Din nou despre Augustin

Publicat în Dilema Veche nr. 963 din 22 septembrie – 28 septembrie 2022
„Voi cine spuneţi că sînt?“ O pledoarie jpeg

Anul acesta se dovedește a fi unul fast pentru opera Sfîntului Augustin în limba română. Dincolo de afecțiunea mea mărturisită, faptele lăudabile ale mai multor colegi mă obligă să revin cu o înnoită recomandare: Despre Treime, ediție bilingvă, coordonată de Alexander Baumgarten, recent apărută la Editura Polirom ca prim volum al unei serii de mult dorite: Biblioteca Augustiniană. Dacă în cazul Confesiunilor avem deja trei versiuni, Despre Treime nu era încă prezentă în cultura noastră așa cum se cuvenea unei opere de asemenea calibru. Astfel că, întîi de toate, merită salutată și receptată reușita de a oferi cititorului – sperăm încă disponibil – cîteva sute de pagini de reflecție teologică, filosofică, spirituală, îngrijit redactate, adnotate, integrate în context și însoțite de un excelent comentariu asupra căruia vom reveni. 

Ceea ce se impune la o primă privire este rezultatul unui efort colectiv și formator. Alexander Baumgarten, cu energie contagioasă și competență federatoare, a coagulat de-a lungul a șase ani un colectiv, în care figurează medieviști deja confirmați, alături de tineri cercetători aflați în fața primelor rezultate însemnate: Alexandra Anisie, Alexandra Baneu, Cristian Bejan, Monica Brînzei, Daniel Coman, Ioana Curuț, Vlad Ile, Alin Luca, Andrei Marinca. În alte vremuri, traducerea unor astfel de opere era asumată de unul sau doi specialiști, care aveau răbdarea benedictină de a se consacra unui efort îndelungat; astăzi, astfel de întreprinderi sînt reușita unei echipe, care poartă indiscutabil amprenta coordonatorului, dar nu este mai puțin un exemplu de conlucrare armonioasă și de colegialitate. 

Despre Treime – n-ar trebui insistat – este una dintre marile cărți-sursă ale culturii creștine și occidentale. Influența sa nu s-a limitat la creștinătatea occidentală, pe care a marcat-o decisiv, ci, prin traducere în greacă, a avut o influență deopotrivă creatoare și polemică asupra creștinismului răsăritean, fiind receptată de însuși Sfîntul Grigorie Palama, a cărui viziune, consacrată sinodal, a devenit matricea inspiratoare a teologiei ortodoxe. Așadar, cu această carte ne aflăm în centrul oricărei teologii creștine ca reflecție și discurs despre Dumnezeu, dar și în centrul relației complexe dintre două tipuri de a medita asupra tainei Dumnezeului-Treime și de a comunica în limbaj uman ceea ce poate fi transmis despre realitatea ultimă inefabilă. Ca mai multe lucrări de maturitate ale lui Augustin, redactarea ei se întinde pe o perioadă destul de lungă și, deși a fost proiectată ca un tot, ea reflectă evoluția însăși a gîndirii și a vocabularului augustinian. Primele cărți, de pildă, sînt mai aproape de contextul milanez al primei teologii a lui Augustin, cu referințe constante la Ambrozie și Hilarius de Poitiers, în vreme ce ultimele cărți ne propun un Augustin din ce în ce mai autonom, pînă la faimoasa analogie – care trebuie reținută în limitele sale – cu cele trei puteri ale sufletului: memoriainteligența și voința, includerea voinței fiind una dintre originalitățile augustiniene față de încercările anterioare.

Studiul introductiv reprezintă una dintre marile contribuții ale acestei ediții și acoperă întru totul dedicația făcută memoriei Luciei Wald și a lui Constantin Noica. Alexander Baumgarten propune o reconstrucție a mizei filosofice a gîndirii augustiniene al cărei scop este o nouă știință pentru care – față de epistemologia filosofică antică – e necesară, ca fundament și sursă inspiratoare, credința. E pasionant să vezi cum demersul lui Augustin, orientat esențialmente teologic, poate fi citit nu doar în pandant cu sursele directe cu care polemizează – inclusiv biografic –, ca dialogul ciceronian Hortensius, astăzi pierdut, ci și prin „lentila paradoxului lui Menon”. Îi rog pe cei care ar avea din principiu rezerve față de o astfel de lectură să-l parcurgă cu răbdare și fără prejudecăți. E loc în imensa operă a lui Augustin și pentru teologie dogmatică, și pentru cercetare istorică, dar și pentru filosofie în sensul foarte augustinian al practicării ei, pe care acest studiu introductiv ni-l restituie eminent: amor indagandae veritatis: „înaintarea în cercetarea metodică a adevărului, adică știința, are o valoare soteriologică, iar știința merită să fie constituită”. Știința despre Treime, desigur, prin care inclusiv filosofia ciceroniană cunoaște o paradoxală supraviețuire.

Bogdan Tătaru-Cazaban este cercetător în istoria religiilor. A publicat recent Inteligența inimii. Schițe pentru un portret al virtuții (Editura Spandugino, 2021).

sculptor jpg
„Mademoiselle Pogany”, sculptura care redă esența feminității, discreției și senzualității
Simbolul artei moderne românești, „Mademoiselle Pogany”, reprezintă iubirea „nemuritoare a lui Brâncuși”, căreia artistul i-a dedicat nouăsprezece sculpturi.
barbat cu ochelari la laptop jpg
Curiozități despre jocurile de noroc de care nu ai auzit
Jocurile de noroc au o istorie veche de mii de ani și, de-a lungul timpului, au devenit o parte semnificativă a culturilor din întreaga lume.
Vechea dilema cum protejezi bateriile auto in timpul sezonului rece jpg
Vechea dilemă: cum protejezi bateriile auto în timpul sezonului rece?
Iarna reprezintă, fără îndoială, sezonul cel mai solicitant pentru bateriile auto. Temperaturile scăzute, drumurile scurte care nu oferă bateriei suficient timp să se încarce și utilizarea intensă a sistemelor de încălzire pun o presiune suplimentară asupra alternatorului și asupra acumulatorului.
DilemaVeche (2) (2) jpg
Descoperă cele mai apreciate idei de cadouri pentru bărbați în 2024
Atât în preajma sărbătorilor, cât și atunci când au loc aniversările bărbaților din viața noastră, alegerea cadoului se poate dovedi complicată. Acest ghid te va ajuta să optezi pentru cel mai potrivit dar în 2024 pentru reprezentanții sexului masculin.
De ce sunt folosite aparate sous vide in bucatarii profesionale jpg
De ce sunt folosite aparate sous vide în bucătării profesionale?
Tehnica de gătit sous vide (din franceză, „sub vid”) este o metodă inovatoare, ce presupune ambalarea alimentelor, în special a cărnii, într-un pachet vidat și gătirea acestora la o temperatură controlată, mult sub cea obișnuită, pentru o perioadă îndelungată de timp.
Adaptogenii  aliați naturali pentru echilibrul corpului și minții jpg
Adaptogenii: aliați naturali pentru echilibrul corpului și minții
Adaptogenii sunt substanțe provenite din plante, care au rolul de a reduce efectele stresului asupra corpului și minții, îmbunătățind răspunsul organismului în situații tensionate.
Gestionarea cheltuielilor în timpul sezonului rece jpg
Gestionarea cheltuielilor în timpul sezonului rece
Sezonul rece poate aduce o serie de cheltuieli neașteptate, de la costurile crescute pentru încălzire și electricitate, până la cheltuielile pentru îmbrăcămintea de iarnă și vacanțe sau concedii.
dilemaveche ro jpg
GHID despre alegerea metodelor de plată la cazino! Ce NU știe toată lumea?
Când te pregătești să joci la cazino online, alegerea metodei de plată este un pas crucial care poate influența întregul tău parcurs.
featured image (4) jpg
Mituri și realități despre relația femeilor cu jocurile de noroc
Primele cazinouri terestre au apărut într-o perioadă în care bărbații erau figurile dominante în societate, având parte de educație și implicit fiind cei care, în mod tradițional, asigurau și gestionau partea financiară a familiei.
Strategii eficiente pentru maximizarea rentabilității în agricultură jpg
Strategii eficiente pentru maximizarea rentabilității în agricultură
Agricultura devine și în România un domeniu complex și competitiv, astfel că rentabilitatea fermelor este o necesitate pentru a supraviețui pe piață și a avea succes.
P90178 png
Delta Sleep-Inducing Peptide (DSIP): Un candidat multidimensional pentru cercetare
Peptida Delta Sleep-Inducing Peptide (DSIP), o neuropeptidă endogenă, a prezentat un interes crescut pentru cercetători pentru rolul său potențial în diverse procese fiziologice.
avocat png
Avocatura: De la oratorii Romei la stâlpii statului de drept modern
Profesia de avocat este una dintre cele mai vechi și respectate ocupații din istoria umanității. De-a lungul timpului, avocații au jucat un rol esențial în menținerea ordinii și aplicarea justiției, contribuind la protejarea drepturilor și libertăților individuale.
DilemaVeche (2) (1) jpg
Cum se reflectă identitatea culturală în preferințele pentru anumite arome
Preferințele pentru anumite arome sunt mult mai mult decât o simplă chestiune de gust. Ele reprezintă o expresie a identității culturale, influențată de istorie, geografie, ritualuri și schimburi interculturale.
creditIMG 0862 JPG
123Credit.ro își continuă expansiunea în România prin deschiderea unor noi birouri în Cluj, Baia Mare, Sibiu și Suceava
București, 10 Septembrie 2024 – 123Credit.ro, un jucător important pe piața brokerajului de credite din România, și prima companie din domeniu care a dezvoltat fluxuri full digitale de aplicare la credite, își continuă expansiunea națională prin deschiderea unor noi birouri fizice.
Ghidul începătorului la cazinouri online jpg
Ghidul începătorului la cazinouri online
Chiar dacă activitatea pe care o poți desfășura într-un cazinou online nu este foarte complicată, nu puține sunt persoanele care au nevoie de o mână de ajutor. Prin urmare, ghidurile sunt mereu bine-venite!
christin hume Hcfwew744z4 unsplash (2) jpg
Cum să îți alegi partenerii potriviți pentru crearea unui shop online
Lansarea unui shop online este un pas important în dezvoltarea unui business modern. Să ai parteneri potriviți alături în acest proces este esențial pentru succesul proiectului tău.
Importanta magneziului in sarcina si alaptare jpg
Importanța magneziului în sarcină și alăptare
Magneziul este unul dintre cele mai importante elemente pentru organism, în special pentru femei, având un rol fundamental în anumite etape ale vieții, cum ar fi sarcina și alăptarea.
credit online dv (1) jpg
Credit online sau obținut direct din sucursală? Avantajele IFN-urilor și Internetului
Într-o lume în care tehnologia digitală avansează rapid, obținerea unui credit online a devenit o opțiune din ce în ce mai populară în rândul celor care au nevoie de finanțare rapidă și convenabilă.
tima miroshnichenko 8376170 jpg
Cum să te pregătești pentru sezonul răcelilor: Produse și sfaturi
Toamna e aici, iar copiii se întorc la școală sau grădiniță, după vacanța de vară. Asta înseamnă că șansele de a răci cresc considerabil.
kristian egelund t1sTHYjSN10 unsplash (2) jpg
Cum să îți încălzești corect glezna pentru a preveni entorsele
Entorsele de gleznă sunt leziuni ale ligamentelor care stabilizează articulația gleznei, cauzate de întinderi, rupturi parțiale sau totale ale acestora
barbora polednova VRK4bIBHo1E unsplash (2) jpg
Ce trebuie să știi despre recuperarea după o fractură de gleznă
Fracturile de gleznă sunt printre cele mai frecvente cauze ale durerii de gleznă. Tratamentul poate implica imobilizarea zonei gleznei cu ajutorul unui ghips.
pexels towfiqu barbhuiya 3440682 11349880 (2) jpg
Când este necesară implantarea protezei de genunchi și care sunt etapele operației
Implantarea protezei de genunchi sau protezarea genunchiului este o procedură chirurgicală complexă, destinată pacienților cu afecțiuni severe ale articulației genunchiului, în special celor cu gonartroză avansată la care tratamentele medicamentoase sau fizioterapeutice nu au dat rezultate.
antonika chanel RJCslxmvBcs unsplash jpg
Ce presupune recuperarea după operația de blefaroplastie
Impactul acestei intervenții asupra aspectului estetic al pacientului este unul major, reducând în mod semnificativ semnele îmbătrânirii.
jelle 1dEZeW1GoOI unsplash 16x9 png
Cum să montezi șindrila bituminoasă: Instrucțiuni pas cu pas
Procesul de montare a unei table de acoperiș noi poate fi o sarcină dificilă, însă utilizarea șindrilei bituminoase poate face procesul mult mai ușor și mai eficient. În acest articol, vom oferi instrucțiuni detaliate, pas cu pas, pentru montarea șindrilei bituminoase pe acoperișul tău:

Parteneri

Pavel Bartoș jpg
„Producțiile de Vis‟ aduc magia sărbătorilor: Cum s-au distrat vedetele și copiii lor la evenimentul Disney+
Vedetele s-au distrat alături de copiii lor la lansarea seriei Producțiile de Vis, ce va avea premiera pe Disney+ pe, 11 decembrie.
bărbat vorbește la telefon  foto   Shutterstock jpg
Nu răspunde la telefon dacă ești apelat de un număr care începe cu aceste trei cifre. Este o mare excrocherie
În era digitală, escrocii devin din ce în ce mai inventivi, folosind tehnologia pentru a păcăli victimele. Una dintre metodele lor favorite este manipularea numărului de telefon afișat pentru a părea că apelul provine dintr-o sursă legitimă.
ctp jpg
CTP, sarcastic după apariția fotografiilor cu Călin Georgescu și Potra: „cg Nădragi Roșii seamănă bine cu patriotul Rareș Bogdan Cur Pictat”
Partidele proeuropene ar putea ajunge la o înțelegere pentru a lăsa la guvernare un premier din partea PSD, iar Ilie Bolojan ar putea fi propus drept candidat comun în alegerile prezidențiale, susține Cristian Tudor Popescu.
haine patate ulei istock jpg
Metoda ingenioasă care ne poate scăpa de petele de grăsime! Hainele noastre vor arăta ca noi
În această perioadă din an, cei mai mulți dintre noi vom fi ocupați în bucătărie, pregătind preparatele tradiționale de sărbători. Iar o problemă de care ne vom lovi, mai devreme sau mai târziu, este faptul că ne vom păta hainele cu ulei!
Taxe si impozite jpeg
Patronii de hoteluri și restaurante cer autorităților să nu majoreze impozitele pe clădiri în 2025
Patronii de hoteluri și restaurante cer autorităților locale din Timișoara să suspendarea creșterea impozitelor planificate pentru 2025, care ar ajunge mai mari decât cele practicate în București.
penitenciarul galati
Un deținut condamnat la 8 luni de închisoare a evadat. Bărbatul era scos la muncă, pe Faleza Dunării
Un deținut de la Penitenciarul de Maximă Siguranță Galați a dispărut marți, 10 decembrie. El era scos la muncă, pe Faleza Dunării, în apropierea Bisericii Precista.
simona halep facebook jpg
„A fost umilită pentru că e româncă”. Dezvăluiri șocante despre Simona Halep. Scandalul momentului ia amploare
Simona Halep, una dintre cele mai mari sportive ale României, se află în mijlocul unui scandal internațional care a stârnit reacții puternice atât din partea publicului, cât și a personalităților din sport.
banner Oana Ioniță
Oana Ioniță, adevărul despre relația cu fostul ei soț, Florin Budnaru: „Am încercat să salvez căsnicia”
Recent, invitată în cadrul podcast-ului lui Teo Trandafir, Oana Ioniță și-a deschis sufletul și a vorbit despre separarea de fostul soț, Florin Budnaru. Fosta „bebelușă” a dezvăluit că bărbatul s-a transformat într-o persoană extrem de neplăcută pe parcursul relației lor și a încercat să-și salveze
Statiunea Soveja jpg
Stațiunea din România, vedetă în anii 70-80 și unică în Europa, ruină în zilele noastre. Era preferata bogaților vremii, iar acum este aproape abandonată
Soveja, o oază de liniște și aer curat situată în județul Vrancea, a fost în anii '70 și '80 una dintre cele mai căutate stațiuni balneoclimaterice din România, renumită pentru climatul său unic și peisajele de o frumusețe rară.