Cum apare uitarea

Publicat în Dilema Veche nr. 1010 din 17 august – 23 august 2023
image

Cu ajutorul memoriei învățăm informații noi, le stocăm pe termen mai scurt sau mai lung și apelăm la ele cînd este nevoie. Creierul nostru arhivează, în memoria de lungă durată, cu precădere acele amintiri care au asociate o emoție puternică, pozitivă sau negativă. De multe ori, imagini, sunete sau mirosuri din jurul nostru pot determina memoria să scoată la suprafață lucruri pe care nici nu am fost conștienți că le-am reținut. A uita are mai mare legătură cu emoțiile care însoțesc un eveniment sau o persoană decît cu ce s-a petrecut, concret.

Dacă ar fi să consultăm specialiștii, trei sînt felurile în care putem uita o informație din memoria de scurtă durată, care n-a fost încă arhivată pe termen nelimitat. Ea se poate descompune, pur și simplu, și dispărea dacă nu te mai gîndești la ea mult timp, n-o mai recapitulezi în diverse contexte, o lași neatinsă. În alte situații, o amintire mai veche poate fi dezrădăcinată și înlocuită cu una mai recentă. Al treilea caz este cel al interferenței: cînd informațiile sînt asemănătoare, cele noi le distorsionează pe cele existente deja – cu cît anumite elemente au mai multe trăsături care le disting de ceea ce cunoaștem, cu atît vor fi reținute mai bine.

Timpul vindecă tot, iar ce nu vindecă, îngroapă, se spune. Te întorci la ultima amintire pe care o ai despre ceva sau cineva și, cu fiecare astfel de derulare înapoi, se mai pierd din detalii și din culori, iar ce s-a petrecut cu adevărat este tot mai departe. Uneori te revolți, ai vrea să reușești să păstrezi totul nealterat, strălucitor, așa cum a fost cînd te bucura. Alteori, lucrurile au ajuns să-ți producă atît de multă suferință, încît ai vrea să existe și pentru amintiri un corector magic, care să le retransforme în pagini nescrise. Sau, dacă nu, măcar în unele care pot fi rupte printr-o mișcare rapidă.

© Jimmy Brown / flickr
© Jimmy Brown / flickr

Internetul abundă în articole pe puncte despre cum să uiți pe cineva. Se pare că lași mai ușor un trecut comun în urmă dacă spui sau pui pe hîrtie, chiar dacă doar pentru tine, toate subiectele care au rămas nedeschise și încă te frămîntă, toate întrebările neformulate sau lăsate fără răspuns, toate replicile înghițite, tot ce mai era de mărturisit și a fost amînat pe o perioadă nedeterminată. Și, chiar dacă destinatarul nu mai poate fi apelat, iar la jumătatea drumului ai ajuns doar tu, poți considera că „momentul de încheiere” a avut loc. Un lucru bun mai poate fi să nu cauți cu orice preț un sens al poveștii. În relațiile interumane multe aspecte, luate separat, nu au nici o logică, deși sînt pline de însemnătate pentru fiecare individ implicat în parte. A arunca, vinde, dona, scăpa fără milă de obiectele din jur, concrete sau digitale, care amintesc în gura mare, în fiecare zi, de o anumită persoană sau de momentele-cheie ale relației cu ea este, de asemenea, indicat. Nu știi niciodată care dintre ele poate stîrni în mintea ta o tornadă cu efect de domino. Preferata mea este „eliminarea piedestalului”. În loc să revizitezi în memorie zilele însorite care există în orice relație, mai bine îți amintești exact cum au apărut și s-au adîncit fisurile din soclul pe care tot tu l-ai cățărat pe celălalt, ca pe un exponat perfect, devenind ulterior adevărate cratere ce au făcut orice formă de echilibru imposibilă. Altfel, timpul care trece poate tinde să dea o nuanță de film de epocă trecutului și să transforme o relație dureroasă și extenuantă într-o succesiune de fotografii impecabile. 

Chiar respectînd cu conștiinciozitate toate punctele recomandate, redirecționîndu-ți atenția cu pricepere spre ce ai în prezent de cîte ori trecutul sună la ușă și nu lasă butonul din mînă, chiar evitînd locurile, festivalurile, melodiile, parfumurile, subiectele de discuție, serialele, glumele comune, încercînd insistent să incluzi în viața și în preocupările tale persoane noi, potrivite, a uita pe cineva se dovedește uneori a fi o misiune imposibilă. Sînt cazuri în care timpul nici nu vindecă, nici nu îngroapă – practic, refuză să-și facă treaba –, iar uitarea nu se mai produce. Acel „a lăsa în urmă” se transformă în „a trăi cu”. Emoțiile pe care le-ai investit în relația respectivă și toate poveștile pe care ți le-ai spus despre ea au o putere fantastică și nu cedează la sfaturi, fie ele de la specialiști sau căutate cu Google. Să ștergi persoanele cu pricina ar însemna să amputezi părți din tine. 

„Spune-mi ce nu poți uita, ca să-ți spun cine ești” ar fi o temă potrivită cînd vrei să cunoști un om. Așa afli cu siguranță ce a fost important pentru el, în ce a investit mai mult decît era necesar și toate lucrurile care l-ar putea trage înapoi, dar n-o fac.

Cum ne pregătim pentru Paște jpg
Cum ne pregătim pentru Paște
Masa de Paște este un moment special în care familia și prietenii se adună pentru a sărbători și a petrece timp împreună.
credite jpg
Ce putem face atunci când avem nevoie de un credit rapid?
Dacă te confrunți cu diferite situații financiare urgente, care nu pot fi amânate, trebuie să știi că sunt mai multe modalități prin care poți lua credite rapide.
Sanatatea ficatului  Cum identifici semnele unui ficat bolnav jpg
Sănătatea ficatului: Cum identifici semnele unui ficat bolnav
Ficatul este un organ vital în corpul omului, fiind implicat în sute de procese, printre care: digerarea alimentelor, eliminarea deșeurilor din organism și producerea unor factori de coagulare care facilitează circulația sângelui.
Rolul esential al adjuvantilor in optimizarea pesticidelor jpg
Rolul esențial al adjuvanților în optimizarea pesticidelor
Condițiile de mediu, intemperiile, buruienile, precum și bolile și dăunătorii plantelor reprezintă tot atâtea provocări pentru fermierii moderni.
IMG 20240408 WA0011 jpg
Casa Memorială „Amza Pellea”, din Băilești, a fost redeschisă publicului
Manifestările dedicate cinstirii memoriei îndrăgitului actor român, născut în inima Olteniei, au debutat pe 6 aprilie, pe scena Teatrului Național Marin Sorescu din Craiova, locul în care și-a început fascinanta călătorie în lumea artistică.
pompy ciepła (2) jpg
Pompe de căldură - utilizarea, funcționarea și tipurile acestora
În ultimii ani, pompe de căldură s-au remarcat intre dispozitivele utilizate în sistemele moderne de încălzire.
header piese jpg
Sfaturi pentru conducătorii care apreciază piese auto online de calitate și serviciile unor profesioniști
Achiziționarea de piese auto online poate fi o modalitate convenabilă și eficientă de a-ți repara sau întreține mașina.
masa de paste jpg
Cum să aranjezi o masă festivă perfectă: trei sfaturi utile
Nu mai este mult până la sărbătorile de Paște. Chiar dacă poate părea cam devreme să începi pregătirile de sărbătoare, poți începe planificarea de pe acum dacă vrei să-ți impresionezi invitații.
caine in vacanta jpg
Cum să îți pregătești câinele pentru călătorii: 6 sfaturi pentru o vacanță fără probleme
Te pregătești să pleci în prima vacanță alături de câinele tău? Experiența de a pleca într-o călătorie cu cel mai bun prieten al tău poate fi una inedită, care te va încărca cu amintiri plăcute.
image png
Lumea în care trăim
Trăim ceea ce poartă numele de „marea epuizare”.
image png
Flori, lumi și profesoare
Flori le-am dus de cîte ori am avut ocazia, la propriu sau la figurat.
image png
Cît de puțin ne lipsește...
Zic alți psihologi: nu pierde copilul interior, „accesează-l”, joacă-te, have fun! Aiurea!
image png
Zoe, fii feminină!
În prezent, cînd vorbim despre feminism, nu ne mai raportăm la structura rațională a lui Beauvoir, ci la extremismele de tipul Solanas.
p 20 Aleksei Navalnîi WC jpg
O întrebare greu de ocolit
Pentru noi, astăzi, răul şi suferinţa nu sînt doar mari teme teoretice. Nici nu se limitează la experienţa lor privată.
image png
Tîlcuirile tradiției isihaste
O luminoasă excepție de la această triumfală decadență e de găsit în lucrarea Părintelui Agapie Corbu.
1038 21a centrul comunitar din Chiojdu, 2023 jpg
Arhitectura interesului public
Arhitectura interesului public reprezintă o dezvoltare rizomatică orizontală la nivel local.
p 24 M Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
Un preot din Spania, împreună cu partenerul său, au fost arestați pentru că ar fi făcut trafic cu Viagra.
image png
Pe ce te bazezi?
Pe măsură ce avansez în vîrstă, tind să cred că ceea ce numim intuiție se bazează pe experiența noastră de viață.
image png
De primăvară
Florile înșiruite mai sus se vindeau pe stradă, din loc în loc, înveselind-o. Schimbînd-o.
image png
Școli private, școli de fițe?
Nu se schimbase nimic, eram din nou o guvernantă „creativă”.
p 20 Valentina Covaci jpeg
Cum vorbim despre Dumnezeu
Merită să explorăm ce spune asta despre societatea noastră și despre discursul public din România.
image png
Călătorii în istoria cultului
A doua carte este o monografie asupra unui obiect liturgic esențial, pe care doar slujitorii îl pot vedea în altar: Antimisul. Origine, istorie, sfințire (Editura Basilica, 2023).
p 21 Geneva WC jpg
Nostalgii helvete
Job-ul (le petit boulot) pe care mi l-am dorit cel mai mult a fost cel de asistent plimbat căței genevezi.
p 24 M  Chivu 2 jpg
Cu ochii-n 3,14
● Un gunoier își dirijează colegul de la volanul autospecialei: „Dă-i, dă-i, dă-i! / Dă-i, că merge, dă-i!”. O versificație relativ salubră. (M. P.)

Adevarul.ro

image
Descoperirea terifiantă făcută de arheologi în casa lui Hermann Goring, prietenul lui Adolf Hitler: „Am fost complet șocați“
Schelete înfiorătoare, cu membre lipsă, au fost găsite în „Bârlogul Lupului", unde a locuit cândva un apropiat de top al lui Hitler.
image
Obiceiul care îți „omoară” încet, dar sigur, relația amoroasă: „Este dificil de ignorat răul pe care îl poate face”
Obiceiul de a naviga seara pe rețelele de socializare ar putea fi fatal - cel puțin pentru viața ta amoroasă.
image
Descoperire „incitantă” a unui material care poate stoca gazele cu efect de seră
O nouă descoperire făcută de oamenii de știință ar putea rezolva una dintre cele mai apăsătoare provocări cu care se confruntă omenirea. Este vorba de un tip de material poros care poate stoca dioxidul de carbon, relatează Sky News.

HIstoria.ro

image
Cuza, în umbra masoneriei?
După 1990, multe dintre subiectele considerate tabu în epoca anterioară au început să fie discutate în societatea românească și, foarte des, în registrul senzaționalului.
image
Bătălia Atlanticului - decriptarea codurilor de transmisii ale submarinelor germane
Planificatorii ambelor părți aflate în conflict au realizat rapid că al Doilea Război Mondial va fi câștigat sau pierdut de cel care domină Oceanul Atlantic.
image
Povestea savanților Louis Pasteur și Victor Babeş
Povestea de azi îi are ca ”eroi” pe cei doi renumiți savanți legați de o pasiune comună: cercetarea științifică.