în modă.
telefoane jpeg
Există o piață a telefoanelor folosite de vânzare. Vrei să afli despre ce e vorba?
Te-ai gândit vreodată că ar exista pentru telefonul tău folosit un loc unde ar putea să fie pus la vânzare? Ai mai multe telefoane vechi care stau degeaba prin sertarele biroului de acasă?
usa de garaj alexiana group 3 jpg
Știai că poți găsi uși de garaj la prețuri avantajoase pentru bugetul tău?
Pentru cine își dorește mai multă protecție pentru mașina personală, în garaj, există soluții prietenoase cu bugetul.
relaxare rapida jpg
5 metode de relaxare imediate pentru oamenii activi care au puțin timp liber la dispoziție
Într-o lume agitată, în care timpul este un lux, găsirea unor metode rapide de relaxare devine esențială pentru menținerea echilibrului mental și fizic.
featured image jpg
Sigla echipei de fotbal Athletic Bilbao, sculptată pe o biserică din secolul al XIII-lea
Când te gândești la biserici, te aștepți să vezi în special icoane ale unor sfinți. În unele situații, poți găsi și imagini cu principalii oameni care au contribuit financiar la construcția respectivei biserici.
austin ban 0fjGQmYCRW8 unsplash jpg
Cadouri care creează amintiri - Experiențe speciale pentru femeile din viața ta
Căutarea cadoului perfect pentru femeile dragi din viața ta poate fi o provocare, mai ales atunci când vrei să alegi ceva cu adevărat special.
sala jocuri de noroc bloc jpg
Sălile de jocuri de noroc ar putea fi interzise la parterul blocurilor
Deputatul PNL Gigel-Sorinel Știrbu a depus pentru dezbatere un proiect de lege care vizează interzicerea sălilor de jocuri de noroc de la parterul blocurilor.
images 3bb810f70db5ec2934571f9ff1639e40 jpg
Alegerea materialelor și a mobilierului la un preț accesibil
Unul dintre cei mai importanți pași în amenajarea casei este selecția materialelor și a mobilierului.
people 1355500 1280 jpg
Cum creează sporturile legături puternice și prietenii durabile între bărbați
Sportul este mai mult decât o competiție. Este un limbaj universal care unește oameni din medii diferite. Pe teren, în tribune și online, bărbații găsesc un spațiu pentru a-și exprima emoțiile și pentru a se conecta cu ceilalți.
1738689539 lCrT jpg
Metode de ameliorare a durerii pentru inflamația nervilor
Inflamația nervilor, cunoscută și sub numele de nevrită sau nevralgie, poate provoca dureri severe care reduc semnificativ calitatea vieții.
3572599055782af8afa491e98137681c (1) jpg
Cum să îți menții nivelul de energie ridicat după vârsta de 40 ani
După vârsta de 40 de ani, mulți oameni experimentează o scădere a nivelului de energie din cauza schimbărilor naturale ale corpului, cum ar fi scăderea masei musculare, schimbările hormonale și un metabolism mai lent.
cat costa o coroana dentara i ce factori influen eaza pre ul jpg
Cât costă o coroană dentară și ce factori influențează prețul?
O coroană dentară este una dintre cele mai frecvent utilizate soluții stomatologice pentru restaurarea unui dinte deteriorat. Costul acesteia variază foarte mult în funcție de materialul folosit, tehnologia de producție și experiența medicului stomatolog.
avocat legalro 2 png
6 motive pentru care ar trebui să alegi un avocat local
Când vine vorba de probleme juridice, alegerea unui avocat potrivit este esențială. Una dintre cele mai bune decizii pe care le poți lua este să colaborezi cu un avocat local.
termosemineu dolinex 3 png
Avantajele unui termoșemineu pe peleți și cum să faci cea mai bună alegere
Căldura confortabilă a unui termoșemineu pe peleți nu este doar un răsfăț, ci și o soluție eficientă și sustenabilă pentru încălzirea locuinței.
Formare profesionala (2) jpg
Formarea profesională: Fundamentul succesului ONG-urilor
Formarea profesională este esențială pentru creșterea performanței și dezvoltarea sustenabilă a ONG-urilor. Exită programe ce oferă sesiuni de formare adaptate nevoilor specifice ale sectorului neguvernamental, pregătind specialiștii pentru provocările viitoare.
DilemaVeche (2) (3) jpg
Valentine’s Day se sărbătorește diferit în diverse culturi
Ziua Îndrăgostiților, cunoscută internațional drept Valentine’s Day, nu este doar o sărbătoare a iubirii universale, ci și o reflectare a diversității culturale, manifestată prin obiceiuri și tradiții unice.

Parteneri

copil volan FOTO Shutterstock
Un bărbat din Bistrița și-a lăsat fiul de 10 ani să conducă mașina. Măsura luată de polițiști
Un bărbat din Bistrița și-a pus fiul de 10 ani să conducă mașina prin oraș, fiind însoțiți de mama și fratele minorului.
Horoscop dragoste Foto shutterstock 1919376245 jpg
Horoscop vineri, 11 aprilie. Nativii care încheie relațiile cu cei care le-au înșelat încrederea
Horoscopul zilei de vineri, 11 aprilie, arată că reacțiile de răbufnire pot distruge rapid relațiile construite în ani. Lorina, astrologul Click!, vine cu predicții complete pentru toate cele 12 semne zodiacale.
image png
Ce trebuie să pui în pământ, la rădăcina cepei verzi, ca să fie ferită de dăunători? Așa va rămâne proaspătă și sănătoasă
Atunci când vine vorba de grădinărit, românii iscusiți cunosc cele mai interesante trucuri pentru a putea avea o recoltă bogată și sănătoasă. Astăzi vom vorbi despre cum putem feri ceapa verde de dăunători și ce soluții naturale există. Cu siguranță vor fi extrem de utile pentru cei pasionați și int
Drugtestul este obligatoriu potrivit noului Cod Rutier Sursă IPJ Sibiu DMS
Despăgubiri pentru un drugtest fals pozitiv, care a lăsat un român fără permis aproape 3 ani. „Eu le-am spus că am luat un fasconal”
Un șofer care a rămas fără permisul de conducere timp de mai bine de trei ani după un ce aparatul drugtest a indicat în mod greșit prezența opiului în organism, a câştigat în instanţă despăgubiti în valoare de 3.000 de euro.
Daniel David Foto Mediafax (2) jpg
Cursurile în trei schimburi, interzise din 2025. Măsura anunțată de ministrul Educației
Din anul școlar 2025-2026, școlile din România nu vor mai avea voie să organizeze cursuri în trei schimburi, a anunțat ministrul Educației, Daniel David.
Constanţa. Portul de petrol, în perioada interbelică (© iMAGO Romaniae)
Italia fascistă, Marea Criză Economică și relațiile economice cu România în anul 1931
În anul 1931, importurile din Italia au fost de numai 36.028 t, ceea ce era departe de posibilitățile economiei peninsulare.
Cristian Tudor Popescu CTP FOTO Inquam Photos  Bogdan Ioan Buda jpg
„Ce e sub chiloții tricolori”. CTP sancționează declarațiile lui Ponta privind inundarea satelor românești în 2014
Gazetarul Cristian Tudor Popescu a comentat joi, 10 aprilie, afirmația lui Victor Ponta potrivit căreia, în calitate de premier, a autorizat inundarea unor sate românești pentru a proteja Belgradul.
dana budeanu instagram jpg
Cum arată bunica Danei Budeanu. Seamănă ca două picături de apă. FOTO
Dana Budeanu a fost cuprinsă de amintiri legate de regretata sa bunică. Într-un moment de nostalgie, vedeta a postat pe rețelele de socializare o fotografie cu aceasta, dezvăluind totodată anumite informații care o duc cu gândul la bunica sa.
cozonac pasca oua vopsite de paste foto shutterstock
Sfaturi de Paște: Cum vopsim ouăle cu soluții naturale pentru a obține mai multe culori
Doar nouă zile ne despart de sărbătoarea Învierii Domnului, iar febra pregătirilor pentru masa de Paște e aproape. Săptămâna viitoare se vopsesc ouăle.