Două limbaje: înviere şi proslăvire

Publicat în Dilema Veche nr. 992 din 13 aprilie – 19 aprilie 2023
image

Pentru a exprima evenimentul pascal, care marchează istoria în mod direct, însă o şi transcende, Noul Testament a recurs la două limbaje care încearcă să facă, în mod manifest, ceva ce este, de fapt, un „mister”, adică o realitate transcendentă şi mai presus de orizontul uman. Primul e limbajul învierii, deja cunoscut din Vechiul Testament: este de ajuns să citim capitolul 37 al prorocului Iezechiel, unde, într-o viziune mai presus de realitate, acesta descrie Duhul creator al lui Dumnezeu, care, pe o întindere de schelete, face să crească din nou carnea vieţii, dînd naştere unui popor viu. Noul Testament exprimă „învierea” fie prin verbul eghéirein, „a se trezi” din moarte, simbolic înţeleasă ca somn, fie prin verbul anístemi, „a se ridica, a se scula în picioare”. În spatele vălului limbajului simbolic stă dorinţa de a spune că Iisus, om fiind, trece hotarul radical al umanităţii, moartea, „trezindu-se” la viaţa divină, care îi aparţine şi care acum îi minează mortalitatea, învingînd-o. 

Dar mai este un alt limbaj, atît de drag lui Ioan, lui Luca şi lui Pavel, numit de preamărire sau de proslăvire, exprimat de verbul grecesc hypsoún, „a ridica, a înălţa”, şi de imagini care sugerează înălţarea spre cer. Cităm trei pasaje din Ioan, deja evocate în comentariul la cea de-a patra Evanghelie: „Şi după cum Moise a înălţat şarpele în pustie, aşa trebuie să se înalţe Fiul Omului […]. Voi sînteţi din cele de jos; Eu sînt din cele de sus. Voi sînteţi din lumea aceasta; Eu nu sînt din lumea aceasta. […] Eu, cînd Mă voi înălţa de pe pămînt, îi voi trage pe toţi la Mine” (In. 3, 14; 8, 23; 12, 32). De acelaşi fel este povestirea înălţării la cer confirmată de Luca la sfîrşitul Evangheliei sale (24, 50-53) şi la începutul Faptelor Apostolilor (1, 6-12). Sensul cuvintelor este limpede. Prin „înviere” se afirmă mai ales continuitatea dintre Hristosul istoric şi cel înviat; prin „înălţare-proslăvire” se celebrează slava dumnezeiască a Celui înviat. Venind printre noi, Iisus a devenit întru totul asemănător nouă; cu moartea sa, el îşi încheie traiectoria istorică, însă „se înalţă în slavă”, adică se reîntoarce în lumea divină căreia îi aparţine ca Fiu al lui Dumnezeu, trăgînd după sine acea umanitate pe care el şi-o asumase întrupîndu-se şi murind, pentru a o duce cu el în slavă. 

Ascensiunea-înălţare nu poate fi, aşadar, concepută – cum am mai spus – în termeni materialişti sau „astronautici”, ci numai după categorii metafizice şi teologice: de altfel, în toate culturile, cerul este domeniul divinităţii, pentru că el transcende orizontul pămîntesc, este simbolul superiorităţii şi deosebirii lui Dumnezeu faţă de om. Ceea ce se întîmplă în învierea lui Hristos este, deci, un eveniment complex, înfăţişat de Evanghelii prin aceste două limbaje simbolice. Este un eveniment înrădăcinat în timp şi spaţiu, adică în moarte şi într-un mormînt, şi care, prin aceasta, admite o verificare istorică; dar el înfloreşte în veşnicie şi divinitate, cerînd, din acest motiv, o analiză din perspectiva credinţei şi teologiei. 

În esenţa sa, Paştele lui Hristos este o realitate transcendentă şi, ca atare, depăşeşte simpla verificare istorică. Dar are o rezonanţă eficace şi în istorie, şi în spaţiu, ambele marcate de semnele şi urmele ei. Acum înţelegem de ce evangheliştii au refuzat să limiteze cele întîmplate la mormînt la o simplă reanimare a unui cadavru, dar au recurs la limbaje mai profunde şi simbolice. Rămîne însă deschisă următoarea întrebare: dacă Iisus a înviat şi este proslăvit, nu ar trebui să ne întîlnim şi acum cu el, fie şi numai printr-o experienţă specială, şi nu printr-una banal exterioară? Tocmai aşa sînt acele mărturii evanghelice definite, în mod obişnuit, prin termenul apariţii.

(fragment din cartea cardinalului Gianfranco Ravasi, Biografia lui Iisus. După Evanghelii, recent apărută în traducerea doamnei Smaranda Bratu Elian la Editura Spandugino)

Cea mai bună parte din noi jpeg
Să găsești oameni la fel ca tine
A îndrăzni să vorbești despre o boală înseamnă a crea o comunitate.
Zizi și neantul jpeg
„Luna cadourilor” și cenușiul
Simțeam cum realitatea tindea, făcea chiar presiuni asupra noastră, a locuitorilor ei, să se transforme în irealitatea din Lumea de lemn.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Cine o mai ține minte pe „fata de la pagina 5?” – cum recuperăm anii ’90?
Ar trebui să existe undeva la un loc de cinste într-un muzeu al presei românești de după 1989.
E cool să postești jpeg
Termopanul, valoare națională
„O bojdeucă trendy“, „Parchetul este cumpărat de la Dedeman sau Praktiker?“
p 20 Balaam WC jpg
Originea regilor magi
E un mag dintre caldeeni? Un ghicitor în stele? Un vrăjitor malefic?
Theodor Pallady jpeg
O carte despre oameni și îngeri
Cititorul va descoperi în text rațiunea tainică a Întrupării: doar omul – cu anatomia lui de lut și sufletul său nemuritor – avea să fie o imago Dei.
p 24 F  Prica jpg
Cu ochii-n 3,14
„Un cal a reușit cumva să iasă din boxa lui și umblă prin avion.”
image png
Oamenii din fotografii
Să-i facem să supraviețuiască.
image png
Malliștii
După film, ne-am dus să ne căutăm mașina în parcarea subterană, acolo, în hruba aia imensă și întunecoasă se termină fericirea.
image png
Lectura, antidotul violenței?
Cel mai des, este invocată lipsa timpului: „N-am mai citit pentru că m-a copleșit oboseala”.
image png
Mărturia lui Pascal
Cuvinte care „nu vor trece”, pline de „har și de adevăr”.
p 20 Iași WC jpg
Provincia ca problemă
Iar faptele, cîte și cum se fac ele, capătă cadențe cosmice, ca în sfîșietorul testament al Olguței.
p 21 la Lorin WC jpg
Olimpul litoralului românesc (2)
Ceva din spiritul stațiunii, un je-ne-sais-quoi, îi face și pe sportivii de performanță să își facă aici cantonamentele.
p 24 S M  Georgescu jpg
Cu ochii-n 3,14
„Lacrimile ei se amestecă cu cele ale acestui bazin“.
image png
Toate lucrurile care s-au schimbat
E nevoie de atît de puțin după ce anii își fac treaba.
image png
Capoate și feminități
Așa, diferențele dintre interior și exterior erau într-o măsură abolite.
image png
Piața Romană
Fetele de 20 de ani de acum nu-și mai pierd vremea în astfel de bodegi.
image png
Zgomotul și furia
Drept urmare, există mai multe metode tradiționale de a riposta unui vecin zgomotos.
image png
Cîteva note despre agapa creștină
Evident că nimeni, mîncînd laolaltă, nu stătea să filosofeze. Eram însă alături de Domnul.
p 20 Arik Ascherman WC jpg
Traumă şi discernămînt
Dar, în ciuda singurătăţii şi a primejdiilor acum mult mai aspre, rabinul îşi continuă patrularea, nu părăseşte paza.
p 24 D  Stanciu jpg
Cu ochii-n 3,14
Într-un supermarket, la raionul de alimente exotice, am descoperit mămăliga ambalată în vid, „gata preparată”.
image png
Lumi fragile
Am perceput „schimbul de scrisori”, formulare care în curînd va trece și ea într-o arhivă a limbii, ca pe un fel de apel la memorie.
image png
Frig și acasă
Cert e că, în ciuda condițiilor aparent vitrege, m-am simțit acasă acolo.
image png

Adevarul.ro

image
Iphone-ul care l-a băgat la închisoare pe Cherecheș. „Ți-ai vândut sufletul diavolului... Eu sunt ăla”
Una dintre probele principale ale acuzării în cazul lui Cătălin Cherecheș a fost seria de 47 de înregistrări audio realizate cu un Iphone S 5. Instanțele au analizat expertize și contra-expertize pentru a răspunde acuzațiilor primarului conform cărora înregistrările au fost trunchiate.
image
Dezvăluiri tulburătoare în cazul doctoriței de 31 de ani ucise în Franța. Cine este principalul suspect și ce spune logodnicul ei
Apar noi detalii în cazul Doinei Jurcă, tânăra doctoriță de 31 de ani din Galați, care a fost găsită înjunghiată într-un apartament din Franța. Logodnicul Doinei spune că principalul suspect este un francez, care ar fi fost reținut
image
Scenă de coșmar la Suceava. Un om de afaceri și-a ucis mama și apoi a început să strige cu o cruce în mână
O femeie în vârstă de 78 de ani, din comuna Dumbrăveni, județul Suceava, a fost găsită moartă, cu numeroase urme de agresiune pe corp, în locuința fiului ei. Anchetatorii au descoperit o scenă de groază la fața locului

HIstoria.ro

image
Cine este și de unde vine Moş Nicolae?
În noaptea de 5 spre 6 decembrie tradiţia spune că Moş Nicolae vine la geamuri şi vede copiii care sunt cuminţi, lăsându-le în cizmuliţe dulcuri şi alte daruri. Spre deosebire de Moş Crăciun, Moş Nicolae nu se arată niciodată iar copiii care au fost cuminţi vor găsi în ghetuţe diverse cadouri.
image
Importanța stației NKVD de la Londra în timpul celui de-al Doilea Război Mondial
În 1941, stația NKVD de la Londra era cea mai productivă din lume, comunicând Moscovei 7.867 de documente diplomatice și politice, 715 documente pe probleme militare, 127 referitoare la aspecte economice și 51 legate de activități sau operațiuni ale serviciilor de informații.
image
Ce a însemnat România Mare
1 Decembrie 1918 a rămas în mentalul colectiv ca data la care idealul românilor a fost îndeplinit, în fața deschizându-se o nouă etapă, aceea a conștientizării și punerii în aplicare a consecințelor ce au urmat acestui act, crearea României Mari.