Biohazard & providență

Publicat în Dilema Veche nr. 842 din 9 - 15 aprilie 2020
Theodor Pallady jpeg

Micul roman Jucătorul – compus de Dostoievski la Baden-Baden (acolo unde familia princiară Sturdza a ridicat o capelă neoclasică prețuită pînă astăzi) – ne oferă o autobiografie ficțională, punctată cu teorii psihosociale despre ruși, francezi, polonezi sau englezi, dar și cu rudimentele unei filozofii a probabilităților. Găsim în text, bunăoară, ideea că plebea de cazinou – alcătuită din escroci ai cauzelor pierdute, sinucigași potențiali și suflete trivial fascinate de caruselul cîștigului facil – nu se poate compara, în ticăloșie, cu jucătorii aristocrați, care se află dincolo de frisonul vulgar căci, de fapt, nu au ce pierde: joacă numai pentru a-și omorî timpul prefăcut în carceră a plictiselii. Numai ei au dreptul înnăscut și imoral de a disprețui obiectul propriei patimi. La fel de paradoxal (deci specific dostoievskian) ne apare contrastul dintre tatăl de familie german, care-și aservește mezinii sau fiicele, în numele onestității definite ca acumulare multigenerațională de capital, și rusul, ca zevzec metafizic, atras de ruletă pe temeiul unei abjecții angelice: el chiar joacă jocul ca pe o ruletă rusească, punînd drept miză propria viață, socotită ca zero. Între puritanul protestant, dezumanizat sub specia avariției raționale, și slavul iresponsabil, dar autentic în nebunia emoțiilor sale pe muchie de cuțit, nu există nici intersecții, nici compromisuri.

Regăsim această notă de dubioasă gratuitate și în spiritualitatea rusească, plină de conți pocăiți, de călugări girovagi sau de rascolnici cu frămîntări socialiste. Pînă și în Douăsprezece scaune, romanul satiric semnat de Ilf și Petrov, aflăm o anecdotă de acest gen: un nobil care devine schimnic mizantrop, sălbăticit într-o colibă silvestră, e găsit de bolșevici și angajat ca vizitiu moscovit. Omul trece prin aceste metamorfoze cu egală delăsare de sine, ca printr-un vis urît, care nu se poate sfîrși. De altfel, întreaga țesătură narativă e în consonanță cu Jucătorul lui Dostoievski: „mareșalul nobilimii”, Ippolit Matveevici, și „fiului supusului turc din Tighina”, simpaticul Ostap Bender, se antrenează într-un joc de noroc mare cît Rusia. Detectivistica lor, în căutarea scaunului burdușit cu diamante, seamănă cu încercările succesive de la masa verde. Evident, ca orice client de cazinou, ei sfîrșesc prin a rata obiectivul îmbogățirii ușoare, deși drumul spre „scaunul norocos” e plin de eforturi, privațiuni și spectaculoase răsturnări de situație.

Să ne amintim de Pascal: geniu matematic precoce, mistic jansenist, apologet al unui creștinism dovedit nu atît rațional, cît prin faimosul „pariu” și prin evidența impenetrabilă a miracolelor, gînditorul francez s-a preocupat și de chestiunea jocului de ruletă. El figurează nu doar printre precursorii celor care au pus la punct primele computere (Alan Turing & co), dar și ca pionier în calculul probabilităților: un domeniu al modelărilor matematice tot mai prizat printre jucătorii la bursă, ca și în cercurile de analiză strategică. În fond, nu vorbim aici de încă o ipostază a lui homo ludens, așa cum a fost el magistral creionat de J. Huizinga, ci de lunga tradiție care asociază harul divin (deci principiul oricărei elecțiuni) cu posibilitatea de a trișa în relația cu Dumnezeu, prin fabricarea de algoritmi. Roșu și negru, par și impar, plus „aruncătura de zar” care, după spusa lui Mallarmé, nicicînd nu va aboli hazardul… Acum, lumea noastră globalizată, postmodernă și vînjos avîntată spre postumanism, confirmă cumva nihilismul dostoievskian, printr-o lovitură a „biohazardului”. Într-o etapă dominată de predicțiile cele mai optimiste privind automatizarea economiei pe bază de algoritmi, toată planeta e oprită locului prin intervenția unui factor deopotrivă previzibil (îi cunoaștem „familia”, am notat avertismentele biologilor din faza SARS) și incontrolabil. Oricît de vastă, intensă, profundă și încrezătoare, cunoașterea devine prizoniera unui joc ale cărui reguli nu pot fi scrise de noi. Abia acum înțelegem afinitatea dintre ruletă și ghilotină: Les jeux sont faits. Rien ne va plus.

Cea mai bună parte din noi jpeg
Cînd v-ați simțit singuri ultima dată?
Te poți simți însingurat într-o mare de oameni, dacă relațiile cu ei nu sînt potrivite.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Cum se pleca în State în anii ’90?
Astfel, exemplele pot continua, căci românul, odată ajuns cetăţean american, face tot posibilul să-şi uite limba şi obiceiurile, dar năravurile şi le păstrează.
E cool să postești jpeg
Vînzătorul nostru, stăpînul nostru
Rămîne însă o întrebare: politețea, grija, respectul sînt oare condiționate de bani sau derivă din calitatea umană?
p 20 jpg
Incultură religioasă şi incultură universitară
Numeroasele miniaturi ilustrative preiau, alături de modele musulmane, imagistică de tip budist chinez şi creştin bizantin.
Theodor Pallady jpeg
Un iluminist evreu în Țara Românească
Cronica relațiilor dintre români și evrei a fost uneori armonioasă, alteori convulsivă și tragică, în funcție de contexte sociale, dinamici ideologice și evoluții geopolitice inevitabil fluctuante.
index jpeg 3 webp
Cîtă nefericire în urbea lui Bucur!
La noi, aici, în București și în anul de grație 2023, sub ce pictăm oamenii sfîșiați, absurd, de haite, pe cîmpurile năpădite de buruieni ale unui oraș care agonizează fără să o știe?
p 24 M  Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
Cehoaica Vera Czernak n-a mai suportat infidelitățile soțului ei, așa că într-o zi a decis să se arunce de la balcon. A căzut exact peste soțul ei care tocmai se întorcea acasă. El a murit, ea a supraviețuit.
Cea mai bună parte din noi jpeg
„Ei fac din noapte ziuă ş-a zilei ochi închid”
După ce vorbeam, mă culcam la loc. Nu i-am zis niciodată, dar se pare că știa. Mai tare decît cronotipul (și decît majoritatea lucrurilor) rămîne iubirea, se pare.
Zizi și neantul jpeg
Dimineți de iarnă
Mă făcea să simt că pămîntul nu-mi fuge de sub picioare. Că lucrurile pot avea sens și pot fi la locurile lor.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
La munca de jos
Oare n-ar trebui, la vîrsta lor, să plece în niște excursii ca să vadă lumea, să-și cumpere autorulote cum fac pensionarii din Germania, să-și petreacă revelioanele prin insule cu o climă mai blîndă?
E cool să postești jpeg
Bătaia e ruptă de rai – chipuri ale răului
Grăitoare pentru acest comportament defensiv este, de altfel, și zicala românească „Bătaia e ruptă din rai”, în fapt, o legitimare a violenței.
p 20 WC jpg
Democrația și Biserica în secolul XXI
Așa cum participarea demos-ului la viața cetății e însăși democrația, participarea laicatului la viața Bisericii e însuși creștinismul.
„Voi cine spuneţi că sînt?“ O pledoarie jpeg
Benedict al XVI-lea
Aproape intactă mi-a rămas, după zece ani, amintirea ultimei slujbe pe care a prezidat-o la San Pietro, în Miercurea Cenușii.
p 24 M  Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
La știrile TV, imagini dintr-un supermarket și apoi opinia unei fete de la carne, despre cum mai merge vînzarea acum, după ce s-a încheiat iureșul sărbătorilor: „E foarte scăzută un picuț“. (D. S.)
Cea mai bună parte din noi jpeg
Comoara e pretutindeni
Încerc să împing frica mult în fundul rucsacului, undeva între sacul de dormit și polarul de rezervă, amintindu-mi că o să fie vocală, dar n-o s-o las să conducă.
Zizi și neantul jpeg
Tache și cenușiul
Interesant e că pînă și în amintitrile mele culoarea paltonului său a rămas incertă: uneori mi-l amintesc gri, alteori negru.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Cabana Caraiman
Nicăieri nu am simțit un munte mai sălbatic decît la cabana Caraiman, simți hăul, abruptul, aproape de tine țopăie caprele negre.
E cool să postești jpeg
Seducția pesimismului
Seducția pesimismului e mare. Abandonul e mai facil decît lupta.
p 20 WC jpg
André Scrima şi „cerurile lumii”
A interoga şi alte tradiţii spirituale decît cea proprie, a percepe relaţia lor cu „cerul” să nu aibă oare nici o legătură cu credinţa, nici o legătură cu Dumnezeu? Să vedem.
Theodor Pallady jpeg
Nevoia unei revoluții a bunului-simț
Creștinii cu scaun la cap sînt primii care au datoria de a se delimita de această grotescă mistificare, chiar dacă au de ce să deteste fandoseala elucubrantă a taberei adverse.
index jpeg 3 webp
Dorință pentru 2023
Ar putea fi arhitecții convingători în a spune că putem salva natura începînd cu oamenii care suferă?
p 24 A  Damian IMG 4760 jpg
Cu ochii-n 3,14
● În a treia zi a acestui an, Greta Thunberg a împlinit 20 de ani. Și ce dacă? (S. V.)
Cea mai bună parte din noi jpeg
Zile din viața noastră
Spunea recent cineva din jurul meu că, în tinerețe, zilele trec repede, iar anii se duc greu.
Zizi și neantul jpeg
Timpul de dinainte
Ce ne-ar fi scos din sărite, probabil, altădată, atunci ne bucura. Sau măcar ne amuza. Nimeni nu voia să fie nici Scrooge, nici Grinch.

Adevarul.ro

image
Cum a slăbit Damian Drăghici aproape 70 de kilograme. „Am avut zile când puteam să trăiesc doar din zahăr” VIDEO
Artistul, care a dezvăluit cum s-a transformat din punct de vedere fizic și mental, povestit că cea mai mare luptă pe care a dus-o a fost cea cu zahărul, și nu cea cu kilogramele.
image
Mută un singur băț de chibrit pentru a rezolva acest test de inteligență. Ai 20 de secunde la dispoziție
Acest exercițiu matematic devine corect printr-o singură mutare. Doar cei cu o inteligență peste medie îl pot face în mai puțin de 20 de secunde.
image
Condimentul ieftin care luptă împotriva cancerului. Poate fi folosit în mâncăruri, deserturi și băuturi
Acest condiment nu doar că este la îndemâna oricui și aromatizează perfect preparatele gătite, dar are și numeroase beneficii pentru sănătate.

HIstoria.ro

image
„Orașul de aur”, de sub nisipurile Egiptului
Pe lista descoperirilor recente și considerate fascinante se înscrie și dezvăluirea unui oraș de aur, din Luxor, Egipt.
image
Din culisele Operațiunii Marte
În istoria războiului sovieto-german, nume ca „Moscova”, „Stalingrad”, „Kursk”, „Belarus” sau „Berlin” evocă mari victorii sovietice.
image
Ce mai mare soprană a nostră, Hariclea Darclée, cea care a salvat opera La Tosca / VIDEO
E duminică, 14 ianuarie 1900, iar pe scena Teatrului Constanzi din Roma are loc o premieră memorabilă:„Tosca”, opera în trei acte a lui Giacomo Puccini. E prima reprezentaţie a poveştii dramatice care va cuceri lumea, iar soprana româncă Hariclea Darclée o interpretează pe Floria Tosca.