Crucea. Cît de frumoasă poate fi o fereastră

Publicat în Dilema Veche nr. 1008 din 3 august – 9 august 2023
© wikimedia commons
© wikimedia commons

De fiecare dată cînd vin prin București trec pe la Muzeul Țăranului Român. Acum vreo douăzeci de ani l-am întîlnit sănătos și luminos, cu toate sălile lui mari povestite parcă pe viu de Horia Bernea, cu icoanele, scaunele, lemnele și ferestrele miraculoase. Zilnic îmi alegeam cîte un colț și stăteam acolo o vreme, ca să îl înțeleg. De ceva vreme, muzeul doarme ca în basme, un somn greu, întunecat și aparent fără sfîrșit. Îi recunosc din ce în ce mai puțin silueta, dar îl aștept totuși cu răbdare să revină, ca într-o logică mitică implacabilă. Din cînd în cînd, fragmente din vechiul, nemaivăzutul muzeu scapă printre lucrurile banale din care este compusă lumea de acum și ies la lumină. Așa s-a întîmplat de curînd, cînd am găsit în magazinul muzeului, printre alte cărți, un dosar alb care conținea cîteva reproduceri din desenele lui Horia Bernea și un caiet legat cu arc pe care scria „Mapa Crucea”. Ca un semn duios din alte vremuri, pe copertă mai era precizat: „Redactare computerizată: Fundația Anastasia”.

Cu toată fragilitatea ei materială și cu irepresibila impresie de improvizație pe care o lasă, „mapa” conține comori nemaivăzute: un text al lui Andrei Pleșu și cîteva gînduri despre proiectul muzeal aparținînd lui Horia Bernea însoțesc o colecție de fragmente patristice și liturgice, decupaje imnografice, extrase din cărțile lui Eliade sau Steinhardt, Guénon, Schmeman, Hugo Rahner, Scrima, precum și frumoase documente etnologice. Toate, despre cruce: despre ce este ea și cum o cinstim. La fiecare capitol, Horia Bernea desenează cruci, fie trainice și solide prin simetria lor, fie firave și feminine, ca o urcare înghețată, fie complexe ca un semn împărătesc, fie simple, încadrate în perimetrul unei ferestre care dă spre paradis. 

Cu greu pot fi aduse la un numitor comun textele din această mapă. Sînt diverse nu doar prin temele lor, ci și prin duhul în care sînt scrise. De aceea, în această pagină pot doar să aleg, într-o oarecare dezordine, cîteva dintre fragmente despre cruce ale autorilor, fiecare gînd putînd deschide, dacă este gîndit pînă la capăt, un cer. Totuși, oricît de diverse ar fi, toate conduc cititorul spre un punct: acela în care el poate sesiza, în ceața care învăluie marginile lucrurilor de pe lume, geometria tăioasă a transcendenței. „Crucea-i peste tot”, spunea Horia Bernea. Chiar și în locul în care cercul sau linia frîntă par că sînt mijloacele grafice prin care aceste lucruri încep sau se termină. 

Ubicuitatea Crucii sădește în trupul lumii un paradox. „Schemă inefabilă a totalității”, după cum o numește Andrei Pleșu, ea face ca finitudinea să suporte, în chiar constituția ei lăuntrică, infinitul. Moartea însăși, pe Cruce, devine viață, iar suferința se convertește în premisa bucuriei fără capăt. Dumnezeirea locuiește umanul, iar iertarea neverosimilă biruie distincțiile etice. Înțelepciunea lumii este neputincioasă în a gîndi prezența pe lume a Crucii, iar nebunia lumii, dimpotrivă, este de fapt sesizarea evidenței ei. 

Despre coincidentia oppositorum ca structură ontologică a realităților simbolice s-a vorbit în multe rînduri, de la Guénon și Jung la Eliade. Textele din mapă dau acestei vocabule latinești un chip recognoscibil și blînd, arătînd cum paradoxul ei se împletește cu experiențe mărunte și trăiri cotidiene. „A-ți purta crucea”, nume dat vieții înseși, cu greutățile și bucuriile ei, nu presupune un act de acceptare pasivă aunei poveri, ci, după cum spune și Andrei Pleșu, „a fi mereu unde nu ești căutat, mereu imprevizibil, mereu nou”. Prin urmare, ubicuitatea crucii se confundă cu atotprezența vieții, a prospețimii fără de care natura, lucrurile sau existența umană ajung să se împietrească și să se întunece.       

Totuși, această ubicuitate este de negîndit fără un complement: discreția. Crucea este în același timp regăsită în articularea esențială a realității, dar este și greu de sesizat, ascunsă precum înțelesul unei parabole. Al doilea text din mapă, al lui Horia Bernea, schițează, sub titlul „Cîteva gînduri despre cantități, materialitate și încrucișare“, o adevărată ontologie a lumii tradiționale. Sînt mici fragmente scrise care figurau, unele dintre ele, pe pereții muzeului, ca un glas al obiectelor arătate acolo sau ca replici date la întrebările privitorului. Unele dintre notații deschid cel de-al doilea moment al înțelegerii crucii – după cum spuneam, discreția ei. De exemplu: „o fereastră e mai cruce decît o troiță care, logic, ar fi să fie crucea însăși... ciudat lucru la prima vedere”. Programul muzeal al lui Horia Bernea, de fapt o mărturisire vizuală profundă, nu „prezenta” crucea, ci o lăsa să se arate, uneori într-o prezență neverosimilă. O țesătură, de exemplu, conține crucea în împletirea firelor ei, iar „expunerea” unui astfel de obiect este un gest ostensiv care cheamă privirea să străbată un drum către inaparentul care susține apariția. Apoi, acest inaparent este spart în dimeniuni multiple: puterea, folosul, frumusețea. Crucea cunoaște o survenire puternică, precum în consacrarea pe care o realizează olarul care o pictează pe fundul ulcelei; ea mai cunoaște o „utilizare” cotidiană, cînd este invocată în ajutorul (sau în folosul) omului; în fine, se dezvăluie ca frumusețe pură, împodobind creațiile populare cu simetria și cu ordinea de dincolo de lume. Așadar, crucea este peste tot fără a sări în ochi, mai degrabă presimțită și actualizată prin gesturi și încredințări decît văzută. Ea apare și se ascunde, stă în lucruri perisabile și ține mai degrabă de felul de a fi al evenimentului decît de cel al substanței. Pentru o teologie a acestor realități fluide, în mișcare, pline de viață, cîteva cuvinte ale lui Horia Bernea ar putea sta ca un preambul absolut: „Este o mare bucurie să desenezi crucea. Dacă ai această trăire a gestului, vezi că nimic nu este mai total”. 

Prin urmare, Crucea este peste tot, dar ubicuitatea ei ține de caracterul ei viu: din geometria spațiului, ea trece în țesătura lucrurilor și apoi în coregrafia gesturilor cotidiene ale omului. Este o parte de cer care poate fi făcută prezentă în orice clipă, desenată cu mîna, într-un moment al bucuriei sau al deznădejdii, în fața unui pericol sau în preajma frumuseții care taie respirația. Limpezimea și simetria Crucii însoțesc formele lumii, împodobindu-le cu „culoarea infinitului”. 

În chip împărătesc, Crucea obișnuia să fie arătată în Muzeul miraculos al lui Horia Bernea. Era vorba tot de un gest, ca o mărturisire sau ca o consacrare a spațiului urban pierdut în viteza lui. Cu toate că Muzeul doarme, cum spuneam la început, tot îmi aduc aminte de o fereastră de casă bătrînească, expusă stingher în sală și însoțită de o poveste: „Cîndva, am încercat să cumpărăm o fereastră, un fragment de casă veche care fusese desfăcută şi stivuită într-o latură a curţii. Cît ceri pe ea? l-am întrebat pe stăpînul casei. Nu cer nimic. Dacă vă trebuie, puteţi s-o luaţi. Dar nevasta lui a intervenit şi a zis nu. La toată insistenţa noastră a dat cu încăpăţînare acelaşi răspuns. Nu! Într-un tîrziu a adăugat: Cum să vă dau fereastra? Toată viaţa am privit lumea prin ea”. Traversată, după obiceiul sticlarilor vechi, de două mici scîndurele așezate în formă de cruce, fereastra trecea dincolo de statutul ei de obiect: era, probabil, un gest de binecuvîntare cu care femeia acoperise, timp de mulți ani, cuprinsul vederii ei.

Ioan Alexandru Tofan este prof. univ. dr. la Facultatea de Filosofie şi Ştiinţe Social-Politice, Universitatea „Alexandru Ioan Cuza“ din Iaşi.

DilemaVeche (2) (3) jpg
Valentine’s Day se sărbătorește diferit în diverse culturi
Ziua Îndrăgostiților, cunoscută internațional drept Valentine’s Day, nu este doar o sărbătoare a iubirii universale, ci și o reflectare a diversității culturale, manifestată prin obiceiuri și tradiții unice.
Servicii care pot sa asigure succesul afacerii tale jpg
Servicii care pot sa asigure succesul afacerii tale
Succesul unei afaceri depinde de integrarea unor servicii strategice care să optimizeze procesele, să crească vizibilitatea și să personalizeze experiența clienților.
Cu sau fara alarmare incendiu pentru spatiile industriale Ce spune legea jpg
Cu sau fără alarmare incendiu pentru spațiile industriale? Ce spune legea?
Siguranța în spațiile industriale este o prioritate majoră, iar prevenirea incendiilor joacă un rol esențial în protejarea angajaților, a bunurilor și a mediului înconjurător.
Beneficiile tratamentului cu aparat dentar la adulti  La ce rezultate te poti astepta jpg
Beneficiile tratamentului cu aparat dentar la adulți. La ce rezultate te poți aștepta?
Tratamentul ortodontic cu aparat dentar nu mai este considerat o soluție exclusiv pentru copii și adolescenți, fiind din ce în ce mai frecvent întâlnit și în rândul adulților.
pexels tima miroshnichenko 6474471 jpg
Tot ce ai nevoie pentru construcții rezistente și încălzire sustenabilă
Construirea sau renovarea unei case reprezintă o investiție majoră, care necesită materiale de calitate și soluții sustenabile.
Vechea dilema sa alegem un sejur in Palma de Mallorca relaxant sau aventuros jpg
Vechea dilemă: să alegem un sejur în Palma de Mallorca relaxant sau aventuros?
Palma de Mallorca, o destinație idilică în inima Insulelor Baleare, este cunoscută pentru peisajele sale spectaculoase, cultura vibrantă și oportunitățile nesfârșite de distracție. Indiferent dacă îți dorești o vacanță „relaxantă” sau „aventuroasă”, Palma de Mallorca are ceva special pentru toți tur
featured image jpg
Jocul responsabil în cazinouri online: cum protejează operatorii experiențele pasionaților de gambling
Prin natura lor, jocurile de noroc se bazează pe modul aleatoriu în care poate decurge o acțiune.
Importanța consumului de apă înainte, în timpul și după sport jpg
Importanța consumului de apă înainte, în timpul și după sport
Lichidele pierdute în timp ce faci sport trebuie înlocuite în organism, pentru a preveni deshidratarea și riscurile asociate acesteia.
Tot ce trebuie să știi înainte de a cumpăra o mașină electrică jpg
Tot ce trebuie să știi înainte de a cumpăra o mașină electrică
Ți-ai propus să cumperi o mașină electrică? Cel mai probabil ai în minte și câteva întrebări legitime, la care cauți un răspuns. În acest articol vei găsi răspunsuri la cele mai importante preocupări pe care le poți avea atunci când vrei să faci o astfel de achiziție.
tapet premium png
De la banal la extraordinar: Cum poate impacta un tapet premium designul de interior?
Când vine vorba de transformarea unei locuințe, puține elemente au un impact atât de spectaculos și versatil precum tapetul premium. Crezi că tapetul este ceva demodat sau prea pretențios?
sculptor jpg
„Mademoiselle Pogany”, sculptura care redă esența feminității, discreției și senzualității
Simbolul artei moderne românești, „Mademoiselle Pogany”, reprezintă iubirea „nemuritoare a lui Brâncuși”, căreia artistul i-a dedicat nouăsprezece sculpturi.
barbat cu ochelari la laptop jpg
Curiozități despre jocurile de noroc de care nu ai auzit
Jocurile de noroc au o istorie veche de mii de ani și, de-a lungul timpului, au devenit o parte semnificativă a culturilor din întreaga lume.
Vechea dilema cum protejezi bateriile auto in timpul sezonului rece jpg
Vechea dilemă: cum protejezi bateriile auto în timpul sezonului rece?
Iarna reprezintă, fără îndoială, sezonul cel mai solicitant pentru bateriile auto. Temperaturile scăzute, drumurile scurte care nu oferă bateriei suficient timp să se încarce și utilizarea intensă a sistemelor de încălzire pun o presiune suplimentară asupra alternatorului și asupra acumulatorului.
DilemaVeche (2) (2) jpg
Descoperă cele mai apreciate idei de cadouri pentru bărbați în 2024
Atât în preajma sărbătorilor, cât și atunci când au loc aniversările bărbaților din viața noastră, alegerea cadoului se poate dovedi complicată. Acest ghid te va ajuta să optezi pentru cel mai potrivit dar în 2024 pentru reprezentanții sexului masculin.
De ce sunt folosite aparate sous vide in bucatarii profesionale jpg
De ce sunt folosite aparate sous vide în bucătării profesionale?
Tehnica de gătit sous vide (din franceză, „sub vid”) este o metodă inovatoare, ce presupune ambalarea alimentelor, în special a cărnii, într-un pachet vidat și gătirea acestora la o temperatură controlată, mult sub cea obișnuită, pentru o perioadă îndelungată de timp.
Adaptogenii  aliați naturali pentru echilibrul corpului și minții jpg
Adaptogenii: aliați naturali pentru echilibrul corpului și minții
Adaptogenii sunt substanțe provenite din plante, care au rolul de a reduce efectele stresului asupra corpului și minții, îmbunătățind răspunsul organismului în situații tensionate.
Gestionarea cheltuielilor în timpul sezonului rece jpg
Gestionarea cheltuielilor în timpul sezonului rece
Sezonul rece poate aduce o serie de cheltuieli neașteptate, de la costurile crescute pentru încălzire și electricitate, până la cheltuielile pentru îmbrăcămintea de iarnă și vacanțe sau concedii.
dilemaveche ro jpg
GHID despre alegerea metodelor de plată la cazino! Ce NU știe toată lumea?
Când te pregătești să joci la cazino online, alegerea metodei de plată este un pas crucial care poate influența întregul tău parcurs.
featured image (4) jpg
Mituri și realități despre relația femeilor cu jocurile de noroc
Primele cazinouri terestre au apărut într-o perioadă în care bărbații erau figurile dominante în societate, având parte de educație și implicit fiind cei care, în mod tradițional, asigurau și gestionau partea financiară a familiei.
Strategii eficiente pentru maximizarea rentabilității în agricultură jpg
Strategii eficiente pentru maximizarea rentabilității în agricultură
Agricultura devine și în România un domeniu complex și competitiv, astfel că rentabilitatea fermelor este o necesitate pentru a supraviețui pe piață și a avea succes.
P90178 png
Delta Sleep-Inducing Peptide (DSIP): Un candidat multidimensional pentru cercetare
Peptida Delta Sleep-Inducing Peptide (DSIP), o neuropeptidă endogenă, a prezentat un interes crescut pentru cercetători pentru rolul său potențial în diverse procese fiziologice.
avocat png
Avocatura: De la oratorii Romei la stâlpii statului de drept modern
Profesia de avocat este una dintre cele mai vechi și respectate ocupații din istoria umanității. De-a lungul timpului, avocații au jucat un rol esențial în menținerea ordinii și aplicarea justiției, contribuind la protejarea drepturilor și libertăților individuale.
DilemaVeche (2) (1) jpg
Cum se reflectă identitatea culturală în preferințele pentru anumite arome
Preferințele pentru anumite arome sunt mult mai mult decât o simplă chestiune de gust. Ele reprezintă o expresie a identității culturale, influențată de istorie, geografie, ritualuri și schimburi interculturale.
creditIMG 0862 JPG
123Credit.ro își continuă expansiunea în România prin deschiderea unor noi birouri în Cluj, Baia Mare, Sibiu și Suceava
București, 10 Septembrie 2024 – 123Credit.ro, un jucător important pe piața brokerajului de credite din România, și prima companie din domeniu care a dezvoltat fluxuri full digitale de aplicare la credite, își continuă expansiunea națională prin deschiderea unor noi birouri fizice.

Parteneri

Accident mortal în Timiș Foto Opinia Timișoarei jpg
Momentul impactului dintre două mașini, în care a murit o persoană. Două accidente au avut loc în cateva ore, în aceeași intersectie din Timiș
O femeie, în vârstă de 80 de ani, a murit, luni, iar alte două persoane au fost rănite în urma unui accident, între două maşini, produs în localitatea Giroc, din judeţul Timiş.
anastasia  jpg
Fetița care a murit la creșa ilegală din Medgidia a fost înmormântată. Ce arată primele date din anchetă
Anastasia, fetița de nici doi anișori care a murit vineri, în urma unui accident stupid, la o creșă ilegală din oraș, a fost înmormântată luni.
WhatsApp Video 2025 01 21 at 09 00 22 mp4 thumbnail png
Incendiu violent la o societate din Slatina. Flăcările au cuprins aproximativ 10.000 pătrați. Populația, avertizată prin Ro-Alert
Un incendiu violent a izbucnit, marți-dimineață, la o societate din municipiul Slatina, situată pe strada Pitești. Populația din zonă a fost avertizată prin mesaj Ro-Alert. Mai multe echipaje de pompieri sunt deja la fața locului.
pepe te cunosc de undeva despre andreea balan jpeg
Motivul pentru care Pepe a fost la un pas să părăsească „Te cunosc de undeva”. Artistul a făcut mărturisiri neștiute: „De vreo două ori”
Se știe deja faptul că Pepe și Alina Pușcaș sunt gazdele emisiunii „Te cunosc de undeva”. După retragerea lui Cosmin Seleși, cântărețul a devenit din concurent, prezentator, însă a recunoscut că a avut intenția de a rupe de două ori contractul, la început.
camera de hotel jpg
Motivul pentru care un cuplu locuiește în hoteluri de trei ani: „Nu ne mai preocupă înlocuirea becurilor, plata facturilor sau curățenia generală”
Daniel George și partenera sa au renunțat la viața convențională, caracterizată de o locuință permanentă și cheltuieli fixe, și au adoptat un stil de viață neconvențional: locuind exclusiv în hoteluri.
dennis man fb jpeg
Maia Sandu FOTO Facebook jpg
Maia Sandu și-a lansat propriul podcast, în care va răspunde la întrebările și îngrijorările oamenilor
Președinta Republicii Moldova, a anunțat că și-a lansat propriul podcast, care va fi moderat de Natan Garștea, directorul Direcției de stabilitate financiară din cadrul Băncii Naționale a Moldovei (BNM)
Trump a grațiat mai multe persoane acuzate de atacarea Capitoliului Foto Captură video jpg
Donald Trump a grațiat persoanele acuzate de atacarea Capitoliului. „Aceştia sunt ostatici”
Donald Trump a grațiat aproximativ 1.500 de persoane care au luat parte la atacul din 6 ianuarie 2021 asupra Capitoliului, la doar câteva ore după ce a fost învestit ca președințe.
image png
Cum a ajuns un român plecat din Drumul Taberei în străinătate să devină unul dintre oamenii-cheie ai lui Donald Trump. Cine este Gabriel Constantin?
Constantin este unul dintre cei mai apreciați manageri ai „imperiului” financiar al viitorului președinte al SUA, Donald Trump și conduce Trump International Hotel & Tower Chicago.