Corp păgîn și trup creștin

Publicat în Dilema Veche nr. 958 din 18 august – 24 august 2022
Nicolaos Tzafouris   Christ de Pitié   PDUT1974   Musée des Beaux Arts de la ville de Paris jpg

Marius Lazurca e unul dintre primii intelectuali români care au putut descoperi, în anii ’90, și încă la Sorbona, faptul că discursul despre religie nu e neapărat apologetic (deci asumat ca demers confesional) și nici anticreștin (precum în propaganda ateist-științifică a defunctului regim comunist). Despre homo religiosus se poate, ba poate chiar se cuvine să vorbești și prin grila unei antropologii religioase, respectiv în contextul unei istorii a religiilor. Teza sa de doctorat, scrisă sub îndrumarea profesorului Michel Meslin – și grație unei burse oferite de Guvernul francez – transcrie în filigran această importantă schimbare de perspectivă epistemică. Deși compusă acum aproape trei decenii, lucrarea lui Marius Lazurca – IN CORPORE. De la corpul păgîn la trupul creștin în Antichitatea tîrzie – a fost tradusă integral și editată abia acum (Litera, 2022, 336 p.), dovedind, printre altele, că o cercetare temeinică rezistă bine timpului. 

Două paliere definesc ancheta studiosului român: primul privește corpul uman ca obiect imaginat, palimpsest etic și bază „organică” a ordinii politice (din orice civilizație cunoscută). Cel de-al doilea, derivat din primul, arată că lumea mediteraneană tardo-antică a fost scena culturală a tranziției de la o filosofie greco-romană a corporalității la o spiritualizare creștină cu detentă bimilenară. Dacă înainte de răspîndirea creștinismului, corpul era mediatorul dintre suflet, natură și divinitate, după triumful revelației creștine, vizibil treptat, între generația apostolică și deciziile lui Constantin cel Mare, el avea să devină templul Duhului Sfînt, „teatru” al martiriului, subiect al transfigurării ascetice în perspectiva resurecției eshatologice, instrument al unei logodne mistice  și simbol eclezial, imanent, al Împărăției lui Dumnezeu. 

Prin arhitectura lucrării și derularea stilistic impecabilă a fiecărui capitol component, Marius Lazurca lucrează simultan cu izvoare antice și exegeze moderne, pentru a documenta continuitățile, asimilările, sintezele și rupturile produse în primele veacuri după Hristos în materia reflecției teologice, filosofice, medicale și juridice asupra corporalității. Cititorul vizitează astfel un somptuos muzeu al ideilor-forță, care modelează mentalități, inspiră politici publice, stabilesc statutul moral al condiției muritoare și trupești și cristalizează compromisul fecund dintre marea moștenire elenistică și tradiția iudeo-creștină. Rezultă cu limpezime concluzia că societățile „păgîne” din faza imperială a civilizației romane nu erau desfrînate, impudice sau obtuz hedoniste, ci intraseră deja într-o etapă neo-platonică și misterică în care condiția trupului uman avea deja datele unui creștinism ante litteram, minus christologia mesianică a Evangheliilor, etica nupțială și ecleziologia din epistolele pauline și vocabularul dogmatic al primelor Sinoade ecumenice. 

Dacă ținem cont de caracterul circumstanțial al primelor Apologii creștine (înclinate să demonizeze „idolatria” greco-romană) sau de rigorismul montanist al unui Tertulian – pe care Biserica avea să-l socotească heterodox –, realizăm că operele alexandrinilor și cappadocienilor – de la Clement și Origen pînă la Grigorie de Nyssa și Vasile cel Mare – reflectă veridic teoria potrivit căreia antropologia creștină – deci și concepția despre corp – a prilejuit mai curînd o continuitate între Atena și Ierusalim decît un divorț metafizic brutal față de patrimoniul ideatic pre-creștin. „Plinirea vremii” – altfel spus, momentul „kairotic” al Întrupării lui Hristos-Logosul divin – fusese într-adevăr pregătită și pe calea revelației naturale, atît prin Epictet, Seneca și Marc Aureliu, cît și prin Plotin și Porfir, autori care au instilat în elita imperiului codul autoedificării spirituale prin moderație, exercițiu meditativ, desprinderea de patimi și cultul purificator al virtuților. Cea mai semnificativă contribuție creștină la reprezentările corporale valabile (tacit) pînă astăzi e de găsit în sanctificarea trupului ca sediu al chipului divin, ștergerea diferențelor dintre oamenii liberi și sclavi, evrei și politeiști sau bărbați și femei și viziunea asupra Bisericii ca Trup teandric al cărui Cap rămîne de-a pururi Iisus Hristos. Despre toate acestea, plus sute de nuanțe fascinante – pe care o simplă recenzie nu le poate reda –, veți afla destule citind cartea recomandată aici.

Teodor Baconschi este diplomat și doctor în antropologie religioasă.

Foto: wikimedia commons

Sanatatea ficatului  Cum identifici semnele unui ficat bolnav jpg
Sănătatea ficatului: Cum identifici semnele unui ficat bolnav
Ficatul este un organ vital în corpul omului, fiind implicat în sute de procese, printre care: digerarea alimentelor, eliminarea deșeurilor din organism și producerea unor factori de coagulare care facilitează circulația sângelui.
Rolul esential al adjuvantilor in optimizarea pesticidelor jpg
Rolul esențial al adjuvanților în optimizarea pesticidelor
Condițiile de mediu, intemperiile, buruienile, precum și bolile și dăunătorii plantelor reprezintă tot atâtea provocări pentru fermierii moderni.
IMG 20240408 WA0011 jpg
Casa Memorială „Amza Pellea”, din Băilești, a fost redeschisă publicului
Manifestările dedicate cinstirii memoriei îndrăgitului actor român, născut în inima Olteniei, au debutat pe 6 aprilie, pe scena Teatrului Național Marin Sorescu din Craiova, locul în care și-a început fascinanta călătorie în lumea artistică.
pompy ciepła (2) jpg
Pompe de căldură - utilizarea, funcționarea și tipurile acestora
În ultimii ani, pompe de căldură s-au remarcat intre dispozitivele utilizate în sistemele moderne de încălzire.
header piese jpg
Sfaturi pentru conducătorii care apreciază piese auto online de calitate și serviciile unor profesioniști
Achiziționarea de piese auto online poate fi o modalitate convenabilă și eficientă de a-ți repara sau întreține mașina.
masa de paste jpg
Cum să aranjezi o masă festivă perfectă: trei sfaturi utile
Nu mai este mult până la sărbătorile de Paște. Chiar dacă poate părea cam devreme să începi pregătirile de sărbătoare, poți începe planificarea de pe acum dacă vrei să-ți impresionezi invitații.
caine in vacanta jpg
Cum să îți pregătești câinele pentru călătorii: 6 sfaturi pentru o vacanță fără probleme
Te pregătești să pleci în prima vacanță alături de câinele tău? Experiența de a pleca într-o călătorie cu cel mai bun prieten al tău poate fi una inedită, care te va încărca cu amintiri plăcute.
image png
Lumea în care trăim
Trăim ceea ce poartă numele de „marea epuizare”.
image png
Flori, lumi și profesoare
Flori le-am dus de cîte ori am avut ocazia, la propriu sau la figurat.
image png
Cît de puțin ne lipsește...
Zic alți psihologi: nu pierde copilul interior, „accesează-l”, joacă-te, have fun! Aiurea!
image png
Zoe, fii feminină!
În prezent, cînd vorbim despre feminism, nu ne mai raportăm la structura rațională a lui Beauvoir, ci la extremismele de tipul Solanas.
p 20 Aleksei Navalnîi WC jpg
O întrebare greu de ocolit
Pentru noi, astăzi, răul şi suferinţa nu sînt doar mari teme teoretice. Nici nu se limitează la experienţa lor privată.
image png
Tîlcuirile tradiției isihaste
O luminoasă excepție de la această triumfală decadență e de găsit în lucrarea Părintelui Agapie Corbu.
1038 21a centrul comunitar din Chiojdu, 2023 jpg
Arhitectura interesului public
Arhitectura interesului public reprezintă o dezvoltare rizomatică orizontală la nivel local.
p 24 M Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
Un preot din Spania, împreună cu partenerul său, au fost arestați pentru că ar fi făcut trafic cu Viagra.
image png
Pe ce te bazezi?
Pe măsură ce avansez în vîrstă, tind să cred că ceea ce numim intuiție se bazează pe experiența noastră de viață.
image png
De primăvară
Florile înșiruite mai sus se vindeau pe stradă, din loc în loc, înveselind-o. Schimbînd-o.
image png
Școli private, școli de fițe?
Nu se schimbase nimic, eram din nou o guvernantă „creativă”.
p 20 Valentina Covaci jpeg
Cum vorbim despre Dumnezeu
Merită să explorăm ce spune asta despre societatea noastră și despre discursul public din România.
image png
Călătorii în istoria cultului
A doua carte este o monografie asupra unui obiect liturgic esențial, pe care doar slujitorii îl pot vedea în altar: Antimisul. Origine, istorie, sfințire (Editura Basilica, 2023).
p 21 Geneva WC jpg
Nostalgii helvete
Job-ul (le petit boulot) pe care mi l-am dorit cel mai mult a fost cel de asistent plimbat căței genevezi.
p 24 M  Chivu 2 jpg
Cu ochii-n 3,14
● Un gunoier își dirijează colegul de la volanul autospecialei: „Dă-i, dă-i, dă-i! / Dă-i, că merge, dă-i!”. O versificație relativ salubră. (M. P.)
image png
Acceptăm prinți!
Termenul „sindromul Cenușăreasa” a fost folosit pentru prima dată de dr. Peter K. Lewin într-o scrisoare către Canadian Medical Association Journal, în 1976.
image png
Mama și tarabele
Mama, deși avea gusturi mai nobile și, atunci cînd se juca, îi plăcea să se joace mai luxos, înțelegea și nevoia mea de kitsch-ul nu chiar dulce, ci simpatic.

Adevarul.ro

image
Omul numărul doi al Rusiei crede că Siberia va fi unul dintre cele mai sigure locuri de pe Pământ și de aceea „elitele anglo-saxone“ vor să cucerească regiunea
Când supervulcanul Yellowstone va erupe, va anihila toate formele de viață de pe continentul nord-american. Siberia va deveni unul dintre cele mai sigure locuri de pe Pământ - ceea ce reprezintă încă un motiv pentru care "elitele anglo-saxone" vor să cucerească regiunea de la Rusia.
image
Detalii incredibile din viaţa familiei regale britanice: Regele Charles, considerat „neajutorat” de regretata Regină Elisabeta II. Nici tatăl său nu îl ierta
Cererile regelui Charles în ceea ce priveşte toaleta, viața secretă a lui Kate Middleton, o ceartă în dormitorul regal şi multe alte detalii din viaţa privată a familiei regale britanice au fost dezvăluite într-o carte despre viața din spatele zidurilor palatului.
image
Cine sunt conservatorii şi suveraniştii strânși de AUR la București şi ce mesaje au propagat
Timp de douǎ zile, la Parlament, s-a desfǎşurat evenimentul “Make Europe Great Again (n.r. Sǎ-i redǎm Europei mǎreția)”, denumire care face referire la sloganul cu care Donald Trump a câștigat alegerile prezidențiale în 2016 – Make America Great Again.

HIstoria.ro

image
Justiția în România secolului al XIX-lea
Evoluția Ministerului Justiției urmărește, în linii mari, evoluția administrației autohtone, dar și pe cea a societății românești, în ansamblul său.
image
Operațiunea Barbarossa. 84 de avertizări cu privire la invazia germană, ignorate de Stalin
Pe 22 iunie 1941, Germania a invadat URSS în urma Operațiunii Barbarossa. Deși au primit numeroase avertizări din partea serviciilor de informații, Stalin și Uniunea Sovietică au fost luate prin surprindere.
image
Momentul abdicării lui Cuza: „În ochii lui n-am văzut niciun regret, nicio lacrimă”
Nae Orăşanu, om de încredere la Palat, îi comunicase principelui A.I. Cuza că „se pregătea ceva”.