Cum să nu mai fim populari

Publicat în Dilema Veche nr. 1001 din 15 iunie – 21 iunie 2023
Cea mai bună parte din noi jpeg

În 2007, actrița Katherine Heigl cîștiga un premiu Emmy pentru rolul ei din serialul de televiziune Grey’s Anatomy / Anatomia lui Grey. Un an mai tîrziu, se retrăgea din competiție, considerînd că nu merită să fie nominalizată în detrimentul altor actrițe, dat fiind că scenariștii și creatorii serialului mai sus amintit nu i-au oferit un material suficient de bun, care s-o pună în evidență. Ba mai mult, i-a acuzat că iau decizii mai puțin inspirate, strict pentru audiență, și că țin actorii pe platou și cîte 17 ore pe zi. Despre comedia romantică în care tocmai jucase, Knocked Up / Un pic însărcinată, a declarat că este sexistă, portretizînd femeile ca pe niște scorpii fără umor, în timp ce bărbații par mereu amuzanți și volubili.

Cu aproape 20 de ani în urmă, înainte de era social media, a ieși în public să critici producătorii de film era ceva neobișnuit. Pentru Heigl, a fost începutul intrării într-un con de umbră. Nu a mai primit roluri importante în filmele pentru marele ecran, iar rarele ei apariții au fost intens criticate. Se spunea despre ea că este dificilă, arogantă și nerecunoscătoare. În 2010, contractul cu serialul care i-a adus celebritatea a încetat, versiunea oficială fiind aceea că n-a apărut la filmări la timp. Anatomia lui Grey a ajuns la sezonul 19, dar personajul ei nu a mai revenit în scenariu în nici un an.

Luna aceasta, într-o conversație pentru Variety cu Ellen Pompeo, interpreta rolului principal din Anatomia lui Grey, Katherine, acum în vîrstă de 44 de ani, a revenit asupra acelei perioade grele din cariera ei. S-a simțit atunci îndreptățită să traseze niște limite și să ceară să fie tratată cum merită, dar reacțiile negative au năucit-o. Consideră că femeile sînt, în cea mai mare parte a vieții lor, înclinate spre a-i mulțumi pe toți și că, în momentul în care simt că afecțiunea celor din jur este retrasă, nu-și mai găsesc drumul. Abia spre 40 de ani a reușit să oprească zgomotul creat de părerile celorlalți despre ea, să păstreze doar opiniile oamenilor care contau, să-și asume cine este cu adevărat și să iasă din postura de victimă. Vîrsta de mijloc a venit pentru ea cu libertate și afirmă că nu ar da nimic din prezent ca să aibă din nou 20 de ani, cînd era naivă și doar urma regulile trasate de alții, pentru a le face pe plac.

Katherine Heigl (foto: Variety / YouTube)
Katherine Heigl (foto: Variety / YouTube)

Partenera ei de discuție, Ellen Pompeo, a ținut și ea prima pagină a ziarelor în 2018, cînd a dezvăluit salariul ei anual pentru rolul din Anatomia lui Grey: 20 de milioane de dolari. Dar a povestit și că a ajuns acolo după ani întregi de discrepanțe salariale între ea și partenerii de sex masculin, în care a cerut bani în plus inutil, chiar dacă numele personajului ei era în titlu. Plecarea din serial a lui Patrick Dempsey, atuul producătorilor, fără ca audiența să aibă de suferit, a făcut-o să obțină, în sfîrșit, salariul dorit, adică cel mai mare onorariu primit vreodată de o actriță dintr-un serial dramatic de televiziune. A crezut că povestea ei va fi un imbold pentru femei să îndrăznească să pretindă mai mult în orice împrejurare și, deși ecourile din lumea largă au fost pozitive, atmosfera ulterioară de pe platou a fost afectată. Plecarea altor două actrițe din serial a fost cumva legată de acest eveniment.

Ellen crede că a învăța să cerem este ceva ce vine tot cu vîrsta. Și că, într-o astfel de situație, e bine să fii pregătit să nu mai fii plăcut de oameni, să-ți pierzi popularitatea. Să renunți la rolul de victimă și să devii, pentru societate, personajul negativ. E de părere că afirmațiile lui Katherine, atît de aspru taxate la Hollywood, au fost un pic înaintea timpului. Acum, cu protecția anonimatului și în spatele unui ecran, pe rețelele sociale, fiecare se simte îndreptățit să aibă o opinie despre orice. Iar noi trăim în acest zgomot permanent.

În prezent, cele două actrițe au, fiecare, cîte trei copii și proiecte de film și televiziune în derulare. Katherine Heigl și-a redobîndit notorietatea cu rolul din serialul Firefly Lane / Aleea cu licurici, la care a fost și producător executiv, iar Ellen Pompeo apare doar sporadic în Anatomia lui Grey, unde este acum producător.

Intenția mea inițială era de a vorbi despre limite și așa am dat peste acest dialog reprezentativ pentru felul în care teama de a cere ce consideri că meriți, preocuparea pentru imaginea ta în ochii celor din jur, dorința ca ei să te perceapă ca fiind o persoană amabilă și competentă te pot eroda pînă cînd, la un moment dat, nu mai știi cine ești. Mi s-a întîmplat, nu o dată și nu atît de demult, să văd cerințele celor din jur ca fiind mai importante decît opiniile mele. Să îmi doresc să mă placă, cu orice preț, cît mai mulți oameni. Să mă străduiesc să fac tot ce se așteaptă de la mine, perfect, crezînd că odată cu aprecierea va veni și iubirea. Am sfîrșit învinsă, ca să parafrazez unul dintre titlurile Dosarului din acest număr, despre regrete, de a cărui coordonare m-am ocupat. Și, dacă tot am pomenit personaje feminine din seriale, închei referindu-mă la un discurs ținut de Kim Cattrall, interpreta Samanthei din Sex and the City / Totul despre sex. Actrița a destăinuit ce a ajutat-o cel mai mult în carieră și în viața personală, în situații de orice fel – ceva simplu și complicat, în același timp. E vorba despre un cuvînt, iar cuvîntul este „nu”.

image png
Oamenii din fotografii
Să-i facem să supraviețuiască.
image png
Malliștii
După film, ne-am dus să ne căutăm mașina în parcarea subterană, acolo, în hruba aia imensă și întunecoasă se termină fericirea.
image png
Lectura, antidotul violenței?
Cel mai des, este invocată lipsa timpului: „N-am mai citit pentru că m-a copleșit oboseala”.
image png
Mărturia lui Pascal
Cuvinte care „nu vor trece”, pline de „har și de adevăr”.
p 20 Iași WC jpg
Provincia ca problemă
Iar faptele, cîte și cum se fac ele, capătă cadențe cosmice, ca în sfîșietorul testament al Olguței.
p 21 la Lorin WC jpg
Olimpul litoralului românesc (2)
Ceva din spiritul stațiunii, un je-ne-sais-quoi, îi face și pe sportivii de performanță să își facă aici cantonamentele.
p 24 S M  Georgescu jpg
Cu ochii-n 3,14
„Lacrimile ei se amestecă cu cele ale acestui bazin“.
image png
Toate lucrurile care s-au schimbat
E nevoie de atît de puțin după ce anii își fac treaba.
image png
Capoate și feminități
Așa, diferențele dintre interior și exterior erau într-o măsură abolite.
image png
Piața Romană
Fetele de 20 de ani de acum nu-și mai pierd vremea în astfel de bodegi.
image png
Zgomotul și furia
Drept urmare, există mai multe metode tradiționale de a riposta unui vecin zgomotos.
image png
Cîteva note despre agapa creștină
Evident că nimeni, mîncînd laolaltă, nu stătea să filosofeze. Eram însă alături de Domnul.
p 20 Arik Ascherman WC jpg
Traumă şi discernămînt
Dar, în ciuda singurătăţii şi a primejdiilor acum mult mai aspre, rabinul îşi continuă patrularea, nu părăseşte paza.
p 24 D  Stanciu jpg
Cu ochii-n 3,14
Într-un supermarket, la raionul de alimente exotice, am descoperit mămăliga ambalată în vid, „gata preparată”.
image png
Lumi fragile
Am perceput „schimbul de scrisori”, formulare care în curînd va trece și ea într-o arhivă a limbii, ca pe un fel de apel la memorie.
image png
Frig și acasă
Cert e că, în ciuda condițiilor aparent vitrege, m-am simțit acasă acolo.
image png
p 20 Nichita Stanescu adevarul ro jpg
Alte vieți
Toate aceste vieți se hrănesc cu posibilul, mai mult decît cu realitatea lumii în care se petrec.
image png
Degetul lui Lazăr
Deși îl vor vedea pe celălalt Lazăr revenind din mormînt, în carne și oase, unii dintre martori nu vor crede.
p 24 M  Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
Radu Cosașu ar fi împlinit săptămîna trecută, pe 29 octombrie, 93 de ani.
image png
Cine ascultă o casă? – despre reutilizarea fondului construit existent –
Pe 8 noiembrie este sărbătorită la nivel mondial Ziua Urbanismului, care aduce în prim-plan problemele și efectele urbanizării asupra societății și a mediului.
image png
Auriu și umbră
Ci păstrîndu-ne, dacă nu auriul, măcar aspirația către el. Și o portiță de acces.
image png
Avoidant sau secure? Mai există limba română?
E un cuvînt care reprezintă o categorie importantă în viața lor de cartier – deduc eu din ce povestesc ei.
image png
Prețuirea incompetenței
Această bursă de merit nu mai are nici o legătură cu valoarea sau cu succesul.

Adevarul.ro

image
Cine a transformat România într-o țară de asistați social
România ocupă locul al doilea în Europa la numărul de persoane inactive în câmpul muncii. Dintre acestea, aproape un milion și jumătate ar putea să-și găsească un job, dar nu vor. Sau, după cum spun unii sociologi, ar vrea, dar acești oameni nu sunt încurajați de autorități.
image
Un bărbat a păstrat ani de zile o piatră crezând că este aur. S-a dovedit că aceasta este mult mai valoroasă
În 2015, David Hole făcea o cercetare în Parcul Regional Maryborough, în apropiere de Melbourne, Australia. Înarmat cu un detector de metale, el a descoperit ceva ieșit din comun - o piatră roșiatică foarte grea, care se afla în niște argilă galbenă.
image
Litoralul românesc, tărâmul uraganelor. Un expert estimează că fenomenele extreme din Marea Neagră vor fi tot mai dese EXCLUSIV
Profesorul universitar Eugen Rusu estimează că litoralul românesc va fi lovit în următorii ani de valuri cu o înălțime de 10 metri și vânturi ce vor atinge viteze de 130 de kilometri pe oră.

HIstoria.ro

image
Vizita lui Cuza la Istanbul, după Unirea din 24 ianuarie 1859: Turcii resping, jigniți, bacșișul!
După Unirea din 24 ianuarie 1859, un eveniment major pentru Domnia lui Cuza l-a constituit vizita domnitorului la Constantinopol.
image
Japonia oferă „despăgubire de consolare” femeilor folosite ca sclave sexuale în al Doilea Război Mondial
Un tribunal sud-coreean a ordonat Japoniei să despăgubească un grup de femei care au fost forțate să lucreze în bordelurile militare în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, relatează BBC.
image
Cum a fost reclasificat un împărat roman ca femeie? Controversele antice și ce a dus la această decizie
Muzeul North Hertfordshire a luat decizia invocând mai multe dovezi în acest sens, inclusiv faptul că textele clasice susțin că împăratul a spus o dată „nu îmi spuneți Domn, întrucât sunt o Doamnă”. „Este doar politicos și respectuos să fim sensibili față de identificarea pronumelor pentru persoane