Fiinţa de lumină

Publicat în Dilema Veche nr. 348 din 14 octombrie - 20 octombrie 2010
Fiinţa de lumină jpeg

Cartea doamnei Anca Vasiliu Despre diafan, apărută în 1997 la J. Vrin şi tradusă de Irinel Antoniu în 2010 la Editura Polirom, este pentru filozofia românească o provocare categorică. Ea vizează reconstrucţia unei problematici platonico-aristotelice, cu dezvoltări medievale greceşti, arabe şi latine, privind natura intermediară, de la diafanul şi intelectul posibil aristotelic la receptacolul platonician, sau de la imaginea în tradiţia greacă pînă la supravieţuirile ei în teologia creştină timpurie: o carte care ştie, cu instrumente de maestru, să parcurgă constant intervalul dintre teoria artei şi istoria filozofiei premoderne, pentru a arăta calea pe care modernitatea a uitat tema mediului, preocupată mai degrabă de natura individualelor care îl compun, dornică de a miza pe densitatea lor ontologică. Cartea este pentru noi provocatoare pentru că adresează o asemenea cercetare unei tradiţii care nu a fost constant şi fluent preocupată de tematizarea mediului, de acordarea unei valori ontologice acestuia, sau chiar de recunoaştere că producerea discretă a unui mediu cultural este condiţia necesară, dar invizibilă, a apariţiei tuturor vizibililor. Cum poţi înţelege o carte despre interval într-o cultură unde primatul creaţiei şi al vocii individuale subminează sau descalifică, adesea, operele invizibile care produc mediere, fără a fi ele însele poziţii distincte (de pildă, chiar traducerile de filozofie clasică), ci doar punţi de legătură care fac comunicarea posibilă? Soluţia există, dar pentru a avea succes, ea trebuie asumată matur şi radical: regîndirea şi depăşirea propriei modernităţi, cu o deschidere sistematică spre temele filozofiei antice şi medievale, a căror retrăire poate fi purificatoare pentru tradiţia filozofică locală. 

Lectura cărţii doamnei Vasiliu poate produce o perplexitate celui care nu are un teren ferm de abordare, întrucît parcursul ei dezvăluie, pas cu pas, tipul de atenţie pe care îl solicită sau, poate mai fericit spus, modul în care îşi îngăduie cartea să-şi formeze lectorul, pentru a o însoţi în desfăşurarea demonstraţiei. Perplexitatea vine din identificarea naturii ei: ce este ea? O lucrare de estetică dedicată conceptelor luminii şi transparenţei? Prefaţa unui eseu de teologie vizuală patristică, care acum îşi caută sursele antice, pentru a-şi lua zborul spre texte neinvocate aici? O lucrare de noetică antică şi medievală, unde lumina şi transparenţa sînt binecunoscutele metafore ale Academiei şi Liceului, rămase doar nişte metafore, spre a nu altera densitatea conceptelor? O fundamentare discretă a teoriei artei (sacre) în texte antice şi medievale? Toate aceste tentaţii de lectură te pot apropia de carte, în parte legitim, dar fără a dezvălui – cred – nimic din parfumul ei discret şi nici din densitatea sobrietăţii ei conceptuale. 

Să încercăm, pentru a fixa tema acestei cărţi, să-i parcurgem secvenţele esenţiale. Apoi, vom propune o asemenea temă şi vom argumenta această identificare. Rostindu-ne argumentele, vom dori să prezentăm implicit importanţa apariţiei acestei cărţi tocmai în filozofia românească, aşa cum am sugerat la început. Cartea îşi apropie cititorul cu un scurt eseu despre natura intervalului luminos, aruncîndu-i concepte (care acum trebuie să fie) vagi şi mai degrabă paradoxale, despre natura neobişnuită a intervalului luminos, prin, în, datorită şi cu a cărui transparenţă lucrurile sînt vizibile şi devin fenomen. Înarmaţi cu acest concept, citim o analiză foarte atentă a cîtorva capitole din Despre suflet al lui Aristotel, unde fundamentarea teoriei diafanului trasează, cu o precizie admirabilă, trecerile ferme, depăşind banala analogie, dintre vizibilitate şi intelecţie. Fundamentarea noetică face un salt cosmologic în acelaşi capitol, unde natura diafană primeşte, prin analiza lui Themistius la textul lui Aristotel, rolul de mediu celest şi de natură a intervalului dintre divin şi sublunar, natură care fundamentează cosmologic raporturile dintre văz şi cunoaştere, gîndite de Stagirit. La o primă vedere, întreaga teorie peripatetică a văzului şi, implicit, a cunoaşterii, fundamentată pe afectare şi implicînd în mod necesar intervalul diafan în care afectarea poate avea loc, se poate opune teoriei lui Empedocle (care încheie prima parte a cărţii), cel ce gîndea vederea ca pe o izvorîre activă a puterii ochilor, ca focul blînd ce luminează obiectele, spre a fi cunoscute. Preluată de Platon şi apoi de Plotin, teoria lui Empedocle duce spre ideea medievală şi, pe căi discrete, modernă a subiectivităţii active. Poate că de aceea doamna Vasiliu pleacă dinspre Aristotel (cu complementele sale de analiză la Themistius şi Empedocle), recurgînd în a doua parte la Platon, întorcîndu-se astfel spre un fundament al analizelor peripatetice în care densitatea continuităţilor umbreşte regal separările de Aristotel. Ca şi cum ne-ar spune cartea: pentru a înţelege fascinantele decizii din Despre suflet, trebuie să revenim la „Timaios“ (teoria receptacolului), la „Parmenide“ (teoria asemănării prin neasemănare) şi la tratamentul platonician al imaginii, regîndit în cheie peripatetică. Expusă astfel, analiza doamnei Vasiliu se constituie doar indirect într-o lucrare de estetică, de teoria artei sau de teologie vizuală. Acestea sînt prelungiri sau, invers, căi de acces spre carte. 

De fapt, cred că avem aici un riguros tratat de ontologie. Argumentele sînt: 1) Analiza aristotelismului duce la o legătură spectaculoasă între transparenţă, imagine şi intelect posibil. Aici, transparenţa (diafaneia) este condiţia esenţială a vederii, fiindcă vederea cere patru elemente: obiectul, organul şi mediul în potenţă (diafanul), actualizat de lumina agentă. La fel, intelecţia se produce prin reunirea inteligibilului, a imaginii (alias intelect pasiv), a intelectului posibil şi, respectiv, a celui agent. Şi la fel sinteza dintre sensibilitate şi intelecţie are loc între obiect, intelect şi imaginea care primeşte, astfel, funcţia diafanului. Faptul că imaginea leagă facultăţile preface această analiză, dintr-un studiu al analogiei facultăţilor, într-o reflecţie asupra fiinţei care se manifestă pentru subiect ca imagine. 2) Studiul cosmologiei lui Themistius este decisiv în ontologia doamnei Vasiliu: învestirea diafanului cu funcţie de natură celestă consistentă a tuturor „luminilor“ sublunare ridică un termen născut din metaforă la rangul de concept ontologic. 3) Analiza receptacolului (chora) din „Timaios“ conduce spre rezultate asemănătoare: descoperirea unui al treilea gen, al cuprinzătorului care dă cheia participaţiei, ontologizează întreaga problematică a intervalului. 4) Observaţiile doamnei Vasiliu asupra teoriei participaţiei din „Parmenide“ ne aruncă în plin neoplatonism, incipient la Platon: participarea sensibilului asemănător la neasemănătorul său transcendent, modelator graţie acestei neasemănări este asigurată de mediul-receptacul (Plotin o spusese aşa de frumos: participăm la zei prin virtute, fără a trebui să atribuim astfel zeilor virtutea!). 5) Toate analizele doamnei Vasiliu conduc spre un punct explicit în carte: diafanul şi toate instanţierile lui sînt numele premodern al „fiinţei fără quidditate“. Adică diafanul este, fără a fi ceva anume, dar le face posibile-vizibile pe toate cele ce sînt, producînd în înţelegerea noastră spectaculoasa transgresie a diferenţei ontologice. Acum e firesc, o asemenea trecere cade natural în sarcina ontologiei. 

Un cititor se va gîndi, poate, la Derrida şi la Chora lui. Un altul va şti să reia cartea lui Andrei Pleşu despre ontologia intervalului care ia ca exemplu îngerii. Ambele sînt texte de ontologie înrudite. Eu m-aş gîndi la spectaculoasa afirmaţie a lui Averroes privind un al patrulea gen de fiinţă, care cuprinde forma, materia şi reunirea lor. Dar miza doamnei Vasiliu abia începe aici: arătînd cum imaginea, în filozofia clasică greacă, se poate impregna de valenţele ontologiei intervalului, autoarea transformă ulterior imaginea în vehicul al acestei ontologii spre spaţiile medievale, latine sau, într-un sens special, bizantine, pentru că imaginea rezistă, în viziunea autoarei, „acuzaţiei de blasfemie“ şi poartă cu sine manifestarea în diafan a nevăzutului, comunicînd-o oriunde mesajul ei poate izbucni.  

Alexander Baumgarten este conf. univ., Facultatea de Filozofie, Universitatea „Babeş-Bolyai“ din Cluj.

Vechea dilema cum protejezi bateriile auto in timpul sezonului rece jpg
Vechea dilemă: cum protejezi bateriile auto în timpul sezonului rece?
Iarna reprezintă, fără îndoială, sezonul cel mai solicitant pentru bateriile auto. Temperaturile scăzute, drumurile scurte care nu oferă bateriei suficient timp să se încarce și utilizarea intensă a sistemelor de încălzire pun o presiune suplimentară asupra alternatorului și asupra acumulatorului.
DilemaVeche (2) (2) jpg
Descoperă cele mai apreciate idei de cadouri pentru bărbați în 2024
Atât în preajma sărbătorilor, cât și atunci când au loc aniversările bărbaților din viața noastră, alegerea cadoului se poate dovedi complicată. Acest ghid te va ajuta să optezi pentru cel mai potrivit dar în 2024 pentru reprezentanții sexului masculin.
De ce sunt folosite aparate sous vide in bucatarii profesionale jpg
De ce sunt folosite aparate sous vide în bucătării profesionale?
Tehnica de gătit sous vide (din franceză, „sub vid”) este o metodă inovatoare, ce presupune ambalarea alimentelor, în special a cărnii, într-un pachet vidat și gătirea acestora la o temperatură controlată, mult sub cea obișnuită, pentru o perioadă îndelungată de timp.
Adaptogenii  aliați naturali pentru echilibrul corpului și minții jpg
Adaptogenii: aliați naturali pentru echilibrul corpului și minții
Adaptogenii sunt substanțe provenite din plante, care au rolul de a reduce efectele stresului asupra corpului și minții, îmbunătățind răspunsul organismului în situații tensionate.
Gestionarea cheltuielilor în timpul sezonului rece jpg
Gestionarea cheltuielilor în timpul sezonului rece
Sezonul rece poate aduce o serie de cheltuieli neașteptate, de la costurile crescute pentru încălzire și electricitate, până la cheltuielile pentru îmbrăcămintea de iarnă și vacanțe sau concedii.
dilemaveche ro jpg
GHID despre alegerea metodelor de plată la cazino! Ce NU știe toată lumea?
Când te pregătești să joci la cazino online, alegerea metodei de plată este un pas crucial care poate influența întregul tău parcurs.
featured image (4) jpg
Mituri și realități despre relația femeilor cu jocurile de noroc
Primele cazinouri terestre au apărut într-o perioadă în care bărbații erau figurile dominante în societate, având parte de educație și implicit fiind cei care, în mod tradițional, asigurau și gestionau partea financiară a familiei.
Strategii eficiente pentru maximizarea rentabilității în agricultură jpg
Strategii eficiente pentru maximizarea rentabilității în agricultură
Agricultura devine și în România un domeniu complex și competitiv, astfel că rentabilitatea fermelor este o necesitate pentru a supraviețui pe piață și a avea succes.
P90178 png
Delta Sleep-Inducing Peptide (DSIP): Un candidat multidimensional pentru cercetare
Peptida Delta Sleep-Inducing Peptide (DSIP), o neuropeptidă endogenă, a prezentat un interes crescut pentru cercetători pentru rolul său potențial în diverse procese fiziologice.
avocat png
Avocatura: De la oratorii Romei la stâlpii statului de drept modern
Profesia de avocat este una dintre cele mai vechi și respectate ocupații din istoria umanității. De-a lungul timpului, avocații au jucat un rol esențial în menținerea ordinii și aplicarea justiției, contribuind la protejarea drepturilor și libertăților individuale.
DilemaVeche (2) (1) jpg
Cum se reflectă identitatea culturală în preferințele pentru anumite arome
Preferințele pentru anumite arome sunt mult mai mult decât o simplă chestiune de gust. Ele reprezintă o expresie a identității culturale, influențată de istorie, geografie, ritualuri și schimburi interculturale.
creditIMG 0862 JPG
123Credit.ro își continuă expansiunea în România prin deschiderea unor noi birouri în Cluj, Baia Mare, Sibiu și Suceava
București, 10 Septembrie 2024 – 123Credit.ro, un jucător important pe piața brokerajului de credite din România, și prima companie din domeniu care a dezvoltat fluxuri full digitale de aplicare la credite, își continuă expansiunea națională prin deschiderea unor noi birouri fizice.
Ghidul începătorului la cazinouri online jpg
Ghidul începătorului la cazinouri online
Chiar dacă activitatea pe care o poți desfășura într-un cazinou online nu este foarte complicată, nu puține sunt persoanele care au nevoie de o mână de ajutor. Prin urmare, ghidurile sunt mereu bine-venite!
christin hume Hcfwew744z4 unsplash (2) jpg
Cum să îți alegi partenerii potriviți pentru crearea unui shop online
Lansarea unui shop online este un pas important în dezvoltarea unui business modern. Să ai parteneri potriviți alături în acest proces este esențial pentru succesul proiectului tău.
Importanta magneziului in sarcina si alaptare jpg
Importanța magneziului în sarcină și alăptare
Magneziul este unul dintre cele mai importante elemente pentru organism, în special pentru femei, având un rol fundamental în anumite etape ale vieții, cum ar fi sarcina și alăptarea.
credit online dv (1) jpg
Credit online sau obținut direct din sucursală? Avantajele IFN-urilor și Internetului
Într-o lume în care tehnologia digitală avansează rapid, obținerea unui credit online a devenit o opțiune din ce în ce mai populară în rândul celor care au nevoie de finanțare rapidă și convenabilă.
tima miroshnichenko 8376170 jpg
Cum să te pregătești pentru sezonul răcelilor: Produse și sfaturi
Toamna e aici, iar copiii se întorc la școală sau grădiniță, după vacanța de vară. Asta înseamnă că șansele de a răci cresc considerabil.
kristian egelund t1sTHYjSN10 unsplash (2) jpg
Cum să îți încălzești corect glezna pentru a preveni entorsele
Entorsele de gleznă sunt leziuni ale ligamentelor care stabilizează articulația gleznei, cauzate de întinderi, rupturi parțiale sau totale ale acestora
barbora polednova VRK4bIBHo1E unsplash (2) jpg
Ce trebuie să știi despre recuperarea după o fractură de gleznă
Fracturile de gleznă sunt printre cele mai frecvente cauze ale durerii de gleznă. Tratamentul poate implica imobilizarea zonei gleznei cu ajutorul unui ghips.
pexels towfiqu barbhuiya 3440682 11349880 (2) jpg
Când este necesară implantarea protezei de genunchi și care sunt etapele operației
Implantarea protezei de genunchi sau protezarea genunchiului este o procedură chirurgicală complexă, destinată pacienților cu afecțiuni severe ale articulației genunchiului, în special celor cu gonartroză avansată la care tratamentele medicamentoase sau fizioterapeutice nu au dat rezultate.
antonika chanel RJCslxmvBcs unsplash jpg
Ce presupune recuperarea după operația de blefaroplastie
Impactul acestei intervenții asupra aspectului estetic al pacientului este unul major, reducând în mod semnificativ semnele îmbătrânirii.
jelle 1dEZeW1GoOI unsplash 16x9 png
Cum să montezi șindrila bituminoasă: Instrucțiuni pas cu pas
Procesul de montare a unei table de acoperiș noi poate fi o sarcină dificilă, însă utilizarea șindrilei bituminoase poate face procesul mult mai ușor și mai eficient. În acest articol, vom oferi instrucțiuni detaliate, pas cu pas, pentru montarea șindrilei bituminoase pe acoperișul tău:
pexels cottonbro 3927233 jpg
3 idei de cadouri pe care le poți oferi în funcție de perioadele specifice ale anului
Cadourile bine alese pot avea un impact semnificativ asupra relațiilor de muncă, fie că sunt destinate angajaților sau partenerilor de afaceri.
parfum1 jpg
Rolul parfumului în cultura pop
Oamenii din Occident cred că fenomenul pe care îl definim astăzi drept „cultură pop” a existat aproape întotdeauna. Aceasta se referă la produse culturale pentru artă, muzică, modă, film, dans, televiziune, radio, literatură, animație, sport, etc

Parteneri

Marius Manole   ținuta 1 ok jpg
Rafael Nadal si Toni Nadal (EPA) jpg
Omul care a făcut posibilă cariera lui Nadal, dezamăgit de modul de retragere
Cel care l-a susținut pe marele jucător și-a arătat nemulțumirea.
bilet loto jpeg
Rezultate LOTO 6/49, Loto 5/40, Joker, joi 21 noiembrie. Report cumulat la Noroc de peste 2,26 milioane de euro
Joi, 21 noiembrie 2024, au avut loc noi trageri Loto 6/49, Noroc, Joker, Noroc Plus, Loto 5/40 și Super Noroc. Un report de peste 1,18 milioane de lei se înregistrează la Loto 6/49, categoria I.
restivan bahmu prigoana jpg
George Restivan, fostul soț al Adrianei Bahmuțeanu, primele declarații după moartea lui Silviu Prigoană: „Sunt niște amenințări la adresa...”
De când Silviu Prigoană s-a stins din viață, Adriana Bahmuțeanu trece prin momente cumplite, care nu se limitează doar la copii. Recent, George Restivan, fostul soț al vedetei, a ieșit public și a făcut o serie de declarații neașteptate despre situația în care se află aceasta. Potrivit lui, Adriana
banner Georgica Cornu
462270106 863208579294681 3315058069709249348 n jpg
Unde se află singură gelaterie din lume premiată cu stele Michelin. „Îmbină arome și texturi prin variații de temperatură”
Unul dintre cele 10 noi localuri premiate cu stele Michelin în 2024 este „Minimal”, un loc ce îmbină arta înghețatei cu tehnici culinare inovatoare. Este singura gelaterie din lume care deține o stea Michelin.
colaj foto candidati prezidentiale 2024   foto mediafax, inquam photos jpeg
Analiză: Câți utilizatori au și cum comunică pe LinkedIn principalii candidați la prezidențiale
LinkedPR Connections a realizat o analiză care arată cât de activi sunt și cum comunică principalii candidați la prezidențiale pe platforma cu peste 4 milioane de utilizatori români.
ceai de macese jpeg
Un fruct popular din România are nenumărate beneficii pentru sănătate! Din el se poate face un gem delicios
Este un fruct care se găsește în mai toate pădurile din țara noastră și are nenumărate beneficii pentru sănătate, însă nu foarte mulți dintre noi îl consumă!
image png
Marina Almășan, un nou ordin de protecție împotriva lui Georgică Cornu. Afaceristul, obligat să poate brățară electronică încă 8 luni
Cunoscuta prezentatoare tv, acum în vârstă de 58 de ani, a obținut un nou ordin de protecție împotriva omului de afaceri Georgică Cornu, fostul ei partener.