Erezia ca pretext al dreptei credințe

Publicat în Dilema Veche nr. 1029 din 28 decembrie – 10 ianuarie 2023
image png

La recentul tîrg de carte „Gaudeamus”, am cumpărat printre altele o carte de istorie a teologiei: Imaginea lui Isus Cristos în oglinda ereziilor și în cea a Ortodoxiei creștine. Știam doi „Browni” celebri: Peter Brown, eruditul istoric irlandez al Antichității tîrzii, și faimosul Părinte Brown, detectivul în sutană romano-catolică din romanele lui G.K. Chesterton. Lor li se adaugă Harold O.J. Brown (1933-2007) ca autor al volumului citat, tradus în românește la Editura Humanitas (2023), prin strădania lui Dan Siserman. „Noul” Brown a fost un polimat, de vreme ce a studiat germanistica, biochimia, teologia și filozofia, cu stagii academice aferente la Harvard, Marburg și Viena. În ceea ce va fi fost opera sa de căpătîi, el ne prezintă o istorie a creștinismului din perspectiva definirii dreptei credințe (care e apostolică și biblico-patristică), însă nu și-a adjudecat un domeniu explicit decît prin combaterea devierilor doctrinare apărute cu nemiluita, mai cu seamă în primul mileniu creștin. Ereziologia este așadar o istorie ecleziastică speculară. Înțelegi optim cum s-au cristalizat dogmele doar dacă recuperezi contextul polemic în care formularea lor, lipsită de echivoc și adaosuri riscante, a devenit imperativă. 

Harold O.J. Brown a fost un cărturar evanghelic, însă panorama doctrinară pe care ne-o dăruiește e neutră confesional. „Ortodoxia” nu e văzută ca monopol al creștinismului răsăritean de rit bizantin, ci ca tezaur ecumenic de credință, cult și cunoaștere mistică. Dacă te ocupi, ca istoric al ideilor religioase, de cadrul în care s-a conturat dreapta credință, urci la izvoare, deci lucrezi cu un creștinism politizat, divizat, lămurit în sinoade ecumenice, dar nu încă despărțit prin schismele interconfesionale majore, specifice celui de-al doilea mileniu după Hristos. Brown operează cronologic, evocînd în capitole pasionante atît provocările păgînismului tardiv față de noua religie, cît și deviațiile inspirate de iudaismul predecesor sau de gnosticismul variabil influențat de neo-platonism. Ceea ce-i reușește în mod admirabil e demonstrația faptului că – dincolo de imixtiunile imperiale și de tradițiile locale – Ortodoxia universală, codificată gradual, cuprinde toate acele precizări doctrinare menite, pur și simplu, să salveze creștinismul, adică să-i confere detenta globală și rezistența de care s-a învrednicit pînă la urmă. 

Firește că nomenclatorul ereziilor hristologice (arianism, monofizism, monotelism etc.) sau gama celor triadologice (din sfera relațiilor între Dumnezeu Tatăl, Fiul și Sfîntul Duh) nu mai interesează azi decît „specialiștii”, însă Brown are toate argumentele pentru a dovedi că Biserica Una, Sfîntă, Apostolică și Universală nu le-a combătut din „spirit inchizitorial” și propensiuni totalitare, cît din nevoia strictă de a dezvolta integral datele unei revelații neo-testamentare care cuprindea esențialul, dar nu și întregul. Spectacolul acestei exfolieri doctrinare rămîne pasionant, așa cum cititorul de azi înțelege că bătăliile teologice ale erei patristice nu erau sterile și ridicol-chițibușare (cum le vedea, persiflant, un Edward Gibbon), ci mai curînd decisive și salutare. Un alt aspect (ironic și poate surprinzător pentru zeloșii superficiali) ține de faptul că „ereticii” au fost adesea cei care, precum Tertulian sau Origen, au contribuit cel mai mult la apariția vocabularului doctrinar ortodox... Și asta pentru că nimeni, în istoria vie a Bisericii, nu și-a „dorit” să devină „eretic”. Cei mai mulți dintre cei potcoviți cu această etichetă infamantă nu vizau formarea unei Contra-Biserici (sau a unei religii concurente, precum în cazul gnosticismului), cît tocmai aflarea, cu orice preț intelectual, a unui plus de adevăr despre misterul divin. Nu e întîmplător că Alexandria, ca focar teologic, i-a „dat” lumii și pe unii dintre cei mai de seamă Părinți ai Bisericii, și pe unii dintre cei mai redutabili „ereziarhi”. 

Oricum, vă recomand cartea în discuție aici: e scrisă onest, cu o bază documentară impecabilă, și ne învață multe, inclusiv despre devalorizarea persoanei umane în democrațiile postmoderne (și oarecum post-creștine) care au uitat importanța conceptelor (hypostasis, prospon, physis, ousia etc.) cu care Părinții Bisericii – de la Atanasie cel Mare, trecînd prin cappadocieni și Ioan Damaschin – au sondat misterul abisal al Dumnezeului trinitar.

Vechea dilema optimizare SEO vs  PPC sau AMBELE jpg
Vechea dilema: optimizare SEO vs. PPC sau AMBELE?
În lumea marketingului digital, dezbaterea dintre optimizarea pentru motoarele de căutare (SEO) și publicitatea plătită per click (PPC) a fost întotdeauna un subiect fierbinte.
industrie jpg
Curiozități mai puțin știute despre gudron și industriile în care se folosește
Gudronul este o substanță cu o paletă largă de aplicații industriale. Acesta nu este o substanță unică, ci un amestec complex de mii de compuși chimici, inclusiv hidrocarburi aromatice, fenoli și alte substanțe organice.
Cei care nu invata din istorie, sunt sortiti sa o repete  3 carti pe care trebuie neaparat sa le citesti jpg
Cei care nu învață din istorie sunt sortiţi să o repete. 3 cărți pe care trebuie neapărat să le citești
Dacă vrei să înțelegi mai bine evoluția poporului și a culturii din care faci parte, atunci e bine să explorezi cărțile de istorie specifice.
reducerea timpului petrecut in trafic este o prioritate pentru tine jpg
Reducerea timpului petrecut în trafic este o prioritate pentru tine?
Dacă te deplasezi frecvent cu autoturismul și ai realizat faptul că, din cauza aglomerației rutiere, ai ajuns să petreci foarte mult timp în trafic.
ceai cuisoare (1) jpg
Cum se prepară și când este recomandat ceaiul de cuișoare?
Ceaiul de cuișoare este o băutură aromată și benefică pentru sănătate, apreciată pentru proprietățile sale antibacteriene, antiinflamatoare și antioxidante.
ce pantofi sa alegi pentru city break jpg
Cele mai potrivite modele de pantofi pentru un city-break
Te gândești la un city-break? Ah, ce bine! Oricine adoră să exploreze noi orașe, să meargă pe străzi necunoscute și să descopere un colț de lume plin de istorie, cultură și viață urbană.
Champions League  cea mai valoroasă competiție de fotbal intercluburi din Europa  dilemaveche betting jpg
Champions League: cea mai valoroasă competiție de fotbal intercluburi din Europa
Champions League reprezintă apogeul fotbalului european intercluburi, fiind locul unde cele mai bune echipe de pe continent își dispută supremația.
Cum să îți amenajezi casa eficient și cu buget redus  sfaturi și idei practice jpg
Cum să îți amenajezi casa eficient și cu buget redus: sfaturi și idei practice
Amenajarea locuinței poate fi o provocare atunci când încerci să menții un echilibru între estetică, funcționalitate și costuri.
DilemaVeche (2) (4) jpg
Chanel, moștenirea unui brand care a revoluționat eleganța
Toată lumea a auzit despre acest nume faimos în industria modei, un simbol atemporal al rafinamentului și inovației în modă.
telefoane jpeg
Există o piață a telefoanelor folosite de vânzare. Vrei să afli despre ce e vorba?
Te-ai gândit vreodată că ar exista pentru telefonul tău folosit un loc unde ar putea să fie pus la vânzare? Ai mai multe telefoane vechi care stau degeaba prin sertarele biroului de acasă?
usa de garaj alexiana group 3 jpg
Știai că poți găsi uși de garaj la prețuri avantajoase pentru bugetul tău?
Pentru cine își dorește mai multă protecție pentru mașina personală, în garaj, există soluții prietenoase cu bugetul.
relaxare rapida jpg
5 metode de relaxare imediate pentru oamenii activi care au puțin timp liber la dispoziție
Într-o lume agitată, în care timpul este un lux, găsirea unor metode rapide de relaxare devine esențială pentru menținerea echilibrului mental și fizic.
featured image jpg
Sigla echipei de fotbal Athletic Bilbao, sculptată pe o biserică din secolul al XIII-lea
Când te gândești la biserici, te aștepți să vezi în special icoane ale unor sfinți. În unele situații, poți găsi și imagini cu principalii oameni care au contribuit financiar la construcția respectivei biserici.
austin ban 0fjGQmYCRW8 unsplash jpg
Cadouri care creează amintiri - Experiențe speciale pentru femeile din viața ta
Căutarea cadoului perfect pentru femeile dragi din viața ta poate fi o provocare, mai ales atunci când vrei să alegi ceva cu adevărat special.
sala jocuri de noroc bloc jpg
Sălile de jocuri de noroc ar putea fi interzise la parterul blocurilor
Deputatul PNL Gigel-Sorinel Știrbu a depus pentru dezbatere un proiect de lege care vizează interzicerea sălilor de jocuri de noroc de la parterul blocurilor.
images 3bb810f70db5ec2934571f9ff1639e40 jpg
Alegerea materialelor și a mobilierului la un preț accesibil
Unul dintre cei mai importanți pași în amenajarea casei este selecția materialelor și a mobilierului.
people 1355500 1280 jpg
Cum creează sporturile legături puternice și prietenii durabile între bărbați
Sportul este mai mult decât o competiție. Este un limbaj universal care unește oameni din medii diferite. Pe teren, în tribune și online, bărbații găsesc un spațiu pentru a-și exprima emoțiile și pentru a se conecta cu ceilalți.
1738689539 lCrT jpg
Metode de ameliorare a durerii pentru inflamația nervilor
Inflamația nervilor, cunoscută și sub numele de nevrită sau nevralgie, poate provoca dureri severe care reduc semnificativ calitatea vieții.
3572599055782af8afa491e98137681c (1) jpg
Cum să îți menții nivelul de energie ridicat după vârsta de 40 ani
După vârsta de 40 de ani, mulți oameni experimentează o scădere a nivelului de energie din cauza schimbărilor naturale ale corpului, cum ar fi scăderea masei musculare, schimbările hormonale și un metabolism mai lent.
cat costa o coroana dentara i ce factori influen eaza pre ul jpg
Cât costă o coroană dentară și ce factori influențează prețul?
O coroană dentară este una dintre cele mai frecvent utilizate soluții stomatologice pentru restaurarea unui dinte deteriorat. Costul acesteia variază foarte mult în funcție de materialul folosit, tehnologia de producție și experiența medicului stomatolog.
avocat legalro 2 png
6 motive pentru care ar trebui să alegi un avocat local
Când vine vorba de probleme juridice, alegerea unui avocat potrivit este esențială. Una dintre cele mai bune decizii pe care le poți lua este să colaborezi cu un avocat local.
termosemineu dolinex 3 png
Avantajele unui termoșemineu pe peleți și cum să faci cea mai bună alegere
Căldura confortabilă a unui termoșemineu pe peleți nu este doar un răsfăț, ci și o soluție eficientă și sustenabilă pentru încălzirea locuinței.
Formare profesionala (2) jpg
Formarea profesională: Fundamentul succesului ONG-urilor
Formarea profesională este esențială pentru creșterea performanței și dezvoltarea sustenabilă a ONG-urilor. Exită programe ce oferă sesiuni de formare adaptate nevoilor specifice ale sectorului neguvernamental, pregătind specialiștii pentru provocările viitoare.
DilemaVeche (2) (3) jpg
Valentine’s Day se sărbătorește diferit în diverse culturi
Ziua Îndrăgostiților, cunoscută internațional drept Valentine’s Day, nu este doar o sărbătoare a iubirii universale, ci și o reflectare a diversității culturale, manifestată prin obiceiuri și tradiții unice.

Parteneri

Bolojan Londra Zelenski 3 SURSA  presidency.ro
Propunerea lui Zelenski pentru soldații români privind Marea Neagră. „Ei cunosc regiunea lor”
Armistițiul din Marea Neagră, pe care Ucraina și Rusia l-au convenit în cadrul negocierilor cu Statele Unite, ar putea fi monitorizat, în special, de reprezentanți ai țărilor din zona Mării Negre, susține președintele ucrainean Volodimir Zelenski.
arestat 111ss jpg
Confuzie stupidă. Paznicii unui complex comercial i-au atacat pe polițiștii care încercau să anihileze o grupare de cămătari
Scene violente într-un complex comercial din Bârlad, acolo unde polițiștii au reușit să prindă doi cămătari din Murgeni în flagrant delict. Oamenii legii au avut cele mai mari bătăi de cap cu paznicii complexului, care au crezut că are loc o bătaie și au intervenit.
pisici pixabay jpg
Ce virus grav poate lua omul de la pisici. Poate provoca cazuri severe
Oamenii de știință au descoperit care este virusul răspândit de pisici, ce poate duce la cazuri severe. O epidemie fungică letală din Brazilia progresează cu repeziciune, iar poluarea urbană, felinele și factorii genetici par să amplifice răspândirea sa incontrolabilă. Potrivit unui atudiu, o divers
contor energie electrica
PPC dublează prețul energiei electrice. Care sunt noile condiții contractuale
PPC și-a informat deja clienții cu privire la noile prețuri ale energiei electrice, care vor fi aplicate după perioada în care se aplică prețul plafonat la energia electrică, noile contracte urmând să se aplice până la data de 27 mai 2026.
MS 20240619 IUBIRE CU PARFUM DE LAVANDA 8300 JPG
Adi Nartea, din serialul „Iubire cu parfum de lavandă‟: „Mi-ar plăcea să fiu următorul Sebastian Stan‟
Apare pe micile ecrane în sezonul 2 al serialului „Iubire cu parfum de lavandă‟, difuzat din 10 ianuarie, în fiecare vineri, de la ora 20:30, la Antena 1. În rolul principal, Adi Nartea îl portretizează pe Ștefan, un personaj romantic complex.
adolescenti foto pexels jpg
Adevărul despre noile emoticoane cu mesaje ascunse ale adolescenților. Ghidul care alarmează părinții și autoritățile
Adolescenții teribiliști au pus în gardă poliția, iar școlile i-au alertat pe părinți, cu privire la o listă de emoticoane folosite de tineri a discuta „codat” subiecte ce țin de violență, sex și extremism. Se întâmplă deocamdată în Marea Britanie.
Emil Hurezeanu
Cine l-a salvat pe Emil Hurezeanu de la remaniere. Culisele discuțiilor purtate în coaliție
Schimbarea lui Emil Hurezeanu din funcția de ministru de Externe, la insistențele premierului Marcel Ciolacu, ar fi șubrezit poziția lui Ilie Bolojan și în interiorul coaliției de guvernare, și în PNL, susțin surse politice.
484218203 9423323207753649 6520343493104115142 n jpg
O femeie a fost trasă de păr și insultată, din cauza muzicii rusești: „Eram în cafenea și le-am cerut unor doamne să nu mai asculte”
O ucraineană a fost atacată de o femeie într-o cafenea, pentru că a rugat-o să nu mai asculte muzică rusească. „Am fost trasă de păr și insultată”, a spus aceasta.
Crin Antonescu, candidat la alegerile prezidențiale, depune dosarul de candidatură și lista de semnături la sediul Biroului Electoral, în București. FOTO Inquam Photos / George Călin
Crin Antonescu îl acuză pe George Simion că face jocul Rusiei. „A pus în pericol securitatea națională”
Candidatul coaliției de guvernare în alegerile prezidențiale din luna mai, Crin Antonescu, a reacționat după ce Curtea Constituțională a respins contestaţia lui George Simion şi a dat undă verde legii care permite doborârea dronelor ruseşti care încalcă spaţiul aerian al României.