Începutul și sfîrșitul vieții spirituale

Publicat în Dilema Veche nr. 1035 din 8 februarie – 14 februarie 2024
foto: wikimedia commons
foto: wikimedia commons

Într-o scrisoare din 1956 către Anton Dumitriu, Părintele Scrima vorbește despre paradoxul începutului unei vieți spirituale: „E unul dintre paradoxele misterioase ale vieții duhovnicești ca începutul să nu se sfîrșească niciodată, și tocmai acesta să fie semnul desăvîrșirii ei. Singurul indiciu infailibil că ai depășit momentele prime e nu că îți sporește sentimentul perfecțiunii proprii (dimpotrivă!), ci că îți sporesc dificultățile”. Și în Pateric, de altfel, întîlnim Bătrîni care, atunci cînd sînt întrebați despre culmile spirituale pe care au urcat în viața lor, răspund cu smerenie netulburată că nici nu știu dacă au început, de fapt, urcușul duhovnicesc. Este vorba despre Sfîntul Sisoe care, cerînd pe patul de moarte încă puțin timp pentru pocăință, răspunde mirării celor din jur, care îl considerau deja asemeni îngerilor: „Drept să vă spun, nici nu știu dacă am început vreodată (pocăința, n. mea)”. 

De obicei reprezentată ca o mișcare ascensională, viața spirituală pune de fapt, pe lîngă problema ierarhiei virtuților, ca în Scara Sfîntului Ioan Scăraru, și pe cea a începutului lor, care trebuie să fie radical și plin de putere, căci din această putere se hrănește întreg parcursul ulterior al vieții duhovnicești: „Din tăria începutului vom avea negreşit folos şi în vremea moleşirii de după aceea. Căci sufletul îmbărbătat şi apoi moleşit e îmboldit de amintirea sîrguinţei de la început ca de un ac. De aceea unii au prins adeseori aripi şi din aceasta” (Scara, I.21). Tot în această viziune ascensională (și liniară), căderea este bruscă și teribilă. Ce este mai puțin decît vîrful scării este văzut ca o neîmplinire sau ca un eșec, la fel cum un început ratat poate fi cu greu recuperat pe parcurs. Viziunea despre care e vorba aici este una care ușor poate fi citită într-o cheie „competițională”: spre vîrful scării trebuie alergat în timpul limitat al acestei vieți, iar orice abatere, mai ales startul ratat, este penalizată dur. Intransigența „antrenorului” și deplina concentrare a celui aflat în competiție reprezintă condițiile necesare ale performanței duhovnicești. 

Pe lîngă acest model liniar mai poate fi găsit unul care corespunde probabil într-o mai mare măsură felului în care Părintele Scrima vorbește despre începutul vieții spirituale: cel circular. Conform acestuia, urcușul capătă forma unei permanente adînciri în sine a momentului inițial. Este binecunoscută, de exemplu, interpretarea la Parabola fiului risipitor pe care o face Constantin Noica, un autor straniu în contextul întrebărilor duhovnicești despre care este vorba aici. În Jurnal filozofic, filosoful care se arăta neinteresat de problemele „suflețelului” scrie: „Nu, creştinismul nu e simplă morală. Nu e aşa nici în Noul Testament. E destul să-ţi aminteşti de fiul risipitor şi fratele lui cel moral, ca să accepţi ce e creştinismul: dragoste”. Fiul risipitor cunoaște, ca adevăr al propriei existențe, voluptatea din care se naște însă, cutremurătoare și înnoitoare, căința. El ratează începutul (pentru că nu și-a întîlnit învățătorul, precizează Noica) și se risipește. Cu cît risipirea este însă mai mare, cu atît căința este mai puternică și mai urgentă. Se întoarce acasă pentru „ca să ia lucrurile de la început, așa cum trebuie” (Noica, Devenirea întru ființă. Încercare asupra filosofiei tradiționale). Prin urmare, începutul circular al vieții spirituale conține în el însuși tensiunea conversiunii, confruntarea cu ispita și cu eșecul. El nu mai poate fi văzut ca un punct inițial care străpunge „ca un ac” răscrucile drumului ulterior, ci mai degrabă ca un orizont, cu relief și cărări neașteptate, care trebuie să fie parcurse cu răbdare și cu luare-aminte. Ca într-o veritabilă poveste de demult, eroul intră în primejdii și rătăciri, avînd alături însă un ajutor fermecat care îl protejează și îl îndrumă. La fel se întîmplă și în copilăria vieții duhovnicești, protejată și în același timp tulburată de prezența decisivă, dar discretă a Duhului. Confesiunile Sfîntului Augustin oferă, în prima jumătate a cărții, exemple cutremurătoare ale tensiunii ce pregătește și însoțește momentul convertirii din 386. Ea crește de la nedumerirea din prima pagină („să Te invoc sau să Te laud? (...) să Te cunosc ori să Te invoc”) pînă la certitudinea din cartea a VIII-a, cînd recunoaște: „Tu mi-ai îndreptat pașii spre Tine”. 

Începutul vieții spirituale nu se scrie, așadar, pe un suflet gol și neîncercat, ci tocmai pe pielea unei memorii adînci și complicate, pe care astfel o luminează și o orientează ascendent. Formula pascaliană (Nu m-ai căuta, dacă nu m-ai fi găsit) sau cutremurătorul strigăt din Evanghelia după Marcu 9, 24 (Cred, Doamne, ajută necredinței mele!) stau, împreună cu Confesiunile Sfîntului Augustin, în orizontul aceleiași înțelegeri: cea pentru care începutul vieții spirituale este tensionat și dramatic, confuz și tulburat de o chemare ce nu poate fi situată fără echivoc. Cercul regăsirii de sine, despre care Noica vorbește în atîtea rînduri, este și el suspect prin perfecțiunea formei sale. De fapt, sensul circularității nu este doar acela al egalității cu sine a punctelor egal depărtate de centru, cît strania și eliberatoarea alternanță dintre anticipare și rememorare care este inerentă începutului: acesta este, cu o vocabulă hegeliană, un nu încă-întotdeauna deja. O potențialitate al cărei adevăr este propria actualizare. Așadar, un moment inițial care își dovedește rodnicia doar prin sfîrșitul la care duce. O seducție inefabilă care se preschimbă în căutare plină de rîvnă. Și invers. 

Dintre toate ipostazele spiritualității, acest paradox al începutului, cum îl considera și Părintele Scrima, este poate cel mai vizibil în cazul dragostei. Creștinismul este în mod esențial dragoste, așa cum l-au văzut deopotrivă mari Părinți ai Bisericii și gînditori precum Constantin Noica sau Nicolae Steinhardt. Dar dragostea nu poate fi înțeleasă liniar, ascensional, întrucît nu poate fi înțeleasă ca ducînd dincolo de ea, spre un altceva; la fel, nu poate fi văzută nici decurgînd din ceva care îi este străin. Dragostea are o trăinicie care o plasează dincolo de celelalte virtuți: „Dragostea nu cade niciodată. Cît despre proorocii – se vor desfiinţa; darul limbilor va înceta; ştiinţa se va sfîrşi” (I Corinteni 13, 8). 

În Comentariul integral la Evanghelia după Ioan, Părintele Scrima reflectează asupra poruncii iubirii („Să vă iubiți unii pe alții”), excluzînd dintru început variantele sale morale sau mundane, sociale. Iubirea despre care vorbește Mîntuitorul este una nemăsurată, pentru că ea se petrece în orizontul iubirii pe care El o arată oamenilor și ca ecou al acesteia din urmă. Astfel înțeleasă, iubirea omenească nu poate avea vreo împotrivire și nici sfîrșit. Este infinită și puternică, neconvertibilă în altceva: „Noi nu am sfîrșit, nu sîrșim și nu vom sfîrși de pătruns semnificația iubirii”. Momentul iubirii nu poate fi decît aprofundat, adîncit în sine pentru a face să răsară toate sensurile ulterioare. E un început care nu se sfîrșește niciodată pentru că el este însăși condiția de posibilitate a oricărui început, a înnoirii vieții ca atare, ceea ce reprezintă, poate, cel mai de seamă semn distinctiv al spiritului. 

 Ioan Alexandru Tofan este profesor univ. dr. la Facultatea de Filosofie şi Ştiinţe Social-Politice, Universitatea „Alexandru Ioan Cuza“ din Iaşi.

Vechea dilema optimizare SEO vs  PPC sau AMBELE jpg
Vechea dilema: optimizare SEO vs. PPC sau AMBELE?
În lumea marketingului digital, dezbaterea dintre optimizarea pentru motoarele de căutare (SEO) și publicitatea plătită per click (PPC) a fost întotdeauna un subiect fierbinte.
industrie jpg
Curiozități mai puțin știute despre gudron și industriile în care se folosește
Gudronul este o substanță cu o paletă largă de aplicații industriale. Acesta nu este o substanță unică, ci un amestec complex de mii de compuși chimici, inclusiv hidrocarburi aromatice, fenoli și alte substanțe organice.
Cei care nu invata din istorie, sunt sortiti sa o repete  3 carti pe care trebuie neaparat sa le citesti jpg
Cei care nu învață din istorie sunt sortiţi să o repete. 3 cărți pe care trebuie neapărat să le citești
Dacă vrei să înțelegi mai bine evoluția poporului și a culturii din care faci parte, atunci e bine să explorezi cărțile de istorie specifice.
reducerea timpului petrecut in trafic este o prioritate pentru tine jpg
Reducerea timpului petrecut în trafic este o prioritate pentru tine?
Dacă te deplasezi frecvent cu autoturismul și ai realizat faptul că, din cauza aglomerației rutiere, ai ajuns să petreci foarte mult timp în trafic.
ceai cuisoare (1) jpg
Cum se prepară și când este recomandat ceaiul de cuișoare?
Ceaiul de cuișoare este o băutură aromată și benefică pentru sănătate, apreciată pentru proprietățile sale antibacteriene, antiinflamatoare și antioxidante.
ce pantofi sa alegi pentru city break jpg
Cele mai potrivite modele de pantofi pentru un city-break
Te gândești la un city-break? Ah, ce bine! Oricine adoră să exploreze noi orașe, să meargă pe străzi necunoscute și să descopere un colț de lume plin de istorie, cultură și viață urbană.
Champions League  cea mai valoroasă competiție de fotbal intercluburi din Europa  dilemaveche betting jpg
Champions League: cea mai valoroasă competiție de fotbal intercluburi din Europa
Champions League reprezintă apogeul fotbalului european intercluburi, fiind locul unde cele mai bune echipe de pe continent își dispută supremația.
Cum să îți amenajezi casa eficient și cu buget redus  sfaturi și idei practice jpg
Cum să îți amenajezi casa eficient și cu buget redus: sfaturi și idei practice
Amenajarea locuinței poate fi o provocare atunci când încerci să menții un echilibru între estetică, funcționalitate și costuri.
DilemaVeche (2) (4) jpg
Chanel, moștenirea unui brand care a revoluționat eleganța
Toată lumea a auzit despre acest nume faimos în industria modei, un simbol atemporal al rafinamentului și inovației în modă.
telefoane jpeg
Există o piață a telefoanelor folosite de vânzare. Vrei să afli despre ce e vorba?
Te-ai gândit vreodată că ar exista pentru telefonul tău folosit un loc unde ar putea să fie pus la vânzare? Ai mai multe telefoane vechi care stau degeaba prin sertarele biroului de acasă?
usa de garaj alexiana group 3 jpg
Știai că poți găsi uși de garaj la prețuri avantajoase pentru bugetul tău?
Pentru cine își dorește mai multă protecție pentru mașina personală, în garaj, există soluții prietenoase cu bugetul.
relaxare rapida jpg
5 metode de relaxare imediate pentru oamenii activi care au puțin timp liber la dispoziție
Într-o lume agitată, în care timpul este un lux, găsirea unor metode rapide de relaxare devine esențială pentru menținerea echilibrului mental și fizic.
featured image jpg
Sigla echipei de fotbal Athletic Bilbao, sculptată pe o biserică din secolul al XIII-lea
Când te gândești la biserici, te aștepți să vezi în special icoane ale unor sfinți. În unele situații, poți găsi și imagini cu principalii oameni care au contribuit financiar la construcția respectivei biserici.
austin ban 0fjGQmYCRW8 unsplash jpg
Cadouri care creează amintiri - Experiențe speciale pentru femeile din viața ta
Căutarea cadoului perfect pentru femeile dragi din viața ta poate fi o provocare, mai ales atunci când vrei să alegi ceva cu adevărat special.
sala jocuri de noroc bloc jpg
Sălile de jocuri de noroc ar putea fi interzise la parterul blocurilor
Deputatul PNL Gigel-Sorinel Știrbu a depus pentru dezbatere un proiect de lege care vizează interzicerea sălilor de jocuri de noroc de la parterul blocurilor.
images 3bb810f70db5ec2934571f9ff1639e40 jpg
Alegerea materialelor și a mobilierului la un preț accesibil
Unul dintre cei mai importanți pași în amenajarea casei este selecția materialelor și a mobilierului.
people 1355500 1280 jpg
Cum creează sporturile legături puternice și prietenii durabile între bărbați
Sportul este mai mult decât o competiție. Este un limbaj universal care unește oameni din medii diferite. Pe teren, în tribune și online, bărbații găsesc un spațiu pentru a-și exprima emoțiile și pentru a se conecta cu ceilalți.
1738689539 lCrT jpg
Metode de ameliorare a durerii pentru inflamația nervilor
Inflamația nervilor, cunoscută și sub numele de nevrită sau nevralgie, poate provoca dureri severe care reduc semnificativ calitatea vieții.
3572599055782af8afa491e98137681c (1) jpg
Cum să îți menții nivelul de energie ridicat după vârsta de 40 ani
După vârsta de 40 de ani, mulți oameni experimentează o scădere a nivelului de energie din cauza schimbărilor naturale ale corpului, cum ar fi scăderea masei musculare, schimbările hormonale și un metabolism mai lent.
cat costa o coroana dentara i ce factori influen eaza pre ul jpg
Cât costă o coroană dentară și ce factori influențează prețul?
O coroană dentară este una dintre cele mai frecvent utilizate soluții stomatologice pentru restaurarea unui dinte deteriorat. Costul acesteia variază foarte mult în funcție de materialul folosit, tehnologia de producție și experiența medicului stomatolog.
avocat legalro 2 png
6 motive pentru care ar trebui să alegi un avocat local
Când vine vorba de probleme juridice, alegerea unui avocat potrivit este esențială. Una dintre cele mai bune decizii pe care le poți lua este să colaborezi cu un avocat local.
termosemineu dolinex 3 png
Avantajele unui termoșemineu pe peleți și cum să faci cea mai bună alegere
Căldura confortabilă a unui termoșemineu pe peleți nu este doar un răsfăț, ci și o soluție eficientă și sustenabilă pentru încălzirea locuinței.
Formare profesionala (2) jpg
Formarea profesională: Fundamentul succesului ONG-urilor
Formarea profesională este esențială pentru creșterea performanței și dezvoltarea sustenabilă a ONG-urilor. Exită programe ce oferă sesiuni de formare adaptate nevoilor specifice ale sectorului neguvernamental, pregătind specialiștii pentru provocările viitoare.
DilemaVeche (2) (3) jpg
Valentine’s Day se sărbătorește diferit în diverse culturi
Ziua Îndrăgostiților, cunoscută internațional drept Valentine’s Day, nu este doar o sărbătoare a iubirii universale, ci și o reflectare a diversității culturale, manifestată prin obiceiuri și tradiții unice.

Parteneri

crin antonescu cluj FOTO Facebook
Miting pentru susținerea lui Crin Antonescu la Cluj Napoca. „Preşedintele României nu poate dicta”
Coaliţia de guvernare a organizat, sâmbătă, un miting pentru susţinerea lui Crin Antonescu, candidatul comun în alegerile prezidențiale, la Cluj Napoca.
71587387 1004 webp
Eșecul primului CSAT de după anularea alegerilor
Prima ședință a CSAT după anularea primului tur al prezidențialelor de anul trecut nu a elucidat eșecul serviciilor secrete care nu au depistat din timp intervenția Rusiei în procesul electoral autohton.
profimedia 0980545565 jpg
Rusia susține că Ucraina a atacat din nou o instalație de gaze din Kursk, încălcând armistițiul: „E practic distrusă”
Rusia a acuzat vineri Ucraina de atacuri asupra infrastructurii sale energetice, în ciuda unui moratoriu asupra unor astfel de lovituri, susținând că o instalație de gaze din orașul Sudja a fost distrusă, astfel că își rezervă dreptul de a riposta, relatează Reuters.
933917099 254174810 1706x960 webp
Misterul longevității medicului de 102 ani: „Am început să mănânc sardine când aveam 6 ani, înainte să se descopere acizii omega-3”
Un medic de 102 ani dezvăluie care sunt secretele longevității sale. Bărbatul spune că s-a pensionat la vârsta de 85 de ani, iar de atunci a continuat să facă mișcare fizică și să-și prepare singur mâncarea.
masca ten jpg
Secrete de frumusețe de pe vremea bunicii. Ce făceau pentru a avea un ten de porțelan. Rețete de măști și creme naturale
Rafturile magazinelor sunt mereu pline cu produse de frumusețe care ne promit că ne vor ajuta să arătăm mai bine aproape peste noapte. Însă, acestea nu sunt întodeauna chiar la fel de eficiente precum pretind pe ambalaj. Iar, poate chiar și mai important, ne vor costa și mult prea mulți bani.
Silvia Marcu si regele Spaniei jpeg
Povestea de film a româncei care a ajuns de la îngrijitoare de copii, academician la universități de top din SUA și apreciată de regele Spaniei
„Viața bate filmul“ este o zicală dovedită din plin de povestea de viață a Silviei Marcu, profesor la universități importante din SUA și cercetător-academician în Spania. Românca a parcurs lungul drum de la imigrantul sărman, dispus să facă muncă necalificată fără acte, la o somitate în Spania
Loc de parcare in Austria Foto PrimeVest jpg
Caz șocant în Capitală! Bărbat găsit mort în maşină, în parcarea unui supermarket din Voluntari
Descoperire sinistră în parcarea unui supermarket din Voluntari. Un bărbat a fost găsit fără suflare în mașină. În urma primelor verificări efectuate de poliţiştii ajunşi la faţa locului, a fost stabilită identitatea persoanei
horoscop (2) jpg
Horoscop 30 martie. Oportunitate neașteptată pentru Gemeni, Scorpionii încep o etapă a vieții mai bună
Horoscop duminică, 30 martie. Fiecare zi aduce noi provocări și oportunități, iar astăzi, mai mult ca niciodată, este important să acționăm cu înțelepciune și echilibru.
ARESTARE STUDENTA jpg
Cazul studentei din Turcia care a fost arestată pe stradă, în SUA. Un judecător american oprește deportarea tinerei
Un judecător federal din Massachusetts a interzis temporar deportarea unei doctorande turce de la Universitatea Tufts, care a fost arestată, pe stradă, de autoritățile americane de imigrare.