André Scrima: Ziua una şi a opta

Publicat în Dilema Veche nr. 942 din 28 aprilie – 4 mai 2022
André Scrima: Ziua una şi a opta jpeg

Lumina Paştilor: pe cea vizibilă în biserici şi pe străzi, ucrainenii nu şi-au putut-o îngădui; pe cea spirituală, religia patriarhului Kiril o insultă, o sufocă.

Simţ sensibil şi simţ spiritual, amîndouă fac parte, în diferite moduri, din întîlnirea credinciosului cu evenimentul Învierii. La această temă se referă pasajul pe care l-am ales din volumul Părintelui André Scrima, Comentariu integral la Evanghelia după Ioan (Humanitas, 2008). Textul vorbeşte mai ales despre ritmul care leagă Duminica Paştilor şi Duminica următoare, Duminica octavă. (A. M.)

În seara Zilei Învierii, Iisus „le-a zis iarăşi: Pace vouă!”, Dar, de îndată, El îi duce mai sus: „Precum M-a trimis pe Mine Tatăl, vă trimit şi Eu pe voi”. E ca o primă concluzie a versetelor care ne relatează cea dintîi arătare a lui Iisus în faţa discipolilor. Domnul îi asimilează deja propriului său destin, mai mult, propriei lui stări: „Precum M-a trimis pe Mine Tatăl”...

Toma nu fusese prezent la neaşteptata apariţie a lui Iisus în mijlocul celorlalţi ucenici; e firesc ca cei din urmă să i-o împărtăşească, alături de emoţia şi de bucuria ce îi stăpînesc, dar, putem bănui, şi alături de tumultul sentimentelor stîrnite de eveniment care nu s-au limpezit neapărat în ei înşişi. Tumultul acesta suscită probabil replica lui Toma care, fiindcă nu a fost de faţă, îşi păstrează mintea de toate zilele: „Dacă nu voi vedea în mîinile Lui... şi dacă nu voi pune mîna mea în coasta Lui, nu voi crede”. Iată care e, în fond, adevăratul sfîrşit al primei zile a Învierii: e provocarea lansată de Toma, „nu voi crede”. Prin ea, prima zi rămîne cumva suspendată, atîrnînd de o urmare ce nu poate fi încă prevăzută. Trebuie să recunoaştem excepţionala frumuseţe, în sens pur estetic mai întîi, a stilului ioanic care face să culmineze această primă zi a Învierii cu marca unui refuz: „nu voi crede”. E aceeaşi viziune, viziune cu adevărat trăită de Ioan, prin care avem acces la realitatea esenţială a unei Învieri care nu e din această lume, dar e destinată să cuprindă lumea începînd tocmai cu spiritul uman care are tot dreptul şi chiar datoria să rămînă în stare de veghe. Toma e emblema acestei responsabilităţi.

„După opt zile” are loc deznodămîntul episodului (20, 26-29). Ştim deja cîtă precizie dovedeşte Ioan atunci cînd are de comunicat misterele cunoaşterii. Expresia „după opt zile” se leagă în mod evident de replica finală a primei zile şi îi anunţă soluţia. E primul sens al intervalului octav. În plus, compoziţia internă a întregului capitol ne arată că trebuie să urcăm încă o treaptă în cunoaşterea Revelaţiei după treapta primei zile, cînd Iisus a apărut în mijlocul discipolilor. Dar există un sens încă mai tare şi îi datorăm Sfîntului Ioan aprofundarea unui tip de înţelegere care s-a înrădăcinat puternic în tradiţia ortodoxă a Răsăritului. Ne amintim că la începutul capitolului 20, ca şi la sinoptici de altfel, duminica Învierii e desemnată prin mia ton sabbaton, „ziua întîi a săptămînii”, prin care înţelegem în mod obişnuit „prima zi”. Or, în mod riguros, ea este „Zi Una”, mia şi nu prote. Apare deja aici o indicaţie a trecerii de la unu la unic, ceea ce defineşte, începînd cu Ioan, sensul şi valoarea Zilei Învierii. Dar această „Zi Una” se împlineşte şi face corp cu „a Opta”. Ea constituie o unitate de sens cu a Opta Zi. Dacă scrutăm tradiţia liturgică a Răsăritului şi scrierile Părinţilor, vom înţelege excepţionala deschidere de sens şi de viaţă care ni se propune astfel. Ziua Duminicii e un dar al Paştelui (dominica dies: ziua Domnului); ea vine aşadar după cele şapte zile ale săptămînii, e o a opta zi ce nu îşi găseşte loc, ca atare, în ciclul săptămînii, compus din şapte zile. Ogdoada e discontinuă faţă de a şaptea zi a săptămînii vetero-testamentare ori a săptămînii noastre curente; e depăşirea ei, iar nu urmarea ei pe acelaşi nivel al timpului. Sfîntul Vasile o descrie spunînd: „Stînd drepţi, împlinim rugăciunile în Ziua Întîi şi Una a săptămînii, dar nu toţi ştiu pentru ce e statura dreaptă... această Zi e întrucîtva imaginea Veacului (Eonului) viitor. De aceea, fiind Principiu al zilelor, ea nu e numită Prima, ci «Una»... E totodată Una şi a Opta, semnificînd starea ce va urma timpului, ziua fără sfîrşit, celălalt Veac, Ziua de după timp”...

Iată deci Ziua Una şi a Opta, aşa cum ne-o înfăţişează sfîntul Ioan în realitatea ei intimă: ea e marcată de a doua apariţie a Celui Înviat şi e cerută, întrucîtva, de prima zi, cînd Toma, unul dintre discipoli, fusese absent. Episodul începe la fel: „ucenicii Lui erau iarăşi înăuntru şi Toma împreună cu ei. Şi a venit Iisus, uşile fiind încuiate, şi a stat în mijloc şi a zis: Pace vouă!” (20, 26). E marcată astfel unitatea celor două zile, două şi totuşi o unică zi. „Apoi a zis lui Toma: Adu degetul tău încoace...” (20, 27), cuvinte urmate de suverana injoncţiune: „Nu fi necredincios, ci credincios”. Ne apropiem de capătul evangheliei şi Ioan ne îndreaptă din nou privirea spre rana din coasta lui Iisus care îi stîrnise extraordinara mărturie a sîngelui şi a apei (19, 34-35). Aceeaşi rană i se oferă acum lui Toma spre mărturisirea credinţei lui, iar ea îl conduce direct la vîrful cunoaşterii. Să ne gîndim ce însemnătate putea avea pentru un iudeu evlavios şi chiar pentru un contemporan luminat faptul de a fi adus în stare să exclame: „Domnul meu şi Dumnezeul meu!”, adresîndu-se unei fiinţe umane pe care o cunoscuse, o însoţise, căreia îi vorbise. E ceea ce i se întîmplă lui Toma şi el asumă astfel demnitatea de martor, aceeaşi care îi revine, bineînţeles, şi lui Ioan...

Toma acţionează condus de simţul pe care l-am putea considera cel mai grosier – simţul tactil –, dar care furnizează în ce priveşte lumea sensibilă şi contactul cu ea o certitudine incontestabilă. A pipăi înseamnă a intra în contact imediat, fără ajutorul, am putea spune, al inteligenţei, al spiritului: sensul concret însuşi, corpul ca substratum al acestui sens e suficient. A pipăi dă limita certitudinii materiale, concrete în ce priveşte realitatea căutată. Ioan era, dimpotrivă, o ştim prea bine acum, discipolul văzului, cu o privire de vultur, care străbate dintr-o singură ochire nu numai distanţele materiale, ci şi de înţelegere a sensului, pentru a stabili cunoaşterea certă a ceea ce nu se manifestă percepţiei curente, specifice condiţiei noastre umane. Ioan vede dincolo de vizibil şi de acolo primeşte siguranţa a ceea ce vizibilul reprezintă, exprimă, revelează: această calitate dă înălţimea şi valoarea mărturiei lui. Or, Ioan şi Toma, între prima şi a opta zi ce constituie împreună Paştele, sînt asociaţi în mărturie. Domnul afirmă asocierea lor, subliniind totuşi anumite nuanţe: „Pentru că M-ai văzut, ai crezut. Fericiţi cei ce n-au văzut şi au crezut!” (20, 29). Vederea lui Toma, aşa cum el însuşi pusese condiţia, trebuia să se întemeieze pe atingere şi ea i-a fost necesară pentru a ajunge la mărturisirea credinţei. Însă a crede înseamnă mai ales a vedea: nu numai fără ajutorul atingerii, ci şi fără ajutorul ochilor de carne, a vedea cu un văz nou pe care viaţa credinţei îl suscită ca organ de cunoaştere.

Anca Manolescu este cercetător în domeniul antropologiei religioase.

Sanatatea ficatului  Cum identifici semnele unui ficat bolnav jpg
Sănătatea ficatului: Cum identifici semnele unui ficat bolnav
Ficatul este un organ vital în corpul omului, fiind implicat în sute de procese, printre care: digerarea alimentelor, eliminarea deșeurilor din organism și producerea unor factori de coagulare care facilitează circulația sângelui.
Rolul esential al adjuvantilor in optimizarea pesticidelor jpg
Rolul esențial al adjuvanților în optimizarea pesticidelor
Condițiile de mediu, intemperiile, buruienile, precum și bolile și dăunătorii plantelor reprezintă tot atâtea provocări pentru fermierii moderni.
IMG 20240408 WA0011 jpg
Casa Memorială „Amza Pellea”, din Băilești, a fost redeschisă publicului
Manifestările dedicate cinstirii memoriei îndrăgitului actor român, născut în inima Olteniei, au debutat pe 6 aprilie, pe scena Teatrului Național Marin Sorescu din Craiova, locul în care și-a început fascinanta călătorie în lumea artistică.
pompy ciepła (2) jpg
Pompe de căldură - utilizarea, funcționarea și tipurile acestora
În ultimii ani, pompe de căldură s-au remarcat intre dispozitivele utilizate în sistemele moderne de încălzire.
header piese jpg
Sfaturi pentru conducătorii care apreciază piese auto online de calitate și serviciile unor profesioniști
Achiziționarea de piese auto online poate fi o modalitate convenabilă și eficientă de a-ți repara sau întreține mașina.
masa de paste jpg
Cum să aranjezi o masă festivă perfectă: trei sfaturi utile
Nu mai este mult până la sărbătorile de Paște. Chiar dacă poate părea cam devreme să începi pregătirile de sărbătoare, poți începe planificarea de pe acum dacă vrei să-ți impresionezi invitații.
caine in vacanta jpg
Cum să îți pregătești câinele pentru călătorii: 6 sfaturi pentru o vacanță fără probleme
Te pregătești să pleci în prima vacanță alături de câinele tău? Experiența de a pleca într-o călătorie cu cel mai bun prieten al tău poate fi una inedită, care te va încărca cu amintiri plăcute.
image png
Lumea în care trăim
Trăim ceea ce poartă numele de „marea epuizare”.
image png
Flori, lumi și profesoare
Flori le-am dus de cîte ori am avut ocazia, la propriu sau la figurat.
image png
Cît de puțin ne lipsește...
Zic alți psihologi: nu pierde copilul interior, „accesează-l”, joacă-te, have fun! Aiurea!
image png
Zoe, fii feminină!
În prezent, cînd vorbim despre feminism, nu ne mai raportăm la structura rațională a lui Beauvoir, ci la extremismele de tipul Solanas.
p 20 Aleksei Navalnîi WC jpg
O întrebare greu de ocolit
Pentru noi, astăzi, răul şi suferinţa nu sînt doar mari teme teoretice. Nici nu se limitează la experienţa lor privată.
image png
Tîlcuirile tradiției isihaste
O luminoasă excepție de la această triumfală decadență e de găsit în lucrarea Părintelui Agapie Corbu.
1038 21a centrul comunitar din Chiojdu, 2023 jpg
Arhitectura interesului public
Arhitectura interesului public reprezintă o dezvoltare rizomatică orizontală la nivel local.
p 24 M Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
Un preot din Spania, împreună cu partenerul său, au fost arestați pentru că ar fi făcut trafic cu Viagra.
image png
Pe ce te bazezi?
Pe măsură ce avansez în vîrstă, tind să cred că ceea ce numim intuiție se bazează pe experiența noastră de viață.
image png
De primăvară
Florile înșiruite mai sus se vindeau pe stradă, din loc în loc, înveselind-o. Schimbînd-o.
image png
Școli private, școli de fițe?
Nu se schimbase nimic, eram din nou o guvernantă „creativă”.
p 20 Valentina Covaci jpeg
Cum vorbim despre Dumnezeu
Merită să explorăm ce spune asta despre societatea noastră și despre discursul public din România.
image png
Călătorii în istoria cultului
A doua carte este o monografie asupra unui obiect liturgic esențial, pe care doar slujitorii îl pot vedea în altar: Antimisul. Origine, istorie, sfințire (Editura Basilica, 2023).
p 21 Geneva WC jpg
Nostalgii helvete
Job-ul (le petit boulot) pe care mi l-am dorit cel mai mult a fost cel de asistent plimbat căței genevezi.
p 24 M  Chivu 2 jpg
Cu ochii-n 3,14
● Un gunoier își dirijează colegul de la volanul autospecialei: „Dă-i, dă-i, dă-i! / Dă-i, că merge, dă-i!”. O versificație relativ salubră. (M. P.)
image png
Acceptăm prinți!
Termenul „sindromul Cenușăreasa” a fost folosit pentru prima dată de dr. Peter K. Lewin într-o scrisoare către Canadian Medical Association Journal, în 1976.
image png
Mama și tarabele
Mama, deși avea gusturi mai nobile și, atunci cînd se juca, îi plăcea să se joace mai luxos, înțelegea și nevoia mea de kitsch-ul nu chiar dulce, ci simpatic.

Adevarul.ro

image
Povestea care sparge tiparele în Japonia tradiționalistă. Cum a devenit o însoțitoare de bord prima femeie la conducerea Japan Airlines
Numirea în ianuarie a lui Mitsuko Tottori la conducerea Japan Airlines (JAL) a provocat un adevărat șoc în lumea afacerilor din această țară. Nu numai că Tottori era prima femeie aflată la conducerea companiei aeriene, dar își începuse cariera ca membru al echipajului de cabină.
image
„Era doar o chestiune de timp”: Eminem îl ucide pe alter ego-ul Slim Shady în noul album VIDEO
Unul dintre marile alter ego-uri din pop ar putea avea un sfârșit macabru, Eminem anunțând primul său album de după cel din 2020, intitulat „The Death of Slim Shady (Coup de Grâce)”, relatează The Guardian.
image
Dispariția misterioasă a fiicei de 16 ani a unor magnați americani ai tehnologiei. Când a fost văzută ultima dată VIDEO
Mint Butterfield, fiica unor cunoscuți antreprenori din lumea tehnologiei, a dispărut în weekend. Tânăra de 16 ani a fost zărită pentru ultima dată duminică seara, în Bolinas, California, la nord de San Francisco.

HIstoria.ro

image
Justiția în România secolului al XIX-lea
Evoluția Ministerului Justiției urmărește, în linii mari, evoluția administrației autohtone, dar și pe cea a societății românești, în ansamblul său.
image
Operațiunea Barbarossa. 84 de avertizări cu privire la invazia germană, ignorate de Stalin
Pe 22 iunie 1941, Germania a invadat URSS în urma Operațiunii Barbarossa. Deși au primit numeroase avertizări din partea serviciilor de informații, Stalin și Uniunea Sovietică au fost luate prin surprindere.
image
Momentul abdicării lui Cuza: „În ochii lui n-am văzut niciun regret, nicio lacrimă”
Nae Orăşanu, om de încredere la Palat, îi comunicase principelui A.I. Cuza că „se pregătea ceva”.