Din nou despre Augustin

Publicat în Dilema Veche nr. 963 din 22 septembrie – 28 septembrie 2022
„Voi cine spuneţi că sînt?“ O pledoarie jpeg

Anul acesta se dovedește a fi unul fast pentru opera Sfîntului Augustin în limba română. Dincolo de afecțiunea mea mărturisită, faptele lăudabile ale mai multor colegi mă obligă să revin cu o înnoită recomandare: Despre Treime, ediție bilingvă, coordonată de Alexander Baumgarten, recent apărută la Editura Polirom ca prim volum al unei serii de mult dorite: Biblioteca Augustiniană. Dacă în cazul Confesiunilor avem deja trei versiuni, Despre Treime nu era încă prezentă în cultura noastră așa cum se cuvenea unei opere de asemenea calibru. Astfel că, întîi de toate, merită salutată și receptată reușita de a oferi cititorului – sperăm încă disponibil – cîteva sute de pagini de reflecție teologică, filosofică, spirituală, îngrijit redactate, adnotate, integrate în context și însoțite de un excelent comentariu asupra căruia vom reveni. 

Ceea ce se impune la o primă privire este rezultatul unui efort colectiv și formator. Alexander Baumgarten, cu energie contagioasă și competență federatoare, a coagulat de-a lungul a șase ani un colectiv, în care figurează medieviști deja confirmați, alături de tineri cercetători aflați în fața primelor rezultate însemnate: Alexandra Anisie, Alexandra Baneu, Cristian Bejan, Monica Brînzei, Daniel Coman, Ioana Curuț, Vlad Ile, Alin Luca, Andrei Marinca. În alte vremuri, traducerea unor astfel de opere era asumată de unul sau doi specialiști, care aveau răbdarea benedictină de a se consacra unui efort îndelungat; astăzi, astfel de întreprinderi sînt reușita unei echipe, care poartă indiscutabil amprenta coordonatorului, dar nu este mai puțin un exemplu de conlucrare armonioasă și de colegialitate. 

Despre Treime – n-ar trebui insistat – este una dintre marile cărți-sursă ale culturii creștine și occidentale. Influența sa nu s-a limitat la creștinătatea occidentală, pe care a marcat-o decisiv, ci, prin traducere în greacă, a avut o influență deopotrivă creatoare și polemică asupra creștinismului răsăritean, fiind receptată de însuși Sfîntul Grigorie Palama, a cărui viziune, consacrată sinodal, a devenit matricea inspiratoare a teologiei ortodoxe. Așadar, cu această carte ne aflăm în centrul oricărei teologii creștine ca reflecție și discurs despre Dumnezeu, dar și în centrul relației complexe dintre două tipuri de a medita asupra tainei Dumnezeului-Treime și de a comunica în limbaj uman ceea ce poate fi transmis despre realitatea ultimă inefabilă. Ca mai multe lucrări de maturitate ale lui Augustin, redactarea ei se întinde pe o perioadă destul de lungă și, deși a fost proiectată ca un tot, ea reflectă evoluția însăși a gîndirii și a vocabularului augustinian. Primele cărți, de pildă, sînt mai aproape de contextul milanez al primei teologii a lui Augustin, cu referințe constante la Ambrozie și Hilarius de Poitiers, în vreme ce ultimele cărți ne propun un Augustin din ce în ce mai autonom, pînă la faimoasa analogie – care trebuie reținută în limitele sale – cu cele trei puteri ale sufletului: memoriainteligența și voința, includerea voinței fiind una dintre originalitățile augustiniene față de încercările anterioare.

Studiul introductiv reprezintă una dintre marile contribuții ale acestei ediții și acoperă întru totul dedicația făcută memoriei Luciei Wald și a lui Constantin Noica. Alexander Baumgarten propune o reconstrucție a mizei filosofice a gîndirii augustiniene al cărei scop este o nouă știință pentru care – față de epistemologia filosofică antică – e necesară, ca fundament și sursă inspiratoare, credința. E pasionant să vezi cum demersul lui Augustin, orientat esențialmente teologic, poate fi citit nu doar în pandant cu sursele directe cu care polemizează – inclusiv biografic –, ca dialogul ciceronian Hortensius, astăzi pierdut, ci și prin „lentila paradoxului lui Menon”. Îi rog pe cei care ar avea din principiu rezerve față de o astfel de lectură să-l parcurgă cu răbdare și fără prejudecăți. E loc în imensa operă a lui Augustin și pentru teologie dogmatică, și pentru cercetare istorică, dar și pentru filosofie în sensul foarte augustinian al practicării ei, pe care acest studiu introductiv ni-l restituie eminent: amor indagandae veritatis: „înaintarea în cercetarea metodică a adevărului, adică știința, are o valoare soteriologică, iar știința merită să fie constituită”. Știința despre Treime, desigur, prin care inclusiv filosofia ciceroniană cunoaște o paradoxală supraviețuire.

Bogdan Tătaru-Cazaban este cercetător în istoria religiilor. A publicat recent Inteligența inimii. Schițe pentru un portret al virtuții (Editura Spandugino, 2021).

Cea mai bună parte din noi jpeg
Cît timp mai dăm vina pe părinți?
Cu sau fără terapie, o idee posibil cîștigătoare ar fi acceptarea părinților noștri, dacă îi mai avem, așa cum sînt. Ei nu se mai pot schimba. Noi, însă, da.
Zizi și neantul jpeg
Tot de toamnă
Tot în compunerile de toamnă își aveau mereu locul și păsările călătoare.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Noua limbă de lemn. Cu drag!
Pupici, frumi, grădi, lunițe. Am „evoluat” de la clasicele diminutive și alinturi de cîrciumă de tipul „Ce fel de ciorbiță?”
E cool să postești jpeg
O lume ipotetică
cu cît ne percepem ca fiind mai valoroși, cu atît vom considera că merităm o viață bună și vom fi mai încrezători în propriile forțe.
p 20 WC jpg
Apărătorul credinţei ori apărătorul credinţelor?
Spiritul anglican, spunea istoricul dominican Guy Bedouelle (Revue française de science politique, 1969), poate fi caracterizat prin două calităţi: fidelitate faţă de tradiţie şi toleranţă.
Theodor Pallady jpeg
Predoslovie postmodernă
Orice mărturisitor al creștinismului este în criză de timp și de timpuri! Nu-și mai poate apăra credința într-o nișă cimentată, întorcînd spatele lumii, așa cum trăiește și gîndește ea astăzi, în secolul al XXI-lea.
p 21 WC jpg
PREVI (2)
Este PREVI un succes sau un eșec? După peste patru decenii de la darea în folosință, nici o familie nu a părăsit locuința ocupată, ci, dimpotrivă, a mărit-o și a modelat-o prin prisma utilizării ei.
p 24 S M Georgescu jpg
Cu ochii-n 3,14
La 88 de ani, a murit actrița Louise Fletcher al cărei chip va rămîne pentru totdeauna în memoria iubitorilor de film drept imaginea rece de-ți îngheață sîngele a sorei-șefe Ratched din Zbor deasupra unui cuib de cuci, capodopera lui Milos Forman din 1975.
Cea mai bună parte din noi jpeg
Ne vedem în zona de confort
Poate, în loc să ne păcălim că sîntem oameni liberi pentru că nu-l cunoaștem pe „trebuie“, am putea s-o ascultăm, din cînd în cînd, pe Nina Simone și să ne fie mai puțin frică.
Zizi și neantul jpeg
Greierele și furnica
După revoluție, mentalitățile au început să se schimbe, slavă Domnului. Ne-am dat seama, măcar, că nu putem fi cu toții furnici. Și că își au și greierii rostul lor, și chiar grăunțele lor.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Găina care năștea pui vii – cum recuperăm anii ’90? –
Citiți Scînteia tineretului de prin anii ’70, să vedeți acolo ce condeie! Ce stil! Dacă ștai cum să te strecori puteai să faci presă adevărată, ba mai mult decît atît, literatură!”
E cool să postești jpeg
Votant la 16 ani?
Totuși, în toate aceste discuții pro și contra nu există de fapt argumentul de la care ar trebui să plece, în mod firesc, întreaga dezbatere: vocea adolescenților. Vor ei să voteze?
p 20 Fragii salbatici jpg
Visul adevărat. Două întrebări ale lui Marin Tarangul
Materia spiritului nu este o țesătură de concepte, ci o adîncime a lucrului însuși, acolo unde acesta își descoperă chipul, împreună cu rădăcina, posibilitățile și înrudirile lui esențiale.
p 24 1 M  Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
Nouă autovehicule parcate în curtea Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului din Bacău, pe strada Ghioceilor, au luat inexplicabil foc în noaptea de joi spre vineri. Pentru a nu știu cîta oară, La Bacău, la Bacău, într-o mahala, / S-a ’ntîmplat, s-a ’ntîmplat / O mare dandana
Cea mai bună parte din noi jpeg
Cîți prieteni v-au mai rămas?
Generația mea, formată în comunism și imediat după, nu a fost învățată să-și facă din prieteni o familie.
Zizi și neantul jpeg
Primul an
Nu mă recunoșteam, nu recunoșteam familiarul în comportamentele colegilor și profesorilor mei.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Prima mea călătorie
Aș vrea să vă spun că ceea ce am cîștigat în prima mea călătorie „adevărată” va dura pe termen lung, însă mi-am dat seama încă din primele zile ale întoarcerii că nu va fi așa.
E cool să postești jpeg
Anularea gîndirii
„Dacă ar fi fost rasist, Karl May nu i-ar fi lăsat pe Winnetou și Old Shatterhand să devină frați de cruce”.
p 20 WC jpg
Două modele ale diversităţii religioase
Cînd coexistenţa religiilor e privită în lumina Sursei lor transcendente, ea poate deveni întîlnire în cunoaştere.
Theodor Pallady jpeg
Un capitol tainic de Filocalie siriacă
Prea multe nu știm despre viața sfîntului Isaac Sirul, iar datele disponibile se pot consulta în volumul recenzat aici.
Rivero y Compania in Calle Tetuan Old San Juan   DSC06841 jpg
PREVI (1)
Importanța experimentului PREVI este majoră nu numai pentru arhitectura socială participativă, în particular, ci pentru arhitectură în general.
p 24 M  Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
Din cauza porțiunilor de drum decapat, mai mulți bicicliști participanți la Turul României s-au accidentat, căzînd de pe biciclete în zona Ambud-Petin din județul Satu Mare.
Cea mai bună parte din noi jpeg
Așteptați, reconfigurăm traseul
După 16 ani în care aproape m-am identificat cu locul de muncă și n-am făcut mai nimic în rest, vîrsta de mijloc care începe mai mereu cu 4 și care se apropia mă speria cumplit.

Adevarul.ro

Ziua 55 a războiului Ucraina - Rusia Bucha FOTO Gettyimages
„Sunt civili, la dracu'!”: apelurile telefonice interceptate dezvăluie mărturisiri făcute de soldații ruși
Un soldat rus a făcut o mărturisire uluitoare în timpul unei conversații telefonice înregistrate cu iubita sa.
balena cu cocoasa islanda foto shutterstock
Imagini spectaculoase de la o luptă dintre orci ucigașe și balene cu cocoasă. Unde s-a petrecut confruntarea VIDEO
Imagini spectaculoase au fost date publicității de cercetătorii americani, de la confruntare dintre mai multe orci ucigașe și balene cu cocoașă. Astfel de lupte sunt suprinse destul de rar.
maisni vanzare automobile noi parcare foto shutterstock
Înmatriculările de maşini second-hand îşi continuă declinul. Ce autoturisme preferă românii
Înmatriculările de autoturisme noi în România au crescut în septembrie 2022 cu 33.38% față de septembrie 2021, atingând un volum de 11.927 unități, arată datele publicate, luni, de ACAROM.

HIstoria.ro

image
La sfatul lui Bismark, Carol I se apropie de Rusia și enervează Franța
Opțiunea românilor pentru un domnitor dintr-o dinastie străină la 1866, avea în vedere salvarea existenței statului, afirmarea lui în rândul țărilor europene și, în perspectivă, obținerea independenței. Aceste obiective au fost mereu în atenția diplomației românești și a principelui Carol.
image
Bălcescu, iacobinul român despre care nimeni nu mai vorbește
Prima jumătate a veacului al XIX-lea a reprezentat pentru Ţările Române un timp al recuperării. Al recuperării parţiale – ideologice şi naţionale, cel puţin – a decalajului ce le despărţea de Occidentul european. Europa însăşi este într-o profundă efervescenţă după Revoluţia de la 1789, după epopeea napoleoniană, Restauraţie, revoluţiile din Grecia (1821), din Belgia şi Polonia anului 1830, mişcarea carbonarilor din Italia, toată acea fierbere socială şi naţională, rod al procesului de industria
image
„Historia Special”: 100 de ani de la încoronarea regilor României Mari
„Historia Special”: 100 de ani de la Încoronarea de la Alba Iulia