Curraleira

Publicat în Dilema Veche nr. 1001 din 15 iunie – 21 iunie 2023
image

Dacă, în mod tradițional, locuințele sociale se proiectează pentru populația lipsită de mijloace fără consultarea acesteia, implicarea beneficiarului/utilizatorului în procesul construirii de locuințe sociale a fost unul dintre dezideratele cele mai importante asumate de către Serviço Ambulatório de Apoio Local (Serviciul Ambulatoriu pentru Ajutor Local), despre care am vorbit în articolul precedent. Această participare începe, în viziunea democratică a arhitecților portughezi, încă din stadiul alegerii amplasamentului, tipologiilor de construire, alocării bugetară și selectării constructorului. Acest model participativ contrazice total norma, răstoarnă statu quo-ul în care beneficiarii lipsiți de mijloace primesc locuințe finalizate și singura relație cu dezvoltatorul este strict contractuală. Participarea, în metoda SAAL, anticipează decizia, în mod programatic.

Astfel au apărut locuințe noi de o înaltă calitate arhitecturală în mahalaua Curraleira, una dintre cele mai mari și mai reprezentative zone afectate de sărăcie extremă din intravilanul Lisabonei, în 1974. Imediat după Revoluția Garoafelor Roșii, locuitorii s-au organizat democratic, prin alegerea reprezentanților, într-o asociație cooperativă care unifica interesele Curraleirei cu cele ale mahalalelor adiacente Covas, Pinheiro, Carrascal. Apărută informal în urmă cu 70 de ani, Curraleira era locuită în 1974 de 760 de familii, dintre care 70% locuiau acolo de mai bine de zece ani. Decizia asociației a fost ca noile locuințe să fie construite pe terenul existent al mahalalei și nu altundeva, iar brigada SAAL s-a conformat acestei exigențe.

Participarea a fost obținută prin întîlniri succesive care au antrenat circa 300 de participanți. Cum mulți dintre aceștia erau analfabeți, deși au fost tipărite materiale de informare, adunarea se dădea cu portavocea pe ulițe. La începutul proiectului, participarea a fost anevoioasă, nu prin absența beneficiarilor, ci prin absența unui fir călăuzitor al discuțiilor tehnice referitoare la locuire, uneori problema pe care aceștia doreau să o rezolve fiind distrugerea rozătoarelor. Din acest motiv, activitatea brigăzii de arhitecți a implicat organizarea de cursuri de scriere și citit, tipărirea și distribuirea unui ziar local informal, pe lîngă discuțiile privitoare la proiectele de locuințe.

Principalii pași ai realizării proiectului au fost îmbunătățirea utilităților, realizarea unei anchete sociologice cu privire la preferințele de locuit ale beneficiarilor, apoi modelarea planului de situație și a tipologiilor de locuințe. Unii beneficiari, provenind din mediul rural sau care practicau meșteșuguri și aveau ateliere, au dorit locuințe înșiruite, ceea ce a întîmpinat o opoziție vie din partea serviciului de urbanism al primăriei din Lisabona, pe motivul că nu exista atîta spațiu pentru o densitate atît de mică de locuire. A fost totuși găsită o soluție de compromis pentru că, din fericire, cercetarea sociologică a pus în evidență faptul că rezidenții nu doreau curți individuale, ci doar locuri de joacă comune pentru copii. La interior, rezidenții nu au dorit mai mult de o baie pe etaj, deși standardele de proiectare portugheze ale momentului impuneau minimum o baie și o toaletă pentru trei dormitoare la etaj; în schimb, bucătăriile au fost conformate astfel încît să ofere și un loc pentru cusut, iar locuințele au fost proiectate cu verande și balcoane pentru o utilizare de proximitate, specifică obiceiului de a locui al utilizatorilor.

Procesul participativ a debutat cu un program-pilot destinat primelor 34 de familii care urmau să se mute, în cadrul căruia au fost testate metodele SAAL. Întîlnirile cu femeile s-au desfășurat în grupuri mai restrînse, de patru persoane, cu care au fost discutate relațiile dintre bucătărie și camera de zi, dimensionate spațiile interioare și alese finisajele. În planurile rezultate, se observă o comunicare între bucătărie, sufragerie și salon, de natură să contrazică tipologiile tradiționale existente la momentul proiectului în Curraleira, accentuînd fie apartenența funcțională la modernism, fie schimbarea rolurilor familiale legate de poziția și activitatea femeilor în gospodărie.

Din punct de vedere al execuției, proiectul a fost împărțit în trei etape a cîte 250 de locuințe. Inițial a fost luată în calcul ideea utilizării de panouri prefabricate pentru a diminua costurile și a grăbi execuția. Ulterior, locuințele au fost executate tradițional, acest lucru permițînd licitații diferite cu mai mulți antreprenori, ca o consecință a independenței față de autoritatea locală care deținea controlul asupra liniilor de prefabricate și capacității superioare de adaptare la realitatea din teren. Un prim contract pentru 34 de locuințe a fost semnat, urmat de un al doilea de 134 de locuințe, iar Curraleira nu mai era și nici nu mai avea să mai fie o mahala. 

În 2001, cartierul Curraleira a fost demolat, iar locuitorii au fost mutați la bloc, în noul cartier Quinta do Lavrado, unde condițiile de trai s-au dovedit a fi mult mai rele. Lifturi stricate, geamuri sparte, vandalism și trafic de droguri au devenit normă. Dar ce le lipsește cel mai mult oamenilor este vecinătatea, acea legătură și susținere pe care familiile și le ofereau. Repartizați aleatoriu în blocuri, oamenii nu au mai avut șansa de a se cunoaște și ajuta reciproc, iar revenirea la paradigma instrumental-normativă de a construi pentru săraci arată că, adesea, interesul economic și randamentul devin finalități superioare democrației.

Importanța fenomenului SAAL este indisolubil legată de afirmarea școlilor de arhitectură din Portugalia ca entități profesionale colective care asumă arhitectura democratică și participativă ca nouă paradigmă de proiectare: numeroși profesori ai școlilor, precum și colaboratori și studenți au format echipele de suport ambulatoriu. Răspunsul echipelor de arhitecți SAAL a constat într-o propunere arhitecturală de mare calitate, dublată de integrarea programelor de ajutor social, acces la educație pentru grupurile dezavantajate și consolidarea acestora. Pe scurt, nu doar construire de locuințe, ci construire comunitară.

Lorin Niculae este profesor la Universitatea de Arhitectură și Urbanism „Ion Mincu“ din București.

image png
Oamenii din fotografii
Să-i facem să supraviețuiască.
image png
Malliștii
După film, ne-am dus să ne căutăm mașina în parcarea subterană, acolo, în hruba aia imensă și întunecoasă se termină fericirea.
image png
Lectura, antidotul violenței?
Cel mai des, este invocată lipsa timpului: „N-am mai citit pentru că m-a copleșit oboseala”.
image png
Mărturia lui Pascal
Cuvinte care „nu vor trece”, pline de „har și de adevăr”.
p 20 Iași WC jpg
Provincia ca problemă
Iar faptele, cîte și cum se fac ele, capătă cadențe cosmice, ca în sfîșietorul testament al Olguței.
p 21 la Lorin WC jpg
Olimpul litoralului românesc (2)
Ceva din spiritul stațiunii, un je-ne-sais-quoi, îi face și pe sportivii de performanță să își facă aici cantonamentele.
p 24 S M  Georgescu jpg
Cu ochii-n 3,14
„Lacrimile ei se amestecă cu cele ale acestui bazin“.
image png
Toate lucrurile care s-au schimbat
E nevoie de atît de puțin după ce anii își fac treaba.
image png
Capoate și feminități
Așa, diferențele dintre interior și exterior erau într-o măsură abolite.
image png
Piața Romană
Fetele de 20 de ani de acum nu-și mai pierd vremea în astfel de bodegi.
image png
Zgomotul și furia
Drept urmare, există mai multe metode tradiționale de a riposta unui vecin zgomotos.
image png
Cîteva note despre agapa creștină
Evident că nimeni, mîncînd laolaltă, nu stătea să filosofeze. Eram însă alături de Domnul.
p 20 Arik Ascherman WC jpg
Traumă şi discernămînt
Dar, în ciuda singurătăţii şi a primejdiilor acum mult mai aspre, rabinul îşi continuă patrularea, nu părăseşte paza.
p 24 D  Stanciu jpg
Cu ochii-n 3,14
Într-un supermarket, la raionul de alimente exotice, am descoperit mămăliga ambalată în vid, „gata preparată”.
image png
Lumi fragile
Am perceput „schimbul de scrisori”, formulare care în curînd va trece și ea într-o arhivă a limbii, ca pe un fel de apel la memorie.
image png
Frig și acasă
Cert e că, în ciuda condițiilor aparent vitrege, m-am simțit acasă acolo.
image png
p 20 Nichita Stanescu adevarul ro jpg
Alte vieți
Toate aceste vieți se hrănesc cu posibilul, mai mult decît cu realitatea lumii în care se petrec.
image png
Degetul lui Lazăr
Deși îl vor vedea pe celălalt Lazăr revenind din mormînt, în carne și oase, unii dintre martori nu vor crede.
p 24 M  Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
Radu Cosașu ar fi împlinit săptămîna trecută, pe 29 octombrie, 93 de ani.
image png
Cine ascultă o casă? – despre reutilizarea fondului construit existent –
Pe 8 noiembrie este sărbătorită la nivel mondial Ziua Urbanismului, care aduce în prim-plan problemele și efectele urbanizării asupra societății și a mediului.
image png
Auriu și umbră
Ci păstrîndu-ne, dacă nu auriul, măcar aspirația către el. Și o portiță de acces.
image png
Avoidant sau secure? Mai există limba română?
E un cuvînt care reprezintă o categorie importantă în viața lor de cartier – deduc eu din ce povestesc ei.
image png
Prețuirea incompetenței
Această bursă de merit nu mai are nici o legătură cu valoarea sau cu succesul.

Adevarul.ro

image
Cine a transformat România într-o țară de asistați social
România ocupă locul al doilea în Europa la numărul de persoane inactive în câmpul muncii. Dintre acestea, aproape un milion și jumătate ar putea să-și găsească un job, dar nu vor. Sau, după cum spun unii sociologi, ar vrea, dar acești oameni nu sunt încurajați de autorități.
image
Un bărbat a păstrat ani de zile o piatră crezând că este aur. S-a dovedit că aceasta este mult mai valoroasă
În 2015, David Hole făcea o cercetare în Parcul Regional Maryborough, în apropiere de Melbourne, Australia. Înarmat cu un detector de metale, el a descoperit ceva ieșit din comun - o piatră roșiatică foarte grea, care se afla în niște argilă galbenă.
image
Litoralul românesc, tărâmul uraganelor. Un expert estimează că fenomenele extreme din Marea Neagră vor fi tot mai dese EXCLUSIV
Profesorul universitar Eugen Rusu estimează că litoralul românesc va fi lovit în următorii ani de valuri cu o înălțime de 10 metri și vânturi ce vor atinge viteze de 130 de kilometri pe oră.

HIstoria.ro

image
Vizita lui Cuza la Istanbul, după Unirea din 24 ianuarie 1859: Turcii resping, jigniți, bacșișul!
După Unirea din 24 ianuarie 1859, un eveniment major pentru Domnia lui Cuza l-a constituit vizita domnitorului la Constantinopol.
image
Japonia oferă „despăgubire de consolare” femeilor folosite ca sclave sexuale în al Doilea Război Mondial
Un tribunal sud-coreean a ordonat Japoniei să despăgubească un grup de femei care au fost forțate să lucreze în bordelurile militare în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, relatează BBC.
image
Cum a fost reclasificat un împărat roman ca femeie? Controversele antice și ce a dus la această decizie
Muzeul North Hertfordshire a luat decizia invocând mai multe dovezi în acest sens, inclusiv faptul că textele clasice susțin că împăratul a spus o dată „nu îmi spuneți Domn, întrucât sunt o Doamnă”. „Este doar politicos și respectuos să fim sensibili față de identificarea pronumelor pentru persoane