Dacismul ca delir

Publicat în Dilema Veche nr. 747 din 14-20 iunie 2018
Cum am trăit Păltinișul jpeg

Înainte de a răsfoi plăsmuirile unui Densusianu, de a respecta erudița mompsiană a unui Pârvan sau de a mă cufunda, ca adolescent, în opusul lui Eliade (De la Zalmoxis la Genghis-Han), am luat act de faptele dacilor din manualele comuniste, ca și din cinematografia epocii de aur, controlată monopolistic prin tandemul Titus Popovici – Sergiu Nicolaescu. Se vede treaba că protocronismul anilor ’80 – menit să cimenteze ficțional politica izolaționistă a regimului – a deformat durabil mintea multor români din generația mea. O vezi pe Facebook, unde dacismul sfidează puținătatea (adesea neglorioasă) a izvoarelor grecești, ignoră lacunele arheologice, sare optimist peste mileniul obscur (așa cum apare el, dezolant, în cosmografiile medievale) și se adîncește într-o mitologie țîfnoasă, numai bună pentru a hrăni afecte colective anti-occidentale. Căci, asta-i esența noului curent pseudo-științific la care diverși cetățeni burtoși, cu părul alb și nervul patriotic mereu excitat, se abonează tot mai delirant. Dacă sîntem mai cu seamă daci este pentru că moștenim blestemul nobil al unui neam născut, iar nu făcut, care a fost „leagănul civilizației europene“: un secret enervant pentru numeroșii noștri dușmani, dispuși să oculteze toate „evidențele“, pe fondul unei continue și perfide conspirații. Adepții acestui surogat ideologic neo-național-comunist sînt convinși că dacii au inventat cam tot ce face din civilizația umană o mașinărie admirabilă. Nu s-au oprit la foc, roată și silex. Au inventat metalurgia, călătoria cosmică, monoteismul, artele oculte și disciplinele paranormale. Știau totul, dintotdeauna, preferînd să conserve gnoza adamică într-o formulă orală, greu de subtilizat prin spionaj sau uzurpare de identitate. Oricum, a fi dac înseamnă a nu fi roman, adică a opune imperiului civilizator demnitatea obiectiv ultragiată a unui învins superior și ghinionist. Substratul dacic – perfect inoxidabil – lucrează ca instrument de autosatisfacție, menit să prefacă înfrîngerile în victorii nerecunoscute, absențele în prezențe subtile, inaccesibile profanilor, și influențele alogene într un complot eșuat.

Secta are numeroase variante internaționale: fervenți ai eclectismului New Age reînvie la Stonehenge megalitice ritualuri celtice. Mizînd pe o autoironie deșteaptă, francezii se delectează, de multe decenii, cu aventurile contrafactuale dedicate lui Asterix și Obelix. Diverse grupuri pasionate de istorie din Italia, Benelux sau Germania reconstituie, în costume de epocă și arsenalul aferent, bătălii din trecutul îndepărtat. Nimic rău în aceste pasiuni artizanale, perfect inocente și poate chiar utile ca lecții în aer liber (le-am putea compara cu războaiele de jucărie cu Paintball guns). Ceea ce mă deranjează e contextul, nivelul și consecințele dacismului nostru de carnaval. Pe de o parte, el devine o sursă de autohtonism esențialist, arhaic și ostil Uniunii Europene. Pe de altă parte, sufocă în nori de triumalism ieftin interesul legitim pentru cunoașterea, onestă intelectual, a civilizației dacice (perfect înscrisă în epoca pan-europeană a fierului). Nu i-am văzut pe fanaticii dacismului să semneze vreo petiție pentru refinanțarea campaniilor arheologice la care am renunțat de multe decenii, în vreme ce patrimoniul scos la lumină se degradează (inclusiv prin autoservire cu „materiale de construcție“ sau trafic de artefacte). Există din fericire și cercetători serioși ai moștenirii geto-dacice: un Leonard Velcescu (doctor al Sorbonei), care a făcut inventarul exhaustiv al statuarului dacic din Italia, sau Cătălin Borangic, din Alba Iulia, ocupat cu o solidă Enciclopedia Dacica, în format digital. Lista pasionaților competenți e desigur cu mult mai lungă. Vocea și producțiile lor sînt însă acoperite de gălăgia agresivă a cetățenilor convinși că panoul secret de comandă din Bucegi funcționează la cheie, că hieroglifele egiptene denunță un scandalos furt intelectual și că statuia lui Decebal, din zona Porților de Fier, nu e o kitsch troglodit, ci o epifanie colosală. Nu degeaba a inventat ilirul Nenea Iancu epitetul daco-român... 

Teodor Baconschi este diplomat și doctor în antropologie religioasă.

Vechea dilema optimizare SEO vs  PPC sau AMBELE jpg
Vechea dilema: optimizare SEO vs. PPC sau AMBELE?
În lumea marketingului digital, dezbaterea dintre optimizarea pentru motoarele de căutare (SEO) și publicitatea plătită per click (PPC) a fost întotdeauna un subiect fierbinte.
industrie jpg
Curiozități mai puțin știute despre gudron și industriile în care se folosește
Gudronul este o substanță cu o paletă largă de aplicații industriale. Acesta nu este o substanță unică, ci un amestec complex de mii de compuși chimici, inclusiv hidrocarburi aromatice, fenoli și alte substanțe organice.
Cei care nu invata din istorie, sunt sortiti sa o repete  3 carti pe care trebuie neaparat sa le citesti jpg
Cei care nu învață din istorie sunt sortiţi să o repete. 3 cărți pe care trebuie neapărat să le citești
Dacă vrei să înțelegi mai bine evoluția poporului și a culturii din care faci parte, atunci e bine să explorezi cărțile de istorie specifice.
reducerea timpului petrecut in trafic este o prioritate pentru tine jpg
Reducerea timpului petrecut în trafic este o prioritate pentru tine?
Dacă te deplasezi frecvent cu autoturismul și ai realizat faptul că, din cauza aglomerației rutiere, ai ajuns să petreci foarte mult timp în trafic.
ceai cuisoare (1) jpg
Cum se prepară și când este recomandat ceaiul de cuișoare?
Ceaiul de cuișoare este o băutură aromată și benefică pentru sănătate, apreciată pentru proprietățile sale antibacteriene, antiinflamatoare și antioxidante.
ce pantofi sa alegi pentru city break jpg
Cele mai potrivite modele de pantofi pentru un city-break
Te gândești la un city-break? Ah, ce bine! Oricine adoră să exploreze noi orașe, să meargă pe străzi necunoscute și să descopere un colț de lume plin de istorie, cultură și viață urbană.
Champions League  cea mai valoroasă competiție de fotbal intercluburi din Europa  dilemaveche betting jpg
Champions League: cea mai valoroasă competiție de fotbal intercluburi din Europa
Champions League reprezintă apogeul fotbalului european intercluburi, fiind locul unde cele mai bune echipe de pe continent își dispută supremația.
Cum să îți amenajezi casa eficient și cu buget redus  sfaturi și idei practice jpg
Cum să îți amenajezi casa eficient și cu buget redus: sfaturi și idei practice
Amenajarea locuinței poate fi o provocare atunci când încerci să menții un echilibru între estetică, funcționalitate și costuri.
DilemaVeche (2) (4) jpg
Chanel, moștenirea unui brand care a revoluționat eleganța
Toată lumea a auzit despre acest nume faimos în industria modei, un simbol atemporal al rafinamentului și inovației în modă.
telefoane jpeg
Există o piață a telefoanelor folosite de vânzare. Vrei să afli despre ce e vorba?
Te-ai gândit vreodată că ar exista pentru telefonul tău folosit un loc unde ar putea să fie pus la vânzare? Ai mai multe telefoane vechi care stau degeaba prin sertarele biroului de acasă?
usa de garaj alexiana group 3 jpg
Știai că poți găsi uși de garaj la prețuri avantajoase pentru bugetul tău?
Pentru cine își dorește mai multă protecție pentru mașina personală, în garaj, există soluții prietenoase cu bugetul.
relaxare rapida jpg
5 metode de relaxare imediate pentru oamenii activi care au puțin timp liber la dispoziție
Într-o lume agitată, în care timpul este un lux, găsirea unor metode rapide de relaxare devine esențială pentru menținerea echilibrului mental și fizic.
featured image jpg
Sigla echipei de fotbal Athletic Bilbao, sculptată pe o biserică din secolul al XIII-lea
Când te gândești la biserici, te aștepți să vezi în special icoane ale unor sfinți. În unele situații, poți găsi și imagini cu principalii oameni care au contribuit financiar la construcția respectivei biserici.
austin ban 0fjGQmYCRW8 unsplash jpg
Cadouri care creează amintiri - Experiențe speciale pentru femeile din viața ta
Căutarea cadoului perfect pentru femeile dragi din viața ta poate fi o provocare, mai ales atunci când vrei să alegi ceva cu adevărat special.
sala jocuri de noroc bloc jpg
Sălile de jocuri de noroc ar putea fi interzise la parterul blocurilor
Deputatul PNL Gigel-Sorinel Știrbu a depus pentru dezbatere un proiect de lege care vizează interzicerea sălilor de jocuri de noroc de la parterul blocurilor.
images 3bb810f70db5ec2934571f9ff1639e40 jpg
Alegerea materialelor și a mobilierului la un preț accesibil
Unul dintre cei mai importanți pași în amenajarea casei este selecția materialelor și a mobilierului.
people 1355500 1280 jpg
Cum creează sporturile legături puternice și prietenii durabile între bărbați
Sportul este mai mult decât o competiție. Este un limbaj universal care unește oameni din medii diferite. Pe teren, în tribune și online, bărbații găsesc un spațiu pentru a-și exprima emoțiile și pentru a se conecta cu ceilalți.
1738689539 lCrT jpg
Metode de ameliorare a durerii pentru inflamația nervilor
Inflamația nervilor, cunoscută și sub numele de nevrită sau nevralgie, poate provoca dureri severe care reduc semnificativ calitatea vieții.
3572599055782af8afa491e98137681c (1) jpg
Cum să îți menții nivelul de energie ridicat după vârsta de 40 ani
După vârsta de 40 de ani, mulți oameni experimentează o scădere a nivelului de energie din cauza schimbărilor naturale ale corpului, cum ar fi scăderea masei musculare, schimbările hormonale și un metabolism mai lent.
cat costa o coroana dentara i ce factori influen eaza pre ul jpg
Cât costă o coroană dentară și ce factori influențează prețul?
O coroană dentară este una dintre cele mai frecvent utilizate soluții stomatologice pentru restaurarea unui dinte deteriorat. Costul acesteia variază foarte mult în funcție de materialul folosit, tehnologia de producție și experiența medicului stomatolog.
avocat legalro 2 png
6 motive pentru care ar trebui să alegi un avocat local
Când vine vorba de probleme juridice, alegerea unui avocat potrivit este esențială. Una dintre cele mai bune decizii pe care le poți lua este să colaborezi cu un avocat local.
termosemineu dolinex 3 png
Avantajele unui termoșemineu pe peleți și cum să faci cea mai bună alegere
Căldura confortabilă a unui termoșemineu pe peleți nu este doar un răsfăț, ci și o soluție eficientă și sustenabilă pentru încălzirea locuinței.
Formare profesionala (2) jpg
Formarea profesională: Fundamentul succesului ONG-urilor
Formarea profesională este esențială pentru creșterea performanței și dezvoltarea sustenabilă a ONG-urilor. Exită programe ce oferă sesiuni de formare adaptate nevoilor specifice ale sectorului neguvernamental, pregătind specialiștii pentru provocările viitoare.
DilemaVeche (2) (3) jpg
Valentine’s Day se sărbătorește diferit în diverse culturi
Ziua Îndrăgostiților, cunoscută internațional drept Valentine’s Day, nu este doar o sărbătoare a iubirii universale, ci și o reflectare a diversității culturale, manifestată prin obiceiuri și tradiții unice.

Parteneri

Ion Arin Alexandru si Matei Păun, martie 2025. Foto: Click!
Dovada cǎ Matei Paun este creierul campaniei prezidențiale a lui Nicuşor Dan. FOTO
Mai multe fotografii în care Nicuşor Dan este surprins alǎturi de controversatul om de afaceri Matei Pǎun confirmǎ relația strânsǎ dintre cei doi. Afaceristul este alǎturi de Nicuşor Dan în momentele-cheie al candidaturii, potrivit informațiilor Click!.
bancnote bani lei FOTO Shutterstock
PIB-ul României a crescut cu doar 0,8% anul trecut
Produsul intern brut estimat pentru anul 2024 a fost de 1.760,11 miliarde de lei preţuri curente, în creştere, în termeni reali, cu 0,8% faţă de anul 2023, informează joi Institutul Naţional de Statistică (INS).
shutterstock 2471287099 jpg
Ții la silueta ta? Află ce se întâmplă în corpul tău când mănânci 100 g de proteine pe zi
Consumul zilnic a 100 de grame de proteine îți susține metabolismul, te ajută să pierzi grăsime fără să pierzi mușchi și îți oferă o siluetă tonifiată, chiar și în timpul unei diete?
Donald Trump  foto   Shutterstock jpg
Trump a semnat un ordin executiv pentru creșterea presiunii apei la duș: „Îmi place să fac un duş ca lumea, să am grijă de părul meu frumos”
Donald Trump a semnat miercuri, 9 aprilie, un ordin executiv care vizează ridicarea restricțiilor asupra presiunii apei. Acesta susține că a pus capăt „războiului Obama-Biden” privind presiunea apei și că va face dușurile din America din nou minunate.
legume jpg
Leguma socotită drept cel mai mare purificator al sângelui. Romanii o consumau des, scade tensiunea arterială și are proprietăți afrodiziace similare cu viagra
Un superaliment cu multiple beneficii pentru sănătate, sfecla roșie este din ce în ce mai apreciată pentru efectele sale puternice asupra organismului.
Foto X Macron png
Macron anunță că Franța ar putea recunoaşte statul Palestina „în iunie”, cu ocazia unei conferințe la New York
Președintele Emmanuel Macron a anunțat miercuri, 10 aprilie, că Franța ar putea recunoaşte statul palestinian „în iunie” cu ocazia unei conferinţe pe care o va coprezida cu Arabia Saudită la New York şi care urmează să conducă la recunoaşterea Israelului de către o serie de ţări.
Donald Trump FOTO AFP
Trump amenință Iranul și anunță că o acţiune militară este „absolut posibilă: „Dacă trebuie să recurgem la forţă, Israelul va fi liderul”
Președintele SUA Donald Trump a anunțat că o acţiune militară contra Iranului este „absolut posibilă” şi mai este încă „foarte puţin timp” pentru a se ajunge la un acord asupra problemei nucleare.
Creta FOTO Shutterstock
Care sunt destinațiile favorite ale românilor în 2025? Turiștii se îndreaptă către unele locuri neașteptate
Paștele deja se apropie cu pași repezi, iar după el, vacanța de vară va sosi și ea, mult mai repede decât am crede. Deja tot mai mulți români își fac planuri pentru vacanță, iar anumite destinații s-au dovedit a fi favoritele românilor în 2025.
andreea sandel balan  jpg
Andreea Bălan, o viață marcată de eşecuri în dragoste. Ce legătură are totul cu tatăl ei, Săndel Bălan: „Atunci am zis stop”
Andreea Bălan, una dintre cele mai iubite și cunoscute artiste din țara noastră, are o carieră de succes și trăiește în prezent o frumoasă poveste de dragoste cu tenismenul Victor Cornea. Însă, de-a lungul timpului, în ceea ce privește viața amoroasă, cântăreața a avut parte de trădări, infidelități