Cine sînt aromânii din Albania? – un interviu cu Entela BINJAKU –

Publicat în Dilema Veche nr. 960 din 1 septembrie – 7 septembrie 2022
image

Entela Binjaku s-a născut în Fier, un oraș din sud-vestul Albaniei, și este absolventă a Universității din București, unde a studiat sociologie și asistență socială. După terminarea studiilor, s-a întors în Albania, dar în prezent este doctorand la SNSPA, la Facultatea de Științele Comunicării. Entela provine dintr-o familie de aromâni albanezi și spune că „a crescut cu dragostea față de identitatea noastră”, iar în ultimii ani s-a simțit datoare să se implice mai mult în păstrarea acestei identități. Astfel, a înființat fundația Harriet Martineau și a inițiat mai multe proiecte dedicate comunității de aromâni. Pe Entela am cunoscut-o la Tirana și a fost o gazdă perfectă pe tot parcursul șederii mele, ea fost cea care mi-a făcut cunoștință cu alți membri ai comunității și tot datorită ei am reușit să-mi fac o imagine despre cine sînt aromânii din Albania. Dezinvoltă și activă, este printre puținii oameni tineri care, prin proiectele ei, contribuie la menținerea în viață a limbii și obiceiurilor aromânilor. (Adina Popescu

Ce înseamnă pentru tine, personal, identitatea aromână?

Eu am crescut într-o familie unde se vorbea tot timpul în aromână, deci prima legătură a fost limba, iar cu timpul am simțit obiceiurile noastre, tradițiile creștine, ortodoxismul nostru. Cu timpul, am devenit interesată să descopăr această identitate, dar nu pot să zic că am fost mereu așa. Așadar, pentru noi, identitatea înseamnă în primul rînd să vorbim în aromână, cine nu poate vorbi din comunitate măcar înțelege, sînt sigură de asta. Eu, personal, simt legăturile noastre, mă apropii foarte repede de ceilalți aromâni, chiar dacă nu-i cunosc. Cred că este o mîndrie aparte. E o legătură de apartenență foarte naturală, nu fac un efort foarte mare pentru a mă simți o parte din identitatea noastră. Cu timpul, am început să cunosc mai bine zonele în care trăiesc aromânii din Albania. Dacă, în urmă cu cîțiva ani, atunci cînd îmi vizitam țara, eram un cetățean albanez interesat de țara lui, în general, acum caut locurile în care sînt aromâni, în primul rînd satele de aromâni care se deosebesc de celelalte. 

image

Cîți aromâni sînt în Albania în momentul de față?

Din păcate, nu se știe exact. Noi am avut un recensămînt în anul 2011, mai avem unul anul acesta și așteptăm ca oamenii să se declare ceea ce sînt de fapt. În 2011, nu am fost mai mult de 8.000 declarați, o cifră care nu ne reprezintă. Oamenii nu se declară aromâni din mai multe motive – pentru că Albania a fost o țară comunistă, cu o populație foarte săracă, oamenii și-au găsit, cu timpul, mai multe moduri de a supraviețui și mulți s-au declarat greci sau de alte naționalități pentru a avea anumite avantaje. Și asta a făcut ca numărul aromânilor declarați să fie mai mic decît cel real. Mă tem să spun acum o cifră care să nu fie reală, așteptăm noul recensămînt. 

Am înțeles că ai avut o relație cu totul specială cu tatăl tău, Thoma Binjaku. Ne poți povesti despre el?

Tatăl meu, Thoma Binjaku, a lucrat toată viața în învățămînt, a făcut facultatea de Litere, Istorie și Geografie și a fost pasionat de educație. În orașul nostru, Fier, a fost directorul celor mai renumite școli, iar la începutul anilor ’90 a fost printre primii care s-a apropiat de Asociația culturală a aromânilor din Albania și a făcut multe pentru comunitate. Făcea programe la televiziunea locală, scria, era foarte legat de aromânii lui. A murit în 2018 și ceea ce m-a impresionat cel mai mult a fost că, înainte de a muri cu aproape cu cinci săptămîni, mi-a spus: „Entela, poți să mă duci la Moscopole?”. Nu mai fusese acolo de 40 de ani. Eu nu știam că mai avea puțin de trăit, iar această întîmplare m-a pus pe gînduri. Chiar înainte de a muri a vrut să ajungă în locul din care provenea. Așadar, tatăl meu a fost profesor de limba și literatura albaneză, dar în cea mai mare parte a vieții a fost director de școală. În ultima vreme, fiind pensionar, și-a dedicat mai mult timp aromânilor, a scris și un Abecedar aromân. La noi în țară sînt mai multe asociații de aromâni, iar eu am intrat în contact cu aceste asociații datorită lui.  

image

Ce reprezintă Moscopole pentru aromâni?

Moscopole este ca un Ierusalim al nostru, pentru că o mare parte din aromânii risipiți prin țară, cum ar fi cei din orașul Fier, provin din Moscopole. La fel în Corcea, multe dintre familiile de aromâni provin din Moscopole. Cînd a ars Moscopole, aromânii au plecat și nu s-au mai întors, s-au stabilit în alte orașe ale țării sau prin alte părți din Balcani. A urmat regimul comunist, a dispărut și transhumanța care îi definea, nu au mai avut voie să se miște dintr-o parte într-alta, așa că s-au stabilit pe unde au putut, însă pe fiecare aromân, dacă îl întrebi, sînt sigură că Moscopole are un loc aparte în inima lui. 

Ce s-a întîmplat cu aromânii din Albania în timpul regimul comunist? Au fost persecutați?

Nu, nu au fost persecutați, după părerea mea, unii poate au altă părere. Nu erai persecutat pentru că erai aromân și vorbeai dialectul, însă regimul comunist de la noi a fost foarte dur pentru toți, așadar și aromânii, la fel ca restul populației, au avut nenumărate restricții. Însă eu am observat că, mai ales în perioada comunistă, nu prea puteai vorbi de față cu alții o altă limbă, diferită față de cea a majorității. Așa că mulți s-au ferit să vorbească aromâna, dar poate și ca să nu pară că aparțin unei minorități. Au existat însă artiști cunoscuți aromâni, membri ai partidului, în cele mai înalte funcții din instituțiile statului comunist. După ce s-a sfîrșit cu regimul comunist, imigrația a fost un mare fenomen care a cuprins toată populația noastră, iar aromânii, mai ales după anul 1993, au început să-și trimită copiii la studii în România. În fiecare an, începînd cu 1993 și pînă în ziua de astăzi, aproape o sută de tineri din Albania, cei mai mulți provenind din familii de aromâni, pleacă pentru a studia în România. Cei mai mulți s-au întors acasă și lucrează în folosul societății albaneze, însă toată identitatea lor profesională s-a format în România. Așadar, ei au adus în Albania tot ceea ce au învățat în România. O parte dintre ei au rămas acolo, și-au întemeiat familii mixte. Această legătură permanentă a aromânilor din Albania cu România continuă. 

Așadar există un atașament al aromânilor albanezi față de România?

Eu cred că da. Poate că sînt mai subiectivă, dar cred că există, pentru că mulți au o afecțiune aparte pentru anii studenției, pentru limba și cultura română, pentru mîncarea românească. Eu, de pildă, nu am simțit lipsa României pentru că merg acolo uneori și de cîteva ori pe an, dar cînd stau de vorbă cu alții care au fost studenți și nu s-au mai întors după aceea, îmi spun că le este dor. 

Care sînt proiectele tale destinate comunității? 

Începînd cu anul 2020, am schimbat statutul organizației pe care o conduc și am mers mai mult pe promovarea minorității aromâne. Pentru că, așa cum am spus, mă simțeam într-un fel datoare față de comunitate și am vrut să fiu de folos. Primul proiect a fost editarea Abecedarului dialectului aromân, cartea scrisă de tatăl meu, iar principalul motiv a fost faptul că, pînă în ultimele sale zile, tatăl meu era cu Abecedarul în mînă și am colaborat îndeaproape cu el. Am simțit că a fost o mare dorință a lui ca Abecedarul să fie publicat. Așadar, motivul a fost unul mai mult spiritual, dar un abecedar lipea, noi nu am avut cărți în limba aromână. Tatăl meu a avut nouă versiuni ale acestui abecedar, eu am ales versiunea care mi-a plăcut mai mult și a fost tipărită în 500 de exemplare pe care le-am dăruit asociațiilor de aromâni din Albania. Se găsește și la Biblioteca Națională și aproape în toate bibliotecile din orașele unde trăiesc aromâni. Tot de la tatăl meu auzisem de satul Mekat, el se ducea des în toate satele de aromâni din regiunea Vlora, dar în acest sat se simțea cel mai bine. Am ajuns prima dată la Mekat ca să le dăruiesc Abecedarul, în semn de respect pentru toată dragostea pe care oamenii de acolo i-au oferit-o tatălui meu. Dar și eu am rămas impresionată de sinceritatea lor, de o comunitate atît de pură, nu credeam că mai există undeva oameni atît de primitori și de autentici. Am început cu Abecedarul, iar un aromân din satul Mekat – Sokrat Koreta – și-a deschis casa și toți sătenii au avut încredere să-și trimită copiii să învețe aromâna, pentru că voiau ca cei mici să o știe, să nu se piardă limba. Așadar, primul proiect a fost cel legat de Abecedar și a fost finanțat de către Guvernul României, prin Departamentul pentru Românii de Pretutindeni. Apoi am făcut un site, primul site în limba română din Albania – aruman.com. Un alt proiect este legat de învățarea online a dialectului aromân, dar și a limbii române de către copii, eu sînt cea care le predă. Iar un alt proiect este repararea și dotarea școlii din satul Mekat care nu este în condiții foarte bune, pentru prima dată au Internet la școală și vom continua cu învățarea dialectului, dar și a limbii române. Copiii din sat au fost foarte bucuroși, am făcut mai multe activități împreună cu ei, de exemplu de Crăciun au colindat din casă în casă, colinde vechi, în aromână. 

image

Cît de diferit este dialectul față de limba română? Un aromân se poate înțelege cu un român?

Eu zic că da și sînt foarte convinsă cînd spun asta. Înainte nu-mi dădeam seama de ce noi, care proveneam din familii de aromâni și mergeam la instituțiile și universitățile din România, învățam atît de repede limba română. Dar acum sînt convinsă că cel care provine dintr-o astfel de familie, chiar și după primele două săptămîni începe să vorbească, pentru că urechea e deja obișnuită, el cunoaște limba, a auzit-o în familie. Acum sînt adolescenți care poate n-o vorbesc, dar înțeleg tot, dacă tu le vorbești în aromână, iar asemănările cu limba română eu acum, sincer, nici nu le mai observ. Sînt sigură că dacă un român ascultă un aromân înțelege mult, dar și aromânii îi înțeleg pe români, poate mai puțin pentru că au intrat tîrziu în contact cu limba română. 

Dar care e viitorul acestui dialect? 

Actorii principali care se ocupă de aromâni se străduiesc ca limba și identitatea să rămînă vii, să convingă oamenii să nu le fie rușine să se declare aromâni, să fim conștienți de ceea ce avem, de particularitatea noastră. Dar riscul de a pierde limba e mare, e normal. Generațiile tinere n-o vorbesc. Noi avem o relație foarte bună cu statul român, am fost ajutați și foarte bine primiți, aproape toate ideile noastre de proiecte au fost aprobate, cred că și noi am fost foarte transparenți, am spus care sînt dorințele noastre. Pentru mine, cea mai impresionantă personalitate din România de origine aromână a fost Ion Caramitru, care a fost și un mare susținător al aromânilor, am avut ocazia să mă întîlnesc și să stau de vorbă cu el, a fost o personalitate reprezentativă pentru aromânii din România, dar și el avea rădăcini de aici, din Albania.

interviu realizat de Adina POPESCU

Cu sau fara alarmare incendiu pentru spatiile industriale Ce spune legea jpg
Cu sau fără alarmare incendiu pentru spațiile industriale? Ce spune legea?
Siguranța în spațiile industriale este o prioritate majoră, iar prevenirea incendiilor joacă un rol esențial în protejarea angajaților, a bunurilor și a mediului înconjurător.
Beneficiile tratamentului cu aparat dentar la adulti  La ce rezultate te poti astepta jpg
Beneficiile tratamentului cu aparat dentar la adulți. La ce rezultate te poți aștepta?
Tratamentul ortodontic cu aparat dentar nu mai este considerat o soluție exclusiv pentru copii și adolescenți, fiind din ce în ce mai frecvent întâlnit și în rândul adulților.
pexels tima miroshnichenko 6474471 jpg
Tot ce ai nevoie pentru construcții rezistente și încălzire sustenabilă
Construirea sau renovarea unei case reprezintă o investiție majoră, care necesită materiale de calitate și soluții sustenabile.
Vechea dilema sa alegem un sejur in Palma de Mallorca relaxant sau aventuros jpg
Vechea dilemă: să alegem un sejur în Palma de Mallorca relaxant sau aventuros?
Palma de Mallorca, o destinație idilică în inima Insulelor Baleare, este cunoscută pentru peisajele sale spectaculoase, cultura vibrantă și oportunitățile nesfârșite de distracție. Indiferent dacă îți dorești o vacanță „relaxantă” sau „aventuroasă”, Palma de Mallorca are ceva special pentru toți tur
featured image jpg
Jocul responsabil în cazinouri online: cum protejează operatorii experiențele pasionaților de gambling
Prin natura lor, jocurile de noroc se bazează pe modul aleatoriu în care poate decurge o acțiune.
Importanța consumului de apă înainte, în timpul și după sport jpg
Importanța consumului de apă înainte, în timpul și după sport
Lichidele pierdute în timp ce faci sport trebuie înlocuite în organism, pentru a preveni deshidratarea și riscurile asociate acesteia.
Tot ce trebuie să știi înainte de a cumpăra o mașină electrică jpg
Tot ce trebuie să știi înainte de a cumpăra o mașină electrică
Ți-ai propus să cumperi o mașină electrică? Cel mai probabil ai în minte și câteva întrebări legitime, la care cauți un răspuns. În acest articol vei găsi răspunsuri la cele mai importante preocupări pe care le poți avea atunci când vrei să faci o astfel de achiziție.
tapet premium png
De la banal la extraordinar: Cum poate impacta un tapet premium designul de interior?
Când vine vorba de transformarea unei locuințe, puține elemente au un impact atât de spectaculos și versatil precum tapetul premium. Crezi că tapetul este ceva demodat sau prea pretențios?
sculptor jpg
„Mademoiselle Pogany”, sculptura care redă esența feminității, discreției și senzualității
Simbolul artei moderne românești, „Mademoiselle Pogany”, reprezintă iubirea „nemuritoare a lui Brâncuși”, căreia artistul i-a dedicat nouăsprezece sculpturi.
barbat cu ochelari la laptop jpg
Curiozități despre jocurile de noroc de care nu ai auzit
Jocurile de noroc au o istorie veche de mii de ani și, de-a lungul timpului, au devenit o parte semnificativă a culturilor din întreaga lume.
Vechea dilema cum protejezi bateriile auto in timpul sezonului rece jpg
Vechea dilemă: cum protejezi bateriile auto în timpul sezonului rece?
Iarna reprezintă, fără îndoială, sezonul cel mai solicitant pentru bateriile auto. Temperaturile scăzute, drumurile scurte care nu oferă bateriei suficient timp să se încarce și utilizarea intensă a sistemelor de încălzire pun o presiune suplimentară asupra alternatorului și asupra acumulatorului.
DilemaVeche (2) (2) jpg
Descoperă cele mai apreciate idei de cadouri pentru bărbați în 2024
Atât în preajma sărbătorilor, cât și atunci când au loc aniversările bărbaților din viața noastră, alegerea cadoului se poate dovedi complicată. Acest ghid te va ajuta să optezi pentru cel mai potrivit dar în 2024 pentru reprezentanții sexului masculin.
De ce sunt folosite aparate sous vide in bucatarii profesionale jpg
De ce sunt folosite aparate sous vide în bucătării profesionale?
Tehnica de gătit sous vide (din franceză, „sub vid”) este o metodă inovatoare, ce presupune ambalarea alimentelor, în special a cărnii, într-un pachet vidat și gătirea acestora la o temperatură controlată, mult sub cea obișnuită, pentru o perioadă îndelungată de timp.
Adaptogenii  aliați naturali pentru echilibrul corpului și minții jpg
Adaptogenii: aliați naturali pentru echilibrul corpului și minții
Adaptogenii sunt substanțe provenite din plante, care au rolul de a reduce efectele stresului asupra corpului și minții, îmbunătățind răspunsul organismului în situații tensionate.
Gestionarea cheltuielilor în timpul sezonului rece jpg
Gestionarea cheltuielilor în timpul sezonului rece
Sezonul rece poate aduce o serie de cheltuieli neașteptate, de la costurile crescute pentru încălzire și electricitate, până la cheltuielile pentru îmbrăcămintea de iarnă și vacanțe sau concedii.
dilemaveche ro jpg
GHID despre alegerea metodelor de plată la cazino! Ce NU știe toată lumea?
Când te pregătești să joci la cazino online, alegerea metodei de plată este un pas crucial care poate influența întregul tău parcurs.
featured image (4) jpg
Mituri și realități despre relația femeilor cu jocurile de noroc
Primele cazinouri terestre au apărut într-o perioadă în care bărbații erau figurile dominante în societate, având parte de educație și implicit fiind cei care, în mod tradițional, asigurau și gestionau partea financiară a familiei.
Strategii eficiente pentru maximizarea rentabilității în agricultură jpg
Strategii eficiente pentru maximizarea rentabilității în agricultură
Agricultura devine și în România un domeniu complex și competitiv, astfel că rentabilitatea fermelor este o necesitate pentru a supraviețui pe piață și a avea succes.
P90178 png
Delta Sleep-Inducing Peptide (DSIP): Un candidat multidimensional pentru cercetare
Peptida Delta Sleep-Inducing Peptide (DSIP), o neuropeptidă endogenă, a prezentat un interes crescut pentru cercetători pentru rolul său potențial în diverse procese fiziologice.
avocat png
Avocatura: De la oratorii Romei la stâlpii statului de drept modern
Profesia de avocat este una dintre cele mai vechi și respectate ocupații din istoria umanității. De-a lungul timpului, avocații au jucat un rol esențial în menținerea ordinii și aplicarea justiției, contribuind la protejarea drepturilor și libertăților individuale.
DilemaVeche (2) (1) jpg
Cum se reflectă identitatea culturală în preferințele pentru anumite arome
Preferințele pentru anumite arome sunt mult mai mult decât o simplă chestiune de gust. Ele reprezintă o expresie a identității culturale, influențată de istorie, geografie, ritualuri și schimburi interculturale.
creditIMG 0862 JPG
123Credit.ro își continuă expansiunea în România prin deschiderea unor noi birouri în Cluj, Baia Mare, Sibiu și Suceava
București, 10 Septembrie 2024 – 123Credit.ro, un jucător important pe piața brokerajului de credite din România, și prima companie din domeniu care a dezvoltat fluxuri full digitale de aplicare la credite, își continuă expansiunea națională prin deschiderea unor noi birouri fizice.
Ghidul începătorului la cazinouri online jpg
Ghidul începătorului la cazinouri online
Chiar dacă activitatea pe care o poți desfășura într-un cazinou online nu este foarte complicată, nu puține sunt persoanele care au nevoie de o mână de ajutor. Prin urmare, ghidurile sunt mereu bine-venite!
christin hume Hcfwew744z4 unsplash (2) jpg
Cum să îți alegi partenerii potriviți pentru crearea unui shop online
Lansarea unui shop online este un pas important în dezvoltarea unui business modern. Să ai parteneri potriviți alături în acest proces este esențial pentru succesul proiectului tău.

Parteneri

shutterstock 2396993703 jpg
Bătălia globală pentru controlul regiunii arctice. Cum se poziționează Rusia, China și SUA
Pe măsură ce regiunea arctică suferă schimbări fără precedent din cauza modificărilor climatice , topirea gheții deschide o nouă frontieră masivă, deblocând un tezaur de resurse naturale neexploatate anterior și potențialul pentru noi rute comerciale și supremație regională.
gabi bota jpg
Scriitorul care a fost până la capătul lumii pe două roți pentru a promova cititul: „Azi vedem efectele lipsei lecturii” INTERVIU
„Suntem primii din Istoria Omenirii care au fost pe această insulă cu bicicletele”, a exclamat scriitorul clujean Gabriel Bota, la întoarcerea dintr-un drum de 40.000 de kilometri din Cluj și până la Capul Horn, cea mai sudică insulă din lume, al cărui scop a fost promovarea cititului.
Alejandro Mayorkas intalnire cu ambasadorul României în Statele Unite, Andrei Muraru Foto Ambasada României in SUA jpg
Ce riscă românii care vor să rămână ilegal în Statele Unite ale Americii, după eliminarea vizelor
Andrei Muraru, ambasadorul României în SUA, a vorbit despre impactul includerii României în programul Visa Waiver. Acesta a vorbit, însă și despre riscurile posibile legate de abuzurile acestui sistem.
Proteste antivaccin în Bucureşti. Foto Mediafax
„Rușii vor lovi din nou în România, de data asta și mai tare”. Predicția sumbră a unui reputat expert român de la Universitatea Oxford
România nu a învățat nimic din experiența alegerilor prezidențiale, susține politologul Corneliu Bjola, de la Universitatea Oxford. Lipsa de reacție nu face decât să-i invite din nou pe ruși, care vor lovi din nou cu prima ocazie, de data aceasta mai tare, ca parte a unui război hibrid.
Tanara bucuroasă  Foto Freepik com jpg
Țările nordice au descoperit secretul fericirii. Pe ce loc onorant se află România în clasamentul celor mai fericite țări
România se află în prima parte a clasamentului celor mai fericite țări din lume, însă în prezent este în urma unor state nordice ca Danemarca și Finlanda, unde oamenii par să fi descoperit și integrat în viața lor secretul bunăstării.
Celebrele pisici din orașul Van în Turcia Foto Daciana Stoica pentru Adevărul
Pisicile unice în lume, cu ochi diferiți și dragoste de apă, ce te vor uimi. Unde trăiesc
Unul dintre simbolurile celebre ale orașului Van, din Turcia, este o rasă unică de pisici, cunoscută și admirată în întreaga lume. Pisicile turcești din Van se remarcă prin blana lor albă, mătăsoasă, ochii deosebiți și pasiunea lor rară, dar fascinantă, pentru apă.
casatorie shutterstock jpg
O femeie și-a anulat căsătoria după ce a aflat că nunta pe care o credea „falsă” era, de fapt, reală: „El m-a luat deoparte şi mi-a spus că...”
O femeie din Australia a fost atrasă într-o capcană, după ce a participat la un eveniment care părea a fi o nuntă falsă. De fapt, australianca avea să se căsătorească în mod real cu un bărbat pe care îl cunoscuse de puțin timp. Ulterior, individa a anulat mariajul.
Sursa Politia de Frontiera John Pirva jpg
Obstacolul brutal pus în anii '80 la frontierele de vest: „Unii români s-au năpustit cu mașinile în barajele grănicerilor”
Mii de români au încercat în anii '80 să fugă din România aflată sub regimul Ceaușescu. Cei mai mulți își riscau viața pentru a pleca în Occident trecând „fâșia verde” sau Dunărea spre Iugoslavia, însă unii dintre ei forțau pur și simplu granița cu mașina, povestește un fost militar.
Prof Keith Frayn unul dintre cei mai respectați experți în metabolism la nivel mondial de la Universitatea Oxford Foto Bookseller com
Cum să slăbești pentru totdeauna fără diete complicate. Descoperă soluția revoluționară dezvăluită de un expert Oxford
Vrei să slăbești? Uită de dietele low-carb și de postul intermitent! Un renumit profesor de la Oxford susține că este timpul să revenim la lucrurile de bază. Iată ce dezvăluie despre mitul metabolismului rapid și despre pierderea în greutate.