Cîteva impresii din România turistică și estivală a anului 2023

Publicat în Dilema Veche nr. 1017 din 5 octombrie – 11 octombrie 2023
image png

În afară de două ieșiri în afara țării, am călătorit în vara asta prin România peste 3.000 de kilometri. De cele mai multe ori cu treabă, mai puțin în plimbare. Iată ce am consemnat.   

 Călătoria cu trenul în România a ajuns aproape imposibilă. Un calvar. Mi-e foarte rușine de turiștii străini care vin în România bine intenționați și senini și vor să călătorească cu trenurile CFR spre Brașov sau spre Sighișoara, de pildă. E foarte greu să le explici de ce aceste trenuri pleacă din Gara de Nord cu 60-120 de minute întîrziere, de ce nu se pot urca în ele dacă nu și-au cumpărat bilete online cu o săptămînă înainte, de ce sînt atît de puține vagoane care arată ca după război, de ce aceste vagoane sînt asaltate de oameni aproape ca-n Bangladesh, mai rămîne doar să ne urcăm pe ele, de ce budele put, de ce trenul merge prin zone de șes cu 20-30 de kilometri la oră sau poate să rămînă în cîmp și să nu se mai urnească niciodată de acolo. CFR Călători mi se pare cea mai mare problemă de infrastructură a României actuale, mai ales că și drumurile sînt cum sînt. Rent a car, dar...?

 Eterna problemă a vacanțelor în România este că nu se pot trece munții ăștia Carpați. Pe nici o variantă, cu nici un chip. Nici pe Valea Oltului, dar mai ales pe Valea Prahovei, nici pe varianta prin pasul Bratocea, nici măcar pe Valea Jiului. Munții ăștia de doar 2.000 de metri înălțime au devenit pentru români un obstacol imposibil de depășit. Sînt așa, ca un dat – români, treceți munții! –, dar cum? Pînă și în țările vecine și prietene mai amărîte și non-UE mai există cîte un tunel, la noi tunelul care străpunge muntele încă nu s-a inventat. Însă imediat ce se trec munții, cu multă răbdare și îndîrjire, „te urci pe autostradă”, vorba celor de la Cluj, și nu te mai oprești. Asta e ceva nou pentru mine. În trecut, făceam cinci ore Sibiu-Cluj, acum se mai fac doar vreo două și jumătate. Clar, Ardealul a devenit un soi de „țară” a autostrăzilor, un tronson ici, unul colo, te simți și tu „ca afară”, cum vor să se simtă toți românii. Ideea e să nu mai ieși din Ardeal, să rămîi acolo! Dar și acolo...

 Clujul, săracul, e de mult overrated. Și nu prea mai face față. Traficului, în primul rînd. Am fost și în iunie, la TIFF, tot centrul în reconstrucție, ne-am călcat pe picioare pe acolo. Unde e Clujul liniștit al copilăriei mele? Pentru prima dată am vizitat și „cartierul” Florești, am suferit un șoc. Voiam să luăm o sticlă de vin, cadou pentru cineva, la paișpe mall-uri nu am găsit nici un loc de parcare. Am avut senzația că toți locuitorii din Florești s-au mutat de fapt în mall-uri. Cît mai poate să înghită și orașul ăsta?

 Brașov. Arată superb, relevația mea din acest „sezon”. Străzi curate, autobuze care circulă conform orarului, înghețată bună, localuri, nu mai zic... a good place to live. Totuși, în fiecare week-end e invadat de bucureșteni. Unii stau cu orele în coloană pe Valea Prahovei doar ca să ajungă acolo, alții stau într-un picior în vagoanele trenurilor CFR. De asta nu a avut mare succes „programul” cu străzi deschise al lui Nicușor Dan, în București Calea Victoriei era pustie... Unde sînt bucureștenii? La Brașov, Măria Ta! Concerte în piața Sfatului unul după altul, bum-bum-bum, clădirile de patrimoniu trepidează, oamenii ăia de acolo nu mai pot respira.   

 Sighișoara. Altă destinație de o zi, bietul oraș. Care în ciuda afluxului de turiști permanent, în partea de lui de jos, cea normală, are un aer atît de provincial, de oameni normali care parcă nici nu vor să aibă de a face cu asta. Se fac mulți bani acolo pentru o biserică, un turn și cîteva case. Turism bahic, prețuri șocante, o pizza peste 50 de lei. Pentru ce? Promovare masivă, kitsch-ul lui Dracula aproape peste tot. Sighișoara mi se pare deja un oraș aproape pierdut. 

 Alba Iulia. Orașul care are o cetate restaurată impecabil și organizează veșnic mici festivaluri. Însă nu are și un public cultural. Sînt aici bicicliști prin „șanțuri”, mămici cu cărucioare, tineri care se hăhăie, aceiași, în piața centrală are loc cîte un un concert comercial care adună 200-300 de oameni, tot aceiași. E un oraș care nu și-a găsit o identitate. Și i-a învățat pe vizitatorii săi că toate lucrurile bune sînt gratis – mai ales „cultura”, se vinde la metru, în cetate. Din cauza asta, la un festival de film, scaunele din fața ecranului în aer liber sînt goale, iar spectatorii stau la coadă la vată de zahăr pe băț. Măcar aia e pe bani. Totuși, „orașul de jos” e fantastic, mi-am cumpărat de acolo o rochie second-hand, o cafea excelentă, o clamă de păr, o cremă naturală pentru față și am primit mereu zîmbetele și mulțumirile oamenilor. Integrați orașul de jos în cetate! 

 Telecabina Bușteni-Babele. Mai sînt poate oameni mai în vîrstă, cardiaci, fără mîini, fără picioare, care vor și ei să ajungă pe platoul munților noștri de 2.000 de metri, respectiv Bucegi, și nu mai pot urca pe Jepii Mici. La cît costă, mai dai un pic și o cumperi. Sincer, nici în Austria nu am văzut astfel de prețuri la telecabină. Sau chiar dacă am văzut, măcar muntele, în vîrful său, îți oferă ceva cum ar fi cabane, restaurante, spații de relaxare, bandă rulantă pentru cărucior, locuri de joacă pentru copii etc. Muntele în sine e o infrastructură. Aici, dai aproape 50 de euro și te împotmolești cu căruciorul prin jnepeni. 

 Delta. Sau aproape deltă. Am ajuns întîmplător cu o treabă la Jurilovca, nu mai fusesem de peste 15 ani, am avut o surpriză plăcută. Comunitate închegată, comuna arată bine, „în dezvoltare”. Nu am ajuns însă și la mare, la Gura Portiței, însă am văzut că în portul turistic erau mai multe cereri decît oferte: șalupa rapidă face pînă la plajă 15 minute, 60-70 de lei de persoană. Pe „vremea mea” era un singur vapor care făcea o oră. În rest, Jurilovca nu oferă mai nimic decît restaurante și pensiuni cu specific pescăresc/lipovenesc. Iar peștele e scump pentru că sîntem în Deltă sau, mă rog, în aproape deltă. Chiar nu înțeleg de ce e atît de scump să mănînci un șalău, o știucă, un crap care teoretic sînt prinși în apele din împrejurimi – sau poate că nu sînt prinși acolo. Și de ce trebuie să există restaurante cu caracatiță și calamari. Revelația locului a fost însă satul Sarichoi, la 20 de kilometri, mai puțin turistic, mai liniștit, cu o deschidere fantastică spre lacul Razelm. 

 În general, am observat apetitul pentru plimbare al tuturor românilor. Bugetari și nebugetari. Ne plîngem că nu avem bani, dar toată lumea se plimbă, toate cîrciumile, pensiunile, poienițele sînt pline. Și e doar destinația „de week-end” pentru că în vacanță oamenii ăștia merg cu convingere în Grecia. „Kalimera” a devenit pe FB noua „Bună dimineața la cafeluță!”. România a rămas doar o destinație de stat în coloană pe Valea Prahovei, de-o caterincă, de un grătar. România e de luat la mișto. Și ne plîngem că n-avem bani. totuși se cheltuiește enorm în industria „ospitalității” în România. În ultimul week-end înainte de începerea școlii în Brașov, pe booking erau disponibile vreo cinci proprietăți, toate cu peste 150 de euro camera. 

 Totuși, mi se pare că s-a schimbat mult România în ultimii zece ani. Pe alocuri, mi se pare că sînt chiar în Occident, cum mi s-a părut în week-end-ul trecut la Sinaia, la „festivalul” Forever. Mi s-a părut nu doar că Sinaia arată bine, dar că vin aici oameni de 70-80 de ani care arată foarte tineri și fit, cupluri care se țin de mînă, tropăie de străzile în trepte și-ți zîmbesc exact ca-n Elveția sau Austria. Sinaia e deja Austria, civilizată și plină de flori. Și nu doar Sinaia. Și Brașovul e Occident. Și Clujul. Nivelul de trai a crescut în România, mai puțin al meu, dar nu încadrăm aici niveluri de trai pentru scriitori și oameni de cultură, ăștia trebuie să performeze forever pe gratis. Că doar nu vînd vată de zahăr. 

 Nu știu ce se întîmplă anul ăsta la Timișoara, presupun că e de bine, nu am ajuns. Am avut o intervenție online la o proiecție a filmului nostru la Arad, erau vreo 20 de oameni în sală, pentru un film documentar e bine, e un pas înainte. Astra Film împlinește 30 de ani, la Sibiu, ar fi bine să nu ratați, e unul dintre puținele evenimente culturale autentice din România. Nu am fost pe litoralul românesc și nu voi mai merge prea curînd, am auzit că prin iulie era 40 de lei o ciorbă, nu vreau să-mi bat joc de banii mei. 

DilemaVeche (2) (3) jpg
Valentine’s Day se sărbătorește diferit în diverse culturi
Ziua Îndrăgostiților, cunoscută internațional drept Valentine’s Day, nu este doar o sărbătoare a iubirii universale, ci și o reflectare a diversității culturale, manifestată prin obiceiuri și tradiții unice.
Servicii care pot sa asigure succesul afacerii tale jpg
Servicii care pot sa asigure succesul afacerii tale
Succesul unei afaceri depinde de integrarea unor servicii strategice care să optimizeze procesele, să crească vizibilitatea și să personalizeze experiența clienților.
Cu sau fara alarmare incendiu pentru spatiile industriale Ce spune legea jpg
Cu sau fără alarmare incendiu pentru spațiile industriale? Ce spune legea?
Siguranța în spațiile industriale este o prioritate majoră, iar prevenirea incendiilor joacă un rol esențial în protejarea angajaților, a bunurilor și a mediului înconjurător.
Beneficiile tratamentului cu aparat dentar la adulti  La ce rezultate te poti astepta jpg
Beneficiile tratamentului cu aparat dentar la adulți. La ce rezultate te poți aștepta?
Tratamentul ortodontic cu aparat dentar nu mai este considerat o soluție exclusiv pentru copii și adolescenți, fiind din ce în ce mai frecvent întâlnit și în rândul adulților.
pexels tima miroshnichenko 6474471 jpg
Tot ce ai nevoie pentru construcții rezistente și încălzire sustenabilă
Construirea sau renovarea unei case reprezintă o investiție majoră, care necesită materiale de calitate și soluții sustenabile.
Vechea dilema sa alegem un sejur in Palma de Mallorca relaxant sau aventuros jpg
Vechea dilemă: să alegem un sejur în Palma de Mallorca relaxant sau aventuros?
Palma de Mallorca, o destinație idilică în inima Insulelor Baleare, este cunoscută pentru peisajele sale spectaculoase, cultura vibrantă și oportunitățile nesfârșite de distracție. Indiferent dacă îți dorești o vacanță „relaxantă” sau „aventuroasă”, Palma de Mallorca are ceva special pentru toți tur
featured image jpg
Jocul responsabil în cazinouri online: cum protejează operatorii experiențele pasionaților de gambling
Prin natura lor, jocurile de noroc se bazează pe modul aleatoriu în care poate decurge o acțiune.
Importanța consumului de apă înainte, în timpul și după sport jpg
Importanța consumului de apă înainte, în timpul și după sport
Lichidele pierdute în timp ce faci sport trebuie înlocuite în organism, pentru a preveni deshidratarea și riscurile asociate acesteia.
Tot ce trebuie să știi înainte de a cumpăra o mașină electrică jpg
Tot ce trebuie să știi înainte de a cumpăra o mașină electrică
Ți-ai propus să cumperi o mașină electrică? Cel mai probabil ai în minte și câteva întrebări legitime, la care cauți un răspuns. În acest articol vei găsi răspunsuri la cele mai importante preocupări pe care le poți avea atunci când vrei să faci o astfel de achiziție.
tapet premium png
De la banal la extraordinar: Cum poate impacta un tapet premium designul de interior?
Când vine vorba de transformarea unei locuințe, puține elemente au un impact atât de spectaculos și versatil precum tapetul premium. Crezi că tapetul este ceva demodat sau prea pretențios?
sculptor jpg
„Mademoiselle Pogany”, sculptura care redă esența feminității, discreției și senzualității
Simbolul artei moderne românești, „Mademoiselle Pogany”, reprezintă iubirea „nemuritoare a lui Brâncuși”, căreia artistul i-a dedicat nouăsprezece sculpturi.
barbat cu ochelari la laptop jpg
Curiozități despre jocurile de noroc de care nu ai auzit
Jocurile de noroc au o istorie veche de mii de ani și, de-a lungul timpului, au devenit o parte semnificativă a culturilor din întreaga lume.
Vechea dilema cum protejezi bateriile auto in timpul sezonului rece jpg
Vechea dilemă: cum protejezi bateriile auto în timpul sezonului rece?
Iarna reprezintă, fără îndoială, sezonul cel mai solicitant pentru bateriile auto. Temperaturile scăzute, drumurile scurte care nu oferă bateriei suficient timp să se încarce și utilizarea intensă a sistemelor de încălzire pun o presiune suplimentară asupra alternatorului și asupra acumulatorului.
DilemaVeche (2) (2) jpg
Descoperă cele mai apreciate idei de cadouri pentru bărbați în 2024
Atât în preajma sărbătorilor, cât și atunci când au loc aniversările bărbaților din viața noastră, alegerea cadoului se poate dovedi complicată. Acest ghid te va ajuta să optezi pentru cel mai potrivit dar în 2024 pentru reprezentanții sexului masculin.
De ce sunt folosite aparate sous vide in bucatarii profesionale jpg
De ce sunt folosite aparate sous vide în bucătării profesionale?
Tehnica de gătit sous vide (din franceză, „sub vid”) este o metodă inovatoare, ce presupune ambalarea alimentelor, în special a cărnii, într-un pachet vidat și gătirea acestora la o temperatură controlată, mult sub cea obișnuită, pentru o perioadă îndelungată de timp.
Adaptogenii  aliați naturali pentru echilibrul corpului și minții jpg
Adaptogenii: aliați naturali pentru echilibrul corpului și minții
Adaptogenii sunt substanțe provenite din plante, care au rolul de a reduce efectele stresului asupra corpului și minții, îmbunătățind răspunsul organismului în situații tensionate.
Gestionarea cheltuielilor în timpul sezonului rece jpg
Gestionarea cheltuielilor în timpul sezonului rece
Sezonul rece poate aduce o serie de cheltuieli neașteptate, de la costurile crescute pentru încălzire și electricitate, până la cheltuielile pentru îmbrăcămintea de iarnă și vacanțe sau concedii.
dilemaveche ro jpg
GHID despre alegerea metodelor de plată la cazino! Ce NU știe toată lumea?
Când te pregătești să joci la cazino online, alegerea metodei de plată este un pas crucial care poate influența întregul tău parcurs.
featured image (4) jpg
Mituri și realități despre relația femeilor cu jocurile de noroc
Primele cazinouri terestre au apărut într-o perioadă în care bărbații erau figurile dominante în societate, având parte de educație și implicit fiind cei care, în mod tradițional, asigurau și gestionau partea financiară a familiei.
Strategii eficiente pentru maximizarea rentabilității în agricultură jpg
Strategii eficiente pentru maximizarea rentabilității în agricultură
Agricultura devine și în România un domeniu complex și competitiv, astfel că rentabilitatea fermelor este o necesitate pentru a supraviețui pe piață și a avea succes.
P90178 png
Delta Sleep-Inducing Peptide (DSIP): Un candidat multidimensional pentru cercetare
Peptida Delta Sleep-Inducing Peptide (DSIP), o neuropeptidă endogenă, a prezentat un interes crescut pentru cercetători pentru rolul său potențial în diverse procese fiziologice.
avocat png
Avocatura: De la oratorii Romei la stâlpii statului de drept modern
Profesia de avocat este una dintre cele mai vechi și respectate ocupații din istoria umanității. De-a lungul timpului, avocații au jucat un rol esențial în menținerea ordinii și aplicarea justiției, contribuind la protejarea drepturilor și libertăților individuale.
DilemaVeche (2) (1) jpg
Cum se reflectă identitatea culturală în preferințele pentru anumite arome
Preferințele pentru anumite arome sunt mult mai mult decât o simplă chestiune de gust. Ele reprezintă o expresie a identității culturale, influențată de istorie, geografie, ritualuri și schimburi interculturale.
creditIMG 0862 JPG
123Credit.ro își continuă expansiunea în România prin deschiderea unor noi birouri în Cluj, Baia Mare, Sibiu și Suceava
București, 10 Septembrie 2024 – 123Credit.ro, un jucător important pe piața brokerajului de credite din România, și prima companie din domeniu care a dezvoltat fluxuri full digitale de aplicare la credite, își continuă expansiunea națională prin deschiderea unor noi birouri fizice.

Parteneri

cladire cu bulina rosie jpeg
România va avea o hartă cu riscul seismic al localităţilor. În baza ei Guvernul va da bani pentru consolidarea clădirilor
Ministrul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei, Cseke Attila, a anunţat că ministerul pe care îl conduce va face publică o hartă a României cu riscul seismic pe fiecare localitate în parte.
Serghei Lavrov FOTO EPA EFE jpg
Rusia reacționează după ce Trump a anunțat prioritățile SUA în lume. Serghei Lavrov: „Interesul constă în a fi mereu mai puternic decât orice rival”
Ministrul rus de externe Serghei Lavrov a criticat marți, 21 ianuarie, metodele anunțate de noul președinte american Donald Trump pentru a promova interesele SUA în lume.
banner pensii png
Creșteri de pensii între 100 și 400 de lei începând din februarie. Ce documente trebuie să depună pensionarii
Unele pensii vor crește cu sume cuprinse între 100 și 400 lei, din februarie 2025. Unii pensionari vor recupera aceste sume de bani la Mica Recalculare. Pensionarii care muncit înainte de 2001 pot depune acte care să arate că au avut venituri nepermanente.
Tanczos Barna FOTO Inquam Photos/Cosmin Enache
A fost aprobat Planul fiscal pe 7 ani al României. Barna: E un semnal de încredere
Consiliul pentru Afaceri Economice şi Financiare (ECOFIN) a aprobat marți, la Bruxelles Planul fiscal de reducere a deficitului bugetar pe 7 ani al României, a anunțat ministrul Finanțelor, Tanczos Barna, spunând că decizia este un semnal de încredere pentru țara noastră.
Citroen e C3, model low cost electric v1 cropped jpg
Unul dintre cei mai mari producători auto din Franța recheamă la service automobile din toată Europa
Citroën extinde în Europa rechemarea modelelor C3 și DS3 din cauza problemelor la airbag-urile Takata, 98.000 de vehicule urmând să ajungă la service până la sfârșitul lunii ianuarie, a anunțat grupul Stellantis.
profimedia 0953516379 jpg
Ce impact au loviturile cu arme cu rază lungă de acțiune în Rusia, potrivit șefului armatei ucrainene
Intensificarea atacurilor cu arme cu rază lungă de acțiune în Rusia a dus la o scădere considerabilă a utilizării muniției de artilerie de către forțele ruse, potrivit șefului armatei ucrainene Oleksandr Sirski.
image png
România a preluat comanda Forței Uniunii Europene în Bosnia și Herțegovina
România a preluat comanda Forței Uniunii Europene în Bosnia și Herțegovina – EUFOR, cea mai mare operație multinațională din Balcanii de Vest desfășurată sub egida Politicii de Securitate și Apărare Comună (PSAC).
incendiu turcia jpg
Catastrofă în Turcia. Bilanțul incendiului de la hotel ajunge la 66 de morți și 52 de răniți
Autoritățile din Turcia au anunțat ultimul bilanț al incendiului care a cuprins hotelul din stațiunea de schi Bolu. Cel puțin 66 de persoane și-au pierdut viața, iar un număr de 53 sunt răniți transportați la spitalele din Ankara și Istranbul. Hotelul era ocupa în proporție de peste 90%
oua ochi istock jpg
Ce să adaugi în tigaie pentru ouă ochiuri perfecte, ca la restaurant. Ingredientul surpriză pe care puțini l-ar ghici!
Mulți dintre noi putem avea impresia că ouăle ochi sunt un preparat banal, care nu poate fi modificat prea mult. Însă, chiar și atunci când vine vorba despre o rețetă atât de simplă, există modalități de a o îmbunătăți!