„Holism“ ortodox?

Publicat în Dilema Veche nr. 670 din 22-28 decembrie 2016
Cum am trăit Păltinișul jpeg

Spre finalul dezbaterii sale cu Aleksandr Dughin, Olavo de Carvalho spune că „holismul“ e un fals tradiționalism. E adevărat, tradiția spirituală a marilor civilizații a format o mentalitate atotcuprinzătoare. Religiile le aduc adepților un răspuns global despre originea și sensul vieții. Formează comunități axate cultic, oferindu-le o gramatică existențială care pleacă de sus, de la principii și finalități, ajungînd pînă la organizarea practică a vieții cotidiene. Dar este gîndirea religioasă „holis­tică“ în sens tare și permanent? Categoric nu. Obsesia întregului guvernat omogen aparține mai curînd totalitarismelor moderne, care sînt anticreștine prin esența, manifestările și scopul lor. De aceea, adversarii conservatori ai modernității liberale ar face bine să revină la textul fondator al Evangheliilor, pentru a-și aminti că Iisus Hristos a separat clar împărăția Sa (care nu este din lumea aceasta) de împărăția Cezarului (care domină sau își dorește să ia sub stăpînirea sa tocmai lumea aceasta, singura la care are acces). Și tot Mîntuitorul a spus că nu „Sîmbăta e făcută pentru om, ci omul pentru Sîmbătă“: iată baza doctrinară genuină a personalismului creștin, care nu idolatrizează fariseic norma, în detrimentul sacrului mister al libertății.

Insist: ideea că adevărata religie (să zicem creștinismul, pentru că în aria lui trăim) are și obligația de a include totul – Stat, Biserică, Adevăr, Bine, Frumos, Om și Societate – reprezintă o derivație profană a revelației nemijlocit aduse prin faptele, duhul și spusele Învățătorului. Două milenii de istorie creștină tocmai asta ne arată: că Adevărul s-a întrupat, dar a și spînzurat, neputincios, aparent părăsit, pe Cruce. Iată logica minoritară și opoziționistă a mesajului creștin, care răstoarnă, prin chiar „slăbiciunea“ lui, viziunile aglutinante ale malaxorului ideologic modern, generator al societăților totalitare.

Creștinul este un bun cetățean (își plătește dările), însă nu și un element anonim în mașinăria etatisto-birocratică, un servitor al uniformității și conformismului social. Dimpotrivă! Datoria lui e de a și aplica lui însuși, atît cît poate, normele religioase (concentrate în Decalog și Fericiri) fără a le impune altora: propriul exemplu, în măsura în care se face vrednic de Hristos, are detenta misionară pe care o caută, dar nu pentru a-l „mîntui“ cu sila, din exterior, pe Celălalt, ci pentru a-și aduce semenul la bucuria comuniunii.

Legionarismul românesc a fost o variantă ortodoxistă (nu ortodoxă) a fascismului corporatist, dar și o falangă politică în alianța nefericită a țării noastre cu Germania hitleristă. Era el o realizare a creștinismului în istorie? Nu: era doar parodia lui „organicist“ totalitară. De aceea a ajuns la crimă și la violența extralegală, asortată cu puseuri anarhiste și mistici politice deformatoare, isterice, ieșite din orice bun-simț creștinesc. Adevăratul creștinism e respectuos și prudent în relația cu Leviathanul statal. Nu-l sfidează, dar nici nu i se supune orbește, idolatrizînd astfel o creație strict umană, incompletă și înclinată spre tiranie. De cîte ori s-a politizat, creștinismul s-a denaturat dramatic. Războaiele religioase aduse de Reformă corespund acestui tipar. Bine, vor spune unii, dar ce facem cu doctrina „symphoniei“ bizantine, de la care se revendică și ortodoxia contemporană? Conglăsuirea dintre imperium și sacerdotium la Constantinopol a fost mai mult teoretică. În fond, o mulțime de călugări și episcopi, dar și creștini laici au fost persecutați de poliția imperială atunci cînd au apărat dreapta credință, în loc să exalte, alături de puternicii zilei, erezia: sfîntul Maxim Mărturisitorul, bunăoară, ajunsese la un moment dat singurul apărător răsăritean al ortodoxiei, într-o vreme cînd bazileul predica monotelismul, pentru a integra în ordinea imperiului anumite comunități politice disidente. Să facem așadar distincția ontologică și duhovnicească dintre holism și deplinătate. 

Teodor Baconschi este diplomat și doctor în antropologie religioasă.

sculptor jpg
„Mademoiselle Pogany”, sculptura care redă esența feminității, discreției și senzualității
Simbolul artei moderne românești, „Mademoiselle Pogany”, reprezintă iubirea „nemuritoare a lui Brâncuși”, căreia artistul i-a dedicat nouăsprezece sculpturi.
barbat cu ochelari la laptop jpg
Curiozități despre jocurile de noroc de care nu ai auzit
Jocurile de noroc au o istorie veche de mii de ani și, de-a lungul timpului, au devenit o parte semnificativă a culturilor din întreaga lume.
Vechea dilema cum protejezi bateriile auto in timpul sezonului rece jpg
Vechea dilemă: cum protejezi bateriile auto în timpul sezonului rece?
Iarna reprezintă, fără îndoială, sezonul cel mai solicitant pentru bateriile auto. Temperaturile scăzute, drumurile scurte care nu oferă bateriei suficient timp să se încarce și utilizarea intensă a sistemelor de încălzire pun o presiune suplimentară asupra alternatorului și asupra acumulatorului.
DilemaVeche (2) (2) jpg
Descoperă cele mai apreciate idei de cadouri pentru bărbați în 2024
Atât în preajma sărbătorilor, cât și atunci când au loc aniversările bărbaților din viața noastră, alegerea cadoului se poate dovedi complicată. Acest ghid te va ajuta să optezi pentru cel mai potrivit dar în 2024 pentru reprezentanții sexului masculin.
De ce sunt folosite aparate sous vide in bucatarii profesionale jpg
De ce sunt folosite aparate sous vide în bucătării profesionale?
Tehnica de gătit sous vide (din franceză, „sub vid”) este o metodă inovatoare, ce presupune ambalarea alimentelor, în special a cărnii, într-un pachet vidat și gătirea acestora la o temperatură controlată, mult sub cea obișnuită, pentru o perioadă îndelungată de timp.
Adaptogenii  aliați naturali pentru echilibrul corpului și minții jpg
Adaptogenii: aliați naturali pentru echilibrul corpului și minții
Adaptogenii sunt substanțe provenite din plante, care au rolul de a reduce efectele stresului asupra corpului și minții, îmbunătățind răspunsul organismului în situații tensionate.
Gestionarea cheltuielilor în timpul sezonului rece jpg
Gestionarea cheltuielilor în timpul sezonului rece
Sezonul rece poate aduce o serie de cheltuieli neașteptate, de la costurile crescute pentru încălzire și electricitate, până la cheltuielile pentru îmbrăcămintea de iarnă și vacanțe sau concedii.
dilemaveche ro jpg
GHID despre alegerea metodelor de plată la cazino! Ce NU știe toată lumea?
Când te pregătești să joci la cazino online, alegerea metodei de plată este un pas crucial care poate influența întregul tău parcurs.
featured image (4) jpg
Mituri și realități despre relația femeilor cu jocurile de noroc
Primele cazinouri terestre au apărut într-o perioadă în care bărbații erau figurile dominante în societate, având parte de educație și implicit fiind cei care, în mod tradițional, asigurau și gestionau partea financiară a familiei.
Strategii eficiente pentru maximizarea rentabilității în agricultură jpg
Strategii eficiente pentru maximizarea rentabilității în agricultură
Agricultura devine și în România un domeniu complex și competitiv, astfel că rentabilitatea fermelor este o necesitate pentru a supraviețui pe piață și a avea succes.
P90178 png
Delta Sleep-Inducing Peptide (DSIP): Un candidat multidimensional pentru cercetare
Peptida Delta Sleep-Inducing Peptide (DSIP), o neuropeptidă endogenă, a prezentat un interes crescut pentru cercetători pentru rolul său potențial în diverse procese fiziologice.
avocat png
Avocatura: De la oratorii Romei la stâlpii statului de drept modern
Profesia de avocat este una dintre cele mai vechi și respectate ocupații din istoria umanității. De-a lungul timpului, avocații au jucat un rol esențial în menținerea ordinii și aplicarea justiției, contribuind la protejarea drepturilor și libertăților individuale.
DilemaVeche (2) (1) jpg
Cum se reflectă identitatea culturală în preferințele pentru anumite arome
Preferințele pentru anumite arome sunt mult mai mult decât o simplă chestiune de gust. Ele reprezintă o expresie a identității culturale, influențată de istorie, geografie, ritualuri și schimburi interculturale.
creditIMG 0862 JPG
123Credit.ro își continuă expansiunea în România prin deschiderea unor noi birouri în Cluj, Baia Mare, Sibiu și Suceava
București, 10 Septembrie 2024 – 123Credit.ro, un jucător important pe piața brokerajului de credite din România, și prima companie din domeniu care a dezvoltat fluxuri full digitale de aplicare la credite, își continuă expansiunea națională prin deschiderea unor noi birouri fizice.
Ghidul începătorului la cazinouri online jpg
Ghidul începătorului la cazinouri online
Chiar dacă activitatea pe care o poți desfășura într-un cazinou online nu este foarte complicată, nu puține sunt persoanele care au nevoie de o mână de ajutor. Prin urmare, ghidurile sunt mereu bine-venite!
christin hume Hcfwew744z4 unsplash (2) jpg
Cum să îți alegi partenerii potriviți pentru crearea unui shop online
Lansarea unui shop online este un pas important în dezvoltarea unui business modern. Să ai parteneri potriviți alături în acest proces este esențial pentru succesul proiectului tău.
Importanta magneziului in sarcina si alaptare jpg
Importanța magneziului în sarcină și alăptare
Magneziul este unul dintre cele mai importante elemente pentru organism, în special pentru femei, având un rol fundamental în anumite etape ale vieții, cum ar fi sarcina și alăptarea.
credit online dv (1) jpg
Credit online sau obținut direct din sucursală? Avantajele IFN-urilor și Internetului
Într-o lume în care tehnologia digitală avansează rapid, obținerea unui credit online a devenit o opțiune din ce în ce mai populară în rândul celor care au nevoie de finanțare rapidă și convenabilă.
tima miroshnichenko 8376170 jpg
Cum să te pregătești pentru sezonul răcelilor: Produse și sfaturi
Toamna e aici, iar copiii se întorc la școală sau grădiniță, după vacanța de vară. Asta înseamnă că șansele de a răci cresc considerabil.
kristian egelund t1sTHYjSN10 unsplash (2) jpg
Cum să îți încălzești corect glezna pentru a preveni entorsele
Entorsele de gleznă sunt leziuni ale ligamentelor care stabilizează articulația gleznei, cauzate de întinderi, rupturi parțiale sau totale ale acestora
barbora polednova VRK4bIBHo1E unsplash (2) jpg
Ce trebuie să știi despre recuperarea după o fractură de gleznă
Fracturile de gleznă sunt printre cele mai frecvente cauze ale durerii de gleznă. Tratamentul poate implica imobilizarea zonei gleznei cu ajutorul unui ghips.
pexels towfiqu barbhuiya 3440682 11349880 (2) jpg
Când este necesară implantarea protezei de genunchi și care sunt etapele operației
Implantarea protezei de genunchi sau protezarea genunchiului este o procedură chirurgicală complexă, destinată pacienților cu afecțiuni severe ale articulației genunchiului, în special celor cu gonartroză avansată la care tratamentele medicamentoase sau fizioterapeutice nu au dat rezultate.
antonika chanel RJCslxmvBcs unsplash jpg
Ce presupune recuperarea după operația de blefaroplastie
Impactul acestei intervenții asupra aspectului estetic al pacientului este unul major, reducând în mod semnificativ semnele îmbătrânirii.
jelle 1dEZeW1GoOI unsplash 16x9 png
Cum să montezi șindrila bituminoasă: Instrucțiuni pas cu pas
Procesul de montare a unei table de acoperiș noi poate fi o sarcină dificilă, însă utilizarea șindrilei bituminoase poate face procesul mult mai ușor și mai eficient. În acest articol, vom oferi instrucțiuni detaliate, pas cu pas, pentru montarea șindrilei bituminoase pe acoperișul tău:

Parteneri

CM 2030 jpg
Campionatul Mondial din 2030, unul „revoluționar”. Se va juca pe trei continente
Cupa Mondială din 2030 și-a anunțat țările organizatoare.
Mbappe facebook webp
Mbappé a scăpat de acuzația de viol. O procuroare l-a scos basma curată
Kylian Mbappé a scăpat de acuzațiile de viol, după ce procuroarea a stabilit că nu sunt suficiente probe.
mar negru jpg
Fructul care a uimit internauții! Are gust de ciocolată atunci când se coace
Este un fruct care, la prima vedere, pare destul de bizar. Are o textură neobișnuită, iar din punct de vedere vizual, nu arată deloc foarte apetisant. Însă, gustul lui incredibil l-a făcut extrem de popular printre internauți, mai ales datorită faptului că seamănă cu ciocolata, atunci când se coace!
nis2 header cover jpg
NIS2 – O schimbare esențială în peisajul securității cibernetice europene – ghid ESET
Potrivit specialiștilor în securitate de la ESET, devine evident ca odată cu transformarea rapidă a lumii într-un ecosistem digital, amenințările cibernetice devin tot mai complexe.
Oleksandr Syrskyi Sirski profimedia 0748495276 jpg
Forțele ruse sunt la trei kilometri de orașul strategic Pokrovsk. Generalul Sîrski s-a deplasat în zonă și a ordonat măsuri neconvenționale
În fața avansului rus, comandantul armatei ucrainene, generalul Oleksandr Sîrskîi, a vizitat frontul din zona Pokrovsk pentru a analiza situația și a emite noi ordine.
image png
Recunoști fetița din imagine? Azi e o actriță de renume în România și are o poveste de viață impresionantă
Dintr-o copilă visătoare, crescută într-un cămin plin de artă și sensibilitate, ea a devenit una dintre cele mai apreciate actrițe din România. Este vorba despre Oana Pellea, fiica legendarului Amza Pellea, un nume sinonim cu excelența în teatru și film.
Regele Carol al II-lea și Elena Lupescu în exil, în anul 1947
Povestea exilului portughez al regelui Carol al II-lea: Viața în vila „Mar y Sol” din Estoril
Regimul monarhic autoritar, inaugurat de Carol la 10 februarie 1938, s-a prăbușit în primele zile ale lunii septembrie 1940. În dimineața zilei de 7 septembrie, la ora 3, Carol al II-lea pleca în exil din gara Băneasa, însoțit de Elena Lupescu, cu un tren special, compus din 12 vagoane.
Masline Pixabay jpg
Măslinele sunt legume sau fructe? Mulți români nu știu să răspundă la această întrebare
La prima vedere, poate părea ușor să diferențiem fructele de legume. Însă, multe produse vegetale creează confuzie. Oamenii tind să asocieze fructele cu gustul dulce și legumele cu cel sărat sau acrișor. Așadar, măslinele unde se încadrează?
foto pnl negocieri guvern jpg
Noua coaliţie PSD, PNL, USR și UDMR ar fi căzut de acord să desfiinţeze două ministre. Cum decurg negocierile SURSE
Liderii coaliţiei PSD, PNL, USR și UDMR continuă negocierile cu privire la constituirea noului guvern. În cadrul acestor discuţii, potrivit unor surse, ar fi căzut de acord să se desfiinţeze două ministere.