Cînd străbaţi puţin lumea, pe nepregătite

Publicat în Dilema Veche nr. 645 din 30 iunie - 6 iulie 2016
Cînd străbaţi puţin lumea, pe nepregătite jpeg

Cînd pleci în cealaltă parte a lumii, teoretic ar trebui să fii foarte pregătit. Mai ales cînd urmează să străbați oceanul și să ajungi în cealaltă emisferă, eventual pe urmele unuia dintre eroii copilăriei tale, căpitanul Lupan din Toate pînzele sus!. Numai că, în realitate, nu se întîmplă deloc așa. Tocmai cînd ai de făcut o călătorie importantă, toți spiridușii lumii conspiră, pe linia lor obositor-malițioasă, să-ți pună bețe-n roate și să te trimită după diverse salate din grădinile diverșilor urși, doar-doar nu vei pleca la timp, cum trebuie, sau deloc.

S-a nimerit să trebuiască să plec la Buenos Aires. Cu vreo lună înainte să plec, de cîte ori luam hotărîrea să mă pregătesc pentru marea călătorie, ceva apărea și mi-o lua înainte. Așa că, atunci cînd a venit marele moment al marii călătorii, pur și simplu m-am urcat în avion ca-ntr-un autobuz. N-am avut nici măcar suficient timp să-mi trăiesc, pe îndelete, tradiționala frică de zbor. M-am urcat în avion și m-am trezit la Londra, pe Heathrow, fără să știu că nimeream acolo chiar în preajma deciziei istorice a statului britanic. Eu nu am văzut, pe Heathrow, decît un imens urs de la Harrods, frumos îmbrăcat în verde, cu un preț indecent de mare, și un apus de soare năucitor. Pe cerul pe care urma să-l străbat, ca explorator neavenit, spre America de Sud.

Îmbarcarea în cel de-al doilea avion, cel imens, a spulberat complet orice frică. Puhoiul de oameni îmi amintea clar de o rată locală, de trenul Bran-Zărnești, supraetajat, în care pasagerii călătoreau dînd cîte o bancnotă de 10 lei (comuniști, de atunci) nașului. Viermuiala și familiaritatea cu atîta omenet mi-au dat o senzație de confort. Augmentată de filmele medii, în general, și de vinul îndestulător. Printre fílmele proaste din dotare am nimerit chiar unul foarte bun: Joy (David O. Russel, 2015, cu Jennifer Lawrence). Joy, personajul, mi-a devenit chiar un soi de ideal în viață. Apoi am văzut un alt film care m-a distrat copios și mi-a întărit self esteem-ul: Pride and Prejudice with Zombies (Mîndrie și prejudecată și zombie, Burr Steers, 2016), în care Elizabeth Bennet și surorile sale nu doar alergau după bărbați, ci se și luptau în stil ninja cu zombii care tindeau să le invadeze lumea.

Sosiți în Buenos Aires, fără turbu­lențe, am fost atît de bucuroși încît să ne lăsăm incluși în categoria patetică (în sensul preluat din engleză al cuvîntului) a celor care se lasă păcăliți de un oraș nou. Ne-am dat, ca fraierii, pe mîna unei firme de taxi care ne-a luat cu cel puțin o treime mai mult decît ar fi costat, de fapt, drumul. Drumul de la aeroport la hotel mi-a dat o senzație de déjà-vu, de familiar: ceva din orașul din cealaltă parte a lumii aducea cu orașul meu și cu amestecul lui înduioșător, nu lipsit de istorie, cultură și frumusețe, laolaltă cu haos și derizoriu într-o variantă de Europă. Cumva, la Buenos Aires, am avut senzația întoarcerii în timp. Unele lucruri mi-au amintit de România anilor ’90. De pildă, aventura schimbării banilor, într-un loc în care casele de schimb sînt foarte rare, dar în anumite zone sînt changer-i la fiecare ghiveci de flori. Care strigă ca-ntr-o litanie pentru inițiați: Cambio, cambio, cambio… De asemenea, vînzătorii ambulanți care intră după tine, practic, oriunde, ca să-ți vîndă ciorapi, șervețele, DVD-uri. Și cerșetorii de toate felurile, homeless-i sau nu, destul de insistenți. Dar asta e doar o latură, descifrabilă la o primă privire. Sînt și multe altele cărora nu le-am dat încă de capăt. Orașul e un furnicar fascinant și năucitor în care coexistă, mi se pare, timpuri și locuri. Atît în modul de viață al locuitorilor, cît și în arhitectura eclectică, cu multe influențe europene, dar și cu contribuții locale. Există cafenele mici în care domni spre vîrsta a treia, eleganți în cămășile, cravatele, puloverele cu en-coeur și sacourile lor, stau singuri la mese, beau, mănîncă și citesc ziarul, slavă Domnului, pe hîrtie. Cafenele în care, însă, găsești tot ce vrei și ce nu vrei, în porții uriașe, într-un amestec între clasic și alambicat. E ca și cum epocile s-ar fi succedat aici, dar fără ca aceea nouă să renunțe la cea veche, toate păstrîndu-se în paralel, în diacronie. Pare a fi un consumerism stufos și sălbatic, clădit pe o societate tradițională încă bine înfiptă într-ale ei. În care, de pildă, Papa Francisc, sub formă de bust, e unul dintre suvenirurile locale, precum Mozart ori Klimt la Viena.

În rest, orașul e atît de diferit în ale sale barrios, încît nu încetează niciodată să te surprindă. Poți avea revelații la tot pasul, din La Boca, cu casele ei colorate și poetic-derizorii, pînă la curțile interioare fascinante din San Telmo, în care, dacă urci pe scările înguste, vezi cerul și oamenii vesel așezați la treburile lor, printre copaci incredibili. Oameni care par să facă lucrurile cu pasiune, așa cum ne-a explicat ghida turului în care ne-am înscris. Dar despre asta cu proxima ocazie.

Foto: I. Popovici

barbat cu ochelari la laptop jpg
Curiozități despre jocurile de noroc de care nu ai auzit
Jocurile de noroc au o istorie veche de mii de ani și, de-a lungul timpului, au devenit o parte semnificativă a culturilor din întreaga lume.
Vechea dilema cum protejezi bateriile auto in timpul sezonului rece jpg
Vechea dilemă: cum protejezi bateriile auto în timpul sezonului rece?
Iarna reprezintă, fără îndoială, sezonul cel mai solicitant pentru bateriile auto. Temperaturile scăzute, drumurile scurte care nu oferă bateriei suficient timp să se încarce și utilizarea intensă a sistemelor de încălzire pun o presiune suplimentară asupra alternatorului și asupra acumulatorului.
DilemaVeche (2) (2) jpg
Descoperă cele mai apreciate idei de cadouri pentru bărbați în 2024
Atât în preajma sărbătorilor, cât și atunci când au loc aniversările bărbaților din viața noastră, alegerea cadoului se poate dovedi complicată. Acest ghid te va ajuta să optezi pentru cel mai potrivit dar în 2024 pentru reprezentanții sexului masculin.
De ce sunt folosite aparate sous vide in bucatarii profesionale jpg
De ce sunt folosite aparate sous vide în bucătării profesionale?
Tehnica de gătit sous vide (din franceză, „sub vid”) este o metodă inovatoare, ce presupune ambalarea alimentelor, în special a cărnii, într-un pachet vidat și gătirea acestora la o temperatură controlată, mult sub cea obișnuită, pentru o perioadă îndelungată de timp.
Adaptogenii  aliați naturali pentru echilibrul corpului și minții jpg
Adaptogenii: aliați naturali pentru echilibrul corpului și minții
Adaptogenii sunt substanțe provenite din plante, care au rolul de a reduce efectele stresului asupra corpului și minții, îmbunătățind răspunsul organismului în situații tensionate.
Gestionarea cheltuielilor în timpul sezonului rece jpg
Gestionarea cheltuielilor în timpul sezonului rece
Sezonul rece poate aduce o serie de cheltuieli neașteptate, de la costurile crescute pentru încălzire și electricitate, până la cheltuielile pentru îmbrăcămintea de iarnă și vacanțe sau concedii.
dilemaveche ro jpg
GHID despre alegerea metodelor de plată la cazino! Ce NU știe toată lumea?
Când te pregătești să joci la cazino online, alegerea metodei de plată este un pas crucial care poate influența întregul tău parcurs.
featured image (4) jpg
Mituri și realități despre relația femeilor cu jocurile de noroc
Primele cazinouri terestre au apărut într-o perioadă în care bărbații erau figurile dominante în societate, având parte de educație și implicit fiind cei care, în mod tradițional, asigurau și gestionau partea financiară a familiei.
Strategii eficiente pentru maximizarea rentabilității în agricultură jpg
Strategii eficiente pentru maximizarea rentabilității în agricultură
Agricultura devine și în România un domeniu complex și competitiv, astfel că rentabilitatea fermelor este o necesitate pentru a supraviețui pe piață și a avea succes.
P90178 png
Delta Sleep-Inducing Peptide (DSIP): Un candidat multidimensional pentru cercetare
Peptida Delta Sleep-Inducing Peptide (DSIP), o neuropeptidă endogenă, a prezentat un interes crescut pentru cercetători pentru rolul său potențial în diverse procese fiziologice.
avocat png
Avocatura: De la oratorii Romei la stâlpii statului de drept modern
Profesia de avocat este una dintre cele mai vechi și respectate ocupații din istoria umanității. De-a lungul timpului, avocații au jucat un rol esențial în menținerea ordinii și aplicarea justiției, contribuind la protejarea drepturilor și libertăților individuale.
DilemaVeche (2) (1) jpg
Cum se reflectă identitatea culturală în preferințele pentru anumite arome
Preferințele pentru anumite arome sunt mult mai mult decât o simplă chestiune de gust. Ele reprezintă o expresie a identității culturale, influențată de istorie, geografie, ritualuri și schimburi interculturale.
creditIMG 0862 JPG
123Credit.ro își continuă expansiunea în România prin deschiderea unor noi birouri în Cluj, Baia Mare, Sibiu și Suceava
București, 10 Septembrie 2024 – 123Credit.ro, un jucător important pe piața brokerajului de credite din România, și prima companie din domeniu care a dezvoltat fluxuri full digitale de aplicare la credite, își continuă expansiunea națională prin deschiderea unor noi birouri fizice.
Ghidul începătorului la cazinouri online jpg
Ghidul începătorului la cazinouri online
Chiar dacă activitatea pe care o poți desfășura într-un cazinou online nu este foarte complicată, nu puține sunt persoanele care au nevoie de o mână de ajutor. Prin urmare, ghidurile sunt mereu bine-venite!
christin hume Hcfwew744z4 unsplash (2) jpg
Cum să îți alegi partenerii potriviți pentru crearea unui shop online
Lansarea unui shop online este un pas important în dezvoltarea unui business modern. Să ai parteneri potriviți alături în acest proces este esențial pentru succesul proiectului tău.
Importanta magneziului in sarcina si alaptare jpg
Importanța magneziului în sarcină și alăptare
Magneziul este unul dintre cele mai importante elemente pentru organism, în special pentru femei, având un rol fundamental în anumite etape ale vieții, cum ar fi sarcina și alăptarea.
credit online dv (1) jpg
Credit online sau obținut direct din sucursală? Avantajele IFN-urilor și Internetului
Într-o lume în care tehnologia digitală avansează rapid, obținerea unui credit online a devenit o opțiune din ce în ce mai populară în rândul celor care au nevoie de finanțare rapidă și convenabilă.
tima miroshnichenko 8376170 jpg
Cum să te pregătești pentru sezonul răcelilor: Produse și sfaturi
Toamna e aici, iar copiii se întorc la școală sau grădiniță, după vacanța de vară. Asta înseamnă că șansele de a răci cresc considerabil.
kristian egelund t1sTHYjSN10 unsplash (2) jpg
Cum să îți încălzești corect glezna pentru a preveni entorsele
Entorsele de gleznă sunt leziuni ale ligamentelor care stabilizează articulația gleznei, cauzate de întinderi, rupturi parțiale sau totale ale acestora
barbora polednova VRK4bIBHo1E unsplash (2) jpg
Ce trebuie să știi despre recuperarea după o fractură de gleznă
Fracturile de gleznă sunt printre cele mai frecvente cauze ale durerii de gleznă. Tratamentul poate implica imobilizarea zonei gleznei cu ajutorul unui ghips.
pexels towfiqu barbhuiya 3440682 11349880 (2) jpg
Când este necesară implantarea protezei de genunchi și care sunt etapele operației
Implantarea protezei de genunchi sau protezarea genunchiului este o procedură chirurgicală complexă, destinată pacienților cu afecțiuni severe ale articulației genunchiului, în special celor cu gonartroză avansată la care tratamentele medicamentoase sau fizioterapeutice nu au dat rezultate.
antonika chanel RJCslxmvBcs unsplash jpg
Ce presupune recuperarea după operația de blefaroplastie
Impactul acestei intervenții asupra aspectului estetic al pacientului este unul major, reducând în mod semnificativ semnele îmbătrânirii.
jelle 1dEZeW1GoOI unsplash 16x9 png
Cum să montezi șindrila bituminoasă: Instrucțiuni pas cu pas
Procesul de montare a unei table de acoperiș noi poate fi o sarcină dificilă, însă utilizarea șindrilei bituminoase poate face procesul mult mai ușor și mai eficient. În acest articol, vom oferi instrucțiuni detaliate, pas cu pas, pentru montarea șindrilei bituminoase pe acoperișul tău:
pexels cottonbro 3927233 jpg
3 idei de cadouri pe care le poți oferi în funcție de perioadele specifice ale anului
Cadourile bine alese pot avea un impact semnificativ asupra relațiilor de muncă, fie că sunt destinate angajaților sau partenerilor de afaceri.

Parteneri

Contor energie electrica curent electricitate factura FOTO Shutterstock
Liberalizarea pieței de gaze și electricitate poate fi un dezastru pentru consumatori: Cu cât pot crește prețurile
ANRE a elaborat un Proiect de Ordin pentru stabilirea unor măsuri de informare a clienţilor finali de energie electrică/gaze naturale în perioada 1 noiembrie 2024-31 martie 2025.
megan fox rochie visinie profimedia jpg
Megan Fox, într-o rochie foarte transparentă pe covorul roșu. Și-a etalat burtica de gravidă
Megan Fox (38 de ani) și-a etalat burtica tot mai vizibilă într-o rochie complet transparentă, la un eveniment din Los Angeles săptămâna aceasta. Actrița, care a anunțat la începutul lunii că așteaptă un copil cu iubitul ei, Machine Gun Kelly (34 de ani), și-a lăsat la vederia lenjeria intimă, într-
daniel birligea fcsb facebook jpg
FCSB - Olympiakos Pireu, în grupele Ligii Europa. Elenii pleacă cu prima șansă
Clasată pe locul 8 în grupa de Liga Europa, FCSB pornește cu șansa a doua în fața liderului din Grecia, Olympiakos Pireu, astă-seară, de la ora 22.00.
marie helene fabra bratianu stranepoata ion ic bratianu FOTO Denis Grigorescu
Strănepoata lui Ion I.C. Brătianu: „Cum poate candida Călin Georgescu la alegeri democratice fiind admirator al anti-democraților Ion Antonescu și Zelea Codreanu?“
Marie-Hélène Fabra Brătianu, strănepoata fostului prim-ministru al României Ion I.C. Brătianu, a comentat în exclusivitate pentru „Adevărul“ rezultatele primului tur al alegerilor prezidențiale din România și scorul foarte slab al PNL, partidul care a cunoscut gloria în vremea Brătienilor.
Pregatiri pentru parada militara desfasurata in Bucuresti cu ocazia Zilei Nationale a Romaniei 1 decembrie 2023 FOTO Inquam Photos George Calin (2) jpg
Programul Paradei de 1 Decembrie din Capitală. Harta cu restricţiile de trafic şi rutele alternative
Ca în fiecare an, pe 1 Decembrie în Bucureşti are loc Parada militară dedicată Zilei Naţionale a României. Vă prezentăm programul acesteia, dar şi restricţiile de circulaţie, pentru maşini şi pietoni, precum şi rutele alternative.
Charlie Ottley FOTO Facebook
Charlie Ottley, mesaj pentru români: „Ar fi complet de neiertat să nu votați acum când viitorul vostru și al copiilor voștri atârnă în balanță”
Cunoscutul jurnalist britanic Charlie Ottley, cel mai mare promotor al ţării noastre peste hotare, a vorbit pentru „Adevărul” despre importanța votului românilor la alegerile prezidențiale și despre „Wild Danube”, documentarul ce va fi prezentat miercuri 27 noiembrie în Parlamentul European.
mircea vulcanescu
28 noiembrie: Ziua când a murit în închisoarea din Aiud filosoful anticomunist Mircea Vulcănescu
Data de 28 noiembrie are semnificații importante pentru mai multe personalități ale vieții culturale, artistice și spirituale ale României.
babasha chefi la cutite instagram jpg
Babasha i-a impresionat pe jurații de la „Chefi la Cuțite”. A primit toate cuțitele și a dezvăluit cum a gestionat huiduielile a 50.000 de oameni: „Cel mai rău a fost..”
În această seară, show-ul culinar „Chefi la cuțite” a adus pe micile ecrane un moment inedit și plin de emoție. Babasha, cunoscut pentru energia și carisma sa, a gătit împreună cu sora sa, Bianca, o „reinterpretare a unui fel de mâncare”.
Ilie Bolojan - FOTO Eduard Enea
Ilie Bolojan, sceptic cu privire la anularea turului 1 al alegerilor prezidenţiale: „Să nu transformi o problemă complicată în una şi mai complicată”
Ilie Bolojan, proaspăt preşedinte interimar al PNL, după demisia lui Nicolae Ciucă, este de părere că o eventuală anulare a primului tur al alegerilor prezidenţiale este o „chestiune foarte sensibilă”.