Din nou despre Augustin

Publicat în Dilema Veche nr. 963 din 22 septembrie – 28 septembrie 2022
„Voi cine spuneţi că sînt?“ O pledoarie jpeg

Anul acesta se dovedește a fi unul fast pentru opera Sfîntului Augustin în limba română. Dincolo de afecțiunea mea mărturisită, faptele lăudabile ale mai multor colegi mă obligă să revin cu o înnoită recomandare: Despre Treime, ediție bilingvă, coordonată de Alexander Baumgarten, recent apărută la Editura Polirom ca prim volum al unei serii de mult dorite: Biblioteca Augustiniană. Dacă în cazul Confesiunilor avem deja trei versiuni, Despre Treime nu era încă prezentă în cultura noastră așa cum se cuvenea unei opere de asemenea calibru. Astfel că, întîi de toate, merită salutată și receptată reușita de a oferi cititorului – sperăm încă disponibil – cîteva sute de pagini de reflecție teologică, filosofică, spirituală, îngrijit redactate, adnotate, integrate în context și însoțite de un excelent comentariu asupra căruia vom reveni. 

Ceea ce se impune la o primă privire este rezultatul unui efort colectiv și formator. Alexander Baumgarten, cu energie contagioasă și competență federatoare, a coagulat de-a lungul a șase ani un colectiv, în care figurează medieviști deja confirmați, alături de tineri cercetători aflați în fața primelor rezultate însemnate: Alexandra Anisie, Alexandra Baneu, Cristian Bejan, Monica Brînzei, Daniel Coman, Ioana Curuț, Vlad Ile, Alin Luca, Andrei Marinca. În alte vremuri, traducerea unor astfel de opere era asumată de unul sau doi specialiști, care aveau răbdarea benedictină de a se consacra unui efort îndelungat; astăzi, astfel de întreprinderi sînt reușita unei echipe, care poartă indiscutabil amprenta coordonatorului, dar nu este mai puțin un exemplu de conlucrare armonioasă și de colegialitate. 

Despre Treime – n-ar trebui insistat – este una dintre marile cărți-sursă ale culturii creștine și occidentale. Influența sa nu s-a limitat la creștinătatea occidentală, pe care a marcat-o decisiv, ci, prin traducere în greacă, a avut o influență deopotrivă creatoare și polemică asupra creștinismului răsăritean, fiind receptată de însuși Sfîntul Grigorie Palama, a cărui viziune, consacrată sinodal, a devenit matricea inspiratoare a teologiei ortodoxe. Așadar, cu această carte ne aflăm în centrul oricărei teologii creștine ca reflecție și discurs despre Dumnezeu, dar și în centrul relației complexe dintre două tipuri de a medita asupra tainei Dumnezeului-Treime și de a comunica în limbaj uman ceea ce poate fi transmis despre realitatea ultimă inefabilă. Ca mai multe lucrări de maturitate ale lui Augustin, redactarea ei se întinde pe o perioadă destul de lungă și, deși a fost proiectată ca un tot, ea reflectă evoluția însăși a gîndirii și a vocabularului augustinian. Primele cărți, de pildă, sînt mai aproape de contextul milanez al primei teologii a lui Augustin, cu referințe constante la Ambrozie și Hilarius de Poitiers, în vreme ce ultimele cărți ne propun un Augustin din ce în ce mai autonom, pînă la faimoasa analogie – care trebuie reținută în limitele sale – cu cele trei puteri ale sufletului: memoriainteligența și voința, includerea voinței fiind una dintre originalitățile augustiniene față de încercările anterioare.

Studiul introductiv reprezintă una dintre marile contribuții ale acestei ediții și acoperă întru totul dedicația făcută memoriei Luciei Wald și a lui Constantin Noica. Alexander Baumgarten propune o reconstrucție a mizei filosofice a gîndirii augustiniene al cărei scop este o nouă știință pentru care – față de epistemologia filosofică antică – e necesară, ca fundament și sursă inspiratoare, credința. E pasionant să vezi cum demersul lui Augustin, orientat esențialmente teologic, poate fi citit nu doar în pandant cu sursele directe cu care polemizează – inclusiv biografic –, ca dialogul ciceronian Hortensius, astăzi pierdut, ci și prin „lentila paradoxului lui Menon”. Îi rog pe cei care ar avea din principiu rezerve față de o astfel de lectură să-l parcurgă cu răbdare și fără prejudecăți. E loc în imensa operă a lui Augustin și pentru teologie dogmatică, și pentru cercetare istorică, dar și pentru filosofie în sensul foarte augustinian al practicării ei, pe care acest studiu introductiv ni-l restituie eminent: amor indagandae veritatis: „înaintarea în cercetarea metodică a adevărului, adică știința, are o valoare soteriologică, iar știința merită să fie constituită”. Știința despre Treime, desigur, prin care inclusiv filosofia ciceroniană cunoaște o paradoxală supraviețuire.

Bogdan Tătaru-Cazaban este cercetător în istoria religiilor. A publicat recent Inteligența inimii. Schițe pentru un portret al virtuții (Editura Spandugino, 2021).

caine in vacanta jpg
Cum să îți pregătești câinele pentru călătorii: 6 sfaturi pentru o vacanță fără probleme
Te pregătești să pleci în prima vacanță alături de câinele tău? Experiența de a pleca într-o călătorie cu cel mai bun prieten al tău poate fi una inedită, care te va încărca cu amintiri plăcute.
image png
Lumea în care trăim
Trăim ceea ce poartă numele de „marea epuizare”.
image png
Flori, lumi și profesoare
Flori le-am dus de cîte ori am avut ocazia, la propriu sau la figurat.
image png
Cît de puțin ne lipsește...
Zic alți psihologi: nu pierde copilul interior, „accesează-l”, joacă-te, have fun! Aiurea!
image png
Zoe, fii feminină!
În prezent, cînd vorbim despre feminism, nu ne mai raportăm la structura rațională a lui Beauvoir, ci la extremismele de tipul Solanas.
p 20 Aleksei Navalnîi WC jpg
O întrebare greu de ocolit
Pentru noi, astăzi, răul şi suferinţa nu sînt doar mari teme teoretice. Nici nu se limitează la experienţa lor privată.
image png
Tîlcuirile tradiției isihaste
O luminoasă excepție de la această triumfală decadență e de găsit în lucrarea Părintelui Agapie Corbu.
1038 21a centrul comunitar din Chiojdu, 2023 jpg
Arhitectura interesului public
Arhitectura interesului public reprezintă o dezvoltare rizomatică orizontală la nivel local.
p 24 M Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
Un preot din Spania, împreună cu partenerul său, au fost arestați pentru că ar fi făcut trafic cu Viagra.
image png
Pe ce te bazezi?
Pe măsură ce avansez în vîrstă, tind să cred că ceea ce numim intuiție se bazează pe experiența noastră de viață.
image png
De primăvară
Florile înșiruite mai sus se vindeau pe stradă, din loc în loc, înveselind-o. Schimbînd-o.
image png
Școli private, școli de fițe?
Nu se schimbase nimic, eram din nou o guvernantă „creativă”.
p 20 Valentina Covaci jpeg
Cum vorbim despre Dumnezeu
Merită să explorăm ce spune asta despre societatea noastră și despre discursul public din România.
image png
Călătorii în istoria cultului
A doua carte este o monografie asupra unui obiect liturgic esențial, pe care doar slujitorii îl pot vedea în altar: Antimisul. Origine, istorie, sfințire (Editura Basilica, 2023).
p 21 Geneva WC jpg
Nostalgii helvete
Job-ul (le petit boulot) pe care mi l-am dorit cel mai mult a fost cel de asistent plimbat căței genevezi.
p 24 M  Chivu 2 jpg
Cu ochii-n 3,14
● Un gunoier își dirijează colegul de la volanul autospecialei: „Dă-i, dă-i, dă-i! / Dă-i, că merge, dă-i!”. O versificație relativ salubră. (M. P.)
image png
Acceptăm prinți!
Termenul „sindromul Cenușăreasa” a fost folosit pentru prima dată de dr. Peter K. Lewin într-o scrisoare către Canadian Medical Association Journal, în 1976.
image png
Mama și tarabele
Mama, deși avea gusturi mai nobile și, atunci cînd se juca, îi plăcea să se joace mai luxos, înțelegea și nevoia mea de kitsch-ul nu chiar dulce, ci simpatic.
image png
Tramvaie
Timpul de așteptare e afișat electronic și calculat la secundă.
image png
După 20 de ani: cît ne-a schimbat Facebook viețile?
În 2020, Facebook anunța că nu va verifica reclamele politicienilor pe platformele sale, permițînd astfel și publicarea informațiilor false.
p 20 WC jpg
Proba gustului
Se susţine şi în Vechiul Testament, şi în Noul Testament, spunea Andrei Pleşu într-un curs de angelologie, că „omul e bine să aibă sare, adică să aibă gust bun...
p 21 WC jpg
Natura, industria și designul biofil
Mă refer la vegetația care urcă pe terasele zgîrie-norilor, într-un elan care amintește de literatura SF post-apocaliptică sau de imaginile.
p 24 M  Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
Se știe, politicianul român vorbește colorat, dar cîteodată (pesemne ca să fie sobru) își restrînge paleta de culori. De curînd, într-o discuție la televizor, l-am auzit pe unul afirmînd despre un altul că „a spus negru pe alb“.
image png
Ce ne amintim și ce am uitat
Întoarcerea spre trecut, în încercarea de a-i recupera reperele, ar trebui să fie însoțită, așa cum au încercat s-o facă și organizatorii expoziției dedicate Monicăi Lovinescu, de sentimentul „aducerii aminte, înainte de a uita”.

Adevarul.ro

image
Goana după adeverințele pentru bani în plus la pensie. Ce sume se iau în calcul pe noua lege a pensiilor
Bombardați cu informații despre recalcularea pensiilor și acordarea drepturilor bănești conform legii pensiilor care intră în vigoare la 1 septembrie 2024, pensionarii au luat cu asalt casele de pensii. O parte dintre documentele cu care se prezintă sunt deja în dosar.
image
Cum sunt săpate tunelurile din vestul României. Trenurile vor circula cu 160 km/h prin munte VIDEO
Lucrările de construcție a tunelurilor de pe noua magistrală feroviară din vestul României au acumulat întârzieri, care duc la prelungirea termenului de finalizare a investiției.
image

HIstoria.ro

image
Cât de bogat a fost Nababul?
Gheorghe Grigore Cantacuzino s-a fălit cu bogăția acumulată de-a lungul întregii sale vieți şi ne-am aștepta ca testamentul său să reprezinte o confirmare a acestui fapt.
image
Politica văzută ca obligaţie în lumea bună
E greu de crezut, dar a existat și așa ceva. În epoca pașoptistă au fost revoluţionari care și-au pus averea și propria viaţă în joc pentru a-și promova idealurile politice.