Dăm copiii afară din casă?

Publicat în Dilema Veche nr. 1014 din 14 septembrie – 20 septembrie 2023
image png

Într-o comedie din 2006, Failure to Launch / Cum să dai afară din casă un burlac de 30 de ani, Matthew McConaughey joacă rolul lui Tripp, un bărbat de mult trecut de vîrsta adolescenței, care încă locuiește cu părinții lui, în casa acestora, și nu plănuiește să se mute prea curînd. Ba mai mult, se folosește de asta ca să pună capăt relațiilor superficiale pe care le are: în momentul în care află că părinții lui dorm la parter, partenerele pe care le aduce acasă fug cît le țin tocurile. În discuțiile cu prietenii lui, care îi împărtășesc întru totul stilul de viață, Tripp e de părere că nu ar trebui să dea socoteală nimănui pentru alegerile lui, din contra, felul în care trăiește merită să fie sărbătorit.

Părinții lui, însă, ajung să aibă o altă opinie și să-și dorească să-l vadă mutat. Cu acest scop în minte, angajează o „specialistă” care să-l scoată din casă – Paula (Sarah Jessica Parker), care consideră că vina pentru faptul că unii bărbați încă locuiesc cu părinții o poartă lipsa respectului de sine, iar acesta poate fi dezvoltat în timpul unei idile. Prin urmare, simulează una: apare în viața lor și se preface interesată de ei, organizează cîteva întîlniri memorabile, le cunoaște prietenii și le cîștigă aprobarea, îi lasă să o învețe lucruri, apelează la ei pentru ajutor în timpul unei crize emoționale (o pretinsă moarte a unui animal de companie), iar respectivii burlaci se simt legați de ea, rup conexiunea cu părinții și, în sfîrșit, se mută de acasă.

Failure to Launch (2006, regia Tom Dey)
Failure to Launch (2006, regia Tom Dey)

Potrivit unui studiu recent Eurostat, chiar dacă vîrsta la care tinerii români decid să locuiască separat de părinți a fost, în 2022, cea mai mică din ultimii zece ani, adică 27,7 ani, tot este peste media europeană de 26,4 ani. În plus, România este și țara cu cea mai mare diferenţă între vîrsta bărbaţilor şi femeilor, la momentul deciziei de a pleca din casa părinţilor: 4 ani și 5 luni. La noi, bărbații tineri pleacă, în medie, la vîrsta de 29,9 ani, iar femeile la 25,4 ani. De reținut că, în toate țările europene, tinerele s-au mutat din casa părintească mai devreme. Cît despre bărbați, nouă sînt la număr țările din UE în care au rămas alături de părinți, la fel ca personajul filmului amintit, și după vîrsta de 30 de ani: Croația, Slovacia, Grecia, Bulgaria, Spania, Malta, Italia, Slovenia și Portugalia. Cele mai scăzute vîrste medii pentru ei, sub 22 de ani, sînt în trei țări din nordul Europei: Finlanda, Suedia și Danemarca.

Motivele pentru care tinerii se mută (sau nu) de acasă au fost mereu aceleași. Cele financiare te țin pe loc, independența te îndeamnă să zbori din colivie, fie ea și una aurită. Dacă ești dintr-un oraș mai mic, ca mine, plecarea de acasă pentru studii universitare vine aproape de la sine. Și, ulterior, rămînerea în același loc sau mutarea în Capitală pentru un serviciu mai bun sau și mai multă independență. Indiferent că stau în cămin sau cu chirie, studenții sînt o categorie aparte – nici n-au plecat de tot de acasă, nici nu mai figurează pe tabelul de întreținere cu familia lor. Se obișnuiesc cu existența asta în care totul trebuie împachetat și cărat, de la furculiță la rechizitele pentru școală și, pentru mulți, cum a fost și în cazul meu, viața vine mereu cu alte etape și alte lucruri de strîns și de dus. Îi invidiam cumva pe colegii mei din facultate care erau clujeni că nu au grija casei, a cumpărăturilor și a altor treburi de rezolvat pe cont propriu. La rîndul lor, ei și-ar fi dorit libertatea de a-și face singuri programul și, de ce nu, petrecerile din cămine.

Am devenit adult și am pus traiul de una singură înainte de orice altceva. Prin urmare, a trebuit să mă descurc în situații în care nu credeam că viața mă va pune vreodată. Nu am procedat mereu foarte bine. Am învățat să fac lucruri noi pentru că am fost nevoită, nu din plăcere sau curiozitate. Pe măsură ce m-am apropiat de vîrsta de mijloc, aproape că am ajuns să-mi doresc să fi ales altfel și să fi rămas mai aproape de casă. Aș fi avut mai mult ajutor în probleme despre care nici nu știam că există și care, cu timpul, m-au obosit, mi-au mai tocit din entuziasm și din încrederea în oameni. Pe de altă parte, să vii singură cu trenul și cu o valiză într-un oraș în care n-ai mai fost niciodată e un început bun de poveste, de la care se fac, toamna aceasta, douăzeci de ani „cu carte de muncă”.

Personajul din film, Tripp, e perfect capabil să trăiască singur. Și-a făcut din pasiunea pentru bărci un serviciu din care cîștigă bine, știe să gătească, are prieteni. Doar că, alături de părinții lui, viața e mai lină. Se mută, pînă la urmă, fără „intervenția” organizată de ai lui, chiar dacă mai trece din cînd în cînd să-și ia hainele spălate și călcate. Cît despre mine, locuiesc într-un apartament cumpărat și mobilat de părinții mei, datorită cărora am în continuare o „plasă de siguranță” ce-mi permite să fiu, chiar dacă nu relaxată, ușor detașată cu privire la posibilele furtuni profesionale. Așa că mă întreb dacă nu cumva, la 44 de ani, îngroș și eu statistica și, de fapt, nu am plecat de acasă niciodată, nu cu adevărat.

* * *

When do young Europeans leave their parental home? (Eurostat, 4 sept. 2023)

image png
Stai un pic mai departe
Treci de 40 de ani și abia atunci începi să te întrebi ce îți place cu adevărat.
image png
Imagini blurate din clasa întîi
„Revolta” se manifesta, de fapt, doar în jurul cozii.
image png
Obor exotic
Un spațiu multiculti, cum se zice acum. Nu știu dacă e bine, dacă e rău.
image png
Educația ne unește. În probleme
Deși nici Franța nu duce lipsă de probleme vechi, noul an școlar în Hexagon a debutat cu una nouă.
image png
Clerul și poporul
 lui Dumnezeu
Evident că această „politică a struțului“ întristează, alienează și generează frustrări deloc potrivite cu idealul nostru afirmat de comuniune și creativitate liberă.
p 20 Blaise Pascal WC jpg
Noblețea supunerii
Dar Pascal folosește totodată capacitatea rațiunii de a organiza cîmpul cercetării.
p 24 M  Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
● Cînd, în toiul nopții, îți cedează bateria de la chiuvetă, te simți Bacovia. Cînd vine ziua și intri în dansul social al reparațiilor – instalator, administrator, meșterul blocului –, îți dai seama că, de fapt, ai alunecat, precum Alice, într-o Țară a Minunilor. (S. G.)
image png
Școli, sfîrșituri, începuturi
Data de 15 septembrie (căci atunci începeau școlile pe vremea aceea, era bătut în cuie) avea, pentru mine, și o altă semnificație: era ziua mamei mele.
image png
De la butic la hipermaket
Ăla a rîs de el: „Toată lumea fură, important e să nu bați la ochi!”.
image png
Emoții populare, cîștiguri electorale
Cînd ancheta a fost încheiată, acuzele dovedindu-se false, jurnaliștii de la WELT au lansat o întrebare către fundație: ce se va întîmpla acum cu banii donați?
p 20 Edward Hopper, Office in a Small City jpg
Singurătăți urbane: Edward Hopper
Sub semnul ei, lucrurile se compun din fragmente și praguri, iar privirile, din neîntîlniri și stranietăți.
image png
Despre convertirea păcătosului
El [sufletul] nu mai poate gusta liniștit lucrurile care-l încîntau.
1014 21 urbe arhitect Andra Panait jpg
Împreună
Așezată sub egida sustenabilității, participării și incluziunii sociale, Bienala oferă tuturor arhitecților din România posibilitatea de a intra în legătură cu confrații lor.
p 24 F  Prica jpg
Cu ochii-n 3,14
● E adevărat că o firmă chinezească își încurajează angajații să slăbească? Da. Kingtian Consulting le plătește angajaților 25 de euro pentru fiecare kilogram pierdut.
Cea mai bună parte din noi jpeg
Ultima zi din vara lui 2023
Povestea personală a fiecăruia reprezintă cea mai bună sursă de inspirație.
Zizi și neantul jpeg
Umbreluțe și plutiri
Băiețelul a crescut și s-a ajuns în etapa în care nu mai avea chef să se dea cu mine în ceva.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Cîteva aventuri în Albania și Grecia (ultimul episod) – cazări, prețuri, oameni, plăceri și neplăceri
Sîntem atît de obosiți încît nici măcar nu mai putem să ne certăm și noi, așa cum ar face orice cuplu normal într-o astfel de situație.
p 19 adevarul ro jpg
August negru
Metehnele societății în care trăim, o kakistocrație în care pilele și șpaga sînt valori, hrănesc din belșug balaurul incompetenței, care nu mai are de mult doar șapte capete.
p 20 jpg
Prima seară
Festivalul ne aşază la nivelul muzicii, al culturii mari de pretutindeni.
Theodor Pallady jpeg
Potențialul satului, între subzistență și supraviețuire
Cu privirea de acum, deplîng rigidul maniheism al dualității sat-oraș.
p 24 M  Banica jpg
Cu ochii-n 3,14
„Stop! Facem dop la pepeni“
image png
Dragostea este un proces
Oamenii se schimbă nu cînd le-o cere altcineva, ci doar dacă vor, pentru că ei decid așa.
image png
CFR și depășirea condiției umane
Asta dacă vor fi rămas suficiente indicii pînă acolo pe trenul inaccesibil ce străbate o Românie bătrînă, neajutorată, sub orice nivel.
image png
Carne și gem
Așa că, la mare, la restaurant, era un fel de mic paradis.

Adevarul.ro

image
Tribul fascinant în care femeile întâmpină vizitatorii cu relații sexuale, iar scăldatul este „interzis”
Tribul indigen Himba, cu o populație de 50.000 de locuitori, a interzis scăldatul și își oferă membrele de sex feminin vizitatorilor într-un ritual ciudat, menit să înăbușe gelozia. De asemenea, ei au scos în afara legii scăldatul, considerându-l un act „interzis”.
image
Cel mai straniu castel medieval din România, părăsit pe stânci, primește o nouă șansă VIDEO
Castelul Colț din Hunedoara și Curtea nobiliară din Râu de Mori, două dintre cele mai periclitate monumente medievale din România, au rămas ale nimănui după 1990, însă situația lor s-ar putea schimba dramatic
image
Spectaculoasa scară spre Toaca atrage turiștii ca un magnet. Aglomeraţia din Ceahlău, ca pe Marele Zid Chinezesc FOTO
An de an, Ceahlăul atrage zeci de mii de turişti, dar în 2023 au fost depăşite toate aşteptările, fiind stabilit un record. De interes maxim este vârful Toaca, cu a sa spectaculoasă scară, care pare că urcă spre cer.

HIstoria.ro

image
Cum era așteptat Carol al II-lea la gară? „Lipsește numai d. Titulescu, care nu s-a putut scula”
Gazetăria dintre cele două războaie excela printr-un gen absent în presa de azi: reportajul politic. Jurnalişti de talent, aleşi dintre tineri scriitori, trudind ziua la ziare pentru poezia creată noaptea, erau în stare să transforme într-o proză poliţistă pînă şi o şedinţă de la Finanţe.
image
Inițiativa celor 3 Mari si politica revizionista a Ungariei
Președinta Ungariei, Novak Katalin, a participat miercuri, 6 septembrie, la summitul Inițiativei celor Trei Mări de la București, la un an de la ultima vizită a acesteia în capitală. Cu ocazia acestei întâlniri oficiale, între doamna Nova
image
Regina-Mamă Elena, dezamăgită de întâlnirea cu Hitler
După abdicarea Regelui Carol al II-lea, în 1940, și urcarea pentru a doua oară pe tron a lui Mihai, principesa Elena a fost invitată de mareșalul Ion Antonescu să revină în România pentru a fi alături de fiul său.