Cîți prieteni v-au mai rămas?

Publicat în Dilema Veche nr. 962 din 15 septembrie – 21 septembrie 2022
Cea mai bună parte din noi jpeg

Apar în viață, din cînd în cînd, momente pentru care nimeni nu este cu adevărat pregătit. Un accident, o boală, necesitatea unui drum în noapte. Acele clipe de cumpănă în care ajungi să-ți dai seama că nu ai la cine să apelezi. Nu simți că ai putea suna pe nimeni din lista lungă de „prieteni“ care să-ți ofere genul de ajutor necesar, dorit. Și te întrebi cît rost mai are, atunci, acea listă, atît de lungă.

Timpul nostru, spun cei care se pricep la oameni, ar fi de preferat să fie împărțit în mod egal între familie, muncă și prieteni, treimea din urmă reprezentînd componenta socială a vieților noastre, felul în care alegem să ne petrecem clipele libere. Însingurarea nu vine, precum singurătatea, de la lipsa oamenilor din jur, ci de la absența celor potriviți. Altfel spus, din deconectare. Am avut ocazia să ajung odată, la o margine de lume, într-un parc de distracții închis. Nu mai rămăsese acolo nimeni, nici copiii care să vrea mereu o acadea în plus, nici omul care îți dă fisele pentru jocuri, nici cel care pornește roata cea mare. Nici măcar urșii oferiți ca premiu pentru cei care trag cel mai bine cu arma. Cam așa văd eu însingurarea, dacă ar trebui să-i asociez un decor.

Cînd sîntem tineri, predomină nevoia de apartenență la un grup. Diferențele dintre oameni sînt mai ușor trecute cu vederea, ne place să fim căutați, invitați, să avem companie în orice împrejurare. Dacă pleci de acasă pentru studii sau cu un serviciu și ajungi într-un loc în care nu ai mai fost niciodată, cum mi s-a întîmplat mie cu Bucureștiul, ai nevoie de cei din jur pentru a trăi cu adevărat, nu doar a supraviețui. E aproape vital, nou fiind, să pari o persoană agreabilă, să-ți ții anumite păreri pentru tine, „să nu superi“, așa cum ai fost învățat de acasă. Petreci timp cu anumiți oameni pentru că lucrați împreună, ori pentru că sînt singura ta variantă de a ieși în week-end, pentru că îți place cineva din anturajul lor, de fapt, la care nu știi cum să ajungi altfel, pentru că au mașină și tu nu, pentru că nu-ți permiți să plătești o cameră întreagă la hotel în excursiile în străinătate. Pentru toate motivele ascunse sau de-a dreptul puerile pe care le ai cînd ești la începutul vieții de adult.

Pe măsură ce te cunoști mai bine, începi să-ți onorezi valorile și preferințele și realizezi că mulți dintre cei din jur nu se aliniază cu ele. Gravitezi, chiar inconștient, spre oameni asemănători, cu care rezonezi, chiar dacă sînt noi. Te deschizi cînd găsești spațiu de a fi tu însuți, iar comunicarea se face repede, fără efort.

În vremurile de demult, un telefon fix suna o vreme în gol sau la el răspundea mereu altcineva care-ți spunea „Nu e acasă, nu știu cînd revine“. Nu deschidea nimeni ușa. Se întorceau scrisorile. Și atunci înțelegeai că s-a terminat. Astăzi, oamenii se supără cînd primesc un block și învață cu greu că cei care se autoelimină din viețile lor fac loc pentru alții, cei potriviți. Și că, de cele mai multe ori, persoanele care se îndepărtează au motivele lor, chiar fără legătură cu cei din jur, pe care poate nu consideră necesar să le comunice. Sau nu sînt în stare.

© wikimedia commons
© wikimedia commons

Sfîrșitul unei prietenii, precum cel al unei iubiri, se petrece, de fapt, cu mult înainte de ruptură. Cînd părți din personalitatea, replicile, obiceiurile celuilalt ajung să te enerveze. Lucrurile mici: faptul că întîrzie de fiecare dată fără să se scuze sau că ajunge mereu mai repede și începe să te preseze, modul în care își alege întotdeauna cel mai bun loc la o masă în oraș, maniera de a împrumuta de la tine obiecte pentru care trebuie să insiști să le returneze. Micile șicane zilnice, felul în care trece ironiile la capitolul „am glumit“, detaliile personale despre tine pe care le divulgă în compania nepotrivită, faptul că fumează sau că nu bea cafea sau că, atunci cînd călătoriți împreună, nu pune o rolă de hîrtie igienică nouă cînd s-a terminat precedenta. Orice nimic la care înainte, în perioada în care nu era o opțiune să fii egoist cu timpul și cu resursele tale, nici măcar nu te-ai fi gîndit.

Abia la vîrsta de mijloc înveți să te alegi pe tine, ca și cînd nu ai fi avut pînă atunci acest drept. Obișnuința de a le face pe plac tuturor, tatuată adînc, dincolo de pielea ta, te face să te simți multă vreme vinovat. Uneori, ca să reușești să te rupi, e nevoie ca la 112 să sune cineva de pe stradă, care nu te cunoaște. Chiar dacă, după aceea, vor apărea mulți să spună, plini de emfază: „Aveai la cine apela“. 

Dacă ai noroc, poți număra pe degetele de la o mînă prieteniile pentru care nu ai nevoie de mult combustibil, ci doar de unul de calitate. Oamenii care înțeleg îndepărtările, apăsările, comportamentele uneori iraționale. De regulă, cu ei te-ai purtat cel mai urît, rece, în multe momente. Iar faptul că i-ai mai găsit acolo te-a făcut să te simți reconectat.

Generația mea, formată în comunism și imediat după, nu a fost învățată să-și facă din prieteni o familie. Am deslușit de mici că acasă nu te întreabă „Cît ai luat la teză?“, ci „Care a fost cea mai mare notă?“, că numai premiul întîi e cu coroniță și că, dacă nu ești bun la învățătură sau nu respecți regulile, ești scos la careu, în fața întregii școli, și arătat cu degetul. Noi n-am gustat serialul Friends, sîntem niște „Seinfelzi“ singuratici, egoiști fără să facem rău, dornici ocazional de apropieri pe care nu le știm gestiona, cărora li s-a spus că totul e o competiție și că în lume e nevoie să fii extrem, dar extrem de atent. Sîntem cei care se bucură că au mai apărut doi-trei rătăciți și, în sfîrșit, pornește roata cea mare din parcul de distracții, altfel gol. Un tur cu ea, din cînd în cînd, e cam tot ce putem da într-o prietenie.

Vechea dilema optimizare SEO vs  PPC sau AMBELE jpg
Vechea dilema: optimizare SEO vs. PPC sau AMBELE?
În lumea marketingului digital, dezbaterea dintre optimizarea pentru motoarele de căutare (SEO) și publicitatea plătită per click (PPC) a fost întotdeauna un subiect fierbinte.
industrie jpg
Curiozități mai puțin știute despre gudron și industriile în care se folosește
Gudronul este o substanță cu o paletă largă de aplicații industriale. Acesta nu este o substanță unică, ci un amestec complex de mii de compuși chimici, inclusiv hidrocarburi aromatice, fenoli și alte substanțe organice.
Cei care nu invata din istorie, sunt sortiti sa o repete  3 carti pe care trebuie neaparat sa le citesti jpg
Cei care nu învață din istorie sunt sortiţi să o repete. 3 cărți pe care trebuie neapărat să le citești
Dacă vrei să înțelegi mai bine evoluția poporului și a culturii din care faci parte, atunci e bine să explorezi cărțile de istorie specifice.
reducerea timpului petrecut in trafic este o prioritate pentru tine jpg
Reducerea timpului petrecut în trafic este o prioritate pentru tine?
Dacă te deplasezi frecvent cu autoturismul și ai realizat faptul că, din cauza aglomerației rutiere, ai ajuns să petreci foarte mult timp în trafic.
ceai cuisoare (1) jpg
Cum se prepară și când este recomandat ceaiul de cuișoare?
Ceaiul de cuișoare este o băutură aromată și benefică pentru sănătate, apreciată pentru proprietățile sale antibacteriene, antiinflamatoare și antioxidante.
ce pantofi sa alegi pentru city break jpg
Cele mai potrivite modele de pantofi pentru un city-break
Te gândești la un city-break? Ah, ce bine! Oricine adoră să exploreze noi orașe, să meargă pe străzi necunoscute și să descopere un colț de lume plin de istorie, cultură și viață urbană.
Champions League  cea mai valoroasă competiție de fotbal intercluburi din Europa  dilemaveche betting jpg
Champions League: cea mai valoroasă competiție de fotbal intercluburi din Europa
Champions League reprezintă apogeul fotbalului european intercluburi, fiind locul unde cele mai bune echipe de pe continent își dispută supremația.
Cum să îți amenajezi casa eficient și cu buget redus  sfaturi și idei practice jpg
Cum să îți amenajezi casa eficient și cu buget redus: sfaturi și idei practice
Amenajarea locuinței poate fi o provocare atunci când încerci să menții un echilibru între estetică, funcționalitate și costuri.
DilemaVeche (2) (4) jpg
Chanel, moștenirea unui brand care a revoluționat eleganța
Toată lumea a auzit despre acest nume faimos în industria modei, un simbol atemporal al rafinamentului și inovației în modă.
telefoane jpeg
Există o piață a telefoanelor folosite de vânzare. Vrei să afli despre ce e vorba?
Te-ai gândit vreodată că ar exista pentru telefonul tău folosit un loc unde ar putea să fie pus la vânzare? Ai mai multe telefoane vechi care stau degeaba prin sertarele biroului de acasă?
usa de garaj alexiana group 3 jpg
Știai că poți găsi uși de garaj la prețuri avantajoase pentru bugetul tău?
Pentru cine își dorește mai multă protecție pentru mașina personală, în garaj, există soluții prietenoase cu bugetul.
relaxare rapida jpg
5 metode de relaxare imediate pentru oamenii activi care au puțin timp liber la dispoziție
Într-o lume agitată, în care timpul este un lux, găsirea unor metode rapide de relaxare devine esențială pentru menținerea echilibrului mental și fizic.
featured image jpg
Sigla echipei de fotbal Athletic Bilbao, sculptată pe o biserică din secolul al XIII-lea
Când te gândești la biserici, te aștepți să vezi în special icoane ale unor sfinți. În unele situații, poți găsi și imagini cu principalii oameni care au contribuit financiar la construcția respectivei biserici.
austin ban 0fjGQmYCRW8 unsplash jpg
Cadouri care creează amintiri - Experiențe speciale pentru femeile din viața ta
Căutarea cadoului perfect pentru femeile dragi din viața ta poate fi o provocare, mai ales atunci când vrei să alegi ceva cu adevărat special.
sala jocuri de noroc bloc jpg
Sălile de jocuri de noroc ar putea fi interzise la parterul blocurilor
Deputatul PNL Gigel-Sorinel Știrbu a depus pentru dezbatere un proiect de lege care vizează interzicerea sălilor de jocuri de noroc de la parterul blocurilor.
images 3bb810f70db5ec2934571f9ff1639e40 jpg
Alegerea materialelor și a mobilierului la un preț accesibil
Unul dintre cei mai importanți pași în amenajarea casei este selecția materialelor și a mobilierului.
people 1355500 1280 jpg
Cum creează sporturile legături puternice și prietenii durabile între bărbați
Sportul este mai mult decât o competiție. Este un limbaj universal care unește oameni din medii diferite. Pe teren, în tribune și online, bărbații găsesc un spațiu pentru a-și exprima emoțiile și pentru a se conecta cu ceilalți.
1738689539 lCrT jpg
Metode de ameliorare a durerii pentru inflamația nervilor
Inflamația nervilor, cunoscută și sub numele de nevrită sau nevralgie, poate provoca dureri severe care reduc semnificativ calitatea vieții.
3572599055782af8afa491e98137681c (1) jpg
Cum să îți menții nivelul de energie ridicat după vârsta de 40 ani
După vârsta de 40 de ani, mulți oameni experimentează o scădere a nivelului de energie din cauza schimbărilor naturale ale corpului, cum ar fi scăderea masei musculare, schimbările hormonale și un metabolism mai lent.
cat costa o coroana dentara i ce factori influen eaza pre ul jpg
Cât costă o coroană dentară și ce factori influențează prețul?
O coroană dentară este una dintre cele mai frecvent utilizate soluții stomatologice pentru restaurarea unui dinte deteriorat. Costul acesteia variază foarte mult în funcție de materialul folosit, tehnologia de producție și experiența medicului stomatolog.
avocat legalro 2 png
6 motive pentru care ar trebui să alegi un avocat local
Când vine vorba de probleme juridice, alegerea unui avocat potrivit este esențială. Una dintre cele mai bune decizii pe care le poți lua este să colaborezi cu un avocat local.
termosemineu dolinex 3 png
Avantajele unui termoșemineu pe peleți și cum să faci cea mai bună alegere
Căldura confortabilă a unui termoșemineu pe peleți nu este doar un răsfăț, ci și o soluție eficientă și sustenabilă pentru încălzirea locuinței.
Formare profesionala (2) jpg
Formarea profesională: Fundamentul succesului ONG-urilor
Formarea profesională este esențială pentru creșterea performanței și dezvoltarea sustenabilă a ONG-urilor. Exită programe ce oferă sesiuni de formare adaptate nevoilor specifice ale sectorului neguvernamental, pregătind specialiștii pentru provocările viitoare.
DilemaVeche (2) (3) jpg
Valentine’s Day se sărbătorește diferit în diverse culturi
Ziua Îndrăgostiților, cunoscută internațional drept Valentine’s Day, nu este doar o sărbătoare a iubirii universale, ci și o reflectare a diversității culturale, manifestată prin obiceiuri și tradiții unice.

Parteneri

AD 4nXf6 TiVdNXwCEtIT n2riMTT5G5AZBtvwOZHdLl1ROgbIKmTk  HffuMEBtP7Iji8oSkW3z30m0sGikVdiMsGR46DTbUF1Tv7ORQlRLjG1n1M6Fj2j4k6o6feKAS3iqBKMIsNTZRg
Cum să alegi un contor electric potrivit pentru casa ta
Alegerea unui contor electric potrivit pentru casa ta poate părea o sarcină complicată, având în vedere diversitatea opțiunilor disponibile pe piață.
Steag Romania FOTO Shutterstock jpg
România, comparată cu Elveția. Recomandarea făcută de National Geographic: „Lăsați Alpii Elvețieni. Mergeți pe...”
Prestigioasa revistă americană National Geographic recomandă cu căldură drumețiile prin România, comparând Alpii Elvețieni cu munții noștri. Articolul din celebra revistă americană descrie viața rurală și splendoarea naturală pe care turiștii o vor întâlni prin Carpații Meridionali, numiți și Alpii
bsog energy biometan jpg
O nouă fabrică se va construi în România în urma unei investiții de 65 de milioane de euro
O nouă fabrică se va construi în România în urma unei investiții de 65 de milioane de euro, a anunțat luni BSOG Energy, preciznd că a încheiat deja un acord cu Unigrains Trading pentru furnizarea materiei prime.
australia istock jpg
Singurul animal de pe Pământ care are cinci membre. Cercetătorilor nu le-a venit să creadă
Atunci când vine vorba despre animale cu mai multe membre, cei mai mulți dintre noi ne vom imagina că este vorba despre insecte precum miriapode, sau, evident, despre arahnide. Cu toate acestea, există și un animal terestru complet neașteptat, singurul de acest fel, de fapt, care are cinci membre!
facultate webp
Ce facultate ar trebui să alegi în 2025, conform Inteligenței Artificiale. Domenii care vor avea o cerere mare pe piața muncii și care oferă perspective bune de viitor
Inteligența Artificială (IA) joacă un rol din ce în ce mai important în toate domeniile, iar prognozele pentru 2025 arată că anumite domenii vor înregistra o cerere tot mai mare de profesioniști.
petrol titei foto afp
Petrolul scade și mai mult pe măsură ce tensiunile comerciale dintre SUA și China alimentează temerile de recesiune
Prețurile petrolului au scăzut luni cu mai mult de 3%, extinzând pierderile de săptămâna trecută, deoarece tensiunile comerciale crescânde dintre Statele Unite și China au aprins temerile privind o recesiune care ar reduce cererea de țiței.
Cele mai frumoase pisici  jpg
După cât timp te uită pisica, dacă nu o mai vezi. Care este durata memoriei felinelor, de fapt
Mulți iubitori de pisici s-au întrebat, la un moment dat, cât de mult își poate aminti o pisică și dacă își va uita stăpânul în cazul în care nu mai are contact cu acesta o perioadă îndelungată.
Centrala nucleară de la Zaporojie FOTO Profimedia
Când și în ce condiții ar putea fi repornită centrala nucleară Zaporojie. Pentru Rusia „ar fi imposibilă, chiar și pentru un reactor”, spun ucrainenii
Viitorul centralei Zaporojie este un aspect important al negocierilor pentru a pune capăt războiului din Ucraina. Capturată de Rusia în primăvara anului 2022 și închisă din motive de siguranță câteva luni mai târziu, centrala rămâne în prima linie a conflictului.
videoframe 3490 png
Cine este Matei Păun, bancherul cu legături în Rusia și Belarus, dar și un apropiat al lui Nicușor Dan
Un personaj controversat din preajma primarului general al Capitalei, Nicușor Dan, este Matei Păun. Un bancher cu experiență de peste 20 de ani și care a avut, în trecut, legături de afaceri în Belarus și Federația Rusă.