Cum se pleca în State în anii ’90?

Publicat în Dilema Veche nr. 981 din 26 ianuarie – 1 februarie 2023
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg

Am mai regăsit un text scris în anii ’90 care la o primă vedere poate să pară hilar. Astăzi, compatrioții noștri pot călători oriunde, oricînd, deși e adevărat că pentru a ajunge în SUA încă au nevoie de viză. Însă se pot stabili în orice țară din Europa, ceea nu se întîmpla în anii 90. Iar libertatea de mișcare e incomparabilă. Eu nu am ajuns niciodată în America și adevărul este că nici nu-mi mai doresc.   

Mai nou, românii se dau în vînt după Coca-Cola, se înfundă cu hamburgeri, părinţii organizează zilele de naştere ale copiilor la McDonald’s, perechi de tineri îşi petrec seri romantice prin fast-food-uri, sărbătorim cu tam-tam Valentine’s Day şi ne punem măşti de Halloween, vocabularul ni s-a îmbogăţit cu expresii şi cuvinte gen cool, week-end, good luck!etc. – şi exemplele pot continua la nesfîrşit. Mirajul ţării de dincolo de Ocean rămîne actual: românul, căzut în admiraţia Statuii  Libertăţii, se visează pe plajele însorite ale Californiei, cu buzunarele doldora de parai cash şi de card-uri, savurînd un cocktail la umbra palmierilor şi plănuind diverse business-uri care-l vor face bogat. Plecînd de la deviza „Adevărata viaţă e în State!”, o grămadă de indivizi găsesc modalităţi ca să ajungă acolo şi să rămînă forever. Înainte era mai mult un drum imaginar: fugeai peste graniţă, făceai cîte o haltă în Turcia sau în Italia, apoi traversai Atlanticul, cereai azil politic, statul american îţi arăta bunăvoinţă şi, în cîteva luni, te trezeai cu două maşini second hand, o parcelă de pămînt identică cu cea a vecinului, o casă din prefabricate şi un cîine. Însă, după 1989, procedurile s-au complicat, iar blîndul Ben, americanul obişnuit, n-a mai privit acest exod cu aceeaşi îngăduinţă.

Dar românii nu se lasă bătuţi prea uşor, aşa că cei care doresc să-şi ia zborul au început să-şi amintească de rudele îndepărtate şi de prietenii stabiliţi în SUA de pe timpul regimului comunist. Au restabilit contacte şi au cerut chemări. Cel mai important pas: procurarea vizei de turist. Te poţi prezenta la ambasada americană, la un interviu, contra sumei modice de 45 USD, şi întreaga artă este să convingi că nu eşti un posibil emigrant. „Încă de la început m-a dezamăgit modul în care s-a desfăşurat interviul“, povesteşte Cristi, care a trecut de patru ori pe la ambasadă şi nu a reuşit să obţină permisul de intrare în Heaven. „Stai în picioare în faţa unui ghişeu, ca la poştă, şi ţi se pun cîteva întrebări foarte generale, eşti măsurat ca la abator, din cap pînă-n picioare, de către slujbaşul american, apoi afli că eşti rejected fără alte explicaţii. Eu am avut ghinionul să nimeresc mereu acelaşi funcţionar. A treia oară cred că i-am inspirat milă, căci mi-a făcut şmechereşte cu ochiul şi mi-a zis: «Mai veniţi o dată; data viitoare vă garantez că o luaţi!». Aşa că încă 45 de parai şi acelaşi care mă întreabă rece: «Situaţia dvs. s-a mai schimbat între timp?». Ce să se schimbe? N-aveam firmă, n-aveam casă, n-aveam cont în bancă... Bineînţeles, din nou rejected...”

Să presupunem că perseverezi şi obţii viza. Odată ajuns pe pămînt american, se iveşte principala problemă: cum să rămîi, dacă se poate, legal. Cea mai la îndemînă variantă: căsătoria, chiar şi de formă, însă eşti obligat să nu divorţezi timp de patru ani. Liviu şi-a găsit nevastă americancă, cei doi au bătut palma, în joc fiind suma de 5.000 USD (în rate). Calvarul lui Liviu a început, însă, după nuntă. Statul american te verifică, la răstimpuri, dacă ţi-ai pus pirostriile din dragoste curate și nu din alte interese. „Îi cheamă pe însurăţei la diverse interviuri unde îi întreabă, pe fiecare separat, dacă folosesc acelaşi prosop, ce culoare are hîrtia igienică din baie, de cîte ori îşi schimbă el chiloţii pe săptămînă şi ce tampoane foloseşte ea”, scrie Liviu într-o scrisoare trimisă acasă.

Poţi păcăli Guvernul american şi prin modalităţi mai „umane”: îţi plăteşti cîteva luni de studii, iei calificative bune şi vor insista ei să te păstreze acolo sau obţii o viză de şedere pe o perioadă (ne)limitată, H1B, dacă devii angajatul unei firme sau companii care garantează pentru tine sau... Loteria vizelor. Luci(ana) a cîştigat întîmplător şi, cu cîteva săptămîni înainte de a pleca definitiv, şi-a găsit bărbatul mult visat, pe Bogdan, care s-a amorezat subit de ea şi a început să-i cînte: „Păi, dacă pleci, io cui rămîn?”. S-a pus repede de-o nuntă, iar acum, după patru ani de zile, au trimis o fotografie cunoscuţilor: ei doi, graşi şi fericiţi, în costume de baie, la piscina vilei din Chicago.

Pentru a nu fi nevoiţi să treacă oceanul pe vapor, în containere, o parte din cei care au plecat aderaseră, în România, la diverse grupuri şi secte de pocăiţi, căci se ştie că „fraţii din toată lumea se ajută între ei”. Din păcate, însă, odată ajunşi în State, nu mai pot scăpa de surîzătorii şi săritorii „fraţi”. „Mi-apar la ora 6 dimineaţa la uşă ca să se ofere să-mi tundă peluza. Bineînţeles, asta presupune ca, a doua zi, să-i repar şi eu acoperişul lui John, să-i plimb căţelul lui Peter şi să nu uit să fiu mereu prezent la întruniri şi la biserică”, aflăm de la Sandu, plecat de șase ani, ateu convins.

Oricum, românul, inventiv din naştere, se descurcă în orice situaţie și ajută și pe alții aflați la ananghie. Un exemplu ar fi cel a lui Daniel, absolvent al celor patru clase primare şi, în prezent, patronul uneia dintre cele mai mari firme de construcţii din Atlanta. Absolut întîmplător, în timp ce construia un pălăţel în stil „gotic” pentru un celebru boxer, a cunoscut un profesor universitar din Cluj venit să-şi petreacă concendiul în State. Daniel l-a plăcut din prima pe dom’ profesor şi i-a propus: „Dacă tot staţi p-aici degeaba, de ce să nu vă angajez io, la negru, la mine la firmă? Nu trebuie să faceţi mare lucru, mai împingeţi o roabă, mai căraţi o găleată cu var, da’ să ştiţi că plătesc bine...”. Profu’ a acceptat şi, după ce s-a întors din vacanţă, şi-a cumpărat la Cluj un apartament şi o maşină nouă.

Doi ardeleni, ajunşi instalatori în Florida, au fost chemaţi de un tînăr cuplu tot de români să repare o ţeavă de la baie. După ce au studiat îndelung problema, au spart vreo doi pereţi şi au ciocănit în alţi trei, văzînd că apa încă ţîşneşte ca dintr-o fîntînă arteziană, cei doi s-au scărpinat în cap şi au tras concluzia: „Cură, you know?”.

Secvenţă din Manhattan. Un doctor român ce-şi avea cabinetul la etajul al cincisprezecelea al unui zgîrie-nori primeşte un telefon şi aude o voce care ţipă pe româneşte în receptor: „Alo, dom’ doctor? Sînt io, Melu!”. Doctorul, stupefiat: „Care Melu?”. „Cum care Melu?! Al lui Gărgăriţă...” Doctorul nu se mai oboseşte să recunoască personajul şi întreabă care-i motivul telefonului. Melu: „Păi, am o problemă cu Miss...”. Doctorul află în scurt timp că Miss este logodnica lui Melu şi îi fixează o programare. Peste cîteva zile apare Melu cu cîteva paporniţe în care se află cartuşul cu ţigări şi o sticlă cu ceva. Şi fără Miss. „Am lăsat-o în maşină, jos, că n-aveam unde să parchez.” „Care era problema cu Miss?” „E, ne-am certat şi noi ca îndrăgostiţii şi i-am tras o palmă, iar acu’ nu mai aude cu urechea stîngă...” Doctorul insistă pe lîngă Melu s-o cheme pînă sus pe Miss ca s-o consulte. Melu deschide geamul, îşi bagă două deşte în gură şi trage o fluierătură de surzeşte tot Manhattan-ul şi pe Miss de cealaltă ureche, cea dreaptă. Totuşi Miss, o româncă în colanţi ciclam, coboară din maşină şi-i face bucuroasă semne lui Melu pe care-l zăreşte la etajul 15. Astfel, exemplele pot continua, căci românul, odată ajuns cetăţean american, face tot posibilul să-şi uite limba şi obiceiurile, dar năravurile şi le păstrează.

Un popă din Maramureş, vrînd să închirieze un apartament în San Francisco, după ce vede casa, care e mobilată, hotărăşte: „E O.K.! O iau, da’ nu păstrez decît madrazurile!” (mattress = saltea în limba engleză).

Vechea dilema optimizare SEO vs  PPC sau AMBELE jpg
Vechea dilema: optimizare SEO vs. PPC sau AMBELE?
În lumea marketingului digital, dezbaterea dintre optimizarea pentru motoarele de căutare (SEO) și publicitatea plătită per click (PPC) a fost întotdeauna un subiect fierbinte.
industrie jpg
Curiozități mai puțin știute despre gudron și industriile în care se folosește
Gudronul este o substanță cu o paletă largă de aplicații industriale. Acesta nu este o substanță unică, ci un amestec complex de mii de compuși chimici, inclusiv hidrocarburi aromatice, fenoli și alte substanțe organice.
Cei care nu invata din istorie, sunt sortiti sa o repete  3 carti pe care trebuie neaparat sa le citesti jpg
Cei care nu învață din istorie sunt sortiţi să o repete. 3 cărți pe care trebuie neapărat să le citești
Dacă vrei să înțelegi mai bine evoluția poporului și a culturii din care faci parte, atunci e bine să explorezi cărțile de istorie specifice.
reducerea timpului petrecut in trafic este o prioritate pentru tine jpg
Reducerea timpului petrecut în trafic este o prioritate pentru tine?
Dacă te deplasezi frecvent cu autoturismul și ai realizat faptul că, din cauza aglomerației rutiere, ai ajuns să petreci foarte mult timp în trafic.
ceai cuisoare (1) jpg
Cum se prepară și când este recomandat ceaiul de cuișoare?
Ceaiul de cuișoare este o băutură aromată și benefică pentru sănătate, apreciată pentru proprietățile sale antibacteriene, antiinflamatoare și antioxidante.
ce pantofi sa alegi pentru city break jpg
Cele mai potrivite modele de pantofi pentru un city-break
Te gândești la un city-break? Ah, ce bine! Oricine adoră să exploreze noi orașe, să meargă pe străzi necunoscute și să descopere un colț de lume plin de istorie, cultură și viață urbană.
Champions League  cea mai valoroasă competiție de fotbal intercluburi din Europa  dilemaveche betting jpg
Champions League: cea mai valoroasă competiție de fotbal intercluburi din Europa
Champions League reprezintă apogeul fotbalului european intercluburi, fiind locul unde cele mai bune echipe de pe continent își dispută supremația.
Cum să îți amenajezi casa eficient și cu buget redus  sfaturi și idei practice jpg
Cum să îți amenajezi casa eficient și cu buget redus: sfaturi și idei practice
Amenajarea locuinței poate fi o provocare atunci când încerci să menții un echilibru între estetică, funcționalitate și costuri.
DilemaVeche (2) (4) jpg
Chanel, moștenirea unui brand care a revoluționat eleganța
Toată lumea a auzit despre acest nume faimos în industria modei, un simbol atemporal al rafinamentului și inovației în modă.
telefoane jpeg
Există o piață a telefoanelor folosite de vânzare. Vrei să afli despre ce e vorba?
Te-ai gândit vreodată că ar exista pentru telefonul tău folosit un loc unde ar putea să fie pus la vânzare? Ai mai multe telefoane vechi care stau degeaba prin sertarele biroului de acasă?
usa de garaj alexiana group 3 jpg
Știai că poți găsi uși de garaj la prețuri avantajoase pentru bugetul tău?
Pentru cine își dorește mai multă protecție pentru mașina personală, în garaj, există soluții prietenoase cu bugetul.
relaxare rapida jpg
5 metode de relaxare imediate pentru oamenii activi care au puțin timp liber la dispoziție
Într-o lume agitată, în care timpul este un lux, găsirea unor metode rapide de relaxare devine esențială pentru menținerea echilibrului mental și fizic.
featured image jpg
Sigla echipei de fotbal Athletic Bilbao, sculptată pe o biserică din secolul al XIII-lea
Când te gândești la biserici, te aștepți să vezi în special icoane ale unor sfinți. În unele situații, poți găsi și imagini cu principalii oameni care au contribuit financiar la construcția respectivei biserici.
austin ban 0fjGQmYCRW8 unsplash jpg
Cadouri care creează amintiri - Experiențe speciale pentru femeile din viața ta
Căutarea cadoului perfect pentru femeile dragi din viața ta poate fi o provocare, mai ales atunci când vrei să alegi ceva cu adevărat special.
sala jocuri de noroc bloc jpg
Sălile de jocuri de noroc ar putea fi interzise la parterul blocurilor
Deputatul PNL Gigel-Sorinel Știrbu a depus pentru dezbatere un proiect de lege care vizează interzicerea sălilor de jocuri de noroc de la parterul blocurilor.
images 3bb810f70db5ec2934571f9ff1639e40 jpg
Alegerea materialelor și a mobilierului la un preț accesibil
Unul dintre cei mai importanți pași în amenajarea casei este selecția materialelor și a mobilierului.
people 1355500 1280 jpg
Cum creează sporturile legături puternice și prietenii durabile între bărbați
Sportul este mai mult decât o competiție. Este un limbaj universal care unește oameni din medii diferite. Pe teren, în tribune și online, bărbații găsesc un spațiu pentru a-și exprima emoțiile și pentru a se conecta cu ceilalți.
1738689539 lCrT jpg
Metode de ameliorare a durerii pentru inflamația nervilor
Inflamația nervilor, cunoscută și sub numele de nevrită sau nevralgie, poate provoca dureri severe care reduc semnificativ calitatea vieții.
3572599055782af8afa491e98137681c (1) jpg
Cum să îți menții nivelul de energie ridicat după vârsta de 40 ani
După vârsta de 40 de ani, mulți oameni experimentează o scădere a nivelului de energie din cauza schimbărilor naturale ale corpului, cum ar fi scăderea masei musculare, schimbările hormonale și un metabolism mai lent.
cat costa o coroana dentara i ce factori influen eaza pre ul jpg
Cât costă o coroană dentară și ce factori influențează prețul?
O coroană dentară este una dintre cele mai frecvent utilizate soluții stomatologice pentru restaurarea unui dinte deteriorat. Costul acesteia variază foarte mult în funcție de materialul folosit, tehnologia de producție și experiența medicului stomatolog.
avocat legalro 2 png
6 motive pentru care ar trebui să alegi un avocat local
Când vine vorba de probleme juridice, alegerea unui avocat potrivit este esențială. Una dintre cele mai bune decizii pe care le poți lua este să colaborezi cu un avocat local.
termosemineu dolinex 3 png
Avantajele unui termoșemineu pe peleți și cum să faci cea mai bună alegere
Căldura confortabilă a unui termoșemineu pe peleți nu este doar un răsfăț, ci și o soluție eficientă și sustenabilă pentru încălzirea locuinței.
Formare profesionala (2) jpg
Formarea profesională: Fundamentul succesului ONG-urilor
Formarea profesională este esențială pentru creșterea performanței și dezvoltarea sustenabilă a ONG-urilor. Exită programe ce oferă sesiuni de formare adaptate nevoilor specifice ale sectorului neguvernamental, pregătind specialiștii pentru provocările viitoare.
DilemaVeche (2) (3) jpg
Valentine’s Day se sărbătorește diferit în diverse culturi
Ziua Îndrăgostiților, cunoscută internațional drept Valentine’s Day, nu este doar o sărbătoare a iubirii universale, ci și o reflectare a diversității culturale, manifestată prin obiceiuri și tradiții unice.

Parteneri

Bilanţul SRI 2021 - 22 iun 2022 / FOTO Inquam Photos / Octav Ganea
SRI anunță că monitorizează activitatea din mediul online privind „operațiuni ostile din sfera propagandei și dezinformării”
Serviciul Român de Informații (SRI) a anunțat că monitorizează constant starea de securitate la nivel național, activitățile de dezinformare dar și de propagandă din mediul online.
holera shutterstock 1203536896 jpg
OMS anunță că s-au dublat cazurile de holeră. „O boală care nu ar trebui să existe în secolul XXI”
Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) avertizează vineri, 4 aprilie, asupra creşterii cu 50% a cazurilor de holeră, dar şi a deceselor provocate de această boală, în anul 2024.
Victor Ponta lansare 3 FOTO INQUAM
Victor Ponta și-a început campania electorală cerându-le iertare românilor din diaspora: „Îi văd, îi ascult, îi respect”
Victor Ponta, candidat independent la prezidențiale, a vorbit despre măsurile pe care le propune pentru a reduce șomajul în rândul tinerilor, dacă va ajunge președinte.
image png
Serialul fenomen de pe Netflix care a rupt topurile în aprilie 2025! E o surpriză totală pentru fani și fiecare episod te ține lipit de televizor
Dragi cititori Click!, venim în atenția voastră cu un nou serial pentru adolescenți care vă va captiva atenția și vă va ține cu sufletul la gură. Poate fi vizionat atât de tinerii, cât și de părinții care doresc să fie mult mai conectați cu viața adolescenților din ziua de azi și modul în care banii
croaziera freepik jpg
Alertă pe o navă de croazieră: Peste 200 de pasageri s-au îmbolnăvit de norovirus
Peste 200 de pasageri ai unei nave de croazieră s-au îmbolnăvit de norovirus suferind de episoade de vărsături și diaree în timpul călătoriei pe mare.
Historia Special 50 jpg
Historia Special, nr. 50, martie 2025
Pentru Armata Roșie, bătăliile de la Târgu Frumos s-au soldat cu pierderi considerabile, iar ulterior istoriografia sovietică le-a neglijat.
shutterstock 2605500047 jpg
Germania „se întoarce în anii 1930”. Experții estimează un impact puternic asupra industriei auto și PIB-ului
Germania se întoarce în anii 1930, a avertizat joi un economist de top după creșterea tarifelor vamale de către SUA, în timp ce cancelarul în exercițiu Olaf Scholz a prezis că „vor exista doar perdanți” într-un război comercial, relatează The Telegraph.
Fratii TATE revin în România 006 INQUAM Photos Eduard Vinatoru jpg
Dezvăluiri din „Camera de Război” a fraților Tate. Adepții își dădeau „doctoratul” în „controlul total al femeilor”. „Așa se dresează câinii”
Jurnaliștii britanici Jamie Tahsin şi Matt Shea prezintă într-o carte despre Andrew și Tristan Tate descoperirile făcute despre cei doi frați în urma unei investigații care a avut loc pe parcursul a patru ani.
crin jpg
Ce diferență de vârstă este între Crin Antonescu și Adina Vălean, soția candidatului la alegerile din România: „Ce am încercat noi a fost să ne menținem normali”
Crin Antonescu, unul dintre candidații în lupta pentru scaunul de la Cotroceni, este o figură arhicunoscută pe scea politică românească. Adina Vălean, soția lui, activează în același domeniu, ocupând poziția de europarlamentar și fost comisar european. Cei doi au preferat să fie discreți în privința