Cum citim Biblia?

Zaharia S. COTOI
Publicat în Dilema Veche nr. 1028 din 21 decembrie – 27 decembrie 2023
image

Se spune despre cărți că au destinul lor. Citatul habent sua fata libelli, un vers dintr‑o gramatică în versuri scrisă de Terentianus Maurus cîndva în veacurile al II‑lea sau III‑lea, este preluat, vehiculat, parafrazat și a ajuns un loc comun în mai toate culturile lumii. Citatul, însă, e puțin înșelător pentru că întregul vers al lui Terențiu sună așa: „pro captu lectoris habent sua fata libelli“, ceea ce înseamnă că după capacitatea cititorului, cărțile au destinul lor. Las deoparte faptul că autorul se referă la libelli, folosind așadar pluralul diminutivat al substantivului liber, care înseamnă „carte“. Așadar, Terențiu pare că se referă, mai precis, la cărțulii, deci la lucrări de genul pamfletelor sau al sumarelor și rapidelor considerații, cum am zice azi, nu la cărți masive, importante și impozante, la tratate sau la texte sacre. Chiar dacă unii dintre noi cred astăzi contrariul, nu toate cărțile sînt la fel, nu toate sînt, neutru și tehnic vorbind, texte. Unele sînt mai mult decît texte, altele sînt cu totul altceva decît texte. Dar nu acest diminutiv este esențial pentru gîndul gramaticului latin; esențial este că destinul cărților se leagă direct de capacitățile de empatie și înțelegere ale cititorului.

Cărțile, așadar, nu au un destin prestabilit, fatal, în sensul trivial‑omenesc, ci un destin care le este direct construit de capacitățile cititorului. Iar cu adevărat uimitor, poate, este că, în acest vers latin, autorul nu apare menționat ca avînd vreun rol în destinul cărții. Consecința acestei observații este imediată: de fapt, cartea se confundă cu autorul, autorul și cartea lui sînt una. S‑a scris mult despre tema fascinantă a legăturii dintre autor și carte, și nu vreau să insist acum pentru că altul este subiectul meu. Spun doar că poate cea mai bună clarificare a citatului tocit deja pînă la unanima eroare de înțelegere am găsit‑o la Umberto Eco. El spune undeva așa: „Cărțile împart destinul lor cu cel al cititorilor“. Legătura destinală dintre cititor și carte este, de fapt, sensul cel mai profund și, cred eu, cel autentic al versului lui Terențiu. Cărțile pe care le citim ne influențează drumul în viață – asta știe deja toată lumea –, dar la fel de adevărat este că suma drumurilor în viață ale cititorilor unei cărți influențează, de nu chiar alcătuiește la modul cel mai direct destinul acesteia. Iar drumurile vieții sînt povești de viață. Poveștile din cărți devin, astfel, poveștile de viață ale cititorilor; cuvintele din cărți generează, astfel, viață.

Îmi veți scuza această mică digresiune de început, dar mi se pare că e importantă pentru a mă face mai bine înțeles în cele ce urmează. Mai ales că mă voi referi la o tradiție enormă, vastă, splendidă, dar și imprecisă, cu un contur subțire și foarte flexibil ce se originează în ceea ce cred că este de departe cea mai importantă carte a istoriei lumii: Biblia. Și ar mai fi de spus că destinul fabulos al acestei cărți s‑a împletit cu destinul lumii într‑un mod atît de direct, atît de evident, încît cei care cred că, de fapt, oamenii și cărțile sînt două categorii distincte, că viața n‑are de‑a face cu cărțile, iar cărțile oferă o versiune uscată, bidimensională, ireală a vieții, sînt reduși la tăcere. 

Așadar, ce așteptări trebuie să avem cînd citim Biblia? Ce este, de fapt, Biblia? Fiind un text revelat, o sfîntă scriptură, cu un impact atît de puternic asupra istoriei lumii, oamenii se apropie de ea cu felurite așteptări și, din păcate, cele mai multe sînt greșite. Aș spune că una dintre cele mai importante încercări ale credinței stă chiar în asta: cum citim Biblia? Crezi în Dumnezeu și atunci venerezi această Carte, o fetișizezi, te duci la ea ca spre un oracol. E sigur că această carte îi spune unui credincios totul, adevărul întreg, dar tendința omenească de a considera adevărul sub aspect factual îl pune pe credincios într‑o încurcătură. O să urmez și eu, rapid, avertismentul pe care teologul catolic Wilhelm Tauwinkl îl formulează într‑o carte recentă. Ca să înțelegem ce este Biblia, de fapt, e bine să fim clari cu privire la ceea ce NU este Biblia. Mai întîi, Biblia nu este o carte de științele naturii. Cine citește Biblia ca să combată evoluționismul se plasează greșit, exact ca cineva care citește Biblia ca să o combată cu evoluționismul. În al doilea rînd, Biblia nu este o carte de istorie. Cine citește Biblia ca să afle cum era pe vremea lui Nabucodonosor sau pe vremea lui Irod și‑a ales sursa la fel de prost precum altul își alege Biblia ca țintă a reproșurilor pentru că nu redă exact cum era pe vremea lui Nabucodonosor sau pe vremea lui Irond. În fine, Biblia nu este o carte care prezice viitorul, deși spune cum se va încheia timpul nostru. Mai precis, Biblia ne spune cum se va încheia viitorul, dar nu ne spune cum va fi viitorul.

Atunci, ce este Biblia? Încerc să continui gîndul teologului și răspund. Biblia este povestea legăturii dintre Cer și Pămînt, dintre oameni și Dumnezeu, dintre cele văzute și cele nevăzute, dintre viață și moarte, dintrzzze natural și supranatural. Este, așadar, o legătură între orizontala lumii noastre și verticala Creației divine, o punte între dimensiuni ontologice diferite. Evangheliile toate conțin această fermecătoare combinație între viața cît se poate de reală și supranaturalul dumnezeiesc, indus în narațiuni de prezența eroului lor principal, Iisus Christos. Evangheliile, mai ales, au uimitoarea însușire de a putea să așeze în coerență, în firesc, naturalul și supranaturalul arătîndu‑ne că, de fapt, din punctul de vedere al lui Dumnezeu, nu există natural și supranatural. Granița dintre natural și supranatural este o invenție a oamenilor, este iluzorie, este precum orizontul – ea se depărtează de noi cu atît mai mult cu cît căutarea noastră rațională merge mai departe. Din punctul de vedere al lui Dumnezeu, totul este un întreg, căci El nu a făcut lumea în evoluție, un element după altul, și nu în separație (nu a zis „acum fac naturalul și acum fac supranaturalul“). 

Apoi, Biblia este, cred, cea mai puternică reprezentare a sumei conflictelor și tensiunilor etice care frămîntă sufletul unui om. E bine sau nu e bine ce fac? E bine sau nu e bine să fac așa ori să fac altminteri? Totuși, mă grăbesc să subliniez, Biblia nu este un manual de etică. Reguli etice și de comportament se pot desprinde, firește, din textul biblic, după cum porunci cu încărcătură etică abundă în Biblie. Dar mai important este că Biblia urmărește tensiunea marilor întrebări și nu ne dă răspunsul negru pe alb, ci ni‑l sugerează oferindu‑ne perspectiva, punînd totul în orizontul mîntuirii. Avem azimutul care ne așteaptă: e mîntuirea. Răspunsul la întrebarea „E bine sau nu e bine ce fac?“ îl dăm noi gîndindu‑ne cum să facem să ajungem acolo. cum ajungem acolo.  

În fine, Biblia oferă chei de în-țe-legere a lumii. Astfel, Biblia ser-vește enorm rațiunii umane, deși în ea se vorbește tot timpul despre cre-dință. Bineînțeles că orice proces de înțelegere este o victorie a micii noastre rațiuni, căci este rezultatul unui efort mental. Biblia potențează enorm capacitatea minții noastre de a înțelege prin punerea ei în directă legătură cu sufletul și, mai ales, prin punerea ei în contemplația eternității acestuia. Biblia vorbește mai ales sufletului, îl hrănește, îl întărește, dar primul rezultat al lecturii ei este o deschidere formidabilă a minții spre perspective la care, singură, mintea n‑ar fi putut ajunge. 

Pe de altă parte, tentația de a citi Biblia ca pe un text pur literar, plin de metafore, figuri de stil și simboluri, este foarte mare. Întîi, această tentație este dată de frumusețea estetică a textului. Apoi, ea pare chiar stimulată de vorbele Mîntuitorului care ne spune că el nu vorbește despre lumea asta, prin urmare cele ale lumii acesteia, inclusiv cuvintele, trebuie mereu înțelese dimpreună cu sensul lor figurat, mai înalt. Însă această tentație trebuie ținută în frîu, dacă vrem să înțelegem ce vrea să ne spună Biblia, de fapt. 

Sigur că poți să citești Biblia avînd mare grijă să nu înțelegi nimic din ea. Cum fac, de pildă, cei care îi vînează inadvertențele interioare, aparentele sau realele contradicții evenimențiale din Evanghelii sau aparentele disonanțe în spusele lui Christos. Biblia nu este un tratat de logică și nici măcar un tratat. Dacă îi cauți contradicțiile nu ajungi prea departe, vei constata că e pe atît de contradictorie pe cît ești tu sau sîntem noi toți. Însă e foarte posibil ca cei care citesc Biblia avînd mare grijă să nu înțeleagă nimic din ea să o facă nu din frondă sau din cine știe ce convingere umanist‑filozofică, ci din frică. Și este de spus imediat că Biblia nu este o carte înfricoșătoare. Dimpotrivă.

Zaharia S. Cotoi este realizatorul emisiunii Europa Christiana la postul Trinitas TV.

sculptor jpg
„Mademoiselle Pogany”, sculptura care redă esența feminității, discreției și senzualității
Simbolul artei moderne românești, „Mademoiselle Pogany”, reprezintă iubirea „nemuritoare a lui Brâncuși”, căreia artistul i-a dedicat nouăsprezece sculpturi.
barbat cu ochelari la laptop jpg
Curiozități despre jocurile de noroc de care nu ai auzit
Jocurile de noroc au o istorie veche de mii de ani și, de-a lungul timpului, au devenit o parte semnificativă a culturilor din întreaga lume.
Vechea dilema cum protejezi bateriile auto in timpul sezonului rece jpg
Vechea dilemă: cum protejezi bateriile auto în timpul sezonului rece?
Iarna reprezintă, fără îndoială, sezonul cel mai solicitant pentru bateriile auto. Temperaturile scăzute, drumurile scurte care nu oferă bateriei suficient timp să se încarce și utilizarea intensă a sistemelor de încălzire pun o presiune suplimentară asupra alternatorului și asupra acumulatorului.
DilemaVeche (2) (2) jpg
Descoperă cele mai apreciate idei de cadouri pentru bărbați în 2024
Atât în preajma sărbătorilor, cât și atunci când au loc aniversările bărbaților din viața noastră, alegerea cadoului se poate dovedi complicată. Acest ghid te va ajuta să optezi pentru cel mai potrivit dar în 2024 pentru reprezentanții sexului masculin.
De ce sunt folosite aparate sous vide in bucatarii profesionale jpg
De ce sunt folosite aparate sous vide în bucătării profesionale?
Tehnica de gătit sous vide (din franceză, „sub vid”) este o metodă inovatoare, ce presupune ambalarea alimentelor, în special a cărnii, într-un pachet vidat și gătirea acestora la o temperatură controlată, mult sub cea obișnuită, pentru o perioadă îndelungată de timp.
Adaptogenii  aliați naturali pentru echilibrul corpului și minții jpg
Adaptogenii: aliați naturali pentru echilibrul corpului și minții
Adaptogenii sunt substanțe provenite din plante, care au rolul de a reduce efectele stresului asupra corpului și minții, îmbunătățind răspunsul organismului în situații tensionate.
Gestionarea cheltuielilor în timpul sezonului rece jpg
Gestionarea cheltuielilor în timpul sezonului rece
Sezonul rece poate aduce o serie de cheltuieli neașteptate, de la costurile crescute pentru încălzire și electricitate, până la cheltuielile pentru îmbrăcămintea de iarnă și vacanțe sau concedii.
dilemaveche ro jpg
GHID despre alegerea metodelor de plată la cazino! Ce NU știe toată lumea?
Când te pregătești să joci la cazino online, alegerea metodei de plată este un pas crucial care poate influența întregul tău parcurs.
featured image (4) jpg
Mituri și realități despre relația femeilor cu jocurile de noroc
Primele cazinouri terestre au apărut într-o perioadă în care bărbații erau figurile dominante în societate, având parte de educație și implicit fiind cei care, în mod tradițional, asigurau și gestionau partea financiară a familiei.
Strategii eficiente pentru maximizarea rentabilității în agricultură jpg
Strategii eficiente pentru maximizarea rentabilității în agricultură
Agricultura devine și în România un domeniu complex și competitiv, astfel că rentabilitatea fermelor este o necesitate pentru a supraviețui pe piață și a avea succes.
P90178 png
Delta Sleep-Inducing Peptide (DSIP): Un candidat multidimensional pentru cercetare
Peptida Delta Sleep-Inducing Peptide (DSIP), o neuropeptidă endogenă, a prezentat un interes crescut pentru cercetători pentru rolul său potențial în diverse procese fiziologice.
avocat png
Avocatura: De la oratorii Romei la stâlpii statului de drept modern
Profesia de avocat este una dintre cele mai vechi și respectate ocupații din istoria umanității. De-a lungul timpului, avocații au jucat un rol esențial în menținerea ordinii și aplicarea justiției, contribuind la protejarea drepturilor și libertăților individuale.
DilemaVeche (2) (1) jpg
Cum se reflectă identitatea culturală în preferințele pentru anumite arome
Preferințele pentru anumite arome sunt mult mai mult decât o simplă chestiune de gust. Ele reprezintă o expresie a identității culturale, influențată de istorie, geografie, ritualuri și schimburi interculturale.
creditIMG 0862 JPG
123Credit.ro își continuă expansiunea în România prin deschiderea unor noi birouri în Cluj, Baia Mare, Sibiu și Suceava
București, 10 Septembrie 2024 – 123Credit.ro, un jucător important pe piața brokerajului de credite din România, și prima companie din domeniu care a dezvoltat fluxuri full digitale de aplicare la credite, își continuă expansiunea națională prin deschiderea unor noi birouri fizice.
Ghidul începătorului la cazinouri online jpg
Ghidul începătorului la cazinouri online
Chiar dacă activitatea pe care o poți desfășura într-un cazinou online nu este foarte complicată, nu puține sunt persoanele care au nevoie de o mână de ajutor. Prin urmare, ghidurile sunt mereu bine-venite!
christin hume Hcfwew744z4 unsplash (2) jpg
Cum să îți alegi partenerii potriviți pentru crearea unui shop online
Lansarea unui shop online este un pas important în dezvoltarea unui business modern. Să ai parteneri potriviți alături în acest proces este esențial pentru succesul proiectului tău.
Importanta magneziului in sarcina si alaptare jpg
Importanța magneziului în sarcină și alăptare
Magneziul este unul dintre cele mai importante elemente pentru organism, în special pentru femei, având un rol fundamental în anumite etape ale vieții, cum ar fi sarcina și alăptarea.
credit online dv (1) jpg
Credit online sau obținut direct din sucursală? Avantajele IFN-urilor și Internetului
Într-o lume în care tehnologia digitală avansează rapid, obținerea unui credit online a devenit o opțiune din ce în ce mai populară în rândul celor care au nevoie de finanțare rapidă și convenabilă.
tima miroshnichenko 8376170 jpg
Cum să te pregătești pentru sezonul răcelilor: Produse și sfaturi
Toamna e aici, iar copiii se întorc la școală sau grădiniță, după vacanța de vară. Asta înseamnă că șansele de a răci cresc considerabil.
kristian egelund t1sTHYjSN10 unsplash (2) jpg
Cum să îți încălzești corect glezna pentru a preveni entorsele
Entorsele de gleznă sunt leziuni ale ligamentelor care stabilizează articulația gleznei, cauzate de întinderi, rupturi parțiale sau totale ale acestora
barbora polednova VRK4bIBHo1E unsplash (2) jpg
Ce trebuie să știi despre recuperarea după o fractură de gleznă
Fracturile de gleznă sunt printre cele mai frecvente cauze ale durerii de gleznă. Tratamentul poate implica imobilizarea zonei gleznei cu ajutorul unui ghips.
pexels towfiqu barbhuiya 3440682 11349880 (2) jpg
Când este necesară implantarea protezei de genunchi și care sunt etapele operației
Implantarea protezei de genunchi sau protezarea genunchiului este o procedură chirurgicală complexă, destinată pacienților cu afecțiuni severe ale articulației genunchiului, în special celor cu gonartroză avansată la care tratamentele medicamentoase sau fizioterapeutice nu au dat rezultate.
antonika chanel RJCslxmvBcs unsplash jpg
Ce presupune recuperarea după operația de blefaroplastie
Impactul acestei intervenții asupra aspectului estetic al pacientului este unul major, reducând în mod semnificativ semnele îmbătrânirii.
jelle 1dEZeW1GoOI unsplash 16x9 png
Cum să montezi șindrila bituminoasă: Instrucțiuni pas cu pas
Procesul de montare a unei table de acoperiș noi poate fi o sarcină dificilă, însă utilizarea șindrilei bituminoase poate face procesul mult mai ușor și mai eficient. În acest articol, vom oferi instrucțiuni detaliate, pas cu pas, pentru montarea șindrilei bituminoase pe acoperișul tău:

Parteneri

familie cu copii in aeroport pleaca in vacanta jpeg
Analiză: Ce bănci oferă carduri cu asigurări de călătorie incluse și cât costă
Vacanța de iarnă se apropie cu pași repezi și mulți dintre români și-au planificat deja călătoriile, în special cei care obișnuiesc să plece în străinătate de mai multe ori pe an.
andrew tate instagram jpg
Cum pot destabiliza o țară teoriile conspirației și misoginismul
Teoriile conspirației și misoginismul extrem sunt în pericol să devină curente în Regatul Unit, avertizează un raport al fostului țar al guvernului pentru combaterea extremismului.
Criza economica - declin - scadere FOTO 123 RF
Anunțul îngrijorător al unui grup de economiști recunoscuți pentru predicțiile lor. Cum ne va fi în 2025 comparativ cu 2024
România va reuși să evite recesiunea, dar va continua să aibă o creștere economică modestă, spun economiștii de la Romanian Economic Monitor, care reunește un grup de cercetători de la Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj.
rebeli sirieni/ FOTO: AFP/Getty Images
Ce va urma în Siria după fuga președintelui Bashar al-Assad. Lecția căderii dictatorului libian Muammar Gaddafi, un avertisment teribil
Susținătorii înrăiți ai dictatorului sirian Bashar al-Assad care nu au reușit să fugă din țară vor face tot posibilul să se distanțeze de regimul său alungat de la putere, iar restul Siriei va petrece în voie, cel puțin o perioadă scurtă de timp.
ceausescu congres jpg
Proiectul ambițios a lui Ceaușescu care a fost sortit eșecului. De ce a vrut dictatorul să construiască un tunel în Munții Făgăraș
Deja știm cu toții că dictatorul Nicolae Ceaușescu a avut planuri mărețe pentru multe orașe din țară, iar printre aceastea se numără și cel prin care dorea aducă apă curată din Munţii Făgăraş direct în Bucureşti. Cum? Ei bine, cu siguranță Nicolae Ceaușescu nu a dus deloc lipsă de idei menite să con
Dezbatere prezidențială între Donald Trump și vicepreședintele Kamala Harris. FOTO Profimedia
Poate rezista economia SUA fără imigranți? Care pot fi efectele expulzării celor 10,5 milioane de oameni promise de Trump
Unul dintre pilonii campaniei lui Donald Trump a fost reducerea masivă a imigrației ilegale, care poate avea un efect devastator în economia SUA.
apocalipsa incalzire climatica globala desertificare seceta foto shutterstock
Deșertificarea galopantă a planetei: aproape 40% din suprafața terestră este acum aridă. Ce se poate face
În ultimele trei decenii, o suprafață cu aproximativ o treime mai mare decât teritoriul Indiei s-a transformat din regiuni umede în zone aride, unde agricultura devine tot mai dificilă, arată cercetările recente.
Horatiu Potra mercenar foto facebook Albert Rudatsimburwa jpg
Horațiu Potra e acuzat de atrocităţi împotriva civililor în Congo. Fotografiile cu el şi relatările despre acţiunile din Africa au umplut reţelele de socializare
Horaţiu Potra, pe care Călin Georgescu ba nu-l cunoaşte, ba îl cunoaşte, este acuzat, pe reţelele de socializare, că ar fi comis atrocităţi împotriva civililor în Africa. Postările unor jurnalişti străini, dar şi ale unui ONG din Congo au încins mediul online.
Alexander Motyl foto Aleksandr Chekmenev jpg
Expert american: „Rusia își va intensifica eforturile pentru a submina România”
Profesor de științe politice la Rutgers University-Newark și expert în spațiul ex-sovietic, Alexander J. Motyl este de părere că în perioada următoare Rusia va intensifica eforturile pentru subminarea României și că țara noastră trebuie să fie vigilentă cu vecini precum Serbia și Ungaria.