Cu ochii-n 3,14

Publicat în Dilema Veche nr. 768 din 8-15 noiembrie 2018
Cu ochii n 3,14 jpeg

CUMVA IRONIC, TOT CE VOM AVEA ÎNTR-O ZI ÎNSORITĂ DE TOAMNĂ
VOR FI VREO ZECE SLĂBICIUNI 

● România este, pentru al doilea an consecutiv, principalul producător de porumb din Europa. Ba chiar, notează Le Monde, cumva ironic, dar şi cu admiraţie, „Ţara lui Dracula vampirizează piaţa europeană a porumbului“. Porumb este. Totul e cum îl converteşti în mălai. (M. M.)

● Adriean Videanu, Sorin Oprescu şi acum Gabriela Firea sînt ultimii trei primari ai Bucureştiului care n-au fost în stare să facă nimic pentru reducerea gradului de poluare din oraş, iar acum Curtea Europeană de Justiţie a declanşat o procedură de sancţionare care ar putea „uşura“ bugetul cu cel puţin 100.000 de euro pe zi. Aşadar, ce nu se fură prin contracte preferenţiale acordate de Primărie şi ce nu se cheltuieşte aiurea, se plăteşte sub formă de sancţiuni pentru incompetenţă. În curînd, tot ce vom avea în Bucureşti vor fi polua­rea, Catedrala Mîntuirii Neamului şi concerte gratis cu Holograf. (M. C.)

● Cu cine te poți întîlni prin Parcul Tineretului într-o zi însorită de toamnă: cu o veveriță mușcînd dintr un măr roșu uriaș și cu o cioară alergînd după o ghindă. Ca mai apoi, ieșind puțin din București și adăstînd într-o curte, să te trezești vizitat de o oaie. (I. P.)

● Am stat cinci minute la Eroilor, lîngă șantierul de metrou, prilej cu care am numărat vreo zece șobolani alergînd nestingheriți printre materialele de construcție. Fiind atît de numeroși, nu-mi pot imagina decît că sînt folosiți la săpături. Și așa înțelegem și de ce durează atît de mult deschiderea noii magistrale de metrou. (C. Ș.)

● Cînd veți mînca următoarea bucățică de ciocolată, nu vă simțiți vinovați. Gîndiți-vă mai bine că primele urme de cacao demonstrează că ea există de circa 5300 de ani. Și, potrivit studiului publicat de curînd în Nature Ecology & Evolution, se pare că prima ciocolată a fost făcută în Ecuador. Un lucru e clar: oamenii au avut dintotdeauna slăbiciuni. (A. M. S.

dv768web 32 jpg jpeg

FRONTURILE DESCHISE
ÎNTR-O CAMERĂ POT AVEA,
LA RÎNDUL LOR, CÎTEVA MII DE CÎMPII 

● Cînd imbecilitatea e legiferată prin semnătură prezidențială, nu imbecilul e de vină. L-am numit aici pe recentul ministru fără portofoliu din actualul cabinet. Căci domnul Nicolae Hurduc nu poate fi asimilat postului de ministru al Cercetării. Un imbecil pus în fruntea acestui minister e întocmai precum bomboana pe Guvernul Dăncilă. Vina îi aparține în totalitate domnului președinte Iohannis, de formație fizician, deci om de știință. Faptul că are toate fronturile deschise și că bătălia e foarte greu de dus nu rezistă ca argument, necum scuză. Nu poți să-ți pui semnătura lîngă un imbecil. Chiar și numai pentru că vrei să dovedești că guvernul PSD-ALDE e un dezastru. Este. Dar nu pot fi contrasemnate la infinit analfabetismul și imbecilitatea. Formula e depășită. Oare și președintele în exercițiu? (R. M.)

● „Dacă văd doi bărbaţi sărutîndu-se pe stradă, mă duc la ei şi-i pocnesc.“ „Dacă fiul meu ar fi gay, aş prefera să moară într-un accident. Pentru mine, oricum ar fi mort.“ Din gîndirea noului preşedinte al Braziliei, Jair Bolsonaro. Între timp, Razman Kadîrov, preşedintele Ceceniei, a transformat o bază militară din Argun în lagăr pentru persoanele gay. Cineva a scăpat şi a povestit publicaţiei Novaia Gazeta cum sînt ţinuţi acolo cîte 30-40 într-o cameră, cum sînt electrocutaţi şi bătuţi zilnic pentru a deveni „normali“. Kadîrov a negat existenţa lagărului, spunînd că în republica sa nu există persoane gay. (M. C.)

● Oamenii de ştiinţă de la Observatoarele Carnegie din Pasadena, California, au calculat că şi lunile care orbitează o planetă pot avea, la rîndul lor, alte luni. Pentru acestea din urmă a fost propus numele de moon­moon, adică lunălună. (C. Ş.)

● În 2001, India a început să folosească la construcţia de drumuri polimeri din plastic reciclat pentru ca asfaltul să nu mai crape, iar astăzi are cîteva mii de kilometri de şosele din pet-uri. (M. C.)

● Un țăran chinez, pasionat din copilărie de aviație, a visat să conducă un avion. Dar și-a dat seama că nu va reuși niciodată. Așa că s-a decis să-și facă propriul avion, în mijlocul unei cîmpii, scrie AFP. Zhu Yue a făcut o replică în mărime naturală a unui Airbus A320, parcat pe o bucată mică de asfalt în mijlocul cîmpurilor cu grîu din nord-estul Chinei. Eu îl înțeleg pe omul ăsta. Și nouă ne vine să ne facem propriile guverne, școli, spitale. Cîte o țară în miniatură. (A. M. S.

OARE OAIA NAȚIUNII VA FI ADMISĂ
ÎN APROPIEREA DEZVOLTĂRII?

● Dintr-o încurcătură birocratică, un constănțean din Comuna Valu lui Traian a fost declarat mort de către Serviciul de Stare Civilă din Arad, deși este cît se poate de în viață. Pentru a-și putea primi însă pensia, omul trebuie să dovedească acum, în instanță, faptul că e viu. Oare pisica lui Schrödinger va fi admisă ca dovadă? (S. G.)

● A înnebunit şi oaia lui Daea… (D. C.)

● Un Mercedes negru imens se deplasa maiestuos pe Aleea Alexandru. La volanul limuzinei cu numărul de înmatriculare B xx TAC se lăfăia palavragiul națiunii Gigi Becali. (M. P.)

● Unul dintre pereţii casei din lemn în care s-a născut Constantin Brâncuşi s-a prăbuşit. Locuinţa se află în satul Hobiţa, judeţul Gorj, în apropierea casei memoriale, care însă este o copie. Mormîntul lui Victor Babeș, aflat în mijlocul curții Institutului Cantacuzino, are placa de ciment spartă şi îndepărtată de groapă. Anul Centenarului! (M. C.)

● Alte nume de firme din Tîrgu Mureș: Crepuscul Comserv SRL, Lord Medical SRL, Septembrie SRL, Natural 1000 Bucurii SRL-D, What’s In The Box SRL, Cazan Rubin SRL, Farmacia Salvator SRL, Brichete House SRL, Obsidian Monolitic IT SRL, Primit SRL, Chimera Impex SRL, Bios Zenit Bărbat SRL-D, Carou SRL, Arta Neurologică SRL, Psychogen SRL, Fus 32 Bord SRL, Anti Tabac SRL, Popas Romantika SRL, Must Concentrat Natural SRL, Samaritanus SRL, Ioana Electric SRL, Centrul De Recuperare Și Ameliorare Lebăda Neagră SRL, Ancestral Com SRL, Revoluționari SRL, Terra Verra Prosperra SRL, Viziune Transilvania SRL, Activspartan SRL, Dorotheea Intima SRL, Autocomplet SRL, Porțile Dezvoltării Personale SRL-D, Vocea 9 SRL, Foto Senzații SRL, Bunăstare Acum SRL. (D. S.)

Foto: M. Chivu, F. Budea

IMG 20240408 WA0011 jpg
Casa Memorială „Amza Pellea”, din Băilești, a fost redeschisă publicului
Manifestările dedicate cinstirii memoriei îndrăgitului actor român, născut în inima Olteniei, au debutat pe 6 aprilie, pe scena Teatrului Național Marin Sorescu din Craiova, locul în care și-a început fascinanta călătorie în lumea artistică.
pompy ciepła (2) jpg
Pompe de căldură - utilizarea, funcționarea și tipurile acestora
În ultimii ani, pompe de căldură s-au remarcat intre dispozitivele utilizate în sistemele moderne de încălzire.
header piese jpg
Sfaturi pentru conducătorii care apreciază piese auto online de calitate și serviciile unor profesioniști
Achiziționarea de piese auto online poate fi o modalitate convenabilă și eficientă de a-ți repara sau întreține mașina.
masa de paste jpg
Cum să aranjezi o masă festivă perfectă: trei sfaturi utile
Nu mai este mult până la sărbătorile de Paște. Chiar dacă poate părea cam devreme să începi pregătirile de sărbătoare, poți începe planificarea de pe acum dacă vrei să-ți impresionezi invitații.
caine in vacanta jpg
Cum să îți pregătești câinele pentru călătorii: 6 sfaturi pentru o vacanță fără probleme
Te pregătești să pleci în prima vacanță alături de câinele tău? Experiența de a pleca într-o călătorie cu cel mai bun prieten al tău poate fi una inedită, care te va încărca cu amintiri plăcute.
image png
Lumea în care trăim
Trăim ceea ce poartă numele de „marea epuizare”.
image png
Flori, lumi și profesoare
Flori le-am dus de cîte ori am avut ocazia, la propriu sau la figurat.
image png
Cît de puțin ne lipsește...
Zic alți psihologi: nu pierde copilul interior, „accesează-l”, joacă-te, have fun! Aiurea!
image png
Zoe, fii feminină!
În prezent, cînd vorbim despre feminism, nu ne mai raportăm la structura rațională a lui Beauvoir, ci la extremismele de tipul Solanas.
p 20 Aleksei Navalnîi WC jpg
O întrebare greu de ocolit
Pentru noi, astăzi, răul şi suferinţa nu sînt doar mari teme teoretice. Nici nu se limitează la experienţa lor privată.
image png
Tîlcuirile tradiției isihaste
O luminoasă excepție de la această triumfală decadență e de găsit în lucrarea Părintelui Agapie Corbu.
1038 21a centrul comunitar din Chiojdu, 2023 jpg
Arhitectura interesului public
Arhitectura interesului public reprezintă o dezvoltare rizomatică orizontală la nivel local.
p 24 M Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
Un preot din Spania, împreună cu partenerul său, au fost arestați pentru că ar fi făcut trafic cu Viagra.
image png
Pe ce te bazezi?
Pe măsură ce avansez în vîrstă, tind să cred că ceea ce numim intuiție se bazează pe experiența noastră de viață.
image png
De primăvară
Florile înșiruite mai sus se vindeau pe stradă, din loc în loc, înveselind-o. Schimbînd-o.
image png
Școli private, școli de fițe?
Nu se schimbase nimic, eram din nou o guvernantă „creativă”.
p 20 Valentina Covaci jpeg
Cum vorbim despre Dumnezeu
Merită să explorăm ce spune asta despre societatea noastră și despre discursul public din România.
image png
Călătorii în istoria cultului
A doua carte este o monografie asupra unui obiect liturgic esențial, pe care doar slujitorii îl pot vedea în altar: Antimisul. Origine, istorie, sfințire (Editura Basilica, 2023).
p 21 Geneva WC jpg
Nostalgii helvete
Job-ul (le petit boulot) pe care mi l-am dorit cel mai mult a fost cel de asistent plimbat căței genevezi.
p 24 M  Chivu 2 jpg
Cu ochii-n 3,14
● Un gunoier își dirijează colegul de la volanul autospecialei: „Dă-i, dă-i, dă-i! / Dă-i, că merge, dă-i!”. O versificație relativ salubră. (M. P.)
image png
Acceptăm prinți!
Termenul „sindromul Cenușăreasa” a fost folosit pentru prima dată de dr. Peter K. Lewin într-o scrisoare către Canadian Medical Association Journal, în 1976.
image png
Mama și tarabele
Mama, deși avea gusturi mai nobile și, atunci cînd se juca, îi plăcea să se joace mai luxos, înțelegea și nevoia mea de kitsch-ul nu chiar dulce, ci simpatic.
image png
Tramvaie
Timpul de așteptare e afișat electronic și calculat la secundă.
image png
După 20 de ani: cît ne-a schimbat Facebook viețile?
În 2020, Facebook anunța că nu va verifica reclamele politicienilor pe platformele sale, permițînd astfel și publicarea informațiilor false.

Adevarul.ro

image
Ucraina „fierbe“: înfrângerea teribilă cu România, descrisă într-un cuvânt de presa de la Kiev
Prezentă cu vedetele ei în SUA, echipa Ucrainei a suferit un rezultat de neconceput.
image
Mii de iranieni au ieșit în stradă în semn de susținere a atacului asupra Israelului
Mii de iranieni au ieșit duminică dimineața devreme pe străzile din Iran, în semn de susținere pentru atacul fără precedent cu drone și rachete în curs de desfășurare împotriva dușmanului înrăit Israel.
image
De ce a primit un jandarm din București în contul personal peste 1,6 milioane lei. „Ce de bani!”
Un subofiţer de la Direcția de Jandarmerie a Municipiului București, care îşi aştepta zilele acestea salariul, s-a trezit că i-au intrat în cont peste 1,6 milioane lei, adică peste 300.000 de euro.

HIstoria.ro

image
Bătălia codurilor: Cum a fost câștigat al Doilea Război Mondial
Pe 18 ianuarie a.c., Agenția britanică de informații GCHQ (Government Communications Headquarters) a sărbătorit 80 de ani de când Colossus, primul computer din lume, a fost întrebuințat la descifrarea codurilor germane în cel de Al Doilea Război Mondial.
image
Cum percepea aristocrația britanică societatea românească de la 1914?
Fondatori ai influentului Comitet Balcanic de la Londra, frații Noel și Charles Buxton călătoresc prin Balcani, în toamna anului 1914, într-o misiune diplomatică neoficială, menită să atragă țările neutre din regiune de partea Antantei.
image
Istoricul Maurizio Serra: „A înțelege modul de funcționare a dictaturii ne ajută să o evităm” / INTERVIU
Publicată în limba franceză în 2021, biografia lui Mussolini scrisă de istoricul Maurizio Serra, membru al Academiei Franceze, a fost considerată un eveniment literar şi istoric.