Cum să nu mai fim populari

Publicat în Dilema Veche nr. 1001 din 15 iunie – 21 iunie 2023
Cea mai bună parte din noi jpeg

În 2007, actrița Katherine Heigl cîștiga un premiu Emmy pentru rolul ei din serialul de televiziune Grey’s Anatomy / Anatomia lui Grey. Un an mai tîrziu, se retrăgea din competiție, considerînd că nu merită să fie nominalizată în detrimentul altor actrițe, dat fiind că scenariștii și creatorii serialului mai sus amintit nu i-au oferit un material suficient de bun, care s-o pună în evidență. Ba mai mult, i-a acuzat că iau decizii mai puțin inspirate, strict pentru audiență, și că țin actorii pe platou și cîte 17 ore pe zi. Despre comedia romantică în care tocmai jucase, Knocked Up / Un pic însărcinată, a declarat că este sexistă, portretizînd femeile ca pe niște scorpii fără umor, în timp ce bărbații par mereu amuzanți și volubili.

Cu aproape 20 de ani în urmă, înainte de era social media, a ieși în public să critici producătorii de film era ceva neobișnuit. Pentru Heigl, a fost începutul intrării într-un con de umbră. Nu a mai primit roluri importante în filmele pentru marele ecran, iar rarele ei apariții au fost intens criticate. Se spunea despre ea că este dificilă, arogantă și nerecunoscătoare. În 2010, contractul cu serialul care i-a adus celebritatea a încetat, versiunea oficială fiind aceea că n-a apărut la filmări la timp. Anatomia lui Grey a ajuns la sezonul 19, dar personajul ei nu a mai revenit în scenariu în nici un an.

Luna aceasta, într-o conversație pentru Variety cu Ellen Pompeo, interpreta rolului principal din Anatomia lui Grey, Katherine, acum în vîrstă de 44 de ani, a revenit asupra acelei perioade grele din cariera ei. S-a simțit atunci îndreptățită să traseze niște limite și să ceară să fie tratată cum merită, dar reacțiile negative au năucit-o. Consideră că femeile sînt, în cea mai mare parte a vieții lor, înclinate spre a-i mulțumi pe toți și că, în momentul în care simt că afecțiunea celor din jur este retrasă, nu-și mai găsesc drumul. Abia spre 40 de ani a reușit să oprească zgomotul creat de părerile celorlalți despre ea, să păstreze doar opiniile oamenilor care contau, să-și asume cine este cu adevărat și să iasă din postura de victimă. Vîrsta de mijloc a venit pentru ea cu libertate și afirmă că nu ar da nimic din prezent ca să aibă din nou 20 de ani, cînd era naivă și doar urma regulile trasate de alții, pentru a le face pe plac.

Katherine Heigl (foto: Variety / YouTube)
Katherine Heigl (foto: Variety / YouTube)

Partenera ei de discuție, Ellen Pompeo, a ținut și ea prima pagină a ziarelor în 2018, cînd a dezvăluit salariul ei anual pentru rolul din Anatomia lui Grey: 20 de milioane de dolari. Dar a povestit și că a ajuns acolo după ani întregi de discrepanțe salariale între ea și partenerii de sex masculin, în care a cerut bani în plus inutil, chiar dacă numele personajului ei era în titlu. Plecarea din serial a lui Patrick Dempsey, atuul producătorilor, fără ca audiența să aibă de suferit, a făcut-o să obțină, în sfîrșit, salariul dorit, adică cel mai mare onorariu primit vreodată de o actriță dintr-un serial dramatic de televiziune. A crezut că povestea ei va fi un imbold pentru femei să îndrăznească să pretindă mai mult în orice împrejurare și, deși ecourile din lumea largă au fost pozitive, atmosfera ulterioară de pe platou a fost afectată. Plecarea altor două actrițe din serial a fost cumva legată de acest eveniment.

Ellen crede că a învăța să cerem este ceva ce vine tot cu vîrsta. Și că, într-o astfel de situație, e bine să fii pregătit să nu mai fii plăcut de oameni, să-ți pierzi popularitatea. Să renunți la rolul de victimă și să devii, pentru societate, personajul negativ. E de părere că afirmațiile lui Katherine, atît de aspru taxate la Hollywood, au fost un pic înaintea timpului. Acum, cu protecția anonimatului și în spatele unui ecran, pe rețelele sociale, fiecare se simte îndreptățit să aibă o opinie despre orice. Iar noi trăim în acest zgomot permanent.

În prezent, cele două actrițe au, fiecare, cîte trei copii și proiecte de film și televiziune în derulare. Katherine Heigl și-a redobîndit notorietatea cu rolul din serialul Firefly Lane / Aleea cu licurici, la care a fost și producător executiv, iar Ellen Pompeo apare doar sporadic în Anatomia lui Grey, unde este acum producător.

Intenția mea inițială era de a vorbi despre limite și așa am dat peste acest dialog reprezentativ pentru felul în care teama de a cere ce consideri că meriți, preocuparea pentru imaginea ta în ochii celor din jur, dorința ca ei să te perceapă ca fiind o persoană amabilă și competentă te pot eroda pînă cînd, la un moment dat, nu mai știi cine ești. Mi s-a întîmplat, nu o dată și nu atît de demult, să văd cerințele celor din jur ca fiind mai importante decît opiniile mele. Să îmi doresc să mă placă, cu orice preț, cît mai mulți oameni. Să mă străduiesc să fac tot ce se așteaptă de la mine, perfect, crezînd că odată cu aprecierea va veni și iubirea. Am sfîrșit învinsă, ca să parafrazez unul dintre titlurile Dosarului din acest număr, despre regrete, de a cărui coordonare m-am ocupat. Și, dacă tot am pomenit personaje feminine din seriale, închei referindu-mă la un discurs ținut de Kim Cattrall, interpreta Samanthei din Sex and the City / Totul despre sex. Actrița a destăinuit ce a ajutat-o cel mai mult în carieră și în viața personală, în situații de orice fel – ceva simplu și complicat, în același timp. E vorba despre un cuvînt, iar cuvîntul este „nu”.

Cum ne pregătim pentru Paște jpg
Cum ne pregătim pentru Paște
Masa de Paște este un moment special în care familia și prietenii se adună pentru a sărbători și a petrece timp împreună.
credite jpg
Ce putem face atunci când avem nevoie de un credit rapid?
Dacă te confrunți cu diferite situații financiare urgente, care nu pot fi amânate, trebuie să știi că sunt mai multe modalități prin care poți lua credite rapide.
Sanatatea ficatului  Cum identifici semnele unui ficat bolnav jpg
Sănătatea ficatului: Cum identifici semnele unui ficat bolnav
Ficatul este un organ vital în corpul omului, fiind implicat în sute de procese, printre care: digerarea alimentelor, eliminarea deșeurilor din organism și producerea unor factori de coagulare care facilitează circulația sângelui.
Rolul esential al adjuvantilor in optimizarea pesticidelor jpg
Rolul esențial al adjuvanților în optimizarea pesticidelor
Condițiile de mediu, intemperiile, buruienile, precum și bolile și dăunătorii plantelor reprezintă tot atâtea provocări pentru fermierii moderni.
IMG 20240408 WA0011 jpg
Casa Memorială „Amza Pellea”, din Băilești, a fost redeschisă publicului
Manifestările dedicate cinstirii memoriei îndrăgitului actor român, născut în inima Olteniei, au debutat pe 6 aprilie, pe scena Teatrului Național Marin Sorescu din Craiova, locul în care și-a început fascinanta călătorie în lumea artistică.
pompy ciepła (2) jpg
Pompe de căldură - utilizarea, funcționarea și tipurile acestora
În ultimii ani, pompe de căldură s-au remarcat intre dispozitivele utilizate în sistemele moderne de încălzire.
header piese jpg
Sfaturi pentru conducătorii care apreciază piese auto online de calitate și serviciile unor profesioniști
Achiziționarea de piese auto online poate fi o modalitate convenabilă și eficientă de a-ți repara sau întreține mașina.
masa de paste jpg
Cum să aranjezi o masă festivă perfectă: trei sfaturi utile
Nu mai este mult până la sărbătorile de Paște. Chiar dacă poate părea cam devreme să începi pregătirile de sărbătoare, poți începe planificarea de pe acum dacă vrei să-ți impresionezi invitații.
caine in vacanta jpg
Cum să îți pregătești câinele pentru călătorii: 6 sfaturi pentru o vacanță fără probleme
Te pregătești să pleci în prima vacanță alături de câinele tău? Experiența de a pleca într-o călătorie cu cel mai bun prieten al tău poate fi una inedită, care te va încărca cu amintiri plăcute.
image png
Lumea în care trăim
Trăim ceea ce poartă numele de „marea epuizare”.
image png
Flori, lumi și profesoare
Flori le-am dus de cîte ori am avut ocazia, la propriu sau la figurat.
image png
Cît de puțin ne lipsește...
Zic alți psihologi: nu pierde copilul interior, „accesează-l”, joacă-te, have fun! Aiurea!
image png
Zoe, fii feminină!
În prezent, cînd vorbim despre feminism, nu ne mai raportăm la structura rațională a lui Beauvoir, ci la extremismele de tipul Solanas.
p 20 Aleksei Navalnîi WC jpg
O întrebare greu de ocolit
Pentru noi, astăzi, răul şi suferinţa nu sînt doar mari teme teoretice. Nici nu se limitează la experienţa lor privată.
image png
Tîlcuirile tradiției isihaste
O luminoasă excepție de la această triumfală decadență e de găsit în lucrarea Părintelui Agapie Corbu.
1038 21a centrul comunitar din Chiojdu, 2023 jpg
Arhitectura interesului public
Arhitectura interesului public reprezintă o dezvoltare rizomatică orizontală la nivel local.
p 24 M Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
Un preot din Spania, împreună cu partenerul său, au fost arestați pentru că ar fi făcut trafic cu Viagra.
image png
Pe ce te bazezi?
Pe măsură ce avansez în vîrstă, tind să cred că ceea ce numim intuiție se bazează pe experiența noastră de viață.
image png
De primăvară
Florile înșiruite mai sus se vindeau pe stradă, din loc în loc, înveselind-o. Schimbînd-o.
image png
Școli private, școli de fițe?
Nu se schimbase nimic, eram din nou o guvernantă „creativă”.
p 20 Valentina Covaci jpeg
Cum vorbim despre Dumnezeu
Merită să explorăm ce spune asta despre societatea noastră și despre discursul public din România.
image png
Călătorii în istoria cultului
A doua carte este o monografie asupra unui obiect liturgic esențial, pe care doar slujitorii îl pot vedea în altar: Antimisul. Origine, istorie, sfințire (Editura Basilica, 2023).
p 21 Geneva WC jpg
Nostalgii helvete
Job-ul (le petit boulot) pe care mi l-am dorit cel mai mult a fost cel de asistent plimbat căței genevezi.
p 24 M  Chivu 2 jpg
Cu ochii-n 3,14
● Un gunoier își dirijează colegul de la volanul autospecialei: „Dă-i, dă-i, dă-i! / Dă-i, că merge, dă-i!”. O versificație relativ salubră. (M. P.)

Adevarul.ro

image
Descoperirea terifiantă făcută de arheologi în casa lui Hermann Goring, prietenul lui Adolf Hitler: „Am fost complet șocați“
Schelete înfiorătoare, cu membre lipsă, au fost găsite în „Bârlogul Lupului", unde a locuit cândva un apropiat de top al lui Hitler.
image
Obiceiul care îți „omoară” încet, dar sigur, relația amoroasă: „Este dificil de ignorat răul pe care îl poate face”
Obiceiul de a naviga seara pe rețelele de socializare ar putea fi fatal - cel puțin pentru viața ta amoroasă.
image
Descoperire „incitantă” a unui material care poate stoca gazele cu efect de seră
O nouă descoperire făcută de oamenii de știință ar putea rezolva una dintre cele mai apăsătoare provocări cu care se confruntă omenirea. Este vorba de un tip de material poros care poate stoca dioxidul de carbon, relatează Sky News.

HIstoria.ro

image
Cuza, în umbra masoneriei?
După 1990, multe dintre subiectele considerate tabu în epoca anterioară au început să fie discutate în societatea românească și, foarte des, în registrul senzaționalului.
image
Bătălia Atlanticului - decriptarea codurilor de transmisii ale submarinelor germane
Planificatorii ambelor părți aflate în conflict au realizat rapid că al Doilea Război Mondial va fi câștigat sau pierdut de cel care domină Oceanul Atlantic.
image
Povestea savanților Louis Pasteur și Victor Babeş
Povestea de azi îi are ca ”eroi” pe cei doi renumiți savanți legați de o pasiune comună: cercetarea științifică.