Colecții de toamnă

Publicat în Dilema Veche nr. 1018 din 12 octombrie – 18 octombrie 2023
image

În fiecare toamnă, printre altele, aveam obsesia colecțiilor. Natura îmi oferea tot soiul de daruri de-ale ei pe care nu numai că le puteam privi, dar le și puteam culege. Și apoi colecționa. 

Școala, de altfel, ne încuraja în direcția asta. Pe vremea de atunci, de prin anii 1970, se făceau ierbare. Ni se cereau ierbare. Eram sfătuiți să ținem un ochi treaz către natură, dar și să ne bucurăm așa cum numai noi, oamenii, știm să ne bucurăm de darurile ei: și anume însușindu-ni-le și presîndu-le cu grijă, într-o carte groasă, pe cele care se pot presa. Și apoi lipindu-le cu grijă în caietul de Științele naturii. Apropriindu-ne roadele ei, privîndu-le de intempestivul și sălbăticia lor, aliniindu-le altor posesiuni omenești. 

Dar, dincolo de obiceiurile prea domestice ale școlii, de dinainte de începerea ei, toamna mă îndemnase, deja, la cules. Pe mine, asemenea nenumăraților copii care se perindau însoțiți de părinții lor prin parcuri și care încercau să transforme o plimbare strict sănătoasă și în altceva. Într-o joacă, pînă la urmă, simplă. Care nu avea nevoie de prea mult și de prea complicat ca să-ți declanșeze imaginația și să te ajute să glisezi puțin pe marginea realității. 

Cînd mergeai de mînă cu mama, tata, bunicul ori nașa pe aleile din Tineretului ori Herăstrău, și era toamnă, n-aveai cum să nu-ți arunci privirea, măcar o clipă, în jos. Pe trotuar. Pe dalele pe care înaintai. De altfel, îmi amintesc cu exactitate că privirea mea de copil arareori se înălța spre cer, cum face, azi, ceva mai des, cea de adult. Cel mai frecvent răscolea pietrele și șanțurile asfaltului pe care călcam, căutînd orice s-ar fi ivit și născocind jocuri. (Unul dintre ele fiind arhicunoscutul și practicatul joc al necălcării pe marginea dalelor din parc, ci doar în interiorul pătratelor.)

Alt joc, mai simplu, era detectarea micilor daruri ale naturii căzute din cer, adică din copacii din jur: frunze, castane, ghinde. Mai ales la începutul toamnei erau o puzderie de opțiuni, de materii și culori. Cu ochii mereu după ele, nu aveai cum să te plictisești. Castanele puteau fi gata ieșite din coajă și proaspăt lustruite, lucind de-a dreptul. Ori ieșite de mult de-acolo, deja mai curînd negre decît maro și cu coaja bătucită. Sau, și mai palpitant, în coaja lor verde și țepoasă. Care mie, uneia, cel puțin, îmi dădea oarecari fiori. Țin minte că mă apropiam de ea cu băgare de seamă, ca de un arici care, nu se știe cînd și cum, într-o doară și dintr-o toană, ar fi putut țîșni să mă înțepe. 

Era un întreg ritual s-o decojesc și să scot castana proaspătă din ea, precum un pui dintr-un ou.  Să văd peste ce fel de „pui” dau și apoi să-l pun la colecție. Din castane se puteau face omuleți și animale dacă înfigeai chibrituri în ele. Bomboane și pietre prețioase – dacă le înveleai cu poleielile din altă colecție (cea de ambalaje). Împreună cu ghindele și frunzele colorate, alcătuiau „colecția de toamnă”. Care, spre deosebire de celelalte colecții, nu era perenă, ci sezonieră, reînnoită în fiecare an. 

Nici goana după frunze nu era ușoară. Erau, precum știm, de toate formele și culorile. În ceea ce le privește, chiar era o lecție a naturii: învățam forme și nuanțe, ne educam gustul în privința lor. Instinctiv, știam ce combinație de culori „mergea” uitîndu-ne la o frunză sau alta. Deveneam experți în alegerea lor, chiar dacă era vorba de o treabă efemeră. Care putea ține uneori doar o zi, sau chiar o oră, în funcție de calitățile bietei frunze pe care o ridicam de jos. 

Dar nu conta efemerul ăsta. Continuam să fiu fascinată de alegerea micilor prăzi din natură și de diversitatea infinită a lor. Pe undeva, poate înțelegeam și alte lucruri, alte sensuri mai profunde, precum cel al expresiei „ca o frunză-n vînt”, de pildă. Dar despre asta cu altă ocazie.

image png
Supraviețuire
Pentru că am aflat de pe Facebook că o pisică îngheață și moare de frig la -15 de grade.
image png
Autenticitatea, între parfum și mujdei
În psihologie, esența unei personalități este definită, în principiu, de cinci caracteristici centrale.
image png
Speranța
Speranţa este una dintre virtuţile teologice.
image png
Scriptura: arbore, spital, cer
Pentru că Dumnezeu însuși li se dezvăluie ca o carte care „nu se închide”.
image png
Inima casei
Acum, la facultate, împreună cu colegele mele, doctorande în arhitectură, Irina Scobiola și Silvia Costiuc, îi învățăm pe studenții noștri cum să proiecteze o locuință.
p 24 M  Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
Sau că liliecii sînt, în unele privințe, niște creaturi de invidiat? Sau că bat sex e totuna cu bad sex?
image png
Moș Nicolae
Poveștile lor nu mi-au diminuat cu nimic credința în Moși.
Cea mai bună parte din noi jpeg
„Sărbătorile vin!”
Problema nu prea are legătură cu renul Rudolf și vorbește mai mult despre tine.
Cea mai bună parte din noi jpeg
Să găsești oameni la fel ca tine
A îndrăzni să vorbești despre o boală înseamnă a crea o comunitate.
Zizi și neantul jpeg
„Luna cadourilor” și cenușiul
Simțeam cum realitatea tindea, făcea chiar presiuni asupra noastră, a locuitorilor ei, să se transforme în irealitatea din Lumea de lemn.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Cine o mai ține minte pe „fata de la pagina 5?” – cum recuperăm anii ’90?
Ar trebui să existe undeva la un loc de cinste într-un muzeu al presei românești de după 1989.
E cool să postești jpeg
Termopanul, valoare națională
„O bojdeucă trendy“, „Parchetul este cumpărat de la Dedeman sau Praktiker?“
p 20 Balaam WC jpg
Originea regilor magi
E un mag dintre caldeeni? Un ghicitor în stele? Un vrăjitor malefic?
Theodor Pallady jpeg
O carte despre oameni și îngeri
Cititorul va descoperi în text rațiunea tainică a Întrupării: doar omul – cu anatomia lui de lut și sufletul său nemuritor – avea să fie o imago Dei.
p 24 F  Prica jpg
Cu ochii-n 3,14
„Un cal a reușit cumva să iasă din boxa lui și umblă prin avion.”
image png
Oamenii din fotografii
Să-i facem să supraviețuiască.
image png
Malliștii
După film, ne-am dus să ne căutăm mașina în parcarea subterană, acolo, în hruba aia imensă și întunecoasă se termină fericirea.
image png
Lectura, antidotul violenței?
Cel mai des, este invocată lipsa timpului: „N-am mai citit pentru că m-a copleșit oboseala”.
image png
Mărturia lui Pascal
Cuvinte care „nu vor trece”, pline de „har și de adevăr”.
p 20 Iași WC jpg
Provincia ca problemă
Iar faptele, cîte și cum se fac ele, capătă cadențe cosmice, ca în sfîșietorul testament al Olguței.
p 21 la Lorin WC jpg
Olimpul litoralului românesc (2)
Ceva din spiritul stațiunii, un je-ne-sais-quoi, îi face și pe sportivii de performanță să își facă aici cantonamentele.
p 24 S M  Georgescu jpg
Cu ochii-n 3,14
„Lacrimile ei se amestecă cu cele ale acestui bazin“.
image png
Toate lucrurile care s-au schimbat
E nevoie de atît de puțin după ce anii își fac treaba.
image png
Capoate și feminități
Așa, diferențele dintre interior și exterior erau într-o măsură abolite.

Adevarul.ro

image
Kim Basinger împlinește 70 de ani: iubirile pasionale ale actriței. Ce roluri i-au adus celebritatea VIDEO
Actriță și fost model, Kim Basinger a devenit celebră datorită rolurilor în filme precum Batman, L.A. Confidential și 9 1/2 Weeks. Vedeta premiată cu Oscar a avut o carieră excepțională, precum și o viață personală fascinantă. Astăzi, vedeta de la Hollywood împlinește 70 de ani.
image
Moartea misterioasă a uneia dintre cele mai mari vedete rock. Ultimele clipe din viața lui Jim Morrison, solistul trupei The Doors
Solistul trupei americane The Doors a fost unul dintre cele mai mari staruri rock din toate timpurile. La 52 de ani de la dispariția sa prematură, moartea sa este încă învăluită în mister, iar mulţi cred că Jim trăieşte şi azi.
image
Cartofii la cuptor, un deliciu. Cum faci cea mai ușoară mâncare de post, condimentele care îi fac irezistibili
Este un preparat simplu, dar deosebit de gustos. În post, cartofii la cuptor sunt o masă sățioasă și ușor de pregătit. Pot fi serviți cu murături, salată de legume ori cu sos de usturoi.

HIstoria.ro

image
Moartea lui Aurel Vlaicu. Concluziile anchetei
În cursul anchetei în cazul accidentului aeronautic în care și-a pierdut viața Aurel Vlaicu (31 august/13 septembrie 1913) s-au conturat două ipoteze, pe care locotenentul av. Gheorghe Negrescu le prezintă astfel:
image
Zguduitoarea dramă amoroasă din Brăila, care a captivat presa interbelică
În anii 1923-1924, numita Anny Bally din Brăila, „de o frumuseţe rară“, a încercat să se sinucidă din dragoste. În 8 noiembrie 1924, tot din amor, şi-a împuşcat iubitul, după care s-a împuşcat şi ea.
image
Importanța stației NKVD de la Londra în timpul celui de-al Doilea Război Mondial
În 1941, stația NKVD de la Londra era cea mai productivă din lume, comunicând Moscovei 7.867 de documente diplomatice și politice, 715 documente pe probleme militare, 127 referitoare la aspecte economice și 51 legate de activități sau operațiuni ale serviciilor de informații.