Islamul politic - lovit în Turcia, rănit în Egipt

Publicat în Dilema Veche nr. 491 din 11-17 iulie 2013
Islamul politic   lovit în Turcia, rănit în Egipt jpeg

Căderea preşedintelui egiptean Mohamed Morsi a fost determinată de un număr de protestatari mult mai mare decît cel care l-a alungat de la putere pe preşedintele Hosni Mubarak, în primăvara lui 2011. Mubarak era un „fiu“ al armatei, Morsi – un reprezentant al „islamului politic“. Imediat după primele manifestări ale fenomenului care a primit numele de „Primăvara arabă“ sau „trezirea arabă“, mişcările islamiste au părut principalii cîştigători ai căderii regimurilor autoritare din regiune, fără să fi avut un rol în catalizarea protestelor.

Pur şi simplu, în haosul firesc care a urmat, mişcările islamiste, reformate rapid în partide politice, erau singurele forţe recognoscibile pentru populaţie, în necunoscutul de după căderea regimurilor. În competiţia cu bătrînele partide de opoziţie, compromise prin lipsă de dinamism şi coabitare cu regimurile autoritare, dar şi cu noile partide, pline de oameni „vechi“, formaţiunile islamiste au înregistrat victorii electorale zdrobitoare. În plus, islamul politic părea să răspundă atît cerinţelor democratice, cît şi nevoii – specific regionale – ca religia, islamul să aibă un loc respectat în spaţiul public.

Islamul politic şi lecţia Morsi

Cu ochii spre Turcia considerată democratică, dar şi islamică, noua ideologie – „islamul politic“ – părea să fie soluţia. În timp, preocuparea excesivă pentru „islam“, mai mult decît pentru „politic“, şi ineficienţa economică au şubrezit imaginea de salvatori pe cai albi, a partidelor de sorginte islamistă. În Egipt au avut loc proteste în mod constant faţă de diversele iniţiative legale cu tentă ideologică islamistă, dar lovitura cea mai grea dată islamului politic a venit din Turcia, prin protestele izbucnite în piaţa Taksim. A fost primul verdict negativ dat, din stradă, islamului politic. Un verdict clar, fără dubii privind posibile nemulţumiri economice, în Turcia cea cu creştere economică, fie ea şi încetinită, în comparaţie cu Europa chinuită de criză.

În Egipt, situaţia e diferită. E adevărat că protestatarii au invocat ca motiv de înlăturare a lui Morsi tendinţele islamiste şi autoritare ale preşedintelui şi partidului său, dar principala cauză a fost neputinţa islamiştilor de a include în decizii şi alte forţe politice, şi de a atenua – măcar, dacă nu rezolva – problemele economice grave ale Egiptului. E drept că nimeni nu putea face miracole în doar un an, cît a avut la dispoziţie preşedintele Morsi, care, pe bună dreptate putea invoca „moştenirea grea“ a regimului Mubarak, în timpul căruia economia egipteană a fost sufocată sub corupţia endemică şi sub numărul tot mai mare de angajaţi în sectorul public, pentru a trata artificial lipsa locurilor de muncă. O mică dovadă despre economia egipteană profund bolnavă este idealul pe care mi l-a mărturisit o femeie egipteană analfabetă, care îşi trimite cu religiozitate copiii la şcoală, „ca să ajungă funcţionari“. Dar preşedintele Morsi şi partidul său au fost acuzaţi că nici nu s-au preocupat prea mult de economie, fiind interesaţi, mai degrabă, să facă legislaţie mai „prietenoasă“ cu şaria şi să controleze administraţia prin oameni proveniţi din Frăţia Musulmană.     

Pe motive economice ori ideologice, e clar însă că, după Turcia, odată cu Egiptul şi, mai nou, şi în Tunisia – odată cu crearea „Rebeliunii tunisiene“, pe model egiptean (e drept că e vorba de un Tamarod tunisian ceva mai timid) –, islamul politic a primit lovituri grele, în urma cărora va fi dificil să mai proiecteze imaginea strălucitoare din 2011. Pînă şi formaţiuni politice ori mişcări islamiste egiptene sau străine, mai radicale decît Frăţia Musulmană, s-au speriat de strada egipteană şi l-au îndemnat pe Morsi să asculte cererile populare, chiar dacă au calificat intervenţia armatei ca ilegală. Îmbătat de succesul post-alegeri, islamul politic egiptean nu a ştiut să comunice suficient cu partidele din opoziţie şi cu societatea civilă, nu a ştiut să le includă în procesul de luare a deciziilor şi nu a ştiut să împartă responsabilitatea. Morsi şi partidul său, ca reprezentanţi ai islamului politic, au încercat să îşi consolideze puterea, nerealizînd că, de fapt, se izolează ca singurii vinovaţi în caz de eşec, mai ales economic. O colaborare cu opoziţia l-ar fi ferit pe Morsi de căderea abruptă. Tocmai această neputinţă pune sub semnul întrebării capacitatea islamului politic. E drept că nici opoziţia politică egipteană nu a fost tocmai dinamică, nu a ţinut în şah puterea islamistă, iar în cazul votului asupra Constituţiei, marcată de influenţe şaria, opoziţia a preferat să boicoteze referendumul, în loc să ceară ca oamenii să spună „Nu“. Aceleaşi partide de opoziţie sînt elementul slab şi de acum înainte, după căderea lui Morsi. Nu opoziţia politică l-a alungat pe Morsi, ci strada şi societatea civilă, de care s-au lipit convenabil şi partidele din opoziţie.

Miracolul Tamarod

Pînă acum, în Egipt, Frăţia Musulmană era percepută ca singura organizaţie capabilă, printr-o reţea extrem de bine pusă la punct, să aducă oameni la urne, să coaguleze marşuri, să organizeze o masă de presiune populară. Iată că Tamarod – campania „Rebeliune“ împotriva preşedintelui Morsi şi a islamului politic – a strîns peste 22 de milioane de semnături, cu nume şi numere de cărţi de identitate. Tot Tamarod a scos în stradă milioane de oameni, în tot Egiptul urban. Tamarod s-a format pe structura mişcării Kefaya, activă încă din timpul preşedintelui Mubarak, o mişcare cu membri de toate culorile politice, dar cu clare trăsături seculariste. În structura de bază a Tamarod se află şi mişcarea „6 aprilie“, cea care a organizat, prin intermediul reţelelor de socializare, o serie de greve care au dat emoţii mari regimului Mubarak şi care, în 2011, a şi catalizat primele proteste antiregim,  transformate, ulterior, în ceea ce a devenit „Revoluţia egipteană“. La aceste două mişcări s-au adăugat o multitudine de grupuri de tineret şi de organizaţii nonguvernamentale, multe active în Tahrir, în 2011. Această mare coaliţie de grupuri de societate civilă a reuşit să aducă în stradă mai mulţi egipteni decît în timpul revoluţiei care a dus la căderea lui Mubarak. Este un exemplu de organizare care probabil a luat prin surprindere Frăţia Musulmană, aşezată confortabil în imaginea sa de posesoare a unicei reţele sociale din Egipt. Evident că nu au lipsit acuzaţiile că Tamarod a fost ajutată din exterior şi de armată, inclusiv la capitolul organizare, însă, dincolo de asta, numărul de protestatari nu poate fi negat. Interesant este că cea mai mare parte a grupurilor din Tamarod s-au manifestat împotriva armatei, spre finalul lui 2011, şi au contribuit major la retragerea de la putere a militarilor şi la trecerea la un guvern civil. Acum, aceste grupuri din Tamarod sînt într-o alăturare probabil incomodă cu armata, un fel de pact cu diavolul. Rămîne de văzut cum vor reacţiona pe viitor organizaţiile din societatea civilă, faţă de armată. Deocamdată, armata pare să fi învăţat lecţiile lui 2011 şi a insistat ca în toate componentele politice şi administrative ale Egiptului post-Morsi să fie prezente aceste asociaţii. E de văzut dacă armata a învăţat, din lecţiile lui 2011, şi că nu are foarte mult timp la dispoziţie pînă cînd strada să se inflameze din nou sub presiunea divizărilor interne şi a economiei în derivă.

Lovitura militară

E drept că îndepărtarea lui Morsi poate fi catalogată ca o lovitură militară atipică; asta, însă, nu îi schimbă încadrarea, definiţia. Faptele, dincolo de diversele nuanţe, arată aşa: un preşedinte ales a fost îndepărtat de la putere, prin intervenţia armatei = lovitură de stat militară. Nuanţele arată aşa: un număr considerabil de egipteni a ieşit în stradă şi a cerut demisia preşedintelui, iar cum preşedintele nu a venit rapid cu soluţii mulţumitoare şi părea să recurgă la tergiversări, armata a intervenit pentru ceea ce nu putea face mulţimea, practic ignorată de preşedinte = lovitură de stat originală egipteană. E puţin probabil ca armata să nu sesizeze pericolul în care este acum, dincolo de declaraţiile de iubire care vin din strada încîntată de căderea lui Morsi. Ura cea mai mare vine din adoraţia cea mai mare şi, ca să nu se trezească şi ea contestată de populaţie, armata trebuie să se mişte rapid, să profite de valul favorabil, să creeze condiţii pentru amendarea Constituţiei şi pentru organizarea de alegeri prezidenţiale şi parlamentare. Un efort uriaş, într-o ţară pe măsură şi în condiţiile în care capacitatea partidelor politice este îndoielnică, dacă e să luăm în considerare parcursul lor de pînă acum. Chiar dacă armata este suficient de înţeleaptă să îşi dorească o plecare rapidă din primul rînd al scenei politice şi să lase locul unui guvern civil rezultat democratic şi curat din alegeri, există riscul ca partidele politice să nu se mişte suficient de rapid, nu doar din cauza lipsei lor tradiţionale de dinamism, ci şi din cauza diviziunilor profunde în Egiptul de azi. Va fi foarte greu ca multitudinea de grupuri să cadă de acord rapid asupra amendării Constituţiei, mai ales că sînt 35 de partide şi grupări în coaliţia fostă de opoziţie a Frontului Salvării Naţionale, care îl are ca lider pe Mohamed El Baradei (de altfel, departe de a fi foarte popular în stradă). În plus, organizarea de alegeri, într-o ţară cu 82 de milioane de locuitori, nu este deloc simplă. Mai mult, pentru ca de data aceasta să fie şanse de succes, e nevoie ca toate grupurile să fie incluse, mai ales Frăţia Musulmană, care, chiar dacă a primit o lovitură grea, are în continuare o bază largă de popularitate.

Viitorul Frăţiei Musulmane

O izolare forţată, în afara scenei politice, poate duce la radicalizarea Frăţiei Musulmane şi la retrimiterea ei în subteran, unde singura cale poate fi, din nou, cea a atentatelor. Armata şi procuratura au intervenit dur împotriva Frăţiei Musulmane. Preşedintelui Morsi, la ora la care scriu, i s-a oferit posibilitatea de a pleca din Egipt şi de a alege dintr-un număr de ţări, între care Qatar. Alternativa ameninţătoare pentru Morsi este judecarea pentru infracţiunea de a fi evadat, în zilele revoluţiei din 2011, din închisoarea în care regimul Mubarak îl trimisese. Însă ar fi în interesul armatei să evite rămînerea lui Morsi în Egipt şi un proces care să trezească noi controverse şi posibil reacţii dure ale Frăţiei Musulmane. În prezent, un număr semnificativ de membri ai Frăţiei Musulmane s-a ales cu mandate de arestare, la fel – o parte din conducerea organizaţiei şi a aripii sale politice a fost arestată sau reţinută, ba chiar s-a vorbit despre arestarea liderului spiritual Mohammed Al-Badie şi a lui Khairat El-Shater, principalul finanţator al Partidului Justiţiei şi Libertăţii. În paralel, Frăţia a rămas şi fără voce, prin închiderea canalelor egiptene islamiste de televiziune şi a agenţiilor de ştiri apropiate de Frăţie. Aşadar, asistăm la un asediu sistematic asupra Frăţiei Musulmane. Rămîne de văzut dacă e vorba doar de un avertisment şi de o măsură temporară pentru a asigura linişte, din partea Frăţiei, în perioada imediat următoare. Declarativ, Frăţia Musulmană a fost deja invitată de partidele foste de opoziţie să participe la noul efort de amendare a Constituţiei şi de organizare a alegerilor. Astfel, partidele seculariste încearcă, probabil, să evite greşeala islamiştilor, care au exclus orice alte forţe politice din procesul decizional. Evident că, cel puţin deocamdată, partidul islamist nu are cum să se grăbească să accepte, prin participare, ceea ce consideră o înlăturare ilegală a unui preşedinte ales prin vot liber şi direct. Cel mai probabil, vor mai urma proteste, organizate prin faimoasa reţea a Frăţiei Musulmane, şi nu este exlus ca protestele Frăţiei Musulmane să fie însoţite şi de violenţe. Ca să nu îşi piardă credibilitatea, Frăţia nu are cum să nu continue să protesteze, dar, pînă la urmă, foarte probabil, prin aripa sa politică, se va prezenta, aşa cum a făcut-o şi în vremea lui Mubarak, la alegeri şi va încerca din nou să obţină, la urne, dacă nu puterea, măcar o felie din viitorul sistem administrativ şi politic. Paradoxal, atît armata, cît şi Frăţia Musulmană au de demonstrat dacă au învăţat ori nu din greşelile trecutului. Aşa cum armata trebuie să nu întîrzie la putere şi să ofere un mediu favorabil includerii în luarea deciziilor a cît mai multor grupuri reprezentative pentru Egiptul actual, şi Frăţia Musulmană trebuie să înveţe să colaboreze cu alte forţe politice, dacă vrea să participe cu succes la viaţa politică. Însă nu e clar cum îşi va rezolva Frăţia Musulmană problemele şi diviziunile interne, acum accentuate de eşecul Morsi. Actuala conducere va fi cu siguranţă învinuită de pierderea puterii şi de stilul autoritar în care a condus mişcarea şi este de văzut dacă va fi un schimb de putere între generaţia mai tînără şi vechea gardă.

Carmen Gavrilă este jurnalist la Radio România Actualităţi. Cea mai recentă carte: Revolta Orientului (Polirom, 2013).

Foto: commons wikipedia

DilemaVeche (2) (3) jpg
Valentine’s Day se sărbătorește diferit în diverse culturi
Ziua Îndrăgostiților, cunoscută internațional drept Valentine’s Day, nu este doar o sărbătoare a iubirii universale, ci și o reflectare a diversității culturale, manifestată prin obiceiuri și tradiții unice.
Servicii care pot sa asigure succesul afacerii tale jpg
Servicii care pot sa asigure succesul afacerii tale
Succesul unei afaceri depinde de integrarea unor servicii strategice care să optimizeze procesele, să crească vizibilitatea și să personalizeze experiența clienților.
Cu sau fara alarmare incendiu pentru spatiile industriale Ce spune legea jpg
Cu sau fără alarmare incendiu pentru spațiile industriale? Ce spune legea?
Siguranța în spațiile industriale este o prioritate majoră, iar prevenirea incendiilor joacă un rol esențial în protejarea angajaților, a bunurilor și a mediului înconjurător.
Beneficiile tratamentului cu aparat dentar la adulti  La ce rezultate te poti astepta jpg
Beneficiile tratamentului cu aparat dentar la adulți. La ce rezultate te poți aștepta?
Tratamentul ortodontic cu aparat dentar nu mai este considerat o soluție exclusiv pentru copii și adolescenți, fiind din ce în ce mai frecvent întâlnit și în rândul adulților.
pexels tima miroshnichenko 6474471 jpg
Tot ce ai nevoie pentru construcții rezistente și încălzire sustenabilă
Construirea sau renovarea unei case reprezintă o investiție majoră, care necesită materiale de calitate și soluții sustenabile.
Vechea dilema sa alegem un sejur in Palma de Mallorca relaxant sau aventuros jpg
Vechea dilemă: să alegem un sejur în Palma de Mallorca relaxant sau aventuros?
Palma de Mallorca, o destinație idilică în inima Insulelor Baleare, este cunoscută pentru peisajele sale spectaculoase, cultura vibrantă și oportunitățile nesfârșite de distracție. Indiferent dacă îți dorești o vacanță „relaxantă” sau „aventuroasă”, Palma de Mallorca are ceva special pentru toți tur
featured image jpg
Jocul responsabil în cazinouri online: cum protejează operatorii experiențele pasionaților de gambling
Prin natura lor, jocurile de noroc se bazează pe modul aleatoriu în care poate decurge o acțiune.
Importanța consumului de apă înainte, în timpul și după sport jpg
Importanța consumului de apă înainte, în timpul și după sport
Lichidele pierdute în timp ce faci sport trebuie înlocuite în organism, pentru a preveni deshidratarea și riscurile asociate acesteia.
Tot ce trebuie să știi înainte de a cumpăra o mașină electrică jpg
Tot ce trebuie să știi înainte de a cumpăra o mașină electrică
Ți-ai propus să cumperi o mașină electrică? Cel mai probabil ai în minte și câteva întrebări legitime, la care cauți un răspuns. În acest articol vei găsi răspunsuri la cele mai importante preocupări pe care le poți avea atunci când vrei să faci o astfel de achiziție.
tapet premium png
De la banal la extraordinar: Cum poate impacta un tapet premium designul de interior?
Când vine vorba de transformarea unei locuințe, puține elemente au un impact atât de spectaculos și versatil precum tapetul premium. Crezi că tapetul este ceva demodat sau prea pretențios?
sculptor jpg
„Mademoiselle Pogany”, sculptura care redă esența feminității, discreției și senzualității
Simbolul artei moderne românești, „Mademoiselle Pogany”, reprezintă iubirea „nemuritoare a lui Brâncuși”, căreia artistul i-a dedicat nouăsprezece sculpturi.
barbat cu ochelari la laptop jpg
Curiozități despre jocurile de noroc de care nu ai auzit
Jocurile de noroc au o istorie veche de mii de ani și, de-a lungul timpului, au devenit o parte semnificativă a culturilor din întreaga lume.
Vechea dilema cum protejezi bateriile auto in timpul sezonului rece jpg
Vechea dilemă: cum protejezi bateriile auto în timpul sezonului rece?
Iarna reprezintă, fără îndoială, sezonul cel mai solicitant pentru bateriile auto. Temperaturile scăzute, drumurile scurte care nu oferă bateriei suficient timp să se încarce și utilizarea intensă a sistemelor de încălzire pun o presiune suplimentară asupra alternatorului și asupra acumulatorului.
DilemaVeche (2) (2) jpg
Descoperă cele mai apreciate idei de cadouri pentru bărbați în 2024
Atât în preajma sărbătorilor, cât și atunci când au loc aniversările bărbaților din viața noastră, alegerea cadoului se poate dovedi complicată. Acest ghid te va ajuta să optezi pentru cel mai potrivit dar în 2024 pentru reprezentanții sexului masculin.
De ce sunt folosite aparate sous vide in bucatarii profesionale jpg
De ce sunt folosite aparate sous vide în bucătării profesionale?
Tehnica de gătit sous vide (din franceză, „sub vid”) este o metodă inovatoare, ce presupune ambalarea alimentelor, în special a cărnii, într-un pachet vidat și gătirea acestora la o temperatură controlată, mult sub cea obișnuită, pentru o perioadă îndelungată de timp.
Adaptogenii  aliați naturali pentru echilibrul corpului și minții jpg
Adaptogenii: aliați naturali pentru echilibrul corpului și minții
Adaptogenii sunt substanțe provenite din plante, care au rolul de a reduce efectele stresului asupra corpului și minții, îmbunătățind răspunsul organismului în situații tensionate.
Gestionarea cheltuielilor în timpul sezonului rece jpg
Gestionarea cheltuielilor în timpul sezonului rece
Sezonul rece poate aduce o serie de cheltuieli neașteptate, de la costurile crescute pentru încălzire și electricitate, până la cheltuielile pentru îmbrăcămintea de iarnă și vacanțe sau concedii.
dilemaveche ro jpg
GHID despre alegerea metodelor de plată la cazino! Ce NU știe toată lumea?
Când te pregătești să joci la cazino online, alegerea metodei de plată este un pas crucial care poate influența întregul tău parcurs.
featured image (4) jpg
Mituri și realități despre relația femeilor cu jocurile de noroc
Primele cazinouri terestre au apărut într-o perioadă în care bărbații erau figurile dominante în societate, având parte de educație și implicit fiind cei care, în mod tradițional, asigurau și gestionau partea financiară a familiei.
Strategii eficiente pentru maximizarea rentabilității în agricultură jpg
Strategii eficiente pentru maximizarea rentabilității în agricultură
Agricultura devine și în România un domeniu complex și competitiv, astfel că rentabilitatea fermelor este o necesitate pentru a supraviețui pe piață și a avea succes.
P90178 png
Delta Sleep-Inducing Peptide (DSIP): Un candidat multidimensional pentru cercetare
Peptida Delta Sleep-Inducing Peptide (DSIP), o neuropeptidă endogenă, a prezentat un interes crescut pentru cercetători pentru rolul său potențial în diverse procese fiziologice.
avocat png
Avocatura: De la oratorii Romei la stâlpii statului de drept modern
Profesia de avocat este una dintre cele mai vechi și respectate ocupații din istoria umanității. De-a lungul timpului, avocații au jucat un rol esențial în menținerea ordinii și aplicarea justiției, contribuind la protejarea drepturilor și libertăților individuale.
DilemaVeche (2) (1) jpg
Cum se reflectă identitatea culturală în preferințele pentru anumite arome
Preferințele pentru anumite arome sunt mult mai mult decât o simplă chestiune de gust. Ele reprezintă o expresie a identității culturale, influențată de istorie, geografie, ritualuri și schimburi interculturale.
creditIMG 0862 JPG
123Credit.ro își continuă expansiunea în România prin deschiderea unor noi birouri în Cluj, Baia Mare, Sibiu și Suceava
București, 10 Septembrie 2024 – 123Credit.ro, un jucător important pe piața brokerajului de credite din România, și prima companie din domeniu care a dezvoltat fluxuri full digitale de aplicare la credite, își continuă expansiunea națională prin deschiderea unor noi birouri fizice.

Parteneri

lire sterline foto pinterest
Fug bogații din Marea Britanie. „Doar China a pierdut mai mulți miliardari”
Mii de oameni bogați părăsesc Marea Britanie din cauza taxelor și a degradării sistemului medical, continuând exodul din perioada Brexitului, potrivit unei firme de consultanță.
trump jpg
Fierbe capitala SUA! 48 de kilometri de garduri în Washington la învestirea lui Trump
Fierbe capitala SUA! Toţi ochii vor fi azi pe Washington, locul unde va fi instalat în funcţie preşedintele ales, Donald Trump. Click! vă prezintă cele mai importante aspecte ale unei zile istorice, care va confirma numirea celui de-al 47-lea preşedinte al Statelor Unite ale Americii.
Stema Transnistria
Criza energetică în Transnistria. Maia Sandu acuză soluții false după anunțul Moscovei privind reluarea livrărilor de gaz
Președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, afirmă că livrarea gazului prin intermediari către Transnistria contravine legislației, subliniind că Moscova ar putea relua livrările prin Moldovagaz, companie al cărei acționar majoritar este Gazprom.
Lucru acasa laptop pisica cafea telemunca munca FOTO Shutterstock
Care este diferența dintre telemuncă și work from home? Cum apar cele două în legislație
Telemunca și munca de acasă (work from home) au devenit din ce în ce mai răspândite în piața muncii din ultimii ani, însă mulți dintre noi le confundă, neștiind care sunt diferențele de reglementare.
Marcel Ciolacu şi Victor Ponta FOTO Inquam Photos / George Călin
„Poate voi candida chiar eu”. Victor Ponta se gândește tot mai mult la Cotroceni. Cum răspunde la amenințarea lui Marcel Ciolacu
Victor Ponta spune că, dintre cei care și-au anunțat până acum candidatura la prezidențiale nu are pe cine să voteze și nu exclude intrarea în cursa pentru fotoliul de la Cotroceni.
Novak Djokovic (EPA) jpg
accident sibiu, foto ISU Sibiu jpg
O şoferiţă de 24 de ani a băgat în spital şapte persoane, printre care doi copii de 3 şi 5 ani, după un accident lângă Sibiu
O şoferiţă de 24 de ani a provocat un grav accident de circulaţie pe D1, în apropiere de Sibiu, după ce a intrat în coliziune cu o altă maşină.
washington DC 3 FOTO:X
Miliardarii lui Trump pun stăpânire pe capitala SUA. O schimbare radicală a elitei politice și financiare
Într-un discurs recent de rămas-bun, președintele Biden a tras un semnal de alarmă privind formarea unei oligarhii în Statele Unite. În capitala națiunii, însă, oligarhii sunt deja aici și dau buzna pe piața imobiliară de lux, scrie The New York Times.
alexi pitu dunkerque jpg
Alexi Pitu a semnat cu noua sa echipă, la câteva zile după ce l-a refuzat vehement pe Gică Hagi
Atacantul nu mai jucase un meci oficial din luna mai a anului trecut.