Iov, Faust

Publicat în Dilema Veche nr. 359 din 30 decembrie 2010
Dilema veche la Timpul prezent   Ce vrei să te faci cînd vei fi mare? png

- coregrafii kabbalistice ale răului -

Spre deosebire de Iov, care îşi păstrează spaţiul sufletului invulnerabil faţă de prezenţa răului, pe parcursul încercărilor la care este supus printr-un imperativ al voinţei divine, Faust interiorizează în mod premeditat răul în lăcaşul propriului suflet, experimentează tragedia confruntării dintre ontologia adamică şi prezenţa răului şi este salvat in extremis de intervenţia voinţei divine, imediat după trecerea pragului morţii, atunci cînd traiectoria sa celestă sau infernală este revendicată de oştiri angelice şi oştiri demonice. Prin eroismul credinţei, sufletul lui Iov refuză orice aderenţă la rău, în timp ce ispita conturată prin deşertăciunea cunoaşterii îl determină pe Faust să transgreseze limita nevăzută a adeziunii sufletului la realitatea incertă promisă de puterile răului. Impurificarea sufletului sau dezechilibrul spiritului în urma invaziei unor ipostaze ale ontologiei negative reprezintă un numitor comun al istoriei biblice şi istoriei psihanalizei. 

După cum a observat Gershom Scholem, dybbuk (substantiv care derivă din verbul davok „a se lipi“, „a adera“) este un duh rău sau un suflet damnat care intră într-o fiinţă omenească, îi impregnează (ibbur) sufletul, manifestă o personalitate străină prin puterea de a vorbi şi a acţiona în calitate de ipostază ontologică negativă, care se substituie identităţii psihologice a persoanei posedate. Deşi este atestat în mediul popular palestinian încă din perioada celui de al Doilea Templu (515 î.e.n. – 70 e.n.), acest termen nu este menţionat în Talmud sau în Kabbalah din Provenţa-Gerona (secolele XII-XIII), unde se utilizează „ibbur rău“ şi ru’ah tezazit, care sînt totodată echivalente ebraice pentru expresia „duh necurat“, întîlnită în Noul Testament (Matei, 8, 16; 10, 1; 12, 43; Marcu, 1, 23-27; 3, 11; 3, 30; 5, 2-13; 6, 7; 7, 25; 9, 18-28; Luca, 4, 33-36; 6, 18; 8, 29; 9, 39-42; 10, 20; 11, 24-26; Faptele Apostolilor, 5, 16; 8, 7; 19, 12-16; Efeseni, 2, 22; 1 Petru, 3, 19; Apocalipsa, 16, 13; 16, 18). 

Pirkei de Rabbi Eliezer (midrash aggadic din secolele VIII-IX, redactat în Palestina, atribuit lui Rabbi Eliezer Ben Hyrcanus, care comentează Facerea, o parte din Ieşirea şi cîteva versete din Numerii) statuează că generaţia Potopului nu se va ridica din morţi în ziua Învierii, deoarece sufletele care au alcătuit-o au fost transformate în ruhot (duhuri) şi mazzikim (duhuri destructive). Pe temeiul acestei aserţiuni midrashice, Sefer ha-Zohar tratează despre „duhul necurăţeniei“: „Iar atunci cînd cuvîntul me’orot (lumini) este scris fără waw, tuturor duhurilor şi demonilor li se oferă ocazia de a stăpîni vîrtejuri de vînt şi puteri ostile şi toate duhurile necurăţeniei se ridică şi se mişcă prin lume, pentru a distruge neamul omenesc. Acestea au primit autoritate asupra locurilor aflate în ruină, asupra suprafeţelor stîncoase şi pustietăţilor. Toate acestea sînt parte a duhului necurăţeniei şi s-a arătat deja că duhul necurăţeniei care provine din şarpele cel viclean este adevăratul duh al necurăţeniei, iar el a primit autoritate asupra lumii, pentru a seduce neamul omenesc. (…) Dar atunci cînd omul este animat de zelul de a se purifica, duhul necurăţeniei este umilit dinaintea sa şi nu are puterea de a-l stăpîni.“ (Sefer ha-Zohar, I, 169 a – 169 b); „Dar atunci cînd duhul necurăţeniei este ridicat în regiunea inferioară, un alt duh al necurăţeniei este ridicat în regiunea superioară şi îi este acordată puterea de a coborî în lume. (…) Prin urmare, în lume se află două duhuri, duhul Judecăţii şi duhul necurăţeniei.“ (Sefer ha-Zohar, III, 55 a – 55 b) 

J.H. Chajes menţionează că Rabbi Iosif Ben Shalom Ashkenazi, kabbalist spaniol din secolul al XIV-lea, a citat Pirkei de Rabbi Eliezer din perspectiva teologiei despre transmigraţia sufletelor, gilgul, drept dovadă că demonii (shedim) sînt suflete ale decedaţilor care au săvîrşit răul în timpul vieţii. Cu începere din secolele XVI-XVII, noţiunea de dybbuk/dybbukim este introdusă în literatura religioasă, profană, folclorică, redactată de comunităţile evreieşti din Germania şi Polonia, ca prescurtare pentru expresiile dybbuk me-ru’ah ra’ah („aderarea unui duh rău“) sau dybbuk min ha-hizonim („dybbuk din partea demonică“). Prin conexiunea dintre noţiunile de gilgul şi dybbuk/dybbukim, s-a format credinţa în conformitate cu care justiţia divină refuză transmigraţia sufletelor covîrşite de păcate, care îşi manifestă identitatea demonică prin ibbur şi se refugiază în trupurile fiinţelor omeneşti. 

În cadrul Kabbalei din Safed, o serie de lucrări redactate de discipolii lui Isaac Luria (1534-1572) conţin istorisiri cu privire la procedura de ordin ritualic în măsură să exorcizeze dybbukim. J.H. Chajes se referă la Rabbi Eliezer Ashkenazi, care a primit, în jurul anului 1570, o corespondenţă din partea Şcolii din Safed cu privire la un caz dramatic de posedare a unei fiinţe omeneşti de către un dybbuk. Rabbi Eliezer Ashkenazi va folosi această istorisire în Ma’asei ha-Shem, lucrare pe care o va redacta în anul 1583, pentru a argumenta aserţiunea sa despre transformarea oamenilor vinovaţi de facere de rău în demoni: „S-a explicat că oamenii răi devin demoni, iar această pedeapsă împlineşte destinul lor“. Geoffrey W. Dennis a subliniat că în Kabbalah lurianică exorcizarea unui dybbuk implică tikkun sau „restaurarea“ sufletului posedat, deoarece dybbuk este metamorfoza sufletului inferior (nefesh) al unei persoane decedate care, din cauza interiorizării excesive a răului lumesc, a fost pedepsită prin karet, a fost „tăiată“ sau îndepărtată din continuitatea ontologiei biblice şi se află în imposibilitatea de a face călătoria în lumea de dincolo. Exorcistul, tzadik, începe prin a diagnostica victima posedată (cf. Samuel Vital, Sha’ar ha-Gilgulim) şi a dialoga cu demonul sau dybbuk, pentru a înţelege motivul posedării. Ulterior, tzadik-ul adresează către dybbuk promisiunea salvării şi efectuează exorcizarea, extragerea entităţii demonice din sufletul posedat. În cadrul hasidismului central-est-european, puterea de a exorciza dybbukim era un atribut al magiştrilor rabbinici, ba’alei shem. Din literatura de exorcizare, Gershom Scholem citează Hayyim Vital, Sefer ha-Hezyonot, Samuel Vital, Sha’ar ha-Gilgulim, Manasseh Ben Israel, Nishmat Hayyim, Eliyah ha-Kohen din Smyrna, Minhat Eliyahu, Yudah Moise Fetya din Bagdad, Minhat Yehudah. 

Ulterior, gîndirea kabbalistică a Şcolii din Safed a stabilit o conexiune între noţiunea de devekut şi noţiunea de tikkun („restaurare“). Această perspectivă teurgică afirmă că integrarea sufletului omenesc în împărăţia divinităţii se revelează drept împlinire a sferei divinităţii prin reîntoarcerea şi ascensiunea unei entităţi dispersate, care a părăsit anterior spaţiul sefirotic şi care se instalează prin restaurare în reşedinţa sa primordială. Sefer ha-Zohar, III, 68 a, comentează Deuteronomul, 6, 5 („Să iubeşti pe Domnul Dumnezeul tău, din toată inima ta, din tot sufletul tău şi din toată puterea ta.“) prin enunţarea principiului în conformitate cu care semnificaţia ontologică a fiinţei omeneşti se vădeşte în puterea sa de a se ataşa de iubirea de Dumnezeu, de a se ataşa de Dumnezeu prin iubire: „După cum acestea (sufletul şi spiritul) se ataşează de trup, iar trupul le iubeşte, un om trebuie să se ataşeze de iubirea faţă de Cel Sfînt, binecuvîntat fie El, ataşîndu-se de El cu iubirea sufletului şi spiritului său.“ (Sefer ha-Zohar, III, 68 a). Moshe Idel a analizat doctrina kabbalistică despre sufletele superioare care trăiesc veşnic în proximitatea lui Dumnezeu, din dubla perspectivă mistică a universalităţii şi integrării. 

Comentariul său se întemeiază pe noţiunea complexă de devekut („a imita conduita divină“, „a fuziona cu divinitatea“), care desemnează puterea sufletului omenesc de a se ataşa de sufletul universal sau de Fiinţa Divină. În acest fel, după primirea influxului care o atrage către împărăţia universalităţii divine, entitatea individuală a sufletului omenesc este convertită într-o entitate universală. Sufletul omenesc individual se universalizează. Cu privire la acest subiect, Moshe Idel îl citează pe celebrul kabbalist spaniol Abraham Abulafia (1240-1291), magistru în arta identificării semnificaţiilor mistice ale consoanelor care alcătuiesc alfabetul ebraic, gematria: „Ei vor fi reuniţi cu aceasta după multe exerciţii dificile, asidue şi puternice, pînă cînd facultăţile personale şi profetice devin universale, permanente şi eterne, asemănătoare cu esenţa cauzalităţii divine, pînă cînd el şi El devin o entitate.“ Totodată Moshe Idel înţelege devekut ca o obliterare a personalităţii omeneşti prin experienţa includerii de sine a misticului în împărăţia divinităţii. Această integrare a umanului în divin, în împărăţia sefirotică, reprezintă apogeul devekut şi al anihilării de sine. În gîndirea kabbalistică medievală, conceptul de integrare este exprimat prin hitkalelut, care derivă din rădăcina KLL („universal“, „cuprinzător“, „general“), care semnifică integrarea unor elemente multiple într-o entitate vastă. Moshe Idel citează un text kabbalistic anonim despre experienţa mistică a lui Ben Azzai, tanna care, în celebra experienţă mistică a contemplării luminii divine, „a privit şi a murit“: „Lumina l-a covîrşit, iar el a privit-o datorită marii sale dorinţe de a se ataşa de ea şi de a se bucura de ea fără întrerupere. După ce a fost ataşat, el a dorit să nu mai fie separat de binefăcătoarea splendoare şi a rămas cufundat şi ascuns în ea. Sufletul său a fost încoronat şi împodobit de această splendoare şi strălucire şi nici unei alte fiinţe omeneşti nu i-a fost hărăzit să se ataşeze de ea şi să continue să trăiască“. Fragmentul citat descrie o stare post-devekut, de apoteoză, nu de fuziune: sufletul a realizat includerea sa în lumina divină. După transformarea sa, sufletul misticului a intrat în împărăţia strălucitoare a divinităţii, unde va locui veşnic. În acest sens, Moshe Idel îl citează pe Abraham Abulafia, care afirmă că toate forţele lăuntrice care acţionează în sufletul unei fiinţe omeneşti revin în mod natural spre originea lor, spre En Sof sau Divinul Infinit, atunci cînd „nodurile lor sînt dezlegate“. Ajuns pe cea de a şaptea treaptă a „scării mistice“, kabbalistul care pune în practică hokhmath ha-tseruf sau „ştiinţa combinaţiilor literelor“ experimentează slăbirea „sigiliilor“: viaţa divină şi lumina divină pătrund în spaţiul sufletului, intelectul uman individual conştientizează „aderarea“ (devekut) la Intelectul Agent, sinele spiritual se desprinde de sinele carnal şi profetizează, devine un receptacul pentru „Cuvîntul lui Dumnezeu“ sau davar-Elohyim, iar sufletul misticului se recunoaşte ca parte a luminii şi iubirii din Împărăţia lui Dumnezeu.  

Bibliografie: Chajes, J.H., Between Worlds. Dybbuks, Exorcists and Early Modern Judaism, Philadelphia, University of Pennsylvania Press, 2003; Dennis, Geoffrey W., The Encyclopedia of Jewish Myth, Magic and Mysticism, Woodbury, Minnesota, USA, Llewellyn Publications, 2007; Idel, Moshe, The Mystical Experience in Abraham Abulafia, New York, State University of New York Press, 1988; Idel, Moshe, Kabbalah: New Perspectives, New Haven, Yale University Press, 1990; Idel, Moshe, „Universalization and Integration: Two Conceptions of Mystical Union in Jewish Mysticism“, in Moshe Idel şi Bernard McGinn (ed.), Mystical Union in Judaism, Christianity, and Islam. An Ecumenical Dialogue, New York, Continuum Publishing Company, 1999; Scholem, Gershom, Major Trends in Jewish Mysticism, New York, Schocken Books, 1974; Scholem, Gershom, Kabbalah, New York, Dorset Press, 1987; Tishby, Isaiah (ed.), The Wisdom of the Zohar, I-III, Oxford, Oxford University Press, 1989-1991.

Silviu Lupaşcu este doctor în istoria religiilor la École des Hautes Études en Sciences Sociales din Paris.

pexels gustavo fring 5163433 jpg
Unelte, materiale și idei pentru o curte bine amenajată
O curte bine organizată îți oferă nu doar un spațiu estetic, ci și un loc practic în care te poți relaxa, lucra în grădină sau petrece timp de calitate cu familia și prietenii.
rehearsal preparation groom s watch hand jpg
Purtați de Eminem, Pharrell și Kanye West – descoperă cel mai popular ceas printre artiști!
Hai să recunoaștem: când vezi un ceas Casio G-SHOCK pe încheietura cuiva, nu te gândești doar la ore și minute.
Ce acte sunt necesare pentru procedura de radiere a unui autovehicul  jpg
Ce acte sunt necesare pentru procedura de radiere a unui autovehicul?
Radierea unui autovehicul din circulație poate părea un proces complicat, dar, dacă ai toate documentele pregătite și urmezi pașii necesari, totul devine mult mai simplu.
featured image jpg
Minimalismul, o alegere de viață pentru tot mai multe persoane împlinite pe plan profesional
A avea puține bunuri materiale și a efectua puține cheltuieli era în trecut caracteristic doar persoanelor cu venituri modeste.
Vechea dilema optimizare SEO vs  PPC sau AMBELE jpg
Vechea dilema: optimizare SEO vs. PPC sau AMBELE?
În lumea marketingului digital, dezbaterea dintre optimizarea pentru motoarele de căutare (SEO) și publicitatea plătită per click (PPC) a fost întotdeauna un subiect fierbinte.
industrie jpg
Curiozități mai puțin știute despre gudron și industriile în care se folosește
Gudronul este o substanță cu o paletă largă de aplicații industriale. Acesta nu este o substanță unică, ci un amestec complex de mii de compuși chimici, inclusiv hidrocarburi aromatice, fenoli și alte substanțe organice.
Cei care nu invata din istorie, sunt sortiti sa o repete  3 carti pe care trebuie neaparat sa le citesti jpg
Cei care nu învață din istorie sunt sortiţi să o repete. 3 cărți pe care trebuie neapărat să le citești
Dacă vrei să înțelegi mai bine evoluția poporului și a culturii din care faci parte, atunci e bine să explorezi cărțile de istorie specifice.
reducerea timpului petrecut in trafic este o prioritate pentru tine jpg
Reducerea timpului petrecut în trafic este o prioritate pentru tine?
Dacă te deplasezi frecvent cu autoturismul și ai realizat faptul că, din cauza aglomerației rutiere, ai ajuns să petreci foarte mult timp în trafic.
ceai cuisoare (1) jpg
Cum se prepară și când este recomandat ceaiul de cuișoare?
Ceaiul de cuișoare este o băutură aromată și benefică pentru sănătate, apreciată pentru proprietățile sale antibacteriene, antiinflamatoare și antioxidante.
ce pantofi sa alegi pentru city break jpg
Cele mai potrivite modele de pantofi pentru un city-break
Te gândești la un city-break? Ah, ce bine! Oricine adoră să exploreze noi orașe, să meargă pe străzi necunoscute și să descopere un colț de lume plin de istorie, cultură și viață urbană.
Champions League  cea mai valoroasă competiție de fotbal intercluburi din Europa  dilemaveche betting jpg
Champions League: cea mai valoroasă competiție de fotbal intercluburi din Europa
Champions League reprezintă apogeul fotbalului european intercluburi, fiind locul unde cele mai bune echipe de pe continent își dispută supremația.
Cum să îți amenajezi casa eficient și cu buget redus  sfaturi și idei practice jpg
Cum să îți amenajezi casa eficient și cu buget redus: sfaturi și idei practice
Amenajarea locuinței poate fi o provocare atunci când încerci să menții un echilibru între estetică, funcționalitate și costuri.
DilemaVeche (2) (4) jpg
Chanel, moștenirea unui brand care a revoluționat eleganța
Toată lumea a auzit despre acest nume faimos în industria modei, un simbol atemporal al rafinamentului și inovației în modă.
telefoane jpeg
Există o piață a telefoanelor folosite de vânzare. Vrei să afli despre ce e vorba?
Te-ai gândit vreodată că ar exista pentru telefonul tău folosit un loc unde ar putea să fie pus la vânzare? Ai mai multe telefoane vechi care stau degeaba prin sertarele biroului de acasă?
usa de garaj alexiana group 3 jpg
Știai că poți găsi uși de garaj la prețuri avantajoase pentru bugetul tău?
Pentru cine își dorește mai multă protecție pentru mașina personală, în garaj, există soluții prietenoase cu bugetul.
relaxare rapida jpg
5 metode de relaxare imediate pentru oamenii activi care au puțin timp liber la dispoziție
Într-o lume agitată, în care timpul este un lux, găsirea unor metode rapide de relaxare devine esențială pentru menținerea echilibrului mental și fizic.
featured image jpg
Sigla echipei de fotbal Athletic Bilbao, sculptată pe o biserică din secolul al XIII-lea
Când te gândești la biserici, te aștepți să vezi în special icoane ale unor sfinți. În unele situații, poți găsi și imagini cu principalii oameni care au contribuit financiar la construcția respectivei biserici.
austin ban 0fjGQmYCRW8 unsplash jpg
Cadouri care creează amintiri - Experiențe speciale pentru femeile din viața ta
Căutarea cadoului perfect pentru femeile dragi din viața ta poate fi o provocare, mai ales atunci când vrei să alegi ceva cu adevărat special.
sala jocuri de noroc bloc jpg
Sălile de jocuri de noroc ar putea fi interzise la parterul blocurilor
Deputatul PNL Gigel-Sorinel Știrbu a depus pentru dezbatere un proiect de lege care vizează interzicerea sălilor de jocuri de noroc de la parterul blocurilor.
images 3bb810f70db5ec2934571f9ff1639e40 jpg
Alegerea materialelor și a mobilierului la un preț accesibil
Unul dintre cei mai importanți pași în amenajarea casei este selecția materialelor și a mobilierului.
people 1355500 1280 jpg
Cum creează sporturile legături puternice și prietenii durabile între bărbați
Sportul este mai mult decât o competiție. Este un limbaj universal care unește oameni din medii diferite. Pe teren, în tribune și online, bărbații găsesc un spațiu pentru a-și exprima emoțiile și pentru a se conecta cu ceilalți.
1738689539 lCrT jpg
Metode de ameliorare a durerii pentru inflamația nervilor
Inflamația nervilor, cunoscută și sub numele de nevrită sau nevralgie, poate provoca dureri severe care reduc semnificativ calitatea vieții.
3572599055782af8afa491e98137681c (1) jpg
Cum să îți menții nivelul de energie ridicat după vârsta de 40 ani
După vârsta de 40 de ani, mulți oameni experimentează o scădere a nivelului de energie din cauza schimbărilor naturale ale corpului, cum ar fi scăderea masei musculare, schimbările hormonale și un metabolism mai lent.
cat costa o coroana dentara i ce factori influen eaza pre ul jpg
Cât costă o coroană dentară și ce factori influențează prețul?
O coroană dentară este una dintre cele mai frecvent utilizate soluții stomatologice pentru restaurarea unui dinte deteriorat. Costul acesteia variază foarte mult în funcție de materialul folosit, tehnologia de producție și experiența medicului stomatolog.

Parteneri

vant puternic Inquam Photos jpg
Vreme capricioasă astăzi: unde se anunță vijelii și grindină
Ziua de 23 mai a început cu avertizări nowcasting Cod galben de ceaţă, valabile în mai multe zone din Transilvania şi Moldova. Vremea se va menţine în general instabilă vineri. Vor fi înnorãri temporar accentuate, averse şi descărcări electrice.
itst marire ruiasa jpg
Un IT-ist de la o multinațională a făcut valuri pe net după ce a dezvăluit suma uriașă cu care i-a crescut salariul: „Consideră-te norocos”
Un angajat din domeniul IT, lucrând remote pentru o multinațională cu peste 1000 de angajați, a făcut publică o experiență care a declanșat un val de umor amar și nemulțumire în comunitatea IT.
foto mare metrou jpg
Bărbat lovit mortal la metrou, la Piața Unirii 2. Acesta s-ar fi aruncat în fața trenului
Circulația trenurilor pe Magistrala 2 a fost afectată vineri dimineață, după ce un bărbat de aproximativ 35 de ani a fost lovit de metrou în stația Piața Unirii 2.
carte pexels jpg
Cuvântul banal pe care mulți îl greșesc. „Intrii” sau „intri”, cum e corect?
Multe dintre cuvintele pe care le folosim zilnic pot crea confuzie atunci când vine vorba despre forma lor corectă în scris. Un astfel de exemplu este verbul „a intra” și forma sa la persoana a doua singular: „intri” sau „intrii”?
Terminal Gaze Foto   Shutterstock jfif
S-a terminat cu șantajul energetic: foaie de parcurs pentru eliminarea treptată a tuturor importurilor de energie rusească în UE
La 6 mai, Comisia Europeană a transmis Rusiei un mesaj foarte clar: s-a terminat. Nu vom mai permite Rusiei să folosească energia împotriva noastră. Nu vom mai permite ca statele noastre membre să fie șantajate. Nu vom mai contribui indirect la umplerea rezervei de război a Kremlinului.
Modric
image png
Cele mai bogate șapte țări din lume au convenit să contracareze practicile comerciale ale Chinei
Miniștrii de finanțe și guvernatorii băncilor centrale din G7 se angajează să abordeze „dezechilibrele economice”.
danemarca pexels jpeg
Țara din Europa ce va crește vârsta de pensionare la 70 de ani. Măsura e valabilă pentru cei născuți după 1970
Danemarca urcă pe primul loc în clasamentul țărilor europene cu cea mai ridicată vârstă de pensionare, după ce Parlamentul a votat, joi, o lege care prevede creșterea treptată a acesteia până la 70 de ani până în anul 2040.
Destinații uimitoare de pe mapamond de vizitat la începutul verii 2025 Colaj
Cele mai bune 15 destinații de vizitat în iunie 2025: De la Peru în Alaska, între sărbători solare și peisaje spectaculoase
Top 15 destinații spectaculoase de vizitat pe mapamond în iunie 2025: De la festivaluri incașe la plaje paradisiace, găsește-ți următoarea aventură!