Cei șapte ani de acasă și igiena personală

Zizi și neantul jpeg

Mi-am dat seama, cu ocazia acestui scîrbos virus, că, pînă la urmă, ca să mă feresc de el și să scap (sper) cu viață, nu trebuie decît să aplic regulile pe care le-am învățat în copilărie. Pe care mama mea, o persoană hipercurată și hipercorectă, mi le-a inoculat, practic, dintotdeauna.

Pentru că părinții mei nu mă terorizau și nici nu mă brutalizau în vreun fel, ci doar mă iubeau și mă înțelegeau, niciodată n-am simțit, culmea, nevoia să-i contrariez. De aceea am fost plodul atipic care, chiar atunci cînd era cu gașca (căci aveam și așa ceva, adică un grup de vreo cinci copii cu care alergam de colo-colo și jucam „fațea” pe strada bunicului meu), păstra regulile învățate acasă. Din loialitate, pînă la urmă, față de niște oameni care nu-mi făcuseră nici un rău, ci dimpotrivă. Sigur, credeam și-n regulile în sine: în sensul că, dacă-mi spuneau ai mei că așa e, nici prin cap nu-mi trecea să pun la îndoială – dacă ei erau OK, și regulile lor trebuie să fi fost.

De pildă, toți copiii culegeau fructe din pom și le hăpăiau – evident, nespălate – ca atare. Eu, una, nu. Nu mîncam nici să mă tai corcodușe nespălate din pomul situat fix în capul străzii. Alergam  cu ei, mă ascundeam, îi introduceam chiar în „intimitățile” bunicului meu, adică în pivniță și în magazie, ba chiar și pe furiș în baia bunicii mele, ori chiar în camera ei, ca să ne ascundem după o perdea. Dar fructe nespălate nu mîncam.

Din fericire, nu m-au dat afară din gașcă pentru asta. Nici nu m-au retrogradat în categoria celor care doar se puneau la „fațea“, pentru că mereu nu-i găseau pe toți și-i scuipa cineva. Cînd am ajuns prin clasa a opta, și apoi la liceu, unii și alții au început să fumeze. WC-urile erau pline de fumători, la fel și curțile interioare. Nu m-a tentat deloc chestia asta, nici nu mi-a dat prin cap că s-ar putea: poate și pentru că aveam doi fumători învederați în familie, care au sfîrșit-o prost și din cauza fumatului.

O singură dată am încălcat principiile învățate acasă, și atunci am făcut hepatită. A fost momentul meu de deschidere la ideea de comunitate și, pînă la urmă, de revoltă: prin clasa a șaptea, nu mai voiam să fiu o entitate de sine stătătoare, ci un element dintr-o mulțime, o ființă integrată în comunitate. Ca atare, deși pînă atunci mă spălam riguros pe mîini, cu săpunul meu adus de acasă, și-mi mîncam în tăcere sandvișul propriu și personal, atunci m-am hotărît să fac lucrurile altfel: să nu mă mai spăl pe mîini și să împart sandvișul cu toată lumea. Ba mai mult, să mănînc și eu de la alții.

O perioadă am fost foarte fericită, am simțit că plutesc pe un norișor empatic și comunitar. După care am făcut hepatită de tip A, din cea zisă a mîinilor murdare, și a trebuit să stau vreo lună acasă, să țin regim și să nu fac sport à la longue. A fost, desigur, inițierea mea, dureroasă și cam de durată, în comunitate. Băiatul meu, la rîndul lui, cînd s-a hotărît să încalce regulile care brusc păreau drastice de acasă și să bea din aceleași sticle de apă din care băuseră și alți colegi, a făcut mononucleoză.

Ce-am învățat, ar sări imediat moralistul, din aceste experiențe? Pînă una-alta, că regulile de igienă ale mamei mele, devenite apoi ale mele, sînt, de fapt, sfinte. Diverse persoane din jurul meu, în diverse etape, au tins să le considere exagerate: dar erau, în realitate, de bun-simț. De pildă, să te speli pe mîini cînd intri în casă, după toaletă, după gunoi și, în general, după ce ai pus mîna cam pe orice, și mai ales înainte să mănînci.

Să nu-ți bagi degetele în gură, nas, ochi și chiar urechi, căci nu-i nici igienic și nicidecum frumos. Să-ți lași pantofii de-afară la ușă și să-ți pui în casă niște papuci. Să nu te trîntești cu hainele de stradă în pat, ci să ți le scoți și să le așezi frumos, ca un copil ori chiar adult ordonat ce ești, pe umeraș. Să te speli și pe față cînd vii de-afară, chiar cu săpun. Să te speli pe dinți după fiecare masă, cu propria și personala ta periuță.

Să pui, pentru Dumnezeu, mîna (acum cotul sau șervețelul) la gură cînd strănuți, tușești sau chiar caști. Să nu scuipi cînd vorbești și nici să te îndeși bezmetic în interlocutorul tău, ca să-i iei aerul și spațiul vital. Să nu-ți vîri furculița în castronul comun, ci să iei mîncarea de acolo cu o lingură. Și nici să nu te apuci să bei după alții, din paharele lor, oricît de dragi ori apropiați ți-ar fi. Să nu bagi fructe și legume nespălate în frigider, să nu lași să se adune rufe murdare cu tona, să le speli la timp și la temperaturi mai ridicate. Să-ți tai unghiile rezonabil de scurte și, mai ales, să ți le cureți.

O listă cît se poate de benignă și anodină, cu gesturi aparținînd celor șapte ani de-acasă în privința igienei. Nimic nou, veți zice, dar cu toții, cel puțin pînă la virusul ăsta, ne mai permiteam derogări de la ele. Dacă însă ni le reamintim acum și le aplicăm cu strictețe, avem toate șansele (desigur, respectînd și partea cu măștile și distanța socială) să ieșim sănătoși și, sperăm, voioși din povestea asta.

featured image (4) jpg
Mituri și realități despre relația femeilor cu jocurile de noroc
Primele cazinouri terestre au apărut într-o perioadă în care bărbații erau figurile dominante în societate, având parte de educație și implicit fiind cei care, în mod tradițional, asigurau și gestionau partea financiară a familiei.
Strategii eficiente pentru maximizarea rentabilității în agricultură jpg
Strategii eficiente pentru maximizarea rentabilității în agricultură
Agricultura devine și în România un domeniu complex și competitiv, astfel că rentabilitatea fermelor este o necesitate pentru a supraviețui pe piață și a avea succes.
P90178 png
Delta Sleep-Inducing Peptide (DSIP): Un candidat multidimensional pentru cercetare
Peptida Delta Sleep-Inducing Peptide (DSIP), o neuropeptidă endogenă, a prezentat un interes crescut pentru cercetători pentru rolul său potențial în diverse procese fiziologice.
avocat png
Avocatura: De la oratorii Romei la stâlpii statului de drept modern
Profesia de avocat este una dintre cele mai vechi și respectate ocupații din istoria umanității. De-a lungul timpului, avocații au jucat un rol esențial în menținerea ordinii și aplicarea justiției, contribuind la protejarea drepturilor și libertăților individuale.
DilemaVeche (2) (1) jpg
Cum se reflectă identitatea culturală în preferințele pentru anumite arome
Preferințele pentru anumite arome sunt mult mai mult decât o simplă chestiune de gust. Ele reprezintă o expresie a identității culturale, influențată de istorie, geografie, ritualuri și schimburi interculturale.
creditIMG 0862 JPG
123Credit.ro își continuă expansiunea în România prin deschiderea unor noi birouri în Cluj, Baia Mare, Sibiu și Suceava
București, 10 Septembrie 2024 – 123Credit.ro, un jucător important pe piața brokerajului de credite din România, și prima companie din domeniu care a dezvoltat fluxuri full digitale de aplicare la credite, își continuă expansiunea națională prin deschiderea unor noi birouri fizice.
Ghidul începătorului la cazinouri online jpg
Ghidul începătorului la cazinouri online
Chiar dacă activitatea pe care o poți desfășura într-un cazinou online nu este foarte complicată, nu puține sunt persoanele care au nevoie de o mână de ajutor. Prin urmare, ghidurile sunt mereu bine-venite!
christin hume Hcfwew744z4 unsplash (2) jpg
Cum să îți alegi partenerii potriviți pentru crearea unui shop online
Lansarea unui shop online este un pas important în dezvoltarea unui business modern. Să ai parteneri potriviți alături în acest proces este esențial pentru succesul proiectului tău.
Importanta magneziului in sarcina si alaptare jpg
Importanța magneziului în sarcină și alăptare
Magneziul este unul dintre cele mai importante elemente pentru organism, în special pentru femei, având un rol fundamental în anumite etape ale vieții, cum ar fi sarcina și alăptarea.
credit online dv (1) jpg
Credit online sau obținut direct din sucursală? Avantajele IFN-urilor și Internetului
Într-o lume în care tehnologia digitală avansează rapid, obținerea unui credit online a devenit o opțiune din ce în ce mai populară în rândul celor care au nevoie de finanțare rapidă și convenabilă.
tima miroshnichenko 8376170 jpg
Cum să te pregătești pentru sezonul răcelilor: Produse și sfaturi
Toamna e aici, iar copiii se întorc la școală sau grădiniță, după vacanța de vară. Asta înseamnă că șansele de a răci cresc considerabil.
kristian egelund t1sTHYjSN10 unsplash (2) jpg
Cum să îți încălzești corect glezna pentru a preveni entorsele
Entorsele de gleznă sunt leziuni ale ligamentelor care stabilizează articulația gleznei, cauzate de întinderi, rupturi parțiale sau totale ale acestora
barbora polednova VRK4bIBHo1E unsplash (2) jpg
Ce trebuie să știi despre recuperarea după o fractură de gleznă
Fracturile de gleznă sunt printre cele mai frecvente cauze ale durerii de gleznă. Tratamentul poate implica imobilizarea zonei gleznei cu ajutorul unui ghips.
pexels towfiqu barbhuiya 3440682 11349880 (2) jpg
Când este necesară implantarea protezei de genunchi și care sunt etapele operației
Implantarea protezei de genunchi sau protezarea genunchiului este o procedură chirurgicală complexă, destinată pacienților cu afecțiuni severe ale articulației genunchiului, în special celor cu gonartroză avansată la care tratamentele medicamentoase sau fizioterapeutice nu au dat rezultate.
antonika chanel RJCslxmvBcs unsplash jpg
Ce presupune recuperarea după operația de blefaroplastie
Impactul acestei intervenții asupra aspectului estetic al pacientului este unul major, reducând în mod semnificativ semnele îmbătrânirii.
jelle 1dEZeW1GoOI unsplash 16x9 png
Cum să montezi șindrila bituminoasă: Instrucțiuni pas cu pas
Procesul de montare a unei table de acoperiș noi poate fi o sarcină dificilă, însă utilizarea șindrilei bituminoase poate face procesul mult mai ușor și mai eficient. În acest articol, vom oferi instrucțiuni detaliate, pas cu pas, pentru montarea șindrilei bituminoase pe acoperișul tău:
pexels cottonbro 3927233 jpg
3 idei de cadouri pe care le poți oferi în funcție de perioadele specifice ale anului
Cadourile bine alese pot avea un impact semnificativ asupra relațiilor de muncă, fie că sunt destinate angajaților sau partenerilor de afaceri.
parfum1 jpg
Rolul parfumului în cultura pop
Oamenii din Occident cred că fenomenul pe care îl definim astăzi drept „cultură pop” a existat aproape întotdeauna. Aceasta se referă la produse culturale pentru artă, muzică, modă, film, dans, televiziune, radio, literatură, animație, sport, etc
19 08 clinica stomatologica bucuresti (2) jpg
Vechea dilemă: cum să alegi o clinică stomatologică în București de încredere? Sfaturi utile!
Alegerea unei clinici stomatologice de încredere este o decizie crucială, care poate avea un impact semnificativ asupra sănătății tale dentare pe termen lung.
rochii lungi jpg
Vechea dilemă - purtăm rochii elegante lungi la evenimente speciale sau nu?
Rochia lungă a fost dintotdeauna apreciată; să fie vorba despre faptul că lungimea sa atrăgea atenția? Poate și pentru că, datorită acestui fapt, orice tip de croi sau model ieșea mai bine în evidență.
barbat vesel cu telefonul in mana jpg
6 obiceiuri pe care ar trebui să le ai dacă vrei să joci la păcănele responsabil
Jocurile de noroc, inclusiv cele tip păcănele, pot fi o formă de divertisment plăcută atunci când sunt practicate cu moderație și responsabilitate.
ce sa include i intr o scrisoare de inten ie puncte cheie i sfaturi jpg
Ce să includeți într-o scrisoare de intenție: Puncte cheie și sfaturi
Pe lângă Curriculum Vitae, dorința și disponibilitatea de a obține un job sau de a te alătura unei companii pot fi accentuate printr-o scrisoare de intenție.
bauturi alcoolice (1) jpg
Băuturi alcoolice răcoritoare și gustoase, numai bune de savurat în serile de vară târzii
În serile calde de vară, când soarele coboară treptat sub orizont, iar cerul se îmbracă în nuanțe vibrante de portocaliu și roz, nimic nu se compară cu răsfățul unei băuturi alcoolice răcoritoare și gustoase.
jackpot jpg
Păcănelele de iarnă de la Winner Casino - Ce slot-uri să NU ratezi la sfârșitul acestui an!
Sezonul rece a venit cu multe oportunități pentru persoanele pasionate de gambling.

Parteneri

Liderul Hezbollah, Hassan Nasrallah, a fost ucis FOTO EPA 12497735 jpg
Încă un lider Hezbollah a fost eliminat. Israelul susține că l-a ucis pe succesorul lui Nasrallah
Armata israeliană a confirmat că l-a "eliminat" pe Hachem Safieddine, prezentat drept succesorul lui Hassan Nasrallah la conducerea grupării şiite libaneze Hezbollah, într-o lovitură asupra Beirutului la începutul lunii octombrie.
Vila Șipot, parte a Domeniului Regal Peleș, reintră în circuitul turistic al României
Vila în care a fost creat proiectul Castelului Peleș își deschide porțile pentru public
După mai bine de doi ani de renovări și lucrări de consolidare, Vila Șipot, cunoscută drept „Casa Arhitecților” de pe Domeniul Regal Peleș,
image png
Cel mai bun truc pentru elimina zgârieturile de pe mobilierul din lemn. Nucile îți vor fi de mare ajutor
Mobilierul din lemn oferă un farmec aparte casei, dar în timp, zgârieturile și urmele de uzură pot să îi afecteze frumusețea. În loc să cheltuiești sume mari pe produse de reparație specializate, există un truc natural, eficient și foarte simplu: nuca.
zodii meteoriti png
Zodiile care vor avea parte de noroc cu carul, la început de noiembrie. Urmează o perioadă de abundență și succes în viața acestor nativi
Noiembrie se apropie cu pași repezi, iar începutul acestei luni aduce noroc din plin pentru două zodii privilegiate din zodiac.
Iran Israel steag drapel FOTO Shutterstock
Criza din Orientul Mijlociu. Israelul cere sprijinul SUA pentru un posibil atac asupra Iranului
Ministrul israelian al Apărării Yoav Gallant a afirmat, marţi, în cursul unei întrevederi avute la Tel Aviv cu secretarul de stat american Antony Blinken că ţara sa contează pe sprijinul SUA "după ce atacă Iranul.
Gheorghe Hagi jpg
Hagi, disperat și debusolat: cum politica sa falimentară a transformat Farul în ciuca bătăilor
În doar doi ani, dintr-o campioană a României, Farul Constanța, echipa la care „taie și spânzură“ fostul internațional, a devenit ciuca bătăilor. Prăbușirea se leagă de o strategie care a dat rezultate în trecut, dar care s-a dovedit a fi neinspirată acum.
balon stratosferic space perspective jpg
Acesta e primul balon stratosferic din lume! Cât costă o călătorie la 32 km deasupra Pământului
Faimosul miliardar britanic Richard Branson (74 de ani) va porni într-o călătorie la 32 de kilometri deasupra Pământului, în doar câteva luni. El va co-pilota primul balon stratosferic din lume. Branson va fi la bordul unei capsule ridicate cu ajutorul unui balon uriaș cu hidrogen.
image png
Rusia duce Ungaria în Africa de Sud
Ajungem acum tocmai în.... Africa de Sud!
toamna jpg
Prognoză meteo 23 octombrie. Vreme frumoasă, cu temperaturi peste media normală pentru această perioadă
Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a emis o prognoză meteo pentru ziua de miercuri, 23 octombrie. Potrivit meteorologilor, temperaturile se mențin peste valoarea specifică acestei perioade, cu maxime care vor ajunge chiar și la 22 de grade celsius.