Cum stăm cu timpul

Publicat în Dilema Veche nr. 1016 din 28 septembrie – 4 octombrie 2023
image png

De cîte ori am fost implicată într-o activitate – fie ea emisiune de televiziune, carte, articol mai amplu sau, pur și simplu, renovare de casă – care nu-mi prea lăsa timp liber, îmi spuneam că, de îndată ce voi definitiva respectiva etapă, în programul meu vor avea loc, în sfîrșit, toate lucrurile amînate. Doar că apoi apărea altceva, ori poate cele existente se dilatau, astfel încît niciodată n-am avut ore libere de umplut. 

Ce a început să mă frămînte, cu vîrsta, este senzația că nu folosesc timpul la maximum. Că pierd din el, altfel spus. Că, poate, există o modalitate bine pusă la punct ori un număr de magie prin care să pot face mai multe lucruri, în fiecare zi. Așa am ajuns la noțiunea de time management, adică tehnici de organizare a timpului cu scopul de a spori eficiența și productivitatea. Sfaturi am găsit suficiente: să stabilești un interval de timp pentru fiecare sarcină și să o treci pe calendar (și să existe un sigur calendar, atît pentru partea profesională, cît și pentru timpul liber) – așa îți vei putea da seama mai bine cîte ai de rezolvat în ziua respectivă și poți evita să-ți încarci nejustificat programul sau să pierzi prea mult timp cu o singură activitate; să minimizezi distragerile (social media, telefoane, verificarea e-mail-ului și alte întreruperi); să încerci să prinzi orele „productive”, despre care se spune că sînt, pentru majoritatea oamenilor, dimineața; să prioritizezi sarcinile și să începi cu cele importante și urgente, să continui cu cele importante, chiar dacă nu urgente, abia apoi cu cele urgente și neimportante (principiul Eisenhower).

Am trecut și prin „tehnica Pomodoro”, numită așa după cronometrul de bucătărie în formă de tomată al lui Francesco Cirillo, care, la sfîrșitul anilor ’80, a venit cu ideea împărțirii timpului în sesiuni de lucru de cîte 25 de minute, urmate de pauze scurte, de 5 minute. După repetarea întregului ciclu de mai multe ori, poate fi luată o pauză de pînă la o jumătate de oră. Se pare că metoda sporește concentrarea, făcîndu-te să ignori tot ce e în jur în timpul perioadelor de lucru, îți dă o structură pentru activități și elimină multitasking-ul neproductiv.

Un studiu citat de The Economist și realizat în 65 de țări dovedește că, la nivelul anului 2020, cînd lucrul de acasă a căpătat amploare din pricina pandemiei, a crescut și timpul petrecut muncind – în medie, cu o jumătate de oră, cea mai mare parte din ea seara, după terminarea programului obișnuit de lucru. Rezultatul studiului este oarecum surprinzător, dat fiind că ne-am fi așteptat ca orele petrecute altădată pe drum și salvate acum, ca și flexibilitatea orarului să sporească eficiența. Ba mai mult, peste jumătate dintre cei intervievați, chiar dacă nu aveau copii în grijă, au declarat că le este mai greu să mențină un echilibru între timp liber și timp de lucru și aproape un sfert dintre ei că se gîndesc în timpul liber la problemele de la muncă mai mult decît înainte.

Foto: wikimedia commons
Foto: wikimedia commons

Tehnica Pomodoro am eliminat-o rapid, pentru mine este suficient de stresantă alarma de dimineață încît să mai pot tolera alte întreruperi sonore de-a lungul zilei. În loc să mă concentrez pe ce am de făcut, mi s-ar accelera pulsul cu fiecare minut care trece, cum se întîmpla la școală cînd, pentru că scriam foarte încet, mă temeam mereu că nu termin subiectele de la extemporale. Apoi, eu nu sînt productivă dimineața, dar asta are mai puțină legătură cu natura activității și mai mult cu faptul că mă culc foarte tîrziu. De-a lungul timpului, am căpătat convingerea că scriu mai bine noaptea – poate e de vină faptul că încerc să ignor că scrisul a devenit o meserie și să-mi spun povestea în care el a rămas o pasiune. Mi se pare că „a bloca timp pe calendar” nu merge în cazul scrisului, nu există certitudini în privința momentului sau a manierei în care vin sau nu ideile, titlurile și finalurile. Am mai auzit, amuzată, că între sfaturile pe care le dau unii terapeuți este acela să-ți programezi inclusiv un timp bine determinat „pentru a-ți face griji” și a diminua, astfel, ruminația permanentă a celor întîmplate sau care urmează să fie. Ideea că m-aș putea îngrijora la ore fixe este pentru mine la fel de fantezistă ca aceea că durata scrierii unui articol se poate anticipa, dar, poate, pentru unii funcționează. Cît despre întreruperi, atîta vreme cît eu le hotărăsc și nu îmi sînt impuse (adică nu las urgențele altora să devină importante pentru mine), le consider niște guri de oxigen după care văd șirul unui text mult mai clar.

Viitorul este atît de imprevizibil (în presă și în general) încît n-aș putea spune cu convingere că nu va mai fi nevoie niciodată să lucrez „la program”, să scriu texte pe teme pe care să nu le simt neapărat în zona mea de interes sau să jonglez cu atîtea activități încît să le blochez pe toate în calendar, cu culori. Dar, pînă atunci, cred că voi rămîne ultima lumină care se stinge la mine în bloc, spunîndu-mi, ca toată lumea, orice poveste ar funcționa pentru a continua așa cum îmi e mie bine.

* * *

People are working longer hours during the pandemic (The Economist, nov. 2020)

Proof our work-life balance is in danger – but there’s still hope (Atlassian, nov. 2020)

sculptor jpg
„Mademoiselle Pogany”, sculptura care redă esența feminității, discreției și senzualității
Simbolul artei moderne românești, „Mademoiselle Pogany”, reprezintă iubirea „nemuritoare a lui Brâncuși”, căreia artistul i-a dedicat nouăsprezece sculpturi.
barbat cu ochelari la laptop jpg
Curiozități despre jocurile de noroc de care nu ai auzit
Jocurile de noroc au o istorie veche de mii de ani și, de-a lungul timpului, au devenit o parte semnificativă a culturilor din întreaga lume.
Vechea dilema cum protejezi bateriile auto in timpul sezonului rece jpg
Vechea dilemă: cum protejezi bateriile auto în timpul sezonului rece?
Iarna reprezintă, fără îndoială, sezonul cel mai solicitant pentru bateriile auto. Temperaturile scăzute, drumurile scurte care nu oferă bateriei suficient timp să se încarce și utilizarea intensă a sistemelor de încălzire pun o presiune suplimentară asupra alternatorului și asupra acumulatorului.
DilemaVeche (2) (2) jpg
Descoperă cele mai apreciate idei de cadouri pentru bărbați în 2024
Atât în preajma sărbătorilor, cât și atunci când au loc aniversările bărbaților din viața noastră, alegerea cadoului se poate dovedi complicată. Acest ghid te va ajuta să optezi pentru cel mai potrivit dar în 2024 pentru reprezentanții sexului masculin.
De ce sunt folosite aparate sous vide in bucatarii profesionale jpg
De ce sunt folosite aparate sous vide în bucătării profesionale?
Tehnica de gătit sous vide (din franceză, „sub vid”) este o metodă inovatoare, ce presupune ambalarea alimentelor, în special a cărnii, într-un pachet vidat și gătirea acestora la o temperatură controlată, mult sub cea obișnuită, pentru o perioadă îndelungată de timp.
Adaptogenii  aliați naturali pentru echilibrul corpului și minții jpg
Adaptogenii: aliați naturali pentru echilibrul corpului și minții
Adaptogenii sunt substanțe provenite din plante, care au rolul de a reduce efectele stresului asupra corpului și minții, îmbunătățind răspunsul organismului în situații tensionate.
Gestionarea cheltuielilor în timpul sezonului rece jpg
Gestionarea cheltuielilor în timpul sezonului rece
Sezonul rece poate aduce o serie de cheltuieli neașteptate, de la costurile crescute pentru încălzire și electricitate, până la cheltuielile pentru îmbrăcămintea de iarnă și vacanțe sau concedii.
dilemaveche ro jpg
GHID despre alegerea metodelor de plată la cazino! Ce NU știe toată lumea?
Când te pregătești să joci la cazino online, alegerea metodei de plată este un pas crucial care poate influența întregul tău parcurs.
featured image (4) jpg
Mituri și realități despre relația femeilor cu jocurile de noroc
Primele cazinouri terestre au apărut într-o perioadă în care bărbații erau figurile dominante în societate, având parte de educație și implicit fiind cei care, în mod tradițional, asigurau și gestionau partea financiară a familiei.
Strategii eficiente pentru maximizarea rentabilității în agricultură jpg
Strategii eficiente pentru maximizarea rentabilității în agricultură
Agricultura devine și în România un domeniu complex și competitiv, astfel că rentabilitatea fermelor este o necesitate pentru a supraviețui pe piață și a avea succes.
P90178 png
Delta Sleep-Inducing Peptide (DSIP): Un candidat multidimensional pentru cercetare
Peptida Delta Sleep-Inducing Peptide (DSIP), o neuropeptidă endogenă, a prezentat un interes crescut pentru cercetători pentru rolul său potențial în diverse procese fiziologice.
avocat png
Avocatura: De la oratorii Romei la stâlpii statului de drept modern
Profesia de avocat este una dintre cele mai vechi și respectate ocupații din istoria umanității. De-a lungul timpului, avocații au jucat un rol esențial în menținerea ordinii și aplicarea justiției, contribuind la protejarea drepturilor și libertăților individuale.
DilemaVeche (2) (1) jpg
Cum se reflectă identitatea culturală în preferințele pentru anumite arome
Preferințele pentru anumite arome sunt mult mai mult decât o simplă chestiune de gust. Ele reprezintă o expresie a identității culturale, influențată de istorie, geografie, ritualuri și schimburi interculturale.
creditIMG 0862 JPG
123Credit.ro își continuă expansiunea în România prin deschiderea unor noi birouri în Cluj, Baia Mare, Sibiu și Suceava
București, 10 Septembrie 2024 – 123Credit.ro, un jucător important pe piața brokerajului de credite din România, și prima companie din domeniu care a dezvoltat fluxuri full digitale de aplicare la credite, își continuă expansiunea națională prin deschiderea unor noi birouri fizice.
Ghidul începătorului la cazinouri online jpg
Ghidul începătorului la cazinouri online
Chiar dacă activitatea pe care o poți desfășura într-un cazinou online nu este foarte complicată, nu puține sunt persoanele care au nevoie de o mână de ajutor. Prin urmare, ghidurile sunt mereu bine-venite!
christin hume Hcfwew744z4 unsplash (2) jpg
Cum să îți alegi partenerii potriviți pentru crearea unui shop online
Lansarea unui shop online este un pas important în dezvoltarea unui business modern. Să ai parteneri potriviți alături în acest proces este esențial pentru succesul proiectului tău.
Importanta magneziului in sarcina si alaptare jpg
Importanța magneziului în sarcină și alăptare
Magneziul este unul dintre cele mai importante elemente pentru organism, în special pentru femei, având un rol fundamental în anumite etape ale vieții, cum ar fi sarcina și alăptarea.
credit online dv (1) jpg
Credit online sau obținut direct din sucursală? Avantajele IFN-urilor și Internetului
Într-o lume în care tehnologia digitală avansează rapid, obținerea unui credit online a devenit o opțiune din ce în ce mai populară în rândul celor care au nevoie de finanțare rapidă și convenabilă.
tima miroshnichenko 8376170 jpg
Cum să te pregătești pentru sezonul răcelilor: Produse și sfaturi
Toamna e aici, iar copiii se întorc la școală sau grădiniță, după vacanța de vară. Asta înseamnă că șansele de a răci cresc considerabil.
kristian egelund t1sTHYjSN10 unsplash (2) jpg
Cum să îți încălzești corect glezna pentru a preveni entorsele
Entorsele de gleznă sunt leziuni ale ligamentelor care stabilizează articulația gleznei, cauzate de întinderi, rupturi parțiale sau totale ale acestora
barbora polednova VRK4bIBHo1E unsplash (2) jpg
Ce trebuie să știi despre recuperarea după o fractură de gleznă
Fracturile de gleznă sunt printre cele mai frecvente cauze ale durerii de gleznă. Tratamentul poate implica imobilizarea zonei gleznei cu ajutorul unui ghips.
pexels towfiqu barbhuiya 3440682 11349880 (2) jpg
Când este necesară implantarea protezei de genunchi și care sunt etapele operației
Implantarea protezei de genunchi sau protezarea genunchiului este o procedură chirurgicală complexă, destinată pacienților cu afecțiuni severe ale articulației genunchiului, în special celor cu gonartroză avansată la care tratamentele medicamentoase sau fizioterapeutice nu au dat rezultate.
antonika chanel RJCslxmvBcs unsplash jpg
Ce presupune recuperarea după operația de blefaroplastie
Impactul acestei intervenții asupra aspectului estetic al pacientului este unul major, reducând în mod semnificativ semnele îmbătrânirii.
jelle 1dEZeW1GoOI unsplash 16x9 png
Cum să montezi șindrila bituminoasă: Instrucțiuni pas cu pas
Procesul de montare a unei table de acoperiș noi poate fi o sarcină dificilă, însă utilizarea șindrilei bituminoase poate face procesul mult mai ușor și mai eficient. În acest articol, vom oferi instrucțiuni detaliate, pas cu pas, pentru montarea șindrilei bituminoase pe acoperișul tău:

Parteneri

Youssoufa Moukoko (EPA) jpg
Loida Zabala (Facebook) jpg
Povești care inspiră: are cancer la creier şi plămâni, dar speră la JO din 2028
O sportivă spaniolă dă un exemplu suprem de motivație.
Produse Lidl pe raft - magazin FOTO Shutterstock
Alimentele procesate care favorizează cancerul de colon, boala care l-a răpus pe Mircea Diaconu
O nouă cercetare scoate în evidență legătura dintre consumul de alimente ultraprocesate și riscul crescut de cancer de colon, una dintre cele mai frecvente și letale forme de cancer, inclusiv la tineri. Cercetătorii de la University of South Florida și Tampa General Hospital
photo 2024 12 13 11 04 00 webp
De ce a ocupat Israelul Muntele Hermon. Importanța celui mai înalt vârf al Siriei
Israel a bombardat arsenalul militar al armatei siriene, după căderea lui Bashar al-Assad, pentru ca acesta să nu cadă în mâinile forțelor rebele, potențial ostile, lovind aproape 500 de ținte, distrugând marina siriană precum și 90% din suprafața cunoscută a Siriei. -rachete-aer.
Ioanitoaia
FOTO Mihail Kavelaşvili / Facebook
Georgia are un nou președinte. Cine este Mihail Kavelaşvili, fostul fotbalist acuzat că este o marionetă a rușilor
Un colegiu electoral, controlat de partidul de guvernământ Visul Georgian, l-a numit sâmbătă pe Mihail Kavelaşvili în funcţia de preşedinte al Georgiei, în urma unui vot boicotat de opoziţie pe fondul unei crize politice şi a protestelor de amploare antiguvernamentale din această ţară din Caucaz.
Razvan Marin (Sportpictures) jpg
Spion FOTO Pixabay
Un român, acuzat de spionaj în favoarea Ucrainei, a fost reținut în regiunea separatistă Abhazia controlată de ruși
David Kerch Adrian, cetățean român, a fost reținut în regiunea separatistă Abhazia fiind acuzat că a colaborat cu serviciile secrete ucrainene.
banner oana pellea png
Cum a reacționat Oana Pellea după ce un internaut i-a scris „să se ducă după tatăl ei”. Actrița a dat dovadă de elegență și a știut cum să-l pună la punct
Oana Pellea, fiica regretatului Amza Pellea, a devenit ținta răutății umane de care unele persoane dau dovadă. Marii actrițe, care în urmă cu câteva zile și-a comemorat tatăl trecut în neființă de 41 de ani, i-a fost transmis un gând nu foarte frumos și decent. Cum a reacționat aceasta?