Cum citim Biblia?

Zaharia S. COTOI
Publicat în Dilema Veche nr. 1028 din 21 decembrie – 27 decembrie 2023
image

Se spune despre cărți că au destinul lor. Citatul habent sua fata libelli, un vers dintr‑o gramatică în versuri scrisă de Terentianus Maurus cîndva în veacurile al II‑lea sau III‑lea, este preluat, vehiculat, parafrazat și a ajuns un loc comun în mai toate culturile lumii. Citatul, însă, e puțin înșelător pentru că întregul vers al lui Terențiu sună așa: „pro captu lectoris habent sua fata libelli“, ceea ce înseamnă că după capacitatea cititorului, cărțile au destinul lor. Las deoparte faptul că autorul se referă la libelli, folosind așadar pluralul diminutivat al substantivului liber, care înseamnă „carte“. Așadar, Terențiu pare că se referă, mai precis, la cărțulii, deci la lucrări de genul pamfletelor sau al sumarelor și rapidelor considerații, cum am zice azi, nu la cărți masive, importante și impozante, la tratate sau la texte sacre. Chiar dacă unii dintre noi cred astăzi contrariul, nu toate cărțile sînt la fel, nu toate sînt, neutru și tehnic vorbind, texte. Unele sînt mai mult decît texte, altele sînt cu totul altceva decît texte. Dar nu acest diminutiv este esențial pentru gîndul gramaticului latin; esențial este că destinul cărților se leagă direct de capacitățile de empatie și înțelegere ale cititorului.

Cărțile, așadar, nu au un destin prestabilit, fatal, în sensul trivial‑omenesc, ci un destin care le este direct construit de capacitățile cititorului. Iar cu adevărat uimitor, poate, este că, în acest vers latin, autorul nu apare menționat ca avînd vreun rol în destinul cărții. Consecința acestei observații este imediată: de fapt, cartea se confundă cu autorul, autorul și cartea lui sînt una. S‑a scris mult despre tema fascinantă a legăturii dintre autor și carte, și nu vreau să insist acum pentru că altul este subiectul meu. Spun doar că poate cea mai bună clarificare a citatului tocit deja pînă la unanima eroare de înțelegere am găsit‑o la Umberto Eco. El spune undeva așa: „Cărțile împart destinul lor cu cel al cititorilor“. Legătura destinală dintre cititor și carte este, de fapt, sensul cel mai profund și, cred eu, cel autentic al versului lui Terențiu. Cărțile pe care le citim ne influențează drumul în viață – asta știe deja toată lumea –, dar la fel de adevărat este că suma drumurilor în viață ale cititorilor unei cărți influențează, de nu chiar alcătuiește la modul cel mai direct destinul acesteia. Iar drumurile vieții sînt povești de viață. Poveștile din cărți devin, astfel, poveștile de viață ale cititorilor; cuvintele din cărți generează, astfel, viață.

Îmi veți scuza această mică digresiune de început, dar mi se pare că e importantă pentru a mă face mai bine înțeles în cele ce urmează. Mai ales că mă voi referi la o tradiție enormă, vastă, splendidă, dar și imprecisă, cu un contur subțire și foarte flexibil ce se originează în ceea ce cred că este de departe cea mai importantă carte a istoriei lumii: Biblia. Și ar mai fi de spus că destinul fabulos al acestei cărți s‑a împletit cu destinul lumii într‑un mod atît de direct, atît de evident, încît cei care cred că, de fapt, oamenii și cărțile sînt două categorii distincte, că viața n‑are de‑a face cu cărțile, iar cărțile oferă o versiune uscată, bidimensională, ireală a vieții, sînt reduși la tăcere. 

Așadar, ce așteptări trebuie să avem cînd citim Biblia? Ce este, de fapt, Biblia? Fiind un text revelat, o sfîntă scriptură, cu un impact atît de puternic asupra istoriei lumii, oamenii se apropie de ea cu felurite așteptări și, din păcate, cele mai multe sînt greșite. Aș spune că una dintre cele mai importante încercări ale credinței stă chiar în asta: cum citim Biblia? Crezi în Dumnezeu și atunci venerezi această Carte, o fetișizezi, te duci la ea ca spre un oracol. E sigur că această carte îi spune unui credincios totul, adevărul întreg, dar tendința omenească de a considera adevărul sub aspect factual îl pune pe credincios într‑o încurcătură. O să urmez și eu, rapid, avertismentul pe care teologul catolic Wilhelm Tauwinkl îl formulează într‑o carte recentă. Ca să înțelegem ce este Biblia, de fapt, e bine să fim clari cu privire la ceea ce NU este Biblia. Mai întîi, Biblia nu este o carte de științele naturii. Cine citește Biblia ca să combată evoluționismul se plasează greșit, exact ca cineva care citește Biblia ca să o combată cu evoluționismul. În al doilea rînd, Biblia nu este o carte de istorie. Cine citește Biblia ca să afle cum era pe vremea lui Nabucodonosor sau pe vremea lui Irod și‑a ales sursa la fel de prost precum altul își alege Biblia ca țintă a reproșurilor pentru că nu redă exact cum era pe vremea lui Nabucodonosor sau pe vremea lui Irond. În fine, Biblia nu este o carte care prezice viitorul, deși spune cum se va încheia timpul nostru. Mai precis, Biblia ne spune cum se va încheia viitorul, dar nu ne spune cum va fi viitorul.

Atunci, ce este Biblia? Încerc să continui gîndul teologului și răspund. Biblia este povestea legăturii dintre Cer și Pămînt, dintre oameni și Dumnezeu, dintre cele văzute și cele nevăzute, dintre viață și moarte, dintrzzze natural și supranatural. Este, așadar, o legătură între orizontala lumii noastre și verticala Creației divine, o punte între dimensiuni ontologice diferite. Evangheliile toate conțin această fermecătoare combinație între viața cît se poate de reală și supranaturalul dumnezeiesc, indus în narațiuni de prezența eroului lor principal, Iisus Christos. Evangheliile, mai ales, au uimitoarea însușire de a putea să așeze în coerență, în firesc, naturalul și supranaturalul arătîndu‑ne că, de fapt, din punctul de vedere al lui Dumnezeu, nu există natural și supranatural. Granița dintre natural și supranatural este o invenție a oamenilor, este iluzorie, este precum orizontul – ea se depărtează de noi cu atît mai mult cu cît căutarea noastră rațională merge mai departe. Din punctul de vedere al lui Dumnezeu, totul este un întreg, căci El nu a făcut lumea în evoluție, un element după altul, și nu în separație (nu a zis „acum fac naturalul și acum fac supranaturalul“). 

Apoi, Biblia este, cred, cea mai puternică reprezentare a sumei conflictelor și tensiunilor etice care frămîntă sufletul unui om. E bine sau nu e bine ce fac? E bine sau nu e bine să fac așa ori să fac altminteri? Totuși, mă grăbesc să subliniez, Biblia nu este un manual de etică. Reguli etice și de comportament se pot desprinde, firește, din textul biblic, după cum porunci cu încărcătură etică abundă în Biblie. Dar mai important este că Biblia urmărește tensiunea marilor întrebări și nu ne dă răspunsul negru pe alb, ci ni‑l sugerează oferindu‑ne perspectiva, punînd totul în orizontul mîntuirii. Avem azimutul care ne așteaptă: e mîntuirea. Răspunsul la întrebarea „E bine sau nu e bine ce fac?“ îl dăm noi gîndindu‑ne cum să facem să ajungem acolo. cum ajungem acolo.  

În fine, Biblia oferă chei de în-țe-legere a lumii. Astfel, Biblia ser-vește enorm rațiunii umane, deși în ea se vorbește tot timpul despre cre-dință. Bineînțeles că orice proces de înțelegere este o victorie a micii noastre rațiuni, căci este rezultatul unui efort mental. Biblia potențează enorm capacitatea minții noastre de a înțelege prin punerea ei în directă legătură cu sufletul și, mai ales, prin punerea ei în contemplația eternității acestuia. Biblia vorbește mai ales sufletului, îl hrănește, îl întărește, dar primul rezultat al lecturii ei este o deschidere formidabilă a minții spre perspective la care, singură, mintea n‑ar fi putut ajunge. 

Pe de altă parte, tentația de a citi Biblia ca pe un text pur literar, plin de metafore, figuri de stil și simboluri, este foarte mare. Întîi, această tentație este dată de frumusețea estetică a textului. Apoi, ea pare chiar stimulată de vorbele Mîntuitorului care ne spune că el nu vorbește despre lumea asta, prin urmare cele ale lumii acesteia, inclusiv cuvintele, trebuie mereu înțelese dimpreună cu sensul lor figurat, mai înalt. Însă această tentație trebuie ținută în frîu, dacă vrem să înțelegem ce vrea să ne spună Biblia, de fapt. 

Sigur că poți să citești Biblia avînd mare grijă să nu înțelegi nimic din ea. Cum fac, de pildă, cei care îi vînează inadvertențele interioare, aparentele sau realele contradicții evenimențiale din Evanghelii sau aparentele disonanțe în spusele lui Christos. Biblia nu este un tratat de logică și nici măcar un tratat. Dacă îi cauți contradicțiile nu ajungi prea departe, vei constata că e pe atît de contradictorie pe cît ești tu sau sîntem noi toți. Însă e foarte posibil ca cei care citesc Biblia avînd mare grijă să nu înțeleagă nimic din ea să o facă nu din frondă sau din cine știe ce convingere umanist‑filozofică, ci din frică. Și este de spus imediat că Biblia nu este o carte înfricoșătoare. Dimpotrivă.

Zaharia S. Cotoi este realizatorul emisiunii Europa Christiana la postul Trinitas TV.

pexels gustavo fring 5163433 jpg
Unelte, materiale și idei pentru o curte bine amenajată
O curte bine organizată îți oferă nu doar un spațiu estetic, ci și un loc practic în care te poți relaxa, lucra în grădină sau petrece timp de calitate cu familia și prietenii.
rehearsal preparation groom s watch hand jpg
Purtați de Eminem, Pharrell și Kanye West – descoperă cel mai popular ceas printre artiști!
Hai să recunoaștem: când vezi un ceas Casio G-SHOCK pe încheietura cuiva, nu te gândești doar la ore și minute.
Ce acte sunt necesare pentru procedura de radiere a unui autovehicul  jpg
Ce acte sunt necesare pentru procedura de radiere a unui autovehicul?
Radierea unui autovehicul din circulație poate părea un proces complicat, dar, dacă ai toate documentele pregătite și urmezi pașii necesari, totul devine mult mai simplu.
featured image jpg
Minimalismul, o alegere de viață pentru tot mai multe persoane împlinite pe plan profesional
A avea puține bunuri materiale și a efectua puține cheltuieli era în trecut caracteristic doar persoanelor cu venituri modeste.
Vechea dilema optimizare SEO vs  PPC sau AMBELE jpg
Vechea dilema: optimizare SEO vs. PPC sau AMBELE?
În lumea marketingului digital, dezbaterea dintre optimizarea pentru motoarele de căutare (SEO) și publicitatea plătită per click (PPC) a fost întotdeauna un subiect fierbinte.
industrie jpg
Curiozități mai puțin știute despre gudron și industriile în care se folosește
Gudronul este o substanță cu o paletă largă de aplicații industriale. Acesta nu este o substanță unică, ci un amestec complex de mii de compuși chimici, inclusiv hidrocarburi aromatice, fenoli și alte substanțe organice.
Cei care nu invata din istorie, sunt sortiti sa o repete  3 carti pe care trebuie neaparat sa le citesti jpg
Cei care nu învață din istorie sunt sortiţi să o repete. 3 cărți pe care trebuie neapărat să le citești
Dacă vrei să înțelegi mai bine evoluția poporului și a culturii din care faci parte, atunci e bine să explorezi cărțile de istorie specifice.
reducerea timpului petrecut in trafic este o prioritate pentru tine jpg
Reducerea timpului petrecut în trafic este o prioritate pentru tine?
Dacă te deplasezi frecvent cu autoturismul și ai realizat faptul că, din cauza aglomerației rutiere, ai ajuns să petreci foarte mult timp în trafic.
ceai cuisoare (1) jpg
Cum se prepară și când este recomandat ceaiul de cuișoare?
Ceaiul de cuișoare este o băutură aromată și benefică pentru sănătate, apreciată pentru proprietățile sale antibacteriene, antiinflamatoare și antioxidante.
ce pantofi sa alegi pentru city break jpg
Cele mai potrivite modele de pantofi pentru un city-break
Te gândești la un city-break? Ah, ce bine! Oricine adoră să exploreze noi orașe, să meargă pe străzi necunoscute și să descopere un colț de lume plin de istorie, cultură și viață urbană.
Champions League  cea mai valoroasă competiție de fotbal intercluburi din Europa  dilemaveche betting jpg
Champions League: cea mai valoroasă competiție de fotbal intercluburi din Europa
Champions League reprezintă apogeul fotbalului european intercluburi, fiind locul unde cele mai bune echipe de pe continent își dispută supremația.
Cum să îți amenajezi casa eficient și cu buget redus  sfaturi și idei practice jpg
Cum să îți amenajezi casa eficient și cu buget redus: sfaturi și idei practice
Amenajarea locuinței poate fi o provocare atunci când încerci să menții un echilibru între estetică, funcționalitate și costuri.
DilemaVeche (2) (4) jpg
Chanel, moștenirea unui brand care a revoluționat eleganța
Toată lumea a auzit despre acest nume faimos în industria modei, un simbol atemporal al rafinamentului și inovației în modă.
telefoane jpeg
Există o piață a telefoanelor folosite de vânzare. Vrei să afli despre ce e vorba?
Te-ai gândit vreodată că ar exista pentru telefonul tău folosit un loc unde ar putea să fie pus la vânzare? Ai mai multe telefoane vechi care stau degeaba prin sertarele biroului de acasă?
usa de garaj alexiana group 3 jpg
Știai că poți găsi uși de garaj la prețuri avantajoase pentru bugetul tău?
Pentru cine își dorește mai multă protecție pentru mașina personală, în garaj, există soluții prietenoase cu bugetul.
relaxare rapida jpg
5 metode de relaxare imediate pentru oamenii activi care au puțin timp liber la dispoziție
Într-o lume agitată, în care timpul este un lux, găsirea unor metode rapide de relaxare devine esențială pentru menținerea echilibrului mental și fizic.
featured image jpg
Sigla echipei de fotbal Athletic Bilbao, sculptată pe o biserică din secolul al XIII-lea
Când te gândești la biserici, te aștepți să vezi în special icoane ale unor sfinți. În unele situații, poți găsi și imagini cu principalii oameni care au contribuit financiar la construcția respectivei biserici.
austin ban 0fjGQmYCRW8 unsplash jpg
Cadouri care creează amintiri - Experiențe speciale pentru femeile din viața ta
Căutarea cadoului perfect pentru femeile dragi din viața ta poate fi o provocare, mai ales atunci când vrei să alegi ceva cu adevărat special.
sala jocuri de noroc bloc jpg
Sălile de jocuri de noroc ar putea fi interzise la parterul blocurilor
Deputatul PNL Gigel-Sorinel Știrbu a depus pentru dezbatere un proiect de lege care vizează interzicerea sălilor de jocuri de noroc de la parterul blocurilor.
images 3bb810f70db5ec2934571f9ff1639e40 jpg
Alegerea materialelor și a mobilierului la un preț accesibil
Unul dintre cei mai importanți pași în amenajarea casei este selecția materialelor și a mobilierului.
people 1355500 1280 jpg
Cum creează sporturile legături puternice și prietenii durabile între bărbați
Sportul este mai mult decât o competiție. Este un limbaj universal care unește oameni din medii diferite. Pe teren, în tribune și online, bărbații găsesc un spațiu pentru a-și exprima emoțiile și pentru a se conecta cu ceilalți.
1738689539 lCrT jpg
Metode de ameliorare a durerii pentru inflamația nervilor
Inflamația nervilor, cunoscută și sub numele de nevrită sau nevralgie, poate provoca dureri severe care reduc semnificativ calitatea vieții.
3572599055782af8afa491e98137681c (1) jpg
Cum să îți menții nivelul de energie ridicat după vârsta de 40 ani
După vârsta de 40 de ani, mulți oameni experimentează o scădere a nivelului de energie din cauza schimbărilor naturale ale corpului, cum ar fi scăderea masei musculare, schimbările hormonale și un metabolism mai lent.
cat costa o coroana dentara i ce factori influen eaza pre ul jpg
Cât costă o coroană dentară și ce factori influențează prețul?
O coroană dentară este una dintre cele mai frecvent utilizate soluții stomatologice pentru restaurarea unui dinte deteriorat. Costul acesteia variază foarte mult în funcție de materialul folosit, tehnologia de producție și experiența medicului stomatolog.

Parteneri

Ion Paladi, maraton de spectacole! Aseară a cântat la “Zestrea” acompaniat de Maestrul lăutarilor de la Chișinău, Nicolae Botgros!
Nicușor Dan la vot. FOTO Inquam Photos / Octav Ganea
Campanie de dezinformare sesizată de FADERE: MAE ar pregăti „o campanie de manipulare a votului din diaspora în favoarea unui candidat”
Federația Asociațiilor de Români din Europa (FADERE) avertizează cu privire la existența unei campanii de dezinformare privind votul din diaspora, potrivit căreia Ministerul de Externe (MAE) ar pregăti „o campanie de manipulare a votului din diaspora în favoarea unui candidat”.
mircea badea jpg
Mircea Badea a recunoscut totul! Cu cine votează în turul doi al alegerilor prezidențiale din 18 mai: „Motivele sunt...”
Pe 18 mai, cetățenii își vor alege noul președinte, iar competiția electorală se anunță extrem de strânsă. În timp ce o parte dintre alegători încă își cântăresc opțiunile, realizatorul TV Mircea Badea și-a exprimat deja clar preferința în ceea ce privește votul.
sean diddy petrecere profimedia jpg
Sean Diddy Combs, acuzat că droga femei și le forța să participe la orgii filmate!
Rapperul și mogulul Sean Diddy Combs (55 de ani), cunoscut anterior ca P. Diddy, se confruntă cu acuzații extrem de grave, în cadrul unui proces deschis la New York.
Istvan Kovacs Facebook jpg
Istvan Kovacs a făcut avere de pe urma arbitrajului. UEFA îl „îmbracă” în bani pentru finala Ligii Campionilor
Istvan Kovacs, 40 de ani, este al doilea arbitru român care împarte dreptatea la o finală de Liga Campionilor, după Ion Crăcunescu (1995).
sectie votare diaspora  FOTO MAE jpg
La ce să ne asteptăm de la diaspora în turul II: Părțile s-au radicalizat și acum se mobilizează. Vor schimba jocul
Sociologul Ioan Hosu a explicat ce înseamnă această mobilizare a românilor din străinătate.
gina chirila bogdan vladau colaj instagram jpg
Gina Chirilă, înșelată în căsnicie? Confesiuni tulburătoare după un an de la divorțul de Bogdan Vlădău: „Măcar nu mai ai de-a face cu o persoană care te manipulează”
Gina Chirilă și Bogdan Vlădău au decis să pună punct căsniciei lor anul trecut. Cei doi au împreună o fetiță minunată de care au încercat să aibă grijă împreună și să aibă o relație civilizată. Cu toate acestea, după un an de la divorțul care a luat prin surprindere multă lume, Gina face o serie de
61287050 1004 webp
De ce propune Putin negocieri directe cu Ucraina
Putin a invitat la discuţii la Istanbul. Prin asta doreşte să demonstreze mai ales SUA că este în continuare dispus să poarte negocieri, consideră experţii. Încearcă Putin prin asta să atragă Ucraina într-o capcană?
image png
Mădălin Ionescu, mesaj dureros pentru fiul său, Filip. Prezentatorul TV, mai sincer ca niciodată: „România nu e încă un loc pentru copiii ca tine, Filip. E o țară în care politicienii se joacă cu cifrele”
Mădălin Ionescu, unul dintre cei mai cunoscuți oameni de televiziune românești, a transmis un mesaj emoționant lui Filip, fiul său care suferă de hemipareză. A contactat această boală la vârsta de doi ani, după ce a avut varicelă, iar virusul l-a afectat puternic. Ce a avut de transmis tatăl lui?