Despre primăvară şi înţelepciune

Publicat în Dilema Veche nr. 627 din 25 februarie - 2 martie 2016
Cui i e frică de educaţia sexuală? jpeg

Odată cu vremea frumoasă, cumva, totul devine (și) mai insuportabil. E ca și cum ai avea o obligație să te bucuri de ea (de vreme), dar și de toate cele: de natură, precum în poeziile pășuniste. Pînă atunci, în mare măsură, nu ești prea conștient de natură. Sau ești mai curînd alert la impedimentele ei: cînd e gheață pe jos și nu poți circula, cînd zăpada nu te lasă să-ți scoți mașina din parcare ori vîntul dărîmă copacii din jur. Cînd, însă, roata se schimbă și natura devine mai mult decît prietenoasă, totul cotește spre „periculos“ în direcția cealaltă: parcă ceva plutește în aer și vrem cu toții, la unison, într-un cor patetic, dar vioi, să știm cît mai multe despre „the birds and the bees“. Stihia, paradoxal, pozitivă a naturii intră-n noi și devenim, ca-n comediile romantice vechi, mai soft, mai deschiși la sentimentalisme și efuziuni.

Începem să observăm scene și personaje idilice pe stradă: cum ar fi un motan siamez, aristocratic, care stă pe un gard și se uită fix la tine cu ochii de culoarea cerului; cerul însuși, care devine, brusc, fascinant, fie că e văzut de jos, ca un uriaș clopot fremătător, fie de sus, de la înălțimea unui pom dantelat, pe a cărui creangă subțire locuiește o cioară, fie prin geamul murdar al unui vehicul, pe care totuși i se pot zări culorile, care arată spațial, așa cum ne apar prin filmele SF.

Sau vedem graffiti-urile orașului, care, constat, au ajuns nu doar tot mai filozofice, ci și mai sensibile. Nu pot să nu-l pomenesc pe cel întîlnit întîmplător, care, ca să mă exprim în spiritul deja amintit, „mi-a sfîșiat inima“: Iubesc nesfîrșesc. Scris pe un zid gălbui, sub un geam tare mic. Recunosc că m-am zgîit la el îndelung și degeaba, întorcîndu-l pe toate fețele cu punctuația lui cu tot: inițial mi s-a părut că între cele două cuvinte e un punct și ele sînt două verbe alăturate – care, în forma asta, ar avea legătură cu cele două lucruri esențiale ale condiției omenești în legătură cu care m-a pus în gardă o doamnă dintr-un magazin, să zicem, ezoteric. După un timp, însă, am văzut că nu e punct între cele două, iar al doilea cuvînt e un determinant al celui dintîi: și așa a fost și mai frumos și m‑a aruncat și mai abitir într-o visare făr’ de sfîrșit.

Apoi, dispoziția asta soft de primăvară se manifestă în relațiile cu semeni. Vezi oameni necunoscuți pe stradă, pentru care probabil ești invizibil, și un mic demon de anotimp îți dă ghes să-i ajuți – au, n-au chef –, cu riscul de a deveni hărțuitor. De pildă, două femei, probabil mamă și fiică, tot căutau un taxi în fața unui magazin. Și, desigur, nu reușeau să găsească nici unul. M-am întors spre ele, eludînd faptul că și-au dat seama că am tras cu urechea la conversația lor, și le‑am dat telefonul încă unei firme. Întîmplător, chiar au găsit un taxi la firma respectivă. Cînd s-au urcat în el, cu cățel și purcel, mă simțeam de parcă îmi plecaseră niște rude, voiam să le fac cu mîna (așa cum, pe vremea cînd eram copii, făceam cu mîna din tren și la tren, fără să ne pese că era vorba de oameni necunoscuți și, culmea, ni se și răspundea).

În înțelegerea „omenească“ de primăvară intră, de pildă, și doamna între două vîrste de la un restaurant de pește de la un mall, care se află la intrarea într-un cinema. Uneori, mănînc acolo sau cumpăr chestii de luat acasă sau la film. Doamna în cauză s-a prins că lumea (sau doar eu?) cumpără diverse pentru a le consuma la film, pentru că, între noi fie vorba, bufetul respectivului cinema nu are mai nimic interesant. Așa că a ajuns să‑și învețe, cu înțelepciune, clienții cu aplecare către o minusculă aventură cum să‑și îndese respectivele produse în rucsac, ce accesorii să mai ia ca să nu se murdărească și cum se desfac băuturile.

Doar cu ajutorul ei am reușit eu să beau șampanie, cu prietenele, cu ocazia unei aniversări destul de importante, la filmul Cum să fii singur și fericit (How to be single, 2016, Christian Ditter). O comedie romantică mai altfel, așa cum am mai spus, care oferă și o soluție destul de neobișnuită, în producțiile de gen, pentru reprezentantele sexului feminin: și anume, dacă nu găsesc bărbatul adecvat, decît să fie așa, oricum, cu cineva, mai bine să fie pe cont propriu. Fermecătoarea Alice (Dakota Johnson, cea din Fifty Shades of Grey, Sam Taylor-Johnson, 2015), după ce e părăsită de iubitul din facultate, neînțeleasă de unul mai matur și tată pe deasupra, și neinteresată de un al treilea, care era doar un prieten cu dorințe, găsește o soluție care, chiar și pentru o primăvară idilică, nu mi se pare de lepădat: își închiriază un apartament perfect, nu doar cu o uimitoare vedere la stradă, ci și cu niște scări newyorkeze de incendiu, pe care, culmea, poți face ceva mai mult decît interesant. Poți sta să citești uitîndu-te la lume și, măcar aparent, un pic mai sus decît grosul ei…

Cea mai bună parte din noi jpeg
Să găsești oameni la fel ca tine
A îndrăzni să vorbești despre o boală înseamnă a crea o comunitate.
Zizi și neantul jpeg
„Luna cadourilor” și cenușiul
Simțeam cum realitatea tindea, făcea chiar presiuni asupra noastră, a locuitorilor ei, să se transforme în irealitatea din Lumea de lemn.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Cine o mai ține minte pe „fata de la pagina 5?” – cum recuperăm anii ’90?
Ar trebui să existe undeva la un loc de cinste într-un muzeu al presei românești de după 1989.
E cool să postești jpeg
Termopanul, valoare națională
„O bojdeucă trendy“, „Parchetul este cumpărat de la Dedeman sau Praktiker?“
p 20 Balaam WC jpg
Originea regilor magi
E un mag dintre caldeeni? Un ghicitor în stele? Un vrăjitor malefic?
Theodor Pallady jpeg
O carte despre oameni și îngeri
Cititorul va descoperi în text rațiunea tainică a Întrupării: doar omul – cu anatomia lui de lut și sufletul său nemuritor – avea să fie o imago Dei.
p 24 F  Prica jpg
Cu ochii-n 3,14
„Un cal a reușit cumva să iasă din boxa lui și umblă prin avion.”
image png
Oamenii din fotografii
Să-i facem să supraviețuiască.
image png
Malliștii
După film, ne-am dus să ne căutăm mașina în parcarea subterană, acolo, în hruba aia imensă și întunecoasă se termină fericirea.
image png
Lectura, antidotul violenței?
Cel mai des, este invocată lipsa timpului: „N-am mai citit pentru că m-a copleșit oboseala”.
image png
Mărturia lui Pascal
Cuvinte care „nu vor trece”, pline de „har și de adevăr”.
p 20 Iași WC jpg
Provincia ca problemă
Iar faptele, cîte și cum se fac ele, capătă cadențe cosmice, ca în sfîșietorul testament al Olguței.
p 21 la Lorin WC jpg
Olimpul litoralului românesc (2)
Ceva din spiritul stațiunii, un je-ne-sais-quoi, îi face și pe sportivii de performanță să își facă aici cantonamentele.
p 24 S M  Georgescu jpg
Cu ochii-n 3,14
„Lacrimile ei se amestecă cu cele ale acestui bazin“.
image png
Toate lucrurile care s-au schimbat
E nevoie de atît de puțin după ce anii își fac treaba.
image png
Capoate și feminități
Așa, diferențele dintre interior și exterior erau într-o măsură abolite.
image png
Piața Romană
Fetele de 20 de ani de acum nu-și mai pierd vremea în astfel de bodegi.
image png
Zgomotul și furia
Drept urmare, există mai multe metode tradiționale de a riposta unui vecin zgomotos.
image png
Cîteva note despre agapa creștină
Evident că nimeni, mîncînd laolaltă, nu stătea să filosofeze. Eram însă alături de Domnul.
p 20 Arik Ascherman WC jpg
Traumă şi discernămînt
Dar, în ciuda singurătăţii şi a primejdiilor acum mult mai aspre, rabinul îşi continuă patrularea, nu părăseşte paza.
p 24 D  Stanciu jpg
Cu ochii-n 3,14
Într-un supermarket, la raionul de alimente exotice, am descoperit mămăliga ambalată în vid, „gata preparată”.
image png
Lumi fragile
Am perceput „schimbul de scrisori”, formulare care în curînd va trece și ea într-o arhivă a limbii, ca pe un fel de apel la memorie.
image png
Frig și acasă
Cert e că, în ciuda condițiilor aparent vitrege, m-am simțit acasă acolo.
image png

Adevarul.ro

image
Ce a răspuns Inteligența Artificială despre Marea Unire de la Alba Iulia. Eroarea pe care o face ChatGPT
Softul de inteligență artificială ChatGPT are răspunsuri la întrebări ce au legătură cu Marea Unire de la Alba Iulia din 1 decembrie 1918. Face, însă, o eroare, confundând Sala Unirii cu Catedrala Ortodoxă, care a fost construită abia în 1922.
image
Renumit medic pediatru, avertisment: „Tocmai am văzut un caz sever de rujeolă, boală care, cred unii, nu există”
Medicul pediatrul Mihai Craiu avertizează depre o boală care „există și produce complicații grave, unele mortale” . Este vorba despre rujeola, despre care unii părinți cred că „bolile acestea, ale copilăriei, existau numai în timpul comunismului sau apar în țări africane”
image
Cum i-a făcut România magică să plângă de emoție pe mai mulți americani. „Nu credeam să mi se întâmple așa repede” VIDEO
Frumusețiile României și simplitatea și sufletul curat al românilor sunt de multe ori apreciate de turiștii și de vloggerii care ajung aici din străinătate. În unele cazuri, aceștia sunt copleșiți și ajung chiar să verse lacrimi, emoționați. De 1 Decembrie, „Adevărul” relatează trei astfel de cazuri

HIstoria.ro

image
Ce a însemnat România Mare
1 Decembrie 1918 a rămas în mentalul colectiv ca data la care idealul românilor a fost îndeplinit, în fața deschizându-se o nouă etapă, aceea a conștientizării și punerii în aplicare a consecințelor ce au urmat acestui act, crearea României Mari.
image
Trucul folosit Gheorghiu-Dej când a mers la Moscova pentru ca Stalin să tranșeze disputa cu Ana Pauker
Cînd merge la Moscova pentru ca Stalin să tranşeze în disputa cu Ana Pauker, Dej foloseşte, din instinct, un truc de invidiat.
image
Sfântul Andrei și Dobrogea, între legendă și istorie
Îndelung uitate de către establishment-ul universitar românesc, studiile paleocreștine încep să își facă din ce în ce mai clară prezența și la noi. Încurajarea acestor studii și pătrunderea lor în cadrul cursurilor s-au dovedit lucruri absolut necesare. Ultimii ani au dus la noi dezvăluiri arheologice privind primele comunități paleocreștine (paleoeclesii) din Scythia Minor (actuala Dobrogea), conturând două ipoteze și direcții de cercetare pentru viitor: ipoteza pătrunderii pe filieră apostolic