Cum să-ți schimbi viața în cinci pași

Publicat în Dilema Veche nr. 874 din 7 - 13 ianuarie 2021
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg

Cînd dau de un astfel de titlu – de carte, de articol sau de ce-o mai fi – mă apucă amocul. De obicei, e vorba de mici scamatorii cu tentă psihologică, de tipul cum să te accepți și să te iubești pe tine, ca mai apoi să-i iubești și pe ceilalți, cum să gîndești pozitiv și să alungi gîndurile negative care se întorc asupra ta ca un bumerang, cum să nu mai spui niciodată „Nu” pentru că aduce doar negativism în viața ta sau, dimpotrivă, cum să înveți să spui „Nu” ca să nu devii o victimă inocentă a celor care profită de tine, cum să-ți controlezi gîndurile, dar mai bine să nu mai gîndești deloc, să acționezi, să ții cont de cele zece porunci ale succesului, să bei cinci pahare cu apă pe stomacul gol, hrănește-ți sufletul, dar nu ego-ul, exprimă-ți recunoștința față de orice, admiră natura, mulțumește-i soarelui că răsare etc. etc. Cum poți să crezi în tîmpeniile astea? – întreb un prieten terapeut, cumva îmi dă dreptate, însă îmi zice că la mulți chiar funcționează și nu sînt neapărat proștii satului. Anumiți oameni chiar au nevoie de reguli pe care să le urmeze oricît de penibil ar suna ele, sînt incapabili să-și facă propriile lor reguli, de bun-simț. Vor rețete. Însă este cu adevărat omul capabil să se schimbe? De pildă, își poate schimba peste noapte stilul de viață, acționînd conform principiului „de mîine mă las de fumat, slăbesc, merg la sală, alerg prin parc, mănînc sănătos”? Se spune că, dacă ai voință și ambiție, reușești. Alt clișeu. Sîntem un cumul al tuturor obiceiurilor noastre (de cele mai multe ori proaste) care s-au format în ani de zile, uneori zeci de ani, fac parte din personalitatea noastră, nu putem să le ștergem pur și simplu cu buretele și să o luăm de la capăt, ne-am anula pe noi înșine. Și mai funcționează și un soi de instinct de conservare – vrem neapărat să ne schimbăm viața? Sau, de fapt, la nivel mental, ne e bine așa cum sîntem?  

Totuși, vine o vîrstă la care încep să apară tot soiul de mici „paradenii” și de îngrijorări, îți dai seamă că, vrînd-nevrînd, trebuie să schimbi cîte ceva, pe alocuri (dar nu în punctele esențiale), pentru că altfel vei avea de suferit. Nu acum, peste cîțiva ani. Și de aici obsesia de a începe să trăiești mai „sănătos”. Cu alte cuvinte, să-ți limitezi din plăceri sau să ți le amîni la nesfîrșit și să-ți faci un riguros „program” de viață. Recunosc, mie niciodată nu mi-a reușit pe termen lung, am încercat, am perseverat, dar la un moment dat m-am întors la mai vechile năravuri. Am un amic care reușește de două ori pe săptămînă să se trezească la 6 pentru a merge la sală, iar pe la 9 intră vioi și antrenat în cîmpul muncii. Mi se pare de neconceput. În primul rînd, să tragi de tine ca să te scoli la ora aia imposibilă nu pentru că ai avea o treabă importantă de făcut sau un avion de prins care să te ducă într-un loc mișto cum ar fi în Tenerife, doar ca să transpiri într-o sală de sport. Dar amicul meu îmi zice că se simte foarte bine de cînd face asta și îl cred pe cuvînt. Sau, mă rog, de cînd cu pandemia nu mai merge la sală, însă se trezește tot la 6, ca să alerge. Treaba asta cu alergatul, eu, una, n-o înțeleg nici să mă pici cu ceară, doar dacă nu te-ai născut cumva cu vreo genă de sportiv de performanță, de Carl Lewis, ceva. Îi admir pe cei care aleargă de plăcere și care găsesc un sens alergatului ăstuia, dar nu-i înțeleg deloc pe cei care aleargă pentru că așa e bine și pentru că trebuie. Dar ce sîntem noi, iepuri? Ogari? De ce să alerg cînd pot să merg, să mă plimb, să privesc natura și să-i mulțumesc soarelui că răsare așa cum m-au învățat cărțile pe care le pomeneam? Îmi place să merg, este unul dintre puținele lucruri care îmi plac și implică mișcare, mi se pare o acțiune foarte „umană”, ca să zic așa. Așadar, ca să-mi schimb stilul de viață am adoptat ca mulți alții „metoda” 10.000 de pași. De obicei mă țin de ea cîteva zile, cînd e soare și frumos afară, e o bucurie să tot mergi, după care vin niște zile din alea cu frig și zloată de nu vrea nici pisica să iasă în curte, știe ea ce știe. De ce ai merge 10.000 de pași ca nebunul prin ploaie, fără nici un scop? Ce rost are? Așadar, îmi abandonez pe moment și cu părere de rău „programul” de 10.000 de pași care urma să-mi schimbe viața, însă îl reiau cu încăpățînare atunci cînd se schimbă vremea și vremurile. Aici mai există o problemă – unde să mergi 10.000 de pași prin București? Mi-am făcut eu cîteva trasee, însă toate s-au dovedit a fi mai degrabă curse cu obstacole, parkour, sărit peste șanțuri și ocolit de gropi, într-un oraș în care aproape toate trotuarele sînt ocupate de mașini.

Cu trezitul de dimineață e o altă poveste – mă simt bine în zilele în care mă trezesc devreme, însă nu prea îmi iese, probabil pentru că nu trebuie să ajung la o oră fixă undeva, iar acum, de cînd cu pandemia, chiar nu mai trebuie să ajung nicăieri, devine și mai complicat. Totuși, mă străduiesc, cîteva zile la rînd îmi pun telefonul să sune, dorm cu el în mînă ca să pot să-i dau cît mai repede „amînare” ca să nu-mi strice somnul, zece minute, douăzeci, pînă cînd îl opresc de tot. Pe jumătate adormită, îmi trece prin minte gîndul cel bun – ce sens are să mă trezesc cu noaptea-n cap? Arde undeva? Totuși, acum cîteva luni am fost în Maramureș, unde am avut un program de documentare care începea dis-de-dimineață. Marea „schimbare” s-a produs pe neașteptate, mă trezeam la șapte fără nici un telefon care să sune, odihnită și binedispusă, de fapt de-abia așteptam să mă trezesc, o senzație din copilărie pe care o uitasem, atunci cînd te trezești devreme în vacanță pentru că te așteaptă o zi lungă plină de jocuri și de locuri noi de explorat. Mi-am promis să respect acest nou „program” și acasă, dar după trei zile de la întoarcere am revenit la „normal”, aștept un nou Maramureș care să-mi schimbe viața.

Să mănînci „sănătos”... adică, în accepțiunea unora, să treci dintr-odată de la regimul tău obișnuit la fructe, nuci, broccoli și lăptuci. Nimic mai ușor! Am încercat de mai multe ori, ba chiar am adăugat regimului și niște ceaiuri pentru „organism purificat” pe care le-am găsit pe la Plafar. Mi-a fost rău vreo două zile, mi-am zis „Ia te uită cum se purifică organismul, de aia mi-e rău!”. În a treia zi am mîncat un grătar (cu salată!), am băut un pahar de vin, chiar două, nu m-a mai durut nimic. Am un alt amic care se laudă că nu are nici un viciu, că trăiește pur ca o floricică pe cîmp. Îi urăște pe fumători, oameni slabi care își fac rău cu bună știință. Îi disprețuiește și pe băutori, deși mai bea și el cîte un pahar de vin la masă, însă băutorii de bere sînt niște delăsați care își umflă burțile de bunăvoie. Cînd mă vede, la restaurant, că-mi comand o bere și apoi o beau cu sete, se uită la mine cu un aer plin de milă, ce s-o alege și de fata asta? Mănîncă de toate, dar cumpătat (și scump) – un mușchiuleț de vițeluș, o frunzișoară, un orez brun. Însă la desert nu se poate hotărî niciodată, așa că de fiecare dată își ia cîte două sub pretextul „Las’ că poate împărțim!” (nu împărțim, pentru că eu nu mănînc dulciuri la mesele principale, nu merg cu bere). Pînă la urmă, le mănîncă pe amîndouă – și mousse-ul de ciocolată, și plăcinta cu mere și sos de vanilie. Dar nu, el nu are nici un viciu.

Am scris acest text la început de an cînd, de regulă, cu toții ne dorim să ne schimbăm viața în cinci pași. M-am tot gîndit și am ajuns la concluzia că anul acesta nu-mi doresc să schimb nimic, nici măcar nu-mi mai propun să mă las de fumat ca în alți ani, dacă o fi să mă las, bine, dacă nu, iarăși bine. Anul 2020 m-a învățat să nu-mi mai fac planuri și poate că e mai bine așa.                                   

Vechea dilema cum protejezi bateriile auto in timpul sezonului rece jpg
Vechea dilemă: cum protejezi bateriile auto în timpul sezonului rece?
Iarna reprezintă, fără îndoială, sezonul cel mai solicitant pentru bateriile auto. Temperaturile scăzute, drumurile scurte care nu oferă bateriei suficient timp să se încarce și utilizarea intensă a sistemelor de încălzire pun o presiune suplimentară asupra alternatorului și asupra acumulatorului.
DilemaVeche (2) (2) jpg
Descoperă cele mai apreciate idei de cadouri pentru bărbați în 2024
Atât în preajma sărbătorilor, cât și atunci când au loc aniversările bărbaților din viața noastră, alegerea cadoului se poate dovedi complicată. Acest ghid te va ajuta să optezi pentru cel mai potrivit dar în 2024 pentru reprezentanții sexului masculin.
De ce sunt folosite aparate sous vide in bucatarii profesionale jpg
De ce sunt folosite aparate sous vide în bucătării profesionale?
Tehnica de gătit sous vide (din franceză, „sub vid”) este o metodă inovatoare, ce presupune ambalarea alimentelor, în special a cărnii, într-un pachet vidat și gătirea acestora la o temperatură controlată, mult sub cea obișnuită, pentru o perioadă îndelungată de timp.
Adaptogenii  aliați naturali pentru echilibrul corpului și minții jpg
Adaptogenii: aliați naturali pentru echilibrul corpului și minții
Adaptogenii sunt substanțe provenite din plante, care au rolul de a reduce efectele stresului asupra corpului și minții, îmbunătățind răspunsul organismului în situații tensionate.
Gestionarea cheltuielilor în timpul sezonului rece jpg
Gestionarea cheltuielilor în timpul sezonului rece
Sezonul rece poate aduce o serie de cheltuieli neașteptate, de la costurile crescute pentru încălzire și electricitate, până la cheltuielile pentru îmbrăcămintea de iarnă și vacanțe sau concedii.
dilemaveche ro jpg
GHID despre alegerea metodelor de plată la cazino! Ce NU știe toată lumea?
Când te pregătești să joci la cazino online, alegerea metodei de plată este un pas crucial care poate influența întregul tău parcurs.
featured image (4) jpg
Mituri și realități despre relația femeilor cu jocurile de noroc
Primele cazinouri terestre au apărut într-o perioadă în care bărbații erau figurile dominante în societate, având parte de educație și implicit fiind cei care, în mod tradițional, asigurau și gestionau partea financiară a familiei.
Strategii eficiente pentru maximizarea rentabilității în agricultură jpg
Strategii eficiente pentru maximizarea rentabilității în agricultură
Agricultura devine și în România un domeniu complex și competitiv, astfel că rentabilitatea fermelor este o necesitate pentru a supraviețui pe piață și a avea succes.
P90178 png
Delta Sleep-Inducing Peptide (DSIP): Un candidat multidimensional pentru cercetare
Peptida Delta Sleep-Inducing Peptide (DSIP), o neuropeptidă endogenă, a prezentat un interes crescut pentru cercetători pentru rolul său potențial în diverse procese fiziologice.
avocat png
Avocatura: De la oratorii Romei la stâlpii statului de drept modern
Profesia de avocat este una dintre cele mai vechi și respectate ocupații din istoria umanității. De-a lungul timpului, avocații au jucat un rol esențial în menținerea ordinii și aplicarea justiției, contribuind la protejarea drepturilor și libertăților individuale.
DilemaVeche (2) (1) jpg
Cum se reflectă identitatea culturală în preferințele pentru anumite arome
Preferințele pentru anumite arome sunt mult mai mult decât o simplă chestiune de gust. Ele reprezintă o expresie a identității culturale, influențată de istorie, geografie, ritualuri și schimburi interculturale.
creditIMG 0862 JPG
123Credit.ro își continuă expansiunea în România prin deschiderea unor noi birouri în Cluj, Baia Mare, Sibiu și Suceava
București, 10 Septembrie 2024 – 123Credit.ro, un jucător important pe piața brokerajului de credite din România, și prima companie din domeniu care a dezvoltat fluxuri full digitale de aplicare la credite, își continuă expansiunea națională prin deschiderea unor noi birouri fizice.
Ghidul începătorului la cazinouri online jpg
Ghidul începătorului la cazinouri online
Chiar dacă activitatea pe care o poți desfășura într-un cazinou online nu este foarte complicată, nu puține sunt persoanele care au nevoie de o mână de ajutor. Prin urmare, ghidurile sunt mereu bine-venite!
christin hume Hcfwew744z4 unsplash (2) jpg
Cum să îți alegi partenerii potriviți pentru crearea unui shop online
Lansarea unui shop online este un pas important în dezvoltarea unui business modern. Să ai parteneri potriviți alături în acest proces este esențial pentru succesul proiectului tău.
Importanta magneziului in sarcina si alaptare jpg
Importanța magneziului în sarcină și alăptare
Magneziul este unul dintre cele mai importante elemente pentru organism, în special pentru femei, având un rol fundamental în anumite etape ale vieții, cum ar fi sarcina și alăptarea.
credit online dv (1) jpg
Credit online sau obținut direct din sucursală? Avantajele IFN-urilor și Internetului
Într-o lume în care tehnologia digitală avansează rapid, obținerea unui credit online a devenit o opțiune din ce în ce mai populară în rândul celor care au nevoie de finanțare rapidă și convenabilă.
tima miroshnichenko 8376170 jpg
Cum să te pregătești pentru sezonul răcelilor: Produse și sfaturi
Toamna e aici, iar copiii se întorc la școală sau grădiniță, după vacanța de vară. Asta înseamnă că șansele de a răci cresc considerabil.
kristian egelund t1sTHYjSN10 unsplash (2) jpg
Cum să îți încălzești corect glezna pentru a preveni entorsele
Entorsele de gleznă sunt leziuni ale ligamentelor care stabilizează articulația gleznei, cauzate de întinderi, rupturi parțiale sau totale ale acestora
barbora polednova VRK4bIBHo1E unsplash (2) jpg
Ce trebuie să știi despre recuperarea după o fractură de gleznă
Fracturile de gleznă sunt printre cele mai frecvente cauze ale durerii de gleznă. Tratamentul poate implica imobilizarea zonei gleznei cu ajutorul unui ghips.
pexels towfiqu barbhuiya 3440682 11349880 (2) jpg
Când este necesară implantarea protezei de genunchi și care sunt etapele operației
Implantarea protezei de genunchi sau protezarea genunchiului este o procedură chirurgicală complexă, destinată pacienților cu afecțiuni severe ale articulației genunchiului, în special celor cu gonartroză avansată la care tratamentele medicamentoase sau fizioterapeutice nu au dat rezultate.
antonika chanel RJCslxmvBcs unsplash jpg
Ce presupune recuperarea după operația de blefaroplastie
Impactul acestei intervenții asupra aspectului estetic al pacientului este unul major, reducând în mod semnificativ semnele îmbătrânirii.
jelle 1dEZeW1GoOI unsplash 16x9 png
Cum să montezi șindrila bituminoasă: Instrucțiuni pas cu pas
Procesul de montare a unei table de acoperiș noi poate fi o sarcină dificilă, însă utilizarea șindrilei bituminoase poate face procesul mult mai ușor și mai eficient. În acest articol, vom oferi instrucțiuni detaliate, pas cu pas, pentru montarea șindrilei bituminoase pe acoperișul tău:
pexels cottonbro 3927233 jpg
3 idei de cadouri pe care le poți oferi în funcție de perioadele specifice ale anului
Cadourile bine alese pot avea un impact semnificativ asupra relațiilor de muncă, fie că sunt destinate angajaților sau partenerilor de afaceri.
parfum1 jpg
Rolul parfumului în cultura pop
Oamenii din Occident cred că fenomenul pe care îl definim astăzi drept „cultură pop” a existat aproape întotdeauna. Aceasta se referă la produse culturale pentru artă, muzică, modă, film, dans, televiziune, radio, literatură, animație, sport, etc

Parteneri

image png
Florin Piersic, devastat după moartea lui Gabriel Cotabiță: „Te voi iubi mereu, omule!”
Moartea lui Gabriel Cotabiță i-a afectat pe toți cunoscuții săi. Nume mari din Români plâng plecarea lui, printre care și maestrul Florin Piersic. Ce mesaj dureros și plin de emoție a transmis actorul în memoria unuia dintre cei mai renumiți artiști români trecuți în neființă.
Dorin Recean FOTO Facebook jpg
Dorin Recean îndeamnă moldovenii cu cetățenie română să voteze la alegeri: România este un partener foarte important
Prim-ministrul Dorin Recean îndeamnă moldovenii cu cetățenie română să voteze la alegerile prezidențiale din România, subliniind că „România este un partener foarte important pentru Republica Moldova”, care a ajutat-o întotdeauna.
Gabriel Cotabiţă fb jpg
Mihai Trăistariu povestește ce nu știa publicul despre sănătatea lui Gabriel Cotabiță: „În primăvară a venit salvarea și l-a luat”
Mihai Trăistariu spune însă că au existat semne că are probleme mai grave decât lăsa să se înțeleagă.
zodii care vor avea o iarna fericita jpg
Trei zodii care intră în decembrie cu dreptul. Prima lună de iarnă se anunță una de vis pentru acești nativi
Prima lună de iarnă se apropie cu pași repezi, iar unele zodii vor păși în luna decembrie cu dreptul. Astrele se vor alinia perfect în perioada următoare pentru acești nativi. În timp ce unii au noroc pe plan financiar, alții se îndrăgostesc, şi ceilalți vor fi promovați la locul de muncă. Potrivit
dnipro mp4 thumbnail png
De ce ar fi lansat Putin o rachetă goală la Dnipro. „Oreșnik” nu a provocat explozii sau distrugeri la sol
Racheta rusească Oreșnik, care a atacat Dnipro, a fost lansată probabil fără focos. Scopul liderului de la Kremlin ar fi intimidarea Ucrainei și Occidentului, susține publicația BILD.
vot diaspora FOTO MAE jpg
Peste 127.000 de români din diaspora au votat la alegerile prezidențiale 2024. Situația la ora 16.00
Peste 123.000 de români din diaspora s-au prezentat până acum la urne, în a doua zi a primului tur al alegerilor prezidenţiale 2024, potrivit situației centralizate după ora 16.00. Cu tot cu opțiunile exprimate prin corespondență, numărul votanților a trecut de 127.000.
banner morți 23 noiembrie png
3 florin piersic 1 jpg jpeg
„Te voi iubi mereu, Omule!”. Florin Piersic, mesaj tulburător la aflarea morții lui Gabriel Cotabiță: N-ai fost „doar un simplu trecător”
Maestrul Florin Piersic a transmis un mesaj public, la scurt timp după aflarea veștii morții artistului Gabriel Cotabiță. „Vei continuă să trăiești in inima mea. Te voi iubi mereu, Omule!”, a spus actorul.
pitic  jpg
Un pitic de grădină făcut din ecstasy i-a lăsat interziși pe polițiști. „Din când în când dăm peste ceva special”
Recent polițiștii antidrog din Olanda au făcut o descoperire care i-a uimit chiar și pe ei. În timpul unor perchziții, le-a atars atenția un anumit obiect: un pitic de grădină. S-au întrebat