Cum inventezi mîndria națională

Publicat în Dilema Veche nr. 973 din 1 decembrie – 7 decembrie 2022
E cool să postești jpeg

În fiecare an, de Ziua Națională, străzile și bulevardele sînt împodobite cu steaguri și stegulețe, Facebook-ul abundă de de felicitări (!) și urări de „La mulți ani!“, radioul și emisiunile TV prezintă „și români fericiți”, iar peste toate nemulțumirile, ironiile și oftăturile pline de lehamite, în ceea ce privește atît patria, cît și poporul, care au existat pînă ieri, se așterne o față curată de masă, se așază tacîmuri sclipicioase, se aduc bucate tradiționale și lăutari, iar România își așteaptă invitații, îmbujorată și gătită de sărbătoare.

Unii o vor refuza, uneori discret, ignorînd-o și aruncîndu-i pur și simplu invitația la coș, iar alții, iritați, o vor lua la întrebări vehement, spunîndu-i în față ce cred despre ea, acuzînd toată această aniversare de un festivism exagerat care n-are nimic de-a face cu realitatea. Îi vor aminti de toate problemele pe care de pomană încearcă să le mascheze cu o invitație la o masă de ziua ei – o zi pe care, de altfel, și-a tot schimbat-o de-a lungul vremii și care a ajuns să fie azi 1 Decembrie, printr-o lege promulgată în iulie 1990 – alegere pe care istoricul Neagu Djuvara a numit-o „conjuncturală”, comentînd faptul că la 1 decembrie 1918 a avut loc doar Unirea Transilvaniei și a Banatului cu România, pe cînd celelalte provincii istorice, respectiv Basarabia și Bucovina, au fost unite la date diferite. De altfel, istoricul a mai susținut că data de 10 mai ar fi fost una mai potrivită – dată la care se sărbătorea Ziua Națională pînă la venirea comuniștilor și care marca proclamarea regatului și Independența față de Imperiul Otoman.

Dar pentru că 10 mai marca și încoronarea regelui Carol, a rămas acest 1 Decembrie, cu al său „Deșteaptă-te, române!” –imn în care România pare a fi mai degrabă o victimă perpetuă a prădătorilor străini decît o țară de care să fim cu adevărat mîndri.

Și, vorbind despre mîndrie, criticii îi vor aminti României de educația precară, de analfabetismul funcțional, de starea spitalelor și a politicii, de faptul că, în ciuda discursurilor despre cît de minunată e țara în care trăim, mulți tineri decid s-o părăsească. 

Însă acești critici, mai ales dacă își exprimă supărările de ziua ei, vor fi rapid puși la zid de cei înflăcărați. Cum să spui așa ceva despre țara ta? – vor sări ca arși acei invitați care nu doar că vor fi primii la petrecere, dar vor veni și împopoțonați cu tricolorul pe care vor scrie „Mîndru că sînt român”. Printre ei vor fi cei cu aspirații politice, dar și naivii care, din nevoia să se simtă cît de cît valoroși, se vor lăsa îmbătați de exaltare patriotică, chefuind și dorind să uite ce-i așteaptă acasă. Dacă îi vei întreba pe aceștia despre motivele lor de mîndrie, primii te vor privi cu aroganță, ceilalți, cu lacrimi de extaz în ochi, și toți îți vor spune dintr-o răsuflare: „Familia, Biserica și satul!”, după care îți vor înșira, ca într-o gazetă de perete, tot felul de motive.

© wikimedia commons
© wikimedia commons

Gazeta de perete

Dacă faceți parte dintre cei nelămuriți de această sintagmă, „mîndria de a fi român”, Internetul vă vine în ajutor, iar la o simplă căutare vi se vor înșira zeci de site-uri care propun adevărate panoplii, „liste de motive de mîndrie”. Pe care le-am parcurs, din curiozitate, și am făcut o selecție a celor mai vehiculate, dar și a celor care mi s-au părut inedite. 

Astfel, pe ratb.ro (care propune 12 motive de a fi mîndri), aflăm că „trăim într-o țară cu foarte multe obiective turistice, cu locuri minunate pe care le putem vizita oricînd, cu munți și dealuri superbe, cu zone unde natura s-a păstrat intactă în ciuda trecerii timpului”, că „în România găsim cel mai interesant cimitir din întreaga lume, Cimitirul Vesel din Săpînța, care e vizitat anual de zeci de străini” și, tot la capitolul „cea mai cea”, site-ul amintește că „avem cea mai grea și a doua cea mai mare clădire administrativă de uz civil din lume. E Palatul Parlamentului, are 9 etaje și încă 9 în subteran. E vorba desigur despre Casa Poporului, (...) și, ca să o realizeze, s-a folosit forța a peste 100.000 de oameni, toate materialele, cu cîteva mici excepții, au fost de producție românească”.

Reversul medaliei, site-ul nu-l amintește. Lăsînd la o parte mult vehiculatul motiv de mîndrie cu frumusețile naturale (pentru care nu doar că n-avem nici un merit, dar nici nu știm să ni le promovăm sau, mai mult, să le conservăm), sau cu celebrul cimitir de la Săpînța (care e mai celebru la noi decît prin alte locuri), să vorbești despre Casa Poporului ca de o mîndrie națională, ignorînd dezastrul care a însemnat această construcție nu doar pentru arhitectura Capitalei, cît pentru viețile atîtor oameni, este – puțin spus – stupefiant.

Dar să trecem mai departe, în căutarea unor motive reale. Feminis.ro propune 15, dintre care două mi-au atras atenția: istoria și Sergiu Nicolaescu. Istoria e una „demnă”  de care trebuie să fim mîndri – „Am avut conducători dîrzi, care nu au plecat capul în fața dușmanilor. Datorită lor sîntem astăzi aici și putem afirma, cu mîndrie, că iubim România, așa cum este ea. De la Ștefan cel Mare, Alexandru Ioan Cuza și pînă în zilele noastre, ne-au învățat că avem datoria de a ne iubi și apăra țara. Este a noastră și o iubim, la bine și la rău”. Iar Sergiu Nicolaescu „este un nume cunoscut de către toți românii. (...) Este considerat cel mai mare regizor român al tuturor timpurilor. Acesta a demonstrat că are o reală voință, atît ca actor, cît și ca regizor, pe care le-a preluat din cinematograful american al filmelor de acțiune și suspans”.  

În fine, dacă nici istoria glorioasă a României („datorită” căreia sîntem azi aici), și nici „cel mai cunoscut” regizor român, Sergiu Nicolaescu, care a preluat, n-am înțeles prea bine ce, din cinematograful american nu vă sînt motive suficiente de a vă trezi mîndria națională, click.ro sare în ajutor și propune nu mai puțin de 99 de motive, dintre care l-am ales pe cel pe care l-am considerat a fi cireașa de pe tort, o referință la André Rieu și întrebarea retorică de la final: „Cel mai renumit violonist contemporan, André Rieu, a declarat cu mîna pe inimă că e îndrăgostit de poporul român. Noi de ce n-am fi?”.

De la patriotism la naționalism

N-am selectat cu rea-credință aceste motive, care, pe de o parte, pot stîrni rîsul prin puerilul lor, iar pe de alta, pot adînci lehamitea celor care refuză invitația la Ziua Națională, ci pentru că am observat impactul lor și faptul că majoritatea, folosite în discursurile liderilor partidelor naționaliste, ajung să fie rostogolite la firul ierbii ca o certitudine a „unicității” noastre în lume. 

Iar această idee de unicitate dă apă la moară ideologiei naționaliste, care prinde teren, mai ales acolo unde există foarte multă decepție și puține motive reale de mîndrie patriotică. Cu cît lucrurile merg mai prost, cu atît apar acei politicieni dornici să folosească nesiguranțele și nemulțumirile oamenilor, dîndu-le acest mecanism de apărare în fața realității, creînd o iluzie optică. N-avem un sistem de educație bun, însă avem olimpici internaționali, nu încurajăm sportul în școli, dar ce sportivi avem, sîntem pe primul loc în Europa în ceea ce privește mamele adolescente, dar ce tradiție creștină puternică avem, sîntem săraci, pensiile nu ne ajung, avem politicieni hrăpăreți, dar nimeni în lume nu mai are bucatele noastre tradiționale, n-avem autostrăzi și sîntem pe primele locuri în Europa la accidente rutiere, însă ce dealuri, cîmpii și munți avem!

Pe de o parte, discursuri patriotarde distrag atenția de la probleme și de la rezolvarea lor, pe de alta inoculează un sentiment de fățărnicie, înlocuind complexul de inferioritate cu unul de superioritate (o mai știți pe aia cu „Doar în limba română există cuvîntul dor?”), total opus mîndriei autentice – care este, de fapt, o stare lăuntrică de mulțumire de sine, care n-are nici o nevoie de exhibare.

Și așa ajungem să confundăm, din ce în ce mai mult, patriotismul cu naționalismul – potrivit unui sondaj de opinie –„Neîncrederea publică: Vest vs. Est, ascensiunea curentului naţionalist în era dezinformării şi fenomenului ştirilor false” (realizat de INSCOP Research în parteneriat cu Verifield, la începutul acestui an) –, peste 65% din români ar vota un partid naționalist, care promovează valorile religioase și susține familia tradițională, ignorînd ce înseamnă de fapt naționalismul. Dincolo de studii, cercetări și analize, poate cea mai bună diferențiere dintre patriotism și naționalism a dat-o Romain Gary, în romanul său din 1956, Educația europeană: „Patriotismul e să-i iubești pe ai tăi, naționalismul e să-i urăști pe alții”.

Ne iubim, așadar, compatrioții? Ne simțim bine în România? Sîntem mulțumiți cu traiul nostru? Sau preferăm declamarea unei fudulii naționale? Avem, cu adevărat, motive să ne simțim bine în pielea noastră de români sau mai degrabă ne inventăm, din cuvinte goale, adunate în lozinci pompoase, mîndria de țară?

barbat cu ochelari la laptop jpg
Curiozități despre jocurile de noroc de care nu ai auzit
Jocurile de noroc au o istorie veche de mii de ani și, de-a lungul timpului, au devenit o parte semnificativă a culturilor din întreaga lume.
Vechea dilema cum protejezi bateriile auto in timpul sezonului rece jpg
Vechea dilemă: cum protejezi bateriile auto în timpul sezonului rece?
Iarna reprezintă, fără îndoială, sezonul cel mai solicitant pentru bateriile auto. Temperaturile scăzute, drumurile scurte care nu oferă bateriei suficient timp să se încarce și utilizarea intensă a sistemelor de încălzire pun o presiune suplimentară asupra alternatorului și asupra acumulatorului.
DilemaVeche (2) (2) jpg
Descoperă cele mai apreciate idei de cadouri pentru bărbați în 2024
Atât în preajma sărbătorilor, cât și atunci când au loc aniversările bărbaților din viața noastră, alegerea cadoului se poate dovedi complicată. Acest ghid te va ajuta să optezi pentru cel mai potrivit dar în 2024 pentru reprezentanții sexului masculin.
De ce sunt folosite aparate sous vide in bucatarii profesionale jpg
De ce sunt folosite aparate sous vide în bucătării profesionale?
Tehnica de gătit sous vide (din franceză, „sub vid”) este o metodă inovatoare, ce presupune ambalarea alimentelor, în special a cărnii, într-un pachet vidat și gătirea acestora la o temperatură controlată, mult sub cea obișnuită, pentru o perioadă îndelungată de timp.
Adaptogenii  aliați naturali pentru echilibrul corpului și minții jpg
Adaptogenii: aliați naturali pentru echilibrul corpului și minții
Adaptogenii sunt substanțe provenite din plante, care au rolul de a reduce efectele stresului asupra corpului și minții, îmbunătățind răspunsul organismului în situații tensionate.
Gestionarea cheltuielilor în timpul sezonului rece jpg
Gestionarea cheltuielilor în timpul sezonului rece
Sezonul rece poate aduce o serie de cheltuieli neașteptate, de la costurile crescute pentru încălzire și electricitate, până la cheltuielile pentru îmbrăcămintea de iarnă și vacanțe sau concedii.
dilemaveche ro jpg
GHID despre alegerea metodelor de plată la cazino! Ce NU știe toată lumea?
Când te pregătești să joci la cazino online, alegerea metodei de plată este un pas crucial care poate influența întregul tău parcurs.
featured image (4) jpg
Mituri și realități despre relația femeilor cu jocurile de noroc
Primele cazinouri terestre au apărut într-o perioadă în care bărbații erau figurile dominante în societate, având parte de educație și implicit fiind cei care, în mod tradițional, asigurau și gestionau partea financiară a familiei.
Strategii eficiente pentru maximizarea rentabilității în agricultură jpg
Strategii eficiente pentru maximizarea rentabilității în agricultură
Agricultura devine și în România un domeniu complex și competitiv, astfel că rentabilitatea fermelor este o necesitate pentru a supraviețui pe piață și a avea succes.
P90178 png
Delta Sleep-Inducing Peptide (DSIP): Un candidat multidimensional pentru cercetare
Peptida Delta Sleep-Inducing Peptide (DSIP), o neuropeptidă endogenă, a prezentat un interes crescut pentru cercetători pentru rolul său potențial în diverse procese fiziologice.
avocat png
Avocatura: De la oratorii Romei la stâlpii statului de drept modern
Profesia de avocat este una dintre cele mai vechi și respectate ocupații din istoria umanității. De-a lungul timpului, avocații au jucat un rol esențial în menținerea ordinii și aplicarea justiției, contribuind la protejarea drepturilor și libertăților individuale.
DilemaVeche (2) (1) jpg
Cum se reflectă identitatea culturală în preferințele pentru anumite arome
Preferințele pentru anumite arome sunt mult mai mult decât o simplă chestiune de gust. Ele reprezintă o expresie a identității culturale, influențată de istorie, geografie, ritualuri și schimburi interculturale.
creditIMG 0862 JPG
123Credit.ro își continuă expansiunea în România prin deschiderea unor noi birouri în Cluj, Baia Mare, Sibiu și Suceava
București, 10 Septembrie 2024 – 123Credit.ro, un jucător important pe piața brokerajului de credite din România, și prima companie din domeniu care a dezvoltat fluxuri full digitale de aplicare la credite, își continuă expansiunea națională prin deschiderea unor noi birouri fizice.
Ghidul începătorului la cazinouri online jpg
Ghidul începătorului la cazinouri online
Chiar dacă activitatea pe care o poți desfășura într-un cazinou online nu este foarte complicată, nu puține sunt persoanele care au nevoie de o mână de ajutor. Prin urmare, ghidurile sunt mereu bine-venite!
christin hume Hcfwew744z4 unsplash (2) jpg
Cum să îți alegi partenerii potriviți pentru crearea unui shop online
Lansarea unui shop online este un pas important în dezvoltarea unui business modern. Să ai parteneri potriviți alături în acest proces este esențial pentru succesul proiectului tău.
Importanta magneziului in sarcina si alaptare jpg
Importanța magneziului în sarcină și alăptare
Magneziul este unul dintre cele mai importante elemente pentru organism, în special pentru femei, având un rol fundamental în anumite etape ale vieții, cum ar fi sarcina și alăptarea.
credit online dv (1) jpg
Credit online sau obținut direct din sucursală? Avantajele IFN-urilor și Internetului
Într-o lume în care tehnologia digitală avansează rapid, obținerea unui credit online a devenit o opțiune din ce în ce mai populară în rândul celor care au nevoie de finanțare rapidă și convenabilă.
tima miroshnichenko 8376170 jpg
Cum să te pregătești pentru sezonul răcelilor: Produse și sfaturi
Toamna e aici, iar copiii se întorc la școală sau grădiniță, după vacanța de vară. Asta înseamnă că șansele de a răci cresc considerabil.
kristian egelund t1sTHYjSN10 unsplash (2) jpg
Cum să îți încălzești corect glezna pentru a preveni entorsele
Entorsele de gleznă sunt leziuni ale ligamentelor care stabilizează articulația gleznei, cauzate de întinderi, rupturi parțiale sau totale ale acestora
barbora polednova VRK4bIBHo1E unsplash (2) jpg
Ce trebuie să știi despre recuperarea după o fractură de gleznă
Fracturile de gleznă sunt printre cele mai frecvente cauze ale durerii de gleznă. Tratamentul poate implica imobilizarea zonei gleznei cu ajutorul unui ghips.
pexels towfiqu barbhuiya 3440682 11349880 (2) jpg
Când este necesară implantarea protezei de genunchi și care sunt etapele operației
Implantarea protezei de genunchi sau protezarea genunchiului este o procedură chirurgicală complexă, destinată pacienților cu afecțiuni severe ale articulației genunchiului, în special celor cu gonartroză avansată la care tratamentele medicamentoase sau fizioterapeutice nu au dat rezultate.
antonika chanel RJCslxmvBcs unsplash jpg
Ce presupune recuperarea după operația de blefaroplastie
Impactul acestei intervenții asupra aspectului estetic al pacientului este unul major, reducând în mod semnificativ semnele îmbătrânirii.
jelle 1dEZeW1GoOI unsplash 16x9 png
Cum să montezi șindrila bituminoasă: Instrucțiuni pas cu pas
Procesul de montare a unei table de acoperiș noi poate fi o sarcină dificilă, însă utilizarea șindrilei bituminoase poate face procesul mult mai ușor și mai eficient. În acest articol, vom oferi instrucțiuni detaliate, pas cu pas, pentru montarea șindrilei bituminoase pe acoperișul tău:
pexels cottonbro 3927233 jpg
3 idei de cadouri pe care le poți oferi în funcție de perioadele specifice ale anului
Cadourile bine alese pot avea un impact semnificativ asupra relațiilor de muncă, fie că sunt destinate angajaților sau partenerilor de afaceri.

Parteneri

1 barbut jpg jpeg
„Nu vă jucați viitorul la barbut”. Un specialist în economie vorbește de „risc masiv de faliment si austeritate”, dacă Georgescu câștigă alegerile
Planurile lui Georgescu, puse în practică, înseamnă risc mare ca România să piardă zeci de miliarde fonduri europene din PIB. Calculați câte joburi se pierd aici, de la constructori, șoferi, la personal tehnic din diverse domenii, avertizează un specialist român.
banner Iasmina Hill png
Cât de bine s-a simțit Iasmina Hill de Ziua Recunoștinței în America! A lăsat curcanul pentru o super cină la un restaurant luxos! „Am mâncat ca regii”
De când este căsătorită cu milionarul american Bradford Hill, frumoasa româncă Iasmina Hill are o viață ca în povești și își face toate poftele.
victor ponta id76298 inquam photos octav ganea jpeg
Cu cine va vota Victor Ponta. Răspunsul neașteptat al fostului premier: „Nu o să votez cu..."
Victor Ponta a spus clar că nu o va vota pe Elena Lasconi în finala prezidențială de duminică, însă nu s-a exprimat nici în favoarea lui Călin Georgescu.
Diana Șoșoacă FOTO Inquam Photos / George Călin
Diana Șoșoacă: „Eu şi colegii mei primim să ne sacrificăm”. Cum arată guvernul cu 31 de membri al SOS România
Președinta SOS România, Diana Șoșoacă, a anunțat că partidul său se poate „sacrifica” la guvernare, în contextul perioadei grele care urmează, propunând o listă cu 31 de miniștri.
Elena Lasconi declaratii dupa primul tur 25 noiembrie 2024  Foto Inquam Photos Octav Ganea (3) jpg
Miting pro-Europa în Piața Victoriei, anunțat de Elena Lasconi: „Vino alături de mine”
Elena Lasconi, președinta și candidata USR în turul II al alegerilor prezidențiale, a anunțat pe rețelele de socializare un miting pro-Europa în Piața Victoriei.
IMG 2994 1536x1152 jpeg
Jaf armat la o bancă din Călărași. Un individ cu cagulă a amenințat angajații și a fugit cu o sumă importantă de bani
Un jaf armat a avut loc marți seară în municipiul Călărași. Un bărbat a amenințat angajații și a fugit cu o sumă importantă de bani. Polițiști au împânzit zona și îl caută pe atacator.
Refugiati cu copii din Mariupol ajung la punctul de evacuare din Zaporizhzhia Ucraina FOTO EPA-EFE
Avioane sub controlul lui Putin, folosite pentru a deporta copii ucraineni
Un raport al Yale School of Public Health arată că avioane şi fonduri prezidenţiale ruse au fost utilizate într-un program prin care sute de copii au fost luaţi din teritorii ucrainene ocupate, au fost privaţi de identitatea ucraineană şi plasaţi în familii ruse.
Valentina Aldea 3  jpeg
Iată pe cine trimite POT în Parlamentul României! De pe site-urile de adulți, direct în Senat?
Valentina Aldea, candidată din partea Partidului Oamenilor Tineri (POT) și cunoscută online sub numele Justin Jade, a fost aleasă senator, stârnind controverse din cauza trecutului său ca videochatistă, în contrast cu valorile promovate oficial de partidul său.
Mihaela Bilic dieta jpg
Alimentele care asigură sănătatea intestinală. Mihaela Bilic dezvăluie produsul care face minuni pentru organism: „Acest intestin se dovedește a fi mai important decât credeam”
Mihaela Bilic, celebrul specialist în nutriție dezvăluie alimentele care ne asigură sănătatea intestinală. Experta susține că untul are o importanță majoră în dietele alimentare și ar trebui să fie consumat cu regularitate.