Brutala secularizare a religiei

Publicat în Dilema Veche nr. 630 din 17-23 martie 2016
Brutala secularizare a religiei jpeg

Sîntem, ca europeni, indignaţi de ororile terorismului pus sub flamura islamului. Sîntem îngrijoraţi de valul incontrolabil al migranţilor, fie că îi privim cu înţelegere, cu teamă, cu repulsie. Ne simţim ameninţate valorile, modul de viaţă, cultura, libertatea. Măcelurile de la Paris, atacurile sexuale de la Köln, convertirea la extremism a unor tineri din Occident par să facă din Europa un teritoriu fragil în faţa „agresiunii musulmane“. Pentru mulţi dintre noi, islamul în sine – ca religie – e de vină; el are un chip fundamentalist, încă şi mai întunecat astăzi de crimele Daesh.

Despre religie să fie vorba în fundamentalismul musulman? Pentru fundamentalişti, a fi musulman înseamnă a respecta cu stricteţe „legea religioasă“, şaria, al cărei cod pretind că doar ei îl deţin. La asta să se reducă o religie? La supunerea societăţii faţă de un cod comportamental (arhaizant), impus de autorităţi religioase care îl folosesc drept instrument de putere? La „transcendentizarea unui corp juridic“ care sacralizează ordinea socială şi o substituie raportului cu Absolutul viu? – în termenii lui Mohammed Arkoun, istoric al islamului şi filozof umanist. La uniformitate exterioară, unde dialogul cu Dumnezeu a fost înlocuit de disciplina dictată de „gardieni ai credinţei“?

Leila Babès, sociolog musulman (Institutul de istorie a religiilor, Lille), arăta, alături de alţi islamologi, că absolutizarea unor prescripţii din şaria este nelegitimă, căci aceasta nu ţine de teologie, ci defineşte o „ortopraxie“. Cînd ortopraxia rămîne subsumată spiritualului, cînd transpune în viaţa comunitară reguli decurse din mesajul revelaţiei, ea e un mod firesc de a încadra cotidian credinţa. Dar, în sine, nu ţine de absolut, aşa cum ţine prezentul raportului cu Dumnezeu. E de aşteptat ca şaria să-şi adapteze prescripţiile în funcţie de evoluţia mentalităţilor, de schimbarea epocilor culturale, cum s-a şi întîmplat în cursul istoriei.

Obligaţia ca femeia să poarte văl, de pildă, nu e decît vag prezentă în Coran şi ea se lega de cutume ale comunităţilor premusulmane şi timpuriu musulmane. Nu avea de-a face cu credinţa. Astăzi, spune Leila Babès (Le voi­le démystifié, Bayard, 2004), impunerea vălului e o armă de dominaţie masculină asupra femeii musulmane, o armă identitar-ideologică pentru a afirma pretinsa „superioritate“ a unei „lumi a credinţei“ în faţa civilizaţiei occidentale.

A reduce islamul la şaria – cu absolutizarea acesteia – înseamnă a reduce religia la categorii mundane, iar în cazul fundamentalismului agresiv la scopuri politice de tip totalitar. Înseamnă a seculariza grosolan religia. Ca dovadă, integriştii în genere, iar extremiştii cu brutalitate atacă sufismul, curentul contemplativ al islamului. Se străduiesc să-l reducă la tăcere, aşa cum acoperă şi vocea islamului moderat.

Cum de atîţia tineri se lasă seduşi, chiar în Europa, de utopia neagră a islamului secularizat prin extremism? Unul dintre răspunsuri – primul – invocat de specialişti este lipsa de cultură religioasă a acestor tineri ori calitatea ei rudimentară. Habar nu au că credinţa înseamnă discernămînt, exerciţiu al raţiunii pe care insistă Coranul, căutare a înţelesurilor într-o Carte sacră cu multiple niveluri de interpretare, manifestare universală a generozităţii şi a dreptăţii divine prin intermediul credinciosului. Ce simplu e pentru o ideologie extremistă să le capteze minţile necultivate, să-i instaleze cu arma în mînă în postura de „stăpînitori ai credinţei“, să facă din ei nişte criminali pompoşi.

Dar noi, europenii, nu sîntem oare captivii unei ideologii cînd reducem islamul la agresivitate faţă de Occident? E firesc să ne indigneze persecutarea comunităţilor creştine din zonele Daesh, să se ceară Occidentului măsuri pentru salvarea lor, aşa cum au făcut Papa Francisc şi Patriarhul Chiril al Moscovei, în declaraţia lor de la Havana.

Dar, în mod ciudat, cazurile de întîlnire fraternă între musulmani şi creştini din acelaşi Orient Apropiat nu se bucură de mediatizare. Eforturile de dialog al religiilor care, în acea zonă, ţin cîteodată de eroismul credinţei nu pătrund pînă la noi. Nu se încadrează în imaginea islamului ameninţător. În timpul războiului civil din Liban, părintele Andrei Scrima a participat alături de universitari catolici şi musulmani la constituirea unui Institut de Studii islamo-creştine. Crezul care îi conducea: „Credincioşi ai celor două religii, ne-am recunoscut nu drept stăpînitori ai Adevărului divin, ci ca stăpîniţi de acest Adevăr care ne călăuzeşte, ne conduce şi ne eliberează pe fiecare după linia lui proprie, mai puternic legaţi, fiecare, de credinţa noastră“.

Astăzi, asemenea întîlniri, cazurile de convergenţă către Universalul viu sînt ţinte de atac pentru terorişti; sînt ţinte ale neînţelegerii, ale suspiciunii, ale ignoranţei pentru concepţia occidentală dominantă, chiar creştină. Nu perspectivele fraterne spre zenitul credinţei îl interesau pe Patriarhul Chiril al Moscovei într-o recentă declaraţie referitoare la Daesh (RT France, 18.01.2016). Condamnîndu‑l, preciza totuşi că acesta arată acuzator către un Occident ateizat, unde homosexualitatea e tolerată în dauna valorilor familiei. Poţi fi critic faţă de manifestările publice, exhibiţioniste ale acestei înclinaţii/ opţiuni sexuale. Dar prin depenalizarea ei, regimurile liberale nu înţeleg să încurajeze homosexualitatea, ci să lărgească sfera libertăţilor individuale. Patriarhul rus nu are în schimb reţineri să susţină regimul lui Putin, agresiv faţă de Ucraina, aliat al lui Al-Assad, potrivnic libertăţii persoanei. „Sfînta Rusie“ oficială se înţelege bine cu o putere temporală de tip dictatorial. Tot în stil dictatorial vrea să redreseze valorile creştine în lumea de astăzi. Pentru ea, asta să fie o valoare creştină esenţială, o temă centrală a credinţei: a impune societăţii un comportament sexual normativ? 

Anca Manolescu este cercetător în domeniul antropologiei religioase. Cea mai recentă carte publicată e Modelul Antim, modelul Păltiniş. Cercuri de studiu şi prietenie spirituală, Humanitas, 2015.

Foto: wikimedia commons

DilemaVeche jpg
Neglijăm îngrijirea călcâielor vara! De ce ar trebui să fim mai atenți…
Există o parte a corpului pe care o vezi mai ales când te încalți, dar pe care rar o privești cu adevărat. Și, poate tocmai de aceea, ajungi s-o neglijezi exact atunci când e cel mai expusă: vara.
pexels gustavo fring 5163433 jpg
Unelte, materiale și idei pentru o curte bine amenajată
O curte bine organizată îți oferă nu doar un spațiu estetic, ci și un loc practic în care te poți relaxa, lucra în grădină sau petrece timp de calitate cu familia și prietenii.
rehearsal preparation groom s watch hand jpg
Purtați de Eminem, Pharrell și Kanye West – descoperă cel mai popular ceas printre artiști!
Hai să recunoaștem: când vezi un ceas Casio G-SHOCK pe încheietura cuiva, nu te gândești doar la ore și minute.
Ce acte sunt necesare pentru procedura de radiere a unui autovehicul  jpg
Ce acte sunt necesare pentru procedura de radiere a unui autovehicul?
Radierea unui autovehicul din circulație poate părea un proces complicat, dar, dacă ai toate documentele pregătite și urmezi pașii necesari, totul devine mult mai simplu.
featured image jpg
Minimalismul, o alegere de viață pentru tot mai multe persoane împlinite pe plan profesional
A avea puține bunuri materiale și a efectua puține cheltuieli era în trecut caracteristic doar persoanelor cu venituri modeste.
Vechea dilema optimizare SEO vs  PPC sau AMBELE jpg
Vechea dilema: optimizare SEO vs. PPC sau AMBELE?
În lumea marketingului digital, dezbaterea dintre optimizarea pentru motoarele de căutare (SEO) și publicitatea plătită per click (PPC) a fost întotdeauna un subiect fierbinte.
industrie jpg
Curiozități mai puțin știute despre gudron și industriile în care se folosește
Gudronul este o substanță cu o paletă largă de aplicații industriale. Acesta nu este o substanță unică, ci un amestec complex de mii de compuși chimici, inclusiv hidrocarburi aromatice, fenoli și alte substanțe organice.
Cei care nu invata din istorie, sunt sortiti sa o repete  3 carti pe care trebuie neaparat sa le citesti jpg
Cei care nu învață din istorie sunt sortiţi să o repete. 3 cărți pe care trebuie neapărat să le citești
Dacă vrei să înțelegi mai bine evoluția poporului și a culturii din care faci parte, atunci e bine să explorezi cărțile de istorie specifice.
reducerea timpului petrecut in trafic este o prioritate pentru tine jpg
Reducerea timpului petrecut în trafic este o prioritate pentru tine?
Dacă te deplasezi frecvent cu autoturismul și ai realizat faptul că, din cauza aglomerației rutiere, ai ajuns să petreci foarte mult timp în trafic.
ceai cuisoare (1) jpg
Cum se prepară și când este recomandat ceaiul de cuișoare?
Ceaiul de cuișoare este o băutură aromată și benefică pentru sănătate, apreciată pentru proprietățile sale antibacteriene, antiinflamatoare și antioxidante.
ce pantofi sa alegi pentru city break jpg
Cele mai potrivite modele de pantofi pentru un city-break
Te gândești la un city-break? Ah, ce bine! Oricine adoră să exploreze noi orașe, să meargă pe străzi necunoscute și să descopere un colț de lume plin de istorie, cultură și viață urbană.
Champions League  cea mai valoroasă competiție de fotbal intercluburi din Europa  dilemaveche betting jpg
Champions League: cea mai valoroasă competiție de fotbal intercluburi din Europa
Champions League reprezintă apogeul fotbalului european intercluburi, fiind locul unde cele mai bune echipe de pe continent își dispută supremația.
Cum să îți amenajezi casa eficient și cu buget redus  sfaturi și idei practice jpg
Cum să îți amenajezi casa eficient și cu buget redus: sfaturi și idei practice
Amenajarea locuinței poate fi o provocare atunci când încerci să menții un echilibru între estetică, funcționalitate și costuri.
DilemaVeche (2) (4) jpg
Chanel, moștenirea unui brand care a revoluționat eleganța
Toată lumea a auzit despre acest nume faimos în industria modei, un simbol atemporal al rafinamentului și inovației în modă.
telefoane jpeg
Există o piață a telefoanelor folosite de vânzare. Vrei să afli despre ce e vorba?
Te-ai gândit vreodată că ar exista pentru telefonul tău folosit un loc unde ar putea să fie pus la vânzare? Ai mai multe telefoane vechi care stau degeaba prin sertarele biroului de acasă?
usa de garaj alexiana group 3 jpg
Știai că poți găsi uși de garaj la prețuri avantajoase pentru bugetul tău?
Pentru cine își dorește mai multă protecție pentru mașina personală, în garaj, există soluții prietenoase cu bugetul.
relaxare rapida jpg
5 metode de relaxare imediate pentru oamenii activi care au puțin timp liber la dispoziție
Într-o lume agitată, în care timpul este un lux, găsirea unor metode rapide de relaxare devine esențială pentru menținerea echilibrului mental și fizic.
featured image jpg
Sigla echipei de fotbal Athletic Bilbao, sculptată pe o biserică din secolul al XIII-lea
Când te gândești la biserici, te aștepți să vezi în special icoane ale unor sfinți. În unele situații, poți găsi și imagini cu principalii oameni care au contribuit financiar la construcția respectivei biserici.
austin ban 0fjGQmYCRW8 unsplash jpg
Cadouri care creează amintiri - Experiențe speciale pentru femeile din viața ta
Căutarea cadoului perfect pentru femeile dragi din viața ta poate fi o provocare, mai ales atunci când vrei să alegi ceva cu adevărat special.
sala jocuri de noroc bloc jpg
Sălile de jocuri de noroc ar putea fi interzise la parterul blocurilor
Deputatul PNL Gigel-Sorinel Știrbu a depus pentru dezbatere un proiect de lege care vizează interzicerea sălilor de jocuri de noroc de la parterul blocurilor.
images 3bb810f70db5ec2934571f9ff1639e40 jpg
Alegerea materialelor și a mobilierului la un preț accesibil
Unul dintre cei mai importanți pași în amenajarea casei este selecția materialelor și a mobilierului.
people 1355500 1280 jpg
Cum creează sporturile legături puternice și prietenii durabile între bărbați
Sportul este mai mult decât o competiție. Este un limbaj universal care unește oameni din medii diferite. Pe teren, în tribune și online, bărbații găsesc un spațiu pentru a-și exprima emoțiile și pentru a se conecta cu ceilalți.
1738689539 lCrT jpg
Metode de ameliorare a durerii pentru inflamația nervilor
Inflamația nervilor, cunoscută și sub numele de nevrită sau nevralgie, poate provoca dureri severe care reduc semnificativ calitatea vieții.
3572599055782af8afa491e98137681c (1) jpg
Cum să îți menții nivelul de energie ridicat după vârsta de 40 ani
După vârsta de 40 de ani, mulți oameni experimentează o scădere a nivelului de energie din cauza schimbărilor naturale ale corpului, cum ar fi scăderea masei musculare, schimbările hormonale și un metabolism mai lent.

Parteneri

Cea mai relaxanta plaja din Romania Foto   A V  jfif
A fost amenajată o plajă nouă, de opt hectare, pe litoralul românesc
Turiștii care ajung pe litoral vara aceasta au la dispoziție acum o nouă plajă. Are opt hectare și este deja una dintre atracțiile principale ale stațiunii.
sausage 4363850 1280 jpg
Ce să pui în tigaie atunci când prăjești cârnați, ca să nu mai sară ulei pe aragaz? Trucurile știute doar de marii bucătari
Când prăjești cârnați, una dintre cele mai frecvente probleme este stropirea uleiului pe aragaz, lucru care face mizerie și poate provoca arsuri. Iată câteva trucuri folosite de marii bucătari pentru a evita acest lucru.
cosula botosani jfif
Dezamăgirea electoratului suveranist de la capătul României. Ce spun oamenii dintr-o comunǎ unde Simion a câștigat cu peste 70% REPPORTAJ
Botoșaniul este județul din Moldova în care Nicușor Dan a obținut cele mai puține voturi, în raport cu cele ale lui George Simion. Cei mai fideli votanți ai candidatului AUR au fost oamenii de la țară, dar și cei din orașele mici. Aceștia se declară total dezamăgiți de rezultatul alegerilor.
Armata Rusia FOTO EPA-EFE
Rusia va transmite Ucrainei un document în care îşi prezintă condiţiile pentru a pune capăt războiului
După încheierea schimbului-record de prizonieri cu Kievul, Rusia anunță că urmează să transmită duminică, 25 mai, Ucrainei un document în care îşi prezintă condiţiile pentru a pune capăt războiului.
Leonard Zăicescu Foto Ambasada Israelului în Romania jpg
A murit Leonard Zăicescu, ultimul supraviețuitor din România al Pogromului de la Iași
Leonard Zăicescu, ultimul supraviețuitor din România al Pogromului de la Iași și al Trenurilor Morții din 1941, a încetat din viață vineri, 23 mai, la vârsta de 98 de ani.
Banner Delia Antonia
Cu lupa pe vedete! Hairstylistul Adi Constantin dă verdictul: „Delia poate a fost prea mult pentru România, sunt prejudecăți”. Care soliste au nevoie de ajutor?
Cu lupa pe vedete! Hairstylistul Adi Constantin dă verdictul: „Delia poate a fost prea mult pentru România, sunt multe prejudecăți”
Mausoleul lui Lenin din Piața Roșie, în 1941 (© Anatoliy Garanin / Анатолий Гаранин / Commons:RIA Novosti)
Cum a fost mutată mumia lui Lenin de teama nemților
Serialul rusesc „Bătălia pentru Moscova” conține secvența în care Stalin decide în Biroul Politic mutarea mumiei lui Lenin. Aventura punerii la adăpost îmi amintește de cea a capului lui Mihai Viteazul în Primul Război Mondial:
ambulanță implicată într un accident în județul Cluj Foto Știri de Cluj jpg
Ambulanță implicată într-un accident în Cluj. O pacientă și trei membri ai echipajului au fost transportați la spital
O ambulanță a fost implicată într-un accident vineri seara în județul Cluj. Trei membri ai echipajului și o pacientă, care era transporată în vehicul, au fost duși la spital pentru îngrijiri suplimentare.
Evenimentul „Bune practici pentru mediu avansate de societatea civilă“, organizat cu ocazia Zilei Mondiale a ONG-urilor, la Palatul Cotroceni din București. FOTO Inquam Photos / George Călin
Moștenirea lui Iohannis și Ciolacu. Ferestrele de oportunitate cu care nu ne mai întâlnim. Expert: „Așa s-au irosit ocazii de neratat”
Moștenirea lăsată de fostul președinte Klaus Iohannis și de fostul premier Marcel Ciolacu va apăsa greu pe umerii noului președinte și a viitorului premier, avertizează experții chestionați de „Adevărul”. România se află într-o situație grea economică.