Da, eu mă simt vinovată

Publicat în Dilema Veche nr. 867 din 19 - 25 noiembrie 2020
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg

În urma tragediei de la Piatra Neamț, ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, a făcut o declarație controversată – a spus că este vorba despre o vină colectivă. „Pentru situația de peste 30 de ani și pentru autoritățile locale și pentru neimplicare... cred că sîntem toți vinovați în această țară, nu doar sistemul medical și autoritățile locale, pentru că am acceptat timp de 30 de ani să trăim într-o astfel de situație medicală“, a zis ministrul. Declarația a inflamat mai ales mediul online, unde cei mai mulți s-au simțiți lezați de pasarea unei vine care ar fi trebuit să aparțină autorităților și au cerut demisia. Un fapt justificat, în orice țară „normală“, cu un exercițiu mai lung și mai constant de democrație decît în România. „Nu, nu eu sînt vinovatul!“, au strigat la unison cei care fac parte din sistemul medical, dar și pacienții de ocazie, intelectualii, activiștii, „oamenii de bine“. Acuzația li s-a părut revoltătoare. „Nu eu sînt vinovatul... vinovați sînteți voi și șleahta voastră de nenorociți și parveniți care ne conduceți!“ Nu trageți în noi! Furia a luat amploare, mai ales că au murit niște oameni și, la fel ca la Colectiv, trebuie găsiți niște părtași, trebuie să cadă niște capete, mai ales într-o situație de criză cum e cea de acum. Din nou, parțial justificat.

Însă rămîne o altă problemă, și cu o altă profunzime, cea legată de vină și de vinovăție. De 30 de ani încoace, ca să nu mai vorbim de alți 40 în urmă, în România nimeni nu și-a asumat nici o vină. Pentru nimic. Oamenii își văd de treaba lor, încearcă să-și construiască o viață, cu senzația că, pentru nereușitele lor, vina aparține „altora“. Pentru tot ce le merge prost, ceilalți sînt de vină. Vina e pasată dintr-o parte în alta, ca un bagaj prea greu și inutil. Copiii de securiști care intră astăzi în politică sau fac averi spun: „Eu nu sînt vinovat pentru ce a făcut tatăl sau mama mea!“. Nu s-a făcut nici un proces real al comunismului, generali de Securitate care au anchetat și au torturat oameni au murit liniștiți în patul lor, pe la 80 de ani, sau au emigrat în alte țări, fără de prihană. Cei care s-au născut cu avantaje în urma vechiului sistem – indiferent că tatăl a fost ospătar, șef de sală la un restaurant sau gestionar de magazin (și asta era o funcție remarcabilă) – n-ar recunoaște-o în ruptul capului, tot ceea ce au reușit a fost prin forțe proprii. E plin Bucureștiul de mașini peste 40‑50.000 de euro care sînt conduse de niște copii, copiii lor, sînt tineri care arată bine, se îmbracă bine... de multe ori te întrebi cine naiba sînt oamenii ăștia. De unde au apărut peste noapte? În același timp, oamenii obișnuiți, „oamenii muncii“, dau în permanență vina pe „sistem“ și se adaptează sistemului, fără să-și asume niciodată cu adevărat că ei sînt sistemul. Că ei îl întrețin.

Eu, una, mă simt vinovată pentru ceea ce s-a întîmplat la Piatra Neamț. Singura dată cînd am ajuns într-un spital pentru zece zile a fost la sfîrșitul anilor ’90, cu o dezlipire de retină, m-am născut cu o miopie forte și leziuni pe fund de ochi, dezlipirea a venit pe acest fond, practic îmi pierdeam de tot ochiul stîng. Doar întuneric. Secția de oftalmologie arăta jalnic, am nimerit într-un salon cu zece pensionare care se operau de cataractă și discuția principală din salon era cum și cînd să plasese plicul la doctor. Urmau anestezistul, asistentele. I-am spus mamei atunci: „Mamă, eu nu știu cum să fac asta, poți să dai tu șpaga pentru mine?“. Pentru că mamele și-au făcut lor instructajul în comunism, știu cum să dea șpagă. Iar mama a așteptat ore în șir în fața cabinetelor unde mai așteptau cîteva zeci de oameni, doar ca doctorul să ia plicul, să se asigure că e în buzunarul lui și că totul o să fie bine. Adevărul e că am nimerit peste o doctoriță excepțională, a reușit să-mi refacă retina ruptă în șapte bucăți, apoi a emigrat în America și a renunțat la profesia sa – și acum mi-o imaginez pe marginea unei piscine din California, lipsită de griji, lîncezind la soare, fericită și departe de secția obscură, oftalmo, din România unde se dădea șpagă chiar și la internări. Pentru mine e femeia care mi‑a salvat ochiul stîng. La cîțiva ani după operație, a fost și o cataractă postoperatorie, diagnostic în clinică privată, doctorul m-a chemat la spital ca să mă opereze. Și iar mama bîntuia ca o fantomă pe urmele doctorului, aștepîndu-l la capătul coridorului sau la lift. Același linoleum verde, aceeași mizerie la toalete, în 2005. Iar eu, care făceam parte, în același timp, dintr-o campanie „Nu da șpagă!“, ca jurnalistă, susținută cu bani europeni, îi pasam mamei „vina“ de a da șpagă și de a întreține sistemul... nu vi se pare o mică ipocrizie aici, o vină colectivă?

Mă simt vinovată pentru că de-a lungul vieții mele adulte am închis ochii la zeci sau poate mii de acte mici de corupție, n‑am reclamat nicăieri pentru că mi s-au părut în folosul nostru, al cetățenilor care s-au obișnuit că „merge și așa“, de ce să ne complicăm? Că m-am conformat treptat unor situații care nu erau conforme. Mă simt vinovată pentru că în anii ’90 mergeam la mare cu „nașul“, iar „nașul“ ăsta lua de la noi și cu stînga, și cu dreapta și îndesa prin buzunare, rîdea satisfăcut și zicea: „În fond, nu e trenul meu!“.

Mă simt vinovată pentru că am semnat de-a lungul timpului niște contracte, chiar dacă pentru sume ridicole, care nu erau OK, erau pile & relații, cutare cunoaște pe cutare, lasă că vorbim noi pentru tine. Nu m-am îmbogățit din ele, ceea ce se vede și acum, însă am făcut parte, într-un fel sau altul, dintr-un sistem pe care îl blamăm. Da, și eu, și tu, și mulți alții purtăm această vină, de a accepta acest sistem, de a face compromisuri și de a-l duce mai departe.

Mă simt vinovată și pentru faptul că am fost comandantă de detașament „pe vremea cealaltă“, și încă una devotată. Care pîram. Îi scriam pe listă pe colegii mei care vorbeau în timpul orei în timp ce tovarășa era plecată la cancelarie. Pe atunci nu aveam mustrări de conștiință, era o sarcină pe care trebuia să o îndeplinesc în calitate de comandantă. Mama îmi zice și acum că, dacă ar fi continuat comunismul, aș fi ajuns o activistă de partid de nădejde. Poate că da, poate că nu...

Pe de altă parte, acuz întreaga generație a părinților mei: de ce nu v-ați revoltat? De ce n-ați făcut nimic? Cum ați putut să trăiți în stadiul ăla de bovină atîția ani? De ce au fost atît de puțini disidenți? De ce nu ați ieșit în stradă? De ce ne-ați adus pe noi, copiii voștri, în situația asta ingrată de a înghiți toate resturile, toate rahaturile pe care le-ați lăsat în urmă, de a ne lupta cu toți demonii și cu toate „progeniturile“ voastre? De ce?

E foarte ușor să pasezi vina, cînd vina nu e asumată de nimeni. E foarte ușor să te disculpi – da, eu nu sînt vinovat cu nimic, vreau să fiu un om curat, să trăiesc curat, să mănînc bio, să mă rup de societatea asta a voastră care nu mă reprezintă, să îmi cresc copiii altfel, să nu ajungă la ei tot veninul ăsta care se revarsă din noi toți.

Da, domnule ministru și dragi confrați de pe Facebook, eu mă simt vinovată pentru tragedia de la Piatra Neamț. Pentru că de cele mai multe ori n-am avut de ales, însă de și mai multe ori ne-am complăcut în această situație.

implant dentar 11 jpg
De ce să apelezi la implant dentar Megagen?
Dinții reprezintă o parte foarte importantă a corpului uman. Cu ajutorul acestora se produce masticația.
damian jpg
„În artă, nu ești niciodată singur” – Adrian Damian, omul din spatele SynergyX, instalația interactivă care va surprinde zecile de mii de vizitatori de la RDW 2024
Mărturisește că fuge de definiții și se ferește de etichetări. Totuşi, putem spune despre scenograful Adrian Damian că este unul dintre cei mai talentați artiști din generația lui și că superputerea lui este să transforme spațiile în personaje.
eveniment2 jpg
Sadeck Waff a semnat momentul surpriză din cadrul evenimentului IQOS Together X
Evenimentul aniversar a celebrat spiritul IQOS printr-un festival al simțurilor dedicat comunității. Toate simțurile au fost activate într-o simfonie de mișcări și culori al cărei punct culminant a fost invitatul special al evenimentului.
igiena jpg
Lucruri pe care nu le știai despre istoria igienei și a îngrijirii personale
În multe culturi tradiționale ale lumii, femeile necăsătorite trebuiau să acorde mai multă atenție aspectului și igienei corporale, decât altele.
featured image (4) jpg
Cine a fost Loki în mitologia nordică?
Loki este unul dintre cei mai cunoscuți zei din mitologia nordică. Este considerat un zeu al focului și al magiei și poate lua diverse forme, atât umane cât și animale.
Halate si prosoape de baie jpg
Cadouri pentru evenimente: prosoape de baie și seturi de halate matrimoniale
Odată cu creșterea temperaturilor, tot mai multe evenimente sunt organizate de către persoanele apropiate.
Cum ne pregătim pentru Paște jpg
Cum ne pregătim pentru Paște
Masa de Paște este un moment special în care familia și prietenii se adună pentru a sărbători și a petrece timp împreună.
credite jpg
Ce putem face atunci când avem nevoie de un credit rapid?
Dacă te confrunți cu diferite situații financiare urgente, care nu pot fi amânate, trebuie să știi că sunt mai multe modalități prin care poți lua credite rapide.
Sanatatea ficatului  Cum identifici semnele unui ficat bolnav jpg
Sănătatea ficatului: Cum identifici semnele unui ficat bolnav
Ficatul este un organ vital în corpul omului, fiind implicat în sute de procese, printre care: digerarea alimentelor, eliminarea deșeurilor din organism și producerea unor factori de coagulare care facilitează circulația sângelui.
Rolul esential al adjuvantilor in optimizarea pesticidelor jpg
Rolul esențial al adjuvanților în optimizarea pesticidelor
Condițiile de mediu, intemperiile, buruienile, precum și bolile și dăunătorii plantelor reprezintă tot atâtea provocări pentru fermierii moderni.
IMG 20240408 WA0011 jpg
Casa Memorială „Amza Pellea”, din Băilești, a fost redeschisă publicului
Manifestările dedicate cinstirii memoriei îndrăgitului actor român, născut în inima Olteniei, au debutat pe 6 aprilie, pe scena Teatrului Național Marin Sorescu din Craiova, locul în care și-a început fascinanta călătorie în lumea artistică.
pompy ciepła (2) jpg
Pompe de căldură - utilizarea, funcționarea și tipurile acestora
În ultimii ani, pompe de căldură s-au remarcat intre dispozitivele utilizate în sistemele moderne de încălzire.
header piese jpg
Sfaturi pentru conducătorii care apreciază piese auto online de calitate și serviciile unor profesioniști
Achiziționarea de piese auto online poate fi o modalitate convenabilă și eficientă de a-ți repara sau întreține mașina.
masa de paste jpg
Cum să aranjezi o masă festivă perfectă: trei sfaturi utile
Nu mai este mult până la sărbătorile de Paște. Chiar dacă poate părea cam devreme să începi pregătirile de sărbătoare, poți începe planificarea de pe acum dacă vrei să-ți impresionezi invitații.
caine in vacanta jpg
Cum să îți pregătești câinele pentru călătorii: 6 sfaturi pentru o vacanță fără probleme
Te pregătești să pleci în prima vacanță alături de câinele tău? Experiența de a pleca într-o călătorie cu cel mai bun prieten al tău poate fi una inedită, care te va încărca cu amintiri plăcute.
image png
Lumea în care trăim
Trăim ceea ce poartă numele de „marea epuizare”.
image png
Flori, lumi și profesoare
Flori le-am dus de cîte ori am avut ocazia, la propriu sau la figurat.
image png
Cît de puțin ne lipsește...
Zic alți psihologi: nu pierde copilul interior, „accesează-l”, joacă-te, have fun! Aiurea!
image png
Zoe, fii feminină!
În prezent, cînd vorbim despre feminism, nu ne mai raportăm la structura rațională a lui Beauvoir, ci la extremismele de tipul Solanas.
p 20 Aleksei Navalnîi WC jpg
O întrebare greu de ocolit
Pentru noi, astăzi, răul şi suferinţa nu sînt doar mari teme teoretice. Nici nu se limitează la experienţa lor privată.
image png
Tîlcuirile tradiției isihaste
O luminoasă excepție de la această triumfală decadență e de găsit în lucrarea Părintelui Agapie Corbu.
1038 21a centrul comunitar din Chiojdu, 2023 jpg
Arhitectura interesului public
Arhitectura interesului public reprezintă o dezvoltare rizomatică orizontală la nivel local.
p 24 M Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
Un preot din Spania, împreună cu partenerul său, au fost arestați pentru că ar fi făcut trafic cu Viagra.
image png
Pe ce te bazezi?
Pe măsură ce avansez în vîrstă, tind să cred că ceea ce numim intuiție se bazează pe experiența noastră de viață.

Adevarul.ro

image
Tragedia de la Cluj. Cine sunt cele trei persoane care s-au electrocutat în piscină. Cum s-a petrecut incidentul
Un fost director de bancă se numără printre cei trei clujeni găsiți electrocutați lângă piscină. Ovidiu Mureșan avea 46 de ani și este descris de prieteni drept un „om extraordinar”. Alături de el au murit și părinții lui.
image
Adevăratul al 12-lea jucător al României la Euro 2024: povestea fanului admirat de o lume întreagă EXCLUSIV
Mulți politicieni s-au grăbit să-și asocieze imaginea cu victoria României în fața Ucrainei. În realitate, susținătorii admirabili ai tricolorilor sunt cei care s-au chinuit să ajungă în Germania. Iar acolo au plâns de bucurie. Printre ei, Cezar Micheten, cu o poveste superbă.
image
Trei lucruri surprinzătoare despre moarte. Dezvăluirile unei asistente medicale: „Știau oarecum ce se întâmplă”
O asistentă medicală a dezvăluit trei lucruri pe care le-a sesizat în legătură cu moartea: de la faptul că oamenii pot auzi chiar și atunci când sunt inconștienți până la faptul că deshidratarea face ca procesul să fie mai puțin dureros, relatează Daily Mail.

HIstoria.ro

image
Iuliu Maniu interceptat de Siguranță la ordinul lui Armand Călinescu
În 1932 Armand Călinescu e subsecretar de stat la Interne. La 5 decembrie el se mărturisește Jurnalului, ținut zilnic și pe ascuns:
image
,,Haide, haide RPR, du-ne la victorie!” România la preliminariile „Euro 1960”
Pe 6 iunie 1958, Agerpres anunța că Uniunea Europeană de Fotbal (UEFA), în cadrul congresului său ținut la Stockholm, a luat hotărârea organizării competiției internaționale „Cupa Europei”.
image
Jurnalul lui Mihail Bulgakov, confiscat de NKVD
Manuscrisele nu ard!, proclamă solemn domnul Woland în Maestrul şi Margareta al lui Bulgakov.