C─âl─âtorind la Constantinopol

Publicat în Dilema Veche nr. 867 din 19 - 25 noiembrie 2020
ÔÇ×Voi cine spune┼úi c─â s├«nt?ÔÇť O┬ápledoarie jpeg

Dup─â captivanta istorie Bizan╚Ť. O lume pierdut─â, Editura Baroque Books&Arts, care ne-a obi╚Önuit cu rafinate ╚Öi agreabile titluri, ne propune un nou volum al profesorului Jonathan Harris: Constantinopol. Capitala Bizan╚Ťului, ├«n traducerea lui Mihnea Moroiu. Prezentat ├«ntr-o versiune elegant─â ╚Öi precis─â, autorul este ne├«ndoielnic o excelent─â alegere. Jonathan Harris are capacitatea fericit─â de a-╚Öi transmite cunoa╚Öterea ca pe o poveste greu de refuzat, oric├«t─â lips─â de apetit ar avea cititorul. Darul esen╚Ťial al istoricului, ├«n confruntarea sa cu trecutul, de a face posibil─â ├«n╚Ťelegerea lumilor ╚Öi epocilor ├«ndep─ârtate printr-o nara╚Ťiune, este cu at├«t mai important ├«n cazul Bizan╚Ťului, exilat de multe ori ├«n zona de interes a speciali╚Ötilor ╚Öi, eventual, a nostalgicilor dup─â o civiliza╚Ťie cre╚Ötin─â. O scurt─â privire ├«ns─â asupra istoriei bizantine se dovede╚Öte util─â pentru a intui locul eminent al acestui longeviv imperiu sub care s-a prelungit ├«n epoca cre╚Ötin─â construc╚Ťia politic─â roman─â, l─âs├«ndu-i vechii Rome libertatea de a se reinventa.

Dac─â ├«n prima carte a profesorului Harris eram invita╚Ťi s─â plonj─âm ├«n c─âutarea unui continent scufundat, ├«n aceast─â nou─â apari╚Ťie editorial─â ne ├«nt├«lnim cu portretul capitalei Bizan╚Ťului, care a supravie╚Ťuit propriului proiect, marc├«nd subtil ╚Öi tenace civiliza╚Ťia otoman─â. De-a lungul celor dou─âsprezece capitole iscusit alc─âtuite, chipul Constantinopolului se contureaz─â deopotriv─â spa╚Ťial ╚Öi cronologic, dar nu dup─â o succesiune previzibil─â de episoade, ci ├«n func╚Ťie de multiple decupaje ╚Öi sec╚Ťiuni pe care le opereaz─â eficace privirea istoricului-c─âl─âtor. C─âci portretul ÔÇ×marelui Ora╚ÖÔÇŁ sau, pur ╚Öi simplu, al ÔÇ×Ora╚ÖuluiÔÇŁ este un portret ├«n mers, o descriere de c─âl─âtorie imaginar─â, ├«n care s├«nt urma╚Ťi nu doar cei care l-au construit, locuit ╚Öi disputat, ci ╚Öi cei care l-au privit din afar─â, sporind prin uimirea lor mitul ÔÇ×celei mai nobile dintre capitalele lumiiÔÇŁ. Trebuie s─â fi fost ceva cu adev─ârat cople╚Öitor ├«n aceast─â cetate-lume care avea puterea de a-i converti pe unii str─âini l─âs├«ndu-se doar privit─â ╚Öi de a trezi ├«n mul╚Ťi admira╚Ťia, chiar ╚Öi atunci c├«nd credin╚Ťa ├«i era dispre╚Ťuit─â.

Constantinopolul nu poate fi ├«n╚Ťeles f─âr─â mitul s─âu, f─âr─â legendele sale, f─âr─â credin╚Ťa care i-a dat sensul ╚Öi m─âre╚Ťia. Cartea profesorului Harris nu este ├«ns─â un elogiu, ci un portret bine temperat, zugr─âvit cu empatie ╚Öi umor. C─âl─âtorii care ├«n epoci diferite au descoperit ora╚Öul lui Constantin ╚Öi al urma╚Öilor s─âi p├«n─â la fatidicul an 1453 s├«nt evoca╚Ťi ca martori privilegia╚Ťi pentru c─â a reface traseul lor pare a fi ÔÇ×metoda cea mai bun─â de a gusta amestecul ├«mb─ât─âtor de farmec lumesc ╚Öi de evlavie religioas─â tr─âit de vizitatorii Constantinopolului bizantinÔÇŁ, ├«ns─â impresiile lor s├«nt cernute de sim╚Ťul modern pentru acurate╚Ťe. Al─âturi de re╚Ťeaua de biserici ╚Öi m─ân─âstiri care constituia structura sacr─â a noii Rome, ├«n care avea s─â troneze veacuri de-a r├«ndul loca╚Öul cel mai grandios al cre╚Ötin─ât─â╚Ťii, Sf├«nta Sofia, ╚Öi de ritualurile solemne ale oficiului imperial, Constantinopolul era o lume plin─â de contraste, primitoare ╚Öi totodat─â exclusivist─â, r─âsun├«nd de rug─âciuni ╚Öi ritmat─â de ceremonii somptuoase, dar ╚Öi violent─â, opulent─â, m├«ndr─â. De o inflexibil─â fidelitate dogmatic─â, lumea Constantinopolului bizantin avea resurse ne├«nchipuite de acomodare practic─â ╚Öi de diversitate. S├«nt detalii de istorie religioas─â ├«n aceast─â carte, cunoscute aproape exclusiv de speciali╚Öti, care pot oferi cititorului o perspectiv─â mai complex─â ╚Öi mai rafinat─â asupra lumii ortodoxe: de pild─â, cele despre dezvoltarea monahismului urban ╚Öi prezen╚Ťa nebunilor ├«ntru Hristos. Dar s├«nt ╚Öi am─ânunte de via╚Ť─â cotidian─â sau social─â dificil de b─ânuit dac─â am continua s─â privim aceast─â lume ├«ndep─ârtat─â sub lupa prejudec─â╚Ťilor: femeile bizantine aveau drepturi care nu au ap─ârut ├«n p─âr╚Ťile Occidentului dec├«t prin secolul al XIX-lea, intelectualii, cu riscul de a fi condamna╚Ťi, nutreau pasiuni pentru artele magice ╚Öi alte secrete ale Antichit─â╚Ťii, iar grupurile minoritare, de╚Öi negate ├«n teorie, ├«╚Öi g─âseau diferite modi videndi. Jonathan Harris nu aprob─â sau dezaprob─â Constantinopolul, ci, aidoma unui portretist, ne las─â s─â-l ├«ndr─âgim abia dup─â ce-l cunoa╚Ötem mai bine.

Bogdan T─âtaru-Cazaban este cercet─âtor ├«n istoria religiilor. A publicat recent (├«mpreun─â cu Daniela Dumbrav─â): Andr├ę Scrima: exp├ęrience spirituelle et langage th├ęologique, Roma, 2019.

ÔÇ×Am avut coviduÔÇÖ!ÔÇŁ, iar ÔÇ×de murit, murea oricum   ÔÇŁ jpeg
Aix-les-Bains și tinerii francezi de 70 de ani (II)
Dar poate c─â mai mult dec├«t plimbarea ├«n sine conta acel ÔÇ×├«mpreun─âÔÇŁ.
p 19 jpg
Cultul virginit─â╚Ťii
Ideea c─â virginitatea fizic─â atest─â puritatea ╚Öi inocen╚Ťa dep─â╚Öe╚Öte grani╚Ťele religioase, devenind un construct social ╚Öi ipocrit prin care unei femei i se anuleaz─â calit─â╚Ťile morale ├«n favoarea celor fizice, ajung├«nd s─â fie pre╚Ťuit─â mai degrab─â integritatea trupului dec├«t mintea ╚Öi sufletul.
p 20 San Filippo Neri WC jpg
Despre creștinism și veselie
Multe dintre textele clasice ale cre╚Ötinismului dovedesc o rela╚Ťie ├«ncordat─â pe care Sfin╚Ťii P─ârin╚Ťi o ├«ntre╚Ťineau cu r├«sul.
ÔÇ×Voi cine spune┼úi c─â s├«nt?ÔÇť O┬ápledoarie jpeg
Migdalul lui Origen
Editat, tradus, redescoperit ├«n bog─â╚Ťia ╚Öi autenticitatea sa ├«n ultimul secol, Origen revine de fiecare dat─â ├«n aten╚Ťia cititorilor cu o ├«nnoit─â putere de atrac╚Ťie.
Zizi și neantul jpeg
Dacia roșie
Era o oază, într-o vreme în care lucrurile se degradau pe zi ce trecea: la cantina de acolo se putea mînca bine și ieftin, ba chiar și cumpărai una-alta pentru acasă, uneori.
p 24 M  Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
La Gala╚Ťi, o candidat─â a fost surprins─â ├«n timp ce ├«ncerca s─â fraudeze examenul de bacalaureat cu un pix-telefon. Avea 45 de ani ╚Öi era absolvent─â a unui liceu particular, la frecven┼ú─â redus─â.
41580801101 373a7ea5c2 c jpg
Oamenii fac orașele
Paradigmei moderniste de produc╚Ťie a noilor cartiere, Jacobs ├«i opune observa╚Ťia direct─â ╚Öi studiul la firul ierbii, sau la bordura trotuarului, a vie╚Ťii urbane.
Zizi și neantul jpeg
Ro╚Ťi ╚Öi vremuri
Trebuia s─â m─ân├«nci nu ╚Ötiu c├«╚Ťi ani numai iaurt ╚Öi s─â economise╚Öti, s─â pui bani la CEC ca s─â-╚Ťi po╚Ťi cump─âra o Dacie.
ÔÇ×Am avut coviduÔÇÖ!ÔÇŁ, iar ÔÇ×de murit, murea oricum   ÔÇŁ jpeg
Aix-Les-Bains și tinerii francezi de 70 de ani (I)
├Än Aix zilele de var─â se mi╚Öc─â ├«n ritm de melc, par nesf├«r╚Öite, exact ca acelea din vacan╚Ťele copil─âriei.
E cool să postești jpeg
Tastatura sau creionul?
Este un avantaj real acest transfer al informa╚Ťiilor direct pe dispozitivele elevilor?
p 20 WC jpg
Religiile manevrate de dictatori
Sîntem înconjuraţi de spaţii unde religia e folosită în beneficiul unor regimuri antiliberale: Rusia lui Putin, Turcia lui Erdogan, Ungaria lui Orbán.
Theodor Pallady jpeg
Discretul eroism al modera╚Ťiei
Nu prea cunoaștem opera românilor americani, iar numele care circulă simultan în cele două culturi provin cu precădere din zona umanistică.
p 23 Lea Rasovszky, Bubblegun of Sweet Surrender (Soft War) I  Codre jpg
p 24 A  Damian jpg
Cu ochii-n 3,14
Dup─â ce, cu o s─âpt─âm├«n─â ├«n urm─â, doi lei au ├«ncercat zadarnic s─â evadeze din gr─âdina zoologic─â din R─âd─âu╚Ťi, un ╚Öarpe mai norocos a p─âtruns ├«n Spitalul Or─â╚Öenesc din Bal╚Ö.
Zizi și neantul jpeg
Mare, pofte, necuprins
Tocmai ─âsta era hazul vacan╚Ťei: ├«mpletirea ciudat─â de pofte concrete ╚Öi vis─âri abstracte. Figurau, cu toatele, ├«ntr-un meniu pestri╚Ť ╚Öi cu preten╚Ťii.
ÔÇ×Am avut coviduÔÇÖ!ÔÇŁ, iar ÔÇ×de murit, murea oricum   ÔÇŁ jpeg
Vacan╚Ťe de alt─âdat─â
Nu pot vedea mai multe, însă sînt convinsă că au și bomboane străine sau ciocolată, poate că au și gume cu surprize.
E cool să postești jpeg
S-o fi sup─ârat pe mine?
Ca s─â nu ÔÇ×supereÔÇŁ aceast─â societate, foarte multe femei ajung s─â fie prizoniere ale unor prejudec─â╚Ťi pe care ╚Öi le autoinduc, perpetu├«ndu-le, uit├«nd de cele mai multe ori de ele ├«nsele.
p 20 Sf  Augustin WC jpg
De ce scandalizează creștinismul?
Scandalul creștinismului stă așadar în neverosimilul lui. Însuși Dumnezeu vorbește, dar nu o face ca un stăpîn.
setea de absolut convorbiri cu christian chabanis jpg
Setea de absolut
Atunci c├«nd am ├«ntrev─âzut c├«teva adev─âruri esen╚Ťiale este dureros s─â sim╚Ťim c─â, ├«n m─âsura ├«n care vrem s─â le comunic─âm oamenilor, ele cap─ât─â limitele noastre, impurit─â╚Ťile noastre, degrad├«ndu-se ├«n func╚Ťie de acest aliaj.
p 24 M  Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
O femeie din Bucure╚Öti a fost pus─â sub control judiciar, fiind b─ânuit─â de s─âv├«r╚Öirea infrac╚Ťiunii de ├«n╚Öel─âciune prin vr─âjitorie.
Edgar Allan Poe, circa 1849, restored, squared off jpg
Prăbușirea casei Usher
Una dintre cele mai emo╚Ťionante descrieri de arhitectur─â din literatura universal─â este tabloul creionat de Edgar Allan Poe ├«n debutul nuvelei ÔÇ×Pr─âbu╚Öirea casei UsherÔÇŁ.
ÔÇ×Am avut coviduÔÇÖ!ÔÇŁ, iar ÔÇ×de murit, murea oricum   ÔÇŁ jpeg
Cum e s─â pleci ├«n vacan╚Ť─â bolnav ╚Öi complet epuizat
N-am mai fost ├«ntr-o vacan╚Ť─â par╚Ťial din cauza pandemiei, ├«ns─â mai mult din cauza faptului c─â nu mi-am mai permis o vacan╚Ť─â.
p 20 Ierusalim, Muntele Templului WC jpg
Loc disputat
De cur├«nd, la Ierusalim au izbucnit din nou ÔÇô dar c├«nd au ├«ncetat? ÔÇô tensiunile pe esplanada Cupolei St├«ncii.
Theodor Pallady jpeg
Scurtă oprire în biblioteca perfectă
Cel mai adesea afli despre autorii de c─âr╚Ťi din c─âr╚Ťile altor autori: circula╚Ťia bibliografic─â prin notele de subsol asigur─â ventila╚Ťia academic─â din care se compune tradi╚Ťia intelectual─â a oric─ârei societ─â╚Ťi moderne.

HIstoria.ro

image
Diferendul româno-bulgar: Prima problemă spinoasă cu care s-a confruntat România după obţinerea independenţei
Pentru Rom├ónia, prima problem─â spinoas─â cu care s-a confruntat dup─â ob╚Ťinerea independen╚Ťei a fost stabilirea grani╚Ťei cu Bulgaria.
image
Controversele romaniz─ârii: Teritoriile care nu au fost romanizate, de╚Öi au apar╚Ťinut Imperiului Roman
Oponen╚Ťii romaniz─ârii aduc mereu ├«n discu╚Ťie, pentru a combate romanizarea Daciei, acele teritorii care au apar╚Ťinut Imperiului Roman ╚Öi care nu au fost romanizate. Aceste teritorii trebuie ├«mp─âr╚Ťite ├«n dou─â categorii: acelea unde romanizarea ├«ntr-adev─âr nu a p─âtruns ╚Öi nu ÔÇ×a prinsÔÇŁ ╚Öi acelea care au fost romanizate, dar evenimente ulterioare le-au modificat acest caracter. Le descriem pe r├ónd.
image
SUA și Republica Dominicană - Cum a eșuat o anexare dorită de (mai) toată lumea
Pe 2 decembrie 1823, ├«ntr-o vreme c├ónd majoritatea coloniilor spaniole din Americi ├«╚Öi declaraser─â independen╚Ťa sau erau pe cale s-o c├ó╚Ötige, pre╚Öedintele SUA, James Monroe, a proclamat doctrina care-i poart─â numele ╚Öi care a devenit unul dintre documentele emblematice ale istoriei politice a SUA ╚Öi a lumii.