Cînd ați fost liberi ultima dată?

Publicat în Dilema Veche nr. 1009 din 10 august – 16 august 2023
image

În verile din copilărie, obișnuiam să merg cu ai mei prin împrejurimile Aiudului, în locuri foarte căutate acum de turiști, cum sînt Rimetea, Cetatea Trascăului sau Cheile Vălișoarei, unde se cațără alpiniștii. Iubeam anotimpul cald cu un fel de nostalgie care mă făcea să spun, în fiecare an: Nu-mi vine să cred că din tot verdele ăsta nu va mai rămîne nimic pînă la iarnă! Iar tata îmi răspundea, invariabil: Totul se va petrece treptat, nici n-o să-ți dai seama.

Nu cu atît de mulți ani în urmă aș fi fost gata să fac orice – să muncesc nopți, să îmi iau concediu fără plată, să-mi stric relațiile cu niște oameni – numai pentru a ajunge la un festival de muzică pe gustul meu, mai ales dacă era unul la care mergeam în fiecare an. Înainte de pandemie, îmi plăcea Armin van Buuren atît de mult încît intram pe arena de la Cluj, la Untold, cu destul timp înainte de miezul nopții, doar ca să-mi ocup un loc în fața scenei. În 2019 a avut un show record de peste șapte ore, întrerupt doar dimineața de ploaia torențială. Dacă le adunăm pe cele de dinainte și încă o oră în care am ajuns pe jos acasă, prin ploaie, trecem de zece ore pe care le-am petrecut în picioare (și nici măcar nu era prima zi de festival, ca să fiu odihnită). Am crezut atunci că așa va fi întotdeauna, că astfel de ritualuri nu se pierd și îmi vor aduce mereu la fel de multă bucurie.

Patru ani mai tîrziu, deși pentru mine nu este deloc dificil să bifez elementele organizatorice (intrare și cazare), n-am mai dorit să merg. Pretextele au fost destule, dar adevărul e că aș fi putut jongla cu ele. Cu o lună înainte, cînd, după niște ani grei cu pandemie și diverse probleme de sănătate am reușit în sfîrșit să îmi iau un concediu adevărat, aflînd că exista posibilitatea anulării zborului, recunosc că m-am gîndit că, dacă nu mai plec, nu spun nimănui. Mă întorc acasă, comand mîncare pentru o săptămînă, mă uit la toate filmele salvate pentru „mai tîrziu”, citesc și dorm. Aproape suna ca un plan de concediu de neegalat, dar, totuși, am decolat. După vacanță, am mers la concertul Depeche Mode, o trupă pe care o aștept să revină de exact zece ani. Ei au fost impecabili, publicul, la fel, în ciuda ploii. Spre final, însă, mă dureau atît de tare spatele și picioarele, iar hainele se îmbibaseră cu atîta apă încît (o zic cu rușine) voiam acasă.

Tot stau să analizez această succesiune de evenimente și mă întreb dacă nu cumva frunzele verzi au dispărut din copaci încet-încet, fără ca eu să fiu atentă, și m-am trezit acum cu crengile goale. Dacă pot da cu adevărat vina pe programul încărcat de lucru, pe nopțile în care nu dorm bine, pe faptul că fac din ce în ce mai puțin sport sau pe alimentația haotică pentru lipsa de energie și de chef pentru lucrurile care mă bucurau altădată. Poate că e doar oboseala – caz în care cîteva săptămîni de pauză ar putea face miracole. Dar dacă vacanța trece și revin exact în același punct? Mi-e teamă să verific. Ar însemna că, pur și simplu, am îmbătrînit. S-a petrecut treptat, nici nu mi-am dat seama. 

© Giuseppe Milo / flickr
© Giuseppe Milo / flickr

Văd atîția oameni tineri în jurul meu care glorifică munca. Și care (consideră că) au nevoie de mulți bani pentru a supraviețui, pe cînd eu cred că o idee bună ar fi să consume mai puține produse și nu chiar pe cele mai scumpe. Care sînt de părere că dacă lucrează pînă seara tîrziu, sau sînt mereu disponibili de acasă, sau mai trag de ei încă un week-end (mereu e „numai de data asta”, nu-i așa?), drumul lor nu are pe unde să o ia decît în sus. Le doresc să fie așa și îi înțeleg prin propria-mi experiență. Dar mă întreb totuși dacă nu cumva, făcînd alte alegeri de-a lungul timpului, aș fi avut acum destul entuziasm pentru a fi în fața scenei o noapte întreagă la Untold. Sau cum ar fi fost dacă, mulțumindu-mă cu produse mai puține și nu chiar din vîrful listei, n-aș mai fi optat, de cîteva ori în carieră, pentru bani în defavoarea timpului liber. Am plătit, de fiecare dată, greșeala asta cu pierderi pentru care nimeni nu mă mai poate despăgubi, iar cu banii în plus nici nu mai știu ce am făcut.

Pandemia a deschis calea spre lucratul de acasă, al cărui susținător am fost de acum aproape douăzeci de ani, cînd mi se părea inutilă pierderea a trei ore pe drum pentru ceva ce puteai rezolva și altfel. A devenit, de fapt, o modă muncitul de oriunde – un aspect incredibil, nesperat cu ceva vreme în urmă, un adevărat stil nou de viață. Am astfel de cunoștințe pe care le urmăresc peste tot cu plăcere. Dar parcă mai mult mă bucur cînd aflu de concediul cuiva care alege ca în acea perioadă să nu facă absolut nimic. Să fie liber cu adevărat.

Îmi amintesc amuzată de afirmația anonimă a cuiva care, acum peste 15 ani, cînd mi-am făcut primul blog, zicea așa: Tot ce scrii aici este un îndemn la lene și la delăsare! Nu era vorba de asta atunci, așa cum nu e vorba nici acum. Sper doar ca fiecare dintre noi să-și găsească un echilibru potrivit, unul care să ne permită tuturor să ne revedem la concerte la care să stăm pînă dimineața, în ploaie, în fața scenei, indiferent ce vîrstă am avea.

Vechea dilema optimizare SEO vs  PPC sau AMBELE jpg
Vechea dilema: optimizare SEO vs. PPC sau AMBELE?
În lumea marketingului digital, dezbaterea dintre optimizarea pentru motoarele de căutare (SEO) și publicitatea plătită per click (PPC) a fost întotdeauna un subiect fierbinte.
industrie jpg
Curiozități mai puțin știute despre gudron și industriile în care se folosește
Gudronul este o substanță cu o paletă largă de aplicații industriale. Acesta nu este o substanță unică, ci un amestec complex de mii de compuși chimici, inclusiv hidrocarburi aromatice, fenoli și alte substanțe organice.
Cei care nu invata din istorie, sunt sortiti sa o repete  3 carti pe care trebuie neaparat sa le citesti jpg
Cei care nu învață din istorie sunt sortiţi să o repete. 3 cărți pe care trebuie neapărat să le citești
Dacă vrei să înțelegi mai bine evoluția poporului și a culturii din care faci parte, atunci e bine să explorezi cărțile de istorie specifice.
reducerea timpului petrecut in trafic este o prioritate pentru tine jpg
Reducerea timpului petrecut în trafic este o prioritate pentru tine?
Dacă te deplasezi frecvent cu autoturismul și ai realizat faptul că, din cauza aglomerației rutiere, ai ajuns să petreci foarte mult timp în trafic.
ceai cuisoare (1) jpg
Cum se prepară și când este recomandat ceaiul de cuișoare?
Ceaiul de cuișoare este o băutură aromată și benefică pentru sănătate, apreciată pentru proprietățile sale antibacteriene, antiinflamatoare și antioxidante.
ce pantofi sa alegi pentru city break jpg
Cele mai potrivite modele de pantofi pentru un city-break
Te gândești la un city-break? Ah, ce bine! Oricine adoră să exploreze noi orașe, să meargă pe străzi necunoscute și să descopere un colț de lume plin de istorie, cultură și viață urbană.
Champions League  cea mai valoroasă competiție de fotbal intercluburi din Europa  dilemaveche betting jpg
Champions League: cea mai valoroasă competiție de fotbal intercluburi din Europa
Champions League reprezintă apogeul fotbalului european intercluburi, fiind locul unde cele mai bune echipe de pe continent își dispută supremația.
Cum să îți amenajezi casa eficient și cu buget redus  sfaturi și idei practice jpg
Cum să îți amenajezi casa eficient și cu buget redus: sfaturi și idei practice
Amenajarea locuinței poate fi o provocare atunci când încerci să menții un echilibru între estetică, funcționalitate și costuri.
DilemaVeche (2) (4) jpg
Chanel, moștenirea unui brand care a revoluționat eleganța
Toată lumea a auzit despre acest nume faimos în industria modei, un simbol atemporal al rafinamentului și inovației în modă.
telefoane jpeg
Există o piață a telefoanelor folosite de vânzare. Vrei să afli despre ce e vorba?
Te-ai gândit vreodată că ar exista pentru telefonul tău folosit un loc unde ar putea să fie pus la vânzare? Ai mai multe telefoane vechi care stau degeaba prin sertarele biroului de acasă?
usa de garaj alexiana group 3 jpg
Știai că poți găsi uși de garaj la prețuri avantajoase pentru bugetul tău?
Pentru cine își dorește mai multă protecție pentru mașina personală, în garaj, există soluții prietenoase cu bugetul.
relaxare rapida jpg
5 metode de relaxare imediate pentru oamenii activi care au puțin timp liber la dispoziție
Într-o lume agitată, în care timpul este un lux, găsirea unor metode rapide de relaxare devine esențială pentru menținerea echilibrului mental și fizic.
featured image jpg
Sigla echipei de fotbal Athletic Bilbao, sculptată pe o biserică din secolul al XIII-lea
Când te gândești la biserici, te aștepți să vezi în special icoane ale unor sfinți. În unele situații, poți găsi și imagini cu principalii oameni care au contribuit financiar la construcția respectivei biserici.
austin ban 0fjGQmYCRW8 unsplash jpg
Cadouri care creează amintiri - Experiențe speciale pentru femeile din viața ta
Căutarea cadoului perfect pentru femeile dragi din viața ta poate fi o provocare, mai ales atunci când vrei să alegi ceva cu adevărat special.
sala jocuri de noroc bloc jpg
Sălile de jocuri de noroc ar putea fi interzise la parterul blocurilor
Deputatul PNL Gigel-Sorinel Știrbu a depus pentru dezbatere un proiect de lege care vizează interzicerea sălilor de jocuri de noroc de la parterul blocurilor.
images 3bb810f70db5ec2934571f9ff1639e40 jpg
Alegerea materialelor și a mobilierului la un preț accesibil
Unul dintre cei mai importanți pași în amenajarea casei este selecția materialelor și a mobilierului.
people 1355500 1280 jpg
Cum creează sporturile legături puternice și prietenii durabile între bărbați
Sportul este mai mult decât o competiție. Este un limbaj universal care unește oameni din medii diferite. Pe teren, în tribune și online, bărbații găsesc un spațiu pentru a-și exprima emoțiile și pentru a se conecta cu ceilalți.
1738689539 lCrT jpg
Metode de ameliorare a durerii pentru inflamația nervilor
Inflamația nervilor, cunoscută și sub numele de nevrită sau nevralgie, poate provoca dureri severe care reduc semnificativ calitatea vieții.
3572599055782af8afa491e98137681c (1) jpg
Cum să îți menții nivelul de energie ridicat după vârsta de 40 ani
După vârsta de 40 de ani, mulți oameni experimentează o scădere a nivelului de energie din cauza schimbărilor naturale ale corpului, cum ar fi scăderea masei musculare, schimbările hormonale și un metabolism mai lent.
cat costa o coroana dentara i ce factori influen eaza pre ul jpg
Cât costă o coroană dentară și ce factori influențează prețul?
O coroană dentară este una dintre cele mai frecvent utilizate soluții stomatologice pentru restaurarea unui dinte deteriorat. Costul acesteia variază foarte mult în funcție de materialul folosit, tehnologia de producție și experiența medicului stomatolog.
avocat legalro 2 png
6 motive pentru care ar trebui să alegi un avocat local
Când vine vorba de probleme juridice, alegerea unui avocat potrivit este esențială. Una dintre cele mai bune decizii pe care le poți lua este să colaborezi cu un avocat local.
termosemineu dolinex 3 png
Avantajele unui termoșemineu pe peleți și cum să faci cea mai bună alegere
Căldura confortabilă a unui termoșemineu pe peleți nu este doar un răsfăț, ci și o soluție eficientă și sustenabilă pentru încălzirea locuinței.
Formare profesionala (2) jpg
Formarea profesională: Fundamentul succesului ONG-urilor
Formarea profesională este esențială pentru creșterea performanței și dezvoltarea sustenabilă a ONG-urilor. Exită programe ce oferă sesiuni de formare adaptate nevoilor specifice ale sectorului neguvernamental, pregătind specialiștii pentru provocările viitoare.
DilemaVeche (2) (3) jpg
Valentine’s Day se sărbătorește diferit în diverse culturi
Ziua Îndrăgostiților, cunoscută internațional drept Valentine’s Day, nu este doar o sărbătoare a iubirii universale, ci și o reflectare a diversității culturale, manifestată prin obiceiuri și tradiții unice.

Parteneri

fotbal-poarta-publimedia-shutterstock
Meci de fotbal, transformat în ring de box. O fotbalistă de 14 ani, bătută de mama unui băiat din echipa adversă
O fată de 14 ani a fost bătută de mama unui fotbalist din echipa adversă, la un meci care a avut loc în comuna Nuşfalău, a anunţat IPJ Sălaj.
Cristina Neagu (Sportpictures) jpg
Athos Salomé jpg
Athos Salome, supranumit „Nostradamus în viață”, previziuni șocante. Ce schimbări se vor produce la nivel mondial
Athos Salome, excentricul clarvăzător supranumit „Nostradamus în viață” de presa internațională, care a anticipat cu exactitate pandemia de COVID-19, moartea reginei Elisabeta a II-a și căderea globală a sistemelor Microsoft, face profeții uluitoare despre viitorul lui Donald Trump și dominația tehn
Mamă săracă cu trei copii   GettyImages jpeg
Sănătatea femeii în România: o istorie a controlului, rușinii și supraviețuirii
De la mitul „isteriei“ feminine la reglementarea alăptării, de la promovarea unei igiene „naționale“ la interzicerea avortului, statul a modelat și controlat corpul femeii în funcție de nevoile momentului: igienizare, demografie sau industrializare.
italia jaf san vincenzo tw6 png
Italia: Atac în stil mafiot asupra unei dube cu valori. Un comando jefuieşte două vehicule blindate și fuge cu 4 milioane de euro
Jaf în stil mafiot, în Italia. Sunt căutați bandiții care au atacat două vehicule de transport de fonduri aparținând companiei Btv-Battistolli Group, pe drumul național Aurelia, în comuna San Vincenzo, în provincia Livorno.
Prințul Harry Foto Getty Images jpg
Prințul Harry, în mijlocul unui nou scandal. Ducele de Sussex este acuzat de intimidare și hărțuire
Președinta unei organizații de caritate înființate de Prințul Harry l-a acuzat pe acesta de „hărțuire și intimidare la scară largă”, după ce el și mai mulți alți membri au demisionat din organizație la începutul acestei săptămâni.
flori jpeg
Floarea rară ce a înflorit în România. E de o frumusețe aparte, iar cine o rupe riscă să fie amendat
Țara noastră ascunde nenumărate comori pe care nu foarte mulți oameni le cunosc. Iar una dintre aceste comori este o floare de o frumusețe incredibilă! Această plantă este atât de rară încât este protejată de lege, iar cei care o rup riscă amenzi de mii de lei!
dezvaluirile unui medic din germania jpg
Mărturiile șocante ale unui medic român stabilit în Germania: „Dacă aveți noroc, ați scăpat”
Nenumărați români pleacă dincolo de hotare în căutarea unui trai mai bun. Însă, odată stabiliți în țări din Occident, ei sunt nevoiți să se confrunte cu unele probleme la care poate că nu s-ar fi așteptat niciodată.
Rapid CSU Craiova (Sportpictures) jpg