Despre milă, 
dincolo de morală

Publicat în Dilema Veche nr. 1018 din 12 octombrie – 18 octombrie 2023
image

Dintre toate componentele vie-ții creștine, probabil că mi-la este cea mai rezistentă la o in-terpretare moralizatoare. A a-ră-ta milă sau a face o faptă de mi-lo-stenie ascund, fiecare, o taină care trimite către un orizont ireduc-tibil la simplul ajutor dat cuiva sau la compasiunea arătată într-o si-tuație sau alta. Sursa milei este pre-simțită a fi una nepămînteană, co-ple-șitoare și încărcată de tensiuni care o fac peste putință de asumat in-tegral î-n contextul vieții omului.

Bogdan Tătaru-Cazaban, într-un mic text din Inteligența inimii (Spandugino, 2023), pleacă în căutarea înțelesului milei de la icoana lui Hristos din Muntele Sinai, unde Mîntuitorul este înfățișat într-o tulburătoare asimetrie, cu o jumătate a feței luminoasă și blîndă, iar cealaltă severă și întunecată. Dintre multele interpretări ce pot fi aduse acestui chip, cea a lui Maximos Constas (preluată în text) este cea care interesează aici: este vorba despre relația dintre milă și dreptate, așa cum se va manifesta ea la Judecata de Apoi. Mila și dreptatea sînt una, văzute din perspectiva începutului lor transcendent. Paradoxala lor identitate este însă ireproductibilă în cazul omului, pentru că cele două sînt identice abia în infinitul lor, iar nu ca simple judecăți schimbătoare și circumstanțiale ale oamenilor. 

Lucrurile se complică odată cu lectura textului lui Jean-Louis Chrétien, „Nemărginirea milostivirii la Pascal“ (Nemărginita milostivire, Ratio et Revelatio, 2023). Autorul francez comentează un fragment din Cugetările lui Pascal care deplasează decisiv problema: „Este necesar ca dreptatea lui Dumnezeu să fie nemărginită (énorme), așa cum este și milostivirea sa. Or, dreptatea față de cei condamnați este mai puțin nemărginită și trebuie să șocheze mai puțin decît milostivirea față de cei aleși“. În pagini frumoase și dense, Jean-Louis Chrétien analizează temeiurile teologice și filosofice ale acestei asimetrii care sfidează intelectul comun. Mila lui Dumnezeu „întrece în nemărginire“ dreptatea lui, chiar dacă acest lucru nu poate fi nici înțeles și nici rostit fără a chinui cuvintele. Dreptatea divină se manifestă, clar, pentru că omul este căzut și slab; mila Lui se manifestă, învăluit și tainic, tocmai în ciuda acestei căderi. Ea este continuă, pentru că traversează discret logica pedepsei inevitabile și este absolută, pentru că nu abolește slăbiciunea, ci o confirmă. Jean-Louis Chrétien comentează: „Numai cuvîntul divin dezvăluie răul în goliciunea lui și îl despoaie de justificările sale. Distrugerea vinovăției noastre de către milostivirea divină, dincolo de a produce uitarea, face de neuitat ceea ce a distrus și a demascat o dată pentru totdeauna“ (p. 29). 

Cum sînt atunci posibile, totuși, faptele de milostenie ale oamenilor, pe care Scriptura le cere și care stau mereu sub copleșitorul model transcendent al milei? Jean-Louis Chrétien observă că, cel puțin la Pascal, problema este mai degrabă absentă, toată reflecția fiind concentrată asupra misterului profund al prezenței divine în adîncul slăbiciunii umane. Cu toate acestea, faptele milosteniei au un sens, pentru că ele mărturisesc această prezență: „Nu este vorba despre plătirea unei datorii față de Dumnezeu, căci milostivirea sa oricum este fără măsură, ci despre permiterea înmulțirii darului“ (p. 31).

Marin Tarangul, în teza sa de doctorat despre icoană (acum în curs de publicare la Editura Junimea), scrie pagini spectaculoase despre acest subiect. Văzută din perspectiva modelului ei transcendent, mila presupune absența oricărei diferențe între sursa și ținta ei, între omul „milos“ și cel față de care mila se manifestă. Ea este o formă de prezență și nu o atitudine. Nu poate fi învățată, nici cîntărită, la fel cum se întîmplă și cu bucuria sau durerea. Mai mult, nu vizează vindecarea unei neputințe sau împlinirea unei nevoi. Cel „demn de milă“ nu poate, prin fapta de milostenie, să își depășească starea. Mila se manifestă pentru că „viața însăși, în misterul fragilității sale, este demnă de milă“ (trad. mea); iar manifestarea milei înseamnă a depăși exterioritatea lumii, către profunzimea tainică a vieții. De fapt, în mod concret, astfel de fapte (zise „de milostenie“) privesc dincolo de cel căruia i se adresează și, mai mult, dincolo de cauzele care le provoacă. Nu de multe ori, mila se revarsă asupra lumii întregi sau asupra creației ca atare. Sfîntul Isaac Sirul scrie despre această revărsare într-un fel care zguduie orice suflet. Chiar și răul va putea fi cîndva salvat, își spune mai departe cel milos, într-un vis al apocatastazei, nepăsător față de orice dogmă sau învățătură. 

Această stare plină de har este mai presus de bine sau cel puțin îi stă binelui ca temei și condiție de posibilitate. A face bine presupune, în prealabil, a recunoaște în ființă nu doar o lipsă, un loc gol care trebuie umplut, ci, mai profund, un fluviu al vieții care inundă totul. Binele, precum iubirea, așa cum le descrie Marin Tarangul, sînt formule baptismale în această apă binefăcătoare pe care mila o revelează în mod plenar: „Sufletul însuși este milă și el este cel care caută lucrurile pentru a le introduce în sine, pentru a le arăta milă, a se da lor și a le face să trăiască prin propria sa milă; și, în mod tainic, lucrurile însele caută de asemenea sufletul în măsura în care caută ceva: pentru că, privite mistic, lucrurile nu pot căuta ceva decît atunci cînd sînt ele însele căutate“ (trad. mea). 

Astfel înțeleasă, mila iese cu totul din sfera gîndirii morale și devine, s-ar putea spune, un gest ontologic. Ea face ca lumea întreagă să capete o interioritate, o realitate de felul sufletului, cu care sufletul celui plin de milă se poate împrieteni. 

Îmi închipui că dreptatea, infinită cum este, nu se poate manifesta decît în acest univers al milei, a cărei taină este, după cum spune Pascal, mai mare. „Faptele de milostenie“ țin mai degrabă de această ordine profundă a vieții și nu atît de cerințele unei vieți drepte. Ele sanctifică lumea și nu sînt doar răspunsuri potrivite date poruncilor. De multe ori, în Pateric, Bătrînii care trăiesc în taina milei știu că legile și poruncile nu pot trece înaintea ei: își vînd chiar și mica Evanghelie pentru a ajuta un sărac, mănîncă în Post de dragul celor care au venit să îi vadă sau primesc chiar daruri pentru a-i bucura pe cei care le aduc. Mila este inexplicabilă și neașteptată, dar și cutremurătoare pentru că ea comunică direct cu însuși harul prin care se ține lumea. Din nemărginirea pustiei, ea coboară și inundă faptele cotidiene ale oamenilor, iubirile și durerile lor, făcîndu-le asemenea marilor fapte ale spiritului. Mai mult, deghizată uneori în suferință, mila îi poate face pe scriitori să facă vizibil adîncul vieții în cărțile lor sau pe cititori să nu uite cărțile pe care le-au citit, pentru a le păstra sufletul. Și pentru că nu are o formulă dogmatică strictă, tot o formă anume din cele nenumărate ale milei poate fi cea care îl făcea pe Marin Tarangul, într-un mic text de tinerețe nepublicat, să exclame privitor la călugării Jaina: „Să aperi viața cu o firavă măturică, iată un gest care este pe atît de simplu, pe cît este de adînc!“.    

Ioan Alexandru Tofan este prof. univ. dr. la Facultatea de Filosofie şi Ştiinţe Social-Politice, Universitatea „Alexandru Ioan Cuza“ din Iaşi.

Vechea dilema optimizare SEO vs  PPC sau AMBELE jpg
Vechea dilema: optimizare SEO vs. PPC sau AMBELE?
În lumea marketingului digital, dezbaterea dintre optimizarea pentru motoarele de căutare (SEO) și publicitatea plătită per click (PPC) a fost întotdeauna un subiect fierbinte.
industrie jpg
Curiozități mai puțin știute despre gudron și industriile în care se folosește
Gudronul este o substanță cu o paletă largă de aplicații industriale. Acesta nu este o substanță unică, ci un amestec complex de mii de compuși chimici, inclusiv hidrocarburi aromatice, fenoli și alte substanțe organice.
Cei care nu invata din istorie, sunt sortiti sa o repete  3 carti pe care trebuie neaparat sa le citesti jpg
Cei care nu învață din istorie sunt sortiţi să o repete. 3 cărți pe care trebuie neapărat să le citești
Dacă vrei să înțelegi mai bine evoluția poporului și a culturii din care faci parte, atunci e bine să explorezi cărțile de istorie specifice.
reducerea timpului petrecut in trafic este o prioritate pentru tine jpg
Reducerea timpului petrecut în trafic este o prioritate pentru tine?
Dacă te deplasezi frecvent cu autoturismul și ai realizat faptul că, din cauza aglomerației rutiere, ai ajuns să petreci foarte mult timp în trafic.
ceai cuisoare (1) jpg
Cum se prepară și când este recomandat ceaiul de cuișoare?
Ceaiul de cuișoare este o băutură aromată și benefică pentru sănătate, apreciată pentru proprietățile sale antibacteriene, antiinflamatoare și antioxidante.
ce pantofi sa alegi pentru city break jpg
Cele mai potrivite modele de pantofi pentru un city-break
Te gândești la un city-break? Ah, ce bine! Oricine adoră să exploreze noi orașe, să meargă pe străzi necunoscute și să descopere un colț de lume plin de istorie, cultură și viață urbană.
Champions League  cea mai valoroasă competiție de fotbal intercluburi din Europa  dilemaveche betting jpg
Champions League: cea mai valoroasă competiție de fotbal intercluburi din Europa
Champions League reprezintă apogeul fotbalului european intercluburi, fiind locul unde cele mai bune echipe de pe continent își dispută supremația.
Cum să îți amenajezi casa eficient și cu buget redus  sfaturi și idei practice jpg
Cum să îți amenajezi casa eficient și cu buget redus: sfaturi și idei practice
Amenajarea locuinței poate fi o provocare atunci când încerci să menții un echilibru între estetică, funcționalitate și costuri.
DilemaVeche (2) (4) jpg
Chanel, moștenirea unui brand care a revoluționat eleganța
Toată lumea a auzit despre acest nume faimos în industria modei, un simbol atemporal al rafinamentului și inovației în modă.
telefoane jpeg
Există o piață a telefoanelor folosite de vânzare. Vrei să afli despre ce e vorba?
Te-ai gândit vreodată că ar exista pentru telefonul tău folosit un loc unde ar putea să fie pus la vânzare? Ai mai multe telefoane vechi care stau degeaba prin sertarele biroului de acasă?
usa de garaj alexiana group 3 jpg
Știai că poți găsi uși de garaj la prețuri avantajoase pentru bugetul tău?
Pentru cine își dorește mai multă protecție pentru mașina personală, în garaj, există soluții prietenoase cu bugetul.
relaxare rapida jpg
5 metode de relaxare imediate pentru oamenii activi care au puțin timp liber la dispoziție
Într-o lume agitată, în care timpul este un lux, găsirea unor metode rapide de relaxare devine esențială pentru menținerea echilibrului mental și fizic.
featured image jpg
Sigla echipei de fotbal Athletic Bilbao, sculptată pe o biserică din secolul al XIII-lea
Când te gândești la biserici, te aștepți să vezi în special icoane ale unor sfinți. În unele situații, poți găsi și imagini cu principalii oameni care au contribuit financiar la construcția respectivei biserici.
austin ban 0fjGQmYCRW8 unsplash jpg
Cadouri care creează amintiri - Experiențe speciale pentru femeile din viața ta
Căutarea cadoului perfect pentru femeile dragi din viața ta poate fi o provocare, mai ales atunci când vrei să alegi ceva cu adevărat special.
sala jocuri de noroc bloc jpg
Sălile de jocuri de noroc ar putea fi interzise la parterul blocurilor
Deputatul PNL Gigel-Sorinel Știrbu a depus pentru dezbatere un proiect de lege care vizează interzicerea sălilor de jocuri de noroc de la parterul blocurilor.
images 3bb810f70db5ec2934571f9ff1639e40 jpg
Alegerea materialelor și a mobilierului la un preț accesibil
Unul dintre cei mai importanți pași în amenajarea casei este selecția materialelor și a mobilierului.
people 1355500 1280 jpg
Cum creează sporturile legături puternice și prietenii durabile între bărbați
Sportul este mai mult decât o competiție. Este un limbaj universal care unește oameni din medii diferite. Pe teren, în tribune și online, bărbații găsesc un spațiu pentru a-și exprima emoțiile și pentru a se conecta cu ceilalți.
1738689539 lCrT jpg
Metode de ameliorare a durerii pentru inflamația nervilor
Inflamația nervilor, cunoscută și sub numele de nevrită sau nevralgie, poate provoca dureri severe care reduc semnificativ calitatea vieții.
3572599055782af8afa491e98137681c (1) jpg
Cum să îți menții nivelul de energie ridicat după vârsta de 40 ani
După vârsta de 40 de ani, mulți oameni experimentează o scădere a nivelului de energie din cauza schimbărilor naturale ale corpului, cum ar fi scăderea masei musculare, schimbările hormonale și un metabolism mai lent.
cat costa o coroana dentara i ce factori influen eaza pre ul jpg
Cât costă o coroană dentară și ce factori influențează prețul?
O coroană dentară este una dintre cele mai frecvent utilizate soluții stomatologice pentru restaurarea unui dinte deteriorat. Costul acesteia variază foarte mult în funcție de materialul folosit, tehnologia de producție și experiența medicului stomatolog.
avocat legalro 2 png
6 motive pentru care ar trebui să alegi un avocat local
Când vine vorba de probleme juridice, alegerea unui avocat potrivit este esențială. Una dintre cele mai bune decizii pe care le poți lua este să colaborezi cu un avocat local.
termosemineu dolinex 3 png
Avantajele unui termoșemineu pe peleți și cum să faci cea mai bună alegere
Căldura confortabilă a unui termoșemineu pe peleți nu este doar un răsfăț, ci și o soluție eficientă și sustenabilă pentru încălzirea locuinței.
Formare profesionala (2) jpg
Formarea profesională: Fundamentul succesului ONG-urilor
Formarea profesională este esențială pentru creșterea performanței și dezvoltarea sustenabilă a ONG-urilor. Exită programe ce oferă sesiuni de formare adaptate nevoilor specifice ale sectorului neguvernamental, pregătind specialiștii pentru provocările viitoare.
DilemaVeche (2) (3) jpg
Valentine’s Day se sărbătorește diferit în diverse culturi
Ziua Îndrăgostiților, cunoscută internațional drept Valentine’s Day, nu este doar o sărbătoare a iubirii universale, ci și o reflectare a diversității culturale, manifestată prin obiceiuri și tradiții unice.

Parteneri

SUPA jpg
Șobolan în supă. Un lanț japonez închide aproape 2 000 de restaurante din cauza rozătoarelor
Principalul lanț japonez de fast-food, Sukiya, va închide aproape toate cele aproape 2.000 de restaurante ale sale din țară, timp de patru zile în urma a două incidente grave de sănătate.
pisica pat pexels1 jpeg
Ai un animal de companie? La câte grade trebuie să speli lenjeria de pat
În mod normal, în fiecare noapte ar trebui să dormim undeva în jur de opt ore. Deși nu mulți dintre noi ne gândim conștient la acest lucru, vom petrece foarte mult timp stând pe lenjerie de pat, motiv pentru care trebuie să ne asigurăm că aceasta rămâne mereu cât mai curată.
www politico jpg
Fotograful care a surprins imaginea emblematică a lui Trump însângerat și cu pumnul ridicat, exclus din Biroul Oval: „Ne ucide”
Fotograful AP care a realizat fotografia emblematică în care Donald Trump, cu sânge pe față, ridică victorios pumnul către mulțime, încearcă să redobândească în instanță accesul în Biroul Oval și la alte evenimente importante de la Casa Albă.
Reuniunea miniștrilor apărării din țările membre ale NATO (NATO Defence Ministers Meeting) FOTO MAPN jpg
29 martie 2004 – 29 martie 2025
Astăzi, România marchează 21 de ani de apartenență la cea mai puternică alianță politico-militară din istorie
videoframe 1797 png
Momentul cumplit în care oamenii ies speriați din piscina unui zgârie-nori, zguduit de cutremurul din Bangkok
Imaginile surprind momentul terifiant în care cutremurul cu magnitudinea de 7,7 a zguduit piscina unui bloc înalt, în timp ce oamenii fug să se adăpostească.
netflix 3733812 1280 jpg
E numărul 1, la o zi de la lansare. Filmul de pe Netflix care a spart topurile și a oprit planeta în loc
Lansat de Netflix pe 28 martie 2025, într-o singură zi, acest film i-a cucerit pe abonații din România și a urcat direct pe primul loc în top 10 cele mai vizionate producții de pe platforma de streaming. Regizată de Adam Brooks, pelicula promite să te țină lipit de micul ecran.
donald trump sah/FOTO:X
SURSE Donald Trump își presează consilierii pentru o escaladare a războiului comercial înainte de 2 aprilie
Președintele Donald Trump face presiuni asupra consilierilor de rang înalt pentru a adopta o politică tarifară mai agresivă, înainte de „Ziua Eliberării” de pe 2 aprilie.
Donald Trump FOTO Profimedia
Despre negocierile de pace
In timpul campaniei electorale, Donald Trump a susținut mereu că imediat ce va fi la Casa Albă va opri războiul din Ucraina. Dar odată ajuns președinte, această promisiune devine din ce în ce mai îndepărtată.
Twitter X Elon Musk FOTO Profimedia jpg
Elon Musk a vândut rețeaua X (fosta Twitter) companiei sale de inteligență artificială xAI
xAI - compania de inteligența artificială a lui Elon Musk - a achiziționat X, fosta Twitter, companie evaluată la 33 de miliarde de dolari, anunțul miliardarului fiind publicat deja pe o rețea de socializare.