Autoportretul unui părinte

Publicat în Dilema Veche nr. 507 din 31 octombrie - 6 noiembrie 2013
Autoportretul unui părinte jpeg

Un număr dedicat adolescenţei era firesc după recenta temă „scrisori către copiii noştri“. Motto-ul celei din urmă m-a făcut să surîd. Citatul din Khalil Gibran, poetul inspirat al Libanului îndeamnă: „copiii voştri: străduiţi-vă să fiţi ca ei, dar nu încercaţi să-i faceţi ca voi.“ Un abur de elevată duioşie, de exaltată dizolvare e de aşteptat să ne cuprindă sufletele la auzul lui. Şi are într-adevăr acest efect, cel puţin asupra unui anumit public postmodern, libertar, ecolo... Dar în lumea veche îndemnul ar fi părut bizar, absurd. A rămîne permanent la unei stadiul totale plasticităţi, a unei materii care poate primi orice formă riscă să te transforme în plastilină. Într-un Proteus cu obraji bucălaţi.

Poate că citatul din Gibran vizează inocenţa copilăriei, la care se referă adesea şi Noul Testament. Dar cel din urmă nu propune umanului drept model copilăria, inocenţa nereflexivă, gunguritul drăgălaş. Ceea ce propune e îmbinarea între puritate şi înţelepciune, reunite în rotunjimea maturităţii. „Nu fiţi copii la minte. Fiţi copii cînd este vorba de răutate. La minte, însă, fiţi desăvîrşiţi“ (I Corinteni, 14, 20). Dosarul biblic al copilăriei pe care Andrei Pleşu l-a comentat în Parabolele lui Iisus. Adevărul ca poveste arată că lucrurile sînt privite în Scripturi mult mai nuanţat, mai riguros, mai realist decît rozele exhortaţii de a ne modela după ceea ce e pură virtualitate, absenţă a oricărui model.

Adolescenţa era în lumea veche şi continuă să fie idealmente tocmai vîrsta cînd asupra virtualităţii iniţiale începe să se exercite modelarea – nu încă modelul. Pe placa posibilităţilor înnăscute se aplică grundul educaţiei. Înveţi să te laşi format şi să te formezi. Iar asta era o vîrstă decisivă, critică şi totodată plină speranţă în mediul filozofic ca şi în mediul larg al Antichităţii, acea lume pe care Henri-Irénée Marrou o definea ca o „civilizaţie a paideiei“. Era o lume unde conta să fii bine născut, dar mai mult conta să fii bine format, bine construit, bine cultivat. Orizontul în care se trăia era cel al desăvîrşirii. Se aştepta ca fiecare om să-şi lucreze propriile posibilităţi, să le conducă spre o geometrică armonie, să realizeze propria variantă de acord cu ordinea spiritului. A trăi la întîmplare, fără un ideal de perfecţiune, fără un efort de perfecţionare era de prost gust nu numai pentru filozof ori studios, ci şi pentru omul politic sau războinic, pentru cetăţean. „În Antichitatea tîrzie“ – spune undeva Peter Brown – „«cărţile clasice» trebuia să producă «persoane clasice». Orice altă funcţie ar fi părut vag ridicolă.“

Antichitatea ca şi Evul Mediu sînt pline de texte cu scop modelator, de cuvinte ale părintelui natural sau spiritual către urmaşi sau ucenici, de oglinzi ale principilor, de Învăţături ale lui Neagoe Basarab către fiul său Teodosie.

Dar exigenţa modelării de sine nu însemna copiere a unui model, mecanică imitatio, lipirea individului pe un standard dat. Unul dintre sensurile pe care Grecia veche le dădea libertăţii (eleutheria) se leagă tocmai de tema împlinirii. Libertatea e asociată ideii de creştere, de dezvoltare pînă la capăt a posibilităţilor prezente într-o entitate. Există numeroase texte în care libertatea este echivalată cu creşterea desăvîrşită (a unei plante, a unui om, a unei cetăţi, a unui popor), neîmpiedicată de vreo constrîngere exterioară care să greveze asupra principiului intern de dezvoltare. Aşadar, iată ce însemna, printre altele, libertatea omului: buna formare de sine, posibilitatea de a-ţi dezvolta deplin datele personale sub conducerea raţiunii. Dar asta implică responsabilitate, asta cere educaţie, progres atent condus, prezenţa formativă a unui profesor, maestru, sfătuitor. Pentru grecii vechi, a fi liber nu însemna altceva decît a fi om bine „crescut“.

Cînd, pe la începutul secolului al V-lea d. Chr., Synesios din Cyrene ştie că i se va naşte un copil, e deja cu gîndul la vîrsta cînd acesta va începe să se formeze, la adolescentul care va deveni. Iar pentru a-l forma pe acest adolescent, de care începe de pe acum să aibă grijă, Synesios se apucă să scrie. Dar nu înşiră sfaturi, îndemnuri, liste de virtuţi, exemple edificatoare, norme. Îşi face autoportretul. Scrie cu eleganţă şi spontaneitate un eseu despre ceea ce preţuieşte: de la contemplaţia filozofică la destinderea minţii prin lecturi alese, de la preferinţele lui stilistice pînă la tipul de ascensiune spirituală a intelectualului. Nu vrea să-şi formeze băiatul prin reguli. Vrea să i se facă cunoscut, să-i ofere adolescentului un exemplu care, poate, îl va orienta, îl va instrui.

Synesios (370-413) e un personaj aparte, de o atrăgătoare eleganţă. Şi-a trăit apartenenţa creştină ca neoplatonician ardent şi explicit, deschis faţă de spiritualitatea încă policromă de la cumpăna secolelor IV-V. Membru al unei familii de vază din Cyrene, are o formaţie solidă de filozof la şcoala alexandrină a Hypatiei, maestra pe care nu va înceta să o venereze. Dar face filozofie nu ca un profesor şi profesionist, ci ca amator, ca iubitor de înţelepciune, pe linia originară a filozofiei, încă vie în secolele IV-V. Pentru el, filozofia e un mod de cercetare contemplativă a realului, de tindere pasionată spre Unul divin. Este mod de viaţă. Imnele lui au intensitatea filozofiei mistice, a rugii totodată plotiniene şi creştine. În viaţă, ca şi în filozofie, Synesios e un aristocrat: degustă studiile ştiinţifice şi literare, eleganţa retorică, umorul, caldele relaţii de amiciţie savantă, vînătoarea. Cînd, în 410, i se cere să devină episcop în Ptolemais, pierderea liniştii studioase şi teama de răspunderile oficiale îl împovărează, deşi trăieşte criza cu mai puţin dramatism decît Augustin la Hippona. După o reflecţie de şase luni, e gata să se desprindă de plăcerile distinse ale vieţii de senior şi chiar de calmul cercetărilor intelectuale. Ceea ce nu poate accepta cu nici un chip e să-şi abandoneze angajarea de filozof, unghiul cunoaşterii din care atacă transcendenţa, responsabilitatea – pe care o consideră absolută – faţă de adevăr. Va încerca să fie un bun episcop, rămînînd totodată un filozof independent pentru care neoplatonismul şi calea creştină pot urca în simbioză spre acelaşi Unu.

Dar să ne întoarcem în 404-405, cînd Synesios scrie eseul Dion sau despre modul meu de viaţă. Dacă Dion Chrysostomul îi slujeşte drept figură tutelară nu este pentru că el ar fi fost o culme de ştiinţă contemplativă, ci fiindcă trecuse printr-o convertire de la retorică şi sofistică la filozofie – la filozofie ca mod de viaţă – fără a lepăda elocvenţa şi frecventarea culturii înalte ca pe ceva fără valoare. Dimpotrivă, ele rămăseseră pentru Dion auxiliare preţioase pe drumul filozofiei, mijloace de expresie pentru a-i îndemna pe alţii să apuce acelaşi drum. În această integrare a culturii în efortul filozofic, Synesios se recunoaşte pe sine. Şi pentru el priceperea de „a gîndi bine“ şi de „a spune bine“ se împacă de minune cu elanul contemplativ.

Ce-i trece aşadar el, fiului său? Un autoportret, dar unul asociat cu un exemplu, un personaj reper – Dion – pe care Synesios nu ezită de altfel să-l analizeze, să-l judece, să-l situeze. Îi trece de asemenea portretul intelectualului contemplativ, pentru care elanul mistic se îmbină cu reflexivitatea. Synesios ştie că poate exista mistică veritabilă şi fără studiu, instruire, cultură. Dar misticul „brut“ riscă să pună asupra realului şi, pînă la urmă asupra transcendenţei, o privire simplistă, reductivă. „Neştiutorul de carte“ poate primi, desigur, pe inima lui necultivată, netedă, „virgină“, literele ştiinţei divine şi poate judeca realul cu această pricepere polară. Dar, se poate întîmpla să îl judece doar cu spiritul său „necioplit“, căci între mintea sa şi mintea divină nu a existat raport pregătitor prin antrenament intelectual, prin studiu; nu au existat scară a înţelegerii, progresiune, articulaţie.

„Cînd, după o ascensiune subită, e nevoie să cobori, cazi cîteodată prea jos; te prăbuşeşti în adînc, aşa cum adineauri ai urcat printr-un salt. Dacă raţiunea nu conduce la început, ea nu va fi de ajutor la întoarcere“, spune Synesios (Dion, 10).

Potrivit lui şi în acord cu concepţia pitagorică, virtuţile curăţă sufletul, fac din el un spaţiu primitor, un receptacul; cultura structurează sufletul. Îi dă capacitate ofensivă, unelte cu care să înainteze în cunoaştere. Căci cultura la care se referă Synesios nu e o cultură de erudiţie, nici una care se investeşte în sistematizare savantă ori în apologie dogmatică. E o cultură activă, creatoare. Filozof – spune el (Dion, 7) – este cel care nu numai că uneşte armonios studiul diferitelor ştiinţe, ci are „propriul instrument“, are capacitatea de a întreprinde o cercetare personală – „aşa precum Apollo conduce corul Muzelor, dar intonează şi singur un cînt inefabil şi sacru.“ În fond, ceea ce dă caracteristica tare a contemplativităţii studioase este tocmai efortul personal şi libertatea investigaţiei. E îndrăzneala de a-ţi croi propriul drum de cunoaştere, de a-ţi parcurge propria căutare.
Iată despre ce începe să stea de vorbă Synesios cu adolescentul care va fi fiul său: „în tot ceea ce spun mă adresez mai ales acestui fiu care mi se va naşte curînd... am deja simţămîntul unui tată; vreau să trăiesc avîndu-mi fiul alături, vreu să-l instruiesc: va şti ce gîndesc despre fiecare scriitor şi despre fiecare operă; îi voi înfăţişa autorii mei favoriţi, judecîndu-i unul după altul...“ (Dion, 6).

Synesios îi pregăteşte deja fiului său loc în bibioteca sa. Îl vrea alături de sine în reflexivitate, în cultură, în căutarea filozofică. Îl vrea ca interlocutor, ca tînăr care se formează pentru a-şi conduce propriul gînd, propria cercetare. 

Anca Manolescu este cercetător în domeniul antropologiei religioase. Cele mai recente cărţi publicate sînt Nicolas de Cues ou l’autre modernité (L’Harmattan, 2010) şi Stilul religiei în modernitatea tîrzie, Polirom, 2011. 

Foto: wikimedia commons

sculptor jpg
„Mademoiselle Pogany”, sculptura care redă esența feminității, discreției și senzualității
Simbolul artei moderne românești, „Mademoiselle Pogany”, reprezintă iubirea „nemuritoare a lui Brâncuși”, căreia artistul i-a dedicat nouăsprezece sculpturi.
barbat cu ochelari la laptop jpg
Curiozități despre jocurile de noroc de care nu ai auzit
Jocurile de noroc au o istorie veche de mii de ani și, de-a lungul timpului, au devenit o parte semnificativă a culturilor din întreaga lume.
Vechea dilema cum protejezi bateriile auto in timpul sezonului rece jpg
Vechea dilemă: cum protejezi bateriile auto în timpul sezonului rece?
Iarna reprezintă, fără îndoială, sezonul cel mai solicitant pentru bateriile auto. Temperaturile scăzute, drumurile scurte care nu oferă bateriei suficient timp să se încarce și utilizarea intensă a sistemelor de încălzire pun o presiune suplimentară asupra alternatorului și asupra acumulatorului.
DilemaVeche (2) (2) jpg
Descoperă cele mai apreciate idei de cadouri pentru bărbați în 2024
Atât în preajma sărbătorilor, cât și atunci când au loc aniversările bărbaților din viața noastră, alegerea cadoului se poate dovedi complicată. Acest ghid te va ajuta să optezi pentru cel mai potrivit dar în 2024 pentru reprezentanții sexului masculin.
De ce sunt folosite aparate sous vide in bucatarii profesionale jpg
De ce sunt folosite aparate sous vide în bucătării profesionale?
Tehnica de gătit sous vide (din franceză, „sub vid”) este o metodă inovatoare, ce presupune ambalarea alimentelor, în special a cărnii, într-un pachet vidat și gătirea acestora la o temperatură controlată, mult sub cea obișnuită, pentru o perioadă îndelungată de timp.
Adaptogenii  aliați naturali pentru echilibrul corpului și minții jpg
Adaptogenii: aliați naturali pentru echilibrul corpului și minții
Adaptogenii sunt substanțe provenite din plante, care au rolul de a reduce efectele stresului asupra corpului și minții, îmbunătățind răspunsul organismului în situații tensionate.
Gestionarea cheltuielilor în timpul sezonului rece jpg
Gestionarea cheltuielilor în timpul sezonului rece
Sezonul rece poate aduce o serie de cheltuieli neașteptate, de la costurile crescute pentru încălzire și electricitate, până la cheltuielile pentru îmbrăcămintea de iarnă și vacanțe sau concedii.
dilemaveche ro jpg
GHID despre alegerea metodelor de plată la cazino! Ce NU știe toată lumea?
Când te pregătești să joci la cazino online, alegerea metodei de plată este un pas crucial care poate influența întregul tău parcurs.
featured image (4) jpg
Mituri și realități despre relația femeilor cu jocurile de noroc
Primele cazinouri terestre au apărut într-o perioadă în care bărbații erau figurile dominante în societate, având parte de educație și implicit fiind cei care, în mod tradițional, asigurau și gestionau partea financiară a familiei.
Strategii eficiente pentru maximizarea rentabilității în agricultură jpg
Strategii eficiente pentru maximizarea rentabilității în agricultură
Agricultura devine și în România un domeniu complex și competitiv, astfel că rentabilitatea fermelor este o necesitate pentru a supraviețui pe piață și a avea succes.
P90178 png
Delta Sleep-Inducing Peptide (DSIP): Un candidat multidimensional pentru cercetare
Peptida Delta Sleep-Inducing Peptide (DSIP), o neuropeptidă endogenă, a prezentat un interes crescut pentru cercetători pentru rolul său potențial în diverse procese fiziologice.
avocat png
Avocatura: De la oratorii Romei la stâlpii statului de drept modern
Profesia de avocat este una dintre cele mai vechi și respectate ocupații din istoria umanității. De-a lungul timpului, avocații au jucat un rol esențial în menținerea ordinii și aplicarea justiției, contribuind la protejarea drepturilor și libertăților individuale.
DilemaVeche (2) (1) jpg
Cum se reflectă identitatea culturală în preferințele pentru anumite arome
Preferințele pentru anumite arome sunt mult mai mult decât o simplă chestiune de gust. Ele reprezintă o expresie a identității culturale, influențată de istorie, geografie, ritualuri și schimburi interculturale.
creditIMG 0862 JPG
123Credit.ro își continuă expansiunea în România prin deschiderea unor noi birouri în Cluj, Baia Mare, Sibiu și Suceava
București, 10 Septembrie 2024 – 123Credit.ro, un jucător important pe piața brokerajului de credite din România, și prima companie din domeniu care a dezvoltat fluxuri full digitale de aplicare la credite, își continuă expansiunea națională prin deschiderea unor noi birouri fizice.
Ghidul începătorului la cazinouri online jpg
Ghidul începătorului la cazinouri online
Chiar dacă activitatea pe care o poți desfășura într-un cazinou online nu este foarte complicată, nu puține sunt persoanele care au nevoie de o mână de ajutor. Prin urmare, ghidurile sunt mereu bine-venite!
christin hume Hcfwew744z4 unsplash (2) jpg
Cum să îți alegi partenerii potriviți pentru crearea unui shop online
Lansarea unui shop online este un pas important în dezvoltarea unui business modern. Să ai parteneri potriviți alături în acest proces este esențial pentru succesul proiectului tău.
Importanta magneziului in sarcina si alaptare jpg
Importanța magneziului în sarcină și alăptare
Magneziul este unul dintre cele mai importante elemente pentru organism, în special pentru femei, având un rol fundamental în anumite etape ale vieții, cum ar fi sarcina și alăptarea.
credit online dv (1) jpg
Credit online sau obținut direct din sucursală? Avantajele IFN-urilor și Internetului
Într-o lume în care tehnologia digitală avansează rapid, obținerea unui credit online a devenit o opțiune din ce în ce mai populară în rândul celor care au nevoie de finanțare rapidă și convenabilă.
tima miroshnichenko 8376170 jpg
Cum să te pregătești pentru sezonul răcelilor: Produse și sfaturi
Toamna e aici, iar copiii se întorc la școală sau grădiniță, după vacanța de vară. Asta înseamnă că șansele de a răci cresc considerabil.
kristian egelund t1sTHYjSN10 unsplash (2) jpg
Cum să îți încălzești corect glezna pentru a preveni entorsele
Entorsele de gleznă sunt leziuni ale ligamentelor care stabilizează articulația gleznei, cauzate de întinderi, rupturi parțiale sau totale ale acestora
barbora polednova VRK4bIBHo1E unsplash (2) jpg
Ce trebuie să știi despre recuperarea după o fractură de gleznă
Fracturile de gleznă sunt printre cele mai frecvente cauze ale durerii de gleznă. Tratamentul poate implica imobilizarea zonei gleznei cu ajutorul unui ghips.
pexels towfiqu barbhuiya 3440682 11349880 (2) jpg
Când este necesară implantarea protezei de genunchi și care sunt etapele operației
Implantarea protezei de genunchi sau protezarea genunchiului este o procedură chirurgicală complexă, destinată pacienților cu afecțiuni severe ale articulației genunchiului, în special celor cu gonartroză avansată la care tratamentele medicamentoase sau fizioterapeutice nu au dat rezultate.
antonika chanel RJCslxmvBcs unsplash jpg
Ce presupune recuperarea după operația de blefaroplastie
Impactul acestei intervenții asupra aspectului estetic al pacientului este unul major, reducând în mod semnificativ semnele îmbătrânirii.
jelle 1dEZeW1GoOI unsplash 16x9 png
Cum să montezi șindrila bituminoasă: Instrucțiuni pas cu pas
Procesul de montare a unei table de acoperiș noi poate fi o sarcină dificilă, însă utilizarea șindrilei bituminoase poate face procesul mult mai ușor și mai eficient. În acest articol, vom oferi instrucțiuni detaliate, pas cu pas, pentru montarea șindrilei bituminoase pe acoperișul tău:

Parteneri

Banner Emily Burghelea
Ce și-a propus Emily Burghelea, de Sărbători?! „Crăciunul acesta, învăț să fac sarmale”
Emily Burghelea se apucă să facă în premieră sarmale, de Crăciun.
Bombardament israelian in Siria  FOTO IDF png
Atac violent al Israelului la Damasc. Împrejurimile capitalei siriene au fost bombardate
Avioane de luptă israeliene au bombardat joi împrejurimile capitalei siriene Damasc, aflată de duminică sub controlul insurgenţilor care l-au înlăturat de la putere pe preşedintele Bashar al-Assad.
ronaldinho reuters
aderare euro bce frankfurt foto 123RF
BCE a redus din nou dobânda cheie, deşi a înrăutățit previziunile de creștere a economică a zonei euro
BCE a redus dobânda cheie pentru a patra oară în acest an, în contextul în care economia zonei euro încetineşte iar turbulenţele politice din Franţa şi Germania creează îngrijorări.
trump time/ FOTO/Instagram Time
Donald Trump, desemnat pentru a doua oară „personalitatea anului” de revista Time
Pentru a doua oară, Donald Trump a fost desemnat „personalitatea anului” de revista Time, o distincție care subliniază impactul său imens asupra politicii americane și a scenei internaționale.
megan fox profimedia jpg
Megan Fox, gravidă și din nou singură! I-a dat papucii lui Machine Gun Kelly: „S-a săturat de comportamentul lui”
Actrița Megan Fox (38 de ani) a fost luată pe nepregătite de despărțirea de Machine Gun Kelly (34 de ani), survenită la finalul lunii noiembrie, la scurt timp după ce cei doi anunțaseră că așteaptă primul lor copil împreună.
gheorghe ursu dosar copy jpeg
Dosarul asasinării disidentului Gheorghe Ursu se rejudecă. Înalta Curte anulează decizia de achitare a torționarilor
Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ) a anulat joi, 12 decembrie, decizia de achitare a foştilor ofiţeri de Securitate Marin Pîrvulescu şi Vasile Hodiş, cei care l-au torturat pe disidentul Gheorghe Ursu, urmând ca dosarul să fie rejudecat.
shutterstock 1681953553 jpg
Desertul zilei. Cornuleţe fragede cu marmeladă
Ţi-e dor de cornuleţele acelea din copilărie făcute în casă? Vezi cum le poţi face în propria bucătărie pentru a-i răsfăţa pe toţi cei dragi!
banner Lavinia Pârva png