Delir cu complicaţii intelectuale

Publicat în Dilema Veche nr. 938 din 31 martie – 6 aprilie 2022
Delir cu complicaţii intelectuale jpeg

O glumă circula prin Moscova după ce, pe 4 martie, Duma a interzis „difuzarea de informaţii false privind armata rusă”. Toate exemplarele din Război şi pace vor fi retrase din librării şi vor reapărea cu titlul Operaţiune specială şi pace. Pe lîngă denunţarea subînţeleasă a agresiunii, bancul trimitea implicit la confiscarea propagandistică a unor mari autori ruşi. Delirul imperial al lui Putin se vrea legitimat şi „intelectual” de vreme ce, se ştie, ruşii sînt sensibili în privinţa asta: au veneraţie pentru clasicii lor, iar dezbaterea problemelor ultime ale umanităţii îi captivează. Ceea ce îi face pe mulţi dintre ei să nu prea dea atenţie situaţiei din teren, nici sensului cuvintelor, unde a apărut sinonimia „invadare” – „eliberare” a Ucrainei. Putin serveşte aşadar auditorilor săi o hrişcă megalomană, presărată cu condimente din cultura Rusiei. În fond, dacă se visează marele restaurator al unei puteri care se vrea atotstăpînitoare, el se aşteaptă să aibă alături gînditori vaşti ai naţiei, să fie sprijinit de ideile lor, să le injecteze prestigiul în fabula proprie.

„Vladimir Putin, care nu are nimic dintr-un intelectual, citează adesea filozofi în discursul lui. Şi nu întimplător. A-l evoca pe conservatorul Konstantin Leontiev, pe spiritualistul Nikolai Berdiaev sau pe eurasianistul Lev Gumiliov măguleşte pe cel care vorbeşte şi pe cei care îl ascultă”, spune Michel Eltchaninoff în articolul „Ivan Ilyne, l’inspirateur secret du poutinisme”, (Revue des deux mondes, 11 martie 2022).

Dacă ultrareacţionarul Ivan Ilin e socotit de specialişti un gînditor care nu stă chiar în rîndul întîi al culturii ruse, a-l invoca în schimb pe Nikolai Berdiaev, filozoful religios al libertăţii metafizice, nu e oare prea-prea? Nu e un jaf care se întoarce împotriva hoţului? Poate fi pus Nikolai Berdiaev alături de Patriarhul Kiril care sfinţeşte ideile de invazie, de subjugare, de distrugere a unui popor? Fără îndoială că Berdiaev ar fulmina împotriva alăturării. Regimul lui Putin şi al lui Kiril – barbar în privinţa propriului popor şi a altora – e tot ce poate fi mai opus nervului gîndirii lui Nikolai Berdiaev, care exaltă libertatea verticală a persoanei.

Nikolai Berdiaev este, o spune el însuşi, un „răzvrătit paşnic”, dar vehement, care respinge adaptarea la „această lume”. Îi repugnă ordinea ei „grea”, care include „sacralizarea trupurilor istorice”: statul, naţiunea, Biserica în variantele lor de colectiv uniformizant, impus omului din afară, prin conformism, ideologie, propagandă. În toate acestea, el vede opresiune, obstacol pentru ieşirea omului către sfera libertăţii. Pentru el, libertatea precedă Fiinţa, care e deja o primă determinare a divinului; libertatea e dincolo de Fiinţă, e atmosfera reală a întîlnirii între divin şi uman, cea în care persoana se poate realiza cu adevărat. „Sînt un reprezentant al persoanei, care s-a răsculat împotriva puterii «generalului» obiectivat”, spune el (Cunoaşterea de sine. Exerciţiu de autobiografie filozofică).

Printre cele mai brutale obiectivări ale spiritului se află, pentru Berdiaev, tendinţa de a concepe divinul după categoriile sociologice de forţă, putere (atotputernicia lui Dumnezeu), stăpînire. „Asupra lui Dumnezeu”, spune el, „nu se poate transfera un principiu atît de josnic ca puterea. Lui nu i se poate aplica nici un concept de sorginte socială.” Concepînd sociomorfic divinul, gîndirea creştină curentă a generat un creştinism ce se reduce în mare măsură la un fenomen social, la supunerea faţă de instituţiile sacralizate ale religiei. Mai mult, creştinismul devine secreţia acestor instituţii, e creaţia Bisericii înţeleasă drept colectivitate religioasă restrînsă la dimensiunea ei istorică. „Nimic nu a deformat şi n-a umbrit mai mult puritatea revelaţiei creştine ca transpunerea categoriilor sociale de stăpînire şi robie asupra vieţii religioase şi chiar asupra dogmelor... Marele Inchizitor (al lui Dostoievski) este un principiu universal care îmbracă cele mai diverse forme, aparent total opuse – catolicismul şi religia autoritară în genere, comunismul şi statul totalitar”, declară Berdiaev.

E drept că, asemenea lui Dostoievski, asemenea multor gînditori ruşi de la sfîrşitul secolului al XIX-lea şi începutul secolului XX, Berdiaev vede Occidentul drept criticabil în ceea ce priveşte stilul şi valorile lui: raţionalist, instalat într-o cultură fără creativitate în faţa întrebărilor ultime, marcat religios de un catolicism autoritar (o trăsătură pe care, în secolul XX, catolicismul fost în stare să o depăşească în mod strălucit, susţinînd din plin astăzi libertatea de conştiinţă şi de credinţă a persoanei).

Totuşi, poate fi Berdiaev utilizat în scenariul megaloman al lui Putin? Nu prea. Pentru Berdiaev, naţionalismul cu pretenţii imperiale stă la polul opus faţă de patriotism. „Îmi repugnă îngîmfarea naţională şi excepţionalitatea naţională, şi cel mai mult îmi repugnă la ruşi” (Cunoaşterea de sine...). Cu privire la naţionalism („o minciună a cărei vanitate e ridicolă şi stupidă”) există numeroase menţiuni calcinante în Despre sclavia şi libertatea omului, în Împărăţia lui Dumnezeu şi împărăţia cezarului, în Autobiografia filozofică. În opoziţie cu respingătorul naţionalism rusesc stă, la Berdiaev, convingerea că spiritul rus, poporul rus au virtualităţile unui „creştinism eschatologic”, care poate pregăti condiţia transfigurată a umanităţii. Idealism? Gîndire metafizic deziderativă? Oricum, e sigur că nu creştinismul lui Kiril i s-ar fi părut potrivit pentru sperata transfigurare. Oricum, dincolo de patriotismul lui spiritual, Berdiaev rămîne centrat pe tema „persoanei care s-a răsculat împotriva puterii «generalului» obiectivat”. Iar „«generalul»  obiectivat” are astăzi, în Rusia, o faţă hidoasă, paranoică.

Prin gîndirea lui, Berdiaev le-ar da mai degrabă imbold rezistenţilor ruşi, ar fi de partea lor, de partea unei libertăţi fără sprijin în „această lume”. De un curaj sacrificial, ameninţaţi cu aspre persecuţii, ei sînt singuri în curajul lor. Ucrainenii se află, în eroismul luptei lor, împreună, un întreg popor. Rezistenţii ruşi sînt izolaţi, respinşi adesea chiar de familiile lor, înconjuraţi de un mediu ostil, la discreţia Puterii. Tinerii care, cîteva zile la rînd, au ieşit în stradă împotriva războiului, îndurînd brutalizare şi arestări, Marina Ovsiannikova, Dmitri Muratov şi echipa de la Novaia Gazeta, Alexei Navalnîi, jurnaliştii şi figurile din societatea civilă care protestează pe ce a mai rămas din canalele de comunicare, toţi aceştia sînt insule într-o mare de frică, de adaptare ori chiar de adeziune la visul dictaturii imperiale.

Curajul rezistenţilor nu are pe ce să se sprijine decît pe conştiinţa lor, care se revoltă împotriva minciunii, a forţei brute, a crimei. Ei nu au vreo speranţă de reuşită în imediat. În faptul de a fi persoane îşi iau riscul maxim.

Anca Manolescu este cercetător în domeniul antropologiei religioase.

Sanatatea ficatului  Cum identifici semnele unui ficat bolnav jpg
Sănătatea ficatului: Cum identifici semnele unui ficat bolnav
Ficatul este un organ vital în corpul omului, fiind implicat în sute de procese, printre care: digerarea alimentelor, eliminarea deșeurilor din organism și producerea unor factori de coagulare care facilitează circulația sângelui.
Rolul esential al adjuvantilor in optimizarea pesticidelor jpg
Rolul esențial al adjuvanților în optimizarea pesticidelor
Condițiile de mediu, intemperiile, buruienile, precum și bolile și dăunătorii plantelor reprezintă tot atâtea provocări pentru fermierii moderni.
IMG 20240408 WA0011 jpg
Casa Memorială „Amza Pellea”, din Băilești, a fost redeschisă publicului
Manifestările dedicate cinstirii memoriei îndrăgitului actor român, născut în inima Olteniei, au debutat pe 6 aprilie, pe scena Teatrului Național Marin Sorescu din Craiova, locul în care și-a început fascinanta călătorie în lumea artistică.
pompy ciepła (2) jpg
Pompe de căldură - utilizarea, funcționarea și tipurile acestora
În ultimii ani, pompe de căldură s-au remarcat intre dispozitivele utilizate în sistemele moderne de încălzire.
header piese jpg
Sfaturi pentru conducătorii care apreciază piese auto online de calitate și serviciile unor profesioniști
Achiziționarea de piese auto online poate fi o modalitate convenabilă și eficientă de a-ți repara sau întreține mașina.
masa de paste jpg
Cum să aranjezi o masă festivă perfectă: trei sfaturi utile
Nu mai este mult până la sărbătorile de Paște. Chiar dacă poate părea cam devreme să începi pregătirile de sărbătoare, poți începe planificarea de pe acum dacă vrei să-ți impresionezi invitații.
caine in vacanta jpg
Cum să îți pregătești câinele pentru călătorii: 6 sfaturi pentru o vacanță fără probleme
Te pregătești să pleci în prima vacanță alături de câinele tău? Experiența de a pleca într-o călătorie cu cel mai bun prieten al tău poate fi una inedită, care te va încărca cu amintiri plăcute.
image png
Lumea în care trăim
Trăim ceea ce poartă numele de „marea epuizare”.
image png
Flori, lumi și profesoare
Flori le-am dus de cîte ori am avut ocazia, la propriu sau la figurat.
image png
Cît de puțin ne lipsește...
Zic alți psihologi: nu pierde copilul interior, „accesează-l”, joacă-te, have fun! Aiurea!
image png
Zoe, fii feminină!
În prezent, cînd vorbim despre feminism, nu ne mai raportăm la structura rațională a lui Beauvoir, ci la extremismele de tipul Solanas.
p 20 Aleksei Navalnîi WC jpg
O întrebare greu de ocolit
Pentru noi, astăzi, răul şi suferinţa nu sînt doar mari teme teoretice. Nici nu se limitează la experienţa lor privată.
image png
Tîlcuirile tradiției isihaste
O luminoasă excepție de la această triumfală decadență e de găsit în lucrarea Părintelui Agapie Corbu.
1038 21a centrul comunitar din Chiojdu, 2023 jpg
Arhitectura interesului public
Arhitectura interesului public reprezintă o dezvoltare rizomatică orizontală la nivel local.
p 24 M Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
Un preot din Spania, împreună cu partenerul său, au fost arestați pentru că ar fi făcut trafic cu Viagra.
image png
Pe ce te bazezi?
Pe măsură ce avansez în vîrstă, tind să cred că ceea ce numim intuiție se bazează pe experiența noastră de viață.
image png
De primăvară
Florile înșiruite mai sus se vindeau pe stradă, din loc în loc, înveselind-o. Schimbînd-o.
image png
Școli private, școli de fițe?
Nu se schimbase nimic, eram din nou o guvernantă „creativă”.
p 20 Valentina Covaci jpeg
Cum vorbim despre Dumnezeu
Merită să explorăm ce spune asta despre societatea noastră și despre discursul public din România.
image png
Călătorii în istoria cultului
A doua carte este o monografie asupra unui obiect liturgic esențial, pe care doar slujitorii îl pot vedea în altar: Antimisul. Origine, istorie, sfințire (Editura Basilica, 2023).
p 21 Geneva WC jpg
Nostalgii helvete
Job-ul (le petit boulot) pe care mi l-am dorit cel mai mult a fost cel de asistent plimbat căței genevezi.
p 24 M  Chivu 2 jpg
Cu ochii-n 3,14
● Un gunoier își dirijează colegul de la volanul autospecialei: „Dă-i, dă-i, dă-i! / Dă-i, că merge, dă-i!”. O versificație relativ salubră. (M. P.)
image png
Acceptăm prinți!
Termenul „sindromul Cenușăreasa” a fost folosit pentru prima dată de dr. Peter K. Lewin într-o scrisoare către Canadian Medical Association Journal, în 1976.
image png
Mama și tarabele
Mama, deși avea gusturi mai nobile și, atunci cînd se juca, îi plăcea să se joace mai luxos, înțelegea și nevoia mea de kitsch-ul nu chiar dulce, ci simpatic.

Adevarul.ro

image
Amenda primită de o pensionară din Brașov pentru că a plantat flori în grădina blocului. „Este anormal ce se întâmplă”
Poliţia Locală Braşov a dovedit exces de zel în cazul unei femei de 76 de ani care a plantat câteva flori în zona verde a blocului în care locuia, potrivit bzb.ro.
image
Nike și Adidas, bătute de niște fete fâșnețe: invenția unei companii elvețiene fascinează lumea FOTO
Giganții de pe piața încălțărilor de alergare au înregistrat un eșec rar după un maraton major. La Boston, primele trei locuri din clasamentul feminin au fost ocupate de atlete care au purat alte mărci.
image
Joaca de-a vremea. Posibila cauză a inundațiilor catastrofale din Dubai, ploaia artificială VIDEO
Despre „însămânțarea norilor” se vorbește de mult timp, iar tehnica este folosită în multe țări care au probleme mari din cauza secetei. Sunt voci care spun că vremea ciudată din Dubai este legată de ploaia artificială creată acolo pentru a mai îmblânzi vremea.

HIstoria.ro

image
Justiția în România secolului al XIX-lea
Evoluția Ministerului Justiției urmărește, în linii mari, evoluția administrației autohtone, dar și pe cea a societății românești, în ansamblul său.
image
Operațiunea Barbarossa. 84 de avertizări cu privire la invazia germană, ignorate de Stalin
Pe 22 iunie 1941, Germania a invadat URSS în urma Operațiunii Barbarossa. Deși au primit numeroase avertizări din partea serviciilor de informații, Stalin și Uniunea Sovietică au fost luate prin surprindere.
image
Momentul abdicării lui Cuza: „În ochii lui n-am văzut niciun regret, nicio lacrimă”
Nae Orăşanu, om de încredere la Palat, îi comunicase principelui A.I. Cuza că „se pregătea ceva”.