Cum stăm cu timpul

Publicat în Dilema Veche nr. 1016 din 28 septembrie – 4 octombrie 2023
image png

De cîte ori am fost implicată într-o activitate – fie ea emisiune de televiziune, carte, articol mai amplu sau, pur și simplu, renovare de casă – care nu-mi prea lăsa timp liber, îmi spuneam că, de îndată ce voi definitiva respectiva etapă, în programul meu vor avea loc, în sfîrșit, toate lucrurile amînate. Doar că apoi apărea altceva, ori poate cele existente se dilatau, astfel încît niciodată n-am avut ore libere de umplut. 

Ce a început să mă frămînte, cu vîrsta, este senzația că nu folosesc timpul la maximum. Că pierd din el, altfel spus. Că, poate, există o modalitate bine pusă la punct ori un număr de magie prin care să pot face mai multe lucruri, în fiecare zi. Așa am ajuns la noțiunea de time management, adică tehnici de organizare a timpului cu scopul de a spori eficiența și productivitatea. Sfaturi am găsit suficiente: să stabilești un interval de timp pentru fiecare sarcină și să o treci pe calendar (și să existe un sigur calendar, atît pentru partea profesională, cît și pentru timpul liber) – așa îți vei putea da seama mai bine cîte ai de rezolvat în ziua respectivă și poți evita să-ți încarci nejustificat programul sau să pierzi prea mult timp cu o singură activitate; să minimizezi distragerile (social media, telefoane, verificarea e-mail-ului și alte întreruperi); să încerci să prinzi orele „productive”, despre care se spune că sînt, pentru majoritatea oamenilor, dimineața; să prioritizezi sarcinile și să începi cu cele importante și urgente, să continui cu cele importante, chiar dacă nu urgente, abia apoi cu cele urgente și neimportante (principiul Eisenhower).

Am trecut și prin „tehnica Pomodoro”, numită așa după cronometrul de bucătărie în formă de tomată al lui Francesco Cirillo, care, la sfîrșitul anilor ’80, a venit cu ideea împărțirii timpului în sesiuni de lucru de cîte 25 de minute, urmate de pauze scurte, de 5 minute. După repetarea întregului ciclu de mai multe ori, poate fi luată o pauză de pînă la o jumătate de oră. Se pare că metoda sporește concentrarea, făcîndu-te să ignori tot ce e în jur în timpul perioadelor de lucru, îți dă o structură pentru activități și elimină multitasking-ul neproductiv.

Un studiu citat de The Economist și realizat în 65 de țări dovedește că, la nivelul anului 2020, cînd lucrul de acasă a căpătat amploare din pricina pandemiei, a crescut și timpul petrecut muncind – în medie, cu o jumătate de oră, cea mai mare parte din ea seara, după terminarea programului obișnuit de lucru. Rezultatul studiului este oarecum surprinzător, dat fiind că ne-am fi așteptat ca orele petrecute altădată pe drum și salvate acum, ca și flexibilitatea orarului să sporească eficiența. Ba mai mult, peste jumătate dintre cei intervievați, chiar dacă nu aveau copii în grijă, au declarat că le este mai greu să mențină un echilibru între timp liber și timp de lucru și aproape un sfert dintre ei că se gîndesc în timpul liber la problemele de la muncă mai mult decît înainte.

Foto: wikimedia commons
Foto: wikimedia commons

Tehnica Pomodoro am eliminat-o rapid, pentru mine este suficient de stresantă alarma de dimineață încît să mai pot tolera alte întreruperi sonore de-a lungul zilei. În loc să mă concentrez pe ce am de făcut, mi s-ar accelera pulsul cu fiecare minut care trece, cum se întîmpla la școală cînd, pentru că scriam foarte încet, mă temeam mereu că nu termin subiectele de la extemporale. Apoi, eu nu sînt productivă dimineața, dar asta are mai puțină legătură cu natura activității și mai mult cu faptul că mă culc foarte tîrziu. De-a lungul timpului, am căpătat convingerea că scriu mai bine noaptea – poate e de vină faptul că încerc să ignor că scrisul a devenit o meserie și să-mi spun povestea în care el a rămas o pasiune. Mi se pare că „a bloca timp pe calendar” nu merge în cazul scrisului, nu există certitudini în privința momentului sau a manierei în care vin sau nu ideile, titlurile și finalurile. Am mai auzit, amuzată, că între sfaturile pe care le dau unii terapeuți este acela să-ți programezi inclusiv un timp bine determinat „pentru a-ți face griji” și a diminua, astfel, ruminația permanentă a celor întîmplate sau care urmează să fie. Ideea că m-aș putea îngrijora la ore fixe este pentru mine la fel de fantezistă ca aceea că durata scrierii unui articol se poate anticipa, dar, poate, pentru unii funcționează. Cît despre întreruperi, atîta vreme cît eu le hotărăsc și nu îmi sînt impuse (adică nu las urgențele altora să devină importante pentru mine), le consider niște guri de oxigen după care văd șirul unui text mult mai clar.

Viitorul este atît de imprevizibil (în presă și în general) încît n-aș putea spune cu convingere că nu va mai fi nevoie niciodată să lucrez „la program”, să scriu texte pe teme pe care să nu le simt neapărat în zona mea de interes sau să jonglez cu atîtea activități încît să le blochez pe toate în calendar, cu culori. Dar, pînă atunci, cred că voi rămîne ultima lumină care se stinge la mine în bloc, spunîndu-mi, ca toată lumea, orice poveste ar funcționa pentru a continua așa cum îmi e mie bine.

* * *

People are working longer hours during the pandemic (The Economist, nov. 2020)

Proof our work-life balance is in danger – but there’s still hope (Atlassian, nov. 2020)

image png
Supraviețuire
Pentru că am aflat de pe Facebook că o pisică îngheață și moare de frig la -15 de grade.
image png
Autenticitatea, între parfum și mujdei
În psihologie, esența unei personalități este definită, în principiu, de cinci caracteristici centrale.
image png
Speranța
Speranţa este una dintre virtuţile teologice.
image png
Scriptura: arbore, spital, cer
Pentru că Dumnezeu însuși li se dezvăluie ca o carte care „nu se închide”.
image png
Inima casei
Acum, la facultate, împreună cu colegele mele, doctorande în arhitectură, Irina Scobiola și Silvia Costiuc, îi învățăm pe studenții noștri cum să proiecteze o locuință.
p 24 M  Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
Sau că liliecii sînt, în unele privințe, niște creaturi de invidiat? Sau că bat sex e totuna cu bad sex?
image png
Moș Nicolae
Poveștile lor nu mi-au diminuat cu nimic credința în Moși.
Cea mai bună parte din noi jpeg
„Sărbătorile vin!”
Problema nu prea are legătură cu renul Rudolf și vorbește mai mult despre tine.
Cea mai bună parte din noi jpeg
Să găsești oameni la fel ca tine
A îndrăzni să vorbești despre o boală înseamnă a crea o comunitate.
Zizi și neantul jpeg
„Luna cadourilor” și cenușiul
Simțeam cum realitatea tindea, făcea chiar presiuni asupra noastră, a locuitorilor ei, să se transforme în irealitatea din Lumea de lemn.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Cine o mai ține minte pe „fata de la pagina 5?” – cum recuperăm anii ’90?
Ar trebui să existe undeva la un loc de cinste într-un muzeu al presei românești de după 1989.
E cool să postești jpeg
Termopanul, valoare națională
„O bojdeucă trendy“, „Parchetul este cumpărat de la Dedeman sau Praktiker?“
p 20 Balaam WC jpg
Originea regilor magi
E un mag dintre caldeeni? Un ghicitor în stele? Un vrăjitor malefic?
Theodor Pallady jpeg
O carte despre oameni și îngeri
Cititorul va descoperi în text rațiunea tainică a Întrupării: doar omul – cu anatomia lui de lut și sufletul său nemuritor – avea să fie o imago Dei.
p 24 F  Prica jpg
Cu ochii-n 3,14
„Un cal a reușit cumva să iasă din boxa lui și umblă prin avion.”
image png
Oamenii din fotografii
Să-i facem să supraviețuiască.
image png
Malliștii
După film, ne-am dus să ne căutăm mașina în parcarea subterană, acolo, în hruba aia imensă și întunecoasă se termină fericirea.
image png
Lectura, antidotul violenței?
Cel mai des, este invocată lipsa timpului: „N-am mai citit pentru că m-a copleșit oboseala”.
image png
Mărturia lui Pascal
Cuvinte care „nu vor trece”, pline de „har și de adevăr”.
p 20 Iași WC jpg
Provincia ca problemă
Iar faptele, cîte și cum se fac ele, capătă cadențe cosmice, ca în sfîșietorul testament al Olguței.
p 21 la Lorin WC jpg
Olimpul litoralului românesc (2)
Ceva din spiritul stațiunii, un je-ne-sais-quoi, îi face și pe sportivii de performanță să își facă aici cantonamentele.
p 24 S M  Georgescu jpg
Cu ochii-n 3,14
„Lacrimile ei se amestecă cu cele ale acestui bazin“.
image png
Toate lucrurile care s-au schimbat
E nevoie de atît de puțin după ce anii își fac treaba.
image png
Capoate și feminități
Așa, diferențele dintre interior și exterior erau într-o măsură abolite.

Adevarul.ro

image
Răzbunarea unui patron disperat că îl abandonează angajații. „Sunt sigur că o să-mi săriți în cap cu treaba asta”
Tot mai mulți antreprenori se plâng nu doar de faptul că își găsesc cu greu angajați, dar și că mulți dintre ei pleacă după doar câteva săptămâni și îi lasă baltă, fără preaviz și fără să suporte niciun fel de consecințe. Un patron crede că a găsit soluția la această problemă
image
Mircea Badea: „De ce să stea Simona Halep în România?! O viață ai, cu toată dragostea pentru țară”
Prezentatorul de la Antena 3 comentează decizia sportivei de se muta la Dubai.
image
Româncă gravidă în nouă luni, înjunghiată în Țara Galilor. Motivul pentru care agresorul, tot român, o urmărea de o lună
Andreea Pintili, o româncă de 29 de ani care locuiește în Țara Galilor, a fost înjunghiată de mai multe ori de un conațional care o urmărea și posta pe TikTok clipuri cu ea și cu copiii săi.

HIstoria.ro

image
Moartea lui Aurel Vlaicu. Concluziile anchetei
În cursul anchetei în cazul accidentului aeronautic în care și-a pierdut viața Aurel Vlaicu (31 august/13 septembrie 1913) s-au conturat două ipoteze, pe care locotenentul av. Gheorghe Negrescu le prezintă astfel:
image
Zguduitoarea dramă amoroasă din Brăila, care a captivat presa interbelică
În anii 1923-1924, numita Anny Bally din Brăila, „de o frumuseţe rară“, a încercat să se sinucidă din dragoste. În 8 noiembrie 1924, tot din amor, şi-a împuşcat iubitul, după care s-a împuşcat şi ea.
image
Importanța stației NKVD de la Londra în timpul celui de-al Doilea Război Mondial
În 1941, stația NKVD de la Londra era cea mai productivă din lume, comunicând Moscovei 7.867 de documente diplomatice și politice, 715 documente pe probleme militare, 127 referitoare la aspecte economice și 51 legate de activități sau operațiuni ale serviciilor de informații.