Despre Marin Tarangul: cum începe lectura

Publicat în Dilema Veche nr. 965 din 6 octombrie – 12 octombrie 2022
© wikimedia commons
© wikimedia commons

De curînd, la Editura Vremea a apărut volumul Un scit de care perșii s-au temut, cuprinzînd o colecție consistentă din textele publicate ale lui Marin Tarangul, împreună cu esențiale traduceri inedite. Cartea a fost editată minunat de Gabriela Duda, secondată fiind de Micaela Gulea și Ion Tarangul. Minunăția nu constă doar în faptul că este prima colecție care traversează aproape în întregime scrierile unui autor înfiorător de deștept, precum Marin Tarangul; de asemenea, și felul în care sînt tăiate textele sale, imposibil de redat complet într-o singură carte, alegerea poeziilor și selecția din corespondență alcătuiesc un vitraliu perfect. Cititorul realizează repede că are în față un exercițiu de ademenire, un început al lecturii croit pe măsura unor viitoare aventuri de detectiv în căutarea textelor integrale. Marin Tarangul nu a avut deloc grijă de propria lui posteritate. A publicat mult, în reviste și ziare ale anilor 1960-1970. A scris poezie, proză, istoria artei, filosofie, teologie, scenarii de film, dar nu a adunat niciodată textele într-o operă ordonată. Arhiva sa, care conține manuscrise inedite, variante și notițe, era cît pe ce să se piardă, în Paris. Acum este în siguranță la Colegiul Noua Europă, dar punerea ei în ordine nu este ușoară. Cărțile sale se găsesc greu, și mai greu se găsesc articolele din reviste rare ale exilului sau intervențiile la radio pe care le-a avut de-a lungul timpului. Cititorul care termină cartea Un scit de care perșii s-au temut va avea mult de lucru pentru a completa lectura. Și mare bucurie va avea după aceea. 

Despre Marin Tarangul a scris Andrei Pleșu două propoziții care m-au făcut să nu mă las pînă nu îl citesc în întregime. Acestea sînt: „Îi datorez (lui Marin Tarangul, n. mea), deci, prima întîlnire cu metafizica și cu boema. Cu sublimitățile și promiscuitatea”. Și într-adevăr, dacă citim cele două studii mari de istoria artei, despre Bosch și despre Fidias, Marin Tarangul apare deopotrivă un exeget al „uitării negative” care întunecă pe om, cît și al „liniștii interioare a grandorii”. Poezia sa este deopotrivă ludică și gravă, poveștile sale sînt pline de dulceața copilăriei și de povara matură a sensului. Pare că Marin Tarangul și-a dorit să fie totul, de la un capăt la altul, să înțeleagă și să guste toate ale lumii. Și să vorbească despre ele, croindu-și stilul și fraza pe măsura celor înfățișate.

Una dintre marile lui teme, deocamdată necunoscută cititorului român altfel decît prin cîteva pagini traduse de Gabriela Duda, este aceea a „discursului acrotatic” despre icoană: de fapt, una dintre tezele lui de doctorat, susținută în 1985 la Sorbona și la Institutul Catolic din Paris. Termenul „acrotatic” (despre care am mai vorbit în această rubrică) derivă din grecescul acros, care definește punctul extrem, apogeul. O experiență acrotatică este aceea care atinge extremitatea, fie în înălțime, fie, dimpotrivă, în adîncime. Sufletul, adevăratul subiect al tezei lui Tarangul, este purtătorul unei astfel de experiențe, iar icoana este vehiculul care i-o înlesnește. Altfel spus, în fața icoanei sufletul omului se descoperă pe sine în dimensiunea lui proprie, dar și extremă: ca necunoscut. Viața spirituală nu înseamnă lămurirea acestui necunoscut, ci, dimpotrivă, adîncirea lui: „de îndată ce sufletul resimte evidența propriei sale adîncimi, se cufundă în ea ca în ceva care îi aparține de drept și prin aceasta devine nespus de adînc” (p. 125). Sufletul, vrea să spune Tarangul, nu trăiește decît la extremitatea sa, în adîncul său nepătruns, iar coborîrea în propriul necunoscut nu este posibilă decît în fața icoanei care, la rîndul ei, nu își dezvăluie prototipul, ci, dimpotrivă, îi potențează necunoscutul. Uluiala referenților care au citit teza lui Tarangul (dintre care Michel Meslin, Olivier Clément sau Jean Greisch) este deplină: însăși tema lucrării, icoana, este absorbită în economia unei experiențe a sufletului care își aprofundează necunoscutul. Erudiția autorului, subtilitatea nuanțelor sale și spiritul său critic articulează o intrigă spectaculoasă în care obiectul dispare. 

Este foarte interesantă relația pe care această experiență o are cu Dumnezeu. Marin Tarangul evită soluția teologică simplă: în adîncul sufletului său, omul nu îl descoperă pe Dumnezeu. Îl întîlnește, ce-i drept, constant, dar nu sfîrșește în El: „Dumnezeu se află în acel mai departe al sufletului fără să fie chiar acel mai departe” (p. 136). Într-o experiență acrotatică, necunoscutul nu are capăt, nici nume, nici temei.

Partea a treia a tezei (mai plastică, explicativă, care ar fi trebuit să apară în anii 1990 în traducere română) ilustrează viața intimă a sufletului, plecînd de la marile locuri ale tradiției mistice a Răsăritului. Într-o mișcare des întîlnită între mecanismele vieții spirituale, adîncirea în sine produce o retragere de aceeași amplitudine din rîndul ființelor lumii. Amerimnia, „a rămîne limpede și fără grijă”, este consecința experienței acrotatice a sufletului: „să fii pe deplin liber în necunoscutul sufletului tău înseamnă să trăiești interior între cer și pămînt, necunoscut de toată lumea, ultimul din lume” (p. 147). Un ideal care, formulat în cuvintele lui Tarangul, depășește jargonul scrierilor mistice, chiar dacă se formulează cu întîietate aici. Boema, traiul marginal și liber, de care autorul însuși a fost sedus, își află rădăcina, alături de înalta virtute a umilității, în aceeași străpungere a necunoscutului interior al omului. 

Cartea Un scit de care perșii s-au temut mai conține, alături de această secvență acrotatică și de celelalte amintite mai sus, fragmente din cel de-al doilea doctorat al lui Marin Tarangul (despre Nichita Stănescu), pagini de estetică din lucrări nepublicate, reflecții din diverse scrieri precum Nocturnal sau Predicile profane și o parte din comentariul la Plugarul și Moartea de Johannes von Tepl. Toate acestea nu pot fi organizate sistematic: nu fac parte dintr-un exercițiu metodic unitar al gîndirii, ci dintr-o spectaculoasă, pe alocuri carnavalescă încercare de a desluși viața și misterul ei ireductibil. Dacă este totuși ceva unitar în scriitura lui Marin Tarangul este preocuparea pentru mecanismele realității. Întrebarea sa esențială nu este ce?, ci cum?. De aceea și sînt scrierile sale pe alocuri greu de urmărit: ele descriu procese, nu stări, tensiuni și probleme, nu răspunsuri, drumuri și nu capete de drum. Pînă cînd propria sa scriitură devine o astfel de taină a facerii. Cum spunea Andrei Pleșu, „era dintre aceia care nu așteaptă ca gîndul să fie gîndit pînă la capăt, înainte de a fi scris. Își căuta gîndul scriind”.

Ioan Alexandru Tofan este prof. univ. dr. la Facultatea de Filosofie şi Ştiinţe Social-Politice, Universitatea „Alexandru Ioan Cuza“ din Iaşi.

sculptor jpg
„Mademoiselle Pogany”, sculptura care redă esența feminității, discreției și senzualității
Simbolul artei moderne românești, „Mademoiselle Pogany”, reprezintă iubirea „nemuritoare a lui Brâncuși”, căreia artistul i-a dedicat nouăsprezece sculpturi.
barbat cu ochelari la laptop jpg
Curiozități despre jocurile de noroc de care nu ai auzit
Jocurile de noroc au o istorie veche de mii de ani și, de-a lungul timpului, au devenit o parte semnificativă a culturilor din întreaga lume.
Vechea dilema cum protejezi bateriile auto in timpul sezonului rece jpg
Vechea dilemă: cum protejezi bateriile auto în timpul sezonului rece?
Iarna reprezintă, fără îndoială, sezonul cel mai solicitant pentru bateriile auto. Temperaturile scăzute, drumurile scurte care nu oferă bateriei suficient timp să se încarce și utilizarea intensă a sistemelor de încălzire pun o presiune suplimentară asupra alternatorului și asupra acumulatorului.
DilemaVeche (2) (2) jpg
Descoperă cele mai apreciate idei de cadouri pentru bărbați în 2024
Atât în preajma sărbătorilor, cât și atunci când au loc aniversările bărbaților din viața noastră, alegerea cadoului se poate dovedi complicată. Acest ghid te va ajuta să optezi pentru cel mai potrivit dar în 2024 pentru reprezentanții sexului masculin.
De ce sunt folosite aparate sous vide in bucatarii profesionale jpg
De ce sunt folosite aparate sous vide în bucătării profesionale?
Tehnica de gătit sous vide (din franceză, „sub vid”) este o metodă inovatoare, ce presupune ambalarea alimentelor, în special a cărnii, într-un pachet vidat și gătirea acestora la o temperatură controlată, mult sub cea obișnuită, pentru o perioadă îndelungată de timp.
Adaptogenii  aliați naturali pentru echilibrul corpului și minții jpg
Adaptogenii: aliați naturali pentru echilibrul corpului și minții
Adaptogenii sunt substanțe provenite din plante, care au rolul de a reduce efectele stresului asupra corpului și minții, îmbunătățind răspunsul organismului în situații tensionate.
Gestionarea cheltuielilor în timpul sezonului rece jpg
Gestionarea cheltuielilor în timpul sezonului rece
Sezonul rece poate aduce o serie de cheltuieli neașteptate, de la costurile crescute pentru încălzire și electricitate, până la cheltuielile pentru îmbrăcămintea de iarnă și vacanțe sau concedii.
dilemaveche ro jpg
GHID despre alegerea metodelor de plată la cazino! Ce NU știe toată lumea?
Când te pregătești să joci la cazino online, alegerea metodei de plată este un pas crucial care poate influența întregul tău parcurs.
featured image (4) jpg
Mituri și realități despre relația femeilor cu jocurile de noroc
Primele cazinouri terestre au apărut într-o perioadă în care bărbații erau figurile dominante în societate, având parte de educație și implicit fiind cei care, în mod tradițional, asigurau și gestionau partea financiară a familiei.
Strategii eficiente pentru maximizarea rentabilității în agricultură jpg
Strategii eficiente pentru maximizarea rentabilității în agricultură
Agricultura devine și în România un domeniu complex și competitiv, astfel că rentabilitatea fermelor este o necesitate pentru a supraviețui pe piață și a avea succes.
P90178 png
Delta Sleep-Inducing Peptide (DSIP): Un candidat multidimensional pentru cercetare
Peptida Delta Sleep-Inducing Peptide (DSIP), o neuropeptidă endogenă, a prezentat un interes crescut pentru cercetători pentru rolul său potențial în diverse procese fiziologice.
avocat png
Avocatura: De la oratorii Romei la stâlpii statului de drept modern
Profesia de avocat este una dintre cele mai vechi și respectate ocupații din istoria umanității. De-a lungul timpului, avocații au jucat un rol esențial în menținerea ordinii și aplicarea justiției, contribuind la protejarea drepturilor și libertăților individuale.
DilemaVeche (2) (1) jpg
Cum se reflectă identitatea culturală în preferințele pentru anumite arome
Preferințele pentru anumite arome sunt mult mai mult decât o simplă chestiune de gust. Ele reprezintă o expresie a identității culturale, influențată de istorie, geografie, ritualuri și schimburi interculturale.
creditIMG 0862 JPG
123Credit.ro își continuă expansiunea în România prin deschiderea unor noi birouri în Cluj, Baia Mare, Sibiu și Suceava
București, 10 Septembrie 2024 – 123Credit.ro, un jucător important pe piața brokerajului de credite din România, și prima companie din domeniu care a dezvoltat fluxuri full digitale de aplicare la credite, își continuă expansiunea națională prin deschiderea unor noi birouri fizice.
Ghidul începătorului la cazinouri online jpg
Ghidul începătorului la cazinouri online
Chiar dacă activitatea pe care o poți desfășura într-un cazinou online nu este foarte complicată, nu puține sunt persoanele care au nevoie de o mână de ajutor. Prin urmare, ghidurile sunt mereu bine-venite!
christin hume Hcfwew744z4 unsplash (2) jpg
Cum să îți alegi partenerii potriviți pentru crearea unui shop online
Lansarea unui shop online este un pas important în dezvoltarea unui business modern. Să ai parteneri potriviți alături în acest proces este esențial pentru succesul proiectului tău.
Importanta magneziului in sarcina si alaptare jpg
Importanța magneziului în sarcină și alăptare
Magneziul este unul dintre cele mai importante elemente pentru organism, în special pentru femei, având un rol fundamental în anumite etape ale vieții, cum ar fi sarcina și alăptarea.
credit online dv (1) jpg
Credit online sau obținut direct din sucursală? Avantajele IFN-urilor și Internetului
Într-o lume în care tehnologia digitală avansează rapid, obținerea unui credit online a devenit o opțiune din ce în ce mai populară în rândul celor care au nevoie de finanțare rapidă și convenabilă.
tima miroshnichenko 8376170 jpg
Cum să te pregătești pentru sezonul răcelilor: Produse și sfaturi
Toamna e aici, iar copiii se întorc la școală sau grădiniță, după vacanța de vară. Asta înseamnă că șansele de a răci cresc considerabil.
kristian egelund t1sTHYjSN10 unsplash (2) jpg
Cum să îți încălzești corect glezna pentru a preveni entorsele
Entorsele de gleznă sunt leziuni ale ligamentelor care stabilizează articulația gleznei, cauzate de întinderi, rupturi parțiale sau totale ale acestora
barbora polednova VRK4bIBHo1E unsplash (2) jpg
Ce trebuie să știi despre recuperarea după o fractură de gleznă
Fracturile de gleznă sunt printre cele mai frecvente cauze ale durerii de gleznă. Tratamentul poate implica imobilizarea zonei gleznei cu ajutorul unui ghips.
pexels towfiqu barbhuiya 3440682 11349880 (2) jpg
Când este necesară implantarea protezei de genunchi și care sunt etapele operației
Implantarea protezei de genunchi sau protezarea genunchiului este o procedură chirurgicală complexă, destinată pacienților cu afecțiuni severe ale articulației genunchiului, în special celor cu gonartroză avansată la care tratamentele medicamentoase sau fizioterapeutice nu au dat rezultate.
antonika chanel RJCslxmvBcs unsplash jpg
Ce presupune recuperarea după operația de blefaroplastie
Impactul acestei intervenții asupra aspectului estetic al pacientului este unul major, reducând în mod semnificativ semnele îmbătrânirii.
jelle 1dEZeW1GoOI unsplash 16x9 png
Cum să montezi șindrila bituminoasă: Instrucțiuni pas cu pas
Procesul de montare a unei table de acoperiș noi poate fi o sarcină dificilă, însă utilizarea șindrilei bituminoase poate face procesul mult mai ușor și mai eficient. În acest articol, vom oferi instrucțiuni detaliate, pas cu pas, pentru montarea șindrilei bituminoase pe acoperișul tău:

Parteneri

draghici jpg
Viral pe Internet. Cum a reușit un profesor să explice elevilor regimurile politice cu exemple inedite din viața de zi cu zi
O lecție de economie predată de un profesor de liceu a ajuns virală pe internet. S-a întâmplat după ce dascălul a povestit pe Facebook modul în care le-a explicat copiilor doctrinele și ideologiile politice dar și felul în care acestea se reflectă în activitatea economică a unei țări.
dinamo facebook jpg
Salome Zurabisvili FOTO AFP
AFP: Georgia se află într-o criză politică înaintea alegerilor prezidențiale
Georgia se află în frământări politice de la alegerile legislative de la 26 octombrie, câștigate de partidul pro-rus Visul Georgian, considerate fraudate de opoziția pro-europeană, relatează AFP.
Nationala fotbal Romania (Sportpictures) jpg
restaurant foto unsplash jpg
Cum au reacționat 2 italieni, după ce au văzut prețurile restaurantelor din România: „Nu ne venea să credem”
Un cuplu italian a vizitat recent România pentru prima dată. Atracțiile din București i-au impresionat, dar în afară de asta, cuplul a observat ceva de care se plâng mulți străini. Prețurile de la terasele și restaurantele românești îi uimesc chiar și pe români.
dulciuri jpg
Un român a dat lovitura cu afacerea lui! Ce le vinde străinilor: „S-au folosit de rudele din țară ca să le poată savura”
Cu toții apreciem gustul delicios al dulciurilor tradiționale din țara noastră. Iar pentru unii români, acestea pot fi și o afacere de succes! Astfel de produse sunt apreciate, în mod special, de către cei care locuiesc dincolo de hotare și care își doresc să se bucure de gusturile de acasă.
Consiliul Europei blog unteanu
Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei a sesizat Comisia de la Veneția după ce CCR a anulat alegerile prezidențiale
Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei a sesizat Comisia de la Veneția pentru a dezbate standardele în interiorul cărora o curte constituțională poate invalida alegerile, după ce CCR a anulat primul tur al alegerilor prezidențiale.
Blocuri Bucuresti FOTO Shutterstock jpg
Tot mai mulți români pleacă din București și se mută în acest oraș! Aici îți poți cumpăra un apartament cu doar 40.000 de euro
Bucureștiul este cel mai mare oraș al României și este greu să negăm faptul că aici avem parte de cele mai multe oportunități economice din țară. Însă, dezavantajele sunt din ce în ce mai greu de ignroat.
denisa tanase instagram jpg
Câți bani face cu adevărat Denisa Tănase din afacerea cu parfumuri și „chinezării”. Și-a cumpărat mașini de lux și trăiește ca o prințesă
De la fosta solistă a trupei Bambi, la milionară! Denisa Tănase trăiește acum ca o regină și are o afacere care îi aduce sume enorme în conturi. După ce a renunțat la marea ei pasiune, s-a orientat către un alt domeniu, care a făcut-o să dea lovitura și să devină cunoscută în străinătate. Câți bani