Eliade și definiția sacrului

Publicat în Dilema Veche nr. 966 din 13 octombrie – 19 octombrie 2022
Theodor Pallady jpeg

Desigur că elita intelectuală a României nu e clasată pe „sectoare” confesionale, însă reprezentanții săi interesați de faptul religios (și cu atît mai mult slujitorii altarelor) proiectează în scrierile lor ceva (mai mult) din mediul eclezial de apartenență. Putem ca atare vorbi despre mica, dar consistenta elită intelectuală romano-catolică, din care face parte, fără discuție, și preotul profesor Wilhelm Dancă, membru corespondent al Academiei Române. Domnia-sa publică acum o nouă ediție – cu ținută tipografică „definitivă” – din teza doctorală pe care a susținut-o în anii ’90, la o prestigioasă universitate pontificală din Roma: Mircea Eliade. Definitio sacri (Editura Spandugino, București, 2022, 573 p.). Edițiile anterioare ale acestei cercetări n-au trecut neobservate, bucurîndu-se de recenzii favorabile, dar textul – valoros prin informație și limpede în natura sa sistematică – merita o nouă viață, deodată cu obiectul ei de studiu și anume geneza românească a concepției lui Mircea Eliade despre sacru. 

Dacă, în anii ’90, Mircea Eliade – istoricul religiilor, prozatorul și memorialistul – se bucura de o imensă popularitate (am putea spune globală), opera sa a intrat oarecum în eclipsă, mai ales din cauza scandalurilor ideologice legate de simpatia sa juvenilă față de mișcarea legionară din anii ’30. Cînd s-a aplecat asupra influenței lui Nae Ionescu, Blaga, Rădulescu-Motru și Iorga asupra cristalizării operei eliadiene, profesorul Wilhelm Dancă s-a disociat fără echivoc de exaltările politice ale autorului, menținîndu-și analiza în sfera aseptică a conceptelor. Teza Părintelui Profesor Dancă a fost redactată în italiană, pentru un public italian, care avea acces la Tratatul de istoria religiilor sau la trilogia despre Istoria credințelor și ideilor religioase, însă nu cunoștea aproape deloc contextul cultural al „primului Eliade”, cel interbelic. Datoria lui Eliade față de profesorii săi români de filosofie – începînd cu Nae Ionescu – e rar recunoscută și în România, unde puținii specialiști s-au concentrat cu precădere asupra influenței exercitate asupra sa de către somitățile occidentale, de la Gerardus van der Leeuw, Joachim Wach și Rudolf Otto pînă la Georges Dumézil, C.G. Jung, Raffaele Pettazzoni, Roger Caillois etc. 

Firește, restituirea genezei românești a gîndirii despre sacru practicate de Mircea Eliade nu e un act de șovinism protocronist, de vreme ce Nae Ionescu însuși nu transferase în cursurile sale de filosofie a religiei și metafizică prea multe idei preluate din Brăila sa natală, dar ne poate dovedi că viitorul star universitar de la Chicago își formase sistemul hermeneutic încă din prima tinerețe: înainte de a se exila, pentru a scăpa de năpasta comunistă, Eliade trăise totuși într-o țară natală admirabil conectată la circuitul axiologic european și nu conducea degeaba o generație intelectuală obsedată de universalitate

Dincolo de aceste situări contextual istorice, volumul lui Wilhelm Dancă are nu doar virtuțile unui studiu despre opera științifică a lui Mircea Eliade, ci și dimensiunea unui manual de antropologie a religiei, în care cititorul este familiarizat cu dihotomia centrală sacru-profan, pentru a înțelege mai apoi valoarea noțiunilor derivate din aceasta, de la mit, rit, simbol și arhetipuri pînă la diversele forme de revelație și tehnici ale extazului. În secolul 20, acest vocabular hermeneutic a urmărit anatomia lui homo religiosus, pornind de premisa că experiența religioasă, constantă în istoria omenirii, se sprijină pe anumite structuri antropologice și imaginare stabile, adică pe o gramatică „obiectivă”, dincolo de funcția ei taxonomică. Recitind cu ochii de astăzi speculațiile lui Mircea Eliade despre secularizare ca formă de camuflare a sacrului în profan, nu putem să nu admirăm pătrunderea analitică aproape vizionară a compatriotului nostru, deodată cu nostalgia sa tipic „reacționară” față de autenticitatea omului premodern. Precursor al curentului structuralist, autorul lui Mefistofel și androginul a fost și (încă) unul dintre inevitabilii continuatori ai lui Platon.

Sanatatea ficatului  Cum identifici semnele unui ficat bolnav jpg
Sănătatea ficatului: Cum identifici semnele unui ficat bolnav
Ficatul este un organ vital în corpul omului, fiind implicat în sute de procese, printre care: digerarea alimentelor, eliminarea deșeurilor din organism și producerea unor factori de coagulare care facilitează circulația sângelui.
Rolul esential al adjuvantilor in optimizarea pesticidelor jpg
Rolul esențial al adjuvanților în optimizarea pesticidelor
Condițiile de mediu, intemperiile, buruienile, precum și bolile și dăunătorii plantelor reprezintă tot atâtea provocări pentru fermierii moderni.
IMG 20240408 WA0011 jpg
Casa Memorială „Amza Pellea”, din Băilești, a fost redeschisă publicului
Manifestările dedicate cinstirii memoriei îndrăgitului actor român, născut în inima Olteniei, au debutat pe 6 aprilie, pe scena Teatrului Național Marin Sorescu din Craiova, locul în care și-a început fascinanta călătorie în lumea artistică.
pompy ciepła (2) jpg
Pompe de căldură - utilizarea, funcționarea și tipurile acestora
În ultimii ani, pompe de căldură s-au remarcat intre dispozitivele utilizate în sistemele moderne de încălzire.
header piese jpg
Sfaturi pentru conducătorii care apreciază piese auto online de calitate și serviciile unor profesioniști
Achiziționarea de piese auto online poate fi o modalitate convenabilă și eficientă de a-ți repara sau întreține mașina.
masa de paste jpg
Cum să aranjezi o masă festivă perfectă: trei sfaturi utile
Nu mai este mult până la sărbătorile de Paște. Chiar dacă poate părea cam devreme să începi pregătirile de sărbătoare, poți începe planificarea de pe acum dacă vrei să-ți impresionezi invitații.
caine in vacanta jpg
Cum să îți pregătești câinele pentru călătorii: 6 sfaturi pentru o vacanță fără probleme
Te pregătești să pleci în prima vacanță alături de câinele tău? Experiența de a pleca într-o călătorie cu cel mai bun prieten al tău poate fi una inedită, care te va încărca cu amintiri plăcute.
image png
Lumea în care trăim
Trăim ceea ce poartă numele de „marea epuizare”.
image png
Flori, lumi și profesoare
Flori le-am dus de cîte ori am avut ocazia, la propriu sau la figurat.
image png
Cît de puțin ne lipsește...
Zic alți psihologi: nu pierde copilul interior, „accesează-l”, joacă-te, have fun! Aiurea!
image png
Zoe, fii feminină!
În prezent, cînd vorbim despre feminism, nu ne mai raportăm la structura rațională a lui Beauvoir, ci la extremismele de tipul Solanas.
p 20 Aleksei Navalnîi WC jpg
O întrebare greu de ocolit
Pentru noi, astăzi, răul şi suferinţa nu sînt doar mari teme teoretice. Nici nu se limitează la experienţa lor privată.
image png
Tîlcuirile tradiției isihaste
O luminoasă excepție de la această triumfală decadență e de găsit în lucrarea Părintelui Agapie Corbu.
1038 21a centrul comunitar din Chiojdu, 2023 jpg
Arhitectura interesului public
Arhitectura interesului public reprezintă o dezvoltare rizomatică orizontală la nivel local.
p 24 M Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
Un preot din Spania, împreună cu partenerul său, au fost arestați pentru că ar fi făcut trafic cu Viagra.
image png
Pe ce te bazezi?
Pe măsură ce avansez în vîrstă, tind să cred că ceea ce numim intuiție se bazează pe experiența noastră de viață.
image png
De primăvară
Florile înșiruite mai sus se vindeau pe stradă, din loc în loc, înveselind-o. Schimbînd-o.
image png
Școli private, școli de fițe?
Nu se schimbase nimic, eram din nou o guvernantă „creativă”.
p 20 Valentina Covaci jpeg
Cum vorbim despre Dumnezeu
Merită să explorăm ce spune asta despre societatea noastră și despre discursul public din România.
image png
Călătorii în istoria cultului
A doua carte este o monografie asupra unui obiect liturgic esențial, pe care doar slujitorii îl pot vedea în altar: Antimisul. Origine, istorie, sfințire (Editura Basilica, 2023).
p 21 Geneva WC jpg
Nostalgii helvete
Job-ul (le petit boulot) pe care mi l-am dorit cel mai mult a fost cel de asistent plimbat căței genevezi.
p 24 M  Chivu 2 jpg
Cu ochii-n 3,14
● Un gunoier își dirijează colegul de la volanul autospecialei: „Dă-i, dă-i, dă-i! / Dă-i, că merge, dă-i!”. O versificație relativ salubră. (M. P.)
image png
Acceptăm prinți!
Termenul „sindromul Cenușăreasa” a fost folosit pentru prima dată de dr. Peter K. Lewin într-o scrisoare către Canadian Medical Association Journal, în 1976.
image png
Mama și tarabele
Mama, deși avea gusturi mai nobile și, atunci cînd se juca, îi plăcea să se joace mai luxos, înțelegea și nevoia mea de kitsch-ul nu chiar dulce, ci simpatic.

Adevarul.ro

image
Adevărul despre Moscova lui Putin, dezvăluit de un vlogger român din Rusia. „Vă spun după 20 de ani de trai aici“ VIDEO
Moscova este o perlă a Rusiei, cel puțin la prima vedere, dar cu o mulțime de defecte. O spune un vlogger român care trăiește acolo de 20 de ani și analizează această metropolă.
image
Un om de știință a elucidat misterul „blestemului faraonului”. Ce i-a ucis pe cei care au deschis mormântul lui Tutankhamon
Un om de știință susține că a descoperit cauza „blestemului faraonului”, despre care se spune că a ucis mai mult de 20 de persoane care au deschis mormântul regelui Tutankhamon în 1922.
image
Moartea în chinuri a inginerului Ursu, Navalnîi de România. Cum acoperă statul român crimele securiștilor VIDEO
Inginerul Gheorghe Ursu a fost închis și omorât de comuniști pentru că a îndrăznit să prezinte lumii întregi planul criminal de reclădire a Bucureștiului după cutremurul din 1977. La aproape 40 de ani de la moartea lui, fiul său, Andrei Ursu, încă mai caută dreptatea pe care statul român i-o refuză.

HIstoria.ro

image
Justiția în România secolului al XIX-lea
Evoluția Ministerului Justiției urmărește, în linii mari, evoluția administrației autohtone, dar și pe cea a societății românești, în ansamblul său.
image
Operațiunea Barbarossa. 84 de avertizări cu privire la invazia germană, ignorate de Stalin
Pe 22 iunie 1941, Germania a invadat URSS în urma Operațiunii Barbarossa. Deși au primit numeroase avertizări din partea serviciilor de informații, Stalin și Uniunea Sovietică au fost luate prin surprindere.
image
Momentul abdicării lui Cuza: „În ochii lui n-am văzut niciun regret, nicio lacrimă”
Nae Orăşanu, om de încredere la Palat, îi comunicase principelui A.I. Cuza că „se pregătea ceva”.