Călătorind la Constantinopol

Publicat în Dilema Veche nr. 867 din 19 - 25 noiembrie 2020
„Voi cine spuneţi că sînt?“ O pledoarie jpeg

După captivanta istorie Bizanț. O lume pierdută, Editura Baroque Books&Arts, care ne-a obișnuit cu rafinate și agreabile titluri, ne propune un nou volum al profesorului Jonathan Harris: Constantinopol. Capitala Bizanțului, în traducerea lui Mihnea Moroiu. Prezentat într-o versiune elegantă și precisă, autorul este neîndoielnic o excelentă alegere. Jonathan Harris are capacitatea fericită de a-și transmite cunoașterea ca pe o poveste greu de refuzat, oricîtă lipsă de apetit ar avea cititorul. Darul esențial al istoricului, în confruntarea sa cu trecutul, de a face posibilă înțelegerea lumilor și epocilor îndepărtate printr-o narațiune, este cu atît mai important în cazul Bizanțului, exilat de multe ori în zona de interes a specialiștilor și, eventual, a nostalgicilor după o civilizație creștină. O scurtă privire însă asupra istoriei bizantine se dovedește utilă pentru a intui locul eminent al acestui longeviv imperiu sub care s-a prelungit în epoca creștină construcția politică romană, lăsîndu-i vechii Rome libertatea de a se reinventa.

Dacă în prima carte a profesorului Harris eram invitați să plonjăm în căutarea unui continent scufundat, în această nouă apariție editorială ne întîlnim cu portretul capitalei Bizanțului, care a supraviețuit propriului proiect, marcînd subtil și tenace civilizația otomană. De-a lungul celor douăsprezece capitole iscusit alcătuite, chipul Constantinopolului se conturează deopotrivă spațial și cronologic, dar nu după o succesiune previzibilă de episoade, ci în funcție de multiple decupaje și secțiuni pe care le operează eficace privirea istoricului-călător. Căci portretul „marelui Oraș” sau, pur și simplu, al „Orașului” este un portret în mers, o descriere de călătorie imaginară, în care sînt urmați nu doar cei care l-au construit, locuit și disputat, ci și cei care l-au privit din afară, sporind prin uimirea lor mitul „celei mai nobile dintre capitalele lumii”. Trebuie să fi fost ceva cu adevărat copleșitor în această cetate-lume care avea puterea de a-i converti pe unii străini lăsîndu-se doar privită și de a trezi în mulți admirația, chiar și atunci cînd credința îi era disprețuită.

Constantinopolul nu poate fi înțeles fără mitul său, fără legendele sale, fără credința care i-a dat sensul și măreția. Cartea profesorului Harris nu este însă un elogiu, ci un portret bine temperat, zugrăvit cu empatie și umor. Călătorii care în epoci diferite au descoperit orașul lui Constantin și al urmașilor săi pînă la fatidicul an 1453 sînt evocați ca martori privilegiați pentru că a reface traseul lor pare a fi „metoda cea mai bună de a gusta amestecul îmbătător de farmec lumesc și de evlavie religioasă trăit de vizitatorii Constantinopolului bizantin”, însă impresiile lor sînt cernute de simțul modern pentru acuratețe. Alături de rețeaua de biserici și mănăstiri care constituia structura sacră a noii Rome, în care avea să troneze veacuri de-a rîndul locașul cel mai grandios al creștinătății, Sfînta Sofia, și de ritualurile solemne ale oficiului imperial, Constantinopolul era o lume plină de contraste, primitoare și totodată exclusivistă, răsunînd de rugăciuni și ritmată de ceremonii somptuoase, dar și violentă, opulentă, mîndră. De o inflexibilă fidelitate dogmatică, lumea Constantinopolului bizantin avea resurse neînchipuite de acomodare practică și de diversitate. Sînt detalii de istorie religioasă în această carte, cunoscute aproape exclusiv de specialiști, care pot oferi cititorului o perspectivă mai complexă și mai rafinată asupra lumii ortodoxe: de pildă, cele despre dezvoltarea monahismului urban și prezența nebunilor întru Hristos. Dar sînt și amănunte de viață cotidiană sau socială dificil de bănuit dacă am continua să privim această lume îndepărtată sub lupa prejudecăților: femeile bizantine aveau drepturi care nu au apărut în părțile Occidentului decît prin secolul al XIX-lea, intelectualii, cu riscul de a fi condamnați, nutreau pasiuni pentru artele magice și alte secrete ale Antichității, iar grupurile minoritare, deși negate în teorie, își găseau diferite modi videndi. Jonathan Harris nu aprobă sau dezaprobă Constantinopolul, ci, aidoma unui portretist, ne lasă să-l îndrăgim abia după ce-l cunoaștem mai bine.

Bogdan Tătaru-Cazaban este cercetător în istoria religiilor. A publicat recent (împreună cu Daniela Dumbravă): André Scrima: expérience spirituelle et langage théologique, Roma, 2019.

Cum ne pregătim pentru Paște jpg
Cum ne pregătim pentru Paște
Masa de Paște este un moment special în care familia și prietenii se adună pentru a sărbători și a petrece timp împreună.
credite jpg
Ce putem face atunci când avem nevoie de un credit rapid?
Dacă te confrunți cu diferite situații financiare urgente, care nu pot fi amânate, trebuie să știi că sunt mai multe modalități prin care poți lua credite rapide.
Sanatatea ficatului  Cum identifici semnele unui ficat bolnav jpg
Sănătatea ficatului: Cum identifici semnele unui ficat bolnav
Ficatul este un organ vital în corpul omului, fiind implicat în sute de procese, printre care: digerarea alimentelor, eliminarea deșeurilor din organism și producerea unor factori de coagulare care facilitează circulația sângelui.
Rolul esential al adjuvantilor in optimizarea pesticidelor jpg
Rolul esențial al adjuvanților în optimizarea pesticidelor
Condițiile de mediu, intemperiile, buruienile, precum și bolile și dăunătorii plantelor reprezintă tot atâtea provocări pentru fermierii moderni.
IMG 20240408 WA0011 jpg
Casa Memorială „Amza Pellea”, din Băilești, a fost redeschisă publicului
Manifestările dedicate cinstirii memoriei îndrăgitului actor român, născut în inima Olteniei, au debutat pe 6 aprilie, pe scena Teatrului Național Marin Sorescu din Craiova, locul în care și-a început fascinanta călătorie în lumea artistică.
pompy ciepła (2) jpg
Pompe de căldură - utilizarea, funcționarea și tipurile acestora
În ultimii ani, pompe de căldură s-au remarcat intre dispozitivele utilizate în sistemele moderne de încălzire.
header piese jpg
Sfaturi pentru conducătorii care apreciază piese auto online de calitate și serviciile unor profesioniști
Achiziționarea de piese auto online poate fi o modalitate convenabilă și eficientă de a-ți repara sau întreține mașina.
masa de paste jpg
Cum să aranjezi o masă festivă perfectă: trei sfaturi utile
Nu mai este mult până la sărbătorile de Paște. Chiar dacă poate părea cam devreme să începi pregătirile de sărbătoare, poți începe planificarea de pe acum dacă vrei să-ți impresionezi invitații.
caine in vacanta jpg
Cum să îți pregătești câinele pentru călătorii: 6 sfaturi pentru o vacanță fără probleme
Te pregătești să pleci în prima vacanță alături de câinele tău? Experiența de a pleca într-o călătorie cu cel mai bun prieten al tău poate fi una inedită, care te va încărca cu amintiri plăcute.
image png
Lumea în care trăim
Trăim ceea ce poartă numele de „marea epuizare”.
image png
Flori, lumi și profesoare
Flori le-am dus de cîte ori am avut ocazia, la propriu sau la figurat.
image png
Cît de puțin ne lipsește...
Zic alți psihologi: nu pierde copilul interior, „accesează-l”, joacă-te, have fun! Aiurea!
image png
Zoe, fii feminină!
În prezent, cînd vorbim despre feminism, nu ne mai raportăm la structura rațională a lui Beauvoir, ci la extremismele de tipul Solanas.
p 20 Aleksei Navalnîi WC jpg
O întrebare greu de ocolit
Pentru noi, astăzi, răul şi suferinţa nu sînt doar mari teme teoretice. Nici nu se limitează la experienţa lor privată.
image png
Tîlcuirile tradiției isihaste
O luminoasă excepție de la această triumfală decadență e de găsit în lucrarea Părintelui Agapie Corbu.
1038 21a centrul comunitar din Chiojdu, 2023 jpg
Arhitectura interesului public
Arhitectura interesului public reprezintă o dezvoltare rizomatică orizontală la nivel local.
p 24 M Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
Un preot din Spania, împreună cu partenerul său, au fost arestați pentru că ar fi făcut trafic cu Viagra.
image png
Pe ce te bazezi?
Pe măsură ce avansez în vîrstă, tind să cred că ceea ce numim intuiție se bazează pe experiența noastră de viață.
image png
De primăvară
Florile înșiruite mai sus se vindeau pe stradă, din loc în loc, înveselind-o. Schimbînd-o.
image png
Școli private, școli de fițe?
Nu se schimbase nimic, eram din nou o guvernantă „creativă”.
p 20 Valentina Covaci jpeg
Cum vorbim despre Dumnezeu
Merită să explorăm ce spune asta despre societatea noastră și despre discursul public din România.
image png
Călătorii în istoria cultului
A doua carte este o monografie asupra unui obiect liturgic esențial, pe care doar slujitorii îl pot vedea în altar: Antimisul. Origine, istorie, sfințire (Editura Basilica, 2023).
p 21 Geneva WC jpg
Nostalgii helvete
Job-ul (le petit boulot) pe care mi l-am dorit cel mai mult a fost cel de asistent plimbat căței genevezi.
p 24 M  Chivu 2 jpg
Cu ochii-n 3,14
● Un gunoier își dirijează colegul de la volanul autospecialei: „Dă-i, dă-i, dă-i! / Dă-i, că merge, dă-i!”. O versificație relativ salubră. (M. P.)

Adevarul.ro

image
Alimente sățioase și care nu îți pun în primejdie silueta. Medic: „Fericiți și cu burta plină…chiar se poate!”
Medicul nutriționist Mihaela Bilic a dezvăluit duminică, 19 mai, într-o postare publicată pe Facebook, care sunt alimentele care te mențin sătul pentru mai mult timp și cu puține calorii.
image
Ce taxe turistice se percep în marile orașe din Europa. Atena bate recordurile
Un număr tot mai mare de orașe din Europa impun sau măresc costul taxelor turistice pentru vizitatori, la un nivel mai mare decât cele propuse în toamna anului trecut.
image
Cum a fost convinsă o tânără să renunțe la școală și la familie pentru a se prostitua. „Era o mașină de făcut bani”
O tânără din comuna Bâlteni, județul Gorj, a trăit un adevărat coșmar timp de doi ani de zile alături de un tânăr de care s-a îndrăgostit

HIstoria.ro

image
Unde e corectitudinea presei românești din anii celui de-al Doilea Război Mondial?!
Februarie 1941. România generalului Antonescu aparține Axei. Germania, noul nostru partener strategic, e în război cu Anglia. Presa vremii respective urmărește îndeaproape mersul Războiului.
image
Când a devenit Sicilia romano-catolică?
Mai mult de 13 civilizații și-au pus amprenta asupra Siciliei din momentul apariției primilor locuitori pe insulă, acum mai bine de 10.000 de ani, dar normanzii și-au tăiat partea leului.
image
Amânarea unui sfârșit inevitabil
„Născut prin violenţă, fascismul italian era destinat să piară prin violenţă, luându-și căpetenia cu sine“, spune istoricul Maurizio Serra, autorul volumului Misterul Mussolini: omul, provocările, eşecul, o biografie a dictatorului italian salutată de critici și intrată în topul celor mai bune cărţi