Cu ochii-n 3,14

Publicat în Dilema Veche nr. 768 din 8-15 noiembrie 2018
Cu ochii n 3,14 jpeg

CUMVA IRONIC, TOT CE VOM AVEA ÎNTR-O ZI ÎNSORITĂ DE TOAMNĂ
VOR FI VREO ZECE SLĂBICIUNI 

● România este, pentru al doilea an consecutiv, principalul producător de porumb din Europa. Ba chiar, notează Le Monde, cumva ironic, dar şi cu admiraţie, „Ţara lui Dracula vampirizează piaţa europeană a porumbului“. Porumb este. Totul e cum îl converteşti în mălai. (M. M.)

● Adriean Videanu, Sorin Oprescu şi acum Gabriela Firea sînt ultimii trei primari ai Bucureştiului care n-au fost în stare să facă nimic pentru reducerea gradului de poluare din oraş, iar acum Curtea Europeană de Justiţie a declanşat o procedură de sancţionare care ar putea „uşura“ bugetul cu cel puţin 100.000 de euro pe zi. Aşadar, ce nu se fură prin contracte preferenţiale acordate de Primărie şi ce nu se cheltuieşte aiurea, se plăteşte sub formă de sancţiuni pentru incompetenţă. În curînd, tot ce vom avea în Bucureşti vor fi polua­rea, Catedrala Mîntuirii Neamului şi concerte gratis cu Holograf. (M. C.)

● Cu cine te poți întîlni prin Parcul Tineretului într-o zi însorită de toamnă: cu o veveriță mușcînd dintr un măr roșu uriaș și cu o cioară alergînd după o ghindă. Ca mai apoi, ieșind puțin din București și adăstînd într-o curte, să te trezești vizitat de o oaie. (I. P.)

● Am stat cinci minute la Eroilor, lîngă șantierul de metrou, prilej cu care am numărat vreo zece șobolani alergînd nestingheriți printre materialele de construcție. Fiind atît de numeroși, nu-mi pot imagina decît că sînt folosiți la săpături. Și așa înțelegem și de ce durează atît de mult deschiderea noii magistrale de metrou. (C. Ș.)

● Cînd veți mînca următoarea bucățică de ciocolată, nu vă simțiți vinovați. Gîndiți-vă mai bine că primele urme de cacao demonstrează că ea există de circa 5300 de ani. Și, potrivit studiului publicat de curînd în Nature Ecology & Evolution, se pare că prima ciocolată a fost făcută în Ecuador. Un lucru e clar: oamenii au avut dintotdeauna slăbiciuni. (A. M. S.

dv768web 32 jpg jpeg

FRONTURILE DESCHISE
ÎNTR-O CAMERĂ POT AVEA,
LA RÎNDUL LOR, CÎTEVA MII DE CÎMPII 

● Cînd imbecilitatea e legiferată prin semnătură prezidențială, nu imbecilul e de vină. L-am numit aici pe recentul ministru fără portofoliu din actualul cabinet. Căci domnul Nicolae Hurduc nu poate fi asimilat postului de ministru al Cercetării. Un imbecil pus în fruntea acestui minister e întocmai precum bomboana pe Guvernul Dăncilă. Vina îi aparține în totalitate domnului președinte Iohannis, de formație fizician, deci om de știință. Faptul că are toate fronturile deschise și că bătălia e foarte greu de dus nu rezistă ca argument, necum scuză. Nu poți să-ți pui semnătura lîngă un imbecil. Chiar și numai pentru că vrei să dovedești că guvernul PSD-ALDE e un dezastru. Este. Dar nu pot fi contrasemnate la infinit analfabetismul și imbecilitatea. Formula e depășită. Oare și președintele în exercițiu? (R. M.)

● „Dacă văd doi bărbaţi sărutîndu-se pe stradă, mă duc la ei şi-i pocnesc.“ „Dacă fiul meu ar fi gay, aş prefera să moară într-un accident. Pentru mine, oricum ar fi mort.“ Din gîndirea noului preşedinte al Braziliei, Jair Bolsonaro. Între timp, Razman Kadîrov, preşedintele Ceceniei, a transformat o bază militară din Argun în lagăr pentru persoanele gay. Cineva a scăpat şi a povestit publicaţiei Novaia Gazeta cum sînt ţinuţi acolo cîte 30-40 într-o cameră, cum sînt electrocutaţi şi bătuţi zilnic pentru a deveni „normali“. Kadîrov a negat existenţa lagărului, spunînd că în republica sa nu există persoane gay. (M. C.)

● Oamenii de ştiinţă de la Observatoarele Carnegie din Pasadena, California, au calculat că şi lunile care orbitează o planetă pot avea, la rîndul lor, alte luni. Pentru acestea din urmă a fost propus numele de moon­moon, adică lunălună. (C. Ş.)

● În 2001, India a început să folosească la construcţia de drumuri polimeri din plastic reciclat pentru ca asfaltul să nu mai crape, iar astăzi are cîteva mii de kilometri de şosele din pet-uri. (M. C.)

● Un țăran chinez, pasionat din copilărie de aviație, a visat să conducă un avion. Dar și-a dat seama că nu va reuși niciodată. Așa că s-a decis să-și facă propriul avion, în mijlocul unei cîmpii, scrie AFP. Zhu Yue a făcut o replică în mărime naturală a unui Airbus A320, parcat pe o bucată mică de asfalt în mijlocul cîmpurilor cu grîu din nord-estul Chinei. Eu îl înțeleg pe omul ăsta. Și nouă ne vine să ne facem propriile guverne, școli, spitale. Cîte o țară în miniatură. (A. M. S.

OARE OAIA NAȚIUNII VA FI ADMISĂ
ÎN APROPIEREA DEZVOLTĂRII?

● Dintr-o încurcătură birocratică, un constănțean din Comuna Valu lui Traian a fost declarat mort de către Serviciul de Stare Civilă din Arad, deși este cît se poate de în viață. Pentru a-și putea primi însă pensia, omul trebuie să dovedească acum, în instanță, faptul că e viu. Oare pisica lui Schrödinger va fi admisă ca dovadă? (S. G.)

● A înnebunit şi oaia lui Daea… (D. C.)

● Un Mercedes negru imens se deplasa maiestuos pe Aleea Alexandru. La volanul limuzinei cu numărul de înmatriculare B xx TAC se lăfăia palavragiul națiunii Gigi Becali. (M. P.)

● Unul dintre pereţii casei din lemn în care s-a născut Constantin Brâncuşi s-a prăbuşit. Locuinţa se află în satul Hobiţa, judeţul Gorj, în apropierea casei memoriale, care însă este o copie. Mormîntul lui Victor Babeș, aflat în mijlocul curții Institutului Cantacuzino, are placa de ciment spartă şi îndepărtată de groapă. Anul Centenarului! (M. C.)

● Alte nume de firme din Tîrgu Mureș: Crepuscul Comserv SRL, Lord Medical SRL, Septembrie SRL, Natural 1000 Bucurii SRL-D, What’s In The Box SRL, Cazan Rubin SRL, Farmacia Salvator SRL, Brichete House SRL, Obsidian Monolitic IT SRL, Primit SRL, Chimera Impex SRL, Bios Zenit Bărbat SRL-D, Carou SRL, Arta Neurologică SRL, Psychogen SRL, Fus 32 Bord SRL, Anti Tabac SRL, Popas Romantika SRL, Must Concentrat Natural SRL, Samaritanus SRL, Ioana Electric SRL, Centrul De Recuperare Și Ameliorare Lebăda Neagră SRL, Ancestral Com SRL, Revoluționari SRL, Terra Verra Prosperra SRL, Viziune Transilvania SRL, Activspartan SRL, Dorotheea Intima SRL, Autocomplet SRL, Porțile Dezvoltării Personale SRL-D, Vocea 9 SRL, Foto Senzații SRL, Bunăstare Acum SRL. (D. S.)

Foto: M. Chivu, F. Budea

„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Aix-les-Bains și tinerii francezi de 70 de ani (II)
Dar poate că mai mult decît plimbarea în sine conta acel „împreună”.
p 19 jpg
Cultul virginității
Ideea că virginitatea fizică atestă puritatea și inocența depășește granițele religioase, devenind un construct social și ipocrit prin care unei femei i se anulează calitățile morale în favoarea celor fizice, ajungînd să fie prețuită mai degrabă integritatea trupului decît mintea și sufletul.
p 20 San Filippo Neri WC jpg
Despre creștinism și veselie
Multe dintre textele clasice ale creștinismului dovedesc o relație încordată pe care Sfinții Părinți o întrețineau cu rîsul.
„Voi cine spuneţi că sînt?“ O pledoarie jpeg
Migdalul lui Origen
Editat, tradus, redescoperit în bogăția și autenticitatea sa în ultimul secol, Origen revine de fiecare dată în atenția cititorilor cu o înnoită putere de atracție.
Zizi și neantul jpeg
Dacia roșie
Era o oază, într-o vreme în care lucrurile se degradau pe zi ce trecea: la cantina de acolo se putea mînca bine și ieftin, ba chiar și cumpărai una-alta pentru acasă, uneori.
p 24 M  Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
La Galați, o candidată a fost surprinsă în timp ce încerca să fraudeze examenul de bacalaureat cu un pix-telefon. Avea 45 de ani și era absolventă a unui liceu particular, la frecvenţă redusă.
41580801101 373a7ea5c2 c jpg
Oamenii fac orașele
Paradigmei moderniste de producție a noilor cartiere, Jacobs îi opune observația directă și studiul la firul ierbii, sau la bordura trotuarului, a vieții urbane.
Zizi și neantul jpeg
Roți și vremuri
Trebuia să mănînci nu știu cîți ani numai iaurt și să economisești, să pui bani la CEC ca să-ți poți cumpăra o Dacie.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Aix-Les-Bains și tinerii francezi de 70 de ani (I)
În Aix zilele de vară se mișcă în ritm de melc, par nesfîrșite, exact ca acelea din vacanțele copilăriei.
E cool să postești jpeg
Tastatura sau creionul?
Este un avantaj real acest transfer al informațiilor direct pe dispozitivele elevilor?
p 20 WC jpg
Religiile manevrate de dictatori
Sîntem înconjuraţi de spaţii unde religia e folosită în beneficiul unor regimuri antiliberale: Rusia lui Putin, Turcia lui Erdogan, Ungaria lui Orbán.
Theodor Pallady jpeg
Discretul eroism al moderației
Nu prea cunoaștem opera românilor americani, iar numele care circulă simultan în cele două culturi provin cu precădere din zona umanistică.
p 23 Lea Rasovszky, Bubblegun of Sweet Surrender (Soft War) I  Codre jpg
„Războiul este doar «eu» și nici un pic «tu»” – artiștii și galeriile în timp de război
„Un fel de așteptare epuizantă la capătul căreia sperăm să fie pace.”
p 24 A  Damian jpg
Cu ochii-n 3,14
După ce, cu o săptămînă în urmă, doi lei au încercat zadarnic să evadeze din grădina zoologică din Rădăuți, un șarpe mai norocos a pătruns în Spitalul Orășenesc din Balș.
Zizi și neantul jpeg
Mare, pofte, necuprins
Tocmai ăsta era hazul vacanței: împletirea ciudată de pofte concrete și visări abstracte. Figurau, cu toatele, într-un meniu pestriț și cu pretenții.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Vacanțe de altădată
Nu pot vedea mai multe, însă sînt convinsă că au și bomboane străine sau ciocolată, poate că au și gume cu surprize.
E cool să postești jpeg
S-o fi supărat pe mine?
Ca să nu „supere” această societate, foarte multe femei ajung să fie prizoniere ale unor prejudecăți pe care și le autoinduc, perpetuîndu-le, uitînd de cele mai multe ori de ele însele.
p 20 Sf  Augustin WC jpg
De ce scandalizează creștinismul?
Scandalul creștinismului stă așadar în neverosimilul lui. Însuși Dumnezeu vorbește, dar nu o face ca un stăpîn.
setea de absolut convorbiri cu christian chabanis jpg
Setea de absolut
Atunci cînd am întrevăzut cîteva adevăruri esențiale este dureros să simțim că, în măsura în care vrem să le comunicăm oamenilor, ele capătă limitele noastre, impuritățile noastre, degradîndu-se în funcție de acest aliaj.
p 24 M  Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
O femeie din București a fost pusă sub control judiciar, fiind bănuită de săvîrșirea infracțiunii de înșelăciune prin vrăjitorie.
Edgar Allan Poe, circa 1849, restored, squared off jpg
Prăbușirea casei Usher
Una dintre cele mai emoționante descrieri de arhitectură din literatura universală este tabloul creionat de Edgar Allan Poe în debutul nuvelei „Prăbușirea casei Usher”.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Cum e să pleci în vacanță bolnav și complet epuizat
N-am mai fost într-o vacanță parțial din cauza pandemiei, însă mai mult din cauza faptului că nu mi-am mai permis o vacanță.
p 20 Ierusalim, Muntele Templului WC jpg
Loc disputat
De curînd, la Ierusalim au izbucnit din nou – dar cînd au încetat? – tensiunile pe esplanada Cupolei Stîncii.
Theodor Pallady jpeg
Scurtă oprire în biblioteca perfectă
Cel mai adesea afli despre autorii de cărți din cărțile altor autori: circulația bibliografică prin notele de subsol asigură ventilația academică din care se compune tradiția intelectuală a oricărei societăți moderne.

Adevarul.ro

image
Experimentul social al unui român care a vrut să afle ce cred românii când li se spune că viaţa în luxul paradisului din Bali costă mai puţin decât în Cluj
Patrik Bindea este specialist în marketing şi de câteva luni a început un experiment social. El a făcut o comparaţie „cosmetizată” a costului vieţii în paradisul din Bali, cu Bucureşti sau Cluj, iar concluziile acestul „clickbait” elaborat au fost surprinzătoare: oamenii au înghiţit „găluşca” şi au generat un trafic nebun postării.
image
Un YouTuber care a vizitat un McDonald's-ul rebrănduit din Rusia a povestit cât de multe diferenţe sunt faţă de varianta americană
Un reporter rus de la un cunoscut canal de YouTube a mers la McDonald's-ul rebranduit din Moscova, care s-a deschis pe 12 iunie, şi a spus că mirosul şi mâncarea sunt diferite.
image
Cum au vrut bulgarii să anexeze toată Dobrogea. Jafuri, crime şi bomboane otrăvite în Primul Război Mondial
După nici jumătate de veac de la ieşirea Dobrogei de sub stăpânirea otomană, provincia dintre Dunăre şi Marea Neagră a cunoscut din nou ororile ocupaţiei, de data aceasta ale bulgarilor, care au încercat să anexeze toată provincia prin jefuirea şi omorârea populaţiei.

HIstoria.ro

image
România, alianțele militare și Războaiele Balcanice
Se spune că orice conflict militar extins are parte de un preambul, iar preludiul Primului Război Mondial a fost constituit de cele două conflicte balcanice din anii 1912 și 1913.
image
„Greva regală” și răspunsul lui Ion Mihalache
În prima parte a lui octombrie 1945, Lucreţiu Pătrășcanu îl abordează pe Mihalache, propunându-i să devină prim-ministru în locul lui Petru Groza.
image
Sultanul Mahmud II – călăul ienicerilor
Sultanul otoman Mahmud II (1808-1839) a fost cel care a iniţiat seria de reforme ce urma să modernizeze îmbătrânitul Imperiu Otoman şi să îl ridice la nivelul puterilor occidentale. Urcând pe tron în contextul luptelor dintre reformatori şi conservatori, Mahmud a înţeles mai bine decât vărul său, sultanul Selim III, cum trebuie implementate reformele la nivelul întregului imperiu.