Avatar genealogic și conștiință aristocratică

Publicat în Dilema Veche nr. 843 din 4 - 10 iunie 2020
Avatar genealogic și conștiință aristocratică jpeg

In memoriam Mihai Dim. Sturdza

S-a alăturat strămoșilor Mihai Dimitrie Sturdza, fiu al fiului fiului de domn (beizade) al Moldovei, pe care convenția mondenă întemeiată pe această ascendență îl numea prințul Mihai Sturdza. Genealogist din pasiune de la vîrsta liceală, după propria declarație, el a urmat, în cei 86 de ani petrecuți pe pămînt, destinul foarte neprietenos al clasei sociale căreia îi aparținea: pierderea tuturor proprietăților, persecuția politică pînă la arestări abuzive și simulacre de proces, izolarea socială și intelectuală. A relatat, în cadrul școlilor de vară de la Sighet, cum a trecut prin sistemul concentraționar comunist încă de la vîrsta adolescenței pentru vina de a nu-și fi denunțat prietenii, acuzați în mod absurd de subminare a regimului mincinos numit de „democrație populară”. După studii de filologie italiană este repartizat învățător într-un sat din Teleorman, iar apoi traducător tehnic într-o întreprindere. Printre strategiile partidului comunist de a induce pierderea conștiinței de clasă s-a numărat, pe lîngă sărăcia extremă și hăituirea permanentă prin amenințarea arestărilor politice, și izolarea intelectuală și socială în localități mici și îndepărtate de casă.

Prin presiuni din Occident, Mihai Dim. Sturdza a putut schimba exilul interior pe cel exterior, ajungînd în Franța, unde face studii de științe politice și își cîștigă existența ca funcționar diplomatic, în cele din urmă regăsindu-se alături de echipa Radioului Europa Liberă la München. Am dat foarte pe scurt această biografie, pe care aș numi-o diurnă, pentru a o pune în contrast cu adevărata lui viață și vocație, nocturnă, în sensul că orele de lucru le-a smuls timpului de odihnă, iar rezultatele s-au văzut mulți ani după efortul depus și urmează încă să hrănească publicații viitoare. Mihai Dim. Sturdza a intrat în conștiința publică românească, întîi a exilului, apoi a României post-comuniste, ca inițiator și coordonator al unui imens proiect istoriografic: Enciclopedia istorică a familiilor boierești din Moldova și Țara Românească.

Prin acest demers, întrezărit încă din primele sale cercetări, el înfrunta un ethos antiboieresc consubstanțial României moderne. Arhondologiile Principatelor Române fuseseră date focului încă de către revoluționarii de la 1848, desființate cu totul de divanele ad-hoc care au hotărît Unirea Principatelor, iar orice utilizare de titluri nobiliare a fost interzisă în Principatul, apoi Regatul României. Titluri nu erau oricum decît cele obținute în afara Principatelor Române sau pe cale de descendență dintr-o familie domnitoare, majoritatea fanariote. Nici unele, nici celelalte nu erau compatibile cu ideea națională pașoptistă. În cele din urmă, după 1945 orice evocare a apartenenței la această clasă a fost considerată o vinovăție personală sau un handicap social. Istoria României moderne este construită pe un spirit antiboieresc. Împotriva acestui spirit s-a ridicat, prin firea-i calmă și melancolică, Mihai Dim. Sturdza, arătînd nu ce este istoria României, ci cine este istoria României. Istoriografiile marxiste ne-au obișnuit să vedem în acțiune pe scena istorică clase și legi istorice, Mihai Dim. Sturdza ne arată o istorie făcută de oameni, care pînă la 1858 alcătuiau boierimea română.

Boierimea e departe însă de a forma un grup omogen și nu a beneficiat niciodată de un sistem de reglementare clară a apartenenței la clasa boierească. În Evul Mediu românesc nu a existat un mecanism de producere socială a boierimii, adică echivalentul înnobilării din Occident. Pentru merite militare, administrative sau economice, monarhiile occidentale au creat nobilimea ereditară cu titluri și ierarhie. Nimic asemănător nu s-a petrecut în Bizanț și nici în Țările Române. În afară de neelucidatul titlu de jupan pe care îl purtau unii dintre marii boieri, membri ai Divanului în primele secole ale Țărilor Române, toate denumirile de ranguri boierești sînt derivate din funcții reale la curtea domnească, transformate mai tîrziu în titluri onorifice, dar nu ereditare și nici măcar pe viață. Poți fi boier pentru cîțiva ani și apoi să revii la starea generică de om liber, adică moșnean, răzeș sau, cu un termen turcesc, mazil. De aceea întreprinderea lui Mihai Dim. Sturdza comportă un risc pe care el însuși l-a asumat, acela de a-și crea obiectul de studiu, identificînd un ansamblu de trăsături comune acestei clase, dintre care face parte și conștiința apartenenței la ea. Alt motiv pentru care o încercare de sistematizare a boierimii este hazardată se datorează faptului că nu a funcționat acel catalog al rangurilor și/sau familiilor boierești, denumit arhondologie. Este vorba fie de opera literară, dar fără valoare documentară, a paharnicului Constandin Sion, fie de încercările de reconstituire ale unui astfel de document, întreprinse de istorici din diverse documente administrative din prima jumătate a secolului al XIX-lea.

Cu toate acestea, la vîrful ierarhiei politice a Țărilor Române s-au aflat cîteva zeci de familii, care au controlat primele funcții ale statului pînă la începutul secolului al XIX-lea. O astfel de enciclopedie ar fi fost repede închisă în trei sau patru volume. Marea boierime, legată în oarecare măsură de începuturile medievale ale Țărilor Române, formează ea însăși încă un aspect insuficient elucidat al istoriei noastre sociale. De ce s-au păstrat ca un grup aproape endogam? Apoi de ce au fuzionat atît de ușor cu elitele creștine din Imperiul Otoman? Cum de și-au transmis privilegiile în lipsa unui sistem nobiliar? Care a fost sursa puterii lor în confruntarea cu domnia centralizatoare? Acestea sînt întrebări la care răspunde Enciclopedia lui Mihai Dim. Sturdza, acolo unde abordează astfel de familii din marea boierime. Obiectivul lui însă a fost mai ambițios și foarte valoros istoriografic, acela de a înțelege mecanismul mobilității sociale și al asigurării statutului social în societatea românească premodernă. Astfel, el a căutat să integreze în Enciclopedie descendențele mai puțin cunoscute ale unor figuri istorice sau familiile care, deși nu au obținut un titlu boieresc decît în vremea Regulamentului Organic, au totuși o istorie de ascendență economică și socială anterioară. Mobilitatea socială mai puternică este o trăsătură de civilizație care ne apropie în mod cert de Imperiul Bizantin și de creștinătatea din Imperiul Otoman. Răzeșii sau moșnenii sînt astfel potențial boieri, destinul politic al cîtorva familii răzeșești confirmînd astfel vocația statutului.

Enciclopedia inițiată de Mihai Dim. Sturdza, precum și celelalte cercetări ale sale, indică o particularitate românească în contextul formării statelor naționale sud-est europene, aceasta constînd în caracterul multietnic al elitelor sale. Numai un studiu prosopografic atît de sistematic ca acela întreprins de Mihai Dim. Sturdza ne-ar fi permis identificarea clară a acestui fenomen. Enciclopedia, publicată începînd cu anul 2004, a fost anunțată, în amploarea ei istoriografică, de un alt volum enciclopedic, Grandes Familles de Grèce, d’Albanie et de Constantinople. Dictionnaire historique et généalogique (Paris, 1983), în care se arată încrengăturile multiple de-a lungul secolelor între elitele creștine din Imperiul Otoman, parțial derivate din elitele bizantine, și Țările Române.

Amestecul de local și ecumenic în istoria Țărilor Române, temeiul lui Nicolae Iorga pentru a identifica majoritar în Țările Române Bizanțul după Bizanț, se arată în aceste genealogii de pămînteni și venetici, care au început să se amestece din secolul al XVII-lea, tocmai secolul primei expresii culturale a ideii naționale românești. Veneticii s-au înpămîntenit, foarte adesea prin căsătorii, devenind chiar ei sau fiii lor reprezentanți de excepție ai ideii politice românești.

Mihai Dim. Sturdza a purtat în sine acest paradox genealogico-politic, prin multiplele legături exogene ale arborelui său genealogic, dar și prin destinul care l-a purtat să facă și să scrie istoria românilor pe drumuri de pribegie. Conștient de dubla sa misiune de om de carte și de purtător al unui nume istoric, a primit de la Dumnezeu și darul de a lăsa doi fii care să continue în istorie mărturia unei conștiințe nepieritoare.

Petre Guran este dr. în istorie bizantină al École des Hautes Etudes en Sciences Sociales, cercetător la Institutul de Studii Sud-Est Europene al Academiei Române.

Foto: Mihai Dim. Sturdza

Cu sau fara alarmare incendiu pentru spatiile industriale Ce spune legea jpg
Cu sau fără alarmare incendiu pentru spațiile industriale? Ce spune legea?
Siguranța în spațiile industriale este o prioritate majoră, iar prevenirea incendiilor joacă un rol esențial în protejarea angajaților, a bunurilor și a mediului înconjurător.
Beneficiile tratamentului cu aparat dentar la adulti  La ce rezultate te poti astepta jpg
Beneficiile tratamentului cu aparat dentar la adulți. La ce rezultate te poți aștepta?
Tratamentul ortodontic cu aparat dentar nu mai este considerat o soluție exclusiv pentru copii și adolescenți, fiind din ce în ce mai frecvent întâlnit și în rândul adulților.
pexels tima miroshnichenko 6474471 jpg
Tot ce ai nevoie pentru construcții rezistente și încălzire sustenabilă
Construirea sau renovarea unei case reprezintă o investiție majoră, care necesită materiale de calitate și soluții sustenabile.
Vechea dilema sa alegem un sejur in Palma de Mallorca relaxant sau aventuros jpg
Vechea dilemă: să alegem un sejur în Palma de Mallorca relaxant sau aventuros?
Palma de Mallorca, o destinație idilică în inima Insulelor Baleare, este cunoscută pentru peisajele sale spectaculoase, cultura vibrantă și oportunitățile nesfârșite de distracție. Indiferent dacă îți dorești o vacanță „relaxantă” sau „aventuroasă”, Palma de Mallorca are ceva special pentru toți tur
featured image jpg
Jocul responsabil în cazinouri online: cum protejează operatorii experiențele pasionaților de gambling
Prin natura lor, jocurile de noroc se bazează pe modul aleatoriu în care poate decurge o acțiune.
Importanța consumului de apă înainte, în timpul și după sport jpg
Importanța consumului de apă înainte, în timpul și după sport
Lichidele pierdute în timp ce faci sport trebuie înlocuite în organism, pentru a preveni deshidratarea și riscurile asociate acesteia.
Tot ce trebuie să știi înainte de a cumpăra o mașină electrică jpg
Tot ce trebuie să știi înainte de a cumpăra o mașină electrică
Ți-ai propus să cumperi o mașină electrică? Cel mai probabil ai în minte și câteva întrebări legitime, la care cauți un răspuns. În acest articol vei găsi răspunsuri la cele mai importante preocupări pe care le poți avea atunci când vrei să faci o astfel de achiziție.
tapet premium png
De la banal la extraordinar: Cum poate impacta un tapet premium designul de interior?
Când vine vorba de transformarea unei locuințe, puține elemente au un impact atât de spectaculos și versatil precum tapetul premium. Crezi că tapetul este ceva demodat sau prea pretențios?
sculptor jpg
„Mademoiselle Pogany”, sculptura care redă esența feminității, discreției și senzualității
Simbolul artei moderne românești, „Mademoiselle Pogany”, reprezintă iubirea „nemuritoare a lui Brâncuși”, căreia artistul i-a dedicat nouăsprezece sculpturi.
barbat cu ochelari la laptop jpg
Curiozități despre jocurile de noroc de care nu ai auzit
Jocurile de noroc au o istorie veche de mii de ani și, de-a lungul timpului, au devenit o parte semnificativă a culturilor din întreaga lume.
Vechea dilema cum protejezi bateriile auto in timpul sezonului rece jpg
Vechea dilemă: cum protejezi bateriile auto în timpul sezonului rece?
Iarna reprezintă, fără îndoială, sezonul cel mai solicitant pentru bateriile auto. Temperaturile scăzute, drumurile scurte care nu oferă bateriei suficient timp să se încarce și utilizarea intensă a sistemelor de încălzire pun o presiune suplimentară asupra alternatorului și asupra acumulatorului.
DilemaVeche (2) (2) jpg
Descoperă cele mai apreciate idei de cadouri pentru bărbați în 2024
Atât în preajma sărbătorilor, cât și atunci când au loc aniversările bărbaților din viața noastră, alegerea cadoului se poate dovedi complicată. Acest ghid te va ajuta să optezi pentru cel mai potrivit dar în 2024 pentru reprezentanții sexului masculin.
De ce sunt folosite aparate sous vide in bucatarii profesionale jpg
De ce sunt folosite aparate sous vide în bucătării profesionale?
Tehnica de gătit sous vide (din franceză, „sub vid”) este o metodă inovatoare, ce presupune ambalarea alimentelor, în special a cărnii, într-un pachet vidat și gătirea acestora la o temperatură controlată, mult sub cea obișnuită, pentru o perioadă îndelungată de timp.
Adaptogenii  aliați naturali pentru echilibrul corpului și minții jpg
Adaptogenii: aliați naturali pentru echilibrul corpului și minții
Adaptogenii sunt substanțe provenite din plante, care au rolul de a reduce efectele stresului asupra corpului și minții, îmbunătățind răspunsul organismului în situații tensionate.
Gestionarea cheltuielilor în timpul sezonului rece jpg
Gestionarea cheltuielilor în timpul sezonului rece
Sezonul rece poate aduce o serie de cheltuieli neașteptate, de la costurile crescute pentru încălzire și electricitate, până la cheltuielile pentru îmbrăcămintea de iarnă și vacanțe sau concedii.
dilemaveche ro jpg
GHID despre alegerea metodelor de plată la cazino! Ce NU știe toată lumea?
Când te pregătești să joci la cazino online, alegerea metodei de plată este un pas crucial care poate influența întregul tău parcurs.
featured image (4) jpg
Mituri și realități despre relația femeilor cu jocurile de noroc
Primele cazinouri terestre au apărut într-o perioadă în care bărbații erau figurile dominante în societate, având parte de educație și implicit fiind cei care, în mod tradițional, asigurau și gestionau partea financiară a familiei.
Strategii eficiente pentru maximizarea rentabilității în agricultură jpg
Strategii eficiente pentru maximizarea rentabilității în agricultură
Agricultura devine și în România un domeniu complex și competitiv, astfel că rentabilitatea fermelor este o necesitate pentru a supraviețui pe piață și a avea succes.
P90178 png
Delta Sleep-Inducing Peptide (DSIP): Un candidat multidimensional pentru cercetare
Peptida Delta Sleep-Inducing Peptide (DSIP), o neuropeptidă endogenă, a prezentat un interes crescut pentru cercetători pentru rolul său potențial în diverse procese fiziologice.
avocat png
Avocatura: De la oratorii Romei la stâlpii statului de drept modern
Profesia de avocat este una dintre cele mai vechi și respectate ocupații din istoria umanității. De-a lungul timpului, avocații au jucat un rol esențial în menținerea ordinii și aplicarea justiției, contribuind la protejarea drepturilor și libertăților individuale.
DilemaVeche (2) (1) jpg
Cum se reflectă identitatea culturală în preferințele pentru anumite arome
Preferințele pentru anumite arome sunt mult mai mult decât o simplă chestiune de gust. Ele reprezintă o expresie a identității culturale, influențată de istorie, geografie, ritualuri și schimburi interculturale.
creditIMG 0862 JPG
123Credit.ro își continuă expansiunea în România prin deschiderea unor noi birouri în Cluj, Baia Mare, Sibiu și Suceava
București, 10 Septembrie 2024 – 123Credit.ro, un jucător important pe piața brokerajului de credite din România, și prima companie din domeniu care a dezvoltat fluxuri full digitale de aplicare la credite, își continuă expansiunea națională prin deschiderea unor noi birouri fizice.
Ghidul începătorului la cazinouri online jpg
Ghidul începătorului la cazinouri online
Chiar dacă activitatea pe care o poți desfășura într-un cazinou online nu este foarte complicată, nu puține sunt persoanele care au nevoie de o mână de ajutor. Prin urmare, ghidurile sunt mereu bine-venite!
christin hume Hcfwew744z4 unsplash (2) jpg
Cum să îți alegi partenerii potriviți pentru crearea unui shop online
Lansarea unui shop online este un pas important în dezvoltarea unui business modern. Să ai parteneri potriviți alături în acest proces este esențial pentru succesul proiectului tău.

Parteneri

liviu guta jpeg
Liviu Guță, prima apariție după doi ani. S-a aflat unde a dispărut: „Nu sunt mort”
Liviu Guță și-a făcut apariția, după doi ani de speculații despre „dispariția” sa. Artistul a ieșit public și a făcut primele declarații despre momentele grele prin care a trecut. Manelistul a mărturisit că nu este nici mort și nu se află nici în Panama.
Banner Ana Ularu
Vadim Krasnoselski
Regimul de la Tiraspol anunță că Moscova va relua livrările de gaz Transnistriei . „Rusia a sacrificat regiunea, iar acum se declară salvatoarea situației”
Liderul separatist al Transnistriei, Vadim Krasnoselski, susține că Moscova va relua livrările de gaz către regiunea pro-rusă, dar acestea vor fi „furnizate ca ajutor umanitar”, în cantitatea necesară pentru populația din regiune. Anunțul a fost făcut la întoarcerea sa din Rusia.
carte pixabay jpg
Puțini români știu ce înseamnă, de fapt, bicisnic. Este unul dintre cele mai căutate cuvinte în DEX, în ultimele luni
Cuvântul „bicisnic” a stârnit un val de interes, devenind unul dintre cele mai căutate termene în Dicționarul Explicativ al Limbii Române (DEX) în ultimele luni.
masina spalatorie pexels png
Metoda necunoscută șoferilor prin care pot reduce consumul de carburant. Care este legătura cu spălatul mașinii
Curățenia mașinii poate duce la reducerea consumului de carburant, potrivit experților.
mutare jpg
Australian Open: doi jucători au cerut să fie mutați pe alt teren, deranjați de zgomotul produs de ultrași
Momente neverosimile petrecute la azi la Melbourne, la un meci din turul secund de pe tabloul masculin.
politie etilotest
Un șofer beat mort s-a dus cu mașina la Poliție. Fusese chemat la secție după ce și-a amenințat cu moartea soția și copiii
Caz incredibil în Galați. Un șofer beat s-a dus cu mașina la o secție de Poliție din orașul Galați. El fusese contactat de polițiști, întrucât era bănuit că și-a amenințat cu moartea soția și copiii.
shutterstock 383146987 jpg
Cele mai neglijate 7 locuri din casă, atunci când vine vorba despre curățenie
Află care sunt cele 7 locuri cel mai des uitate la curățenie și învață cum să le cureți eficient pentru un cămin mai sănătos și mai curat. Ghid complet cu sfaturi utile!
Klaus Iohannis Facebook jpg
Iohannis, ofițer al fostei Securități pe un site obscur din Ungaria. Ce scrie presa maghiară despre anularea alegerilor din România
Un articol publicat în presa maghiară scrie despre situația anulării alegerilor din România, comparându-l pe Călin Georgescu cu Donald Trump. Totodată, site-ul fuhu.hu face referire la președintele Klaus Iohannis, susținând șeful de stat este fost ofițer al Securității comuniste.