Cum apare uitarea

Publicat în Dilema Veche nr. 1010 din 17 august – 23 august 2023
image

Cu ajutorul memoriei învățăm informații noi, le stocăm pe termen mai scurt sau mai lung și apelăm la ele cînd este nevoie. Creierul nostru arhivează, în memoria de lungă durată, cu precădere acele amintiri care au asociate o emoție puternică, pozitivă sau negativă. De multe ori, imagini, sunete sau mirosuri din jurul nostru pot determina memoria să scoată la suprafață lucruri pe care nici nu am fost conștienți că le-am reținut. A uita are mai mare legătură cu emoțiile care însoțesc un eveniment sau o persoană decît cu ce s-a petrecut, concret.

Dacă ar fi să consultăm specialiștii, trei sînt felurile în care putem uita o informație din memoria de scurtă durată, care n-a fost încă arhivată pe termen nelimitat. Ea se poate descompune, pur și simplu, și dispărea dacă nu te mai gîndești la ea mult timp, n-o mai recapitulezi în diverse contexte, o lași neatinsă. În alte situații, o amintire mai veche poate fi dezrădăcinată și înlocuită cu una mai recentă. Al treilea caz este cel al interferenței: cînd informațiile sînt asemănătoare, cele noi le distorsionează pe cele existente deja – cu cît anumite elemente au mai multe trăsături care le disting de ceea ce cunoaștem, cu atît vor fi reținute mai bine.

Timpul vindecă tot, iar ce nu vindecă, îngroapă, se spune. Te întorci la ultima amintire pe care o ai despre ceva sau cineva și, cu fiecare astfel de derulare înapoi, se mai pierd din detalii și din culori, iar ce s-a petrecut cu adevărat este tot mai departe. Uneori te revolți, ai vrea să reușești să păstrezi totul nealterat, strălucitor, așa cum a fost cînd te bucura. Alteori, lucrurile au ajuns să-ți producă atît de multă suferință, încît ai vrea să existe și pentru amintiri un corector magic, care să le retransforme în pagini nescrise. Sau, dacă nu, măcar în unele care pot fi rupte printr-o mișcare rapidă.

© Jimmy Brown / flickr
© Jimmy Brown / flickr

Internetul abundă în articole pe puncte despre cum să uiți pe cineva. Se pare că lași mai ușor un trecut comun în urmă dacă spui sau pui pe hîrtie, chiar dacă doar pentru tine, toate subiectele care au rămas nedeschise și încă te frămîntă, toate întrebările neformulate sau lăsate fără răspuns, toate replicile înghițite, tot ce mai era de mărturisit și a fost amînat pe o perioadă nedeterminată. Și, chiar dacă destinatarul nu mai poate fi apelat, iar la jumătatea drumului ai ajuns doar tu, poți considera că „momentul de încheiere” a avut loc. Un lucru bun mai poate fi să nu cauți cu orice preț un sens al poveștii. În relațiile interumane multe aspecte, luate separat, nu au nici o logică, deși sînt pline de însemnătate pentru fiecare individ implicat în parte. A arunca, vinde, dona, scăpa fără milă de obiectele din jur, concrete sau digitale, care amintesc în gura mare, în fiecare zi, de o anumită persoană sau de momentele-cheie ale relației cu ea este, de asemenea, indicat. Nu știi niciodată care dintre ele poate stîrni în mintea ta o tornadă cu efect de domino. Preferata mea este „eliminarea piedestalului”. În loc să revizitezi în memorie zilele însorite care există în orice relație, mai bine îți amintești exact cum au apărut și s-au adîncit fisurile din soclul pe care tot tu l-ai cățărat pe celălalt, ca pe un exponat perfect, devenind ulterior adevărate cratere ce au făcut orice formă de echilibru imposibilă. Altfel, timpul care trece poate tinde să dea o nuanță de film de epocă trecutului și să transforme o relație dureroasă și extenuantă într-o succesiune de fotografii impecabile. 

Chiar respectînd cu conștiinciozitate toate punctele recomandate, redirecționîndu-ți atenția cu pricepere spre ce ai în prezent de cîte ori trecutul sună la ușă și nu lasă butonul din mînă, chiar evitînd locurile, festivalurile, melodiile, parfumurile, subiectele de discuție, serialele, glumele comune, încercînd insistent să incluzi în viața și în preocupările tale persoane noi, potrivite, a uita pe cineva se dovedește uneori a fi o misiune imposibilă. Sînt cazuri în care timpul nici nu vindecă, nici nu îngroapă – practic, refuză să-și facă treaba –, iar uitarea nu se mai produce. Acel „a lăsa în urmă” se transformă în „a trăi cu”. Emoțiile pe care le-ai investit în relația respectivă și toate poveștile pe care ți le-ai spus despre ea au o putere fantastică și nu cedează la sfaturi, fie ele de la specialiști sau căutate cu Google. Să ștergi persoanele cu pricina ar însemna să amputezi părți din tine. 

„Spune-mi ce nu poți uita, ca să-ți spun cine ești” ar fi o temă potrivită cînd vrei să cunoști un om. Așa afli cu siguranță ce a fost important pentru el, în ce a investit mai mult decît era necesar și toate lucrurile care l-ar putea trage înapoi, dar n-o fac.

Cea mai bună parte din noi jpeg
Să găsești oameni la fel ca tine
A îndrăzni să vorbești despre o boală înseamnă a crea o comunitate.
Zizi și neantul jpeg
„Luna cadourilor” și cenușiul
Simțeam cum realitatea tindea, făcea chiar presiuni asupra noastră, a locuitorilor ei, să se transforme în irealitatea din Lumea de lemn.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Cine o mai ține minte pe „fata de la pagina 5?” – cum recuperăm anii ’90?
Ar trebui să existe undeva la un loc de cinste într-un muzeu al presei românești de după 1989.
E cool să postești jpeg
Termopanul, valoare națională
„O bojdeucă trendy“, „Parchetul este cumpărat de la Dedeman sau Praktiker?“
p 20 Balaam WC jpg
Originea regilor magi
E un mag dintre caldeeni? Un ghicitor în stele? Un vrăjitor malefic?
Theodor Pallady jpeg
O carte despre oameni și îngeri
Cititorul va descoperi în text rațiunea tainică a Întrupării: doar omul – cu anatomia lui de lut și sufletul său nemuritor – avea să fie o imago Dei.
p 24 F  Prica jpg
Cu ochii-n 3,14
„Un cal a reușit cumva să iasă din boxa lui și umblă prin avion.”
image png
Oamenii din fotografii
Să-i facem să supraviețuiască.
image png
Malliștii
După film, ne-am dus să ne căutăm mașina în parcarea subterană, acolo, în hruba aia imensă și întunecoasă se termină fericirea.
image png
Lectura, antidotul violenței?
Cel mai des, este invocată lipsa timpului: „N-am mai citit pentru că m-a copleșit oboseala”.
image png
Mărturia lui Pascal
Cuvinte care „nu vor trece”, pline de „har și de adevăr”.
p 20 Iași WC jpg
Provincia ca problemă
Iar faptele, cîte și cum se fac ele, capătă cadențe cosmice, ca în sfîșietorul testament al Olguței.
p 21 la Lorin WC jpg
Olimpul litoralului românesc (2)
Ceva din spiritul stațiunii, un je-ne-sais-quoi, îi face și pe sportivii de performanță să își facă aici cantonamentele.
p 24 S M  Georgescu jpg
Cu ochii-n 3,14
„Lacrimile ei se amestecă cu cele ale acestui bazin“.
image png
Toate lucrurile care s-au schimbat
E nevoie de atît de puțin după ce anii își fac treaba.
image png
Capoate și feminități
Așa, diferențele dintre interior și exterior erau într-o măsură abolite.
image png
Piața Romană
Fetele de 20 de ani de acum nu-și mai pierd vremea în astfel de bodegi.
image png
Zgomotul și furia
Drept urmare, există mai multe metode tradiționale de a riposta unui vecin zgomotos.
image png
Cîteva note despre agapa creștină
Evident că nimeni, mîncînd laolaltă, nu stătea să filosofeze. Eram însă alături de Domnul.
p 20 Arik Ascherman WC jpg
Traumă şi discernămînt
Dar, în ciuda singurătăţii şi a primejdiilor acum mult mai aspre, rabinul îşi continuă patrularea, nu părăseşte paza.
p 24 D  Stanciu jpg
Cu ochii-n 3,14
Într-un supermarket, la raionul de alimente exotice, am descoperit mămăliga ambalată în vid, „gata preparată”.
image png
Lumi fragile
Am perceput „schimbul de scrisori”, formulare care în curînd va trece și ea într-o arhivă a limbii, ca pe un fel de apel la memorie.
image png
Frig și acasă
Cert e că, în ciuda condițiilor aparent vitrege, m-am simțit acasă acolo.
image png

Adevarul.ro

image
Cum arată inchisoarea unde este încarcerat Cherecheș, cea mai modernă din Bavaria. Nimeni nu poate evada FOTO
Cătălin Cherecheș a fost dus de către autoritățile germane într-un penitenciar de maximă siguranță, cel mai modern din Bavaria, cu tehnologie modernă anti evadare.
image
Primul tren electric cumpărat de România în ultimii 20 de ani va ajunge tractat la Curtici. Pe ce rute va circula
Primul tren electric nou, din cele 37 contractate de România cu producătorul Alstom, va ajunge în țara noastră pe 2 decembrie. Trenul se va opri la Curtici, apoi va pleca spre București.
image
„Crăciunul african” din Oltenia, pentru care s-au cheltuit sume aiuritoare. Explicația primarului: „S-o dăm pe partea de Europe Style”
O fotografie postată pe Facebook, în care, în parcul amenajat pentru Crăciun, alături de pomul de Crăciun se observă o girafă, un elefant și un tigru realizate din instalații luminoase, a stârnit mare interes. Primarul, chiar cel care a postat fotografia, a explicat cum s-a optat pentru acest decor.

HIstoria.ro

image
Sfântul Andrei și Dobrogea, între legendă și istorie
Îndelung uitate de către establishment-ul universitar românesc, studiile paleocreștine încep să își facă din ce în ce mai clară prezența și la noi. Încurajarea acestor studii și pătrunderea lor în cadrul cursurilor s-au dovedit lucruri absolut necesare. Ultimii ani au dus la noi dezvăluiri arheologice privind primele comunități paleocreștine (paleoeclesii) din Scythia Minor (actuala Dobrogea), conturând două ipoteze și direcții de cercetare pentru viitor: ipoteza pătrunderii pe filieră apostolic
image
Muzica elitelor otomane
Muzica clasică otomană reprezintă o muzică orientală cultă, una a elitelor, practicată la Curtea sultanului otoman, cu diferite ocazii. Ea apare ca muzică de Curte a conducătorilor politici din Orientul Apropiat și Mijlociu, fiind o muzică echivalentă a muzicii simfonice din vestul Europei.
image
Unirea Bucovinei „în vechile ei hotare” cu România
Dezmembrarea Austro-Ungariei a permis și românilor din Bucovina să dispună așa cum doresc de propria soartă.