Delir cu complicaţii intelectuale

Publicat în Dilema Veche nr. 938 din 31 martie – 6 aprilie 2022
Delir cu complicaţii intelectuale jpeg

O glumă circula prin Moscova după ce, pe 4 martie, Duma a interzis „difuzarea de informaţii false privind armata rusă”. Toate exemplarele din Război şi pace vor fi retrase din librării şi vor reapărea cu titlul Operaţiune specială şi pace. Pe lîngă denunţarea subînţeleasă a agresiunii, bancul trimitea implicit la confiscarea propagandistică a unor mari autori ruşi. Delirul imperial al lui Putin se vrea legitimat şi „intelectual” de vreme ce, se ştie, ruşii sînt sensibili în privinţa asta: au veneraţie pentru clasicii lor, iar dezbaterea problemelor ultime ale umanităţii îi captivează. Ceea ce îi face pe mulţi dintre ei să nu prea dea atenţie situaţiei din teren, nici sensului cuvintelor, unde a apărut sinonimia „invadare” – „eliberare” a Ucrainei. Putin serveşte aşadar auditorilor săi o hrişcă megalomană, presărată cu condimente din cultura Rusiei. În fond, dacă se visează marele restaurator al unei puteri care se vrea atotstăpînitoare, el se aşteaptă să aibă alături gînditori vaşti ai naţiei, să fie sprijinit de ideile lor, să le injecteze prestigiul în fabula proprie.

„Vladimir Putin, care nu are nimic dintr-un intelectual, citează adesea filozofi în discursul lui. Şi nu întimplător. A-l evoca pe conservatorul Konstantin Leontiev, pe spiritualistul Nikolai Berdiaev sau pe eurasianistul Lev Gumiliov măguleşte pe cel care vorbeşte şi pe cei care îl ascultă”, spune Michel Eltchaninoff în articolul „Ivan Ilyne, l’inspirateur secret du poutinisme”, (Revue des deux mondes, 11 martie 2022).

Dacă ultrareacţionarul Ivan Ilin e socotit de specialişti un gînditor care nu stă chiar în rîndul întîi al culturii ruse, a-l invoca în schimb pe Nikolai Berdiaev, filozoful religios al libertăţii metafizice, nu e oare prea-prea? Nu e un jaf care se întoarce împotriva hoţului? Poate fi pus Nikolai Berdiaev alături de Patriarhul Kiril care sfinţeşte ideile de invazie, de subjugare, de distrugere a unui popor? Fără îndoială că Berdiaev ar fulmina împotriva alăturării. Regimul lui Putin şi al lui Kiril – barbar în privinţa propriului popor şi a altora – e tot ce poate fi mai opus nervului gîndirii lui Nikolai Berdiaev, care exaltă libertatea verticală a persoanei.

Nikolai Berdiaev este, o spune el însuşi, un „răzvrătit paşnic”, dar vehement, care respinge adaptarea la „această lume”. Îi repugnă ordinea ei „grea”, care include „sacralizarea trupurilor istorice”: statul, naţiunea, Biserica în variantele lor de colectiv uniformizant, impus omului din afară, prin conformism, ideologie, propagandă. În toate acestea, el vede opresiune, obstacol pentru ieşirea omului către sfera libertăţii. Pentru el, libertatea precedă Fiinţa, care e deja o primă determinare a divinului; libertatea e dincolo de Fiinţă, e atmosfera reală a întîlnirii între divin şi uman, cea în care persoana se poate realiza cu adevărat. „Sînt un reprezentant al persoanei, care s-a răsculat împotriva puterii «generalului» obiectivat”, spune el (Cunoaşterea de sine. Exerciţiu de autobiografie filozofică).

Printre cele mai brutale obiectivări ale spiritului se află, pentru Berdiaev, tendinţa de a concepe divinul după categoriile sociologice de forţă, putere (atotputernicia lui Dumnezeu), stăpînire. „Asupra lui Dumnezeu”, spune el, „nu se poate transfera un principiu atît de josnic ca puterea. Lui nu i se poate aplica nici un concept de sorginte socială.” Concepînd sociomorfic divinul, gîndirea creştină curentă a generat un creştinism ce se reduce în mare măsură la un fenomen social, la supunerea faţă de instituţiile sacralizate ale religiei. Mai mult, creştinismul devine secreţia acestor instituţii, e creaţia Bisericii înţeleasă drept colectivitate religioasă restrînsă la dimensiunea ei istorică. „Nimic nu a deformat şi n-a umbrit mai mult puritatea revelaţiei creştine ca transpunerea categoriilor sociale de stăpînire şi robie asupra vieţii religioase şi chiar asupra dogmelor... Marele Inchizitor (al lui Dostoievski) este un principiu universal care îmbracă cele mai diverse forme, aparent total opuse – catolicismul şi religia autoritară în genere, comunismul şi statul totalitar”, declară Berdiaev.

E drept că, asemenea lui Dostoievski, asemenea multor gînditori ruşi de la sfîrşitul secolului al XIX-lea şi începutul secolului XX, Berdiaev vede Occidentul drept criticabil în ceea ce priveşte stilul şi valorile lui: raţionalist, instalat într-o cultură fără creativitate în faţa întrebărilor ultime, marcat religios de un catolicism autoritar (o trăsătură pe care, în secolul XX, catolicismul fost în stare să o depăşească în mod strălucit, susţinînd din plin astăzi libertatea de conştiinţă şi de credinţă a persoanei).

Totuşi, poate fi Berdiaev utilizat în scenariul megaloman al lui Putin? Nu prea. Pentru Berdiaev, naţionalismul cu pretenţii imperiale stă la polul opus faţă de patriotism. „Îmi repugnă îngîmfarea naţională şi excepţionalitatea naţională, şi cel mai mult îmi repugnă la ruşi” (Cunoaşterea de sine...). Cu privire la naţionalism („o minciună a cărei vanitate e ridicolă şi stupidă”) există numeroase menţiuni calcinante în Despre sclavia şi libertatea omului, în Împărăţia lui Dumnezeu şi împărăţia cezarului, în Autobiografia filozofică. În opoziţie cu respingătorul naţionalism rusesc stă, la Berdiaev, convingerea că spiritul rus, poporul rus au virtualităţile unui „creştinism eschatologic”, care poate pregăti condiţia transfigurată a umanităţii. Idealism? Gîndire metafizic deziderativă? Oricum, e sigur că nu creştinismul lui Kiril i s-ar fi părut potrivit pentru sperata transfigurare. Oricum, dincolo de patriotismul lui spiritual, Berdiaev rămîne centrat pe tema „persoanei care s-a răsculat împotriva puterii «generalului» obiectivat”. Iar „«generalul»  obiectivat” are astăzi, în Rusia, o faţă hidoasă, paranoică.

Prin gîndirea lui, Berdiaev le-ar da mai degrabă imbold rezistenţilor ruşi, ar fi de partea lor, de partea unei libertăţi fără sprijin în „această lume”. De un curaj sacrificial, ameninţaţi cu aspre persecuţii, ei sînt singuri în curajul lor. Ucrainenii se află, în eroismul luptei lor, împreună, un întreg popor. Rezistenţii ruşi sînt izolaţi, respinşi adesea chiar de familiile lor, înconjuraţi de un mediu ostil, la discreţia Puterii. Tinerii care, cîteva zile la rînd, au ieşit în stradă împotriva războiului, îndurînd brutalizare şi arestări, Marina Ovsiannikova, Dmitri Muratov şi echipa de la Novaia Gazeta, Alexei Navalnîi, jurnaliştii şi figurile din societatea civilă care protestează pe ce a mai rămas din canalele de comunicare, toţi aceştia sînt insule într-o mare de frică, de adaptare ori chiar de adeziune la visul dictaturii imperiale.

Curajul rezistenţilor nu are pe ce să se sprijine decît pe conştiinţa lor, care se revoltă împotriva minciunii, a forţei brute, a crimei. Ei nu au vreo speranţă de reuşită în imediat. În faptul de a fi persoane îşi iau riscul maxim.

Anca Manolescu este cercetător în domeniul antropologiei religioase.

Zizi și neantul jpeg
Sistem și libertate
Am crescut într-o lume în care ceea ce astăzi considerăm nevoi de bază erau, pe la sfîrșit de ani ’70 și început de ani ’80, privite drept suprastructuri. Răsfățuri.
liceul sf sava bucuresti jpeg
Liceul avea coloane
Revederea colegilor și profesorilor dragi mi-a dat sentimentul mîngîietor că lucrurile ar putea deveni la fel de bune pe cît ni le imaginam noi în 1992.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
De ce nu-s românii ca francezii?
Cartea și bagheta mi s-au părut două lucruri indispensabile în Franța.
p 19 Sylvie Germain WC jpg
Sindromul Șarikov
Nu este vorba doar despre o lipsă de educație, ci și despre voluptatea unei agresivități manifestate zi de zi, pe rețelele de socializare, care au devenit nu doar un spațiu bun pentru defularea nervilor, ci gazdă generoasă acestei forme josnice de violență.
p 20 Gustave Thibon jpg
O lumină asupra imediatului
Pentru Putin şi adepţii lui, persoanele, fie ele ucrainene ori ruse, civili ori combatanţi, sînt nimic.
Theodor Pallady jpeg
Scopul meu ești Tu
Un adevărat apostol al dialogului, un maestru al incluziunii și un campion discret al cercetării Celuilalt, cu sau fără majusculă.
p 24 A  Vrana jpg
Cu ochii-n 3,14
Poliția din Cehia este în căutarea unui hoț care are obiceiul să intre prin case, fără a se sinchisi de prezența locatarilor. Se spune că se uită la aceștia în timp ce dorm.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Aix-les-Bains și tinerii francezi de 70 de ani (II)
Dar poate că mai mult decît plimbarea în sine conta acel „împreună”.
p 19 jpg
Cultul virginității
Ideea că virginitatea fizică atestă puritatea și inocența depășește granițele religioase, devenind un construct social și ipocrit prin care unei femei i se anulează calitățile morale în favoarea celor fizice, ajungînd să fie prețuită mai degrabă integritatea trupului decît mintea și sufletul.
p 20 San Filippo Neri WC jpg
Despre creștinism și veselie
Multe dintre textele clasice ale creștinismului dovedesc o relație încordată pe care Sfinții Părinți o întrețineau cu rîsul.
„Voi cine spuneţi că sînt?“ O pledoarie jpeg
Migdalul lui Origen
Editat, tradus, redescoperit în bogăția și autenticitatea sa în ultimul secol, Origen revine de fiecare dată în atenția cititorilor cu o înnoită putere de atracție.
Zizi și neantul jpeg
Dacia roșie
Era o oază, într-o vreme în care lucrurile se degradau pe zi ce trecea: la cantina de acolo se putea mînca bine și ieftin, ba chiar și cumpărai una-alta pentru acasă, uneori.
p 24 M  Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
La Galați, o candidată a fost surprinsă în timp ce încerca să fraudeze examenul de bacalaureat cu un pix-telefon. Avea 45 de ani și era absolventă a unui liceu particular, la frecvenţă redusă.
41580801101 373a7ea5c2 c jpg
Oamenii fac orașele
Paradigmei moderniste de producție a noilor cartiere, Jacobs îi opune observația directă și studiul la firul ierbii, sau la bordura trotuarului, a vieții urbane.
Zizi și neantul jpeg
Roți și vremuri
Trebuia să mănînci nu știu cîți ani numai iaurt și să economisești, să pui bani la CEC ca să-ți poți cumpăra o Dacie.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Aix-Les-Bains și tinerii francezi de 70 de ani (I)
În Aix zilele de vară se mișcă în ritm de melc, par nesfîrșite, exact ca acelea din vacanțele copilăriei.
E cool să postești jpeg
Tastatura sau creionul?
Este un avantaj real acest transfer al informațiilor direct pe dispozitivele elevilor?
p 20 WC jpg
Religiile manevrate de dictatori
Sîntem înconjuraţi de spaţii unde religia e folosită în beneficiul unor regimuri antiliberale: Rusia lui Putin, Turcia lui Erdogan, Ungaria lui Orbán.
Theodor Pallady jpeg
Discretul eroism al moderației
Nu prea cunoaștem opera românilor americani, iar numele care circulă simultan în cele două culturi provin cu precădere din zona umanistică.
p 23 Lea Rasovszky, Bubblegun of Sweet Surrender (Soft War) I  Codre jpg
„Războiul este doar «eu» și nici un pic «tu»” – artiștii și galeriile în timp de război
„Un fel de așteptare epuizantă la capătul căreia sperăm să fie pace.”
p 24 A  Damian jpg
Cu ochii-n 3,14
După ce, cu o săptămînă în urmă, doi lei au încercat zadarnic să evadeze din grădina zoologică din Rădăuți, un șarpe mai norocos a pătruns în Spitalul Orășenesc din Balș.
Zizi și neantul jpeg
Mare, pofte, necuprins
Tocmai ăsta era hazul vacanței: împletirea ciudată de pofte concrete și visări abstracte. Figurau, cu toatele, într-un meniu pestriț și cu pretenții.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Vacanțe de altădată
Nu pot vedea mai multe, însă sînt convinsă că au și bomboane străine sau ciocolată, poate că au și gume cu surprize.
E cool să postești jpeg
S-o fi supărat pe mine?
Ca să nu „supere” această societate, foarte multe femei ajung să fie prizoniere ale unor prejudecăți pe care și le autoinduc, perpetuîndu-le, uitînd de cele mai multe ori de ele însele.

Adevarul.ro

image
Şofer omorât în bătaie la Bacău pentru că a atins din greşeală cu maşina oglinda unei dubiţe
O crimă înfiorătoare a avut loc miercuri seara pe o stradă în Bacău, după o acroşare în trafic şi un scurt scandal. Doi bărbaţi au fost deja reţinuţi, după ce victima a fost găsită pe asfalt, fără suflare.
image
O actriţă româncă adoptată de un cuplu britanic şi-a revăzut mama la 34 de ani după ce a fost lăsată într-un orfelinat
O actriţă foarte apreciată în Marea Britanie şi fostă prezentatoare la BBC Radio York şi BBC Country File Live, Adriana Ionică are o poveste de viaţă tulburătoare şi demnă de un film.
image
SARS-CoV-2 continuă să facă „pui“. Ultimul este şi cel mai infecţios
Noua subvariantă BA 2.75 a coronavirusului este de cinci ori mai infecţioasă decât varianta Omicron şi provoacă deja îngrijorări în rândul specialiştilor independenţi.

HIstoria.ro

image
Cine a detonat „Butoiul cu pulbere al Europei” la începutul secolului XX?
După Războiul franco-prusac, ultima mare confruntare a secolului XIX, Europa occidentală și centrală se bucurau de La Belle Époque, o perioadă de pace, stabilitate și creștere economică și culturală, care se va sfârși odată cu începerea Primului Război Mondial.
image
Diferendul româno-bulgar: Prima problemă spinoasă cu care s-a confruntat România după obţinerea independenţei
Pentru România, prima problemă spinoasă cu care s-a confruntat după obținerea independenței a fost stabilirea graniței cu Bulgaria.
image
Controversele romanizării: Teritoriile care nu au fost romanizate, deși au aparținut Imperiului Roman
Oponenții romanizării aduc mereu în discuție, pentru a combate romanizarea Daciei, acele teritorii care au aparținut Imperiului Roman și care nu au fost romanizate. Aceste teritorii trebuie împărțite în două categorii: acelea unde romanizarea într-adevăr nu a pătruns și nu „a prins” și acelea care au fost romanizate, dar evenimente ulterioare le-au modificat acest caracter. Le descriem pe rând.