Atunci și acum

Publicat în Dilema Veche nr. 830 din 16 - 22 ianuarie 2020
Theodor Pallady jpeg

Pe 16 decembrie 2019 – 30 de ani de la începutul timișorean al sfîrșitului –, Patriarhia Română a organizat o seamă de evenimente comemorative. A făcut-o în compania dlui Octav Bjoza (viguros exponent al foștilor deținuți politici) și cu atenția concentrată asupra celor pieriți la revoluția anticomunistă, martiri care n‑au consimțit nici aici, nici dincolo, deturnarea acesteia spre folosul cîtorva conspiratori anticeaușiști, din sînul nomenclaturii. Chit că festivismul cifrei rotunde amintește ticurile vechiului regim, putem spune că, în acest decembrie, merită mai mult ca oricînd să facem un bilanț: trei decenii sînt necesare maturizării unui prunc, tot atîtea au consumat esențialul generației din care fac parte și au ritmat articularea dificilă a unei democrații românești. E chiar un prag cînd repetatele promisiuni & constatări despre finalul tranziției nu mai permit amînări! Sigur, deschidem alt capitol de istorie națională cu scadențe obsedante: Justiția nu a pedepsit vinovații de crimele din decembrie ’89 și de la mineriadele următoare. Condamnarea regimului comunist în Parlamentul țării (2006) s-a lăsat cu lătrături vadimiste și prea puține recomandări concretizate. Nu avem un muzeu național dedicat crimelor comunismului. Ideologia difuză a statului rămîne impregnată cu teme național-comuniste. Surse media (care difuzează non-stop cinematografia Epocii de Aur) alimentează „nostalgia“ nefondată a unor vîrstnici manipulați încă din tinerețea lor.  De statuie se bucură poetul A. Păunescu (talentat, dar vinovat, printre alții, de umflarea lui Ceaușescu la dimensiuni mesianice) și nu modest-ireductibila țărancă Elisabeta Rizea, adevărat simbol al rezistenței… Toate aceste date, repetate pînă la sațietate, arată forța stagnării și perversiunea tacticii de supraviețuire la care au recurs vechile „structuri“. Ele nu pot însă eclipsa partea luminoasă a intervalului în care vom fi trăit: UE, NATO, dezvoltare economică, o nouă generație aerisită occidental și conectată la revoluția digitală, acomodarea cu o conștiință civică mereu mai alertă, emergența unei culturi a voluntariatului, transformarea colorată a decorului nostru cotidian (arhitectură, 4G, noi profesiuni și servicii)… Însumarea dinamică a respectivelor evoluții face din comunism o prezență tot mai spectrală, cu puls de muribund și figură deja cadaverică.

În programul rînduit de Patriarhie, alături de Preafericitul Patriarh Daniel, am vorbit la inaugurarea expoziției menite să reconstituie condițiile în care am publicat primul număr din Vestitorul Ortodoxiei românești, la final de decembrie ’89. Se mai trăgea încă pe străzile adiacente Tipografiei Institutului Biblic. FSN abia se constituise. Ceaușeștii ieșiseră brutal din scenă, fiind prezentați drept unicii responsabili ai tuturor maleficiilor. Direcția țării stătea pe o muchie ambiguă. Totuși, dintr-o îndelung exersată lașitate și prin reflexul solid antrenat al „adeziunilor“, curgeau deja declarații de amor față de noua putere. Primul număr VOR – ale cărui pagini scanate au fost expuse, la mari dimensiuni, în sala Europa christiana din palatul patriarhal – reflectă fidel intersecția dintre vechi și nou în noul vechi context… Semnăturile unor tipi cu musca pe căciulă se învecinau cu acelea ale celor necompromiși: personalități clericale sau mirene care, sub felurite vocații, aveau să ilustreze eliberarea Bisericii din cușca totalitară. Nici în BOR nu s-au despărțit apele la modul „mozaic“. Și acolo s-a produs o coabitare cețoasă între foști și viitori… Restaurația și inovația și-au dat mîna într-un amestec tipic autohton. Mă bucur însă că am trăit, ca june redactor, aventura acelei exaltante ruperi de lanț. În primele luni din 1990, travaliul libertății avea să se intensifice dinăuntrul Grupului de Reflecție pentru Înnoirea Bisericii, unde m-am regăsit alături de actualul Întîistătător al BOR și de figuri distinse precum Bartolomeu Anania, Dumitru Stăniloae, Horia Bernea, Justin Marchiș, Sorin Dumitrescu, Octavian O. Ghibu. Am lucrat onest, am făcut tot ce-am putut și mai ales ce trebuia să facem…

Teodor Baconschi este diplomat și doctor în antropologie religioasă.

Vechea dilema optimizare SEO vs  PPC sau AMBELE jpg
Vechea dilema: optimizare SEO vs. PPC sau AMBELE?
În lumea marketingului digital, dezbaterea dintre optimizarea pentru motoarele de căutare (SEO) și publicitatea plătită per click (PPC) a fost întotdeauna un subiect fierbinte.
industrie jpg
Curiozități mai puțin știute despre gudron și industriile în care se folosește
Gudronul este o substanță cu o paletă largă de aplicații industriale. Acesta nu este o substanță unică, ci un amestec complex de mii de compuși chimici, inclusiv hidrocarburi aromatice, fenoli și alte substanțe organice.
Cei care nu invata din istorie, sunt sortiti sa o repete  3 carti pe care trebuie neaparat sa le citesti jpg
Cei care nu învață din istorie sunt sortiţi să o repete. 3 cărți pe care trebuie neapărat să le citești
Dacă vrei să înțelegi mai bine evoluția poporului și a culturii din care faci parte, atunci e bine să explorezi cărțile de istorie specifice.
reducerea timpului petrecut in trafic este o prioritate pentru tine jpg
Reducerea timpului petrecut în trafic este o prioritate pentru tine?
Dacă te deplasezi frecvent cu autoturismul și ai realizat faptul că, din cauza aglomerației rutiere, ai ajuns să petreci foarte mult timp în trafic.
ceai cuisoare (1) jpg
Cum se prepară și când este recomandat ceaiul de cuișoare?
Ceaiul de cuișoare este o băutură aromată și benefică pentru sănătate, apreciată pentru proprietățile sale antibacteriene, antiinflamatoare și antioxidante.
ce pantofi sa alegi pentru city break jpg
Cele mai potrivite modele de pantofi pentru un city-break
Te gândești la un city-break? Ah, ce bine! Oricine adoră să exploreze noi orașe, să meargă pe străzi necunoscute și să descopere un colț de lume plin de istorie, cultură și viață urbană.
Champions League  cea mai valoroasă competiție de fotbal intercluburi din Europa  dilemaveche betting jpg
Champions League: cea mai valoroasă competiție de fotbal intercluburi din Europa
Champions League reprezintă apogeul fotbalului european intercluburi, fiind locul unde cele mai bune echipe de pe continent își dispută supremația.
Cum să îți amenajezi casa eficient și cu buget redus  sfaturi și idei practice jpg
Cum să îți amenajezi casa eficient și cu buget redus: sfaturi și idei practice
Amenajarea locuinței poate fi o provocare atunci când încerci să menții un echilibru între estetică, funcționalitate și costuri.
DilemaVeche (2) (4) jpg
Chanel, moștenirea unui brand care a revoluționat eleganța
Toată lumea a auzit despre acest nume faimos în industria modei, un simbol atemporal al rafinamentului și inovației în modă.
telefoane jpeg
Există o piață a telefoanelor folosite de vânzare. Vrei să afli despre ce e vorba?
Te-ai gândit vreodată că ar exista pentru telefonul tău folosit un loc unde ar putea să fie pus la vânzare? Ai mai multe telefoane vechi care stau degeaba prin sertarele biroului de acasă?
usa de garaj alexiana group 3 jpg
Știai că poți găsi uși de garaj la prețuri avantajoase pentru bugetul tău?
Pentru cine își dorește mai multă protecție pentru mașina personală, în garaj, există soluții prietenoase cu bugetul.
relaxare rapida jpg
5 metode de relaxare imediate pentru oamenii activi care au puțin timp liber la dispoziție
Într-o lume agitată, în care timpul este un lux, găsirea unor metode rapide de relaxare devine esențială pentru menținerea echilibrului mental și fizic.
featured image jpg
Sigla echipei de fotbal Athletic Bilbao, sculptată pe o biserică din secolul al XIII-lea
Când te gândești la biserici, te aștepți să vezi în special icoane ale unor sfinți. În unele situații, poți găsi și imagini cu principalii oameni care au contribuit financiar la construcția respectivei biserici.
austin ban 0fjGQmYCRW8 unsplash jpg
Cadouri care creează amintiri - Experiențe speciale pentru femeile din viața ta
Căutarea cadoului perfect pentru femeile dragi din viața ta poate fi o provocare, mai ales atunci când vrei să alegi ceva cu adevărat special.
sala jocuri de noroc bloc jpg
Sălile de jocuri de noroc ar putea fi interzise la parterul blocurilor
Deputatul PNL Gigel-Sorinel Știrbu a depus pentru dezbatere un proiect de lege care vizează interzicerea sălilor de jocuri de noroc de la parterul blocurilor.
images 3bb810f70db5ec2934571f9ff1639e40 jpg
Alegerea materialelor și a mobilierului la un preț accesibil
Unul dintre cei mai importanți pași în amenajarea casei este selecția materialelor și a mobilierului.
people 1355500 1280 jpg
Cum creează sporturile legături puternice și prietenii durabile între bărbați
Sportul este mai mult decât o competiție. Este un limbaj universal care unește oameni din medii diferite. Pe teren, în tribune și online, bărbații găsesc un spațiu pentru a-și exprima emoțiile și pentru a se conecta cu ceilalți.
1738689539 lCrT jpg
Metode de ameliorare a durerii pentru inflamația nervilor
Inflamația nervilor, cunoscută și sub numele de nevrită sau nevralgie, poate provoca dureri severe care reduc semnificativ calitatea vieții.
3572599055782af8afa491e98137681c (1) jpg
Cum să îți menții nivelul de energie ridicat după vârsta de 40 ani
După vârsta de 40 de ani, mulți oameni experimentează o scădere a nivelului de energie din cauza schimbărilor naturale ale corpului, cum ar fi scăderea masei musculare, schimbările hormonale și un metabolism mai lent.
cat costa o coroana dentara i ce factori influen eaza pre ul jpg
Cât costă o coroană dentară și ce factori influențează prețul?
O coroană dentară este una dintre cele mai frecvent utilizate soluții stomatologice pentru restaurarea unui dinte deteriorat. Costul acesteia variază foarte mult în funcție de materialul folosit, tehnologia de producție și experiența medicului stomatolog.
avocat legalro 2 png
6 motive pentru care ar trebui să alegi un avocat local
Când vine vorba de probleme juridice, alegerea unui avocat potrivit este esențială. Una dintre cele mai bune decizii pe care le poți lua este să colaborezi cu un avocat local.
termosemineu dolinex 3 png
Avantajele unui termoșemineu pe peleți și cum să faci cea mai bună alegere
Căldura confortabilă a unui termoșemineu pe peleți nu este doar un răsfăț, ci și o soluție eficientă și sustenabilă pentru încălzirea locuinței.
Formare profesionala (2) jpg
Formarea profesională: Fundamentul succesului ONG-urilor
Formarea profesională este esențială pentru creșterea performanței și dezvoltarea sustenabilă a ONG-urilor. Exită programe ce oferă sesiuni de formare adaptate nevoilor specifice ale sectorului neguvernamental, pregătind specialiștii pentru provocările viitoare.
DilemaVeche (2) (3) jpg
Valentine’s Day se sărbătorește diferit în diverse culturi
Ziua Îndrăgostiților, cunoscută internațional drept Valentine’s Day, nu este doar o sărbătoare a iubirii universale, ci și o reflectare a diversității culturale, manifestată prin obiceiuri și tradiții unice.

Parteneri

Noppajit Meen Somboonsate jpg
O femeie care mătura pe străzile din Thailanda a devenit model! Frumusețea ei i-a uimit pe toți
Nu știi niciodată de unde sare iepurele! Această zicală i se potrivește perfect lui Noppajit Meen Somboonsate (28 de ani), o femeie simplă din Bangkok, Thailanda, care a devenid peste noapte model. Ea era o măturătoare stradală care trăia de pe o zi pe alta
mitus vila mitropolie 35 webp
O bijuterie arhitecturală a Bucureștiului își deschide porțile. Ce secrete ascunde și când poate fi vizitată de turiști
Vila Sacha Roman este una dintre cele mai frumoase case istorice din Capitală. Pentru cei care vor să o admire și să îi descopere secretele, aceasta este deschisă publicului în fiecare weekend, gratuit.
alimente, foto shutterstock jpg
Cele patru alimente care te ajută să trăiești 100 de ani. Fac parte și dintr-o dietă populară
Cercetătorii au aflat ce alimente ne pot ajuta să trăim 100 de ani, sau chiar mai mult, dacă le consumăm zilnic. În același timp, specialiștii au identificat și altele care pot grăbi apariția bolilor și totodată moartea timpurie.
image png
Horoscop săptămâna 7-13 aprilie 2025. O zodie iese dintr-o relație, alta își găsește sufletul pereche
Perioada 7-13 aprilie este marcată de evenimente importante pentru nativii horoscopului, cu schimbări majore în viața lor.
rice dish 1740298 1280 jpg
Risotto alla Milanese cu Grana Padano, o delicatesă cremoasă și aromată. Ce trucuri și ingrediente secrete ascunde rețeta servită la mesele regale. VIDEO
Rețeta de risotto alla Milanese cu Grana Padano a făcut furori pe TikTok, iar gospodinele sunt curioase să o încerce. Este delicioasă, cremoasă și plină de arome.În plus, pentru cei care nu știu, acest preparat este servit la mesele regale.
uefa mafia jpeg
image png
Acesta nu este Mihăiță, e o creație AI. Adevărata poveste a „băiatului” care a emoționat zeci de mii de români
El este Mihăiță, băiatul căruia aproape 40.000 de români i-au dat like, iar 17.000 au distribuit postarea, emoționați de „curajul și demnitatea unui copil sărac din București”. Doar că Mihăiță nu există.
accident pascani jpg
Un microbuz cu 15 persoane s-a răsturnat la ieşirea din Paşcani spre Iaşi. Două femei sunt rănite
Un microbuz cu pasageri s-a răsturnat, duminică după-amiază, la ieşirea din municipiul Paşcani spre Iaşi. Autorităţile au activat Planul Roşu de Intervenţie. Două femei cu mai multe traumatisme au fost transportate la spital.
image png
Șeful Administrației Penitenciarelor, înlocuit. Sindicaliștii exultă: „A condus ANP în stil mafiot”
Directorul Administrației Penitenciarelor a fost înlocuit din funcție. Anunțul a fost făcut public chiar de Dan Halchin, într-o postare pe Facebook.