Duo sunt. Sacerdoţiu şi regalitate

Publicat în Dilema Veche nr. 673 din 12-18 ianuarie 2017
Duo sunt  Sacerdoţiu şi regalitate jpeg

Duo sunt desemnează un text de la sfîrșitul secolului V care a făcut o imensă carieră intelectuală în elaborarea teoriei supremației pontificale romane. Este vorba de o scrisoare adresată de papa Ghelasie (492-496) împăratului Anastasie, care încearcă să explice și să corecteze stîngăcia unei rupturi de comuniune unilaterale și pe care comunicarea dificilă între Constantinopolul imperial și Italia barbară a disimulat-o înțelegerii contemporanilor. Contextul este cel al dezbaterilor dogmatice, ecleziologice și politice în urma conciliului de la Chalcedon (451), care a produs cea mai importantă schismă în Biserica antichității tîrzii între susținătorii validității sinodului (denumiți ortodocși sau chalcedonieni sau diophysiți, în funcție de punctul de privire al celui care scrie) și contestatarii sinodului (cunoscuți în general ca monophysiți sau miaphysiți, dar autodenumiți ortodocși). Mai précis, în joc este încercarea patriarhului de Constantinopol, Acachie, de a găsi o formulă teologică pe care s-o accepte ambele tabere formate în jurul Chalcedonului. Textul lui Acachie presupunea ignorarea Chalcedonului în formularea dogmelor, dar vina lui cea mare era, de fapt, asumarea textului de Uniune bisericească (Henotikon, publicat în 482) drept o hotărîre a împăratului Zenon. Totuși, papa Felix al III-lea îl excomunicase numai pe patriarh. În apărarea deciziilor sinodului de la Chalcedon avea o pondere mare și acceptarea de către sinod a declarației dogmatice a papei Leon cel Mare (Tomus Leonis) și implicita recunoaștere a rolului Romei în dezbaterea dogmatică. Ceea ce au căutat să obțină papii Romei (în mod special Felix al III-lea, Ghelasie și Hormisdas) de la împărații constantinopolitani în perioada așa-numitei schisme acaciene (483 519) era recunoașterea rolului Romei și instituirea unui dialog privilegiat între împărat și papă.

Paradigma pe care o instituise sinodul de la Chalcedon era următoarea: papa propune o soluție dogmatică și solicită consfințirea ei de către un sinod, împăratul convoacă sinodul, care dezbate și fixează prin decizie sinodală formula dogmatică, iar în cele din urmă împăratul (sau împărații, Valentinian al III-lea în Occident și Marcian în Orient) învestește cu putere legală decizia sinodului. Edictul împăraților Valentinian și Marcian din 452, odată cu confirmarea sinodului, interzice orice altă dezbatere publică de natură dogmatică. Ceea ce pare inacceptabil pentru imperiu este însăși agitația politico-religioasă pe care o stîrnește dezbaterea publică a dogmelor. Henotikon-ul a avut același obiectiv esențial de a bloca orice dezbatere și mai ales coagularea unor comunități de credință paralele în funcție de opțiunea dogmatică. Dacă edictul din 452 confirmase decizia unui sinod, Henotikon-ul urmărea oprirea adunărilor sinodale contestatare și care riscau să creeze legitimități teritoriale sau comunitare.

Textul lui Ghelasie încearcă să intervină principial în încurcătura produsă de excesul de dezbatere dogmatică și mai ales de tulburare civică antrenată de aceasta:

„Două sînt (puterile), auguste împărat, prin care se conduce în principal lumea aceasta: autoritatea sfințită a preoților și puterea regală, între care este mai grea sarcina preoților, întrucît chiar pentru regii oamenilor trebuie să dea socoteală la judecata dumnezeiască. Știi, fiule preaînțelept, că ți se cuvine să prezidezi întru cinste omenirea, însă te apleci cu evlavie în fața întîistătătorilor lucrurilor dumnezeiești și aștepți de la ei cele pentru mîntuirea ta, iar pentru primirea și buna tocmire a sfintelor taine, știi că trebuie mai degrabă să te supui religiei (ordo religionis), decît să îi stai deasupra… Iar dacă preoții (religionis antistites), în ceea ce privește ordinea disciplinei publice, știind că puterea de a comanda (imperium) ți-a fost dată de sus, respectă legile tale, pentru a nu părea că împiedică lucrurile lumești cu discuții irelevante, cu cît mai mult se cade, te rog, din dragoste să-i asculți pe cei care sînt desemnați sfintelor taine? (…) Iar dacă se cade credincioșilor să se supună din inimă în general preoților care vorbesc drept despre cele dumnezeiești, cu cît mai mult trebuie acordat episcopului (praesul) acelui scaun, pe care și Dumnezeul cel Mare l-au vrut întîistătător peste toți preoții, iar ulterior s-a celebrat prin evlavia întregii Biserici?“ (Epistulae Romanorum Pontificum Genuinae, I, A. Thiel, 1868)

Ghelasie are evident ca scop să reducă toată dezbaterea ecleziastică la o cooperare între împărat și papă. Încă din prima jumătate a secolului V, papa Romei primise prin edict al împăratului Valentinian III supremația asupra bisericilor din imperiul occidental în urma unei dispute cu mitropolia de Arles. În ceea ce privește restul imperiului, îi lipsea acest instrument, ba chiar dimpotrivă, canonul 28 de la Chalcedon încurcase parcă lucrurile, dublînd privilegiile Romei prin copia lor acordată Constantinopolului. De aceea crearea celor două categorii conceptuale, ordo religionis și ordo disciplinae publicae (care devine, în Novela lui Iustinian, rei publicae), tinde a permite conturarea unor ierarhii proprii fiecăreia, astfel încît intervențiile la împărat și medierile imperiale, care bruiau ierarhia ecleziastică, să devină caduce. Ordo religionis este condiționat însă de două moduri de exprimare, în primul rînd recte divina tractantibus, adică ortodoxia, și în al doilea rînd recunoașterea unui întîistătător în episcopul Romei. Acesta este reprezentantul preoției, de aici și miza respectării deciziilor acestuia. Esența autonomiei religiosului însă este liturgică și mistică, administrarea sfintelor taine. Lipsește însă orice element concret de delimitare a celor două ordo.

Scrisoarea lui Ghelasie pare a pune temelia secularizării puterii imperiale, dar în micul său tratat De anathematis vinculo, Ghelasie reduce distincția dintre autoritatea preoților și puterea regală la un simplu pogorămînt al înțelepciunii divine avînd în vedere slăbiciunea umană:

„Așadar Hristos, amintindu-și de fragilitatea omului, și veghind la mîntuirea alor săi cu mare grijă, a deosebit funcțiile puterii, pe fiecare după acțiunile proprii și demnitățile specifice, (…) astfel încît și împărații creștini să aibă nevoie de preoți pentru viața veșnică, dar și preoții pentru mersul lucrurilor lumești să se folosească de hotărîrile împăraților, iar acțiunea spirituală să se țină deoparte de grija trupească. Și astfel nici un ostaş al lui Dumnezeu să nu se încurce cu treburile vieţii (II Tim 2,4), iar cel implicat în treburile seculare să nu pară a conduce și cele dumnezeiești (rebus divinis), astfel încît să fie asigurată modestia fiecărui ordin, nici unul să nu se înalțe deasupra celuilalt, și să corespundă în mod special chemării sale cu competență prin calitatea demersurilor.“ (De anathematis vinculo, PL 59, 109)

În această formulă nu sîntem departe de conlucrarea (symphonia) pe care a prescris-o Iustinian în Novella VI. Rămîne distincția între cele două categorii, care au însă intimă nevoie una de alta. Această distincție este în cele din urmă realitatea de pe teren, a comunităților euharistice strîns legate de episcopul lor și dispuse a-și apăra autonomia de credință. Conlucrarea acestora cu autoritățile publice depinde de imperativul păcii din sînul comunității politice. „Teocrația“ secolului V, adică amestecul de oferte, intervenții și replieri strategice ale autorității publice în definirea dogmatică, ilustrează impasul unei spiritualități care nu știe încă ce să facă cu lumea aceasta și al unei puteri politice care nu vede lumea de dincolo. 

Petre Guran este dr. în istorie bizantină al École des Hautes Etudes en Sciences Sociales, cercetător la Institutul de Studii Sud-Est European al Academiei Române.

Foto: wikimedia commons

sculptor jpg
„Mademoiselle Pogany”, sculptura care redă esența feminității, discreției și senzualității
Simbolul artei moderne românești, „Mademoiselle Pogany”, reprezintă iubirea „nemuritoare a lui Brâncuși”, căreia artistul i-a dedicat nouăsprezece sculpturi.
barbat cu ochelari la laptop jpg
Curiozități despre jocurile de noroc de care nu ai auzit
Jocurile de noroc au o istorie veche de mii de ani și, de-a lungul timpului, au devenit o parte semnificativă a culturilor din întreaga lume.
Vechea dilema cum protejezi bateriile auto in timpul sezonului rece jpg
Vechea dilemă: cum protejezi bateriile auto în timpul sezonului rece?
Iarna reprezintă, fără îndoială, sezonul cel mai solicitant pentru bateriile auto. Temperaturile scăzute, drumurile scurte care nu oferă bateriei suficient timp să se încarce și utilizarea intensă a sistemelor de încălzire pun o presiune suplimentară asupra alternatorului și asupra acumulatorului.
DilemaVeche (2) (2) jpg
Descoperă cele mai apreciate idei de cadouri pentru bărbați în 2024
Atât în preajma sărbătorilor, cât și atunci când au loc aniversările bărbaților din viața noastră, alegerea cadoului se poate dovedi complicată. Acest ghid te va ajuta să optezi pentru cel mai potrivit dar în 2024 pentru reprezentanții sexului masculin.
De ce sunt folosite aparate sous vide in bucatarii profesionale jpg
De ce sunt folosite aparate sous vide în bucătării profesionale?
Tehnica de gătit sous vide (din franceză, „sub vid”) este o metodă inovatoare, ce presupune ambalarea alimentelor, în special a cărnii, într-un pachet vidat și gătirea acestora la o temperatură controlată, mult sub cea obișnuită, pentru o perioadă îndelungată de timp.
Adaptogenii  aliați naturali pentru echilibrul corpului și minții jpg
Adaptogenii: aliați naturali pentru echilibrul corpului și minții
Adaptogenii sunt substanțe provenite din plante, care au rolul de a reduce efectele stresului asupra corpului și minții, îmbunătățind răspunsul organismului în situații tensionate.
Gestionarea cheltuielilor în timpul sezonului rece jpg
Gestionarea cheltuielilor în timpul sezonului rece
Sezonul rece poate aduce o serie de cheltuieli neașteptate, de la costurile crescute pentru încălzire și electricitate, până la cheltuielile pentru îmbrăcămintea de iarnă și vacanțe sau concedii.
dilemaveche ro jpg
GHID despre alegerea metodelor de plată la cazino! Ce NU știe toată lumea?
Când te pregătești să joci la cazino online, alegerea metodei de plată este un pas crucial care poate influența întregul tău parcurs.
featured image (4) jpg
Mituri și realități despre relația femeilor cu jocurile de noroc
Primele cazinouri terestre au apărut într-o perioadă în care bărbații erau figurile dominante în societate, având parte de educație și implicit fiind cei care, în mod tradițional, asigurau și gestionau partea financiară a familiei.
Strategii eficiente pentru maximizarea rentabilității în agricultură jpg
Strategii eficiente pentru maximizarea rentabilității în agricultură
Agricultura devine și în România un domeniu complex și competitiv, astfel că rentabilitatea fermelor este o necesitate pentru a supraviețui pe piață și a avea succes.
P90178 png
Delta Sleep-Inducing Peptide (DSIP): Un candidat multidimensional pentru cercetare
Peptida Delta Sleep-Inducing Peptide (DSIP), o neuropeptidă endogenă, a prezentat un interes crescut pentru cercetători pentru rolul său potențial în diverse procese fiziologice.
avocat png
Avocatura: De la oratorii Romei la stâlpii statului de drept modern
Profesia de avocat este una dintre cele mai vechi și respectate ocupații din istoria umanității. De-a lungul timpului, avocații au jucat un rol esențial în menținerea ordinii și aplicarea justiției, contribuind la protejarea drepturilor și libertăților individuale.
DilemaVeche (2) (1) jpg
Cum se reflectă identitatea culturală în preferințele pentru anumite arome
Preferințele pentru anumite arome sunt mult mai mult decât o simplă chestiune de gust. Ele reprezintă o expresie a identității culturale, influențată de istorie, geografie, ritualuri și schimburi interculturale.
creditIMG 0862 JPG
123Credit.ro își continuă expansiunea în România prin deschiderea unor noi birouri în Cluj, Baia Mare, Sibiu și Suceava
București, 10 Septembrie 2024 – 123Credit.ro, un jucător important pe piața brokerajului de credite din România, și prima companie din domeniu care a dezvoltat fluxuri full digitale de aplicare la credite, își continuă expansiunea națională prin deschiderea unor noi birouri fizice.
Ghidul începătorului la cazinouri online jpg
Ghidul începătorului la cazinouri online
Chiar dacă activitatea pe care o poți desfășura într-un cazinou online nu este foarte complicată, nu puține sunt persoanele care au nevoie de o mână de ajutor. Prin urmare, ghidurile sunt mereu bine-venite!
christin hume Hcfwew744z4 unsplash (2) jpg
Cum să îți alegi partenerii potriviți pentru crearea unui shop online
Lansarea unui shop online este un pas important în dezvoltarea unui business modern. Să ai parteneri potriviți alături în acest proces este esențial pentru succesul proiectului tău.
Importanta magneziului in sarcina si alaptare jpg
Importanța magneziului în sarcină și alăptare
Magneziul este unul dintre cele mai importante elemente pentru organism, în special pentru femei, având un rol fundamental în anumite etape ale vieții, cum ar fi sarcina și alăptarea.
credit online dv (1) jpg
Credit online sau obținut direct din sucursală? Avantajele IFN-urilor și Internetului
Într-o lume în care tehnologia digitală avansează rapid, obținerea unui credit online a devenit o opțiune din ce în ce mai populară în rândul celor care au nevoie de finanțare rapidă și convenabilă.
tima miroshnichenko 8376170 jpg
Cum să te pregătești pentru sezonul răcelilor: Produse și sfaturi
Toamna e aici, iar copiii se întorc la școală sau grădiniță, după vacanța de vară. Asta înseamnă că șansele de a răci cresc considerabil.
kristian egelund t1sTHYjSN10 unsplash (2) jpg
Cum să îți încălzești corect glezna pentru a preveni entorsele
Entorsele de gleznă sunt leziuni ale ligamentelor care stabilizează articulația gleznei, cauzate de întinderi, rupturi parțiale sau totale ale acestora
barbora polednova VRK4bIBHo1E unsplash (2) jpg
Ce trebuie să știi despre recuperarea după o fractură de gleznă
Fracturile de gleznă sunt printre cele mai frecvente cauze ale durerii de gleznă. Tratamentul poate implica imobilizarea zonei gleznei cu ajutorul unui ghips.
pexels towfiqu barbhuiya 3440682 11349880 (2) jpg
Când este necesară implantarea protezei de genunchi și care sunt etapele operației
Implantarea protezei de genunchi sau protezarea genunchiului este o procedură chirurgicală complexă, destinată pacienților cu afecțiuni severe ale articulației genunchiului, în special celor cu gonartroză avansată la care tratamentele medicamentoase sau fizioterapeutice nu au dat rezultate.
antonika chanel RJCslxmvBcs unsplash jpg
Ce presupune recuperarea după operația de blefaroplastie
Impactul acestei intervenții asupra aspectului estetic al pacientului este unul major, reducând în mod semnificativ semnele îmbătrânirii.
jelle 1dEZeW1GoOI unsplash 16x9 png
Cum să montezi șindrila bituminoasă: Instrucțiuni pas cu pas
Procesul de montare a unei table de acoperiș noi poate fi o sarcină dificilă, însă utilizarea șindrilei bituminoase poate face procesul mult mai ușor și mai eficient. În acest articol, vom oferi instrucțiuni detaliate, pas cu pas, pentru montarea șindrilei bituminoase pe acoperișul tău:

Parteneri

FOTO Tiberiu Boșutar / Facebook
Deputat AUR, acuzat de instigare la aruncarea în aer a unor clădiri publice. Politicianul a fost plasat sub control judiciar
Deputatul ales al AUR, Tiberiu Boşutar, a fost plasat sub control judiciar pentru 30 de zile, în urma unor percheziţii efectuate în cadrul dosarului deschis pe numele acestuia în data de 7 decembrie, pentru instigare publică.
Youssoufa Moukoko (EPA) jpg
Loida Zabala (Facebook) jpg
Povești care inspiră: are cancer la creier şi plămâni, dar speră la JO din 2028
O sportivă spaniolă dă un exemplu suprem de motivație.
Produse Lidl pe raft - magazin FOTO Shutterstock
Alimentele procesate care favorizează cancerul de colon, boala care l-a răpus pe Mircea Diaconu
O nouă cercetare scoate în evidență legătura dintre consumul de alimente ultraprocesate și riscul crescut de cancer de colon, una dintre cele mai frecvente și letale forme de cancer, inclusiv la tineri. Cercetătorii de la University of South Florida și Tampa General Hospital
photo 2024 12 13 11 04 00 webp
De ce a ocupat Israelul Muntele Hermon. Importanța celui mai înalt vârf al Siriei
Israel a bombardat arsenalul militar al armatei siriene, după căderea lui Bashar al-Assad, pentru ca acesta să nu cadă în mâinile forțelor rebele, potențial ostile, lovind aproape 500 de ținte, distrugând marina siriană precum și 90% din suprafața cunoscută a Siriei. -rachete-aer.
Ioanitoaia
FOTO Mihail Kavelaşvili / Facebook
Georgia are un nou președinte. Cine este Mihail Kavelaşvili, fostul fotbalist acuzat că este o marionetă a rușilor
Un colegiu electoral, controlat de partidul de guvernământ Visul Georgian, l-a numit sâmbătă pe Mihail Kavelaşvili în funcţia de preşedinte al Georgiei, în urma unui vot boicotat de opoziţie pe fondul unei crize politice şi a protestelor de amploare antiguvernamentale din această ţară din Caucaz.
Razvan Marin (Sportpictures) jpg
Spion FOTO Pixabay
Un român, acuzat de spionaj în favoarea Ucrainei, a fost reținut în regiunea separatistă Abhazia controlată de ruși
David Kerch Adrian, cetățean român, a fost reținut în regiunea separatistă Abhazia fiind acuzat că a colaborat cu serviciile secrete ucrainene.