„De ce-ai plecat? De ce-ai mai fi rămas?”

Publicat în Dilema Veche nr. 991 din 6 aprilie – 12 aprilie 2023
Cea mai bună parte din noi jpeg

Germania a fost prima țară străină în care am ajuns, cu cîteva luni înainte să intrăm în Uniunea Europeană. Aveam 27 de ani și îmi era cumplit de teamă – nu de zbor, pe care abia îl așteptam, ci de faptul că, în aeroport, ceva ar fi putut să nu fie în regulă și atunci nu m-ar fi lăsat să plec. Recunosc că această panică, probabil complet atipică generațiilor mai tinere și pe deplin rodate în ale zborurilor, nu m-a părăsit pînă astăzi, de asta adorm de îndată ce ajung pe locul din avion: în sfîrșit, mă pot relaxa. 

La Berlin am simțit o libertate în cel mai adevărat sens al cuvîntului, una care-ți inundă generos plămînii de cîte ori inspiri. Nu interesa pe nimeni de unde vin, cum arăt, unde aleg să-mi savurez cafeaua. Îmi amintesc și acum, uluită, de un domn bine înșurubat în vîrsta a treia care venise să-și ia un cappuccino de la cafeneaua din cartier purtînd, între altele, o fustă de lînă. Și tot acolo am experimentat direct felul diferit, atent și în același timp discret, în care erau tratate persoanele de sex feminin neînsoțite.

În Franța m-au surprins aglomerația (e drept că eram în locuri prin definiție turistice), agitația chelnerilor, gălăgia consumatorilor, mesele mici, plasate la mai puțin de un metru una față de cealaltă. Cumva mi-am găsit tihna în acel vacarm în care se jongla cu farfurii pe deasupra capului meu, dat fiind că fiecare avea treabă cu interlocutorul lui și atît. În Marea Britanie am constatat, acum aproape 15 ani, că taximetriștii parchează exact la destinație, nu te ceartă că nu ai ieșit la „drumul principal” și nici că nu ai bani schimbați – ca din neant apare un portofel uriaș cu toate monedele necesare restului. În Rusia, după distanțe astronomice parcurse pe jos, am stat mult pe bănci să mă uit la oameni și am remarcat, înainte de toate, tocurile înalte și subțiri ale femeilor, purtate în orice împrejurare, de la aglomerația din metrou la iarba concertelor în aer liber. În Italia m-am plimbat printr-un decor de film, chiar dacă locuiam pe o stradă unde, după înserare, circulația pe jos „nu era recomandată”, nici ieșirea pe balconul de unde eu am făcut zilnic poze. M-am întrebat, aproape de fiecare dată, cît de mare este cu adevărat diferența între a fi un turist care petrece cîteva zile de vacanță într-o altă țară și un român care a emigrat și muncește acolo, cum ajunge cel din urmă să vadă noua lui casă, cît timp are s-o cunoască, ce simte că a lăsat în urmă și nu mai poate recupera. 

Într-o conferință organizată în luna martie de publicația Curs De Guvernare, Felix Pătrășcanu, președintele platformei RePatriot, a vorbit despre o a doua generație de emigranți, copiii celor plecați, uneori născuți acolo, care ar apropia de 10 milioane numărul românilor din diaspora. Datele oficiale furnizate de Ministerul Afacerilor Externe estimează această cifră la 5,7 milioane, în timp ce Departamentul pentru Românii de Pretutindeni susține că, potrivit informațiilor din 2022, numărul ar fi mult mai mare, de 8 milioane. 

Datele centralizate de autoritățile române și aduse în discuție în conferința CDG arată că, la sfîrșitul anului 2021, cei mai mulți români erau plecați în Italia și Spania (peste un milion în fiecare țară), apoi în Marea Britanie, Germania, SUA și Canada. Motivele emigrării din România nu surprind: corupția și birocrația, administrația și sistemul de sănătate care lasă de dorit sau studiile și cariera, posibilitatea unui cîștig material substanțial.

S. Brunozzi © flickr
S. Brunozzi © flickr

Pînă la vîrsta de mijloc școala s-a încheiat, căsniciile s-au făcut și, uneori, desfăcut sau au rămas o poveste, copiii au apărut sau nu s-au mai întîmplat. Avem, cumva, o percepție destul de clară a ceea ce poate să mai fie viața noastră în România. Uneori, vrem mai mult sau, pur și simplu, altceva. Alteori, nu avem încotro. Din multe puncte de vedere, ajungem într-un loc mai bun. Din altele, nu vom fi niciodată acasă. 

Am trei dintre cele mai apropiate prietene plecate din țară. Cea pe care o cunosc de la cîțiva ani este în Germania, o alta cu care m-am intersectat fericit în prima zi de liceu lucrează în New York, iar a treia, pe care scrisul a adus-o în viața mea cu mult timp în urmă, s-a mutat recent la Amsterdam. Păstrăm legătura într-un fel care mă face să le simt în continuare aproape, chiar dacă nu vorbim zilnic. Nu știu dacă se vor mai întoarce în România. În prietenie, ca-n iubire, de altfel, granițele dispar, iar timpul petrecut împreună trece altfel. Îmi imaginez, și pentru mine, un viitor îndepărtat în altă parte, dar astea sînt decizii ușor de luat cînd nu ai foarte multe obligații, iar meseria ta se poate face, cu ajustările necesare, de oriunde. Mai există și fantezia de a deveni altcineva, de a te reconstrui de la zero într-o lume străină, cînd trecutul devine prea greu de dus și vrei să-l arunci din spate cu totul, nu bolovan cu bolovan.

10% din cititorii Dilemei vechi locuiesc în SUA. Urmează, cu cîteva procente fiecare, cei din Germania și Marea Britanie. Iar asta face din revista noastră o legătură cu trecutul care se vrea a fi păstrată.

sculptor jpg
„Mademoiselle Pogany”, sculptura care redă esența feminității, discreției și senzualității
Simbolul artei moderne românești, „Mademoiselle Pogany”, reprezintă iubirea „nemuritoare a lui Brâncuși”, căreia artistul i-a dedicat nouăsprezece sculpturi.
barbat cu ochelari la laptop jpg
Curiozități despre jocurile de noroc de care nu ai auzit
Jocurile de noroc au o istorie veche de mii de ani și, de-a lungul timpului, au devenit o parte semnificativă a culturilor din întreaga lume.
Vechea dilema cum protejezi bateriile auto in timpul sezonului rece jpg
Vechea dilemă: cum protejezi bateriile auto în timpul sezonului rece?
Iarna reprezintă, fără îndoială, sezonul cel mai solicitant pentru bateriile auto. Temperaturile scăzute, drumurile scurte care nu oferă bateriei suficient timp să se încarce și utilizarea intensă a sistemelor de încălzire pun o presiune suplimentară asupra alternatorului și asupra acumulatorului.
DilemaVeche (2) (2) jpg
Descoperă cele mai apreciate idei de cadouri pentru bărbați în 2024
Atât în preajma sărbătorilor, cât și atunci când au loc aniversările bărbaților din viața noastră, alegerea cadoului se poate dovedi complicată. Acest ghid te va ajuta să optezi pentru cel mai potrivit dar în 2024 pentru reprezentanții sexului masculin.
De ce sunt folosite aparate sous vide in bucatarii profesionale jpg
De ce sunt folosite aparate sous vide în bucătării profesionale?
Tehnica de gătit sous vide (din franceză, „sub vid”) este o metodă inovatoare, ce presupune ambalarea alimentelor, în special a cărnii, într-un pachet vidat și gătirea acestora la o temperatură controlată, mult sub cea obișnuită, pentru o perioadă îndelungată de timp.
Adaptogenii  aliați naturali pentru echilibrul corpului și minții jpg
Adaptogenii: aliați naturali pentru echilibrul corpului și minții
Adaptogenii sunt substanțe provenite din plante, care au rolul de a reduce efectele stresului asupra corpului și minții, îmbunătățind răspunsul organismului în situații tensionate.
Gestionarea cheltuielilor în timpul sezonului rece jpg
Gestionarea cheltuielilor în timpul sezonului rece
Sezonul rece poate aduce o serie de cheltuieli neașteptate, de la costurile crescute pentru încălzire și electricitate, până la cheltuielile pentru îmbrăcămintea de iarnă și vacanțe sau concedii.
dilemaveche ro jpg
GHID despre alegerea metodelor de plată la cazino! Ce NU știe toată lumea?
Când te pregătești să joci la cazino online, alegerea metodei de plată este un pas crucial care poate influența întregul tău parcurs.
featured image (4) jpg
Mituri și realități despre relația femeilor cu jocurile de noroc
Primele cazinouri terestre au apărut într-o perioadă în care bărbații erau figurile dominante în societate, având parte de educație și implicit fiind cei care, în mod tradițional, asigurau și gestionau partea financiară a familiei.
Strategii eficiente pentru maximizarea rentabilității în agricultură jpg
Strategii eficiente pentru maximizarea rentabilității în agricultură
Agricultura devine și în România un domeniu complex și competitiv, astfel că rentabilitatea fermelor este o necesitate pentru a supraviețui pe piață și a avea succes.
P90178 png
Delta Sleep-Inducing Peptide (DSIP): Un candidat multidimensional pentru cercetare
Peptida Delta Sleep-Inducing Peptide (DSIP), o neuropeptidă endogenă, a prezentat un interes crescut pentru cercetători pentru rolul său potențial în diverse procese fiziologice.
avocat png
Avocatura: De la oratorii Romei la stâlpii statului de drept modern
Profesia de avocat este una dintre cele mai vechi și respectate ocupații din istoria umanității. De-a lungul timpului, avocații au jucat un rol esențial în menținerea ordinii și aplicarea justiției, contribuind la protejarea drepturilor și libertăților individuale.
DilemaVeche (2) (1) jpg
Cum se reflectă identitatea culturală în preferințele pentru anumite arome
Preferințele pentru anumite arome sunt mult mai mult decât o simplă chestiune de gust. Ele reprezintă o expresie a identității culturale, influențată de istorie, geografie, ritualuri și schimburi interculturale.
creditIMG 0862 JPG
123Credit.ro își continuă expansiunea în România prin deschiderea unor noi birouri în Cluj, Baia Mare, Sibiu și Suceava
București, 10 Septembrie 2024 – 123Credit.ro, un jucător important pe piața brokerajului de credite din România, și prima companie din domeniu care a dezvoltat fluxuri full digitale de aplicare la credite, își continuă expansiunea națională prin deschiderea unor noi birouri fizice.
Ghidul începătorului la cazinouri online jpg
Ghidul începătorului la cazinouri online
Chiar dacă activitatea pe care o poți desfășura într-un cazinou online nu este foarte complicată, nu puține sunt persoanele care au nevoie de o mână de ajutor. Prin urmare, ghidurile sunt mereu bine-venite!
christin hume Hcfwew744z4 unsplash (2) jpg
Cum să îți alegi partenerii potriviți pentru crearea unui shop online
Lansarea unui shop online este un pas important în dezvoltarea unui business modern. Să ai parteneri potriviți alături în acest proces este esențial pentru succesul proiectului tău.
Importanta magneziului in sarcina si alaptare jpg
Importanța magneziului în sarcină și alăptare
Magneziul este unul dintre cele mai importante elemente pentru organism, în special pentru femei, având un rol fundamental în anumite etape ale vieții, cum ar fi sarcina și alăptarea.
credit online dv (1) jpg
Credit online sau obținut direct din sucursală? Avantajele IFN-urilor și Internetului
Într-o lume în care tehnologia digitală avansează rapid, obținerea unui credit online a devenit o opțiune din ce în ce mai populară în rândul celor care au nevoie de finanțare rapidă și convenabilă.
tima miroshnichenko 8376170 jpg
Cum să te pregătești pentru sezonul răcelilor: Produse și sfaturi
Toamna e aici, iar copiii se întorc la școală sau grădiniță, după vacanța de vară. Asta înseamnă că șansele de a răci cresc considerabil.
kristian egelund t1sTHYjSN10 unsplash (2) jpg
Cum să îți încălzești corect glezna pentru a preveni entorsele
Entorsele de gleznă sunt leziuni ale ligamentelor care stabilizează articulația gleznei, cauzate de întinderi, rupturi parțiale sau totale ale acestora
barbora polednova VRK4bIBHo1E unsplash (2) jpg
Ce trebuie să știi despre recuperarea după o fractură de gleznă
Fracturile de gleznă sunt printre cele mai frecvente cauze ale durerii de gleznă. Tratamentul poate implica imobilizarea zonei gleznei cu ajutorul unui ghips.
pexels towfiqu barbhuiya 3440682 11349880 (2) jpg
Când este necesară implantarea protezei de genunchi și care sunt etapele operației
Implantarea protezei de genunchi sau protezarea genunchiului este o procedură chirurgicală complexă, destinată pacienților cu afecțiuni severe ale articulației genunchiului, în special celor cu gonartroză avansată la care tratamentele medicamentoase sau fizioterapeutice nu au dat rezultate.
antonika chanel RJCslxmvBcs unsplash jpg
Ce presupune recuperarea după operația de blefaroplastie
Impactul acestei intervenții asupra aspectului estetic al pacientului este unul major, reducând în mod semnificativ semnele îmbătrânirii.
jelle 1dEZeW1GoOI unsplash 16x9 png
Cum să montezi șindrila bituminoasă: Instrucțiuni pas cu pas
Procesul de montare a unei table de acoperiș noi poate fi o sarcină dificilă, însă utilizarea șindrilei bituminoase poate face procesul mult mai ușor și mai eficient. În acest articol, vom oferi instrucțiuni detaliate, pas cu pas, pentru montarea șindrilei bituminoase pe acoperișul tău:

Parteneri

masina de pompieri   FOTO Isu Facebook jpeg
Incendiu violent în Capitală. Două familii, inclusiv doi copii, au sărit pe geam pentru a se salva de flăcări
Un incendiu puterrnic a izbucnit la o clădire din zona centrală a Capitalei, iar de mai bine de o oră pompierii încearcă să stingă flăcările. Două familii au reușit să iasă din imobil, adulți dar și copii în vârstă de 9 și 11 ani.
FOTO Maxar / X
Rusia își retrage trupele de pe fronturile din Siria, dar nu renunță la cele două baze militare pe care le are în țară
Rusia își retrage trupele militare de pe liniile de front din nordul Siriei și din posturile din Munții Alawiți, însă nu intenționează să renunțe la cele două baze principale din țară, în ciuda căderii președintelui Bashar al-Assad, au declarat pentru Reuters patru oficiali sirieni.
soldați nord coreeni angajați într o luptă cu ucrainenii Foto   X jpg
Primele imagini cu soldați nord-coreeni angajați într-o luptă cu ucrainenii, în regiunea Kursk
Pe rețelele de socializare a fost publicat un videoclip care ar fi surprins prima bătălie dintre soldații nord-coreeni și forțele armate ucrainene, în regiunea Kursk.
mircea diaconu jpg
Legătura neștitută dintre Mircea Diaconu și Corina Chiriac: „Am fost printre primii”
Actorul Mircea Diaconu, care s-a stins din viață sâmbătă, la vârsta de 74 de ani, a fost nu doar o personalitate remarcabilă a teatrului, filmului și politicii românești, ci și un povestitor care știa să reînvie farmecul clipelor din trecut.
banner andreea marin violeta banica png
Fiica Andreei Marin nu-și mai ascunde dragostea! Violeta s-a sărutat cu patos cu iubitul ei și a făcut publică imaginea. FOTO
În vârstă de 17 ani, Violeta Bănică, fiica Andreei Marin și a lui Ștefan Bănică Jr., simte primii fiori ai dragostei. Tânăra trăiește o frumoasă poveste de iubire cu un tânăr cu care recent a împlinit 1 an de relație și a postat pe social media o fotografie care i-a luat prin surprindere pe mulți.
Donald Trump  primeşte salutul  militar la Baza  militară Andrews,  la ora 8 00   jpeg
„Este nepractică şi foarte costisitoare”. Lui Donald Trump nu-i place ora de vară. Când va fi eliminată
Donald Trump, președintele ales al Statelor Unite, a precizat vineri că, atunci când va reveni la putere, pe 20 ianuarie, partidul său va lucra pentru „eliminarea orei de vară” pentru că este „nepractică” şi „foarte costisitoare” pentru americani.
alimente nesanatoase shutterstock 2195235627 jpg
Pericolul din farfurie. Alimentele care favorizează cancerul de colon, boala de care suferea actorul Mircea Diaconu
Alimentele ultraprocesate ar putea alimenta creșterea cazurilor de cancer de colon, însă alimentele sănătoase ar putea deschide noi căi pentru prevenirea sau tratarea bolii, sugerează un nou studiu.
horoscop financiar 1 webp
Horoscop duminică, 15 decembrie. Doi nativi se confruntă cu ghinioane în dragoste și în planul sănătății!
Lorina, astrologul Click!, vine cu predicțiile complete pentru toate cele 12 semne zodiacale, pentru ziua de duminică, 15 decembrie.
Liviu Dragnea Foto Captură Video Facebook jpg
Fanii lui Liviu Dragnea „dezertează” spre Călin Georgescu. Transformarea unui grup de sprijin al fostului lider PSD
Un grup de Facebook, care era asociat cu fostul lider PSD Liviu Dragnea, s-a transformat într-unul care îl susține pe Călin Georgescu, candidatul care a obținut cele mai multe voturi în primul tur al alegerilor prezidențiale din 2024.