Cîteva impresii din România turistică și estivală a anului 2023

Publicat în Dilema Veche nr. 1017 din 5 octombrie – 11 octombrie 2023
image png

În afară de două ieșiri în afara țării, am călătorit în vara asta prin România peste 3.000 de kilometri. De cele mai multe ori cu treabă, mai puțin în plimbare. Iată ce am consemnat.   

 Călătoria cu trenul în România a ajuns aproape imposibilă. Un calvar. Mi-e foarte rușine de turiștii străini care vin în România bine intenționați și senini și vor să călătorească cu trenurile CFR spre Brașov sau spre Sighișoara, de pildă. E foarte greu să le explici de ce aceste trenuri pleacă din Gara de Nord cu 60-120 de minute întîrziere, de ce nu se pot urca în ele dacă nu și-au cumpărat bilete online cu o săptămînă înainte, de ce sînt atît de puține vagoane care arată ca după război, de ce aceste vagoane sînt asaltate de oameni aproape ca-n Bangladesh, mai rămîne doar să ne urcăm pe ele, de ce budele put, de ce trenul merge prin zone de șes cu 20-30 de kilometri la oră sau poate să rămînă în cîmp și să nu se mai urnească niciodată de acolo. CFR Călători mi se pare cea mai mare problemă de infrastructură a României actuale, mai ales că și drumurile sînt cum sînt. Rent a car, dar...?

 Eterna problemă a vacanțelor în România este că nu se pot trece munții ăștia Carpați. Pe nici o variantă, cu nici un chip. Nici pe Valea Oltului, dar mai ales pe Valea Prahovei, nici pe varianta prin pasul Bratocea, nici măcar pe Valea Jiului. Munții ăștia de doar 2.000 de metri înălțime au devenit pentru români un obstacol imposibil de depășit. Sînt așa, ca un dat – români, treceți munții! –, dar cum? Pînă și în țările vecine și prietene mai amărîte și non-UE mai există cîte un tunel, la noi tunelul care străpunge muntele încă nu s-a inventat. Însă imediat ce se trec munții, cu multă răbdare și îndîrjire, „te urci pe autostradă”, vorba celor de la Cluj, și nu te mai oprești. Asta e ceva nou pentru mine. În trecut, făceam cinci ore Sibiu-Cluj, acum se mai fac doar vreo două și jumătate. Clar, Ardealul a devenit un soi de „țară” a autostrăzilor, un tronson ici, unul colo, te simți și tu „ca afară”, cum vor să se simtă toți românii. Ideea e să nu mai ieși din Ardeal, să rămîi acolo! Dar și acolo...

 Clujul, săracul, e de mult overrated. Și nu prea mai face față. Traficului, în primul rînd. Am fost și în iunie, la TIFF, tot centrul în reconstrucție, ne-am călcat pe picioare pe acolo. Unde e Clujul liniștit al copilăriei mele? Pentru prima dată am vizitat și „cartierul” Florești, am suferit un șoc. Voiam să luăm o sticlă de vin, cadou pentru cineva, la paișpe mall-uri nu am găsit nici un loc de parcare. Am avut senzația că toți locuitorii din Florești s-au mutat de fapt în mall-uri. Cît mai poate să înghită și orașul ăsta?

 Brașov. Arată superb, relevația mea din acest „sezon”. Străzi curate, autobuze care circulă conform orarului, înghețată bună, localuri, nu mai zic... a good place to live. Totuși, în fiecare week-end e invadat de bucureșteni. Unii stau cu orele în coloană pe Valea Prahovei doar ca să ajungă acolo, alții stau într-un picior în vagoanele trenurilor CFR. De asta nu a avut mare succes „programul” cu străzi deschise al lui Nicușor Dan, în București Calea Victoriei era pustie... Unde sînt bucureștenii? La Brașov, Măria Ta! Concerte în piața Sfatului unul după altul, bum-bum-bum, clădirile de patrimoniu trepidează, oamenii ăia de acolo nu mai pot respira.   

 Sighișoara. Altă destinație de o zi, bietul oraș. Care în ciuda afluxului de turiști permanent, în partea de lui de jos, cea normală, are un aer atît de provincial, de oameni normali care parcă nici nu vor să aibă de a face cu asta. Se fac mulți bani acolo pentru o biserică, un turn și cîteva case. Turism bahic, prețuri șocante, o pizza peste 50 de lei. Pentru ce? Promovare masivă, kitsch-ul lui Dracula aproape peste tot. Sighișoara mi se pare deja un oraș aproape pierdut. 

 Alba Iulia. Orașul care are o cetate restaurată impecabil și organizează veșnic mici festivaluri. Însă nu are și un public cultural. Sînt aici bicicliști prin „șanțuri”, mămici cu cărucioare, tineri care se hăhăie, aceiași, în piața centrală are loc cîte un un concert comercial care adună 200-300 de oameni, tot aceiași. E un oraș care nu și-a găsit o identitate. Și i-a învățat pe vizitatorii săi că toate lucrurile bune sînt gratis – mai ales „cultura”, se vinde la metru, în cetate. Din cauza asta, la un festival de film, scaunele din fața ecranului în aer liber sînt goale, iar spectatorii stau la coadă la vată de zahăr pe băț. Măcar aia e pe bani. Totuși, „orașul de jos” e fantastic, mi-am cumpărat de acolo o rochie second-hand, o cafea excelentă, o clamă de păr, o cremă naturală pentru față și am primit mereu zîmbetele și mulțumirile oamenilor. Integrați orașul de jos în cetate! 

 Telecabina Bușteni-Babele. Mai sînt poate oameni mai în vîrstă, cardiaci, fără mîini, fără picioare, care vor și ei să ajungă pe platoul munților noștri de 2.000 de metri, respectiv Bucegi, și nu mai pot urca pe Jepii Mici. La cît costă, mai dai un pic și o cumperi. Sincer, nici în Austria nu am văzut astfel de prețuri la telecabină. Sau chiar dacă am văzut, măcar muntele, în vîrful său, îți oferă ceva cum ar fi cabane, restaurante, spații de relaxare, bandă rulantă pentru cărucior, locuri de joacă pentru copii etc. Muntele în sine e o infrastructură. Aici, dai aproape 50 de euro și te împotmolești cu căruciorul prin jnepeni. 

 Delta. Sau aproape deltă. Am ajuns întîmplător cu o treabă la Jurilovca, nu mai fusesem de peste 15 ani, am avut o surpriză plăcută. Comunitate închegată, comuna arată bine, „în dezvoltare”. Nu am ajuns însă și la mare, la Gura Portiței, însă am văzut că în portul turistic erau mai multe cereri decît oferte: șalupa rapidă face pînă la plajă 15 minute, 60-70 de lei de persoană. Pe „vremea mea” era un singur vapor care făcea o oră. În rest, Jurilovca nu oferă mai nimic decît restaurante și pensiuni cu specific pescăresc/lipovenesc. Iar peștele e scump pentru că sîntem în Deltă sau, mă rog, în aproape deltă. Chiar nu înțeleg de ce e atît de scump să mănînci un șalău, o știucă, un crap care teoretic sînt prinși în apele din împrejurimi – sau poate că nu sînt prinși acolo. Și de ce trebuie să există restaurante cu caracatiță și calamari. Revelația locului a fost însă satul Sarichoi, la 20 de kilometri, mai puțin turistic, mai liniștit, cu o deschidere fantastică spre lacul Razelm. 

 În general, am observat apetitul pentru plimbare al tuturor românilor. Bugetari și nebugetari. Ne plîngem că nu avem bani, dar toată lumea se plimbă, toate cîrciumile, pensiunile, poienițele sînt pline. Și e doar destinația „de week-end” pentru că în vacanță oamenii ăștia merg cu convingere în Grecia. „Kalimera” a devenit pe FB noua „Bună dimineața la cafeluță!”. România a rămas doar o destinație de stat în coloană pe Valea Prahovei, de-o caterincă, de un grătar. România e de luat la mișto. Și ne plîngem că n-avem bani. totuși se cheltuiește enorm în industria „ospitalității” în România. În ultimul week-end înainte de începerea școlii în Brașov, pe booking erau disponibile vreo cinci proprietăți, toate cu peste 150 de euro camera. 

 Totuși, mi se pare că s-a schimbat mult România în ultimii zece ani. Pe alocuri, mi se pare că sînt chiar în Occident, cum mi s-a părut în week-end-ul trecut la Sinaia, la „festivalul” Forever. Mi s-a părut nu doar că Sinaia arată bine, dar că vin aici oameni de 70-80 de ani care arată foarte tineri și fit, cupluri care se țin de mînă, tropăie de străzile în trepte și-ți zîmbesc exact ca-n Elveția sau Austria. Sinaia e deja Austria, civilizată și plină de flori. Și nu doar Sinaia. Și Brașovul e Occident. Și Clujul. Nivelul de trai a crescut în România, mai puțin al meu, dar nu încadrăm aici niveluri de trai pentru scriitori și oameni de cultură, ăștia trebuie să performeze forever pe gratis. Că doar nu vînd vată de zahăr. 

 Nu știu ce se întîmplă anul ăsta la Timișoara, presupun că e de bine, nu am ajuns. Am avut o intervenție online la o proiecție a filmului nostru la Arad, erau vreo 20 de oameni în sală, pentru un film documentar e bine, e un pas înainte. Astra Film împlinește 30 de ani, la Sibiu, ar fi bine să nu ratați, e unul dintre puținele evenimente culturale autentice din România. Nu am fost pe litoralul românesc și nu voi mai merge prea curînd, am auzit că prin iulie era 40 de lei o ciorbă, nu vreau să-mi bat joc de banii mei. 

Vechea dilema optimizare SEO vs  PPC sau AMBELE jpg
Vechea dilema: optimizare SEO vs. PPC sau AMBELE?
În lumea marketingului digital, dezbaterea dintre optimizarea pentru motoarele de căutare (SEO) și publicitatea plătită per click (PPC) a fost întotdeauna un subiect fierbinte.
industrie jpg
Curiozități mai puțin știute despre gudron și industriile în care se folosește
Gudronul este o substanță cu o paletă largă de aplicații industriale. Acesta nu este o substanță unică, ci un amestec complex de mii de compuși chimici, inclusiv hidrocarburi aromatice, fenoli și alte substanțe organice.
Cei care nu invata din istorie, sunt sortiti sa o repete  3 carti pe care trebuie neaparat sa le citesti jpg
Cei care nu învață din istorie sunt sortiţi să o repete. 3 cărți pe care trebuie neapărat să le citești
Dacă vrei să înțelegi mai bine evoluția poporului și a culturii din care faci parte, atunci e bine să explorezi cărțile de istorie specifice.
reducerea timpului petrecut in trafic este o prioritate pentru tine jpg
Reducerea timpului petrecut în trafic este o prioritate pentru tine?
Dacă te deplasezi frecvent cu autoturismul și ai realizat faptul că, din cauza aglomerației rutiere, ai ajuns să petreci foarte mult timp în trafic.
ceai cuisoare (1) jpg
Cum se prepară și când este recomandat ceaiul de cuișoare?
Ceaiul de cuișoare este o băutură aromată și benefică pentru sănătate, apreciată pentru proprietățile sale antibacteriene, antiinflamatoare și antioxidante.
ce pantofi sa alegi pentru city break jpg
Cele mai potrivite modele de pantofi pentru un city-break
Te gândești la un city-break? Ah, ce bine! Oricine adoră să exploreze noi orașe, să meargă pe străzi necunoscute și să descopere un colț de lume plin de istorie, cultură și viață urbană.
Champions League  cea mai valoroasă competiție de fotbal intercluburi din Europa  dilemaveche betting jpg
Champions League: cea mai valoroasă competiție de fotbal intercluburi din Europa
Champions League reprezintă apogeul fotbalului european intercluburi, fiind locul unde cele mai bune echipe de pe continent își dispută supremația.
Cum să îți amenajezi casa eficient și cu buget redus  sfaturi și idei practice jpg
Cum să îți amenajezi casa eficient și cu buget redus: sfaturi și idei practice
Amenajarea locuinței poate fi o provocare atunci când încerci să menții un echilibru între estetică, funcționalitate și costuri.
DilemaVeche (2) (4) jpg
Chanel, moștenirea unui brand care a revoluționat eleganța
Toată lumea a auzit despre acest nume faimos în industria modei, un simbol atemporal al rafinamentului și inovației în modă.
telefoane jpeg
Există o piață a telefoanelor folosite de vânzare. Vrei să afli despre ce e vorba?
Te-ai gândit vreodată că ar exista pentru telefonul tău folosit un loc unde ar putea să fie pus la vânzare? Ai mai multe telefoane vechi care stau degeaba prin sertarele biroului de acasă?
usa de garaj alexiana group 3 jpg
Știai că poți găsi uși de garaj la prețuri avantajoase pentru bugetul tău?
Pentru cine își dorește mai multă protecție pentru mașina personală, în garaj, există soluții prietenoase cu bugetul.
relaxare rapida jpg
5 metode de relaxare imediate pentru oamenii activi care au puțin timp liber la dispoziție
Într-o lume agitată, în care timpul este un lux, găsirea unor metode rapide de relaxare devine esențială pentru menținerea echilibrului mental și fizic.
featured image jpg
Sigla echipei de fotbal Athletic Bilbao, sculptată pe o biserică din secolul al XIII-lea
Când te gândești la biserici, te aștepți să vezi în special icoane ale unor sfinți. În unele situații, poți găsi și imagini cu principalii oameni care au contribuit financiar la construcția respectivei biserici.
austin ban 0fjGQmYCRW8 unsplash jpg
Cadouri care creează amintiri - Experiențe speciale pentru femeile din viața ta
Căutarea cadoului perfect pentru femeile dragi din viața ta poate fi o provocare, mai ales atunci când vrei să alegi ceva cu adevărat special.
sala jocuri de noroc bloc jpg
Sălile de jocuri de noroc ar putea fi interzise la parterul blocurilor
Deputatul PNL Gigel-Sorinel Știrbu a depus pentru dezbatere un proiect de lege care vizează interzicerea sălilor de jocuri de noroc de la parterul blocurilor.
images 3bb810f70db5ec2934571f9ff1639e40 jpg
Alegerea materialelor și a mobilierului la un preț accesibil
Unul dintre cei mai importanți pași în amenajarea casei este selecția materialelor și a mobilierului.
people 1355500 1280 jpg
Cum creează sporturile legături puternice și prietenii durabile între bărbați
Sportul este mai mult decât o competiție. Este un limbaj universal care unește oameni din medii diferite. Pe teren, în tribune și online, bărbații găsesc un spațiu pentru a-și exprima emoțiile și pentru a se conecta cu ceilalți.
1738689539 lCrT jpg
Metode de ameliorare a durerii pentru inflamația nervilor
Inflamația nervilor, cunoscută și sub numele de nevrită sau nevralgie, poate provoca dureri severe care reduc semnificativ calitatea vieții.
3572599055782af8afa491e98137681c (1) jpg
Cum să îți menții nivelul de energie ridicat după vârsta de 40 ani
După vârsta de 40 de ani, mulți oameni experimentează o scădere a nivelului de energie din cauza schimbărilor naturale ale corpului, cum ar fi scăderea masei musculare, schimbările hormonale și un metabolism mai lent.
cat costa o coroana dentara i ce factori influen eaza pre ul jpg
Cât costă o coroană dentară și ce factori influențează prețul?
O coroană dentară este una dintre cele mai frecvent utilizate soluții stomatologice pentru restaurarea unui dinte deteriorat. Costul acesteia variază foarte mult în funcție de materialul folosit, tehnologia de producție și experiența medicului stomatolog.
avocat legalro 2 png
6 motive pentru care ar trebui să alegi un avocat local
Când vine vorba de probleme juridice, alegerea unui avocat potrivit este esențială. Una dintre cele mai bune decizii pe care le poți lua este să colaborezi cu un avocat local.
termosemineu dolinex 3 png
Avantajele unui termoșemineu pe peleți și cum să faci cea mai bună alegere
Căldura confortabilă a unui termoșemineu pe peleți nu este doar un răsfăț, ci și o soluție eficientă și sustenabilă pentru încălzirea locuinței.
Formare profesionala (2) jpg
Formarea profesională: Fundamentul succesului ONG-urilor
Formarea profesională este esențială pentru creșterea performanței și dezvoltarea sustenabilă a ONG-urilor. Exită programe ce oferă sesiuni de formare adaptate nevoilor specifice ale sectorului neguvernamental, pregătind specialiștii pentru provocările viitoare.
DilemaVeche (2) (3) jpg
Valentine’s Day se sărbătorește diferit în diverse culturi
Ziua Îndrăgostiților, cunoscută internațional drept Valentine’s Day, nu este doar o sărbătoare a iubirii universale, ci și o reflectare a diversității culturale, manifestată prin obiceiuri și tradiții unice.

Parteneri

pokerthailanda jpg
Un joc ilegal i-a adus la aceeași masă pe un ucrainean și pe doi ruși. Cu toții au fost arestați
Joc ilegal de poker cu ruși și ucraineni la o masă, pe o insulă din Thailanda.
marea loja a rusiei jpg
Cum au reușit masonii să rămână în grațiile Kremlinului. Nu au nimic de câștigat dacă agită barca
Istoria Rusiei este plină de nume celebre de masoni, de la Aleksandr Pușkin și Mihail Kutuzov până la țarii Petru al III-lea, Alexandru I și Paul I.
catastrofa de la ciurea png
Din ce cauză s-a produs cea mai mare catastrofă feroviară din România. Numărul exact al victimelor nu se cunoaște nici acum
În dimineața zilei de 30 decembrie 1916, un tren pleca din gara Galați cu destinația Iași, având la bord sute de oameni, printre care civili și soldați din diverse națiuni.
Pete Hegseth jpg
Stilul „militar relaxat” al lui Pete Hegseth. Cum a transformat moda militară în vestimentație oficială
Pete Hegseth, secretarul american al Apărării, nu se lasă prins în corsetul formalităților din Washington. În locul costumelor întunecate, obișnuite pe coridoarele puterii, el alege nuanțe albastre vibrante, țesături căptușite cu steagul SUA, șosete patriotice și batiste înstelate.
Cafea vs ceai Colaj Prevention&90cCofee
„Rivalul tăcut" al cafelei: a doua cea mai consumată băutură din lume, recomandată de experți
Atât cafeaua, cât și ceaiul conțin cofeină, însă în cantități diferite, ceea ce le influențează efectele asupra nivelului de energie și concentrației. Aceste două băuturi pot fi considerate adevărați „rivalii” ai dimineții, la fel cum ketchupul și maioneza sau hamburgerul și pizza sunt în competiție
otelarie
Care sunt cei mai mari producători de oțel din lume și cine poate profita de pe urma tarifelor lui Trump
Noile tarifele vamale pentru oțel și aluminiu ale președintelui Donald Trump, care au intrat în vigoare la 12 martie 2025, au provocat o undă de șoc pe piețele globale.
plante de apartament beneficii si ingrijire jpeg
Plante pentru bogăție. Aceste frumuseți verzi atrag banii în viața ta, conform feng shui-ului
Uitați de loterie – adevărata fericire verde crește într-un ghiveci de pe fereastra voastră! Feng Shui-ul ne învață că anumite plante nu doar că adaugă culoare și prospețime locuinței, dar au și puterea de a atrage prosperitatea financiară.
ovi 4 (80) jpg
Povestea vinului spumant care ajunge pe masa oaspeților Casei Regale a României. „În comunism, cea mai mare cantitate se ducea la ruși”| REPORTAJ
Cea mai veche fabrică de vin spumant din țară construită la suprafața pământului, care a funcționat neîntrerupt, se găsește la Azuga. Aici se pregătește vinul care ajunge și la Casa Regală a României.
horoscop saptamana 16 23 ianuarie jpg
Zodia care o să aibă parte de o surpriză imensă pe 1 aprilie. A visat toată viața la acest lucru
În fiecare an, ziua de 1 aprilie aduce cu sine surprize și momente amuzante, dar pentru o anumită zodie, acest început de lună va fi cu totul special.