Derapajele autorităţilor
Probabil cel mai flagrant episod de derapaj, venit dinspre politicieni către presă, a fost momentul februarie 2017, cînd ministrul Afacerilor Interne, Carmen Dan, a întocmit și a prezentat așa-numita „listă neagră“, o listă pe care a inclus un număr de persoane publice, printre care jurnaliști, dar și politicieni aflați în opoziție, care s-ar fi „implicat“ în sprijinirea protestelor antiguvernamentale din iarnă.
Cei aflați pe listă au fost astfel acuzați că ar fi incitat oamenii să iasă în stradă și să protesteze „contribuind astfel la agravarea unei situații tensionate“. Pe listă apăreau ca „instigatori“: Mircea Marian, Ovidiu Vanghele, Emilia Şercan, Cătălin Tolontan, Andrei Gheorghe, Lucian Mîndruță, Clothilde Armand, Nicuşor Dan, Robert Turcescu.
Gestul ministrului nu a rămas însă netaxat. Valentin Jucan (membru CNA) a acuzat-o pe Carmen Dan de depășirea atribuțiilor, iar PNL și PMP, alături de organizațiile media ActiveWatch și Centrul pentru Jurnalism Independent, au cerut demisia acesteia, acuzînd gestul de iresponsabilitate, „trădînd o mentalitate de sorginte totalitară“, susținînd totodată dreptul fiecăruia de a chema oamenii la protest, cît timp nu există instigare la violență sau la nerespectarea legii.
Cele două organizații i-au reamintit public ministrului că oricine are dreptul să sprijine și să cheme la protest, atîta timp cît nu instigă la violență sau la nerespectarea legii. „Considerăm că avem de-a face cu un demers deosebit de periculos prin care tocmai autoritățile statului ce au ca atribuții apărarea legii și protejarea ordinii publice fac și distribuie liste cu cetățeni care nu se fac vinovați decît de exercitarea unor drepturi“, au transmis la acea dată ActiveWatch și Centrul pentru Jurnalism Independent.
Nu doar figurile publice au fost luate în vizor, ci și oamenii de la firul ierbii.
Horia Georgescu, un ploieștean care confecționează bannere, este unul dintre exemplele consemnate în Raportul FreeEx. Ploieșteanul a postat, pe contul său de Facebook, oferta de a face gratuit afișe pentru oponenții Ordonanței 13. „A doua zi, la sediul companiei sale a venit un echipaj al Poliției Economice în control, susținînd că ar fi avut informații că angajații bărbatului ar fi lucrat fără cărți de muncă, peste program. Oamenii legii au verificat și o altă afacere a bărbatului, în aceeași zi, și au făcut inventarul materialelor publicitare. Potrivit relatărilor făcute de Horia Georgescu pentru jurnaliști, echipajul venit în control a insistat cu întrebările referitoare la comenzile de bannere gratuite, vrînd să afle numărul acestora, identitatea celor care le-au comandat, dacă s-au făcut comenzi pe e-mail sau telefonic, din ce material erau făcute afișele etc. Mai mult, Poliția Economică i-a cerut lui Horia Georgescu lista celor care au solicitat afișe gratuite. Ulterior, la solicitarea jurnaliștilor locali, Biroul de Presă al Poliției Prahova a transmis că nu s-au constatat nereguli, pînă în prezent, din categoria faptelor ce intră în competența de cercetare a poliției.“
Acest text a fost realizat într-un program de parteneriat cu Osservatorio Balcani e Caucaso pentru Centrul European de Presă şi Libertatea Presei (ECPMF), cu sprijinul Comisiei Europene. Responsabilitatea pentru conţinutul acestui text aparţine exclusiv revistei Dilema veche şi nu se poate în nici un fel considera că el ar reflecta punctul de vedere al Uniunii Europene.
Foto: Andrei Ivan