Cu ochii în 3,14

Publicat în Dilema Veche nr. 338 din 5 - 11 august 2010
Cu ochii în 3,14 jpeg

DE CE NU AVEM ŞI NOI  UN SPORT NAŢIONAL  CU NUME GINGAŞ,  DE UN ALB IMACULAT,  CU EXCEPŢIA LITERELOR „V“ ŞI „E“, LUATE DIN POPOR? 

● Anul trecut parcă era un păianjen „văduvă neagră“, acum este un peşte „dragon“. Litoralul românesc pare un laborator malefic care scoate regulat fiinţe cu nume îngrozitoare. De ce nu avem şi noi animale cu nume gingaş, ca de pildă pisicuţa-de-mare, de l-a omorît pe Tarzan ăla de pe Discovery? (C. G.

● Brandul turistic a devenit într-o asemenea măsură un sport naţional, încît nu numai ţara în totalitate se bucură, prin grija guvernanţilor, de un asemenea privilegiu: s-au branduit şi oraşe ca Braşov, Mediaş, Craiova şi Tulcea. Am presimţirea că în curînd vom intra în Cartea Recordurilor ca statul în care brandurile turistice depăşesc numărul de hoteluri şi pensiuni decente. (M. Ş.

● „Voltaren unguent“, cer la farmacie. „Voltaren cremuţă!“, mă corectează farmacista. O pată de un alb imaculat dispare de pe harta ignoranţei mele. (D. S.

● Dintr-una din gările Vienei trebuia să luăm un tren pentru Praga. Trenul, în opinia noastră, nu figura pe nici unul dintre panourile cu sosiri şi plecări afişate înainte de intrarea pe fiecare linie. Am urcat, în cele din urmă, pe unul dintre peroane. Nici acolo nu am găsit aproape nimic. Cu excepţia singurului angajat al CF austriece, îmbrăcat cu o vestă galben-fosforescentă. Cînd l-am întrebat unde sînt Informaţiile, mi-a dat o replică genială (şi familiară…): „Informaţia sînt eu“. (Într-adevăr, a putut să ne lămurească toate dilemele şi să ne descifreze panourile, de altfel, existente.) (I. P.

● Într-o staţie de metrou (Gara de Nord), un afiş-reclamă Romtelecom: „Aveţi neoie de un rstaurant?“. Lipsa literelor „v“ şi „e“ m-a făcut să mă întreb: e vorba de imaginarul publicitar, e pur şi simplu o scăpare a tipografiei sau, poate, aşa e cool să scrii acum? (S. G.

● După ştirile cu bebeluşi morţi în urma unor infecţii luate din spitale sau arşi prin incubatoarele maternităţilor, săptămîna trecută un copil a murit înecat în cristelniţă. La cum e ţara asta, urmează, probabil, un deces la tăierea moţului. (M. C.

● S-a lansat noul brand turistic al României. Cică frunza care apare în logo ar fi fost luată dintr-o bază de imagini de pe Internet şi mai apare şi la alţii. La un popor care din cele mai vechi timpuri are de-a face, în viaţă şi în literatură, cu frunzele (vezi expresiile „frunză verde“, „a tăia frunză la cîini“ şi altele asemenea), chiar era nevoie de o frunză „virtuală“? (M. V.

DE CE NU AVEM ŞI NOI,  PE LA ŢARĂ, MICROBI PREOCUPAŢI DE ASPECTELE EZOTERICE  ALE AGRICULTURII (MAI EXACT, DE CEA MAI POTRIVITĂ DEMOLARE)? 

● Am vorbit cu bunicul meu la telefon şi l-am întrebat cum e vremea pe la ţară: „Ei, cum să fie?! Cod galben“. (M. C.

● Gândul mă surprinde din nou cu o ştire-şoc: telefonul mobil are de 18 ori mai mulţi microbi decît capacul de la WC. Ufff! Pe lîngă toate dejecţiile pe care le deversează ziarele, acum şi chestia asta… (M. M.

● Am observat că strategia OTV de a comenta fiecare eveniment posibil (economic, social, monden, catastrofic) cu un astrolog care face harta astrală a celor implicaţi a fost împrumutată cam de toate televiziunile care, altminteri, se consideră ceva mai serioase. Aş propune ca, de acum încolo, orice emisiune, de la ştiri la divertisment, să cuprindă două părţi – programul propriu-zis şi hărţile astrale. Astfel, telespectatorii mai puţin preocupaţi de aspectele ezoterice pot să se ocupe de alte treburi cînd începe partea a doua. (M. Ş.)

 ● La FLN (Fine Living Network) am văzut cum îşi răsfaţă vedetele de la Hollywood animalele. Angajaţii unui hotel pentru pet-uri (aş fi vrut să pot traduce termenul în limba română!) le cîntă şi le dansează pisicilor găzduite aici ca să le adoarmă, în timp ce cîinii, la ora 5 fix, îşi savurează îngheţata cu biscuiţi. VIP-urile nu stau în cuşti, au camere ale lor şi vorbesc cu „mămica“ la telefon de două ori pe zi. Ca să fiu un pic de stînga, aş zice că inegalitatea din lumea oamenilor se răsfrînge şi asupra vieţii animalelor. (A. P.

● „Ministerul Agriculturii a numit la Călăraşi un director mort. Radu Gheorghe a decedat în urmă cu zece luni, dar, cu toate acestea, reprezentanţii Ministerului Agriculturii l-au repus în funcţie în urma hotărîrii unei instanţe de judecată.“ Încă o dată îţi vine să zici că, orice ar fi, nu trebuie să-ţi pierzi speranţa. Dreptate ţi se va face pe lumea asta sau pe cealaltă. (A. M. S.

● Au apărut în presă fotografii cu mulţi Moşi Crăciun (124, mai exact) îmbrăcaţi în costum de safari, strîngîndu-se în braţe şi felicitîndu-se reciproc. Bănuiam că e vreun concurs, dar nu pricepeam de ce fel. Ei bine, Charles Bicht a cîştigat, după 11 ani de perseverenţă, competiţia de sosii ale lui Hemingway. Declar această ştire cea mai frumoasă a săptămînii, căci, după cum spunea însuşi Papa Hemingway din Key West, „pe măsură ce îmbătrîneşti, e din ce în ce mai greu să ai eroi, dar e cam necesar“. (L. V.

● Una dintre cele mai simpatice firme întîlnite de mine (la Gărîna) este SC Rolling Stones Golăneala Pietrei SRL. Chiar aşa, care ar fi cea mai potrivită traducere românească a celebrissimei sintagme? (M. C.

● O reţea de hypermarket-uri ne spunea pînă mai ieri că „a demolat preţurile“. Acum ne spune, de pe panourile care împînzesc oraşul, că le-a mai redus cu 50%. 50% din ce? Din molozul rămas după demolare? (M. V.

DE CE NU AVEM ŞI NOI,  PENTRU CINCI MINUTE,  CUBURI DE LEMN  CARE PREFERĂ SĂ CITEASCĂ? 

● Aveam o jumătate de oră de pierdut pe care mi-am petrecut-o pe prima bancă de la una dintre intrările în Parcul Herăstrău. În centru erau 30 de grade, aici bătea un vînt plăcut, lacul era suspect de albastru şi făcea vălurele. Cîteva iole păreau pictate pe fundal. Un grup de tineri se plimbau cu biciclete închiriate. Puteai să-ţi imaginezi că dincolo de Casa Scînteii e, de fapt, marea. Într-un oraş pe care îl deteşti, poţi nimeri din întîmplare, chiar şi pentru cinci minute, într-o vacanţă. (A. P.

● După cum ştim deja, copiii spun lucruri trăsnite. În continuare, cîteva exemple. O puştoaică de 6 ani îşi întreabă tatăl cît de mult o iubeşte. „Uite-atît“, răspunde acesta, întinzîndu-şi braţele. „Dar tu pe tati?“ „La fel de mult, dar n-am braţele atît de lungi, ca să-ţi arăt.“ Tot despre dovezi de iubire e vorba şi-n episodul următor. Un tînăr de 5 ani mă întreabă dacă vreau să construim împreună un castel din Lego, cuburi de plastic sau cuburi de lemn. „Tu de care vrei să folosim?“, îl întreb. „De care vrei tu, dacă alegi tu înseamnă că o să fie bine. Mie îmi place de tine şi orice alegi tu e bine.“ (Esenţa dragostei.) Iar la finalizarea „construcţiei“, (re)confirmarea: „Te pricepi foarte bine la castele. E cel mai frumos pe care l-am văzut“. Aşadar, totul e bine, cel puţin la-nceput. De-ar rămîne aşa mereu. (P. M.

● Se pare că, şi la noi, tot mai multă lume renunţă la televizor. Nu demult, în Academia Caţavencu, regizorul Radu Afrim mărturisea că nu doar el, ci mai mulţi prieteni au făcut-o de multă vreme. Mai ştiu un ambasador care renunţase dinainte de a pleca în misiune, dar şi cîţiva doctori de la o clinică privată care preferă să citească. Pe cînd şi la noi o asociaţie gen „Vivre sans télévision“? (S. S.)

featured image (4) jpg
Cine a fost Loki în mitologia nordică?
Loki este unul dintre cei mai cunoscuți zei din mitologia nordică. Este considerat un zeu al focului și al magiei și poate lua diverse forme, atât umane cât și animale.
Halate si prosoape de baie jpg
Cadouri pentru evenimente: prosoape de baie și seturi de halate matrimoniale
Odată cu creșterea temperaturilor, tot mai multe evenimente sunt organizate de către persoanele apropiate.
Cum ne pregătim pentru Paște jpg
Cum ne pregătim pentru Paște
Masa de Paște este un moment special în care familia și prietenii se adună pentru a sărbători și a petrece timp împreună.
credite jpg
Ce putem face atunci când avem nevoie de un credit rapid?
Dacă te confrunți cu diferite situații financiare urgente, care nu pot fi amânate, trebuie să știi că sunt mai multe modalități prin care poți lua credite rapide.
Sanatatea ficatului  Cum identifici semnele unui ficat bolnav jpg
Sănătatea ficatului: Cum identifici semnele unui ficat bolnav
Ficatul este un organ vital în corpul omului, fiind implicat în sute de procese, printre care: digerarea alimentelor, eliminarea deșeurilor din organism și producerea unor factori de coagulare care facilitează circulația sângelui.
Rolul esential al adjuvantilor in optimizarea pesticidelor jpg
Rolul esențial al adjuvanților în optimizarea pesticidelor
Condițiile de mediu, intemperiile, buruienile, precum și bolile și dăunătorii plantelor reprezintă tot atâtea provocări pentru fermierii moderni.
IMG 20240408 WA0011 jpg
Casa Memorială „Amza Pellea”, din Băilești, a fost redeschisă publicului
Manifestările dedicate cinstirii memoriei îndrăgitului actor român, născut în inima Olteniei, au debutat pe 6 aprilie, pe scena Teatrului Național Marin Sorescu din Craiova, locul în care și-a început fascinanta călătorie în lumea artistică.
pompy ciepła (2) jpg
Pompe de căldură - utilizarea, funcționarea și tipurile acestora
În ultimii ani, pompe de căldură s-au remarcat intre dispozitivele utilizate în sistemele moderne de încălzire.
header piese jpg
Sfaturi pentru conducătorii care apreciază piese auto online de calitate și serviciile unor profesioniști
Achiziționarea de piese auto online poate fi o modalitate convenabilă și eficientă de a-ți repara sau întreține mașina.
masa de paste jpg
Cum să aranjezi o masă festivă perfectă: trei sfaturi utile
Nu mai este mult până la sărbătorile de Paște. Chiar dacă poate părea cam devreme să începi pregătirile de sărbătoare, poți începe planificarea de pe acum dacă vrei să-ți impresionezi invitații.
caine in vacanta jpg
Cum să îți pregătești câinele pentru călătorii: 6 sfaturi pentru o vacanță fără probleme
Te pregătești să pleci în prima vacanță alături de câinele tău? Experiența de a pleca într-o călătorie cu cel mai bun prieten al tău poate fi una inedită, care te va încărca cu amintiri plăcute.
image png
Lumea în care trăim
Trăim ceea ce poartă numele de „marea epuizare”.
image png
Flori, lumi și profesoare
Flori le-am dus de cîte ori am avut ocazia, la propriu sau la figurat.
image png
Cît de puțin ne lipsește...
Zic alți psihologi: nu pierde copilul interior, „accesează-l”, joacă-te, have fun! Aiurea!
image png
Zoe, fii feminină!
În prezent, cînd vorbim despre feminism, nu ne mai raportăm la structura rațională a lui Beauvoir, ci la extremismele de tipul Solanas.
p 20 Aleksei Navalnîi WC jpg
O întrebare greu de ocolit
Pentru noi, astăzi, răul şi suferinţa nu sînt doar mari teme teoretice. Nici nu se limitează la experienţa lor privată.
image png
Tîlcuirile tradiției isihaste
O luminoasă excepție de la această triumfală decadență e de găsit în lucrarea Părintelui Agapie Corbu.
1038 21a centrul comunitar din Chiojdu, 2023 jpg
Arhitectura interesului public
Arhitectura interesului public reprezintă o dezvoltare rizomatică orizontală la nivel local.
p 24 M Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
Un preot din Spania, împreună cu partenerul său, au fost arestați pentru că ar fi făcut trafic cu Viagra.
image png
Pe ce te bazezi?
Pe măsură ce avansez în vîrstă, tind să cred că ceea ce numim intuiție se bazează pe experiența noastră de viață.
image png
De primăvară
Florile înșiruite mai sus se vindeau pe stradă, din loc în loc, înveselind-o. Schimbînd-o.
image png
Școli private, școli de fițe?
Nu se schimbase nimic, eram din nou o guvernantă „creativă”.
p 20 Valentina Covaci jpeg
Cum vorbim despre Dumnezeu
Merită să explorăm ce spune asta despre societatea noastră și despre discursul public din România.
image png
Călătorii în istoria cultului
A doua carte este o monografie asupra unui obiect liturgic esențial, pe care doar slujitorii îl pot vedea în altar: Antimisul. Origine, istorie, sfințire (Editura Basilica, 2023).

Adevarul.ro

image
Un oraș din România se află în topul celor mai ieftine orașe din Europa de vizitat în 2024. Pe ce poziție s-a clasat
De la Lisabona până în capitala Lituaniei, în urma unei analize făcută de specialiștii englezi, a reieșit o listă cu cele mai accesibile orașe europene pentru turism de weekend, printre care se află și unul din România.
image
Păţania de groază a unor nemți. Au rămas suspendaţi cu autorulota deasupra unei prăpăstii. „Dacă făceau asta românii în Germania...“
Salvamontiştii din Neamţ, care acţionează în zona masivului Ceahlău, au dat detalii despre o misiune care i-a avut în prim-plan pe membrii unei familii germane.
image
Turist speriat de prețurile din centrul unui mare oraș din România: „E prea mult“
Restaurantele, terasele și barurile reprezintă, fără îndoială, puncte importante de atracție pentru foarte mulți turiști. Cu toate acestea, mulți dintre ei se lovesc de prețurile piperate din marile orașe ale României.

HIstoria.ro

image
Atacul lui Cuza asupra masoneriei bucureștene
Modernizarea țării, pe care toți românii o doreau, dar care avea reprezentări diferite de la un grup social la altul, a generat tensiuni în tânărul stat. Programul de reforme al lui Cuza a început să fie contestat.
image
Răpirea lui Mussolini
În vara anului 1943, dictatorul italian Benito Mussolini (mai cunoscut și sub apelativul  pe care acesta și l-a ales – „Il Duce” – „Conducătorul”), aflat la putere de peste 20 de ani, se confrunta cu serioase probleme.
image
Cadoul de nuntă primit de Zoia Ceaușescu de la părinți
Fabricat în Franța, la o comandă specială a familiei Ceaușescu în anul 1983, automobilul Fuego GTS a fost facturat de către Renault (Service des Ventas Speciales Exportation) pe numele Ceaușescu Elena Zoia, unul dintre copiii familiei prezidențiale, care l-a primit cadou de nuntă de la părinți.