De ce România nu va avea o revoluţie Facebook

Matei DOBROVIE
Publicat în Dilema Veche nr. 415 din 26 ianuarie - 1 februarie 2012
De ce România nu va avea o revoluţie Facebook jpeg

Mă întorc acasă după ce am văzut filmul Ostrov. În autobuz, un bărbat cu voce stridentă strigă: „Popor de laşi, ce faceţi? Staţi să vă calce în picioare?!... Veniţi cu mine!... Care vine cu mine să se bată cu jandarmii?!... Vă e frică să vă apăraţi drepturile... popor de curve“. Ajungem la Universitate... A început revoluţia anti-Băsescu. Se strigă „Jos dictatorul! Jos guvernul!“. De multe ori m-am înflăcărat cu gîndul la Piaţa Universităţii şi la evenimentele din 13-15 iunie. Aş fi vrut să nu fi fost atît de mic atunci, să fiu şi eu alături de acei tineri care au luptat pentru libertate, pentru drepturile lor şi, cel mai important, pentru ceva în care au crezut, şi anume: că regimul comunist nu trebuie să se mai repete niciodată.

După 12 ani, Piaţa Universităţii se umple din nou, dar lucrurile s-au schimbat, chiar dacă unele revendicări par să fie aceleaşi. După anul Primăverii arabe, românii au redescoperit şi ei protestul, dar diferenţele dintre revoluţiile din Egipt, Tunisia şi protestele din România sînt semnificative.

România nu este o dictatură, aşa cum strigă disperat ciutacii, democraţia n-a dispărut, ba chiar este vizibilă, cu toate limitele ei. Actualul protest este îndreptat nu doar împotriva lui Băsescu şi a actualei puteri, ci a întregului sistem politic, electoral, împotriva bubelor justiţiei, a corupţiei exasperante la toate nivelurile şi, în final, împotriva laxităţii controlului guvernaţilor asupra guvernanţilor. Toate tare ale democraţiei. De aceea este necesar să regîndim puţin actualele proteste şi ideile vehiculate pe marginea lor.  

Băsescu este dictator. Fals. Asta e propaganda agasantă, din ultimii ani, a PSD, PNL şi a Antenelor. Nu-l poţi compara, cu toate „bubele“ lui evidente, de tot felul, cu regimurile autoritare ale lui Mubarak sau Ben Ali, care nu permiteau contestare şi au reprimat ani de zile orice forme de opoziţie. Frăţia Musulmană era interzisă şi opera în secret, liberalii erau reprimaţi, pe cînd, în România, liderii opoziţiei tronau la televiziuni întrecîndu-se cu moderatorii în denigrarea puterii. Ca să nu mai vorbim de suspendarea preşedintelui... Chiar protestele actuale arată că România este o democraţie.

Protestele sînt spontane şi autentice. Da. Ele vin pe fondul unei nemulţumiri reale şi larg răspîndite, legate de deteriorarea condiţiilor de trai. Pensii tăiate, salarii micşorate, oameni care nu mai au cu ce să-şi plătească ratele, tineri cu şcoală care sînt ignoraţi de sistem şi fără perspective. Toţi au dreptul să protesteze, să-şi ceară drepturile, să-şi tragă la răspundere conducătorii prea aroganţi şi rupţi de realitatea şi problemele lor. Asta nu înseamnă că printre protestatari nu se găsesc şi oameni ai opoziţiei care caută să folosească revolta oamenilor în beneficiu propriu. 

Opoziţia nu s-a implicat în proteste. Fals. Încercarea liderului liberal de a anunţa alăturarea militanţilor liberali abia după trei zile este o încercare de manipulare. 

Raed Arafat a declanşat revolta. Da şi nu. Ca şi în cazul Tunisiei, a fost nevoie de o scînteie, de un incident pentru ca să se aprindă focul. Vînzătorul de fructe Bouazizi a protestat pentru drepturile sale, iar doctorul Raed Arafat şi-a apărat cauza. Nedreptăţirea lor, nedreptatea percepută de o populaţie care deja dădea în clocot, a declanşat revolta pînă atunci latentă. 

România are o generaţie Facebook. Nu încă. Deşi au folosit reţelele de socializare pentru a se aduna, protestatarii din Piaţa Universităţii nu sînt destul de numeroşi pentru a produce o schimbare de regim. Iar revendicările lor sînt din cele mai felurite. Mulţi cer alegeri anticipate. Alţii strigă „Jos Băsescu!“... Iar alţii resping întreaga clasă politică... Dar mulţi din generaţia Facebook au ales şi să stea acasă, deci nu ştim care este părerea lor. În plus, mai e o problemă: pe cine pui în locul lui Băsescu, presupunînd că acesta părăseşte Cotroceniul înainte de terminarea mandatului? Protestatarii de azi nu agreează nici un Ponta, şi nici un Antonescu, după cum se putea citi pe unele pancarte. Iar mesaje de tip „Băsescu, ce mai stai? Vine regele Mihai“ au rezonanţă bună, dar nu sînt o soluţie. 

În lumea arabă au venit la putere islamiştii, consideraţi ultimii depozitari ai valorilor morale tradiţionale, islamice, ultimii rămaşi neerodaţi de guvernare. Ei au fost aleşi chiar şi în zonele unde egiptenii, de exemplu, trăiau doar din turism, domeniu-cheie care ar putea fi afectat de un exod al turiştilor străini, dacă se aplică interdicţia bikinilor şi a băuturii. Cred că pe logica revenirii la tradiţie şi la valori, în România ar trebui să vină atunci creştin-ortodocşii la putere. De ce nu? Ar putea să fie primul partid postideologic într-o Românie în care doctrinele şi etichetele politice şi-au pierdut orice însemnătate. Un partid care să încerce să reînvie valorile devenite cuvinte lipsite de conţinut. Un partid al oamenilor cinstiţi. 

Apare o mişcare grassroot din protestele actuale. Puţin probabil. Natura mişcării eterogene din Piaţă este mai degrabă de tipul Occupy, apolitică şi chiar antipolitică. Faptul că se invocă alegerile anticipate arată că românii se gîndesc la o rezolvare a situaţiei tot în actualul cadru democratic, cu tarele lui şi cu lipsa lui de alternativă. De aici o anumită doză de confuzie. 

Revoltele din Bucureşti seamănă cu vandalizările din Londra. Oarecum. Spargerea vitrinelor unor magazine, aruncarea de pietre către jandarmi şi sentimentul de impunitate al celor care n-au nimic de pierdut reprezintă elementul comun. La fel şi duşmănia faţă de jandarmi sau poliţişti, percepuţi drept inamicii principali. Dar aceste elemente huliganice sînt doar o mică parte din corpul compozit al protestatarilor. Huliganii ar putea să fie plătiţi să creeze panică şi violenţe, aşa cum sînt folosiţi în Serbia ca instrumente politice de către unii oameni de afaceri care au interesul de a scoate ţara de pe orbita europeană sau, pur şi simplu, simt o reală plăcere în răfuiala cu jandarmii, ca la orice derby Steaua-Dinamo.

Că doar unul dintre cele mai frecvente sloganuri auzite în piaţă a fost „Cea mai proastă meserie este la jandarmerie“... Într-adevăr, jandarmii sînt inamicul numărul 1 şi ţinta tuturor huiduielilor; după Băsescu, evident. Scandările continuă cu vehemenţă, dar sînt însoţite de apeluri la nonviolenţă. Românii au redescoperit gustul protestului, dar revoluţia după scenariu arab este încă departe. Dar nici scenariul rusesc – cu reprimări brutale ale protestatarilor şi arestarea celor care demonstrează paşnic – nu este valabil, cum vor să ne facă să credem ipocriţii care deplîng la televizor dispariţia democraţiei.    

Matei Dobrovie este redactor la revista Foreign Policy România.

Foto: L. Muntean

Cea mai bună parte din noi jpeg
Prietenia între femei – un mit?
Marile bucurii și marile tristeți le cam ducem de unii singuri.
Zizi și neantul jpeg
Zăpadă și săpuneală
Săpuneala era, negreșit, un mini-ritual pre-sexual.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Diete și cîteva gînduri despre nutriție
● Orice dietă implică renunțarea la alcool. Eu nu beau decît vin, dar e bună și o bere. Pînă aici! Nu vreau să fiu un om slab, sănătos, dar trist.
E cool să postești jpeg
Cînd aduci munca acasă
Există, bineînțeles, avantaje clare ale muncii de acasă. Și pentru angajați, și pentru angajatori.
p 20 Kierkegaar WC jpg
Maestrul Kierkegaard
Într-o anumită împrejurare, Wittgenstein a observat: „Un gînditor religios onest este ca un funambul.
„Voi cine spuneţi că sînt?“ O pledoarie jpeg
Ineditele lui Eliade
E un eveniment care, sper, i-ar fi plăcut lui Eliade, pentru că e o confirmare a importanței arhivei pe care o evoca recurent, aproape obsesiv, în jurnalele sale, știind ce a lăsat în ea.
p 24 M  Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
Dialog între un tată și un fiu (la vîrsta inocenței), în autobuz. Tatăl: „Merg să-i iau lu’ mami ceva.“ Fiul: „Ce?“ Tatăl: „Niște cizme.“ Fiul: „De ce?“ Tatăl: „Nu, că nu găsesc.“ Memorabil. (D. S.)
Cea mai bună parte din noi jpeg
Cînd v-ați simțit singuri ultima dată?
Te poți simți însingurat într-o mare de oameni, dacă relațiile cu ei nu sînt potrivite.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Cum se pleca în State în anii ’90?
Astfel, exemplele pot continua, căci românul, odată ajuns cetăţean american, face tot posibilul să-şi uite limba şi obiceiurile, dar năravurile şi le păstrează.
E cool să postești jpeg
Vînzătorul nostru, stăpînul nostru
Rămîne însă o întrebare: politețea, grija, respectul sînt oare condiționate de bani sau derivă din calitatea umană?
p 20 jpg
Incultură religioasă şi incultură universitară
Numeroasele miniaturi ilustrative preiau, alături de modele musulmane, imagistică de tip budist chinez şi creştin bizantin.
Theodor Pallady jpeg
Un iluminist evreu în Țara Românească
Cronica relațiilor dintre români și evrei a fost uneori armonioasă, alteori convulsivă și tragică, în funcție de contexte sociale, dinamici ideologice și evoluții geopolitice inevitabil fluctuante.
index jpeg 3 webp
Cîtă nefericire în urbea lui Bucur!
La noi, aici, în București și în anul de grație 2023, sub ce pictăm oamenii sfîșiați, absurd, de haite, pe cîmpurile năpădite de buruieni ale unui oraș care agonizează fără să o știe?
p 24 M  Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
Cehoaica Vera Czernak n-a mai suportat infidelitățile soțului ei, așa că într-o zi a decis să se arunce de la balcon. A căzut exact peste soțul ei care tocmai se întorcea acasă. El a murit, ea a supraviețuit.
Cea mai bună parte din noi jpeg
„Ei fac din noapte ziuă ş-a zilei ochi închid”
După ce vorbeam, mă culcam la loc. Nu i-am zis niciodată, dar se pare că știa. Mai tare decît cronotipul (și decît majoritatea lucrurilor) rămîne iubirea, se pare.
Zizi și neantul jpeg
Dimineți de iarnă
Mă făcea să simt că pămîntul nu-mi fuge de sub picioare. Că lucrurile pot avea sens și pot fi la locurile lor.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
La munca de jos
Oare n-ar trebui, la vîrsta lor, să plece în niște excursii ca să vadă lumea, să-și cumpere autorulote cum fac pensionarii din Germania, să-și petreacă revelioanele prin insule cu o climă mai blîndă?
E cool să postești jpeg
Bătaia e ruptă de rai – chipuri ale răului
Grăitoare pentru acest comportament defensiv este, de altfel, și zicala românească „Bătaia e ruptă din rai”, în fapt, o legitimare a violenței.
p 20 WC jpg
Democrația și Biserica în secolul XXI
Așa cum participarea demos-ului la viața cetății e însăși democrația, participarea laicatului la viața Bisericii e însuși creștinismul.
„Voi cine spuneţi că sînt?“ O pledoarie jpeg
Benedict al XVI-lea
Aproape intactă mi-a rămas, după zece ani, amintirea ultimei slujbe pe care a prezidat-o la San Pietro, în Miercurea Cenușii.
p 24 M  Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
La știrile TV, imagini dintr-un supermarket și apoi opinia unei fete de la carne, despre cum mai merge vînzarea acum, după ce s-a încheiat iureșul sărbătorilor: „E foarte scăzută un picuț“. (D. S.)
Cea mai bună parte din noi jpeg
Comoara e pretutindeni
Încerc să împing frica mult în fundul rucsacului, undeva între sacul de dormit și polarul de rezervă, amintindu-mi că o să fie vocală, dar n-o s-o las să conducă.
Zizi și neantul jpeg
Tache și cenușiul
Interesant e că pînă și în amintitrile mele culoarea paltonului său a rămas incertă: uneori mi-l amintesc gri, alteori negru.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Cabana Caraiman
Nicăieri nu am simțit un munte mai sălbatic decît la cabana Caraiman, simți hăul, abruptul, aproape de tine țopăie caprele negre.

Adevarul.ro

image
Ger de crapă pietrele în România: temperaturile de coșmar care se anunță. Cât ține episodul de vreme rea
Vremea rea pune stăpânire pe aproape toate regiunile. Va continua să ningă la munte, iar temperaturile vor scădea accentuat. Gerul ne va chinui toată săptămâna viitoare.
image
Închisoare pe viață pentru un român care a ucis o femeie pentru a-i lua averea. Cum s-a filmat în casa victimei
Mohammed El-Abboud, cetățean român în vârstă de 28 de ani, și Kusai Al-Jundi, cetățean sirian, în vârstă de 25 de ani, au păcălit-o pe Louise Kam, să semneze documente de împuternicire care, credeau ei, le-ar fi permis să controleze averea de milioane de euro a acesteia.
image
„Mirciulică“, filmul cu Mircea Bravo, locul 1 pe Netflix. Cât profit a făcut în cinema. „A trebuit să folosim înjurături“ VIDEO
La doar o zi de la lansarea pe platforma de streaming, comedia este deja preferata telespectatorilor din România.

HIstoria.ro

image
Sfârșitul Bătăliei de la Stalingrad: Capitularea mareșalului Paulus
În timpul nopții de 30 spre 31 ianuarie 1943, Brigada 38 Motorizată, având atașate companiile de geniu, a încercuit zona din jurul Pieței Eroilor Căzuți și magazinul Univermag, întrerupând legăturile telefonice dintre comandamentul mareșalului Friedrich Paulus și unitățile subordonate.
image
Originea familiei Caragiale. Recuperarea unei istorii autentice
„Ce tot spui, măi? Străbunicul tău a fost bucătar arnăut, plăcintar! Purta tava pe cap. De-aia sunt eu turtit în creștet!”, astfel îl apostrofa marele Caragiale pe fiul său Mateiu, încercând să-i tempereze fumurile aristocratice și obsesiile fantasmagoric-nobiliare de care acesta era bântuit.
image
Detalii din viața a 3 mari actori cu origini românești / VIDEO
Detalii din viața a 3 mari actori cu origini românești