Despre convertirea păcătosului

Blaise PASCAL
Publicat în Dilema Veche nr. 1014 din 14 septembrie – 20 septembrie 2023
image

Primul lucru pe care Dumnezeu îl inspiră celui pe care binevoiește să-l atingă cu adevărat este o cunoaștere și o vedere cu totul extraordinară, prin care sufletul privește lucrurile și pe sine însuși într-un mod complet nou. 

Această nouă lumină îi aduce teamă și îi provoacă o tulburare care străbate odihna pe care o găsea mai înainte în lucrurile care-i făceau plăcere. 

El [sufletul] nu mai poate gusta liniștit lucrurile care-l încîntau. Un scrupul continuu îl chinuie în această delectare, iar vederea lăuntrică nu-i mai îngăduie să regăsească acea dulceață obișnuită în lucrurile cărora li se abandona cu deplină efuziune a inimii. 

Dar el află încă și mai mare amărăciune în actele de pietate decît în vanitățile lumii. Pe de o parte, prezența obiectelor vizibile îl atinge mai mult decît nădejdea în cele nevăzute, iar pe de alta, tăria celor nevăzute îl atinge mai mult decît vanitatea celor văzute. Și astfel, prezența unora și tăria celorlalte își dispută dragostea sa; iar vanitatea unora și absența celorlalte îi trezesc aversiunea, astfel încît în el se nasc o dezordine și o confuzie… [fragment neîncheiat].

El privește lucrurile trecătoare ca fiind pe cale de a trece și chiar deja trecute; și în viziunea sigură asupra nimicniciei a tot ceea ce iubește, în această privire asupra lucrurilor, se umple de spaimă, văzînd că fiecare clipă îl face să piardă din bucuria binelui pe care-l are, că în fiecare moment ceea ce îi este mai drag se duce și că, în cele din urmă, va veni o zi în care se va găsi lipsit de tot lucrul în care-și pusese nădejdea. Astfel încît înțelege desăvîrșit că, inima sa atașîndu-se doar de lucruri fragile și zadarnice, sufletul se va afla singur și părăsit la ieșirea din această viață, pentru că nu a avut grija de a se atașa de un bine adevărat, care să subziste prin sine însuși și care să-l fi putut susține și în timpul, și după trecerea acestei vieți. (…)

Așadar, printr-o smerenie sfîntă, Dumnezeu îl înalță peste mîndrie și el începe să se ridice dincolo de oamenii obișnuiți; le condamnă purtările, le detestă principiile, le deplînge orbirea și se îndreaptă spre căutarea adevăratului bine; înțelege că [acest bine] trebuie să aibă două calități: una dintre ele este aceea de a dura ca și sufletul, iar cealaltă – de a nu exista altceva ce ar putea să fie iubit mai mult. (…)

Această înălțare este atît de mare și de transcendentă încît nu se oprește la cer (unde nu ar găsi ceea ce ar putea să o mulțumească) și nici dincolo de cer, nici la îngeri, nici la ființele cele mai desăvîrșite. El [sufletul] străbate toate creaturile și nu poate să-și stăvilească inima decît în fața tronului lui Dumnezeu, unde începe să-și afle odihna și totodată binele față de care nimic nu este mai demn de iubire și care nu-i poate fi luat decît cu propria sa învoire. 

Căci fără a trăi încă bucuriile prin care Dumnezeu răsplătește lucrarea continuă a credinței, înțelege totuși că făpturile nu pot fi mai demne de iubit decît Creatorul și rațiunea, fiind ajutată de lumina harului, îl face să cunoască faptul că nimic nu este mai demn de iubire decît Dumnezeu și că de El nu pot fi lipsiți decît cei care-L resping, pentru că a-L avea înseamnă a-L dori, iar a-L refuza înseamnă a-L pierde. 

(…) Și în această nouă gîndire, sufletul pătrunde în contemplarea mărețiilor Creatorului său și într-o adîncă smerenie și adorație. Devine ca nimicul în prezența Sa și neputîndu-și face despre sine o idee atît de umilă și nici să conceapă despre binele suprem una atît de înaltă, încearcă din nou să se coboare pînă în străfundul neantului, privindu-L pe Dumnezeu în imensități pe care le sporește fără încetare; în cele din urmă, cu o astfel de gîndire care îi consumă puterile, îl adoră în tăcere și se privește pe sine ca pe o făptură nedemnă și lipsită de folos, iar prin respectul său neîncetat îl adoră și îl binecuvîntează și ar vrea să-L binecuvînteze și să-L adore veșnic. Apoi recunoaște harul pe care i l-a dat manifestîndu-Și infinita slavă în fața unui vierme atît de neînsemnat.

(…) Și înalță rugăciuni arzătoare către Dumnezeu pentru a primi milostivirea Sa, pentru ca, așa cum a binevoit să i se descopere, să binevoiască și să-l călăuzească și să-l facă să cunoască mijloacele prin care să ajungă [la El]. 

(traducere de Bogdan Tătaru-Cazaban după Écrit sur la conversion du pécheur (ed. Michel Le Guern, Gallimard, 2000)

image png
Supraviețuire
Pentru că am aflat de pe Facebook că o pisică îngheață și moare de frig la -15 de grade.
image png
Autenticitatea, între parfum și mujdei
În psihologie, esența unei personalități este definită, în principiu, de cinci caracteristici centrale.
image png
Speranța
Speranţa este una dintre virtuţile teologice.
image png
Scriptura: arbore, spital, cer
Pentru că Dumnezeu însuși li se dezvăluie ca o carte care „nu se închide”.
image png
Inima casei
Acum, la facultate, împreună cu colegele mele, doctorande în arhitectură, Irina Scobiola și Silvia Costiuc, îi învățăm pe studenții noștri cum să proiecteze o locuință.
p 24 M  Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
Sau că liliecii sînt, în unele privințe, niște creaturi de invidiat? Sau că bat sex e totuna cu bad sex?
image png
Moș Nicolae
Poveștile lor nu mi-au diminuat cu nimic credința în Moși.
Cea mai bună parte din noi jpeg
„Sărbătorile vin!”
Problema nu prea are legătură cu renul Rudolf și vorbește mai mult despre tine.
Cea mai bună parte din noi jpeg
Să găsești oameni la fel ca tine
A îndrăzni să vorbești despre o boală înseamnă a crea o comunitate.
Zizi și neantul jpeg
„Luna cadourilor” și cenușiul
Simțeam cum realitatea tindea, făcea chiar presiuni asupra noastră, a locuitorilor ei, să se transforme în irealitatea din Lumea de lemn.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Cine o mai ține minte pe „fata de la pagina 5?” – cum recuperăm anii ’90?
Ar trebui să existe undeva la un loc de cinste într-un muzeu al presei românești de după 1989.
E cool să postești jpeg
Termopanul, valoare națională
„O bojdeucă trendy“, „Parchetul este cumpărat de la Dedeman sau Praktiker?“
p 20 Balaam WC jpg
Originea regilor magi
E un mag dintre caldeeni? Un ghicitor în stele? Un vrăjitor malefic?
Theodor Pallady jpeg
O carte despre oameni și îngeri
Cititorul va descoperi în text rațiunea tainică a Întrupării: doar omul – cu anatomia lui de lut și sufletul său nemuritor – avea să fie o imago Dei.
p 24 F  Prica jpg
Cu ochii-n 3,14
„Un cal a reușit cumva să iasă din boxa lui și umblă prin avion.”
image png
Oamenii din fotografii
Să-i facem să supraviețuiască.
image png
Malliștii
După film, ne-am dus să ne căutăm mașina în parcarea subterană, acolo, în hruba aia imensă și întunecoasă se termină fericirea.
image png
Lectura, antidotul violenței?
Cel mai des, este invocată lipsa timpului: „N-am mai citit pentru că m-a copleșit oboseala”.
image png
Mărturia lui Pascal
Cuvinte care „nu vor trece”, pline de „har și de adevăr”.
p 20 Iași WC jpg
Provincia ca problemă
Iar faptele, cîte și cum se fac ele, capătă cadențe cosmice, ca în sfîșietorul testament al Olguței.
p 21 la Lorin WC jpg
Olimpul litoralului românesc (2)
Ceva din spiritul stațiunii, un je-ne-sais-quoi, îi face și pe sportivii de performanță să își facă aici cantonamentele.
p 24 S M  Georgescu jpg
Cu ochii-n 3,14
„Lacrimile ei se amestecă cu cele ale acestui bazin“.
image png
Toate lucrurile care s-au schimbat
E nevoie de atît de puțin după ce anii își fac treaba.
image png
Capoate și feminități
Așa, diferențele dintre interior și exterior erau într-o măsură abolite.

Adevarul.ro

image
Fiara de plastic. Povestea Daciei „Lăstun“ Maxi, un Fiat 500 al românilor, care nu a mai ieșit pe poartă
Dacia 500 „Lăstun“ ar fi trebuit să fie pentru români cam ce a fost Fiat 500 pentru italieni, Renault 5 pentru francezi, WV pentru germani. O mașină din gama mini, mai degrabă pentru tineret. O maşină de oraş, potrivită pentru transportul urban. A fost ideea și dorința lui Nicolae Ceaușescu
image
SPECIAL Elvira Popescu: de la actriță la contesă, devenită „Notre Dame du Théâtre“ FOTO/VIDEO
Cum a ajuns o româncă din București să devină o actriță contesă mai cunoscută în Franța decât celebra Greta Garbo.
image
Lista celor mai periculoase alimente din lume. Cinci alimente la care nu te-ai aștepta să fie incluse
În întreaga lume, există anumite alimente periculoase care pot provoca de la intoxicații alimentare ușoare până la deces, în cazuri extreme.

HIstoria.ro

image
Un posibil caz de braconaj arheologic în Moldova, în secolul al XVII-lea
Un posibil caz de braconaj asupra unui tumul din Moldova istorică este consemnat într-un document de la 1635, notează arheologul Vasile Diaconu, pe pagina sa de Facebook.
image
Moartea lui Aurel Vlaicu. Concluziile anchetei
În cursul anchetei în cazul accidentului aeronautic în care și-a pierdut viața Aurel Vlaicu (31 august/13 septembrie 1913) s-au conturat două ipoteze, pe care locotenentul av. Gheorghe Negrescu le prezintă astfel:
image
Zguduitoarea dramă amoroasă din Brăila, care a captivat presa interbelică
În anii 1923-1924, numita Anny Bally din Brăila, „de o frumuseţe rară“, a încercat să se sinucidă din dragoste. În 8 noiembrie 1924, tot din amor, şi-a împuşcat iubitul, după care s-a împuşcat şi ea.