De ce identitatea creștină îi enervează pe unii europeni de azi

Zaharia S. COTOI
Publicat în Dilema Veche nr. 1016 din 28 septembrie – 4 octombrie 2023
image

Transformarea temei identitare colective într-o nevroză culturală și a temei identitare personale într-un război al fiecăruia contra trecutului, prezentului și viitorului lumii întregi s-a produs relativ recent – cam din veacul al XVIII-lea, cînd ideologiile au început să otrăvească, lent, venerabila și respectabila întrebare „Ce este omul?”. Cînd această întrebare a trecut din filozofie în psihologie și din psihologie în ideologie, ea și-a pierdut măreția și utilitatea, devenind un cuțit cu care ni se spune că trebuie să ne jucăm, fiecare, pe beregată. Cu cît mai feroce jocul, zice-se, cu atît mai adevărat.

Cînd vine vorba despre identitate, fie ea individuală, fie ea de grup, avem de-a face cu două tipuri de elemente care o alcătuiesc. Unele sînt tari, inconturnabile, implacabile: precum numele părinților, numele tău, rasa, locul de naștere, data nașterii, sexul. Acestea sînt cele ce-ți sînt date. În alcătuirea identității, însă, intră și o sumedenie de elemente moi, modificabile, aflate la latitudinea ta sau a împrejurărilor, precum adresa, locul de muncă, profesiunea, starea civilă, apartenența la diverse organizații etc. Nu întîmplător identitatea e astfel alcătuită din cea mai veche vechime, ca să zic așa, căci omul însuși este un amestec de schimbător și neschimbător. 

Observația mea este că lista elementelor moi ale identității crește pe măsură ce societatea devine tot mai liberală, tot mai mult împinsă înainte de progres, iar această creștere a elementelor moi are loc în dauna și pe socoteala elementelor tari. 

De pildă, acum 500 de ani, pentru un om, profesia, mai ales consacrată prin apartenența la o breaslă, era un element tare. Deveneai fierar, fierar rămîneai, deveneai măcelar, măcelar rămîneai. Pe pietrele tombale din cimitirele vechi e scrisă adesea meseria mortului. În veac, cei adormiți sub ele se identificau prin breasla căreia i-au aparținut – meseria era un element de identitate cu care plecai la Cer. Pe măsură ce economia s-a sofisticat, piața s-a diversificat și oamenii au început tot mai mult să circule, acest element, odinioară tare, al identității s-a înmuiat de tot. S-a înmuiat pînă acolo încît nu doar că pe parcursul unei vieți este azi obișnuit să poți exercita mai multe meserii, dar poți chiar să profesezi într-un domeniu pe care tu însuți îl creezi doar pentru tine. Știu oameni remarcabili, cu un profil intelectual solid, pe merit recunoscut și respectat, care, întrebați repede ce meserie au, s-ar încurca. 

Acum 300 de ani, încă, starea civilă era un element tare: te însurai o dată pentru totdeauna și doar moartea soțului te putea readuce la starea de necăsătorit. Acum, nu doar că ne căsătorim și divorțăm cum și cînd vrem, dar știu cazuri în care bieții oameni nu-ți pot spune cu precizie dacă sînt ori nu căsătoriți. 

Acum 100 de ani, genul era un element tare al identității. Astăzi, din ce în ce mai mult, genul devine o opțiune. Nu mai are importanță că te naști băiat sau fată – deja sînt țări în care nu se mai completează nimic în certificatul de naștere la rubrica „gen” pentru că nou-născutul trebuie să se bucure în viața lui de dreptul de a alege ce vrea să fie. Și pe parcursul unei vieți poți, cum se zice, tranzita de colo-colo de mai multe ori. Ba poți chiar să-ți inventezi genul. Nu mă pricep prea bine la noua viziune asupra chestiunii, dar am lîngă mine, în redacția Dilemei vechi, oameni care se pricep și care mi-au spus că există, astăzi, peste 180 de genuri! Eu, care îmi imaginam că nu poți fi decît femeie sau bărbat, sînt complet depășit de progresul minunatei lumi – nu sîntem doar femei sau bărbați, sîntem 180 de genuri! Noroc cu generația asta de acum, că miliarde de oameni din generațiile trecute, proști cum erau, n-au putut să vadă că nu sîntem de două feluri, sexual vorbind, ci de 180 de feluri! Iar tehnologia e acolo, gata să te ajute să dobîndești genul pe care-l vrei. Așadar, o grămadă de elemente identitare trec din lista elementelor tari pe lista elementelor moi. Și oricît aș vrea să găsesc un singur exemplu invers, de element moale care devine tare, nu pot găsi.

În general, trăim într-o lume care favorizează identitățile alese: nu mai ești ceea ce ești, ci ceea ce vrei tu, într-un anumit moment, să fii. De aceea are succes identitatea virtuală. Te duci pe Facebook, îți construiești un profil exact așa cum vrei tu și regula este că toți ceilalți te iau drept cel care le arăți tu că ești. Îmi zic Alain Delon și pun la profil poza lui Messi – toată lumea știe că nu sînt nici Messi, nici Alain Delon, dar în lumea Facebook mi se vor adresa cu „Alain Delon”. Sînt ce vreau eu să fiu. Și cu banalul e-mail e la fel. Înainte de @ pot pune ce nume vreau, singura condiție este să nu fie „luat” de altul. Dacă vreau să am adresa williamshakespeare@…, asta va fi adresa mea perfect funcțională. Cu poșta clasică, nu merge așa. Cînd vine o scrisoare recomandată, trebuie să fie pe plic numele tău real, din acte, ca să ți-o dea poștașul. Și chiar dacă nu e recomandată, ca să ajungă la destinatar trebuie să aibă pe plic adresa lui reală. În lumea e-mail-urilor, nici vorbă! Corespondența pe e-mail o poți „ridica” de la orice calculator de pe fața pămîntului, sub ce nume vrei. Iată-ne absolut liberi să ne construim ce identitate vrem!

Elementele tari ale identității le par contemporanilor constrîngătoare. De ce ai purta cu tine responsabilitățile unei identități pe care nu te-a întrebat nimeni dacă o vrei sau nu? Așa gîndim azi – în termenii „ce vreau și ce nu vreau”, refuzînd ce mi-e dat. 

De aceea, identitatea creștină este antipatică spiritului vremii noastre – pentru că e o identitate tare. Asumarea identității creștine nu prea îți dă loc de întors. Mi se pare că elementul creștin al identității este unul tare în sensul că, mai mult decît altele, te obligă la un anumit comportament, la anumite atitudini și-ți forjează o anumită viziune asupra lumii. Or, așa cum spun, elementele tari ale identității sînt eliminate pe rînd în lumea recentă. Așa se face că trend-ul vremurilor care înmoaie identitățile intră în conflict cu identitatea creștină care, oricît ar fi ea de flexibil abordată, are esență tare. 

Și conflictul e cu atît mai puternic pentru că, spre deosebire de celelalte două elemente ale identității europene, elementul grec și elementul roman, creștinismul este elementul viu, adică elementul care te obligă aici și acum, azi și mereu. Nici un european nu e obligat să se comporte ca Pericle sau ca Octavian Augustus dacă se declară mîndru descendent al greco-romanității. Însă cineva care se declară creștin, adică parte prezentă a tradiției creștine, se obligă prin asta, fie și doar într-o anumită măsură, la imitatio Christi.

Lumea identităților moi, însă, nu e deloc fericită, după cum se vede. Nemulțumită de sine, anxioasă, uneori depresivă, alteori, impulsivă, lumea identităților moi pare că pierde exact ceea ce spera să cîștige prin alterarea elementelor identitare tari: fericirea. Lumea de azi plătește deja scump (cu suferință, confuzie, gol sufletesc, dezabuzare) iluzia că, abandonînd datul, se ia cu totul în stăpînire și va fi exact așa cum vrea să fie doar pentru că va fi ce vrea ea să fie. Condiția de credincios creștin a rămas, cred, una dintre puținele șanse care exonerează de această plată. 

Zaharia S. Cotoi este avocat și vicepreședinte al Centrului pentru Studii de Drept Natural și Analiză Normativă. Pînă de curînd a fost realizatorul emisiunii Europa Christiana la postul de televiziune Trinitas TV.

Vechea dilema optimizare SEO vs  PPC sau AMBELE jpg
Vechea dilema: optimizare SEO vs. PPC sau AMBELE?
În lumea marketingului digital, dezbaterea dintre optimizarea pentru motoarele de căutare (SEO) și publicitatea plătită per click (PPC) a fost întotdeauna un subiect fierbinte.
industrie jpg
Curiozități mai puțin știute despre gudron și industriile în care se folosește
Gudronul este o substanță cu o paletă largă de aplicații industriale. Acesta nu este o substanță unică, ci un amestec complex de mii de compuși chimici, inclusiv hidrocarburi aromatice, fenoli și alte substanțe organice.
Cei care nu invata din istorie, sunt sortiti sa o repete  3 carti pe care trebuie neaparat sa le citesti jpg
Cei care nu învață din istorie sunt sortiţi să o repete. 3 cărți pe care trebuie neapărat să le citești
Dacă vrei să înțelegi mai bine evoluția poporului și a culturii din care faci parte, atunci e bine să explorezi cărțile de istorie specifice.
reducerea timpului petrecut in trafic este o prioritate pentru tine jpg
Reducerea timpului petrecut în trafic este o prioritate pentru tine?
Dacă te deplasezi frecvent cu autoturismul și ai realizat faptul că, din cauza aglomerației rutiere, ai ajuns să petreci foarte mult timp în trafic.
ceai cuisoare (1) jpg
Cum se prepară și când este recomandat ceaiul de cuișoare?
Ceaiul de cuișoare este o băutură aromată și benefică pentru sănătate, apreciată pentru proprietățile sale antibacteriene, antiinflamatoare și antioxidante.
ce pantofi sa alegi pentru city break jpg
Cele mai potrivite modele de pantofi pentru un city-break
Te gândești la un city-break? Ah, ce bine! Oricine adoră să exploreze noi orașe, să meargă pe străzi necunoscute și să descopere un colț de lume plin de istorie, cultură și viață urbană.
Champions League  cea mai valoroasă competiție de fotbal intercluburi din Europa  dilemaveche betting jpg
Champions League: cea mai valoroasă competiție de fotbal intercluburi din Europa
Champions League reprezintă apogeul fotbalului european intercluburi, fiind locul unde cele mai bune echipe de pe continent își dispută supremația.
Cum să îți amenajezi casa eficient și cu buget redus  sfaturi și idei practice jpg
Cum să îți amenajezi casa eficient și cu buget redus: sfaturi și idei practice
Amenajarea locuinței poate fi o provocare atunci când încerci să menții un echilibru între estetică, funcționalitate și costuri.
DilemaVeche (2) (4) jpg
Chanel, moștenirea unui brand care a revoluționat eleganța
Toată lumea a auzit despre acest nume faimos în industria modei, un simbol atemporal al rafinamentului și inovației în modă.
telefoane jpeg
Există o piață a telefoanelor folosite de vânzare. Vrei să afli despre ce e vorba?
Te-ai gândit vreodată că ar exista pentru telefonul tău folosit un loc unde ar putea să fie pus la vânzare? Ai mai multe telefoane vechi care stau degeaba prin sertarele biroului de acasă?
usa de garaj alexiana group 3 jpg
Știai că poți găsi uși de garaj la prețuri avantajoase pentru bugetul tău?
Pentru cine își dorește mai multă protecție pentru mașina personală, în garaj, există soluții prietenoase cu bugetul.
relaxare rapida jpg
5 metode de relaxare imediate pentru oamenii activi care au puțin timp liber la dispoziție
Într-o lume agitată, în care timpul este un lux, găsirea unor metode rapide de relaxare devine esențială pentru menținerea echilibrului mental și fizic.
featured image jpg
Sigla echipei de fotbal Athletic Bilbao, sculptată pe o biserică din secolul al XIII-lea
Când te gândești la biserici, te aștepți să vezi în special icoane ale unor sfinți. În unele situații, poți găsi și imagini cu principalii oameni care au contribuit financiar la construcția respectivei biserici.
austin ban 0fjGQmYCRW8 unsplash jpg
Cadouri care creează amintiri - Experiențe speciale pentru femeile din viața ta
Căutarea cadoului perfect pentru femeile dragi din viața ta poate fi o provocare, mai ales atunci când vrei să alegi ceva cu adevărat special.
sala jocuri de noroc bloc jpg
Sălile de jocuri de noroc ar putea fi interzise la parterul blocurilor
Deputatul PNL Gigel-Sorinel Știrbu a depus pentru dezbatere un proiect de lege care vizează interzicerea sălilor de jocuri de noroc de la parterul blocurilor.
images 3bb810f70db5ec2934571f9ff1639e40 jpg
Alegerea materialelor și a mobilierului la un preț accesibil
Unul dintre cei mai importanți pași în amenajarea casei este selecția materialelor și a mobilierului.
people 1355500 1280 jpg
Cum creează sporturile legături puternice și prietenii durabile între bărbați
Sportul este mai mult decât o competiție. Este un limbaj universal care unește oameni din medii diferite. Pe teren, în tribune și online, bărbații găsesc un spațiu pentru a-și exprima emoțiile și pentru a se conecta cu ceilalți.
1738689539 lCrT jpg
Metode de ameliorare a durerii pentru inflamația nervilor
Inflamația nervilor, cunoscută și sub numele de nevrită sau nevralgie, poate provoca dureri severe care reduc semnificativ calitatea vieții.
3572599055782af8afa491e98137681c (1) jpg
Cum să îți menții nivelul de energie ridicat după vârsta de 40 ani
După vârsta de 40 de ani, mulți oameni experimentează o scădere a nivelului de energie din cauza schimbărilor naturale ale corpului, cum ar fi scăderea masei musculare, schimbările hormonale și un metabolism mai lent.
cat costa o coroana dentara i ce factori influen eaza pre ul jpg
Cât costă o coroană dentară și ce factori influențează prețul?
O coroană dentară este una dintre cele mai frecvent utilizate soluții stomatologice pentru restaurarea unui dinte deteriorat. Costul acesteia variază foarte mult în funcție de materialul folosit, tehnologia de producție și experiența medicului stomatolog.
avocat legalro 2 png
6 motive pentru care ar trebui să alegi un avocat local
Când vine vorba de probleme juridice, alegerea unui avocat potrivit este esențială. Una dintre cele mai bune decizii pe care le poți lua este să colaborezi cu un avocat local.
termosemineu dolinex 3 png
Avantajele unui termoșemineu pe peleți și cum să faci cea mai bună alegere
Căldura confortabilă a unui termoșemineu pe peleți nu este doar un răsfăț, ci și o soluție eficientă și sustenabilă pentru încălzirea locuinței.
Formare profesionala (2) jpg
Formarea profesională: Fundamentul succesului ONG-urilor
Formarea profesională este esențială pentru creșterea performanței și dezvoltarea sustenabilă a ONG-urilor. Exită programe ce oferă sesiuni de formare adaptate nevoilor specifice ale sectorului neguvernamental, pregătind specialiștii pentru provocările viitoare.
DilemaVeche (2) (3) jpg
Valentine’s Day se sărbătorește diferit în diverse culturi
Ziua Îndrăgostiților, cunoscută internațional drept Valentine’s Day, nu este doar o sărbătoare a iubirii universale, ci și o reflectare a diversității culturale, manifestată prin obiceiuri și tradiții unice.

Parteneri

horoscop (2) jpg
Horoscop 30 martie. Oportunitate neașteptată pentru Gemeni, Scorpionii încep o etapă a vieții mai bună
Horoscop duminică, 30 martie. Fiecare zi aduce noi provocări și oportunități, iar astăzi, mai mult ca niciodată, este important să acționăm cu înțelepciune și echilibru.
ARESTARE STUDENTA jpg
Cazul studentei din Turcia care a fost arestată pe stradă, în SUA. Un judecător american oprește deportarea tinerei
Un judecător federal din Massachusetts a interzis temporar deportarea unei doctorande turce de la Universitatea Tufts, care a fost arestată, pe stradă, de autoritățile americane de imigrare.
Papusi rusesti Matrioska inspirate din condescendenta dintre Putin si Trump FOTO EPA-EFE
Trump se tocmeşte cu Putin: ce primeşte dacă îl lasă să ocupe Ucraina
Toate semnalele ajunse în spaţiul public pot fi citite în această cheie.
rodii shutterstock jpg
Fructul delicios care ne ajută să arătăm tineri indiferent de vârstă. Este cunoscut drept „aurul roșu al frumuseții”
Este un fruct delicios, popular de-a lungul întregii lumi. Însă, nu trebuie să uităm de faptul că, pe lângă gustul bun pe care îl are, acest fruct este și foarte sănătos! De fapt, el este atât de sănătos încât a ajuns să fie cunoscut drept „aurul roșu al sănătății”!
12773892 jpg
Controversele stârnite de soția secretarului american al Apărării. Suspiciuni privind un conflic de interese
Dezvăluirea vine în contextul scurgerii de informații legate de atacurile planificate ale SUA asupra rebelilor Houthi.
AA1BTzXy jpeg
Coșmarul părinților arestați după niște comentarii „disprețuitoare” la adresa școlii pe WhatsApp: „Inima îmi bătea cu putere”
Părinții unei eleve din Hertfordshire au fost arestați, după ce au făcut comentarii considerate „disprețuitoare” la adresa școlii acesteia, într-un grup WhatsApp.
Daniel Baluta 2 Sursa Primaria Sectorului 4 jpg
Daniel Băluță vrea să candideze pentru Primăria Capitalei. Ce spune despre Nicușor Dan
Prim-vicepreşedintele PSD Daniel Băluţă, primarul Sectorului 4, a anunțat că va candida pentru Primăria Capitalei la următoarele alegeri locale.
cafea curmale png
Băutura care poate înlocui cafeaua. Se pregătește ușor, este sănătoasă, dar și un excelent stimulent
Cafeaua este, fără doar și poate, una dintre cele ma ipopulare băuturi din întreaga lume.
politia nu treceti jpeg
Moarte suspectă în parcarea unui supermarket din Voluntari. Un bărbat a fost găsit decedat în mașină
Descoperire macabră în parcarea unui supermarket din Voluntari. Un bărbat a fost găsit decedat în mașină, iar polițiștii au împânzit zona.