Clasa a opta și societatea...

Publicat în Dilema Veche nr. 385 din 30 iunie - 6 iulie 2011
Mai mult decît servicii jpeg

Într-a opta eu încă purtam cravata de pionier. Oficial o purtam, dar, de fapt, aproape toată clasa a opta ne-am permis s-o ţinem doar în ghiozdan, în caz de... 

Într-a opta ţin minte că se petrecea, mai explicit, trecerea... Evident, trecerea de la stadiul de copil la cel de adolescent. Uniforma albastră de atunci devenea brusc sexy, o scurtai, o strîmtai, o purtai mai ţanţoş-provocator. Orele contau (mai ales că era, ca şi acum, an de examen), dar puţin diferit faţă de anii anteriori: erau şi pretexte pentru showing off-ul oferit băieţilor care îţi plăceau. Orice gest putea fi un spectacol, în faţa cuiva „de care îţi plăcea“.  

„De cine îţi place?“ devenise întrebarea fundamentală. Cînd un băiat îţi punea întrebarea, face to face, era un eveniment local. Acum, constat că, la generaţia fiului meu, întrebarea s-a schimbat. A devenit „Cu cine eşti?“. „Cutare e cu cutare...“ spun, nonşalant, copiii de azi dintr-a opta. Sună cam matur, ca şi cum diverse etape ar fi fost arse de la sine.  Ce înseamnă, la 14-15 ani, a fi cu cineva? A te săruta cu acel cineva, în mod certificat (din mai multe surse). Apoi, mai înseamnă să vorbeşti mai mult cu persoana respectivă cît eşti la şcoală, să mergi cu ea sau el pînă la poartă, în văzul tuturor; şi, eventual, să ieşi şi în timpul liber, în parc sau la filme.  

Dacă „eşti cu cineva“, nu e obligatoriu să îţi şi placă de respectiva persoană, aflu şi eu cu stupoare. Sînt cazuri de „cupluri“ care sînt împreună... de nevoie. Ce nevoie? Nevoia de „a fi cu cineva“, de a nu rămîne de... fraier, chiar cînd îţi place de altcineva. Am cunoscut un asemenea cuplu foarte liber: erau împreună, îşi puseseră şi poza pe Facebook, dar fiecăruia îi plăcea de altcineva, la care, nici unul, nici altul nu aveau acces. În fond, „a fi cu cineva“ e un fapt, iar „a-ţi plăcea de cineva“ e o stare. 

În afară de asta, clasa a opta – intrarea în adolescenţa... fierbinte – e momentul încercărilor. Acum se cam întîmplă primul fum şi prima bere, Doamne fereşte de... prima iarbă.  

Pentru majoritatea. Eu fac parte din rara şi anosta categorie a celor care nu au simţit nevoia să experimenteze ceea ce ştiau că nu au voie. Majoritatea, însă, experimentează. Mulţi experimentează, dar aproape la fel de mulţi se lasă, descoperind că nu le place cine ştie ce. Dar ce te faci cu cei cărora le place?  Printre cei care încearcă, mereu se găsesc şi unii care perseverează. Fie că e vorba de alcool, fie de ţigări, fie, şi mai grav, de droguri. Cu toţii ne dorim ca ai noştri copii să nu fie printre ei. Dar... 

Dar atunci cînd copilul meu şi a lui clasă, de la o foarte bună şcoală din Capitală, au plecat în excursie, deşi supravegheaţi, au reuşit, fără mari probleme, să-şi cumpere liniştiţi un rucsac plin de bere de la magazinul local. Unde nimeni nu numai că nu le-a cerut ID-ul, aşa cum am văzut noi în filmele americane, dar nici măcar nu s-a gîndit să-i întrebe cîţi ani au.  

La fel la Oktoberfest, un local din Centrul Istoric, unde o parte dintre respectivii copii au ajuns în timpul orelor de curs. Acolo i-au primit să stea să bea la masă, pînă cînd unei fetiţe i s-a făcut rău şi au fost nevoiţi să cheme Salvarea. 

Pe cei de la Oktoberfest nu i-a sancţionat nimeni. Pe fetiţa respectivă, însă, da: i-au scăzut nota la purtare pentru că a avut ghinionul să fie mai puţin rezistentă decît ceilalţi.  

Şi atunci care e soluţia, cînd Societatea nu te apără cu nimic? Poate doar cea pe care a adoptat-o o altă mamă, vigilentă: i-a urmărit, de-a dreptul, pe copii, chiar atunci cînd au închiriat o barcă. Ea a luat o hidrobicicletă şi s-a ţinut după ei, ca Miss Marple, demontînd o altă tentativă de alcoolizare.  

Pînă la urmă, nu mai e o poveste doar despre clasa a opta. Ci una despre copiii noştri şi o societate insensibilă, indiferentă şi, implicit, criminală, în care, dacă eşti părinte, trebuie să te ţii, la propriu, după a ta odraslă, pentru a fi cît de cît sigur. 

Cam aceeaşi concluzie pe care am tras-o atunci cînd copilul meu era mic şi treceam cu căruciorul pe lîngă maldăre de gunoi: mi-am dat seama că singura soluţie, dacă vreau să nu le mai văd, e să mă duc să le strîng eu.

Cea mai bună parte din noi jpeg
Iubirea e testul pentru curaj
Cîteodată, îți dorești atît de mult unele lucruri încît, atunci cînd apar în viața ta, te temi că le-ai inventat chiar tu – credibil, pînă la ultimul detaliu.
Zizi și neantul jpeg
Stradale
Uneori, mai ales cînd e frumos afară, strada e pur și simplu bucurie. Te plimbi și te bucuri, fără să ai vreun motiv anume. Sau avîndu-le, de fapt, pe toate.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Ce șanse are copilul ăsta?
Probabil că vecina mea deduce doar că ne certăm și e îngrijorată din cauza asta.
E cool să postești jpeg
Simțire fără rațiune
„Azi, rețelele de socializare au impus emoția, în detrimentul rațiunii”
p 20 Minastirea Sfintul Mihail, Kiev WC jpg
Diferite diversităţi religioase
Întîlnirea religiilor cere, chiar mai intens decît politicul, cunoaşterea interlocutorului: cel din faţa ta şi Cel de deasupra tuturor.
Theodor Pallady jpeg
Religia în școală, o veche poveste
După mine, neîncrederea în autorități (partide politice, instituții publice, lideri) s-a transferat și în tabăra seculariștilor anticlericali.
p 24 D  Stanciu jpg
Cu ochii-n 3,14
L-am rugat pe Siri (aplicația cu funcție de „asistent personal”) să-mi spună istoria controversatei aplicații TikTok.
Cea mai bună parte din noi jpeg
Vreau să mai verific o dată
Încerc să îmi spun, cînd nu dorm de grija tuturor lucrurilor care ar putea merge prost, că este doar o încercare a minții, care vede pericole peste tot, de a mă proteja.
Zizi și neantul jpeg
Parcul Tineretului
Așa am început să ne apropriem teritoriul parcului, colțișor cu colțișor și tufiș cu tufiș, și să nu ne mai temem de el.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Am vrut să scriu
despre sărăcie, dar am scris despre cîrciumi și despre hipsteri
Oameni tineri, relaxați, care par să nu fi muncit o zi în viața lor sau în nici un caz o muncă din asta mai de duzină, numai treburi fine, intelectuale.
p 20 jpg
Sărăcia lucrurilor. Despre felul de a vedea al celor simpli
Cei simpli se află în posesia unui adevăr pe care îl știu și copiii încredințați de ocrotirea părintească: aceea că lumea, în absența lui Dumnezeu, este prea fragilă pentru a putea exista.
E cool să postești jpeg
Violența contra profesorilor
„Violența împotriva profesorilor este în creștere”, titra la sfîrșitul anului trecut și Tagesschau un articol despre un sondaj recent, potrivit căruia „Insultele, intimidarea și atacurile fizice împotriva profesorilor au ajuns să fie la ordinea zilei în multe școli din Germania”.
foto BTC DV bis jpeg
Latina la bacalaureat
Se poate începe cu pasul just și minimal al reintroducerii latinei ca materie de bacalaureat.
p 24 S  Voinescu jpg
Cu ochii-n 3,14
Cîndva în anii ’70, Coreea de Nord a făcut o comandă de o mie de mașini Volvo, pe care nu le-a plătit nici pînă azi. La fiecare șase luni, suedezii le reamintesc să facă plata.
Zizi și neantul jpeg
Mame și mama
Nu mi-a plăcut niciodată prea mult ziua de 8 Martie.
Cea mai bună parte din noi jpeg
Ce film revedem astăzi?
Revizionările ne oferă confort emo­țio­nal, ne dau un sentiment de control asupra vieților noastre și ne conectează cu tre­cutul.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Scriitorul – o specie sălbatică
Am prieteni scriitori care îmi zic: lasă, bre, că scriem pentru generațiile viitoare!
p 20 WC jpg
Nimbul după Bizanţ
Ortodoxia ca model de societate – centrat pe viaţa în Biserică, pe liturghie şi monahism – a fost un model viabil în secolele post-bizantine.
Theodor Pallady jpeg
Paradisul învățaților din actuala patrie a deconstrucției
Războiul cultural declanșat în marja postmodernității a exacerbat contrastul ideologic dintre Epoca Luminilor, moștenitoare a Renașterii umaniste, și Evul Mediu obligatoriu „întunecat”.
p 24 I  Morosan jpg
Cu ochii-n 3,14
Fără cîini cu capul scos pe geamurile mașinilor din Florida – asta vrea să obțină o propunere de lege.
Cea mai bună parte din noi jpeg
Dispariții
Mai toate cărțile de self-help sugerează să te porți cu oamenii ca și cînd i-ai vedea pentru ultima dată.
Zizi și neantul jpeg
Mărțișoare
Originale și înduioșătoare în hidoșenia lor. Ba, de destule ori, chiar în frumusețea lor.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Fricile mici, „fricuțele”, cum le-ar numi casiera de la supermarket
Am mai spus-o, mă consider un om fricos și îi admir pe cei care în diferite situații, de război, de epidemie de ciumă, de revoltă populară, de activism, dau dovadă de curaj.
E cool să postești jpeg
Micii răsfățați, marii neadaptați?
Copilul nu s-a lăsat înduplecat, continuîndu‑și injuriile și micile violențe, cu o atitudine de zbir, impunîndu-și, în cele din urmă, autoritatea și ronțăind ciocolata.

Adevarul.ro

image
„Capra cu trei iezi“, locul 1 pe Netflix. Publicul fie îl iubește, fie îl urăște: „Un film ce n-ar fi trebuit să existe“ FOTO
La fel ca alte pelicule românești lansate pe platforma de streaming, producția horror „Capra cu trei iezi“ a împărțit telespectatorii în două tabere.
image
Cele mai romantice zodii. Te vor face să te simți cea mai iubită persoană
Oricine își dorește să iubească și să fie iubit, însă unele persoane sunt capabile să ofere iubire peste imaginația partenerului. Nativii acestor patru semne zodiacale sunt considerați cei mai romantici.
image
Vremea se schimbă radical: un val de aer polar lovește România. Ce ne așteaptă: unde se anunță viscol și îngheț
Schimbare radicală a vremii. De astăzi, aerul tropical din nordul Africii va fi înlocuit treptat de o masă de aer rece, polar, dinspre nordul Europei. Se anunță frig neobișnuit, îngheț la sol și ninsori.

HIstoria.ro

image
Basarabia în anul 1917. Atunci când Unirea nu se întrevedea
Colapsul economic cauzat de starea de război, criza alimentară care a debutat în toamna anului 1916 și tensiunea politică crescândă au creat o situație explozivă în Imperiul Rus, care a culminat cu răsturnarea autocrației țariste, în urma Revoluției ruse din februarie 1917.
image
Populația Bucovinei în perioada stăpânirii austriece
În perioada stăpânirii austriece s-au modificat substanțial atât structura etnică, cât și cea confesională a populației din Bucovina, iar efectul cel mai nefast a fost asupra populației românești.
image
Cauza morții lui Ludwig van Beethoven, dezvăluită de un studiu ADN / VIDEO
Examinarea unor mostre de ADN, extrase din câteva șuvițe de păr ale lui Ludwig van Beethoven, a dezvăluit cauza morții legendarului compozitor german.